2013-08-06 922 瀏覽
近排餐餐都好heavy,所以今次黎哩間食清D。「沙律」:跟餐送既,D菜好fresh,有少量黑醋汁,果然係標榜健康啊!「餐湯+包」:都係跟餐送既,個餐湯係蘑菇湯,幾滑,又有粒粒菇菇,有D咬口,味道偏淡,都唔錯;餐包聲稱自加製,入面有D類似芝麻既粒粒,上檯前輕輕烘過,所以個面有D脆,同埋暖暖地,好食!「羊排+紅米飯」:羊排好多筋,又無咩味,差唔多有半碟係趙唔到,好失望!「茄汁蔬菜焗飯」:哩個就幾好味,好多唔同款既菜菜,配埋蛋炒飯一齊焗,比一般茶記焗飯淡口同少油,健康D嘛!雖然個羊唔得,但其他野食搭救,比個哈哈笑佢啦^^
近排餐餐都好heavy,所以今次黎哩間食清D。

雖然個羊唔得,但其他野食搭救,比個哈哈笑佢啦^^
2013-05-25
2013-07-09 355 瀏覽
一直都有幫襯開這健康食店, 雖然驚喜不大, 但勝在每次也能保持水準, 實在難得. 可能server 也是老細之一, 那種殷勤的服務態度真的只能在於小店可以找到.
2013-07-04
Black Soy Drink
龍脷柳菠菜卷
海鮮炒 angel hair ~
腐竹糖水
2013-03-29 198 瀏覽
呢間餐廳我想試好耐嫁啦,因為佢個名入面"健康"兩個字吸引到我奈何佢冇咩邊間分店近我住既地方,同埋對我黎講價錢有D偏貴呢...所以一直都未有機會去試不過早個排咁岩出開銅鑼灣,係唔知食咩好既情況下就把心一橫去試左佢既LUNCH SET(都係唔係幾捨得LUNCH用咁多婆仔本色盡現@@)去到一睇,WA...都唔平喎,平均一個LUNCH SET 都要$50-$60,已經唔記得駛唔駛加一嚕。雖然係有D貴,但係既然黎到就走左入去了。入到去之後,侍應好快就俾左個餐牌我睇。佢有幾個SET,每個SET都列明卡路里(呢點係值得讚既!)研究完一輪之後,我就決定左要個素食既雜菜意粉。佢呢個餐跟左一個湯同埋薄餅。湯冇飲到,不予置平。而個薄餅呢,開頭睇個名我以為會係好似印度NAAN個d咁樣。但佢一上枱之後,我發覺原來又係自己諗多左。佢呢個薄餅拎上手只係暖,唔算熱。佢既質地好難形容,介乎於薄脆同麵包之間,薄得黎又帶d麵包既煙韌。淨食既話都食得出麵粉香,不過愈食就會覺得愈鹹,食多幾啖就會發覺d鹽好似唔駛$$咁,所以最後我係食唔晒呢塊薄薄既薄餅既。跟住輪到個主菜:雜菜意粉一上枱既時候,嘩,個賣相又紅又綠咁,好吸引呀。入面

婆仔本色盡現@@)

研究完一輪之後,我就決定左要個素食既雜菜意粉。

佢呢個餐跟左一個湯同埋薄餅。
湯冇飲到,不予置平。

跟住輪到個主菜:雜菜意粉
一上枱既時候,嘩,個賣相又紅又綠咁,好吸引呀。入面有d西蘭花、四季豆、菇等等,估唔到連紅腰豆都有。
或者呢個係素意粉既關係,佢連調味料都少落,其實...係冇咩味
淡左D。(你可以話係食食材既原味既
我慣左食意粉都會加芝士粉,所以就膽粗粗問下佢有冇。點知真係冇提供嫁
,雖然預左,但係都有D失望。

就咁食都食得出D食材算係新鮮既,唔會話有怪味。但係一路食既時候就會發現有好多黑色既一點點痴左係D意粉到,睇真D,你會發現個D原來係鑊燶
見到都冇咩心情,一邊食要一邊挑返佢地出黎,好麻煩

