2023-09-29 48 瀏覽
呢日即興約咗朋友食晚飯,超級肚餓🤤好快手點咗幾個菜,食到超級飽普寧豆醬焗鰻魚$188最近做緊鰻魚節,我哋都叫咗一道鰻魚, 呢道菜用新鮮嘅鰻魚配埋普寧豆醬,焗烤之後鰻魚更加鮮美。豆醬嘅香味同鰻魚嘅鮮嫩口感好夾。然後係荷葉包,我叫咗兩份(每份$38)自己用刀切開荷葉包,再放入肉絲同洋蔥絲,呢個包真係好正好好食😋鐵鍋包菜飯$118呢一晚好肚餓,所以要叫個鐵鍋包菜飯,呢個飯好好食,我哋食完一碗再一碗。呢個飯好香,有種家常菜嘅感覺。同時又好惹味😋脆皮蒜香雞(半隻)$168脆皮烤雞外皮烤到金黃酥脆,入面嘅雞肉好多汁。蒜香味濃郁,只叫咗半隻雞,但份量好足夠!😋芋香鴨$98烤鴨配埋芋頭嘅香甜風味超夾!😋烤鴨肉鮮嫩,芋頭令口感更豐富同香。整體嚟講,呢道菜好出色,係一道獨特同好有創意嘅菜。

普寧豆醬焗鰻魚$188

然後係荷葉包,我叫咗兩份(每份$38)
自己用刀切開荷葉包,再放入肉絲同洋蔥絲,
呢個包真係好正好好食😋

鐵鍋包菜飯$118
呢一晚好肚餓,所以要叫個鐵鍋包菜飯,
呢個飯好好食,我哋食完一碗再一碗。
呢個飯好香,有種家常菜嘅感覺。同時又好惹味😋

脆皮蒜香雞(半隻)$168

芋香鴨$98
烤鴨配埋芋頭嘅香甜風味超夾!😋
烤鴨肉鮮嫩,芋頭令口感更豐富同香。
整體嚟講,呢道菜好出色,係一道獨特同好有創意嘅菜。
2023-09-20 86 瀏覽
係Yoho 到拎完野太累諗住食飽先返屋企,醒起呢到有莆田咁就唔洗諗啦即入去, 呢到環境好光猛座得又舒服枱夠大,座低已好快諗好食咩!💟 荔芋香酥鴨 ~ 呢到做的手工菜我覺得幾好, 荔芋香滑包住鴨肉再炸,外層薄薄的脆漿入口多重口感。💟 蒜蓉豆豉蒸鰻魚 ~ 嚴選陽江豆豉,令鰻魚散發出豆豉香,鰻魚Q彈下層的腐皮超掛汁入哂鮮味,呢碟超好配飯。💟 馬來風光 ~ 即通菜用三巴醬去爆炒,喜歡惹味的人絕對唔可以錯過, 呢到仲有兩個份量選擇, 我呢碟係細份,驚大碟食唔哂叫細碟品嚐都唔錯架。💟 福建特色海蠣煎 ~ 海蠣脹卜卜煎出來的餅帶點軟糯感唔會熱氣, 我幾喜歡呢個質感。💟 建蓮雪耳湯 ~ 食完又炸又惹味的食物點返個冰凍的雪耳湯潤一潤喉嚨, 雪耳入口夠清爽。💟 桂花陳皮燉雪梨 ~ 燉雪梨入口清甜清潤,可以滋陰潤肺止咳,仲可以清心安神。

