2022-09-18 221 瀏覽
每次想食好嘢都會諗起beans~佢個Menu會成日轉新嘅菜式,每次食都會有新嘅驚喜!1️⃣牛舌三吃($188)三吃包括有:慢煮牛舌,脆炸牛舌同牛舌酥盒~慢煮牛舌係最有牛味最有肉汁~亦煮得非常淋~係最穩陣嘅發揮👍🏻👍🏻而脆炸牛舌就炸得比較乾身,炸乾咗牛舌本身嘅肉汁😥所以食落比較硬~至於酥盒比較有創意❣️將牛舌粒用酥盒盛載,仲加咗好似 KFC蘑菇飯嘅汁,非常好食😋係本人覺得三個裏面最好食嘅👍🏻👍🏻👍🏻配菜方面,焗風琴薯整得有啲生,風琴唔似長洲食嗰種薯,只係將細薯仔切咗開一片片,並沒有什麼味🤣至於貌似南瓜蓉嘅泥,食落仲好似有啲甜椒嘅感覺,可能係薯菜嘅角色,因為配任何嘢食都好似唔係好夾🤣🤣但係好食嘅~2️⃣黃金蟹肉意粉($122)首先~蟹殼只係裝飾,裏面冇任何膏🤣🤣黃金即係鹹蛋黃醬,配合蟹肉鹹鹹地都惹味。意粉就普通地用忌廉混合,再加啲菇類~仲有有兩條炸咗嘅餅乾條做伴菜。發揮穩陣👍🏻亦都係經典菜式😆📍總結:-牛舌有驚喜!鍾意嘅食牛嘅值得一試!

1️⃣牛舌三吃($188)

2️⃣黃金蟹肉意粉($122)

📍總結:
-牛舌有驚喜!鍾意嘅食牛嘅值得一試!
牛舌三吃
黃金蟹肉意粉
2022-09-16
15 分鐘 (堂食)
牛舌三吃
黃金蟹肉意粉
每次行新港城都會諗起Beans😏因為好鍾意食佢既焦糖單骨雞翼今日大概4:00左右到,所以唔需要等位,非常好今次嗌咗佢新出嘅產品:酥皮雞胸釀蝦Staff提醒咗我哋大概要等30分鐘嘅時間,咁大概30分鐘就真係上左,都好準時!酥皮好脆,雞胸都好大舊,唯一可以雞蛋裏挑骨頭嘅就係蝦肉好少車打芝士薯條薯條份量好足,炸得好脆焦糖單骨雞翼呢個就係我每次過嚟都一定必嗌嘅焦糖雞翼!佢唔會太甜,同埋細細舊啱晒女仔玫瑰伯爵latte 味道幾好,不過唔熱😹😹😹
今日大概4:00左右到,所以唔需要等位,非常好

今次嗌咗佢新出嘅產品:
酥皮雞胸釀蝦

車打芝士薯條
薯條份量好足,炸得好脆

焦糖單骨雞翼

玫瑰伯爵latte

味道幾好,不過唔熱😹😹😹
2022-08-19 213 瀏覽
中午愉閒食好野。Beans假期超多人排隊,見到人龍都唔想等。趁平日唔多人,一於整個午餐。千島醬蟹捧蟹子帆立貝薄餅 Pizza大約六吋左右,原身餅底,面層舖滿海鮮料,賣相非常吸引。熱辣辣,芝士半融,帆立貝都幾新鮮,仲有蟹子、蟹柳等,味道不錯。黃金蟹肉意大利粉賣相吸引,成個蟹蓋,蟹肉份量都好多,忌廉味重帶點咸鮮。車打芝士薯條 加配嘅小食,份量少少,芝士醬就多,味道不錯。平日有午餐價錢都唔貴,包飲品。可惜份量略少,非常精緻,味道總算不錯,惟有叫多幾款,或者再飯後甜品啦。
千島醬蟹捧蟹子帆立貝薄餅

