2023-05-29 31 瀏覽
尖沙咀韓國街原來開咗間飲品店叫「茶跡」,天氣開始熱,嘆番杯冰凍茶飲真係一流。餐廳飲品種類都幾豐富,除咗醇茶、奶蓋之外,還有近期大熱的手打檸檬茶!此外店舖還設有茶座,可以堂食,更有小食供應!整間店舖都充滿了油炸味道,令人食慾大增😆🥤奶蓋烏龍茶 $28奶蓋都幾濃厚,配上冰凍嘅烏龍茶,解渴一流!而烏龍茶底都唔錯。🧋芒果益力多 $28非常多料,除咗有芒果肉還有爆珠,好有口感。味道係益力多的味道,當然會比較甜,如果鍾意飲甜野嘅人會好鍾意。

🥤奶蓋烏龍茶 $28
奶蓋烏龍茶

🧋芒果益力多 $28
芒果益力多
2023-05-28
外賣自取
奶蓋烏龍茶
芒果益力多
琴晚同朋友喺尖沙咀附近食飯,去到韓國街附近發現呢間小店~天氣咁熱,買杯凍飲真係救人一命😆😆我地試左:🍹招牌手打香水檸檬茶 少甜果然係招牌! ! 香水檸果皮輕薄,果香清新,以搗爛手打榨取檸檬汁,加上香甜既椰果,唔加任何添加劑,真係好健康同新鮮!茶味同檸檬味好夾,我唔中意飲太甜,所以微甜啱啱好,飲落去好舒服,又解渴!🍹金萱烏龍奶茶朋友係個螞蟻人~ 平時叫台式飲品已經好鍾意,叫多甜🤭今天禁止🚫! 嘗試要佢健康少少~她說regular 的甜度勉強可以接受🤣(大家可以省略呢句🤣)茶底香濃,入口順滑!奶同埋茶的balance 做得啱啱好! 餐廳除咗飲品之外,仲有小食,環境幾舒服~可以坐低打吓卡!門口仲有兩隻大大隻公仔,超可愛(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)在我們由韓國街行到厚福街~兩杯嘢飲已迅速見底( ´▽`)

我地試左:

🍹招牌手打香水檸檬茶 少甜

🍹金萱烏龍奶茶

在我們由韓國街行到厚福街~兩杯嘢飲已迅速見底( ´▽`)
2023-05-27 28 瀏覽
係韓國街買完嘢食, 天氣咁熱就想搵個地方涼冷氣坐低飲杯嘢, 就比我見到原來附近就有間茶飲店, 竟然仲有位坐, 啱曬我地啦, 係歇腳嘅好地方👍除咗有飲品賣之外, 仲比一般茶飲店多咗小食同糖水賣, 所以我都加咗份小食同朋友邊食邊飲返杯先😀🔸️招牌手打香水檸檬茶寫住係熱門推薦,排行榜首, 就埂係嗌杯試下先, 店員即場制作, 樁碎檸檬果肉, 釋出檸檬香, 仲加入咗椰果,咬下去帶甜味, 中和咗檸檬嘅酸味, 飲品夠曬冰涼都幾解暑🙂🔸️大甲芋頭鮮奶 朋友試了芋泥系列, 話芋頭份量都幾多, 入面仲有芋頭粒粒, 飲完都幾飽肚☺️🔸️一口炸花枝丸一份有5粒, 夠熱辣辣又彈牙, 配埋芥末醬食, 口痕之選😉

🔸️招牌手打香水檸檬茶

🔸️大甲芋頭鮮奶

🔸️一口炸花枝丸
一份有5粒, 夠熱辣辣又彈牙, 配埋芥末醬食, 口痕之選😉

2023-05-26 28 瀏覽
平時飲開珍珠奶茶,沙冰感覺悶悶地。今日係尖沙咀行街食飯,經過見到呢間新開嘅台式飲品店,門口仲有2隻大大公仔🧸好吸睛。除咗主打手搖飲品,仲有小食同糖水選擇~仲有幾張枱提供堂食。行街行到攰又想舒舒服服坐低飲杯嘢,確實不錯!🍋招牌手打香水檸檬茶 $36🍑手打檸檬蜜桃茶 $38Top1️⃣人氣招牌飲品,我同朋友都選擇手打檸檬系列🍋香水檸檬茶好特別,散發一種獨特香味,有點似香茅味,相比一般檸檬茶更清香,甜度適中,以四季春作茶底,好清新!呢排天氣熱🔥解渴一流,配料加上Q彈椰果粒粒,更有咀嚼感。