2023-09-20 75 瀏覽
莆田鰻魚節來啦,鐘意吃活鰻魚嘅朋友唔好錯過啦!原來星期日都有午市套餐,真心抵食。辣子燒鰻魚🐟$188莆田出品一向有保證,鰻魚新鮮鰻魚先煎後燜,微微的辣加上微微的麻香,滿滿的膠質,魚肉Q嫩的口感十分讚!二人餐$398蝦苗頭水紫菜酸酸甜甜的,好好的開胃前菜,紫菜的新吃法。酒香竹筒蝦🦐,上湯帶點酒香,飲完有種滋補的感覺,大蝦好新鮮彈呀,讚👍🏻。黃金荷葉包,炸過的荷葉包有點似炸饅頭的口感,夾上超過洋蔥絲及豬肉條,口感豐富,外脆內軟。芥蘭豆皮🥬,味道比較淡,芥蘭鮮嫩脆口,豆皮炸過,口感更扎實。福建海滷麵,有點似上海麵的口感,海鮮湯的味道十分濃郁,沾上少少招牌辣椒醬🌶️更加惹味。甜品🍨:建蓮雪耳湯及薄荷琵琶凍,兩款甜品都係我最愛,雪耳滋潤,琵琶凍清清涼涼,飲完喉嚨好舒服。每次吃完不同菜式都好滿意,而且水準有保證,是朋友或家人聚餐的好地方。
辣子燒鰻魚🐟$188

二人餐$398
蝦苗頭水紫菜酸酸甜甜的,好好的開胃前菜,紫菜的新吃法。

2023-09-15 79 瀏覽
屋企人真係好鐘意來😂呢晚又一家人來食晚餐,原來而家轉左鰻魚節!多款鰻魚新菜式😋即揀款試吓先😎.揀左普寧豆醬焗鰻魚($188),用上普寧當地豆醬焗製,鰻魚彈牙鮮味,醬香蒜香好好食👍🏻 成煲上熱辣辣,入面好多我最愛洋蔥和蔥😍.除左鰻魚,其他菜式一樣出色👍🏻第一次試黄金酥皮牛肋排($398),一整根貼骨牛肋排,足足滷製3小時!食落淋身牛味濃又脆口,點上自製黑椒汁,好正👍🏻仲有每次必點莆田荔枝肉($98)和福建特色海蠣煎($128),咕嚕肉非常脆口,甜酸開胃加上荔枝分外清新😋福建菜必點海蠣煎,勁多蠔又鮮味,每次都最快清空😂.榴連控就要試下酥炸冰心榴蓮($58)外脆內軟,外熱內凍,濃厚榴蓮香,入面係榴蓮雪糕好流心,口感層次好豐富,超級好食🤤.呢到姐姐人好好服務周到,又坐得舒服價錢唔貴,重點好好食家人食得開心🥰性價比高值得一再encore👍🏻

2023-09-15 52 瀏覽
莆田今次主打鰻魚節用既仲係出口級既活鰻魚係鰻魚中既貴族!我地都點左一款鰻魚菜餚試下辣子燒鰻魚面頭滿滿既辣椒!!唔好見到就驚左,唔會好辣鰻魚肉質偏韌,食得出真係鮮鰻煎得勁惹味反而愛辣人士覺得可以辣d 添!辣汁花蛤花蛤大小適中隻汁好惹味我地仲要叫碗白飯黎撈汁!跳跳魚撞豆腐好少見魚湯用跳跳魚熬一煲湯竟然有四五條唔怪得個湯夠濃又夠鮮再加埋豆腐,魚湯呈白色好飲!蒜香荷蘭豆荷蘭豆炒得岩岩好,份量都幾多我地兩個人都食唔哂西瓜汁驚d 野太辣叫左西瓜汁降下溫西飲得出真係用鮮西瓜榨汁好下火又透心涼建蓮雪耳湯依度既中式糖水真係好推介!好足料,味道岩岩好唔會太甜飲落好夠潤!
莆田今次主打鰻魚節

用既仲係出口級既活鰻魚
係鰻魚中既貴族!

我地都點左一款鰻魚菜餚試下

辣子燒鰻魚
面頭滿滿既辣椒!!
唔好見到就驚左,唔會好辣
鰻魚肉質偏韌,食得出真係鮮鰻
煎得勁惹味
反而愛辣人士覺得可以辣d 添!

辣汁花蛤
花蛤大小適中
隻汁好惹味
我地仲要叫碗白飯黎撈汁!

跳跳魚撞豆腐
好少見魚湯用跳跳魚熬

一煲湯竟然有四五條
唔怪得個湯夠濃又夠鮮
再加埋豆腐,魚湯呈白色
好飲!

