2022-07-06 76 瀏覽
如果你接受到天使麵和長通粉有芫萎,恭喜你,否則揀都揀到你傻,第一次買外賣,回家最忙唔係食飯,而係不停揀,打開份外賣,呆左,好想知道廚師用什麼理由要長通粉加芫萎law
2022-06-12 151 瀏覽
一早幫朋友搬屋去土瓜灣,做完嘢之後朋友去買午餐回來食,佢話樓下茶舍係港式茶餐廳,食物水準都唔錯!慢煮咖喱牛腩飯,牛腩和薯仔入味夠林,咖喱汁又香又濃郁,撈飯食一流!米蘭肉醬焗扁意粉,碎肉加上特製醬汁,味道濃郁惹味,扁意粉軟硬適中。菠蘿鮮茄三層芝士焗豬扒飯,豬扒厚切好大塊,肉質鮮嫩唔會鞋,以菠蘿鮮茄加上三層芝士焗至金黃色,味道酸甜甚惹味,飯底用蛋炒香先去焗,特別香口。氹仔風味豬扒包,先將豬扒煎香,再將包焗脆,加上生菜和醬汁,又香又美味。豬扒入味肉質軟嫩。滋味脆薯條係即炸,拎到返都有少許脆口,唔會好油膩。熱華田和鴛鴦夠濃夠味!
熱華田和鴛鴦夠濃夠味!
2022-06-07 1141 瀏覽
今日喺土瓜灣睇完醫生,呢頭有好多餐廳,所以就決定喺度買埋嘢食先返屋企。其中北帝街轉角位間「茶舍」門面幾靚喎,有小清新嘅感覺🌿。開頭以為佢係裝修靚啲嘅港式茶餐廳,但又唔係啵,佢係新派嘅西式冰室✨,提供嘅食物款式涵蓋意粉、薄餅、牛角包、蛋包飯同焗飯等。如果想食鑊氣小菜或炒粉麵就要稍移玉步啊🙈。冬陰功雞肉披薩($68),原本對只售60幾蚊嘅Pizza無咩期望,但出到嚟超有驚喜🍕😍。薄餅直徑大約十吋,餅底薄脆得嚟又唔似餅乾咁乾噌噌,有啲質感。不過最令我歡喜嘅係餡料層,佢仲厚過塊餅皮,勁足料!🧀芝士濃香,富有拉絲效果,另外仲有菠蘿同火箭菜。冬陰功味亦係精華所在,辣度同酸味明顯,絕對能刺激味蕾。鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵($65),🍝天使麵又係惹味之作,蒜香十足,即使無落醬汁,但麵條仍然夠晒油份,一啲都唔乾身。幼身嘅天使麵麵質彈牙,比起普通意粉好食得多。配料方面,蜆就屬正常水平啦,始終偏細隻。除此之外,仲有好多煙肉🥓同雜菌🍄,基本上啖啖都食到餸。Pasta嘅質素不比正宗西餐廳遜色。南瓜野菌皇烤雞意大利飯($62),🍚Risotto份量激多,佢用呢個圓兜裝,仲要塞到勁滿添!我略嫌意大利飯口感濕少少,但南
冬陰功雞肉披薩
鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵
南瓜野菌皇烤雞意大利飯
南瓜野菌皇烤雞意大利飯($62),🍚Risotto份量激多,佢用呢個圓兜裝,仲要塞到勁滿添!我略嫌意大利飯口感濕少少,但南瓜味唔錯🎃,中間又落咗唔少香菇、蘿蔔同粟米粒,不過最估唔到竟然係有陣陣芫荽香。🐔雞肉有好多件,肉質細滑。三樣食物之中,佢算係較為淡味,但份量最多。
每個餐都包飲品,熱飲唔使加錢🔥。我要咗熱奶茶、熱華田同熱杏霜,味道上冇乜好形容。不過抵讚嘅係味道夠濃郁,出手唔孤寒。
餐廳門口擺放咗個甜品櫃;佢亦有賣冷泡茶同特調飲品🥤。題外話,店員們幾有禮貌!
總括嚟講,呢間餐廳帶比我滿滿驚喜,食物出品有水準😋。開頭諗住價錢平平哋,應該係港式西餐之流,點知係色香味俱全之作,而且份量又夠多,其實三份餐都夠四個人食。下次經過我都會再幫襯啊!
2022-05-13
冬陰功雞肉披薩
鮮蜆白酒煙肉蒜香天使麵
2022-06-06 687 瀏覽
兩個月前下午茶時間路經此地,當時有一堆人係餐廳門口等候,即刻上網睇食評,發現評價良好,所以mark低要試。星期六下午2點嚟到,場內幾乎滿坐!! 好好彩,我地唔駛等位可以直入。香脆魚柳包配薯條 $42餐牌個「原條魚柳包lunch set」圖片相當吸引,但價錢唔夠親民,加上下午茶都有個魚柳包,估計應該唔會差太遠。魚柳新鮮炸出嚟,外脆內嫩滑多汁,好高質!!! 就連個麵包都好有質素,麵包質地軟熟、有彈性,中間烘到焦脆,搽埋牛油,配埋個無得輸嘅千島醬,好味到令人想再食多個🤤。炸大雞髀配薯條 $42呢隻雞髀偏細,薯條份量亦唔多,感覺賣$38比較合理。生炸雞髀,無炸粉,油膩感大大減低。調味適中,亦入味,唔會過鹹。第一次送上嚟果隻髀中心位未熟,仲係生肉,結果炸過隻。等左十分鐘左右,送上一隻全新髀,但收盤果陣連薯條收走,我地當然要求比番d薯條。結果等多一個字,一個單點份量嘅薯條送到。抵讚,今次食嘅野都係即叫即炸,雖然要等2-3個字,但包保上枱果陣熱到出哂煙😏。加$16柚子芝士蛋糕蛋糕比想像中細件,不過味道比賣相好,柚子味好出,亦食得出濃郁芝士味。