雖然睇落個份量好似好少咁,但係食落都幾飽肚。(或者我細食掛)

臨尾埋單好似都要$50幾$60,作為一個LUNCH對我黎講都幾貴,但係都叫試過下,一嚐心願囉。
不過下次就唔會特登走過去食,因為咁既價錢係個到都有唔少選擇。(尤其我走既時候見對面既鋪頭仲多人)
題外話/補充資料: 個到D侍應姐姐好似真係唔憂做咁。我去到既時候冇咩人,但係我想落單既時候,佢地都好似唔係好想理我咁,連語氣都麻麻。(尤其我問佢有冇芝士粉既時候:mad:或者我真係問左一個好白痴既問題)
2012-09-14 125 瀏覽
朋友飯局.賣點是健康食品.我們就各自點了個套餐飲品黑豆漿 (冷/熱) 這個沒有什麼豆味可說. 味道偏淡黑麥包. 同樣問題-唔夠熱餐湯-菠菜湯. 這個味道不錯. 不過嫌不太夠熱三色菜駝鳥肉意粉. 賣相不俗.味道尚可. 不過有點油 . 配菜 (98%). 駝鳥肉 (2%)比例牛肉紅米粉. 味道不詳.豆腐雪糕-個味像雲厘拿成個過程服務都好好. 不過我嫌環境吵.
朋友飯局.
賣點是健康食品.
我們就各自點了個套餐

飲品黑豆漿 (冷/熱) 這個沒有什麼豆味可說. 味道偏淡
黑麥包. 同樣問題-唔夠熱
餐湯-菠菜湯. 這個味道不錯. 不過嫌不太夠熱
三色菜駝鳥肉意粉. 賣相不俗.
牛肉紅米粉. 味道不詳.
豆腐雪糕-個味像雲厘拿
成個過程服務都好好. 不過我嫌環境吵.
生日
2012-08-18 89 瀏覽
是日,約了太太的表妹食中午飯。她是一名素食者,所以食飯的地點要嚴選。既要有東西啱素食者,而我又想吃點肉,在銅鑼灣地區,最理想既選擇就是利舞臺的菓一道。菓一道,主打的是健康飲食,味道一向都是偏向淡味道的。喜歡重口味的人就未必會啱你食。少油,少咸,少糖,少肉,多菜,是每個人都識背的健康飲食口號。而這兒的所有食品,就是完全依照這一個口號來製作的。午餐,一人一份最為正常。表妹全素,叫了一個芝麻素雞燴意粉。一看我還奇怪了,乜你可以是墨魚汁意粉嗎? 她給我看清楚後才知道是芝士。試了一口,芝麻的香味非常濃厚,除了芝麻味,就是素肉的味,亦有少少青菜的味,絕對是純天然的味道,感覺十分健康。 我的是焗芝士帶子三色米飯。有芝士固然是香,而也許我在快餐店所食的,大都是狂加鹽及/或味精。這一個味道淡的焗飯,純芝士的香,而菜是煮烚過的,連丁點熱氣感也沒有,純芝士味的焗飯,味道健康清新,不錯。 這店的味道是偏淡,感覺雖好,可是我是一名喜愛濃味的人,重口味的我,若不是質素食者同食,我是不會來這裡的。但對於我太太及他們一班素食朋友來言

