2024-10-01 310 瀏覽
莆田在新加坡成立,多年來堅持選用最新鮮食材,炮製地道福建菜。連續7年榮獲新加坡米芝蓮一星餐廳榮譽。餐廳除了不時為主菜單添加新菜式,亦會按季節推出以蟶子、海蠣等時令海產製作的美食,保持新鮮感。今期推出莆田鰻魚節,專程過嚟試吓!夏秋交接暑氣依舊未散,正是福建傳統上吃鰻魚的好時節,莆田鰻魚節精選5款濃淡相宜風味的鰻魚菜式,不容錯過!莆田餐廳只用600-800g體重、體長近70cm的鰻魚,這種鰻魚肉質更厚實,魚肉與油脂比例更均衡,咀嚼起來更有彈性!還必須是鮮活到店!只有活鰻魚,口感Q彈,鮮美好吃!蒜蓉豆豉蒸鰻魚:濃香的豆豉醬均勻包裹著鰻魚塊,口口香甜鮮味,十分惹味!普寧豆醬焗鰻魚:豆醬能將鰻魚鮮味提升,啖啖爽滑的鰻魚肉,醬香濃郁,越吃越香!福建特色海蠣煎既保留了海蠣的嫩滑,也有雞蛋的香酥,海蠣肉質飽滿,口感鮮甜,鮮美可口。大白菜軟豆腐:用上等老母雞、豬大骨,慢火燉8小時以上,並加入自製鹽滷豆腐、蟶子、干貝、蝦乾、白菜心等食材熬煮,奶白色的湯頭醇厚鮮甜,白菜軟嫩、豆腐滑溜入味,滋味無窮。福建海鮮滷麵:湯汁是由雞肉熬製而成的白鹵汁,非常濃郁,加入蝦、蜆肉、干貝、香菇、麵條等等的配料,麵條滑溜,吸收

福建海鮮滷麵:湯汁是由雞肉熬製而成的白鹵汁,非常濃郁,加入蝦、蜆肉、干貝、香菇、麵條等等的配料,麵條滑溜,吸收曬海鮮嘅鮮甜味道,鮮味十足。

1K
2024-09-22 378 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨炸鮮活鰻魚-🥢 PopCorn 2 F層鋪位好大, 多枱但空間感充足, 侍應都一眼關七, 會及時收碟加茶; 食完lunch臨走見到好多人排隊, 原來超抵下午茶開始-🐠 莆田活鰻魚💯採用出口級活鰻魚, 鮮活到店; 福建特色紅糟鰻 $88 用左福建特有酒香紅糟醬塗滿鰻魚兩邊, 再沾上白芝麻脆炸, 做到皮脆肉嫩又爆魚汁-🍱 特色小菜✨精美四小拼 $128 四款都係招牌好食, 蝦頭苗水紫菜質地細滑, 酸酸地帶蝦苗鮮甜好開胃; 福建土筍凍滑捋捋, 土筍似蟶子咁彈牙鮮甜; 另外九轉小腸同筍乾都好好食✨阿元香草雞 $98 苟單昤有溫提係凍食小菜, 雞皮彈牙充滿香草味, 不過當日食雞肉就比較柴-🦆 特製肉類💯芋泥香酥鴨 $98 即叫即製炸皮好薄脆, 芋泥綿滑香甜, 鴨肉鹹鮮脆脆的-🍜 主食✨福建海鮮鹵麵 $118 好大盤有好多海鮮同肉條, 蜆, 蟶子, 蝦等等一次過滿足多個願望, 當然唔少得吸晒海鮮湯既軟豆卜; 麵條軟滑都好掛湯-🍮 甜品💯薄荷枇杷凍 $38/位 有位鮮枇杷好清甜, 果凍都好香枇杷同薄荷味, 仲有奇亞籽增加飽腹感, 係好完美既終結
👧🏻😋👅🍽✨