黃金蟹肉意大利粉
賣相吸引,成個蟹蓋,蟹肉份量都好多,忌廉味重帶點咸鮮。
車打芝士薯條

加配嘅小食,份量少少,芝士醬就多,味道不錯。
2022-08-15 182 瀏覽
Beans 既出現簡直係馬鞍山人既恩物,馬鞍山一直都被人話係美食沙漠,就由Beans 去打破臭名馬鞍山未開Beans 時,已經有去Home Square 既Beans 食返個branch. 鍾意佢既裝修夠warm, menu 款式又多,仲有埋甜品,價錢合理,俾人感覺係一間好親民既cafe通常都會叫個all day breakfast, 個炸魚唔會油淋淋,個炒蛋又夠滑,再加埋杯熱檸蜜,食完就好醒神,對女仔黎講份量好夠要食就要早少少,lunch hour 都一定要排隊

要食就要早少少,lunch hour 都一定要排隊
午餐
2022-08-06 184 瀏覽
馬鞍山絕對是對得住「美食沙漠」這個稱號,雖然近年有點進步,但還是稱不上有美食吧⋯⋯身為街坊,有朋友來探訪的話,首選會是Beans,雖然一定要排隊,但還是值得一等。今天看準時間到店排隊,大概等了15分鐘就有位了!😁我點了一份Egg Benedict (黑魚子+煙三文魚),一份兩件,份量剛好,若然可加一點沙律菜伴碟更佳~ 喜歡它的蛋夠流心、荷蘭汁也不算酸,混合起來的口味很開胃,不會太膩!除了煙三文魚,餐單上另有煙肉選擇,不過炎炎夏日就想吃得清新點,所以選了煙三文魚😋平常會點跟餐飲品的檸檬蜂蜜,但今天很想飲Latte,所以價錢點了伯爵茶latte,好飲❤️另外試了新蛋糕 Perfect match,入面是焦糖醬、香蕉和朱古力杏仁批,絕對是邪惡的配搭,超好味呢!!已經計畫下次會再點了😆

Egg  Benedict

蛋糕- Prefect  Match

Egg  Benedict
蛋糕- Prefect  Match
2022年7月23日早上去排隊食早餐,準備入座時10:53am,侍應話要轉檔所以無早餐啦,要叫午餐。我話:「吓,你早餐至到11am,宜家10:55am 未到,你話無早餐?」然後又話即刻落單就做埋早餐俾我哋。間間餐廳都要轉檔,唔明呢間餐廳嘅運作,點解要預早10分鐘話停早餐,咁你不如寫明早餐供應到10:50am啦!我跟早餐叫咗凍美式咖啡,老公單叫咗伯爵茶咖啡,食食吓,見過咗15分鐘都仲未出嘢飲,就問侍應。侍應回應話要跟單整,所以要等。其實個理由唔係好合理,咁間間餐廳正常都「跟單整」,同整得慢有咩直接關係呢?隔離枱都係咁催,話等杯美式咖啡都等咗成半個鐘。侍應又係話要跟單整……再到我哋又再等多10分鐘,前後等咗半個鐘,嘢飲仲未有影。等嘢飲嘅過程,只係一直見到個咖啡師keep 住悠悠閒,慢條斯理,幾分鐘出一杯嘢飲幾分鐘出一杯嘢飲……惟有再叫侍應跟,侍應又繼續話「跟單整」。隔離枱再催,話等咗40分鐘,點解連杯美式咖啡都未整好?幾個侍應見到客人不滿,就縮埋一邊企,唔知喺無能為力,定食花生咁……唔肯定佢哋有無真係幫手追單……今次真係「等」一個人咖啡,明明只係想快快食個早餐然後走人,但我食完成個早餐都仲

我跟早餐叫咗凍美式咖啡,老公單叫咗伯爵茶咖啡,食食吓,見過咗15分鐘都仲未出嘢飲,就問侍應侍應回應話要跟單整,所以要等。其實個理由唔係好合理,咁間間餐廳正常都「跟單整」,同整得慢有咩直接關係呢?隔離枱都係咁催,話等杯美式咖啡都等咗成半個鐘。侍應又係話要跟單整……再到我哋又再等多10分鐘,前後等咗半個鐘,嘢飲仲未有影。

