2024-04-06 199 瀏覽
茶舍近排越開越多分店,係新蒲崗景福街都有分店, 近Mikiki都好方便,上次已經試過佢嘅蝦堡香煎波士頓龍蝦海鮮湯飯,已經對佢念念不忘,今次就試下濃蝦海鮮湯飯,跟埋個套餐,另外仲叫多個煙肉芝士焗西蘭花,留肚比甜品柚子芝士蛋糕,呢個一定必吃 佢嘅套餐加28蚊就有羅宋湯,沙律,甜品,抵到爛,份量唔係hea, 羅宋湯好濃,好足料,沙律菜好新鮮 濃蝦海鮮湯飯,湯底濃郁,材料都有好多,蝦,魷魚,蜆,青口,帶子….,仲有好多冬菇配料,食落唔會好滯,湯飯至緊要係個湯底, 一定要熱辣辣,加上飯底係用意大利飯煮成…高汁…. 煙肉芝士焗西蘭花,份量大,煙肉比例都多, 芝士好香濃同埋好有忌廉味柚子芝士蛋糕上枱,SIZE 唔大件,食落味道好出色,佢嘅柚子味唔會搶咗本身芝士個味,佢連甜品都好出色,讚呀芒果雜果生椰乳特調,用心制作,好多生果粒,芒果椰果,橙同埋椰漿,飲落好清新

2024-03-27
3 分鐘 (堂食)
2024-04-05 67 瀏覽
今日屋企有啲事做,所以就去了屋企附近茶舍新蒲崗分店叫了外賣,經理亦非常友善一般主動遞上餐牌問我想要啲咩協會推介唔同嘅菜式。經理就推介了餐廳魚子三文魚蛋炒飯及蒲燒鰻魚炒珍珠飯,我們三人晚餐就叫了多個三層芝士焗鮮茄牛脷飯。返到屋企打開蓋嘅時候份量驚人,一個飯其實都夠兩個女子分享,我哋三個人最後食淨少少。蒲燒鰻魚炒珍珠飯用上日本米加上海量嘅鰻魚及鰻魚燒汁好有去了日本餐廳的感覺。魚子三文魚蛋炒飯亦炒得非常出色,乾身亦有鑊氣。鮮茄焗牛脷飯加上了海量芝士,牛脷唔會太韌淋身,由於屋企人平時都好鍾意食牛脷,佢亦推薦呢個鮮茄焗牛脷飯。晚餐亦附上飲品,非常抵食如果平時食得唔多,仲可以留返第二日食,喺OpenRice叫外賣仲有八五折優惠,非常推薦茶舍。

外賣自取
新蒲崗景福街最近新開設一家裝潢雅緻得體、充滿園林氣息,門面光鮮的冰室「茶舍」,提供茶餐廳美食、pizza、西式餐點、扒類、日式飯類、小食及甜品等,選擇豐富,定價親民----------🔹特價常餐:榨菜肉絲湯米粉 $42配炒蛋火腿丹麥酥包及熱飲,轉炒雙蛋+$18 配柚子雞翼2隻炒雙蛋份量十足,炒得非常嫩滑富蛋汁,蛋香濃郁豐富;丹麥酥包烘得香脆富牛油香榨菜肉絲湯米份量同樣夠多,榨菜爽嫩,肉絲嫩滑,米粉爽滑,配以鹹度剛好而不膩的湯底,不錯!柚子雞翼炸得乾身,飽滿大隻,外皮香脆,肉質軟嫩富肉汁,配上輕量酸甜柚子醬夠滋味美味指數:8.5/10----------🔹牛肋條滑蛋包飯 $80配熱飲份量十足,炒蛋完全覆蓋米飯4大條牛肋條厚肉緊實而帶點筋膜,充滿韌勁而牛香不俗;配上鮮甜的胡蘿蔔、嫩滑富蛋香的炒蛋及加入滋味醬汁的珍珠米飯,口感及味道層次皆豐富,非常飽足美味指數:8/10----------🔹白汁芝士焗西蘭花 $48西蘭花焗得剛好,口感清爽,鋪上滿滿充滿鹹香的芝士及加入適量白汁,很美味美味指數:8.5/10
🔹特價常餐:榨菜肉絲湯米粉 $42
配炒蛋火腿丹麥酥包及熱飲,轉炒雙蛋
+$18 配柚子雞翼2隻