福建特色紅糟鰻
精美四小拼
芋泥香酥鴨
2024-09-20 294 瀏覽
下午兩點經過就入去試吓,門口個姐姐話有下午茶,態度好好好nice, 咪試吓囉,呢間野之前係其他地方食過覺得都幾貴,但今次竟然有驚喜,下午茶$58,有碗麵,兩個小食,仲包野飲(凍飲,可樂汽水)唔收加一,真心抵食,仲要份量唔細,真係抵食過茶餐廳🫣😅 可能呢個時勢生意難做,做好質素同環境加服務真係留住啲客嘅關鍵,呢間野絕對有下次,最後我仲問咗下午茶最遲到幾點,到下午四點👍👍
2024-09-14 437 瀏覽
鰻魚節返嚟啦!指定動作當然係帶埋屋企人一齊去莆田湊下熱鬧🎉🎉蒜蓉豆豉蒸鰻魚 以籠仔上菜 打開蒸籠時熱辣辣 非常之香🤭鰻魚厚肉肥美 蒜蓉豆豉嘅比例都剛剛好 每一啖都好鮮味 呢個配搭唔錯👍🏻 閩南五香卷、原汁焗排骨呢兩個菜式都係第一次試 五香卷炸到金黃酥脆 香口好味 而焗排骨肉質依然嫩滑 送飯一流🫶🏻福建特色海蠣煎 簡單嘅烹調方法同調味 突顯海蠣嘅鮮味 味道唔錯👍🏻另外都分享幾款我哋每次去莆田都必點嘅菜式😉黃金荷葉包、包菜飯 全部都係店家招牌 好友福建菜嘅風味 而且份量好大 好啱同家人朋友一齊share💕其實鰻魚菜式都仲有好幾款 試勻咁多款 加埋呢一度嘅店員服務態度好好☺️☺️每次喺度食飯都好開心 下次等我帶多啲人過嚟一齊食

2024-09-11 435 瀏覽
一入到去好有服務有bb櫈 即時消毒埋 勁有服務 好欣賞有哂bb餐具🍴真係好好態度我地叫左2個餐 6款前菜都係好食嘅如果推介會係苦瓜 豬蹄凍 豆腐興化炒米粉真係好有家鄉味道🥰真係幾唔錯㗎甜酸黃花魚 餸飯好味魚炸得啱啱好 好脆是日燉湯黑松露菇排骨😋好濃呀😍😍
一入到去好有服務

是日燉湯
黑松露菇排骨😋
好濃呀😍😍

2024-09-06 392 瀏覽
福建特色紅糟鰻~採用出口級的活鰻魚,裹滿福建特色紅糟醬,肉嫩多汁帶酒香😍鹹香黃花魚~鹹香脆嫩,啖啖肉,魚骨炸到好脆👍一品醉蚶~鮮香原味,當天秘方醬汁現做😋抵食二人套餐~1) 家常豬蹄凍~晶瑩剔透,Q彈軟糯😋2)酒香竹筒蝦~未入口已聞到陣陣酒香,蝦鮮甜彈牙🦐3)黃金荷葉包~金黃色的荷葉包灑滿濃香芝麻,夾入香噴噴的洋蔥炒肉絲,一口咬下超幸福☺️4)金湯時蔬~湯汁濃郁,蔬菜新鮮🥬5)福建海鮮滷麵~福建傳統美食,配料豐富,份量十足,味道更係一流👍6)建蓮雪耳湯~滋陰潤肺,甜度適中

