2018-12-16 80 瀏覽
晚飯時間經過葵涌呢間茶餐廳, 菜式多元化且夠深度, 鍾意打邊爐嘅有重慶麻辣雞煲或者雙冬羊腩煲,鍾意食小菜嘅有一些特式菜,好似冰鎮咕嚕肉、風沙雞、芝麻雞、崧子菊花魚,家鄉蓮藕餅等等,這些都需要深度技巧的烹調技術,能彰顯廚師既功力,梗係要入去試下啦。 今晚選了西檸大蝦球,一上菜見外型唔錯,每一粒蝦球都大大粒,咬落爽口彈牙,上面鋪上一層西檸汁,內裡含有西檸皮的細粒,是西檸中最有營養且最香的部份,另有芝麻粒在上面點綴,美觀又可口,酸酸甜甜帶來味覺上既刺激,西檸和芝麻的香味令胃口大開,主菜旁伴上新鮮沙律菜和脆口青瓜,整道菜讓人開胃又滿足。脆皮芝麻雞外皮炸到金黃色又香又脆,脆皮與芝麻緊緊相連,芝麻的香與脆皮的脆融為一體,內裡的肉質嫩滑, 入口充滿醎香味道,配上白飯最棒。每個小菜都附送例湯,今天是粟米紅蘿蔔湯,清甜美味又潤喉。 最後一味菜反璞歸真,選擇了比較清淡的海皇雜菜煲,有大大粒既蝦球、帶子、魷魚,又有雲耳、木耳、菜心、白菜。清清淡淡,可以感受到食物原味,蔬菜高纖清腸胃,最後再嘆番杯熱辣辣嘅檸檬茶消消滯。

2018-11-11 311 瀏覽
嚟到葵涌石蔭呢頭食飯,呢到最多嘅食肆就係茶餐廳。喺云云茶餐廳之中,我最鐘意就係食茶記。茶記午餐有十分之多嘅選擇,蒸飯小炒常餐麵食大碗飯都應有盡有,而且試過好多次都覺得佢水準穩定得嚟味道又唔錯。價錢方面,lunch set有湯有嘢飲都只係四五十蚊,抵食!!!XO醬翠肉瓜炒雞柳翠肉瓜炒得爽口,雞柳腌得入味,最緊要係冇雪藏味,成日食到出面啲雞柳有雪藏味好掃興🤷🏻‍♀️呢個XO醬少少辣,好好餸飯。叉燒炒蛋印象中每日lunch都會有個炒蛋嘅set,叉燒or蝦仁。呢個叉燒炒蛋,好!大!碟! 食極都仲有,叉燒同蛋嘅份量都好多,蛋唔會炒得好老,配上葱花好味又抵食👍🏻

XO醬翠肉瓜炒雞柳
呢個XO醬少少辣,好好餸飯。
叉燒炒蛋
2018-10-04 603 瀏覽
第一个:冰镇古老肉,之前也吃过这样的,就是冰火🔥两重天的感觉,不过这家的肉真的是相当的脆,好好吃啊😋第二个:我心心念念的咸蛋黄虾球🦐,诶呀妈呀我真想舔盘子,因为那些咸蛋黄沫沫才是我的最爱,不知道有没有也那么爱咸蛋黄的#咸蛋黄##蛋黄酥#第三个:冻柠茶,我其实平时不怎么喝这个,但是小鸡🐤喜欢,今天我也喝了,很清爽,切记一定要戳戳戳柠檬🍋再喝,而且冰一定不能少第四个:鸡🐤最爱的素菜,不过很脆,我就吃了两口后来回去的时候顺便打卡有名的网红奶茶良辰吉时,还不错,我点的藏藏茶,里面都是巧克力碎🍫旁边还有网红老虎堂,因为之前喝过,所以没有买,但是味道也很不错!如果铜锣湾那边拍不到,可以来这边喝,人少很多!😍
第二个:我心心念念的咸蛋黄虾球🦐,诶呀妈呀我真想舔盘子,因为那些咸蛋黄沫沫才是我的最爱,不知道有没有也那么爱咸蛋黄的#咸蛋黄[话题]##蛋黄酥[话题]#
第四个:鸡🐤最爱的素菜,不过很脆,我就吃了两口
2018-10-03 403 瀏覽
聽名以為係普通冰室,但其實晚市都係會有小菜,一般小菜款式當然會有,但亦有不少菜式都較為特別,例如黃金蝦,冰鎮咕嚕肉等等⋯⋯ 所以在村內人氣都幾高,晚市總是特別熱鬧今晚同媽咪落樓下撐枱腳,兩個人簡簡單單叫左兩樣餸首先送上例湯,都好足料架~干燒欖角班片平時大多會食粟米班片、西蘭花班片,味道會較清淡,但呢碟班片件件都沾滿欖角,比起來味道濃些,厚身啖啖肉份外有口感燒薯牛柳粒超級推介!必叫牛柳粒大大粒, 牛味十足,口感軟腍;薯仔外脆內軟,加上蜜糖、黑椒又點會唔好味啊 !