香脆魚柳包配薯條 $42

炸大雞髀配薯條 $42
炸大雞髀配薯條

呢隻雞髀偏細,薯條份量亦唔多,感覺賣$38比較合理。

加$16柚子芝士蛋糕
柚子芝士蛋糕

2022-06-04
2022-06-01 114 瀏覽
土瓜灣新開咗幾間餐廳出面睇落幾靚決定試試軟殼蟹多士配薯條大大份適合2個人share,可惜軟殼蟹淋咗啲而且炸粉比較厚,薯條正正常常海鮮pizza配料算豐富但批邊有啲燶水果茶反而有驚喜,清涼爽甜,適合炎炎夏日但套餐加$18再加$6,cp值唔算太高
土瓜灣新開咗幾間餐廳

出面睇落幾靚決定試試

軟殼蟹多士配薯條

海鮮pizza
配料算豐富但批邊有啲燶

水果茶反而有驚喜,清涼爽甜,適合炎炎夏日
但套餐加$18再加$6,cp值唔算太高
2022-05-31 144 瀏覽
行土瓜灣嘅時候見到佢門口有個甜品凍櫃然後個名叫hi tea以為係似cafe chill chill地同埋擺得甜品係正門覺得啲甜品應該唔差啦但以上嘅幻想全部都有落差例如1。入面環境似連鎖茶記好噪2。坐得逼我同男朋友入去都1345近下午茶嘅位但因為都差唔多坐滿哂所以剩係坐得卡位嘅一邊張枱冇特別大 分一半就更加細3。甜品令人失望嗌咗個餐加配咗個栗子撻好香栗子味 但係入邊啲忌廉唔知咩嚟個底都唔鬆軟 味道偏甜4。畀塑膠餐具 蛋糕係跟膠叉但明明堂食有鐵叉係廚房個邊感覺係因為懶所以就唔環保執枝近嘅膠叉俾我另外都有嗌特飲 芒果沙冰個杯係好高但其實同普通份量一樣芒果粒剩係得面有幾粒唔建議嗌特飲 性價比低
行土瓜灣嘅時候見到佢門口有個甜品凍櫃

個杯係好高但其實同普通份量一樣
芒果粒剩係得面有幾粒
唔建議嗌特飲 性價比低
2022-05-17 137 瀏覽
土瓜灣北帝街有間新開嘅茶記,地鐵站行5分鐘就到,今日嚟買外賣返屋企食日式特製蒲燒鰻魚丼飯鰻魚都燒得幾香幾大件,食落有少少韌不過冇咩骨,珍珠米粒粒分明,加咗少少木魚絲調味。🦀脆炸軟殼蟹芬末醬吐司🍞配薯條🍟吐司香脆厚身,炸軟殼蟹都幾香脆,配埋蔬菜同沙律醬好開胃,薯條份量都幾多,不過可能因為外賣所以淋咗少少冬陰公雞肉pizza 🍕冬陰功Crossover pizza真係未試過,Pizza都幾大個,食落比較重芝士味,唔覺有冬陰功味。