美味指數:8.5/10
🔹牛肋條滑蛋包飯 $80
配熱飲
份量十足,炒蛋完全覆蓋米飯
美味指數:8/10
  • 白汁芝士焗西蘭花
  • 柚子雞翼
  • 炒滑蛋
2024-03-29 51 瀏覽
想搵個地方同fd傾下計食個tea, 附近大型商場又無咩啱心水,見到呢間乾淨企理, 就入嚟試吓。 朋友想試魔鬼芝士,點了個芝士著條,軟殼蟹白酒天使麵,柚子雞件及蒜香雞翼。天氣咁熱,見到有我最愛的芒椰特飲,即刻點返杯!魔鬼芝士著條,好吸引,熱辣辣,薯條炸得夠脆,表面鋪滿厚層芝士,芝士全覆蓋薯條,絕對唔係外面d餐廳得少少芝士。幾款芝士撈埋十分好食,好邪惡食不停口。軟殼蟹白酒天使麵,呢款好有驚喜,有原隻軟殼蟹炸得好脆,配料有什菌,魷魚同蜆,好豐富,天使麵食落夠滑,味道很不錯!2款小食柚子雞件同蒜香雞翼炸得香脆,餐湯羅宋湯足料好飲。芒果雜果生椰乳特調,滿滿芒果,幾清新。紫薯椰乳特調,幾有特色,朋友十分滿意。環境比一般茶記舒適,食物亦是西餐廳的質素,下次再試其他魔鬼芝士系列。

2款小食柚子雞件同蒜香雞翼炸得香脆,餐湯羅宋湯足料好飲。

芒果雜果生椰乳特調,滿滿芒果,幾清新。

紫薯椰乳特調,幾有特色,朋友十分滿意。

• 魔鬼芝士薯條
2024-03-22 89 瀏覽
「茶舍」係唔少地方都可以搵到佢嘅蹤跡,今日嚟都新蒲崗Mikiki附近嘅分店,無論係餐廳裝潢、食物質素定係店員嘅服務態度都超出預期👏🏻👏🏻打開餐牌除咗茶餐廳嘅常餐、茶餐外,仲有唔少會係cafe 出現嘅選擇係哩到都可以食到🤭連另外要大讚嘅係店員嘅服務態度十分到位,行動相當迅速👍🏻👍🏻🐔南瓜野菌皇烤雞意大利飯份量超哂班,完全無因為外賣而減份量🤭南瓜汁意大利飯真心優秀,粒粒飯都係金黃色嫁,軟硬熟度適中,烤雞切成一口size ,雞髀肉都幾滑,相當唔錯👍🏻🐟原條魚柳包配薯條成條炸魚柳應該有30cm 咁長😮😮外賣番到屋企竟然都仲係乾身無變稔👏🏻👏🏻麵包🥖塗上牛油🧈微微煎香,加上新鮮生菜🥬蕃茄等,打卡一流。跟餐仲有一大袋炸薯條,最愛😍連皮嘅粗薯條🍟柚子雞翼柑橘雞件依家仲可以半價加購指定小食,我地就揀咗兩款雞肉小食,柚子醬同柑橘🍊醬為香口小食加添一份甜味,兩者加埋都幾特別🤗🤗