今晚同媽咪落樓下撐枱腳,兩個人簡簡單單叫左兩樣餸
首先送上例湯,都好足料架~

干燒欖角班片

燒薯牛柳粒

超級推介!必叫

2018-08-11
2018-09-21 400 瀏覽
山竹過後屋企停曬水,我們一行4人唯有出街搵食,經openrice 介紹呢間茶記行葵涌去排行首位,應該比較穩陣於是一試, 我們坐的士去到剛剛有個4人位,人很多,舖裹裝修以懷舊特色,感覺舒服。 於是點了幾個小菜,最抵鑽的是全部包湯和白飯一碗,飲品只加2-3 元,真係超抵食, 一定要推薦的是個燒薯牛粒同黃金下, 薯仔仲好香脆,牛柳粒好軟,比深水琛萬發有得輝,另外個黃金蝦,D蛋黃包實曬只蝦,而且炸到好脆,基本上可以連殻食😋💪, 最後一提的是這裏有傳說中的戰鬥碗喝啤酒🍺,三五知己可以聚在一起大口大囗咁飲,真是人生一樂也👍👍👍!
  • 黃金蝦
  • 燒薯牛粒
  • 千島鬼馬
2018-09-18 309 瀏覽
顧名思義,茶記冰室目標顧客主打係平民,所以價錢亦比較低廉一點,可能因呢個原因,所以離港鐵比較遠,我同朋友足足行了近20分鐘方到達,而且大多是上坡路,很累。點菜時發現,路程的長遠與餐廳的價錢成反比,我點了個西蘭花炒魚塊及一份雜菌豆腐鍋,它跟餐送了二杯飲料及例湯,價錢只需$134,是我平時在港島區的一半價錢,十分化算。等了大約10分點便上菜,先看見熱騰騰的熱氣,炒魚塊的數量很多,試了一口,食得出是新鮮的魚,加上有酒香,十分開胃,西蘭花亦很大,沒有炒得過長時間,很爽口,很滿意。另一個菜,朋友表示亦不錯,我沒有試,所以不多評了

另一個菜,朋友表示亦不錯,我沒有試,所以不多評了
2018-09-18 222 瀏覽
說實話我是第一次吃冰鎮咕嚕肉很多冰!原來也有很多咕嚕肉和菠蘿外皮是脆卜卜的!太有趣了!你們明不明白第一次吃的人是什麼心情!脆得好好吃!裏面的肉雖然沒有咕嚕汁非常軟!是用梅頭肉嗎?很有肉味,十分好吃!外脆內軟竟然能拿來形象咕嚕肉呢!太神奇了吧!有冰鎮咕嚕肉的餐廳不多了!如你有發現,一定要試試!真的會有讓你驚喜的!很愛!椒鹽鮮魷很脆!很新鮮的魷魚!每一條都很長!很好吃!把簡單的食物用心做好卻是一件不簡單的事!沒有過鹹也沒有味噌的湯我稱它為”媽媽湯”蒜蓉蒸帶子(粉絲底)這是超正點的!送飯一流!若粉絲能多點就好!對!人就是貪心的!粉絲吸飽了帶子的鮮味和蒜香味!一級好吃!非常滿足!滿滿的香港味!
說實話我是第一次吃冰鎮咕嚕肉

很多冰!