蒜香荷蘭豆
荷蘭豆炒得岩岩好,份量都幾多
我地兩個人都食唔哂

西瓜汁
驚d 野太辣叫左西瓜汁降下溫
西飲得出真係用鮮西瓜榨汁
好下火又透心涼

建蓮雪耳湯
依度既中式糖水真係好推介!
好足料,味道岩岩好唔會太甜
飲落好夠潤!

2023-09-14
莆田 Putien 📍元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖星期日晚我同老爸二人食晚餐,特登揀咗佢鍾意食嘅中菜。Yoho入面我只係食過幾間中菜,當中最得我歡心嘅就係莆田,所以我就帶未食過嘅老爸試吓,食過之後佢即刻問中秋節有無得訂枱,睇嚟都幾滿意喎。 💰$28肉鬆茄子 🍆呢個真係不得不介紹,價錢平不特止,仲大大碟,有六七嚿炸得香脆可口嘅茄子。因為唔知道一份有咁多,我同老爸一人點咗一份,份量應該夠成個家庭食!炸茄子本身無咩調味,味道較淡,但裹上帶點鹹香嘅肉鬆後,口感同味道都有昇華,之前一直都忽視左佢嘅存在,所以覺得一定要推介俾大家! 💰$38/片 (2片起售)黃金荷葉包 🍔呢道黃金荷葉包每次嚟基本都會點嚟食,因為有得玩有得食,洋蔥肉絲無論淨食定夾包食都好味道,加上芝麻香氣,相信無人會唔鍾意食。 💰$158白切羊肉 🐑又點會估到單純用熱水泡熟嘅羊肉會咁鮮美?一般唔鍾意食羊嘅人,應該係接受唔到羊羶味,所以有唔少羊肉菜式會加入大量香料,希望可以蓋過羊羶,但此舉同時會蓋過羊肉自帶嘅鮮味。莆田只會選擇6個月以下,滿20斤嘅肥羔羊,以不加任何助料嘅方式用滾燙嘅熱水泡熟整隻羊,然後再將佢吊乾控水,所
莆田 Putien
📍元朗朗日路9號形點 I L2樓2040號舖

💰$28
肉鬆茄子 🍆

[價錢 Price]
💰$38/片 (2片起售)
黃金荷葉包 🍔

💰$158
白切羊肉 🐑
又點會估到單純用熱水泡熟嘅羊肉會咁鮮美?一般唔鍾意食羊嘅人,應該係接受唔到羊羶味,所以有唔少羊肉菜式會加入大量香料,希望可以蓋過羊羶,但此舉同時會蓋過羊肉自帶嘅鮮味。莆田只會選擇6個月以下,滿20斤嘅肥羔羊,以不加任何助料嘅方式用滾燙嘅熱水泡熟整隻羊,然後再將佢吊乾控水,所以先會做到肉鮮嫩,皮Q彈嘅口感!

我老爸對呢道小菜讚口不絕,話些少羊羶味都食唔到,第一啖食落去會覺得味道較淡,但慢慢細嚼後就會食到羊肉嘅鮮味。而我就覺得點醬油之後會好食啲,更能提鮮,各有各嘅食法。

💰$188
蒜蓉豆豉蒸鰻魚 🐟
趁着鰻魚節,我哋都叫返個鰻魚菜式嚟試吓。我哋揀咗蒜蓉豆豉蒸鰻魚,莆田選用陽江豆豉,鹹香嘅豆豉味滲入魚肉,由內到外都食到滿滿嘅豆豉香。鰻魚肉質結實,唔算好多骨,鮮味十足。鰻魚嘅底部放咗厚厚嘅腐皮,索盡豉油同鰻魚嘅精華。

💰$98
農家擦粉 🍲
之前食過佢哋嘅飯同炒米粉,今次想試吓一啲特別啲嘅主食,所以就叫咗呢個農家擦粉。叫之前其實都唔係好知佢係咩嚟㗎,嚟到先見到原來係好似大腸麵線咁嘅質感。擦粉嘅湯底係用豬棒骨同老母雞熬成,加入二十多種原料及不同食材,例如蝦肉、九轉小腸、蟶子肉、滑豆腐等,配上碎斷嘅米粉一齊食,堪稱主食中嘅佛跳牆,鍾意食濃湯嘅朋友必試!