今次真係「等」一個人咖啡,明明只係想快快食個早餐然後走人,但我食完成個早餐都仲未等到杯美式咖啡……最後等咗35分鐘,竟然喺老公杯隔伯爵茶咖啡嚟先,然後再等多一陣,我終於飲到杯普通嘅美式咖啡……

唔係好明呢間餐廳嘅流程,希望管理層可以跟進改善一下。
2022-07-23
$60 (早餐)
2022-07-17 180 瀏覽
📍Beans - 馬鞍山又嚟到每三個月一次嘅朋友聚會!又嚟到哩間Beans嘆Brunch啦!環境唔錯 地方闊落 坐落又幾舒服!岩晒同朋友吹吹水 飲杯野Chill下都幾寫意👍🏻焦糖香蕉窩夫全日早餐$88我幾鐘意佢個窩夫👍🏻食落煙煙韌韌有口感!夾埋焦糖香蕉一齊食 味道唔錯😋窩夫中和左焦糖香蕉嘅甜味,再飲啖檸檬蜜糖幫助胃化!健康又飽肚💪🏻蛋同煙肉算係基本發揮,味道不過不失!但我稍微覺得蛋太淡口🍳但煙肉太咸🥓我鐘意夾埋佢地一齊食可以互補不足,感覺好味好多😋吹吹下水又過左一個早上啦!期待下次見面聚會!正所謂“朋友係要見㗎嘛🤣”,下次再黎哩個老地方嘆Brunch。T-able指數:3.3/5
📍Beans - 馬鞍山

焦糖香蕉窩夫全日早餐$88

T-able指數:3.3/5
@kan.teen之前已經食過荳子嘅lunch set 覺得餐廳環境舒服,幾啱帶朋友仔一齊嚟食嘢傾偈!再加上今次去食晚餐發現原來枱上面啲吊燈好啱用嚟影下啲打卡嘢食相👀既然係咁!就同大家分享今次食左啲咩啦!我哋叫左3個主食,分別係:慢煮紅酒牛脷、黑松露什菌意大利飯、黑松露軟殼蟹意大利粉。印象深刻啲嘅係:黑松露軟殼蟹意大利粉,有原隻炸軟殼蟹🦀,不過意粉整體偏淡,黑松露汁同意粉兩個味係分開左 兩者無融入一齊,所以食落無乜味。然後黑松露什菌意大利飯個黑松露汁+啲配料 係同意粉一樣 只不過係轉咗飯咁解 所以食落唔會有咩驚喜~而慢煮紅酒牛脷,只有好淡紅酒味,牛脷係厚切但因為以慢煮方式 所以都容易咬開。跟餐會附送飲品 同埋加多$2x可以有黑松露薯條/洋蔥圈。推薦加黑松露薯條,夠熱夠脆夠薯味。.💸Total: $5xx👅如果以食西餐來講真係平民價,而且係個好啱同朋友仔聚會嘅餐廳,因為好多分店 相信總有一間係你嗰區😆但食物質素就唔好期望太高———@beans_cafe_hk📍荳子 (馬鞍山廣場) (馬鞍山)馬鞍山西沙路608號馬鞍山廣場3樓337號舖#kanteen馬鞍山 #kanteen良心幫襯 #k
@kan.teen