原來也有很多咕嚕肉和菠蘿

外皮是脆卜卜的!
太有趣了!
你們明不明白第一次吃的人是什麼心情!

脆得好好吃!

裏面的肉雖然沒有咕嚕汁非常軟!
是用梅頭肉嗎?
很有肉味,十分好吃!
外脆內軟竟然能拿來形象咕嚕肉呢!

太神奇了吧!
有冰鎮咕嚕肉的餐廳不多了!
如你有發現,一定要試試!
真的會有讓你驚喜的!
很愛!

椒鹽鮮魷
很脆!
很新鮮的魷魚!

每一條都很長!
很好吃!
把簡單的食物用心做好卻是一件不簡單的事!

沒有過鹹也沒有味噌的湯
我稱它為”媽媽湯”

蒜蓉蒸帶子(粉絲底)
這是超正點的!
送飯一流!
若粉絲能多點就好!
對!
人就是貪心的!

粉絲吸飽了帶子的鮮味和蒜香味!
一級好吃!

非常滿足!
滿滿的香港味!
2018-08-20 292 瀏覽
昨晚又跟媽媽幫襯晚餐,試咗 3 個新菜,又再比到驚喜我哋 😍😍其實茶記喺呢幾個月幫襯咗都有十次八次,所以今晚原本想試另一間,但去到一句無位就打發我哋,咁就行多兩步去返茶記啦,一入到去都無位,醒目亞姐即刻叫個哥哥仔調位比張檯我哋,服務無得輸!開開心心快快咁食完,有客嚟無檯,我哋即刻起身走,要 keep 住有客間餐廳先有得做 😋😋

木桶手撕雞
魚香茄子煲
豉汁蒸倉魚
木桶手撕雞
豉汁蒸倉魚
2018-07-29 201 瀏覽
自細喺附近長大,呢頭都好大變化,好味茶餐廳已無乜,早前同媽子食過呢間,價錢可能比附近茶餐廳貴小小,但味道啱媽子最緊要。媽子最喜歡佢嘅四季豆,鋪頭唔算迫,食物同湯夠熱。叫個餸包例湯同飯,飲品要加錢。