鹹香黃花魚~鹹香脆嫩,啖啖肉,魚骨炸到好脆👍

一品醉蚶~鮮香原味,當天秘方醬汁現做😋

抵食二人套餐~
1) 家常豬蹄凍~晶瑩剔透,Q彈軟糯😋
2)酒香竹筒蝦~未入口已聞到陣陣酒香,蝦鮮甜彈牙🦐
4)金湯時蔬~湯汁濃郁,蔬菜新鮮🥬
6)建蓮雪耳湯~滋陰潤肺,甜度適中
2024-08-24
午餐
2024-08-25 435 瀏覽
莆田餐廳(PUTIEN)是一家享譽新加坡的米其林一星餐廳,以其精緻的閩菜聞名。將軍澳分店:環境寬敞舒適,適合家庭聚餐或朋友聚會。以清淡純樸的閩菜風味和新鮮食材聞名。價格親民。經常推出特色季節菜。深受食客歡迎。服務員殷勤招待。大大煲嘅菊花茶非常好飲。//普寧豆醬焗鰻魚口感非常豐富。鰻魚切段大大碌經過焗製後,外皮變得香脆,而內部的魚肉則保持嫩滑多汁。普寧豆醬的濃郁醬香與鰻魚的鮮味完美結合,讓每一口都充滿層次感。普寧豆醬的發酵風味,提升鰻魚的鮮味,使得口感更加濃郁。砂鍋底大量嘅蒜頭香味四溢。//石鍋滑豆腐石鍋的高溫保持豆腐的溫度,使得每一口都能感受到溫暖的熱度.石鍋滑豆腐的口感非常細膩微辣豐富。豆腐經過石鍋的高溫烹煮,外層會形成一層微微的焦香,而內部則保持滑嫩細緻。這種對比的口感讓人一口接一口,欲罷不能。//白切羊肉口感非常独特。羊肉经过炖煮后,肉质紧密却不失鲜嫩,入口即化。这种烹调方式保留了羊肉的原汁原味,同时去除了膻味,使得每一口都能感受到浓郁的香味。羊肉皮非常软糯,有一种胶质感,非常養眼这种口感与羊肉的紧实形成鲜明对比,增加了整体的层次感。//福建特色海蠣煎海蠣煎至两面金黄酥脆。外酥里
//普寧豆醬焗鰻魚

//石鍋滑豆腐

//白切羊肉

//福建特色海蠣煎
海蠣煎至两面金黄酥脆。外酥里嫩,海蛎的鲜味与鸡蛋的香味完美结合,口感丰富。

//閩南五香卷
餡料由豬肉、馬蹄、蔥等食材混合而成,這些食材的搭配使得五香卷在咬下去時,既有肉的鮮美,又有馬蹄的脆爽。外皮金黃酥脆,內部的餡料則是鮮嫩多汁。

//家燒海帶苗
非常美味的料理。海帶苗本身具有鮮嫩的口感,經過家燒的烹調方式,內部依然保持嫩滑。這種口感的對比讓人非常喜愛。海帶苗富含多種營養成分,如膳食纖維、蛋白質和多種礦物質,對健康非常有益。
2024-08-21 348 瀏覽
莆田 (PopCorn) (將軍澳).▪️蒜蓉豆豉蒸鰻魚▪️.呢期莆田係做緊鰻魚,呢個煮法蒜蓉豆豉係最傳統嘅,我亦都覺得係最好食嘅煮法.▪️滷水豆腐▪️.呢到嘅滷水豆腐真係勁入味,又唔會太鹹大家一定要叫!.▪️一品醉蚶▪️.呢個係我地今次見到menu update左嘅新菜式!估唔到係呢到都食到獅蚶,好鮮甜!真係會有淡淡海水味,仲要仲汁係正合我男朋友口味,充滿蒜以及酸汁,仲有啲辣椒🌶️.▪️鮮榨橙汁▪️.呢到嘅橙汁我地全部人都覺得好好飲Menu都寫明係三個橙先榨到一杯嘅橙汁真材實料!.▪️椒鹽豬手▪️.呢到嘅豬手都係招牌之一,兩件起可以兩個人share一件即炸上枱超辣口,又夠脆,充滿膠原蛋白🫶🏻.📌 莆田 (PopCorn) (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

▪️蒜蓉豆豉蒸鰻魚▪️

▪️滷水豆腐▪️
呢到嘅滷水豆腐真係勁入味,又唔會太鹹
大家一定要叫!

▪️一品醉蚶▪️
呢個係我地今次見到menu update左嘅新菜式!
估唔到係呢到都食到獅蚶,好鮮甜!
▪️鮮榨橙汁▪️
呢到嘅橙汁我地全部人都覺得好好飲
Menu都寫明係三個橙先榨到一杯嘅橙汁
真材實料!