這店的味道是偏淡,感覺雖好,可是我是一名喜愛濃味的人,重口味的我,若不是質素食者同食,我是不會來這裡的。但對於我太太及他們一班素食朋友來言,菓一道是一個非常好的地方。
2012-08-03 30 瀏覽
當天天氣相當悶熱,銅鑼灣街頭每一角落都可看到嬰孩、家長、老師、學生們,不論身份國藉如何,不管太陽如何的熾熱,齊齊準備向 "洗腦教育" 說不, 心裡為之動容。不知是否天氣炎熱或是政府政策失當使人煩燥起來,原先到銅鑼灣黑麥午膳,其中一位侍應竟就我們提出的冷氣問題,仿佛一下子自燃了火球一樣,回應態度異常的惡劣,氣得我倆不管菜已點妥也得立時離座,臨走前向跟我們落單的侍應說清楚原由,畢竟她是一個温文有禮的侍應,不能一竹篙打一船人,黑白要分明。及後又走到態度良好的 Hana,可惜為時已晚,室內座位給客人訂滿了,坐在室外有實在受不了。最後走到菓一道,在紅磡居住時經常惠顧的一家港式健康餐廳。環境雖然是有點擠,但服務態度還是親切的,價錢又大眾化。事別多年,餐牌內容不知已改了多少回,當年喜歡的焗飯現只剩下兩款。其他的飯、意粉、天使麵、長通粉等類別依然是多樣化。每一款食物及飲料當然亦保留著卡路里的標示,這是菓一道的特式與賣點。當天也有5款 Set Lunch 供應,包括主食及飲品,多補 $5元便可享用餐湯與薄餅,非常的實惠。我倆同時選擇了菠蘿青檸冰的餐飲。青檸水配上菠蘿粒,味道清淡,一點也不甜,貫徹健康風格

最後走到菓一道,在紅磡居住時經常惠顧的一家港式健康餐廳。
座位陳設
環境雖然是有點擠,但服務態度還是親切的,價錢又大眾化。
餐牌

餐飲 - 菠蘿青檸冰
我倆同時選擇了菠蘿青檸冰的餐飲。青檸水配上菠蘿粒,味道清淡,一點也不甜,貫徹健康風格。
粟米餐湯 + 薄餅
老公在 Set Lunch 中多要了餐湯及薄餅。

黃黃的餐湯,最初我們猜是南瓜湯,一喝之下粟米香味活現,簡單的味道不失為健康之選,唯湯底口感稍糊。

薄餅相信是最清淡之作,質感薄薄脆脆,不感覺到任何香氣或味道。
黑芝麻醬露荀香菇炒意大利麵
我要的是全素的黑芝麻醬露荀香菇炒意大利麵。意大利麵夾雜了露荀、粟米心、秀珍菇與芝麻醬同炒,汁底富有濃香的薑香,頗為惹味,芝麻醬則較失色,只見淺淺的灰色,感覺不到一點芝麻味;露荀雖然幼小,但較為新鮮,質感爽脆多汁,我喜歡的蔬菜。
葵花籽仁蒜子大蝦伴雞扖配三色糙米飯
老公要的葵花籽仁蒜子大蝦伴雞扖配三色糙米飯。醬汁是一片的橙紅,恰似小時候吃的港式西餐。雞扖味道不錯,雞皮沒有煎得特別的香脆,或許是健康煮法的考慮;大蝦新鮮度還可以,最喜歡的是伴上了沒有炸過的葵花籽仁,是心臟的最佳良伴。

老公還是懷念菓一度當年的焗飯,似乎新的演變沒給他帶來驚喜。對我以言,菓一道的港式烹調較大眾化,久不久嘗一餐,玩玩計算卡路里的遊戲,也可驚愓自己要注意飲食,實屬不錯。

老公一共享用了 590卡,而我才460卡,輕型多了!
2012-07-29
餐牌
座位陳設
2012-05-19 21 瀏覽
今天出銅鑼灣買餸,和媽媽去食菓一道。今天叫了香麻沙茶素雞絲肉醬炒天使麵跟餐,有湯有飲品。菠菜米蓉湯,近排每次來都是這個湯,我已飲了幾次,不知下次會不會轉另一款呢?不過味道依然好好,都夠熱。香麻沙茶素雞絲肉醬炒天使麵,沙茶肉醬好味,好多四季豆和黃椒,有好多菇,素雞絲用大豆做,雖不太似但也不差,不竟不是肉呢!整體今天可以接受,唯今天傳菜的侍應服務差一點,食物質素依然保持水準~
今天出銅鑼灣買餸,和媽媽去食菓一道。
今天叫了香麻沙茶素雞絲肉醬炒天使麵跟餐,有湯有飲品。