日式特製蒲燒鰻魚丼飯
日式特製蒲燒鰻魚丼飯

🦀脆炸軟殼蟹芬末醬吐司🍞配薯條🍟
脆炸軟殼蟹芬末醬吐司

冬陰公雞肉pizza 🍕
冬陰公雞肉pizza
2022-05-12 130 瀏覽
無意間發掘了土瓜灣的一間西式茶餐廳對於個人來說 早餐好重要‼️一杯茶撐著全日的工作💪🏻呢間餐廳 光猛 帶點新派茶餐廳早餐令我很驚喜🌈奶茶☕️不錯沙嗲牛肉麵 大多數香港人最愛既早餐💗呢間既沙嗲牛肉麵會加入左蘑茹 又俾佢嘅夾到喎口感味道不錯👍🏻炒蛋滑 同好厚 份量唔少架佢哋配丹麥多士,超好味😋如果一個早餐有2塊就好 🤣🤣🤣沙嗲牛肉配通粉 米粉 公仔麵都一樣咁好食炸魚柳 佢哋都做得出色大大塊 麵粉不會過多 啖啖滑既魚柳炸得剛好 會配薯餅 及2款食物早餐比較多人 外賣🥡等待⌛️需要d時間我哋等左20分鐘左右員工熱誠 忙到爆場都親切待人👍🏻
無意間發掘了土瓜灣的一間西式茶餐廳

沙嗲牛肉麵 大多數香港人最愛既早餐💗

呢間既沙嗲牛肉麵會加入左蘑茹 又俾佢嘅夾到喎
口感味道不錯👍🏻

炒蛋滑 同好厚 份量唔少架
佢哋配丹麥多士,超好味😋
如果一個早餐有2塊就好 🤣🤣🤣

早餐比較多人 外賣🥡等待⌛️需要d時間
我哋等左20分鐘左右

員工熱誠 忙到爆場都親切待人👍🏻
2022-05-11
20 分鐘 (外賣送餐)
$40 (早餐)
  • 早餐炸魚柳
2022-05-09 187 瀏覽
我好少留食評,因文筆不好⋯⋯但今次我真的要留言表達一下我今次外賣用餐的感受。今早行去北帝街,想買份好點的外賣早餐回家食個,後過多間,眼見店內都有人坐,決定去試一試這一間一向想試的「茶舍」。因為我是第一次買,所以一開始就出師不利,行了去「外賣部」就以為是落單叫外賣,點知行到窗口位處表明想叫外賣可否給我早餐明細對住來落單,點知個黑衫阿姐一聽完後就拿了張外賣傳單一下「拍」在我面前,然後走了去。我認我不是熟客,不知落單原來是要行入店內落單,但她也不應該如此態度吧?一間店舖不只是看食物質素,也同時看服務的。之後我算,叫了早餐快快回家才重要!之後我得其他外賣客提醒入店中順利落單,我選了番茄午餐肉通粉同魚柳早餐,兩份均加$6 轉牛角飽,一杯熱咖啡少奶一杯熱奶茶少奶。取餐時間不算太耐,那樣我就拿了兩份早餐打算回家開動。回到家中,發現兩份餐飲用「血流成河」來形容,兩杯都漏了一半出來,根本個紙杯結構不是不耐防漏。再拿出麵包,因飲品流出,個飽已受濕氣,但點知只有一個牛角包,另一個是丹麥酥包,我多加了那$6.0 去了那裏??說回個餐,吉列魚柳只評為可以,魚肉算厚,我配豬柳都是現成的,沒有什麼可要求,炒蛋OK,
說回個餐,吉列魚柳只評為可以,魚肉算厚,我配豬柳都是現成的,沒有什麼可要求,炒蛋OK,但伴餐的沙律菜有點差,我買份錢大媽的沙律菜都強過佢。
在番茄午餐肉通粉個包裝不錯,湯同通粉是分開裝,通粉在食時才放落湯中,有這個包裝給我是有點意外。而食物方面個番茄湯只可話可以,通粉本質並不是貴價貨,一個茶記可以點?只可以評為不過不失,餐肉粒沒有特別煎過或炸過,有點強差人意。
咖啡同奶茶,只有半杯的情況下我評為尚可,算是不太差。