黑松露軟殼蟹意大利粉

黑松露什菌意大利飯

💸Total: $5xx
黑松露薯條

———
@beans_cafe_hk
📍荳子 (馬鞍山廣場) (馬鞍山)
馬鞍山西沙路608號馬鞍山廣場3樓337號舖
#kanteen馬鞍山 #kanteen良心幫襯 #kanteen_cafe #kanteen西餐
黑松露軟殼蟹意大利粉
黑松露什菌意大利飯
黑松露薯條
2022-06-28 255 瀏覽
一家大細來,午餐時段,等位的時間尚可以,而menu 都算多選擇。味道很好👍,份量適中。All day 的焦糖香蕉脆卜卜的焦糖很不錯。蛋亦很滑, Waffle很好吃。芝士薯條份量略少,但以小食份量來說還可以。心太軟很流心的,如可以大一點更好。整體來說很滿意
黑松露意大利飯
All  day焦糖香蕉
帆立貝pizza
溫泉蛋肉醬長通粉
芝士薯條
黑朱古力心太軟
今晚又約咗另一個朋友仔👯‍♀️食dinner,見好耐冇食Beans,我哋再去回憶吓有幾好味😋!今次都係去返馬鞍山分店,環境舒服,店員服務都好好💛。-🍴安格斯牛肉漢堡🍔(8 OZ)($168) - 一睇相就知好巨大個burger,漢堡會配有焦糖洋蔥🧅、車打芝士🧀、太陽蛋同薯條。如果唔食太陽蛋,都可以叫熟蛋。中間片安格斯牛肉漢堡好厚🐫,而且煎到好香,中間唔會好乾,會有肉汁!用牛油🧈烤過嘅麵包,加埋juicy嘅牛肉漢堡、Fresh嘅蔬菜同埋蛋汁,簡直係絕配🤩!薯條炸得香脆,沙律🥗嘅調味酸酸甜甜幾開胃。-🍴青咖喱軟殼蟹意大利飯🍲($128) - 配有泰國風味🇹🇭嘅意大利飯,飯入邊會有辣椒🌶️、蘆筍、香茅葉🌱等等嘅配料,軟殼蟹🦀炸得好香脆!-🍴卷•山政小山園🍵(以上乘製茶工藝做出A級評定之抹茶卷蛋)(+$28) - 係厚厚嘅卷蛋🍰,外面蛋糕部份非常之鬆軟,帶有輕微嘅抹茶味🍵,而當食到入邊cream部份嘅時候,抹茶味非常香濃,唔會太甜😋,同時亦唔會苦澀,而且令蛋糕變得濕潤,好有驚喜🤩!中間會有少少紅豆蓉同果凍,增加咗味道嘅層次👍🏻。-🍴檸檬蜂蜜🍋🍯(跟餐)
🍴檸檬蜂蜜🍋🍯(跟餐)
安格斯牛肉漢堡
青咖喱軟殼蟹意大利飯
2022-06-07
安格斯牛肉漢堡
  • 卷• 山政小山園(抹茶卷蛋)
2022-05-20 335 瀏覽
Beans相信好多人都認識,各分店亦經常排長龍等位,馬鞍山分店是我最喜歡去,除左自己住沙田區外,佢地方比較大同濶落,會坐得舒服。😊Beans主菜一向ok,今次就介紹:黃金蟹肉意粉 HKD118外觀已十分吸引,味道很好🤩😋牛肉漢堡 HKD168最主要的漢堡,依然咁好味👍😃最後每次去必点甜品:朱古力流心蛋糕 HKD68食埋這個真的是完美的ending😘

Beans主菜一向ok,今次就介紹:

