2015-07-23 982 瀏覽
本身自己老好鍾意食提子乾,所以諗都唔洗諗就揀咗提子。阿姐即叫即整,等咗十分鐘啦應該。每粒雞蛋仔入面都有提子乾,好有心機。個皮都幾脆,口感好豐富。最鍾意就係佢入面係實心嘅,有小小蛋糕仔口感

提子夾心雞蛋仔
提子夾心雞蛋仔
2015-02-17 721 瀏覽
又到Happy Sunday,今日又帶一家之煮跟米飯班主行山啦~ 先食了一個簡單的早餐,到荃灣的時候,突然很想食雞蛋仔,真的很想很想食,所以走了去荃灣古法雞蛋仔,買美味的雞蛋仔啦!有三款口味,有原味、朱古力夾心及玉桂提子夾心,未試過朱古力味,但又很想念原味,那就不多想啦! 兩款都要啦~ 原味的,因為已經整定了好幾底,所以不用等呀,立即可以食~不過,朱古力夾心的,因為沒有整定,要即做,要稍稍等一會呀~ 不打緊,就邊食邊等吧~原味雞蛋仔($15),外面烤得金黃鬆脆的,糕芯充實而鬆軟,蛋味濃郁~ 不消一會,就把一整底消滅了啦~~朱古力夾心雞蛋仔($20),相比原味,它多了一份甜美,每粒雞蛋仔都內藏一顆流心的朱古力粒,暖烘烘,很滋味呀~~雖然這店的雞蛋仔比其他店貴一點點,但絕對物有所值呢~

原味雞蛋仔
朱古力夾心雞蛋仔
雖然這店的雞蛋仔比其他店貴一點點,但絕對物有所值呢~
2015-01-25
15 分鐘 (外賣自取)
原味雞蛋仔
2015-01-21 649 瀏覽
一向無雞不歡既我喺荃灣做野咁耐,經過呢間古法雞蛋仔無數次,當然吸引我既係烤雞全翼而唔係雞蛋仔啦但係見要$11(宜家$12了)一隻,一直唔捨得試...今日終於買一隻試下!心諗中伏都係一次啫!的確好香蜜糖味,但食落覺得多啲蜜汁更好~雞肉唔乾!剛剛好,尚算juicy~ 以鐘意食雞而嗰一刻又想搵啲雞肉小食既心情黎講算唔錯~但美中不足係一啲都唔熱,只能算溫...無左一種新鮮熱騰騰既味道結論係可以一試,但無食過都唔可惜