▪️椒鹽豬手▪️
呢到嘅豬手都係招牌之一,兩件起可以兩個人share一件
即炸上枱超辣口,又夠脆,充滿膠原蛋白🫶🏻
📌 莆田 (PopCorn) (將軍澳)
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-08-08 491 瀏覽
今天要介紹的餐廳是一家主打福建菜的餐廳,放假同老公去將軍澳Popcorn行街街,經過莆田,蒲田位於將軍澳商場Popcorn,裝修以簡約典雅,燈光明亮,光線充足,環境寬敞,坐位寬敞,坐得舒服,服務幾好。莆田扁肉湯呢款係餐廳招牌菜,湯入面有唔少好似雲吞嘅扁肉,雖然細粒但是肉質鮮甜,薄薄的皮包住肉餡,湯底清甜,可以一口湯一啖肉,湯底已紫菜湯為底,非常好味,鐘意紫菜湯的有口福了。鐵板鹽焗蟶聖子透過鐵板用鹽焗嘅方式整熟,保留聖子原汁原味,打開入面既蟶子鮮甜肥美脹卜卜,食落好juicy一啲都唔會咸。傳統海蠣煎呢款係餐廳必食推介,福建特色海蠣煎,呢個有好多蠔,肉質飽滿,夠晒鮮味。蛋完全無搶左海蠣風頭,而且口感煙煙韌韌,有啲似台式嘅蚵仔煎。興化炒米粉米粉較幼身,帶有與別不同的口感,細嫩柔滑,用福建幼米粉,鬆化到好似棉花咁!再配上大雜燴方式加入蝦、蜆、蟶子,味道豐富,海鮮材料又多,好容易吸收其他材料嘅鮮味,每一啖都令人食得非常滿足!

莆田扁肉湯

鐵板鹽焗蟶

傳統海蠣煎

興化炒米粉
2024-07-31
2024-07-08 528 瀏覽
其中一間自己幾鐘意既餐廳,最近推出左蒲田哆頭蟶節,有8種食法,$219就試到兩款,緊係要試下😍🔸蒜蓉蒸海蟶鍾意食蒜同重口味之選😆每隻蟶子上面都鋪滿蒜蓉🧄蒜味濃郁,面頭再淋上熱油,增加蒜蓉既香味,最緊要每隻蟶子都無沙🔸鐵板鹽焗蟶尼款係連續7年銷量冠軍🏆鹽焗可以食到蟶子既原汁原味,打開入面既蟶子肉脹卜卜,食落好juicy💦一啲都唔會咸🔸酥炒芋芯芋芯每一舊都好粉,外層脆卜卜,內面又粉又糯,味道咸咸甜甜幾特別😋🔸砂鍋黃花魚湯用左原條既黃花魚去煲,黃花魚略略炸過,成條魚仲保持住原條,魚肉嫩滑,入面仲加左豆腐,魚湯奶白色,味道鮮甜無腥味🔸酒香竹筒蝦當歸同酒味好香,湯底鮮甜,蝦肉索左湯底既味道,但略嫌隻蝦有少少唔新鮮🔸酥炸冰心榴蓮新加坡特色甜品,榴蓮果肉做餡,外脆內冰凍

🔸蒜蓉蒸海蟶

🔸鐵板鹽焗蟶

🔸酥炒芋芯

🔸砂鍋黃花魚湯

🔸酒香竹筒蝦

🔸酥炸冰心榴蓮
新加坡特色甜品,榴蓮果肉做餡,外脆內冰凍

2024-07-05 431 瀏覽
莆田食物質素好,間中都有食,今次見蟶子單點做緊優惠$219食到兩味,一共8款選擇,一於試試😋🥢蒜蓉蒸海蟶新鮮熱辣,好多蒜蓉,食到海蟶鮮味🥢椒鹽哆頭蟶呢款超好食又惹味,好多椒鹽食唔停口😋海蟶漲卜卜好多肉!同埋真係食得出好新鮮👍🏻🉐🥄莆田扁肉湯做前菜小食之一都唔錯,濕潤一下口腔,扁肉就好似迷你餃咁,細細的,入面有少少肉,都幾好食🥢傳統海蠣煎次次都食,都係呢到招牌菜,好大塊!有好多蠔仔、蛋,煎得又香又靚,蛋夠金黃,沾上辣醬更提鮮惹味🉐🥢興化米粉都係每次必食,炒得乾身,口感好好,加埋蜆肉、蝦、肉等,好豐富🉐💰$555/2ppl
2015 瀏覽