🍋招牌手打香水檸檬茶 $36
🍑手打檸檬蜜桃茶 $38
2023-05-25
  • 招牌手打香水檸檬茶
係最近大熱的香水檸檬手作檸檬茶啊~尖沙咀都有,唔洗排成個鐘先飲到尖沙咀茶跡係正加拿芬道後面韓國街,買完杯野飲坐係餐廳休息下都不知幾soft~又有冷氣嘆,又有應援,天氣熱買番杯手作檸檬茶都咪話唔解暑。-茶聊的手作檸檬茶,用上香水檸檬現打現磨,香水檸檬比黃檸檬,酸度鮮明,粒粒果肉不會澀,招牌手打檸檬茶鮮酸開胃,茶香十足,清爽的檸茶味覺加倍,清醒提神!✨ ...-仲有另一款芒果益力多都係大推嚴選新鮮芒果,把芒果打成汁,再配搭益力多,底下仲有粒粒爆珠,酸香醒胃!🥰🥰易入口味道不錯

係最近大熱的香水檸檬手作檸檬茶啊~
尖沙咀都有,唔洗排成個鐘先飲到
尖沙咀茶跡係正加拿芬道後面韓國街,
買完杯野飲坐係餐廳休息下都不知幾soft~
又有冷氣嘆,又有應援,

天氣熱買番杯手作檸檬茶都咪話唔解暑。
茶聊的手作檸檬茶,
用上香水檸檬現打現磨,

香水檸檬比黃檸檬,酸度鮮明,
粒粒果肉不會澀,

招牌手打檸檬茶鮮酸開胃,茶香十足,
清爽的檸茶味覺加倍,清醒提神!✨ ...

仲有另一款芒果益力多都係大推
嚴選新鮮芒果,把芒果打成汁,再配搭益力多,

底下仲有粒粒爆珠,酸香醒胃!🥰🥰
易入口味道不錯
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧋🧋🧋🧋🧋🍴🍽🍴🍽🍴🍽食完飯覺得好餅,就喺尖沙咀閒逛消化下。行到韓國街見到開咗間新新地嘅茶飲店,門口有兩隻「門神」坐鎮,店舖亦有幾個座位俾客人坐低邊傾邊飲,亦可於嗌埋佢地嘅台式小食過下口癮😋。🥢招牌手打香水檸檬茶 $36 🆙第一次聽呢款喺香港好少見嘅香水檸檬。佢嘅學名叫枸櫞,香味比普通檸檬更出,聞落有少少香茅味。檸檬茶係即叫即打,檸檬味濃郁又唔會好酸,茶底方面用左四季春,冇苦澀味,加埋椰果感覺好清新😋🥢白桃益力多 🆗益力多乳酸味幾濃,就算走左甜都有益力多嘅甜味,甜度岩岩好,加左爆珠個口感更加豐富👍🏻。-🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.375/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧋🧋🧋🧋🧋🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺茶跡 (尖沙咀)尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖-#bakdiu尖沙咀 #bakdiu台式 #bakdiu茶飲

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧋🧋🧋🧋🧋🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.375/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🧋🧋🧋🧋🧋🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺茶跡 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號舖

2023-05-19 31 瀏覽
晚飯後喺韓國街發現一間手搖飲品店好抵飲。平均都係20幾蚊一杯!開頭以為20幾蚊應該係中杯size,估唔到兩杯都係大杯裝😋我點嘅係招牌手打香水檸檬茶, 香水檸檬味道似青檸,果肉大粒而唔會過份酸澀。睇住店員即切同樁碎檸檬果肉,配上清新茶底,味道開胃清新,我特別叫左無糖,加埋椰果飲甜度剛好好啱我😋😋😋男友點左奶蓋烏龍茶,只係$28蚊,超抵飲!茶底香濃,並冇因為價錢而沖淡,面層嘅奶蓋好綿密,帶少少咸香而且唔漏😋😋