但係見要$11(宜家$12了)一隻,一直唔捨得試...
今日終於買一隻試下!心諗中伏都係一次啫!
蜜燒雞翼

的確好香蜜糖味,但食落覺得多啲蜜汁更好~
雞肉唔乾!剛剛好,尚算juicy~
以鐘意食雞而嗰一刻又想搵啲雞肉小食既心情黎講算唔錯~

結論係可以一試,但無食過都唔可惜
2015-01-21
蜜燒雞翼
2014-01-13 1222 瀏覽
由於住在附近的關係,所以一直都知道有這一間雞蛋仔的存在,但一直都沒有光顧,因為實在太貴了!15元一底的雞蛋仔,我在富華街10元可以買到兩底雞蛋仔了!今日經過時由於身邊的那位突然很想吃雞蛋仔,於是便買了一底原味的「古法雞蛋仔」。吃上一口的雞蛋仔之後便被吸引了,因為實在跟我們平常的雞蛋仔差別實在太大,如果你說我們平常吃的雞蛋仔是近似中式/港式的小吃,這雞蛋仔便是近似西式的種類。當你咬上一口這「古法雞蛋仔」,外皮非常的酥脆,有點像蛋捲又或吃炸鮮奶的質感,然後內裡是充實的,像海棉蛋糕一樣似的。有很多坊間的店鋪強調自家的雞蛋仔是外脆內軟,但那一種的脆法是偏於硬脆的那一種,並沒有這裡脆得來帶點香酥。回家上網才知道這是因為放了啤酒,利用啤酒令到雞蛋仔的外表酥脆,所以便不會像其他的店鋪使用梳打粉的只有脆,失去了酥度及有種奇怪的味道。當咬多幾口時,會感覺到雞蛋仔的甜味、奶味及牛油香味,然後不自覺地吃多幾口。一般的雞蛋仔會用雞蛋、砂糖、麵粉、淡奶及、吉士及植物油,但這店鋪不用淡奶,改用了酪奶(Buttermilk),不用普通吉士,使用混有雪呢拿香味的吉士,以及使用牛油。所以你一邊吃一邊會感覺到這「古法雞蛋
古法雞蛋仔
吃上一口的雞蛋仔之後便被吸引了,因為實在跟我們平常的雞蛋仔差別實在太大,如果你說我們平常吃的雞蛋仔是近似中式/港式的小吃,這雞蛋仔便是近似西式的種類。當你咬上一口這「古法雞蛋仔」,外皮非常的酥脆,有點像蛋捲又或吃炸鮮奶的質感,然後內裡是充實的,像海棉蛋糕一樣似的。有很多坊間的店鋪強調自家的雞蛋仔是外脆內軟,但那一種的脆法是偏於硬脆的那一種,並沒有這裡脆得來帶點香酥。回家上網才知道這是因為放了啤酒,利用啤酒令到雞蛋仔的外表酥脆,所以便不會像其他的店鋪使用梳打粉的只有脆,失去了酥度及有種奇怪的味道。當咬多幾口時,會感覺到雞蛋仔的甜味、奶味及牛油香味,然後不自覺地吃多幾口。一般的雞蛋仔會用雞蛋、砂糖、麵粉、淡奶及、吉士及植物油,但這店鋪不用淡奶,改用了酪奶(Buttermilk),不用普通吉士,使用混有雪呢拿香味的吉士,以及使用牛油。所以你一邊吃一邊會感覺到這「古法雞蛋仔」跟「傳統雞蛋仔」有很大的分別,令你覺得在吃西式的甜點!(我相信這亦都是為什麼它的價錢是別家的一倍價錢)

與其說這是「古法」還不如說是中西式的「fusion」!?
題外話/補充資料: 店家已在網上公開了自家的食譜,如果認為實在太貴,大家可以在家裡自製與家人及朋友分享 :)
2014-01-11
古法雞蛋仔
2013-10-14 787 瀏覽
10月14日(一)在福源餐廳吃完所謂的正宗牛什麵之後,行經此間所謂出名的店舖,$14元的雞蛋仔,只有一件放在櫃內,不知是否已擺了好耐哩? 買完在公園內進食,已涼了的雞蛋仔,皮不脆內裡淋黏黏的,無什麼蛋味,失敗!$10元就差不多!始終都是以前的街頭小食(流動小販)好得多,即煮即煎,全部入了店舖之後,只是租金、人工貴,而所謂地道的美味小食如歷史陳跡,折的拆,消失的消失!