🥢蒜蓉蒸海蟶
新鮮熱辣,好多蒜蓉,食到海蟶鮮味

🥢椒鹽哆頭蟶

🥄莆田扁肉湯

🥢傳統海蠣煎

🥢興化米粉

💰$555/2ppl
2024-07-03 416 瀏覽
莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)莆田作為香港經典的福建菜,其出品和用餐環境都非常之一流。我們今次叫了農家擦粉-這道菜有點類似湯粉,當中加一點海鮮來提升鮮味,整體非常不錯,如果叫了這道菜就可以不用再叫湯啦。脆皮蒜香雞-雞的表皮非常酥脆,加上爆汁的雞肉,一起吃下口感豐富之餘還非常之好味,而且還有非常香蒜末在表面,值得一試。蒸薑炒蟶子-這道菜係福建特色的濕炒,令到成到菜沒那麼熱氣,當然它的醬汁非常好吃,蟶子非常大粒同肉質鮮美。莆田農家蟶溜湯-這道菜的蟶子保持了莆田一貫的有點,蟶子非常大粒鮮甜。而且這道湯非常開胃,其加入了蛋花和番茄,令到湯更加鮮甜,搭配胡椒粉食用更加好味。莆田扁肉湯-一道地道的福建小食,其扁肉雖然細粒但是肉質鮮甜,可以一口湯一啖肉,湯底已紫菜湯為底,非常好味,鐘意紫菜湯的有福了。
莆田 (PopCorn 2) (將軍澳)

2024-06-28 342 瀏覽
莆田 (PopCorn) (將軍澳).每次我黎必食小食,水紫菜微酸又夠開胃.蒜蓉蒸蟶子.蒜蓉配上蟶子可以話係絕配,蒜蓉蒸得夠香,食落鮮味十足,上碟排得非常美觀!.鐵鍋包菜飯.飯類黎講我推介大家必定要食嘅主食之一,飯夠香,入面仲有菜,菇等配料,非常惹味!.福建特色海蠣煎.呢個係乾身版嘅蠔餅,咬落有蛋嘅香味,而且細蠔仔🦪嘅份量都好多!.莆田 (PopCorn) (將軍澳)將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖
莆田 (PopCorn) (將軍澳)

每次我黎必食小食,水紫菜微酸又夠開胃

蒜蓉蒸蟶子

鐵鍋包菜飯

福建特色海蠣煎
將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F94號舖
2024-06-24 247 瀏覽
趁住蟶子節仲未完 我哋又去莆田啦!每次嚟到 一定要叫鐵板鹽焗蟶 同埋蒜蓉蒸海蟶 呢兩款菜式真係深得我哋心 食極唔會厭❤️啲蟶子依然肥美 每粒肉都好飽滿 真係好好味 大家有機會一定要試試🤤另外要石鍋滑豆腐 呢個係送飯佳品 啲豆腐煎過之後 再完美吸收醬汁嘅精華 但有少少辣味 非常之惹味 豆腐滑嫩☺️莆田荔枝肉 作為莆田其中一道招牌菜 依然水準穩定 啲肉炸得外脆內軟 酸酸甜甜嘅醬汁非常開胃👧🏻黃金荷葉包 個包炸到金黃酥脆 再包上肉絲一齊食 每一啖都係大滿足🎊🎊主菜我哋要咗興化炒米粉 一樣係非常之足料 入面有大量海鮮 米粉係偏向幼身 所以更加容易入味🍽️最後要咗白果芋泥 係一個甜甜蜜蜜 完美嘅ending🥰

趁住蟶子節仲未完 我哋又去莆田啦!

最後要咗白果芋泥 係一個甜甜蜜蜜 完美嘅ending🥰

2024-06-21 215 瀏覽
一行3人晚餐,第一次光臨,煎蠔餅,同煎鷄旦加幾粒蠔加木薯大開眼界,凍羊肉,雪櫃味,那個叫什麼名菜鴨煲,3年羗加鴨甜過可口可樂,·埋單還未取消之前服務員入錯單一個餸,好彩看單,小弟小小意見,希飲食業做好出品,祝業務蒸蒸日上