餐廳: 華姐清湯腩
資訊:

2018-08-13 447 瀏覽
久仰華姐清湯腩大名,今晚終於得而一嚐。朋友點這裡的招牌菜清湯牛腩河,湯底的確很清甜很清澈,名符其實的清湯,牛腩爽滑可口,柔嫩之餘也有咬口,吸收了些許清湯的鮮甜,河粉質地上乘,切得很薄,朋友不禁食指大動。可能我本身對牛腩不太感冒,個人比較喜歡菜肉雲吞擔擔麵,之前在四川吃過最正宗的擔擔麵,味道麻辣,華姐這裡的卻不一樣,花生醬味更強烈一點,甜味中和了辣味,無辣不歡的人可能不太喜歡了;而我恰好不太能吃辣,這樣的擔擔麵更對我的口味,而菜肉雲吞則是我的摯愛,皮薄餡多,如果湯汁能多一點就更好了,這樣的配搭實在好極了。
久仰華姐清湯腩大名,今晚終於得而一嚐。

2018-07-22 572 瀏覽
一直只知大利清湯腩馳名, 華姐反而不太熟悉, 朋友推介華姐, 就去試一試!一出天后地鐵站, 不到一分鐘就到, 位置很方便, 華姐同大利是連在一起, 大家可以一次試哂兩間作比較!目測, 華姐比大利更多人幫襯!其實我覺得債錢有點貴, 但真的很好吃!牛腩份量很足, 有好濃既牛肉味, 湯真係好清 , 店內有內地人&外藉人士都冒名來惠顧! 座位都有接近三十個, 速食完就要離場, 當然若果想坐耐一點, 就要選第間啦!
2018-07-19
2018-07-13 594 瀏覽
本身我自己好鐘意食粉麵,以前係天后返工, 最鐘意就食華姐清湯腩。不過以前食有時有啲腩會好肥,堂食有時要等位, 同埋會催你走。今日就叫左plum 送外賣, 好窩心咁分左湯, 啲湯送到黎雖然唔熱, 但係都仲可以。啲牛腩份量同堂食差唔多, 仲好瘦。 最岩女士食。粉既份量就略嫌太少,女仔都唔夠飽。平時堂食都會加佢啲辣油, 若果外賣佢都會跟埋就perfect,可惜現實唔係咁理想。平時堂食仲會叫佢個蘿白, 但係因為用個apps 叫,冇咁多選擇, 所以冇得揀。

啲牛腩份量同堂食差唔多, 仲好瘦。 最岩女士食。
粉既份量就略嫌太少,女仔都唔夠飽。

,可惜現實唔係咁理想。

華姐清湯腩
10 分鐘 (外賣送餐)
華姐清湯腩
2018-07-06 451 瀏覽
今日經開天后做野, 有港島區朋友介紹一間非常好食連外國人都會幫襯嘅粉麵舖, 我就一於去試下啦店舖裡面同店面比一般粉麵擋企理同大。而餐牌方面只有2小頁, 主要都係牛腩嘅配搭, 所以唔會有太多選擇先黎左個咖哩牛腩河, 牛腩同河粉分開上。飲一啖清湯, 比想像嘅冇咁濃, 但係加埋咖哩汁就剛剛好咖哩味非常香, 相信隔離個枱都吸引住而牛腩都吸晒咖哩汁, 只係咖哩味太西利 lu, 連牛味都冇左。除此之外, 仲有2舊薯仔, 煮得夠林又好食。另外一碗嘅清湯腩河, 飲左一啖湯底終於飲到個陣牛湯味。連埋河粉食真係 perfect match而牛腩方面, 除左有好香濃嘅牛肉味仲煮等好林, 用牙輕輕一咬就咬得開所以老人家都食到。總結: 我地2個人 total 食左 HKD116 以粉麵黎講, 其實真係有少少貴, 不過我覺得非常值得。大家要黎試下佢地嘅招牌清湯腩啊