黃金蟹肉意粉 HKD118
外觀已十分吸引,味道很好🤩😋

牛肉漢堡 HKD168
最主要的漢堡,依然咁好味👍😃

最後每次去必点甜品
朱古力流心蛋糕 HKD68
食埋這個真的是完美的ending😘

• 黃金蟹肉意大利粉
2022-05-12 310 瀏覽
今日和老婆往馬鞍山廣場荳子食晚餐,我們點了芝士焗牛仔柳配薯條配熱檸蜜,加配羽衣甘藍藜麥新鮮沙律,安格斯牛肉漢堡配焦糖洋蔥,車打芝士,太陽蛋配薯條配凍美式咖啡,加配馬達加斯加雲呢拿焦糖燉蛋配自家製馬德蓮蛋糕 ,芝士焗牛仔柳芝士味香濃,牛仔柳入口即熔,食落有啖啖香草味,薯條熱辣辣,炸得金黄,食落香脆;晚餐加配$28羽衣甘藍藜麥新鮮沙律羽衣甘藍食落新鮮爽口,藜麥食落惹味,車厘茄食落鮮甜;安格斯牛肉漢堡有八安士重,我選了七成熟,牛肉肉味香濃,面包香脆,車打芝士味道香濃,焦糖洋蔥甜度適士,太陽蛋蛋味香滑,整份安格斯漢堡材料豐富,口感滿足;美式凍咖啡味道香濃;最後加配$28馬達加斯加雲呢拿焦糖燉蛋焦糖甜度適中,食落有雲呢拿香,燉蛋食落香滑,自家製瑪德蓮食落軟綿熱辣辣 有合桃香味,而藍莓和士多啤梨甜度適中。餐廳座位舒適,食物美味新鮮,賣相吸引,我和老婆食了一餐豐富西式晚餐。
羽衣甘藍藜麥新鮮沙律
美式咖啡
安格斯漢堡配焦糖洋葱,車打芝士,太陽蛋配薯條
芝士焗牛仔柳配薯條
馬達加斯加雲呢拿焦糖燉蛋配自家製瑪德蓮蛋糕
2022-05-12
2022-05-03 322 瀏覽
馬鞍山要搵間環境靚,食物又吸引嘅西餐唔容易。馬鞍山廣場呢間beans 長期都有人係門口排隊,今晚同朋友一齊去左呢間食晚飯。排隊等位,大約等左20分鐘。入去安排左中間圓枱梳化位👍🏻用QR code 落單,但都有餐牌睇到食物嘅相,都好方便。叫左一個芝士帆立貝pizza ,卡邦尼意粉,黑松露意大利飯同芝士薯條。 飲品叫左荔枝玫瑰水果茶同凍特濃朱古力。Pizza 脆邊,好香芝士同蟹籽味,拉絲👍🏻水果茶夠香,唔會太甜👍🏻朱古力飲品香濃♥️朱古力迷必選 仲有薯條🍟冇影相👍🏻👍🏻但必叫👍🏻幾乎每枱都叫一碟整體食物質素唔錯👍🏻份量足夠,價錢亦合理👍🏻

Pizza 脆邊,好香芝士同蟹籽味,拉絲👍🏻

水果茶夠香,唔會太甜👍🏻

朱古力飲品香濃♥️朱古力迷必選

仲有薯條🍟冇影相👍🏻👍🏻但必叫👍🏻幾乎每枱都叫一碟

整體食物質素唔錯👍🏻份量足夠,價錢亦合理👍🏻
  • 芝士薯條
  • 芝士帆立貝pizza
  • 卡邦尼黑松露煙肉意大利粉
Deluxe full English breakfast ($128)之前食過其他分店既beans覺得都ok,但今次真係麻麻🤧叫左個all day breakfast,嚟到既時候睇落都幾靚,但食落樣樣野都微暖同凍之間咁🥲 D什菌完全冇味又凍 好似白灼咁😫個窩夫都ok ge 不過再熱d就好😂Ps 今次食覺得性價比好低😂唔知係當日既質素定點
Deluxe full English breakfast

Ps 今次食覺得性價比好低😂唔知係當日既質素定點
午餐
2022-03-18 377 瀏覽
去超級市場掃完貨,揀左呢間人氣cafe食個下午茶休息下。玫瑰latte有陣陣花香,奶味比較重唔會太甜,面層嘅奶泡入口幼滑。ice cappuccino造型圓碌碌咁,朋友話好香濃。叫左兩款小食share,蜜糖單骨雞翼炸得好香口好脆,但加番蜜糖成件事健康左,好似即刻冇咁熱氣,單骨造型都好方便女仔食。黑松露薯條啱啱炸起熱辣辣,薯條有番咁上下粗度,啱啱出爐一定好食,再點埋黑松露蛋王醬就更香口,黑松露味夠晒濃,正!
去超級市場掃完貨,揀左呢間人氣cafe食個下午茶休息下。