2013-10-14
2013-08-29 682 瀏覽
Happened to be in Tsuen Wan to try some other food so stopped by to try this shop for some "retro" eggettes. Not sure how old school it is or how's it different from others, but the name was intriguing at least. We ordered one original and requested it to be made fresh. At first glance, the eggette we got looked a bit different from others I have tried. There were a lot more tiny spores on the surface so it looked more like a sponge cake. It was still crispy on the outside and soft on the inside unlike others which are more chewy. We also tasted a hint of coconut or something as the taste was a bit different too, and it was very delicious!
外賣自取
還記得。。。七月尾颱風韋特深訪港,八號風球才剛剛掛上,我早放了便立刻到四坡坊搜尋這略有名氣的穩世雞蛋仔。還記得。。。那天,在風雨中人多傘多的街上,視線受阻礙下兜了兩三圈,才於城市中心一期扶手電梯旁找到正確的舖位,可惜緣慳一面,已拉閘避風了 。得知正確位置後,今天再到訪不用摸門釘之餘,在珍貴的lunch hour 省卻四圍尋的時間。此店實為一地道小食店,除荃新天地以古法烘焙為主打的雞蛋仔專門店外,其他分區暫無分店。與分店不一樣,它賣的不只雞蛋仔格仔餅,還有‧‧‧燒賣腸粉糯米雞等點心,魚蛋燒雞翼粽子等街頭小吃,姿食蒸飯等主吃哩,實行要吸引肚仔稍有空間的路人甲乙丙。至於以賣雞蛋仔還是燒賣魚蛋起家就不得而知了,反正現在雞蛋仔做得出色,對愛零嘴的我們來說就是好了。玉桂提子雞蛋仔($16)阿打後,呀姐好心提醒要等一會,因為是即叫即制的。心想要吃新鮮的,等是心甘情願的。呀姐便著手小心翼翼地注入蛋漿,拉均待一會便加入粒粒粘滿玉桂粉的提子乾,蓋上另一邊鐵板後翻過來再等一會,等了又等,這段等開飯的短短數分鐘真的漫長死了!新鮮出爐的雞蛋仔熱辣辣,放在鐵網稍為放涼風乾去濕氣,呀姐輕手放入紙袋即成,剛拿上手的雞
還記得。。。
還記得。。。
一門多範小食店

玉桂提子雞蛋仔($16)
即叫即制 不新鮮也難
新鮮出爐的雞蛋仔熱辣辣,放在鐵網稍為放涼風乾去濕氣,呀姐輕手放入紙袋即成,剛拿上手的雞蛋仔還是暖粒粒的呢
!! 。 沒有一點破損,金黃色的雞蛋粒夾雜著豆大的提子粒,賣想相當令仔醒神
雞蛋仔蛋香和油香由紙袋口緩緩散發出來,令人不禁要立刻[開動唷~~]。一口咬下去,的確如官方所講的,
外脆內軟,邊咬邊發出輕微咯咯聲,那種脆是硬脆而不是鬆脆,在鬆軟蛋心的襯托下,蛋皮顯得份外香脆,個人比較喜歡鬆脆一點的脆皮,沒人想吃薯片般脆口的蛋糕吧
外脆內軟 & 玉桂不足,提子有餘
雞蛋心很充實,每一蛋孔都注滿蛋漿,絕不會”內心空虛”
質感非常軟熟,不糊口,不像膠,不硬實,對辦了,
就是這種似海綿蛋糕,卻比海綿蛋糕更有嚼頭的雞蛋仔。還可見蛋漿勻均打泡過後的細密度,就是這一小一小個的氣孔使得雞蛋軟綿綿,咬過後餘下的半粒還會回彈起來哩。
軟熟雞蛋心 - 充實細密
雞蛋仔口感討人歡喜,卻沒想中的富蛋味,用的亦不是香且美味牛油,以致味道平凡普通,吃到最後可能放涼了的關係,還有一點苦澀味餘下
。 在這平凡的味道中,玉桂提子起了不少作用,多了份果甜吊吊味,致雞蛋糕不會寡口悶味。這一小底的雞蛋仔幾乎每一口每一個蛋洞都有玉桂提子
,下料豐富不手軟,無奈玉桂不足,提子有餘,玉桂香微乎其微,明顯只靠提子面粘上的些少玉桂粉是不足夠的,如果店方可額外再放上玉桂粉必然事半功倍。
加熱後微暖的提子乾跟平日吃的沒兩樣,看來熱力對提子的作用不大,相反朱古力粒先天條件能夠充分利用加熱的條件,相信半溶狀態下的朱古力,可可油香定必能更充份散發出來。>v<下次回來必試。