咖哩牛腩

咖哩味非常香, 相信隔離個枱都吸引住
清湯牛腩粉

所以老人家都食到。

2018-07-05
咖哩牛腩
1K
2018-07-02 463 瀏覽
榮獲米芝蓮“車胎人美食推介餐廳” 的華姐清湯腩 ,我應該已經5年沒來幫襯了🤣🤣 昨天本想去銅鑼灣Sogo落巴士,但想不到7月1日遊行已封路及改路了,我就在天后下車,途經華姐忍不住進店食番一個清湯腩。 闊別多年的清湯腩啊~ 別來無恙嗎?😂😂 在吃牛腩時一啖咬落去肉很鬆化及淋身,很入味肉味很濃沒有雪味。湯底清甜有一漸漸的肉香味。麵底都不錯,麵質彈牙,不容易咬斷。味道總算不過不失,價錢合理,服務態度良好,雖然座位不多,但也不會太迫,想起來吃清湯腩時我應該會再選擇來幫襯。
2018-06-12 477 瀏覽
見到咁多好評 平時又多人排隊 諗住今晚落雨唔洗等就黎試下 非常失望... 清湯牛腩粉- -- 牛腩超“un" 零牛味。-- 咁ge價錢黎講 河粉份量超少牛腩亦唔多 我一個女仔都食唔飽-- 湯底亳不特別絕無下次 食完重要去隔離買串小丸子食先夠飽...

清湯牛腩粉-
-- 牛腩超“un" 零牛味。
-- 湯底亳不特別
絕無下次 食完重要去隔離買串小丸子食先夠飽...
去開天后上堂, 梗係要試下天后美食啦! 馳名嘅清湯腩有兩間, 仲要同一條街,開正係隔離, 實行光明正大鬥到底!😯 我揀「華姐清湯腩」其實無乜原因, 我都係第一次食, 只係見邊間多人就行入去。😂 第一次食嘅關係, 我就揀左乜都有嘅清湯牛三寶粉($68), 可以揀湯粉、麵或米粉, 一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚, 份量都算合理, 河粉嫩滑得黎又帶有彈性, 牛腩肥瘦適中,沒有半點肥膏或渣, 肉質爽口,肉味都算香濃, 牛筋軟硬適中,腍得黎又不失口感, 牛肚爽滑, 最impressed係清湯竟然清甜得黎又略帶牛香, 小編好少食麵會飲埋湯, 因為超怕加左味精, 但飲完「華姐」嘅清湯唔會覺得口渴,都算幾放心。 雖然小編嗜辣, 但加左辣椒🌶️油反而會蓋過清湯嘅香甜味, 所以建議先試清湯, 再加辣椒油,可以試晒原味和辣味!😏 整體來說, 「華姐」嘅清湯腩確實非一般好吃, 但索價$6x一碗又似乎有點貴, 不太符合性價比,但的確值得一試!😝
去開天后上堂,
梗係要試下天后美食啦!
馳名嘅清湯腩有兩間,
仲要同一條街,開正係隔離,
實行光明正大鬥到底!😯

我揀「華姐清湯腩」其實無乜原因,
我都係第一次食,
只係見邊間多人就行入去。😂
第一次食嘅關係,
我就揀左乜都有嘅清湯牛三寶粉($68),
可以揀湯粉、麵或米粉,
一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚,
份量都算合理,
清湯牛三寶粉
河粉嫩滑得黎又帶有彈性,
牛腩肥瘦適中,沒有半點肥膏或渣,
肉質爽口,肉味都算香濃,
牛筋軟硬適中,腍得黎又不失口感,
牛肚爽滑,
最impressed係清湯竟然清甜得黎又略帶牛香,
小編好少食麵會飲埋湯,
因為超怕加左味精,
但飲完「華姐」嘅清湯唔會覺得口渴,都算幾放心。
雖然小編嗜辣,
但加左辣椒🌶️油反而會蓋過清湯嘅香甜味,
所以建議先試清湯,
再加辣椒油,可以試晒原味和辣味!😏