以下是整體評分(不包括意外)
鮮茄午餐肉通粉(火腿 炒滑蛋)$38+$6轉牛角酥包 ⋯⋯⭐️⭐️
千島吉列脆魚柳 (豬柳漢堡 炒滑蛋)$42+$6轉牛角酥包⋯⋯⭐️⭐️
奶茶⋯⋯ ⭐️⭐️⭐️
咖啡 ⋯⋯⭐️⭐️⭐️
外賣盒$2 x 2份⋯⋯⭐️⭐️⭐️
而員工服務 ⋯⋯ ⭐️
2022-05-06 133 瀏覽
呢間HI TEA 次次行過都見到好多人排隊,心諗一定要試番次~香煎波士頓龍蝦海鮮湯飯$128雖然價錢好似有少少貴,但係被幅圖完全吸引左!問店員龍蝦有幾大,店員話有半隻一來賣相好靚,有半隻大大的龍蝦,仲有滿滿的蟹膏,蟹肉好彈牙爽口(心心眼有4-5隻魷魚圈、蜆、青口,海鮮數量都唔少濃濃的龍蝦湯非常香嘖嘖,有芫茜,如果唔想食記住走青好食同吸晴指數10/10!有差唔同3-4碗飯 (珍珠米美國安格斯牛扒定食 $68呢個牛扒有3/4個前手臂甘長肉質同口感都非常高質黑椒汁好好味,唔會太咸配珍珠米白飯同埋沙律菜!真係大大大滿足的LUNCH涷飯+$3 ,特飲+$18個涷奶茶茶底好濃郁,係茶記的奶茶底!OREO碎片沙冰$18大大杯,唔會太甜,OREO味都夠。臨走先見到有個甜品+樽裝飲品櫃好吸引~下次可以再試下d甜品&樽裝飲品!
香煎波士頓龍蝦海鮮湯飯$128
雖然價錢好似有少少貴,但係被幅圖完全吸引左!
問店員龍蝦有幾大,店員話有半隻
有4-5隻魷魚圈、蜆、青口,海鮮數量都唔少
濃濃的龍蝦湯非常香嘖嘖,有芫茜,如果唔想食記住走青
好食同吸晴指數10/10!
有差唔同3-4碗飯 (珍珠米

美國安格斯牛扒定食 $68
呢個牛扒有3/4個前手臂甘長
肉質同口感都非常高質
黑椒汁好好味,唔會太咸
配珍珠米白飯同埋沙律菜!
真係大大大滿足的LUNCH

涷飯+$3 ,特飲+$18
個涷奶茶茶底好濃郁,係茶記的奶茶底!

OREO碎片沙冰$18
大大杯,唔會太甜,OREO味都夠。

臨走先見到有個甜品+樽裝飲品櫃好吸引~
下次可以再試下d甜品&樽裝飲品!
2022-04-30 135 瀏覽
今日同朋友溫完書去咗土瓜灣附近呢一間嘅茶餐廳🙈本身純粹因為覺得個價錢幾抵食 所以入去食個下午茶~點知竟然有驚喜!!。首先佢入邊餐廳嘅裝修都非常之有心思🥰你完全唔會覺得好似求其入咗間好求其嘅茶記咁樣!🥰佢入面有好多裝飾 個感覺好Morden ✨但我覺得最重要嘅係 內部光線充足 同埋好乾淨~對於茶餐廳來講真係好難得!!我叫咗個三文魚沙律🙈呢個價錢真係嚇親我!!璟宜淨係需要40幾蚊😨仲要份量好多 一啲都唔孤寒!再配埋佢哋自己特製酸酸地嘅汁 又唔使食芝麻醬同埋沙律醬咁重負擔~朋友叫咗個牛扒餐😳佢竟然配沙律同埋餐湯!餐湯仲要係龍蝦湯啊😱😱😱真係俾佢驚喜親!而且牛扒大大分 我哋兩個share食都食唔晒🫣
今日同朋友溫完書去咗土瓜灣附近呢一間嘅茶餐廳🙈
本身純粹因為覺得個價錢幾抵食 所以入去食個下午茶~
點知竟然有驚喜!!