題外話/補充資料: 店舖選址在街市附近,做的是街坊生意, 此定價實在有點貴,再過兩條街便有6-8元有交易的雞蛋仔。雖然現在百物騰貴,雞蛋麵粉通通加價,但要12元吃一底未達高水準的雞蛋仔於終有點不值。而今天是衝著其獨有的口味而來的,算是有點價值 :P
2012-08-25
一門多範小食店
外脆內軟 & 玉桂不足,提子有餘
即叫即制 不新鮮也難
軟熟雞蛋心 - 充實細密
  • 古法雞蛋仔
2012-04-20 329 瀏覽
同事帶我去荃灣嘗試古法雞旦仔, 聽說非常有水準.小時候愛食雞旦仔, 外脆內軟又有雞旦香.現在街邊小攤賣的都是空有其表, 外面脆裡面空心, 而且粉多過雞旦.這店的位置不在大街, 難怪平時沒有留意.我們買了一底肉桂味, $16!! 但同事一再說是值得的.即叫即整, 有兩個在我們前面等待中.等了約5-7分鐘, 同事還是說值得等的. 我也開始有點期待, 因為等待的時候聞到好香雞旦味.終於等到了! 熱黱黱的雞旦仔, 我趕快試食一粒.一咬下去, 非常開心, 久違了的外脆內軟, 裡面是滿滿的! 雞旦味香濃, 肉桂味反而不重, 提子的酸甜也點綴了雞旦味.真的如同事說, 這底雞旦仔, 值得的! 100分!
同事帶我去荃灣嘗試古法雞旦仔, 聽說非常有水準.
小時候愛食雞旦仔, 外脆內軟又有雞旦香.
這店的位置不在大街, 難怪平時沒有留意.
我們買了一底肉桂味, $16!! 但同事一再說是值得的.
即叫即整, 有兩個在我們前面等待中.
終於等到了! 熱黱黱的雞旦仔, 我趕快試食一粒.
一咬下去, 非常開心, 久違了的外脆內軟, 裡面是滿滿的!
雞旦味香濃, 肉桂味反而不重, 提子的酸甜也點綴了雞旦味.
真的如同事說, 這底雞旦仔, 值得的!
100分!
2012-04-19
2012-01-02 257 瀏覽
早就想來試試荃灣古法雞蛋仔到底有多古法!這天特登來一嘗!選了朱古力味,要$16,算貴了!而朱古力味都是即叫即做的我也等了5分鐘左右,以為有熱到燙手的雞蛋仔,誰知即製完也是微暖而已平常吃到的朱古力味雞蛋仔都是整個啡色的,這裡卻不然,把一粒粒朱古力直接放上原味蛋漿上,而沒有將兩者混和!吃起來的確滿口甜甜的朱古力味,非常適合愛朱古力的人不過我個人其實最愛吃原味雞蛋仔(這次是貪新鮮)因為原味雞蛋仔往往有一股極香濃的雞蛋味道吸引到我!這才是雞蛋仔的可愛之處!但顯然這裡的雞蛋仔欠缺了這股蛋香,所以要是吃原味的話,選第二家比較好吧不過要是想別朱古力味,這兒的確是不錯的選擇!一試無妨!p.s. 看不到有任何古法呢!或許是我不懂吧
早就想來試試荃灣古法雞蛋仔到底有多古法!這天特登來一嘗!
選了朱古力味,要$16,算貴了!而朱古力味都是即叫即做的

平常吃到的朱古力味雞蛋仔都是整個啡色的,這裡卻不然,
把一粒粒朱古力直接放上原味蛋漿上,而沒有將兩者混和!
吃起來的確滿口甜甜的朱古力味,非常適合愛朱古力的人
不過我個人其實最愛吃原味雞蛋仔(這次是貪新鮮)