整體來說,
「華姐」嘅清湯腩確實非一般好吃,
但索價$6x一碗又似乎有點貴,
不太符合性價比,但的確值得一試!😝
2018-05-19 528 瀏覽
一碗好既牛腩麵最重要係咩?就係牛腩,同埋個湯底!黎到銅鑼灣,又想食牛腩,一定會諗起呢間♥華姐清湯腩♥,點解?因為佢唔係浪得虛明囉~鋪面唔係好大,要搭台會有小小逼。我記得去食果晚都已經成10點幾,但依然坐滿哂人咁制,睇黎真係好受歡迎。清湯牛腩粉 $45清湯金錢肚粉 $45雖然話就話係清湯,但其實佢個湯係好濃味,而且啲牛腩同牛肚都入哂味。牛腩有少少脂肪,咬落去好淋,無肥膩感。金錢肚好爽口,咬落去入湯汁完全入哂味,廚師刀功都切得佢好靚好乾淨俐落。價錢四十幾蚊碗相對其實有少少貴,但都有佢貴既理由,你睇我連湯都飲哂就知有幾好味啦。原本仲想食埋都好出名既腩汁羅白,人人黎到都會叫一碗,但好可惜黎遲左一步,啲羅白已經賣哂,唯有留返個遺憾,等我下次有機會再黎,仲想試埋佢個菜飯。
一碗好既牛腩麵最重要係咩?
就係牛腩,同埋個湯底!
因為佢唔係浪得虛明囉~

鋪面唔係好大,要搭台會有小小逼。
我記得去食果晚都已經成10點幾,
但依然坐滿哂人咁制,睇黎真係好受歡迎。

清湯牛腩粉 $45
清湯金錢肚粉 $45
牛腩有少少脂肪,咬落去好淋,無肥膩感。
清湯金錢肚粉

2018-05-03
清湯金錢肚粉
2018-05-12 2506 瀏覽
星期六我在港島區「天后」「電氣道」的美食體驗之日,差不多是時候進入尾聲。其實我在「天后」期間,我本來很想幫襯「電氣道」的其中一間,賣雪糕雞蛋仔跟雪糕窩夫餅的小食店,奈何該食店忽然稍落下了大閘。跟著那間小食店的店主,只在大閘面前,貼上「有事外出,很快回來」等字眼,就從此未有回來。就算我幫襯完今次食評的對象「華姐清湯腩」,結賬完跟收下單據後,那小食店始終還是未有開門營業。結果天后分店「華姐清湯腩」,成為了我整日最後一篇的食評對象。至於那一間賣雪糕雞蛋仔跟雪糕窩夫甜品小食的小食店,我唯有留到下次,才再次拜訪幫襯了。我之所以會從「電氣道」眾多中式粉麵店之中,選擇幫襯跟試食「華姐清湯腩」,其中一個主要的原因是,「華姐清湯腩」店舖樓面內沒有掛着任何電視,或者可以播放新聞台報導的電腦顯示屏幕。儘管「華姐清湯腩」裡面高朋滿座,上門幫襯「華姐清湯腩」的食客,多得要站在「華姐清湯腩」店外排隊。但是的性格就是這麽認真,只要「華姐清湯腩」不是售罄關門,否則我不會隨便決定放棄。結果我跟隨一眾在「華姐清湯腩」店外排隊等位的食客,在「華姐清湯腩」店外一直苦苦等候,直至「華姐清湯腩」店員走出店外,尋找不介意搭檯的「一

結果我跟隨一眾在「華姐清湯腩」店外排隊等位的食客,在「華姐清湯腩」店外一直苦苦等候,直至「華姐清湯腩」店員走出店外,尋找不介意搭檯的「一位食客」為止。

我終於趕得及走出來,找到一張需要搭檯的座位了。我埋位就坐,一成功坐下之後,就立刻看到「華姐清湯腩」店外,仍然有大量排隊食客,正在繼續苦苦等候座位。

由於我花了太長的時間等候座位,所以我等到「天后」的天氣都完全變黑。我在「華姐清湯腩」點了的「擔擔牛腩麵」,享用的時間雖然還算是「下午茶」,如果當「擔擔牛腩麵」是晚餐的話,那麼又太違背的宗旨。