• 招牌手打香水檸檬茶
  • 奶蓋烏龍茶
2023-05-15 31 瀏覽
茶跡係尖東站附近,交通方便,店內環境舒適,仲有幾個打卡位,仲有幾張枱可以坐低,播住歌,氣氛非常chill! 試咗佢哋嘅招牌手打香水檸檬茶。茶跡嘅茶飲都係手打架,唔加任何添加劑,真係好健康同新鮮!可以要求唔加糖,去冰,內有新鮮椰果肉,非常清新爽口。茶味同檸檬味都非常搭配,唔會太甜,飲落去好舒服,又解渴!除咗茶飲,我仲試咗佢哋嘅小食炸豆腐。炸豆腐外脆內軟,配埋芥末醬,好惹味!熱騰騰嘅十粒只係二十五蚊,物超所值!下次想再試其他小食!

下次想再試其他小食!
2023-05-15 20 瀏覽
手打香水檸檬茶喺我哋試過嘅茶舖中絕對係頂級!杯裏面有新鮮檸檬肉同埋檸檬皮,加埋清新嘅香水同冰凍嘅茶底,真係味道清新怡人,飲落去好舒服。而且佢哋用嘅茶葉質素都唔錯,唔會苦澀,反而飲落去有淡淡嘅茶香。 除咗手打香水檸檬茶之外,我哋亦嚟試咗佢哋嘅珍珠鮮奶茶。呢一杯茶就係一杯經典,茶底係用烏龍茶製成,加上新鮮鮮奶,飲落去有稠稠嘅口感,奶香同茶香混合落去好香濃。珍珠都煮得剛剛好,有彈牙嘅口感,同埋未煮過爛,真係好好味。

2023-05-14 26 瀏覽
今日喺尖沙咀行完街,經過見到好大間手搖店😍 裝店內潢好靚 好有特色,一於試下~ 主打香水檸檬茶系列,仲有多款小食😚 店內有位置坐,方便客人 可以坐底舒適飲返杯~ 一人消費:$36 🫧不設加一服務費🫧💖💖💖食評💖💖💖招牌手打香水檸檬茶 ($36)✨ 可選擇甜度、冰度店主推薦一試,果然好味!香水檸檬味道比起一般檸檬更香甜,飲落好清新,酸酸甜甜,消暑解渴,啱曬夏天飲😋 再加上杯底好多椰果,口感好豐富😚

一人消費:$36 🫧不設加一服務費🫧

💖💖💖食評💖💖💖

招牌手打香水檸檬茶 ($36)✨ 可選擇甜度、冰度

2023-05-13 43 瀏覽
尖沙咀就是美食的集中區,放工約朋友吃飯,時辰又未到,行行走走,在鬧市的周邊,發現Anson Lo…poster😂作為鏡粉,怎樣都入去走走,一個大大的公仔最吸晴,原來這是一間手搖茶專門店,他不是普通一間外賣店,可以堂飲亦都有小食。鈴聲響起,朋友打來說口渴「有冇咁岩得咁蹺」😅🍋招牌手打香水檸檬茶發現越來越多飲品店會用青黃檸檬作主打,全因青黃檸果皮輕薄,而果香較黃檸檬更清新,用新鮮嘅檸檬切片,以搗爛的形式榨取檸檬汁,完全釋出檸檬的果香😍加上椰果,咀嚼的期間延長了檸檬的香氣感🥔芋頭芋圓烏龍鮮奶茶芋頭及芋圓仿效珍珠的大小去製作,芋圓口感緊實彈牙,咀嚼時有明顯的嚼勁,芋圓內含有芋頭的香氣,配上原粒芋頭,釋放出濃郁的芋頭香氣👍
鈴聲響起,朋友打來說口渴
「有冇咁岩得咁蹺」😅