不過要是想別朱古力味,這兒的確是不錯的選擇!一試無妨!
p.s. 看不到有任何古法呢!或許是我不懂吧
2011-12-31
2011-12-30 180 瀏覽
相約友人去荃灣就集合之前順道去呢度試下..因為之前search過一直想試..12$..叫左話要熱..那個阿叔就從旁拎左底擬似岩岩整好..但渣上只剩小許暖溫..但算數..趕時間..收貨la..禮貌都係有既..個度紙仔寫住貼士:想食好d就揚聲話要即叫即整..唔知係咪咁貼心..為客著想..講返個雞蛋仔..食落幾有適中既口感..可能最近食得太多個頭10$兩件 格餅/雞蛋仔..形式強烈對比下..就更顯吸引..又或者晨早睇過其他區賣雞蛋仔"例如咩炭爐個d"既賣點都係集中話整到好似蛋糕咁..所以今次第1次食呢到都有似感覺..雖然未算好勁抽..但都引人入勝..個頭黎講同綜合都算唔錯選擇...當然黎梗有機會會試埋各區既雞蛋仔熱點..

外賣自取
$12 (其他)
2011-11-03 164 瀏覽
行行下見肚餓想買D野黎食下, 見到呢間野叫古法雞蛋仔啵, 有D好奇古法雞蛋仔到底同普通雞蛋仔有咩分別呢, 咁於是就買左一個雞蛋仔咬下啦!見到佢地都有幾多口味架啵, 本身鍾意食藍莓同埋佢本身都係好有益既, 咁我諗都唔諗就叫左一個藍莓味黎試啦! 食落真係同普通既有分別, 裡面軟外面脆既口感真係清楚咁食得出架, 唔通呢個就係所謂既「古法」既整法?! 其實都想問下老闆架, 不過見佢咁忙都係冇問到, 好食就得啦! 仲有就係佢既藍莓都真係幾多, 真係好食架喎! 唔錯呀!
好味呀
好味呀
2011-10-25 129 瀏覽
今日同男朋友去左荃灣玩,, 想睇完戲先食飯但又見有D肚餓,, 就諗住買D野食下!! 行行下見到呢間野個名幾得意啵,, 叫古法雞蛋仔!! 咁就即管試下啦,, 睇下佢點唔同法!! 果然去到已經見到好多唔同既口味,, 有D真係聽都未聽過架,, 但我都係想試返個原味先今次!! 因為我覺得要試好唔好食最好就係用原味黎試,, 咁先係最清楚!! 果然一放上手已經同出面既雞蛋仔唔同啦,, 真係好熱辣辣架!! 我等都冇等就放入口試了!! 真係外面就脆卜卜裡面就軟綿綿的!! 食得我好滋味呀真係,, 好耐冇食過咁有愛既雞蛋仔啦!! 下次一定會試埋其他既口味先得!!!!!

外脆內軟
外脆內軟
2011-10-16 88 瀏覽
上星期同朋友去荃灣行街,經過呢間鋪頭,見到有雞蛋仔賣,就去試下朋友要左原味雞蛋仔,我就要左朱古力夾心雞蛋仔朋友ge雞蛋仔係預先整定,所以即刻有得食。(原來可以要求即製)我地邊食邊等朱古力味出爐...講番原味 雖然係預先整定 但都仲好熱好脆卜卜 每一粒都好似蛋糕仔 睇得出係落足料ge^^等左幾分鐘,朱古力味已經整好啦,原來每一粒雞蛋仔入面都有朱古力粒 好香、好脆雖然$16蚊貴左少少,但耐唔耐食一次都唔太大問題。另外,老闆態度十分友善,同我地講大約會等幾耐,而見好有禮貌,同我地講多謝下次經過都應該會幫襯呢間舖頭^^

朋友要左原味雞蛋仔,我就要左朱古力夾心雞蛋仔

我地邊食邊等朱古力味出爐...