• 黃金荷葉包
  • 前菜
2023-08-31 91 瀏覽
金湯佛跳牆內金黃色嘅湯底 配上高貴嘅材料 當中包括了鮑魚、瑤柱、刺參等等 加上金湯嘅鮮味 難怪成為福建菜中首屈一指嘅佳餚🤗興化炒米粉 炒得唔會太油膩 又唔會太淋 岩岩好 而米粉帶有米香味 米粉內都有蝦、蜆等材料 味道好正 值得推介蒜蓉豆豉蒸鰻魚係鰻魚節嘅特色菜式 每件鰻魚都大大件 而且充滿蒜蓉豆豉嘅香味 加上每件鰻魚都配有豆皮 連埋一齊食好有口感 味道也很好❤️呢個桂花陳皮燉雪梨係每次都要食嘅甜品 整個去皮嘅雪梨 用上桂花陳皮一齊燉 味道非常清甜 為一餐添上完美嘅句號🤤鰻魚為餐廳時令菜式 限時供應 有興趣嘅朋友就唔好錯過🤗

鰻魚為餐廳時令菜式 限時供應 有興趣嘅朋友就唔好錯過🤗

2023-08-31 451 瀏覽
今次同母親大人去元朗食莆田🥢,因為每次去食莆田嘅水準都好穩定~而且呢排仲有鰻魚菜單添👍!上次已經好想試冰浸苦瓜~但因為我完全唔食苦瓜🥒,因為怕苦,所以未敢試...今次一食完全愛上😍!佢嘅苦瓜完全唔苦,係最尾有啲回甘~加埋蜜糖味甜甜地🍯,又冰冰涼涼~莆田嘅湯品都唔錯,試過黃花魚湯~今次試下比較特別嘅跳跳魚撞豆腐🐟~個人覺得比黃花魚嘅湯更甜,雖然啲跳跳魚個樣真係有啲醜🙈~重點來了!我超鍾意食鰻魚,佢用普寧豆醬焗,鹹香味十足😋~而且仲有好多葱頭蒜頭炒起,味道更加香🧅🧄~另外點咗個芥蘭豆皮清下腸胃🥬~佢嘅豆皮好扎實,好有咬口,而芥蘭份量都好多~呢個福建海鮮鹵麵又唔算湯麵🍜,因為個湯好杰身~而且用咗好多蝦米,帶子仔去熬,所以好鮮甜🦪~啲麵就吸收晒啲湯汁,再加埋有啲蝦同蜆,係非常好食嘅主食🦐~雖然食過幾次莆田,但佢有新嘢總會想去食下😏~且菜式水準有保證,同朋友或者家人聚餐都好適合👯👯‍~
而且呢排仲有鰻魚菜單添👍!

上次已經好想試冰浸苦瓜~
但因為我完全唔食苦瓜🥒,因為怕苦,所以未敢試...
今次一食完全愛上😍!
佢嘅苦瓜完全唔苦,係最尾有啲回甘~
加埋蜜糖味甜甜地🍯,又冰冰涼涼~
冰浸苦瓜