另一方面,由於「華姐清湯腩」餐牌沒有下午茶或者晚餐的套餐,所以飲品亦沒有跟餐價錢優惠。我最後只有小食多滋味,只食一碗價錢不便宜的「擔擔牛腩麵」,就已經算數。

我在我的食評歷史裡面,都已經試食過不超過十間的中式牛腩粉麵,我對中式牛腩粉麵食品的評價,評價主要集中於中式牛腩粉麵裡面,一塊塊被切至不同形狀的牛腩,有些牛腩呈正方塊狀的型態。

亦有一些中式粉麵店的牛腩,會被切成至到條狀。比較兩款不同形狀的切件牛腩,我小時候比較喜歡正方形狀的牛腩,喜歡正方形啖啖肉口感跟連着牛筋脂肪一起食的快感。

但是到了現在,我反而比較喜歡食,食被切成幼細長條狀的牛腩,因為我發現被切成條狀的牛腩,牛腩肉質和紋理會更順,更加容易咀嚼。

所以我今次還是比較在意,「華姐清湯腩」「牛腩擔擔麵」的擔擔麵湯底味道,是否能達到我期望的花生濃味,如果我有長期看食評的話,應該不會忘記,我曾經很喜歡食「三分X氣」跟「王X沙」的「花生擔擔麵」。

反而我真的不對「華姐清湯腩」裡面的牛腩有太大的興趣與期望,因為我現在始終喜歡食雞肉,多過我曾經喜歡的牛肉多一點。

我點完菜大約十多分鐘過後,「華姐清湯腩」侍應從廚房捧着一大碗「牛腩擔擔麵」出來,直接送到我的檯面面前。

「華姐清湯腩」的「牛腩擔擔麵」,「牛腩擔擔麵」表面湯底顏色雖然已經呈現偏深的褐色,還另外灑上了一大片的蔥花,我肯定它湯底的味道濃度應該「淡極有限」。

但是「牛腩擔擔麵」湯底還未真正做到,像「三X俗氣」擔擔麵花生湯底的啡色濃郁花生味道。不過慶幸「華姐清湯腩」廚房師傅還沒有省下工夫,所以「牛腩擔擔麵」表面還有蒜頭等配料調味。
牛腩擔擔麵

即使「華姐清湯腩」的「牛腩擔擔麵」未必吃到像花生的甜味,也應該能夠吃到來自蔥蒜的濃烈湯底濃味跟辣味。

我先拿着匙羹,刮起了一匙羹的「牛腩擔擔麵」湯底,「牛腩擔擔麵」湯底果然不似我想像,沒有深褐色的濃郁花生湯味,但是卻有一種辣味,是來自看不到顏色,卻喝到其他材料煮出來的濃厚擔擔麵的辣味。

但是「華姐清湯腩」「牛腩擔擔麵」始終跟「王X沙」的「花生擔擔麵」濃郁花生湯底不同,「牛腩擔擔麵」的表面顏色未必能夠讓像我一樣的食客完全放心。

反而在「華姐清湯腩」「牛腩擔擔麵」的湯底情況之下,裡面的清湯腩味道反而不用擔心被擔擔麵湯麵影響到,口感有點令我感到驚喜,牛腩本身的牛肉肉味未有受到影響。

我甚至可以說,「華姐清湯腩」「牛腩擔擔麵」的牛腩,牛腩肉質被煲煮,煮到很軟腍的口感,跟我在試前預計吃到的牛腩或清湯腩很不同。

吃完「華姐清湯腩」「牛腩擔擔麵」的清湯腩之前,再喝一口略帶濃郁味道,但顏色偏清的湯底後,我會更渴望,渴望吃到肉質更軟腍,更易用牙齒撕咬和咀嚼的清湯牛腩。

「牛腩擔擔麵」的幼麵麵條,把湯底裡面的蔥蒜擔擔麵湯底味道大都吸收了過去。雖然麵條口感不算很腍,但是麵條的好處,還是跟「牛腩擔擔麵」的湯底有直接關係。

「牛腩擔擔麵」麵條吸收了擔擔麵不算很濃的湯汁,麵條多了少許辣味跟蔥蒜香味,吃後我的口腔還是遺留了,很多蔥蒜的濃烈香味,氣味徘徊於口腔,始終不肯散去。

最後綜合評論「華姐清湯腩」的牛腩,「牛腩擔擔麵」的清湯牛腩肉質煮得頗腍,牛腩不難撕咬不難咀嚼,也有濃厚的蔥蒜香濃味道,味道已經混入了「牛腩擔擔麵」的蔥蒜湯底裡頭。

