2024-09-05
今晚又嚟咗媽咪最鍾意食嘅<莆田>,原來而家做緊新搞作,<蒲田活鰻魚,皮嫰肉彈牙>😎 以出口級嘅鰻魚作招徠,媽咪即刻雙眼發光,佢啱食,我就開心喇🥰今日去呢間喺中環中心附近嘅L Place分店,地方都好光猛同埋第一個感覺就乾淨企理,職員面露笑容,第一個印象已經滿分💯🌟辣汁花蛤味道比相像中淡,相反食到花蛤嘅鮮甜,微微辣嘅後勁又幾過癮☺️🌟椒鹽豬手呢個係<莆田>嘅招牌之一,記得喺荷裡活廣場店開始已經有食,皮脆肉嫰,名物🫶🏻🌟大白菜燉軟豆腐我好鍾意食燉既菜式,豆腐軟滑之餘,佢用咗少少蟶子蝦米帶出一種海鮮嘅鮮味,每一碗都暖入心🫶🏻🌟普寧豆醬焗活鰻主角出場😍😍 其實有四種唔同嘅活鰻菜式選擇,我最後就揀咗普寧豆醬😎😎 活鰻真係唔同啲,非常新鮮彈牙✌️ 菜色加入大量嘅洋蔥同蒜頭, 加埋普寧豆醬,非常惹味🌟🌟🌟🌟馬來風光類似馬拉盞炒通菜,關鍵係夠火喉,個醬好香🫶🏻🌟桂花陳皮燉雪梨最後緊係要個甜品啦,個燉雪梨真係清甜,淡淡既桂花陳皮令個甜品食起上嚟好舒服,讚👍<莆田>真係一間好穩定又定期有驚喜嘅中菜餐廳🥰 味道一啲都唔馬虎🫶🏻 今期呢個活鰻主題我覺得好出色,一定會介紹朋友嚟試下,真心推介🫶🏻
🌟辣汁花蛤
🌟椒鹽豬手
🌟大白菜燉軟豆腐
🌟普寧豆醬焗活鰻
🌟馬來風光
類似馬拉盞炒通菜,關鍵係夠火喉,個醬好香🫶🏻
🌟桂花陳皮燉雪梨