另外要大讚嘅係店員嘅服務態度十分到位,行動相當迅速👍🏻👍🏻

🐔南瓜野菌皇烤雞意大利飯

🐟原條魚柳包配薯條

柚子雞翼
柑橘雞件

外賣自取
2024-03-20 89 瀏覽
📍茶舍 (新蒲崗)之前就已經試過土瓜環個間,覺得唔錯。咁岩今日要去mikiki 附近整啲野,搵有咩食個時發現附近有茶舍,於是就去左食啦!今次就試同上次唔同嘅野☺️💕蛋黃煙肉卡邦尼長通粉 ($58)對女仔嚟講呢個份量都算大份,粒粒長通飯都油汁,唯一要注意嘅點係入面有芫荽,因為唔係個個都啱食,不過我係芫荽愛好者啱晒我口味💕三層芝士焗鮮茄牛脷飯 ($64)朋友就覺得焗飯太酸,而我就覺得個酸味啱啱好,入面有好多大舊蕃茄。焗嘅時間啱啱好唔會出現太燶嘅情況。💕千島海鮮pizza ($68)茶餐廳嘅Pizza都有火箭菜餡料份量適中,入面有菇餡料份量適中,入面有菇、魷魚🦑、粟米🌽、菠蘿🍍💕蒜香雞翼 ($16/2隻)由於我太肚餓嘅關係,一嚟到我就即刻已經食咗一隻,跟住先記得要影相。一上枱啲雞翼仲係熱辣辣脆卜卜嘅💕港式奶茶 (跟餐)💕熱檸檬水 (跟餐)之前飲嘅檸檬水,好多啲檸檬🍋都變苦終於飲到杯唔苦嘅熱檸檬水🩵餐牌🩷環境🩷門面
📍茶舍 (新蒲崗)

今次就試同上次唔同嘅野☺️

💕蛋黃煙肉卡邦尼長通粉 ($58)

💕三層芝士焗鮮茄牛脷飯 ($64)

💕千島海鮮pizza ($68)

茶餐廳嘅Pizza都有火箭菜

💕蒜香雞翼 ($16/2隻)

一上枱啲雞翼仲係熱辣辣脆卜卜嘅

💕港式奶茶 (跟餐)

💕熱檸檬水 (跟餐)
之前飲嘅檸檬水,好多啲檸檬🍋都變苦
終於飲到杯唔苦嘅熱檸檬水

🩵餐牌

🩷環境

🩷門面
  • 蛋黃煙肉卡邦尼長通粉
2024-03-18 72 瀏覽
今日去咗新蒲崗食飯行去mikiki嗰陣經過呢間餐廳見到佢裝修幾靚就行入去試下佢嘅晚餐今次我叫咗白汁魚柳焗飯嘢飲我就叫咗綜合水果紅茶而且我仲叫咗一款小食脆炸薯條飯後甜品我就揀咗意大利栗子法式布朗呢個白汁魚柳焗飯好香🤤而且好足料👍🏻焗飯個飯底唔係淨白飯而係炒飯🤤呢個綜合水果紅茶入面嘅水果好豐富有好多款水果 e.g. 士多啤梨、火龍果、菠蘿、青檸、藍莓而且入面仲有話梅成個水果茶味道好特別 唔會好酸或好甜好好飲 仲有水果食🤤而且呢個水果茶係用樽裝 好特別就算飲唔曬都可以拎走👍🏻小食-薯條脆卜卜佢係即叫即整唔係嗰啲炸完放咗好耐嘅薯條我食嗰陣仲係脆卜卜🤤最後食嘅係甜品個甜品栗子蛋糕好香栗子味栗子泥唔會好甜 🤤就算食完焗飯&薯條食埋個甜品都唔會好滯👍🏻
今日去咗新蒲崗食飯
而且好足料👍🏻
焗飯個飯底唔係淨白飯
而係炒飯🤤
呢個綜合水果紅茶入面嘅水果好豐富
有好多款水果 e.g. 士多啤梨、火龍果、菠蘿、青檸、藍莓
而且入面仲有話梅
甜品栗子蛋糕好香栗子味
栗子泥唔會好甜 🤤
就算食完焗飯&薯條
食埋個甜品都唔會好滯👍🏻
和朋友在工作後忙裡偷閒, 來到這間位於新蒲崗餐廳輕鬆tea一tea! 這間餐廳位置寬敞、也給人很舒服自然的感覺! 我們點了兩份tea sets, 一份是雪菜肉絲湯米粉及炒蛋火腿牛角包🥐這個茶餐也是十分不錯、而且份量也較大、我們吃得很滿足😌。 另一份tea set 我們點了花生醬西多士、那個厚度真的喜出望外! 很大很厚、而且擺放的餐具格調也是十分漂亮🤩!切開西多士是裡面也是非常足料! 而且西多士也是炸得很香脆及均勻! 吃得很滿足! 我們覺得比較難忘是在tea set中加大約18 元叫了兩杯水果茶,這個水果茶裡面真的有很多水果、包括草莓,火龍果,藍莓、檸檬等、味道小清新,也是透心涼,很值得推薦! 這個水果茶令我們讚不絕口!絕對值得一試。就這樣我和朋友輕輕鬆鬆、又滿有口福地渡過了愉快的下午茶時光😋