莆田嘅湯品都唔錯,試過黃花魚湯~
今次試下比較特別嘅跳跳魚撞豆腐🐟~
個人覺得比黃花魚嘅湯更甜,雖然啲跳跳魚個樣真係有啲醜🙈~

重點來了!
我超鍾意食鰻魚,佢用普寧豆醬焗,鹹香味十足😋~
普寧豆醬焗鰻魚

而且仲有好多葱頭蒜頭炒起,味道更加香🧅🧄~
普寧豆醬焗鰻魚

另外點咗個芥蘭豆皮清下腸胃🥬~
佢嘅豆皮好扎實,好有咬口,而芥蘭份量都好多~
芥蘭豆皮

呢個福建海鮮鹵麵又唔算湯麵🍜,因為個湯好杰身~
福建海鮮鹵麵

而且用咗好多蝦米,帶子仔去熬,所以好鮮甜🦪~
啲麵就吸收晒啲湯汁,再加埋有啲蝦同蜆,係非常好食嘅主食🦐~
福建海鮮鹵麵

雖然食過幾次莆田,但佢有新嘢總會想去食下😏~
且菜式水準有保證,同朋友或者家人聚餐都好適合👯👯‍~
前菜
2023-08-28
冰浸苦瓜
芥蘭豆皮
前菜
  • 跳跳魚撞豆腐
2023-08-31 260 瀏覽
這一間莆田又做緊鰻魚節,佢嘅活鰻魚係日本級鰻魚品種🤔,而莆田只係用來自「中國鰻魚之鄉」嘅特產,所以比客人食到優質又有保証嘅美食,今次推出咗好幾款特色鰻魚美食,大家又有口福啦😊!.蒜蓉豆豉蒸鰻魚 $188呢款蒸鰻魚賣相夠哂吸引🤤,係一款簡單菜式做到出嚟美味,只係用咗蒜茉豆豉、枝竹、蔥花嚟烹調,同時係用咗陽江豆豉味道濃厚,食到入口鰻魚從內到外浸滿豆豉香😚,口感啖啖肉十分之厚肉味道十足😋,尤其是墊底D枝竹沾滿汁液美味又好食!.辣子燒鰻魚 $188呢一碟辣子燒鰻魚望著都好惹味,整碟紅卜卜好似好剌激,係用咗紅辣椒、花椒、薑炒至香令到鰻魚香而美味😚,唔係好食得辣嘅人士都食到,望見滿滿紅辣椒😲,應該係好辣完全只係得微麻微辣,整款係先煎後燜,將鰻魚膠質都燒埋出嚟,食入口鰻魚夠哂脆口浸出油香帶點惹味😋,感覺味道小小辣配埋鰻魚食口感真的好正👍!.辣汁花蛤 $98呢一款辣汁花蛤係用咗洋蔥、香芹做配菜,散發香噴噴😙辣汁味色澤濃郁,配埋美味花蛤炒夠哂穫氣,食到入口花蛤肉質嫩滑完全入哂味😋!.薄荷枇杷凍 $48係這個季節喉嚨痕、乾食吓相當之唔錯🤔,材料都幾好有枇杷、奇亞籽、果凍、薄荷葉等,將枇杷熬成汁做出果甜,入

蒜蓉豆豉蒸鰻魚 $188

辣子燒鰻魚 $188

辣汁花蛤 $98

食到入口花蛤肉質嫩滑完全入哂味😋!
薄荷枇杷凍 $48

係這個季節喉嚨痕、乾食吓相當之唔錯🤔,材料都幾好有枇杷、奇亞籽、果凍、薄荷葉等,將枇杷熬成汁做出果甜,入口酸甜而爽口,配埋奇亞籽、潤喉果凍滑叨叨口感帶點甜口😋!
桂花陳皮燉雪梨 $48

食飽飽食番碗糖水,有桂花、一條條陳皮、滑滑雪耳、雪梨清燉、滿滿桂花食入口散發桂花香😙,每一啖都好清甜😋又夠滋潤😚,整個雪梨啖啖口感又清甜!
2023-08-29
午餐
日式鰻魚就食得多,但原來鰻魚仲有好多唔同食法。呢間中菜店就利用今次鰻魚節用鰻魚煮出唔同料理,夠晒特別。而且餐廳位置闊落,適合一大班家庭成員一齊去食👨‍👩‍👧‍👦✨蒜蓉豆豉蒸鰻魚 ($188)蒜蓉豆豉蒸排骨就聽得多,原來蒸鰻魚都一樣得!每舊鰻魚都大大舊,食落好滑身,夾埋面頭嘅蒜蓉豆豉好夾。最底仲有舊豆皮,一齊食仲冇咁膩☺️✨莆田荔枝肉 ($98)好似平時食嘅咕嚕肉!比較唔同嘅就係荔枝取代菠蘿,食落更甜。而咕嚕肉每舊都啖啖肉,外皮嘅粉唔會裹到好多粉,食完大滿足😌✨脆皮赫香雞 ($168) 半隻雞嘅份量都好多,每舊雞嘅表皮都好金黃色,真係做到脆皮!雞髀肉嘅部位滑身啲,但其餘都唔柴。撈埋炸蒜一齊食,夠晒惹味🤩✨金湯時蔬 ($88)時菜係菠菜,外表翠綠,食落新鮮夠味。面頭有皮蛋,蒜蓉,令到個湯好香,飲落都好好飲🤤🥤鮮榨玉米汁 ($38)粟米汁熱辣辣,好有種平時飲粟米濃湯嘅感覺。入口比湯更順滑,有好濃嘅粟米味🌽———————————————————————💰加一:✔️⏰限時:❌