2012-05-19
2012-05-19 26 瀏覽
我們有朋友生日,又因我茹素中,所以提議他們到菓一道一試,因為有肉布素可供選擇呢!那天我叫了西班牙雜菜炒天使麵,加$20轉套餐就有湯有甜品和飲品。菠菜米蓉湯,好香菠菜味,好綿,味道好好,配合黑芝麻包,新鮮熱辣,正!西班牙雜菜炒天使麵,用茄汁調味,酸酸甜甜好開胃,有西蘭花、椰菜花、大量雜菜,蕃茄紅腰豆等,好味!黑芝麻雪糕,好香黑芝麻味,不太甜都幾好食!檸茶都不會太甜,因為他們都是標榜健康。整體都不錯,而朋友都大讚,覺得唔錯呢!^^
黑芝麻雪糕,好香黑芝麻味,不太甜都幾好食!
檸茶都不會太甜,因為他們都是標榜健康。

整體都不錯,而朋友都大讚,覺得唔錯呢!^^
2012-04-29
10 分鐘 (堂食)
生日
跟老媽去看電影後,晚餐本來想去吃近期很紅火的意式餐廳,怎知爆滿到不行,等位的話少說應該要半小時以上。於是在老媽提議之下便去了利舞臺的菓一道。內裡的裝修我覺得是想營造一種清新的感覺,但是昏黑的情調加上開放式的廚房,整體還是讓人覺得有些殘舊。老媽說午餐價錢算是實惠,但晚餐要過百元一客,而且份量相當充足(又湯又包又飲品我們似乎又不用吃那麼多),於是散叫。餐牌上每款食物都有寫明卡路里值,各位可按需要而選擇食物。也有不少素食款式供選擇。板煎挪威三文魚扒配三色糙米飯 ($90, 430 kcal) 煎工不錯,菜很多,糙米飯是喜歡的稍為硬身。倒是上面那潤半透明的醬汁教人有點不爽。(溫馨提示:三文魚扒有骨,請小心進食!) 媽媽的黑椒醬燒鴕鳥扒配紅糙米飯 ($70, 420 kcal)。鴕鳥扒給揼的很薄,煎得蠻香口的。不過大家在圖中可以見到,肉扒是頗為油光滿面的。可幸蔬菜的比例不少,也沒有很重的調味,所以也算是相對健康的。此店隔壁的中式食肆坐個全滿並要等位,雖說標榜為「健康食品」的東西始終不太為人受落,但此店總​算在此屹立多年吖。

2011-06-22 6 瀏覽
一晚,與友人相約晚餐,想下想下,大家都唔想食得咁heavy and overloaded,所以去左呢間野~~可能我地算早到(around 6:30pm吧),所以好輕易地找到了位置!我地點左︰駝鳥肉x紅米飯︰份量不俗 (紅米飯比例十足,所以吃時會較乾身,但又不會太dry的!),駝烏肉的味道似牛肉,感覺很好(因為我唔係太食得beef的,真是位不懂享受的人喇!什麼beef tenderloin, wagyu, sirloin等等classy野對我來說,是不會令我心動的食物)海鮮墨魚汁意粉︰這份量欠奉了,且味道有啲淡(自問自己是非口重之人,但都覺得淡),所以so-so吧~~食完後,大家只是60%飽,所以之後去左食fro-yo~~~