雪菜肉絲湯米

炒旦火腿牛角包

這個茶餐也是十分不錯、而且份量也較大、我們吃得很滿足😌。

花生醬西多士

水果茶

這個水果茶令我們讚不絕口!絕對值得一試。

2024-03-11
雪菜肉絲湯米
花生醬西多士
水果茶
2024-03-09 84 瀏覽
這間位於景福街的「茶舍」,於Mikiki商場對面,每逢午市時段都很受在新蒲崗工廠區上班人士歡迎,長期都有人在排隊。皆因餐廳食物水準不錯,而且食物款式也有很多選擇。唔想排隊等位,餐廳門口貼了印有二維碼的海報,食客可以選擇外賣,還有全單八五折優惠呢!公司同事們一於把這個海報拍下並傳送於群組內,午飯前我們可以預早訂購,大約25分鐘便可於門口附近位置領取了,十分方便。🌟一見鍾情Pizza: 茶餐廳有pizza食確實少有,而味道更令人有驚喜,呢個pizza餡料有腸仔、雞肉、火箭菜、冬菇等,有別於坊間一般的,真係令人一見鍾情。🌟濃蝦湯海鮮湯飯:西式湯飯又係好少在茶餐廳見到,這個特色食物一於要試試,蝦湯味道濃郁,又有大大隻嘅蝦响入面,爽口鮮甜。🌟米蘭肉醬焗意粉:好大盒好抵食,有大量拉絲芝士,女士們可能食唔晒!

2024-02-21 101 瀏覽
在新蒲崗景福街的一個下午,我來到了一間名為茶舍的餐廳,準備享用美味的下午茶。我點了黑松露野菌炒蛋牛角酥包和熱杏仁霜,期待著這份美味的體驗。一進入茶舍,我被舒適溫馨的氛圍所吸引。店內環繞著香濃的咖啡香氣和新鮮烘焙的香味,讓我心情瞬間放鬆。輕柔的音樂瀰漫在空氣中,增添了一絲浪漫的氣氛,讓我更加期待接下來的下午茶。我的第一口是黑松露野菌炒蛋,蛋香四溢,配上香氣高熱的黑松露和新鮮的野菌,口感豐富多層,讓味蕾在每一口中都得到了滿足。牛角酥包則是外脆內軟,咬下去時酥脆的外皮搭配著溫暖的酥軟內餡,展現出完美的口感和味道。接著是熱杏仁霜,一碗熱蓬鬆的湯品讓人感覺到溫暖和安慰。杏仁的香甜與濃郁的奶香完美融合,喝下去後回味無窮。