每一粒都好似蛋糕仔咁

雖然$16蚊貴左少少,但耐唔耐食一次都唔太大問題。
新鮮出爐朱古力雞蛋仔

下次經過都應該會幫襯呢間舖頭^^
2011-10-09
新鮮出爐朱古力雞蛋仔
每一粒都好似蛋糕仔咁
2011-10-11 34 瀏覽
今日約左男朋友仲有兩個朋友去左荃灣食飯.等緊另外兩個朋友既時候.我同我鍾意食雞蛋仔既男朋友就去左呢度食雞蛋仔,.!!!之前已經知呢間荃灣古法雞蛋仔好出名~見咁多人SUPPORT....就黎試下啦.!!!!真係好好食丫.!!! 我男朋友好鍾意食朱古力.又好鍾意食雞蛋仔.所以呢間D雞蛋仔就好岩佢啦.!!平時D朱古力雞蛋仔係成排都係朱古力色但係冇朱古力味....!!但係呢間真係好多朱古力粒.!!!有朱古力味.!!!!望真D,,,真係有好多朱古力嫁,,,之後我地仲叫多左個玉桂提子味.!!!又係有好多提子乾!!! 呢個就更加岩我.!!!玉桂味又好香WO!!!!!!!!!!!!好鍾意我鍾意提子乾多過朱古力BTW. yeah!!!!我會再返黎嫁.!!!!! 真係好鍾意呢度D雞蛋仔.!!!!!PS. 多謝老板親手整,!!! 哈哈!!!!物超所值呀!!!!
朱古力夾心雞蛋仔
今日約左男朋友仲有兩個朋友去左荃灣食飯.
之前已經知呢間荃灣古法雞蛋仔好出名~
見咁多人SUPPORT....就黎試下啦.!!!!

望真D,,,真係有好多朱古力嫁,,,

之後我地仲叫多左個玉桂提子味.!!!
又係有好多提子乾!!! 呢個就更加岩我.!!!
玉桂味又好香WO!!!!!!!!!!!!好鍾意

我鍾意提子乾多過朱古力BTW. yeah!!!!

PS. 多謝老板親手整,!!! 哈哈!!!!
物超所值呀!!!!
2011-10-08
  • 玉桂提子味雞蛋仔
1K
2011-10-02 49 瀏覽
今日食完米線﹐辣得緊要﹐想食返D甜野中和返。突然醒起又甘岩經過荃灣古法雞蛋仔﹐一早聽聞過呢度既朱古力雞蛋仔係用真既朱古力粒去整﹐而唔係坊間個D啡色但一D朱古力味都無個種﹐所以諗都唔諗就買朱古力味(男友係朱古力掌門人)(但其實我有DD想試下玉桂味too, may be next time)老闆仔幾熱情﹐叫我地打卡有豆漿送。但唔係人人有smartphone﹐無辦法。老闆爸爸即叫即整﹐所以要等一陣。男友有個疑問﹐就係呢度點解叫古法雞蛋仔呢﹖呢度無炭爐﹐架餐一D都唔古法﹐諗諗下又好似有D虛構成份...唔理喇﹗開餐﹗一整完會放上鐵絲網大概三十秒先入袋﹐頗認真。熱辣辣﹐朱古力味飄出黎﹐好多朱古力下﹐溶溶地﹐好好味。男友好鐘意D朱古力﹐但都係堅持呢到唔可以叫古法﹐除左無古法架餐之外﹐最主要係雞蛋仔無蛋味。十六蚊﹐對我黎講頗貴啦。不過一次半次無所謂啦。況且呢D小店認真要多多支持﹗我要比個笑面﹗皆因朱古力雞蛋仔擺明sell朱古力﹐人地真材實料朱古力粒﹐十幾蚊﹐想點﹖(經過今次後﹐發現男友講野真係幾一矢中的。)
有smartphone的話真係無可能唔知可以打卡
架餐
香噴噴
每粒都中朱古力粒﹐無欺場啦﹗

(經過今次後﹐發現男友講野真係幾一矢中的。)
10 分鐘 (外賣自取)
$16 (其他)
香噴噴
每粒都中朱古力粒﹐無欺場啦﹗