✨蒜蓉豆豉蒸鰻魚 [例] ($188)

✨莆田荔枝肉 [例] ($98)

✨脆皮赫香雞 [半隻] ($168)

✨金湯時蔬 [例] ($88)

🥤鮮榨玉米汁[杯] ($38)
———————————————————————
💰加一:✔️
⏰限時:❌
2023-08-24 65 瀏覽
呢日嚟到莆田,叫咗幾款菜,包括白切羊肉、山泉水煮活鰻魚、鮑魚紅燒肉同埋黃金荷葉包。前菜有酸菜花生🥜❤️山泉水煮活鰻魚$188而家甫田做緊鰻魚食材節,一場嚟到就一於試吓啦😋呢道菜淨係用咗一支bonaqua水煮,煮之前員工仲特登拎比我地睇,係冇加任何其他調味料。餐牌上仲寫咗:只有活鰻魚,才敢清水煮。佢地嘅鰻魚係養起露天土塘淨水區,食鱈魚粉長大,從漁場運輸到全球門店,現捕現發保證鮮活到店。而且莆田只用體重600-800g 體長近7OCM嘅鰻魚,鰻魚肉質會更厚實,咀嚼起來有彈性!❤️鮑魚紅燒肉$188呢道菜好豪華,有成3隻鮑魚咁多。紅燒肉份量都好多,半肥瘦。鮑魚口感都唔錯。❤️黃金荷葉包$38@1呢款菜式真係驚艷!要重點推介🌟之前嚟好似唔見有,應該係新菜式😋成晚我最期待就係呢個包。佢果然冇令我失望。個包烤得好香,係我最鍾意嘅質感🤤外面啲皮層金黃誘人。自己放啲餡料入去,肉絲同洋蔥絲都好香好夾,洋蔥絲香甜,增添咗口感同鮮味。❤️白切羊肉$158之前朋友食過好鍾意,所以呢日佢話要再叫!我好鍾意層皮嘅口感, 羊肉唔會有騷味。

前菜有酸菜花生🥜

❤️山泉水煮活鰻魚$188

❤️鮑魚紅燒肉$188
呢道菜好豪華,有成3隻鮑魚咁多。
紅燒肉份量都好多,半肥瘦。
鮑魚口感都唔錯。

❤️黃金荷葉包$38@1

❤️白切羊肉$158
之前朋友食過好鍾意,所以呢日佢話要再叫!
我好鍾意層皮嘅口感, 羊肉唔會有騷味。

2023-07-26 127 瀏覽
莆田好多個商場都有,但係最鍾意都係YOHO嗰間,坐得超舒服,座位闊落。食物種類都好多,但係講到每次必點嘅就一定係莆田荔枝肉同埋麥皮蝦😝雖然價錢網絡好似有啲貴,但係份量真係好足👍🏻👍🏻又好食,一定會繼續幫襯。