🍋招牌手打香水檸檬茶
加上椰果,咀嚼的期間延長了檸檬的香氣感

🥔芋頭芋圓烏龍鮮奶茶
2023-05-12 23 瀏覽
落雨絲濕咩都唔想食,又無心機搵餐廳。最好就係買小食飲品返屋企宅一宅😂😂平時飲多奶類手搖飲品真係好肥肥。今日試呢到皇牌手打香水檸檬茶,茶底唔算好濃,但咁樣更能配合個新鮮青檸,好清新,有少少青檸皮嘅澀,但唔會反感,反而好獨特。酸味中帶甜和甘味。另一杯要左奶蓋四季春茶,奶蓋軟棉棉,甜中帶咸,味道多變化,唔會甜到漏,加上茶底清新,感覺一點都不肥,零罪惡感🤭🤭🤭聽呀姐講要埋個炸豆腐,配個芥末醬好新穎特別。豆腐炸得好鬆脆,入面熱辣辣又夠滑,正呀

平時飲多奶類手搖飲品真係好肥肥。

2023-05-08
下午茶
2023-05-09 19 瀏覽
係尖沙咀食完dinner 但係又頸渴想飲嘢諗起之前經過依間台式飲品店佢除咗有醇茶,奶蓋茶,益力多系列等等,仲有啲小食,更加有啲糖水添,都幾多元化而且店入面仲有枱凳,行得攰可以係嗰到hea下都無問題 茶飲即叫即冲,望住佢整,shake 下,都幾正叫左杯奶蓋四季春青茶 ($30)佢茶底比出面濃,好欣賞呢點,茶味係濃郁,就算溶左啲冰都好出茶味,芝士奶蓋咸香十足另外朋友叫左杯 鮮奶烏龍茶 ($28)偷飲左一啖,茶味都係好突出鍾意茶底既人(好似我咁🤣)應該好鍾意呢間

係尖沙咀食完dinner
但係又頸渴想飲嘢
諗起之前經過依間台式飲品店

而且店入面仲有枱凳,行得攰可以係嗰到hea下都無問題

茶飲即叫即冲,望住佢整,shake 下,都幾正

叫左杯奶蓋四季春青茶 ($30)

另外朋友叫左杯 鮮奶烏龍茶 ($28)
偷飲左一啖,茶味都係好突出
鍾意茶底既人(好似我咁🤣)應該好鍾意呢間
📍茶跡🗺️尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號見到佢哋檸檬茶系列用嘅係香水檸檬🍋而且已經包含椰果,好吸引就試下😍 除左飲品仲有小食同主食系列提供⚡️招牌手打香水檸檬茶 $36好大杯🤩 檸檬都比得好大方,有三厚片!香水檸檬果然香啲,飲落好清新,啱曬夏天飲🥳 ⚡️手打檸檬蜜桃茶 $38呢款多左淡淡蜜桃味,檸檬同蜜桃嘅搭配都好特別😌 加埋椰果增加口感,正啊😋整體黎講,行街行到口渴就黎試下佢嘅檸檬茶啦🍋💕 仲有三張枱可以坐~
📍茶跡
🗺️尖沙咀金巴利街3號金利大廈地下A號

見到佢哋檸檬茶系列用嘅係香水檸檬🍋
而且已經包含椰果,好吸引就試下😍
除左飲品仲有小食同主食系列提供

⚡️招牌手打香水檸檬茶 $36
好大杯🤩 檸檬都比得好大方,有三厚片!
香水檸檬果然香啲,飲落好清新,啱曬夏天飲🥳

⚡️手打檸檬蜜桃茶 $38

2023-05-07 11 瀏覽
招牌香水檸檬茶👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻係鋪頭嘅招牌茶之一,檸檬混合埋香濃茶味 ,加埋新鮮椰果,酸酸甜甜,消暑解渴,好啱夏天行到身水身汗飲番杯🙈🙈芝士奶蓋烏龍茶 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻因為個日食到好飽就無叫到最鐘意飲既珍珠奶茶,叫左芝士奶蓋烏龍茶,奶蓋好厚,味道濃郁,好邪惡😈😈唔記得左走糖,但都唔算好甜🤣🤣呢間鋪頭仲可以坐係度飲,聽下店內播既廣東歌,休息下♨️
招牌香水檸檬茶👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

芝士奶蓋烏龍茶 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

呢間鋪頭仲可以坐係度飲,聽下店內播既廣東歌,休息下♨️