2024-02-21 90 瀏覽
呢間茶舍店舖面積比其他分店嘅都要大所以特別多卡位,而且裝修上都綠化咗唔少外賣自取85折 呢排轉天氣 多人感冒 外賣拎返屋企食仲好過魚籽三文魚蛋炒飯 $65魚籽 蘑菇 三文魚碎 洋蔥以及滿滿嘅蛋花利用三文魚本身嘅油脂去炒特別香價錢會比其他貴少少 始終都係三文魚肉珍珠米圓轆轆 粒粒分明 呢碟矇住眼食都得基本上冇骨 冇唔食得嘅嘢綜合水果紅茶 $24多種水果,草莓、藍莓、 火龍果 柑桔 青檸、菠蘿清新、營養豐富茶飲蒜蓉汁雞扒滑蛋包飯 $52雞扒煎到少少焦香 雞皮都變得脆口 雖然係熱氣啲haha滑蛋口感柔軟滑嫩 餐牌上面冇得揀鮮茄汁不過食落去蒜蓉汁又唔錯鮮茄汁香煎豬扒滑蛋包飯 $52有骨豬扒 特別近骨頭部份嘅肉零舍好食微妙酸甜蕃茄汁 感覺上成碟飯唔會好油膩整體份量足夠 價錢對比其他蛋包飯相對便宜
呢間茶舍店舖面積比其他分店嘅都要大
所以特別多卡位,而且裝修上都綠化咗唔少
外賣自取85折 呢排轉天氣 多人感冒

價錢會比其他貴少少 始終都係三文魚肉
珍珠米圓轆轆 粒粒分明 呢碟矇住眼食都得
基本上冇骨 冇唔食得嘅嘢

綜合水果紅茶 $24
多種水果,草莓、藍莓、 火龍果 柑桔 青檸、菠蘿
清新、營養豐富茶飲

有骨豬扒 特別近骨頭部份嘅肉零舍好食
微妙酸甜蕃茄汁 感覺上成碟飯唔會好油膩
整體份量足夠 價錢對比其他蛋包飯相對便宜

2024-01-30 93 瀏覽
黎到新蒲崗mikiki附近好多餐廳食肆!午市黎到呢間茶餐廳大排長龍~而且都幾大間,有埋卡位,設計比較似cafe😍-早午晚餐下午茶都好多選擇港式同日式嘢食都有蛋包飯套餐連嘢飲最平$52就有!蒜蓉汁雞扒滑蛋包飯 份量夠曬飽蛋都幾滑,蒜蓉汁唔多唔少,撈飯啱啱好雞皮煎得幾香,而且雞扒嫩滑冇雪藏味!👍🏻加錢$18轉芒果雜果生椰乳特調好大杯🫣酸酸甜甜幾好味,推薦😆-魚籽三文魚蛋炒飯$65好香又大碟!食得出有三文魚油脂香又唔會油膩,有埋蔥同洋蔥一齊炒更香好好食🤤追加小食蒜香雞翼$16雞皮香脆入面雞肉juicy熱辣辣配熱奶茶 茶走 揀左多奶 少甜👍🏻茶香得黎又唔會太濃啱啱好😙-甜品芝士蛋糕為主柚子芝士蛋糕$21食到柚子皮香甜之外芝士味都好出!意大利粟子法式布朗尼$26有咖啡香味,同cream一齊食都唔會覺得漏甜度啱啱好唔會過甜!蛋糕鬆軟甜品值得一試!👏🏻
黎到新蒲崗mikiki附近好多餐廳食肆!
午市黎到呢間茶餐廳大排長龍~
而且都幾大間,有埋卡位,設計比較似cafe😍
早午晚餐下午茶都好多選擇
港式同日式嘢食都有
蛋包飯套餐連嘢飲最平$52就有!
蒜蓉汁雞扒滑蛋包飯 份量夠曬飽

蛋都幾滑,蒜蓉汁唔多唔少,撈飯啱啱好
雞皮煎得幾香,而且雞扒嫩滑冇雪藏味!👍🏻
加錢$18轉芒果雜果生椰乳特調
好大杯🫣酸酸甜甜幾好味,推薦😆
魚籽三文魚蛋炒飯$65

好香又大碟!食得出有三文魚油脂香
又唔會油膩,有埋蔥同洋蔥一齊炒更香好好食🤤
追加小食蒜香雞翼$16

雞皮香脆入面雞肉juicy熱辣辣
配熱奶茶 茶走 揀左多奶 少甜👍🏻
茶香得黎又唔會太濃啱啱好😙

甜品芝士蛋糕為主
柚子芝士蛋糕$21
食到柚子皮香甜之外芝士味都好出!
意大利粟子法式布朗尼$26
有咖啡香味,同cream一齊食都唔會覺得漏
甜度啱啱好唔會過甜!蛋糕鬆軟