2022-04-29 123 瀏覽
茶舍 🙈🤭土瓜灣北帝街15號地下—————————————————喺正轉彎三角位北帝街 馬頭圍道交界估唔到你的的骰骰食物性價又幾高分量多 大大份選擇款式都多另外門口仲有甜品賣入到去向右望 一眼望晒一口雞$38——-重芝士拉C 即叫即炸 外面香脆裏面鮮嫩雞肉和風之選 —魚子三文魚蛋炒飯$56——-魚子 三文魚肉多 好似唔駛錢咁日式特製蒲燒鰻魚飯$60——-依個價錢食到蒲燒鰻魚 你仲想點鮮茄汁香煎豬扒蛋包飯$48——-鮮茄汁唔錯 豬扒面頭鋪滿cheese
茶舍 🙈🤭

——-依個價錢食到蒲燒鰻魚 你仲想點

鮮茄汁香煎豬扒蛋包飯$48
——-鮮茄汁唔錯 豬扒面頭鋪滿cheese
2022-04-27 126 瀏覽
炒飯的味道不錯,而且份量很夠,一開始送上來的時候以為會食唔飽,食完之後發覺已經食唔落沙律,鰻魚的炒出來的味道也很香,沙律的份量也很多,當lunch咁食也沒有問題!

2022-04-22 132 瀏覽
茶舍今日下午到呢度食個下午茶 叫咗幾個餐外賣 冇諗過幾好食🥰🥰🥰 雖然外賣等咗3個字先有 但係食物質素令我覺得等咁耐都值得嘅1.黑松露鮮菌炒蛋+牛角酥包✓一打開個蓋黑松露味就「入侵」我😆😆 非常香✓牛角酥包外脆內軟✓沙律菜令成個餐更新鮮✓炒蛋炒得剛剛好 2.鮮菌沙爹牛肉湯通粉+丹麥包+火腿炒滑蛋✓外賣盒裏面有一個膠分隔住湯&通粉 令通粉冇 咁易林✓牛肉🐂硬度剛好 唔會太硬✓湯好濃郁✓有埋蛋同火腿更加飽肚🤤3.迷你卡邦尼意粉+吉列魚柳✓雖然意粉好似真係好迷你 但入面份量十足 芝士都好香✓魚柳炸到好脆 口感好好 而且有沙律汁點 配合得好好4.煙三文魚沙律✓份量十足✓沙律菜中和咗三文魚🐟啲鹹味 ✓裏面仲有酸醋 令人更有胃口 容易上口5.(星級特飲)OREO碎片冰沙+鮮芒果冰沙✓2杯都好大杯✓自己飲咗OREO碎片冰沙 唔會太甜 比想象更冰🧊🧊 有冰沙係裏面實在係炎炎夏日嘅精選🍧🍧🍧 消暑必選!✓芒果冰沙有啲草係面頭 令成杯野飲更fresh總結:係呢個價錢食到高質素嘅野食真係好滿足 推薦大家去試下呢間餐廳🤤🤤🤤單:門面:餐牌:門面:
茶舍

門面:

餐牌:

門面:

2022-04-22
15 分鐘 (外賣自取)
2022-04-17 180 瀏覽
一直有留意到多人排隊入座或等外賣的這間店,最近開始把這店納入我的外賣名單中,兩個星期內共叫了三次外賣。第一次:下午茶粟米白汁雞絲湯扁意粉—3.5/5分不過不失,雞絲意粉OK,炒蛋火腿OK,但牛油酥包只是將白麵包切成兩塊三角形對疊,中間塗了牛油,完全軟巴巴的,沒有烤過。第二次:午餐蒲燒鰻魚炒珍珠飯—5/5分性價比高,香口好吃,鰻魚份量合理。第三次;午餐慢煮咖哩牛腩飯—1/5分完全中伏!碗內合共只有三塊連皮薯仔,三條牛筋,0!牛!腩!無寫錯!牛腩係0塊!!成餐飯感覺只係咖哩撈飯!!未食過咁揾笨既咖哩牛腩!!!瞬間將我前兩餐既好印象清零了!!

第一次:下午茶
粟米白汁雞絲湯扁意粉—3.5/5分

第二次:午餐
蒲燒鰻魚炒珍珠飯—5/5分
性價比高,香口好吃,鰻魚份量合理。

第三次;午餐
慢煮咖哩牛腩飯—1/5分
完全中伏!
碗內合共只有三塊連皮薯仔,三條牛筋,0!牛!腩!
無寫錯!牛腩係0塊!!
成餐飯感覺只係咖哩撈飯!!
未食過咁揾笨既咖哩牛腩!!!
瞬間將我前兩餐既好印象清零了!!
2022-04-17