媽子最喜歡佢嘅四季豆,鋪頭唔算迫,食物同湯夠熱。

叫個餸包例湯同飯,飲品要加錢。
例湯
咸蛋王蝦球(正確名唔記得)
肉碎炒四季豆
豉汁蒸魚雲
例湯
咸蛋王蝦球(正確名唔記得)
肉碎炒四季豆
2018-07-14 219 瀏覽
傳統茶餐廳一般只會提供一般茶餐廳食品,例如沙嗲牛肉麵,西多士,三文治等等美食,而今次朋友介紹這間茶記冰室,裹面裝修新穎簡約,燈火通明,有別於一般傳統茶記,裏面D餐牌亦一樣,夠創新,夠特出。 而現代生意之道也是這樣,要創新,為客人造出驚喜, 今次光顧正值午市,人很多, 叫左佢地特色扒餐蔥油蓮藕餅飯和豬扒印尼撈麵, 蓮藕餅是即煎的,熱辣辣,又爽口😊,很好吃,而撈麵也做得出色,辣度剛剛好,配支可口可樂直程絕配啦! 呢類產品外間真的好難可以食倒,真係好難得。 除了午餐,佢地D晚餐也好夠創意,朋友佢D水準都好高,什麼冰鎮咕嚕肉,燒🍠牛粒,玉艷舞台,手撕雞,黃金蝦等等,睇倒都想食,最衰今次冇機會試,唯有下次啦😅
2018-07-07 182 瀏覽
剛剛搬到石蔭, 星期六放假買電器順便落樓下搵食,上網見到呢間茶記冰室好似不錯,評分算高於是去試下,當時正值午餐時間,入到去剛剛有位,坐低左見佢地午餐都頗多選擇,有常餐,扒餐同埋客飯套餐,一時之間都吾知食乜好,唯有睇下隔離左右食乜,見到好多人食蓮藕餅同墨魚餅,咁就吾唸喇,叫左蓬藕餅豬扒飯,加支樽裝可樂, 3-5分鐘就送到,見佢賣相不錯,份量足,而且仲熱辣辣,蓮藕餅夠香口同爽口,不錯不錯,同榮式雞扒都有得fight 下,好味😋, 另外仲有塊豬扒配埋蒽油一齊撈飯, 再加多支可樂,真係幾滿足! 另外墨魚餅,老公話都不錯,入面仲有D墨魚粒,口感幾好! 普通茶記居然有D咁嘅出品,已經收貨,出去食野跟隔離左右叫多人食既野真係冇死錯人喇😂! 放假吾煮飯有多左個選擇喇!
  • 墨魚餅
近排食外賣茶餐厅食到有點闷,於是到石蔭路搵食,呢度附近近酒店工廠區,食肆效多,上openrice 搵到呢间茶记,評分算高便去試試,叫左佢地個蓮藕,墨魚餅套餐,縂体食物質素不錯,蓮藕餅,墨魚餅全部即做,熱辣辣😋,有咬口,還配有蔥油一起伴碟, 價錢合理! 茶餐茶咁嘅質素算不錯,縂算有點驚喜👍👍見到佢地亦有晚市小菜供应,D相片望下去很美,菜名又特別,有冰鎮咕嚕肉,燒薯牛粒,草船借箭等,望落好特別, 还有戰鬥碗喝啤酒, 下次可以約埋班老死一齊啤啤佢🍻🍻🍺
茶餐茶咁嘅質素算不錯,縂算有點驚喜👍👍

蓮藕餅
墨魚餅
蓮藕餅
墨魚餅
最近轉左新工作,係麗晶返工,返工第一天同事帶左我去食呢間冰室,裝修簡約,在這區算是小有的茶記, 因正值飯市繁忙時間,等左10分鐘才有位,坐低叫左個墨魚餅同蓬藕餅飯,因為一般茶記吾會有類食物叫,所以吾駛唸就叫左,飯到左,份量算可以,都夠食,墨魚餅夠香口,值得抵鑽的是佢地D墨魚餅裏仲有細細粒嘅墨魚粒,口感不錯,很特別,同事叫嘅蓮藕餅也不錯,熱辣辣,夠味夠香口,值得一鑽! 估吾倒普通茶記都有呢D咁出色嘅出品! 👍👍😋有驚喜!!
2018-06-26
10 分鐘 (堂食)
  • 墨魚餅
2018-05-30 142 瀏覽
今晚朋友聚會,佢地推介冰室小炒,我們一行到達,裝修不錯,幾舒服。 叫左特色小菜千島鬼馬,牛粒,黃金鮮魷,手撕雞,還有鮑魚雞煲,總體來說食物質素不錯,夠鑊氣,夠特別! 最好吃是個燒薯牛粒,薯仔夠香脆,牛枊夠軟,一口一口的,應該加了美極和蜜糖炒, 鬼馬也很特別,墨魚膠,油炸鬼配千島醬,這個配答很特別,好吃😋。 很想試佢地招牌菜冰鎮咕嚕肉,可惜朋友不吃冷食品,沒有試! 最特別是這裹有戰鬥碗飲啤酒,個碗仲要雪凍埋,口感特別棒的! 👍👍 這里晚飯居然有驚喜。
5 分鐘 (堂食)
  • 千島鬼馬
  • 燒薯牛粒
2018-05-01 111 瀏覽
張座椅污糟左掉疊紙巾俾我清潔,然後叫落單又叫我轉頭,等佢做完d無謂野轉頭又無幫人落單,等摺啦你地。野食又普通,諗住行中產路線定點?野飲無味架..地方要污糟,俾人定狗食?