甜品值得一試!👏🏻
2024-01-24 84 瀏覽
位於新蒲崗景福街的《茶舍》,大大的門面燈光明亮,店內裝修新淨,座椅寛闊舒適。用QR code 落單後,食物很快送到,食物多元化,種類多,價錢合理。「濃蝦湯海鮮鍋」$138天氣凍凍地,食海鮮鍋正合適,濃濃的蝦湯顏色鮮艷,內裡有大蝦、豆腐、青口、 魷魚圈、蜆和蟹柳,非常豐富。另外還有豆卜、生菜和金菇自己放,湯底正,食材新鮮,最後食埋碗公仔麵,夠滿足。「脆炸軟殼蟹芥末吐司」$81吐司超厚,一片足可以分開三片份量,中間夾了大大舊的軟殼蟹,香脆味濃,還夾了一塊蕃茄和沙律菜。薯條即叫即炸,脆卜卜。

「濃蝦湯海鮮鍋」$138

「脆炸軟殼蟹芥末吐司」$81

2024-01-19
2024-01-04 79 瀏覽
今日無咁拗捏,直接走入咗間新開張嘅茶舍,心諗要搞定肚皮先得!喜出望外,場面搞得喥靚仔,仲可以係度安樂咁享受一番。首先,淺嚐咗杯水果紅茶,喝落去既清新又解渴,透晒心肺。講開茶水,呢度嘅調味真係得你話事,想點淡就點淡,睇吓!🍹跟住點咗碟芝士肉醬薯條——阿哥哥姐姐,講真,呢個簡直係喺滋味嘅小宇宙爆炸啊!薯條金黃潤滑,肉醬厚實滿溢,芝士又牽絲呀牽絲,一薯一絲,齊齊將我心頭喜愛掛住⬆️!最後,幫襯咗個白汁芝士西蘭花,呢一啖一啖嘅濃香,真係令人心頭暖笠笠。火腿微鹹,洋蔥清新,一啲一啲蘑菇嘅香氣,啖啖都係層次分明,完美組合!😋朋友仔哋,下次行過茶舍記得入嚟坐坐。呢度嘅慢活範兒同埋碟碟精緻,保證喺忙碌嘅日子裏頭,都能俾你享受到一份尋常日子也尋味的小小幸福!🍽️👌

啟德附近真係無乜平價嘢食,係openrice搵到,就經airside條天橋過嚟mikiki對面呢間茶餐廳度食,位置方面都易搵~唔知點解冬天特別想食肉,就叫左個星級雜扒餐,全部嘅肉都係巨大版!其實夠2個食,有得揀跟飯/意粉/薯菜,呢啲天氣當然揀飯,有米落肚感覺滿足啲。平時食開黑椒汁,今次揀蒜茸汁5成熟。本身有跟餐湯+沙律+餐飲,都係大路嘢,正常水準! 熱朱古力,有得揀少奶或多奶,可因應自己口味選擇!見到小食果一頁餐廳好似好吸引,平時食開柚子配雞翼就多,今次試下追加柑橘雞翼~正價叫係4隻,跟餐追加就係2隻~另外,見到雪櫃有幾款甜品display,心思思叫左個飯後cheese cake,有原味、朱古力同柚子,我想清清地就叫追加左個柚子芝士蛋糕!留意番,如果你想用追加優惠嘅話⋯⋯記得要特別同店員強調,如果唔係就會計咗正價㗎啦!!係雪櫃上面新推出左自家制精選糖水,一盒大概$20-30,跟餐仲有得平,下次可以試吓~建議大家如果外賣可以提前order定,如果唔係就要有心理準備等得耐啲⋯⋯同埋網上落單自取有優惠!