2023-07-23 126 瀏覽
中午同老公係YOHO MALL 覓食,見間間餐廳都好多人排隊等等位,唯獨這間餐廳還有5成吉位,見唔駛等位就入去試下,誰知中伏,菜式大部分調味過於濃味偏咸,假日午市無套餐,再加收茶芥和加一收費,整體價錢頗貴,不太值蝦苗頭水紫菜 $58雖然標榜為紫菜中的黃金,但調味過濃,甜酸味過於重手,不單完全蓋過紫菜鮮味,而且入口比較嗆喉,浪費了食材鮮貝燴絲瓜 $88食得出鮮貝係冰鮮,絲瓜尚算新鮮翠綠,但調味偏咸和油膩,令人好易有飽滯飽砂鍋黃花魚湯 $138相對較為出色的一道菜,魚湯鮮甜香濃,魚肉嫩滑脆皮蒜香雞 $168炸得比較乾身,醃得太咸,肉質偏亁,入口有點柴兩人共消費 $550
蝦苗頭水紫菜
鮮貝燴絲瓜 $88
砂鍋黃花魚湯
砂鍋黃花魚湯
砂鍋黃花魚湯 $138
相對較為出色的一道菜,魚湯鮮甜香濃,魚肉嫩滑
脆皮蒜香雞
脆皮蒜香雞 $168
炸得比較乾身,醃得太咸,肉質偏亁,入口有點柴

兩人共消費 $550
2023-07-18 288 瀏覽
莆田荔枝肉🌟例牌🌟荔枝肉非常搶眼,紅彤彤超級靚❤️加埋五顏六色的三色椒❤️💛💚賣相超正無得頂👍👍👍荔枝肉吃落外皮非常脆口,裡面則完全相反,又軟又嫩,無骨啖啖肉嘅滋味超正😋🥰🦆芋香鴨🌟例牌🌟菜式由芋泥夾著滷鴨肉制成,外皮炸得金黃又酥脆,陣陣炸香的味道非常邪惡。芋香鴨口感非常正,酥脆的外皮同又嫩又滑的內餡形成鮮明對比,食落十分過癮😋黃金荷葉包🌟🥯🥓炒洋蔥豬肉絲同荷葉包分開上碟,荷葉包一手大細,金黃又香脆,加上肉絲陣陣香味,非常誘人🫶荷葉包口感幾似蔥油餅,但無蔥油餅咁肥咁油,鹹鹹地幾好食😋夾埋d 洋蔥豬肉絲,又鹹又甜的滋味簡直爆分🤩🤩🤩
莆田荔枝肉
莆田荔枝肉🌟例牌🌟

芋香鴨

🦆芋香鴨🌟例牌🌟

黃金荷葉包

黃金荷葉包🌟🥯🥓

莆田荔枝肉
黃金荷葉包
👍🏻鹽焗蟶子鹽焗蟶子係必點嘅菜式 餐廳將原隻蟶子放在鹽上烹調 可以完完全全地保留到蟶子嘅鮮味 而且蟶子非常新鮮 肉汁飽滿 食落口十分鮮甜👍🏻 蒜蓉蒸蟶子餐廳先將蟶子打開 再加左蒜蓉調味 令到蟶子嘅鮮味更加突出 食得出蟶子嘅鮮甜👍🏻 九層塔海蟶煲海蟶先經過炸 食到外皮脆脆嘅口感 然後再用九層塔👍🏻 鐵鍋包菜飯(例牌)鐵鍋內放了荷葉 增加了包菜飯嘅香味 加上冬菇、花生、蝦米等調味 豐富了整個飯嘅味道🤗👍🏻黃金荷葉包荷葉包整得熱辣辣 而且非常鬆軟 而豬肉餡十分入味 整得非常淋身 夾落荷葉包內一齊食 味道同口感都好正❤️👍🏻 桂花陳皮燉雪梨原個去皮雪梨上檯 飲落有桂花陳皮嘅香味 又有雪梨嘅清甜 整個口充滿著清新嘅感覺注意事項⚠️- 蟶子節係時令菜式 過左就要等下一年
👍🏻鹽焗蟶子

👍🏻 蒜蓉蒸蟶子

👍🏻 九層塔海蟶煲
海蟶先經過炸 食到外皮脆脆嘅口感 然後再用九層塔

👍🏻 鐵鍋包菜飯(例牌)

👍🏻黃金荷葉包

👍🏻 桂花陳皮燉雪梨