我地點左︰

食完後,大家只是60%飽,所以之後去左食fro-yo~~~

2011-06-01
10 分鐘 (堂食)
2011-06-21 23 瀏覽
today i visited the fruit stop restaurant for a vegetarian meal,i ordered a mushroom sesame sauce with brown rice and vegan sausage.however, the sausage was not too good,tasting like "lunchtime meat".but the mixed veggies were nice,with really lots of variety like baby corn, carrot, broccoli, cauliflower...etc.mother's vinegar duck rice was mentioned to be OK,which the sauce was not too enough,but she said that they were so kind to give a lot of meat.
2011-06-21
20 分鐘 (堂食)
紀念日
  • mixed veggie
為預祝父親節...也為了健康...那天行開街咪上去試吓...要了個糙米炒飯....唔記得咩名鬼咁長.....另一個雞扒飯(賣相也不差有蔬菜做配菜...雞肉去了皮..非常好...合老父...炒飯唔乾又唔硬...又唔SALTY.好合老父食..食了滿足的一餐...呀還有飲了個出面少有的自制黑芝麻黑豆漿..無糖的..太好了...唔錯唔錯....不過坐走廊...好似怪怪...D人行過又睇我食咩嘢...
...
不過坐走廊...好似怪怪...D人行過又睇我食咩嘢...
2011-06-12
1 分鐘 (堂食)
父親節
  • 黑芝麻黑豆漿(無糖)
2011-05-13 22 瀏覽
叫左個蜜汁漢堡扒紅米飯,,加$20要SET,,SET有包包,,SOUP,,TEA,,包包好味,,幾淋又有麥味,,SOUP就普通,,揀左HOT HONEY GREEN TEA,,冇甜味,,加多D HONEY都係唔夠味,,個飯+漢堡扒好淋,,D紅米飯又冇味,,幾種米MIX埋諗住有D咬口,,俾多左期望,,有成四個WAITRESS,,但只有一個俾到做野既FEEL我,,會再去,,希望今次只係個別事件,,下次會更好,,
叫左個蜜汁漢堡扒紅米飯,,
加$20要SET,,
SET有包包,,SOUP,,TEA,,
包包好味,,
幾淋又有麥味,,
SOUP就普通,,
揀左HOT HONEY GREEN TEA,,
冇甜味,,
加多D HONEY都係唔夠味,,
個飯+漢堡扒好淋,,
D紅米飯又冇味,,
幾種米MIX埋諗住有D咬口,,
俾多左期望,,

有成四個WAITRESS,,
但只有一個俾到做野既FEEL我,,
會再去,,
希望今次只係個別事件,,
下次會更好,,
健康=/=無味!冬菇粒 馬蹄粒 肉粒, 配搭唔錯糙米 都叫做幾有口感 駝鳥肉質亦都唔錯 調味整得幾好 而且份量剛剛好價錢尚算經濟餐湯 - 清清淡淡黑芝麻包 - 輕微黑芝麻味, 幾鬆化黑芝麻豆漿 - 沒下糖 清淡有豆味總結: 味道不錯 不會太鹹或吃了令人口渴 而且比人既感覺營養均衡.DBS食夠$150有9折 = 免加一
健康=/=無味!
正蜜汁燒漢堡三色糙米飯
冬菇粒 馬蹄粒 肉粒, 配搭唔錯
糙米 都叫做幾有口感
駝鳥扒糙米飯
駝鳥肉質亦都唔錯 調味整得幾好 而且份量剛剛好
價錢尚算經濟
黑芝麻包
餐湯 - 清清淡淡
黑芝麻包 - 輕微黑芝麻味, 幾鬆化
黑芝麻豆漿 - 沒下糖 清淡有豆味

總結: 味道不錯 不會太鹹或吃了令人口渴
而且比人既感覺營養均衡.

DBS食夠$150有9折 = 免加一
2011-04-09
正蜜汁燒漢堡三色糙米飯
黑芝麻包
駝鳥扒糙米飯
2011-04-06 23 瀏覽
蜜汁燒漢堡三色糙米飯$58: 這裡的糙米飯是由黑香米,長糙米同白米煮成,漢堡扒用上切粒的冬菰同打成蓉的雞肉,口感不還算太滑,食得出加左唔少粟粉,不過蜜糖汁就好香不像尖沙咀分店那麼甜,這家分店的雞肉的確較有水準呢。
正蜜汁燒漢堡三色糙米飯$58
正漢堡扒用上切粒的冬菰同打成蓉的雞肉
漢堡扒
正這裡的糙米飯是由黑香米,長糙米同白米煮成
不過蜜
2011-04-03
15 分鐘 (堂食)
紀念日
正蜜汁燒漢堡三色糙米飯$58