不過「華姐清湯腩」的「牛腩擔擔麵」,「牛腩擔擔麵」湯底的味道,始終不是我之前在「三分X氣」、「王X沙」裡面吃過「擔擔麵」的花生濃味。

另一方面,由於「華姐清湯腩」「牛腩擔擔麵」的價錢也不便宜,區區一碗份量剛剛好的「牛腩擔擔麵」,價錢也需要港幣五十二元一碗,沒有任何跟餐飲品。

我就覺得「華姐清湯腩」「牛腩擔擔麵」不算難食,但是如果「華姐清湯腩」「牛腩擔擔麵」要賣港幣五十二元一碗,牛腩肉質再腍,價錢也是稍嫌昂貴。

我看見同檯的食客,食「華姐清湯腩」的「腩汁蘿蔔」,看似很美味的樣子,或者「腩汁蘿蔔」可能才是我下次,要嚐試的「華姐清湯腩」菜式。
2018-03-31
16 分鐘 (堂食)
牛腩擔擔麵
2018-05-01 499 瀏覽
以前成日食既地方、我成日都會叫呢樣野就係牛腩牛筋lo粗、之前帶個日本朋友過嚟食佢哋都話好好食之後就成日每次嚟香港都去食、話時話都介紹咗好多朋友過嚟食、自從搬咗之後就好少來了、今日過嚟如常地叫同一樣野食就係牛腩牛筋撈粗麵、今日可能個師傅整得咸左啲、定係我呢排食得清淡左!不過牛肉一樣係好有咬口!雖然係咸咗啲、太奈冇黎食有少少失望!希望下次會好食啲

2018-04-15 576 瀏覽
今次評分主要係俾華姐個仔既態度落柯打,話盡量有就俾冇就唔俾,我話冇所謂啦,冇咪其他部位囉,佢話我唔會幫你寫,師父俾就俾唔俾就唔俾,唔到我地話事,你講咁多野做乜?我覺得你唔駛講呢番說話囉,如果你唔鐘意人地指明部位,你可以唔同部位唔同價錢,願者上釣,食左你成廿年,家下做大陸佬生意做傻你呀?食碗粉仲食埋你嗒氣,出面大把清湯腩啦!好把閉呀?今次碗粉又粗,個湯底又咸好似落味精咁,有排唔會再黎食。PS但舖入面有兩個後生仔女態度好好
今次評分主要係俾華姐個仔既態度
落柯打,話盡量有就俾冇就唔俾,
我話冇所謂啦,冇咪其他部位囉,
佢話我唔會幫你寫,師父俾就俾唔俾就唔俾,唔到我地話事,
今次碗粉又粗,個湯底又咸好似落味精咁,有排唔會再黎食。
PS但舖入面有兩個後生仔女態度好好
2018-03-26 710 瀏覽
以前几次吃华姐清汤腩都不会剩面剩汤剩萝卜,这次不同啦,汤底又甜又咸,汤色也不对,感觉像没入门的人做的清汤,腩汁萝卜居然没软,牛腩的口感快跌落到一般卖粥粉面的茶餐厅水平了,太柴。但愿只是我运气不好,遇到这次师傅发挥除稳定,下次再吃,如果还是这种水准就告别华姐。
2018-03-19 653 瀏覽
啖啖肉!non-IGable!華姐清湯腩!🤤🤤🤤。嗱嗱嗱,並非所有美食都IGable😂 但華姐清湯腩實在太正了!湯底清甜,陣陣牛腩香,每件牛肉肥瘦適中(本人重口味,偏愛較肥者😛)。$100一碗淨牛腩我也點了一碗了😂😂😂經濟實惠一點,有$48牛腩河粉。。當天!我們還遇上黃阿瑪的主人——志銘和狸貓!他們剛好坐我們後面,現場聽到熟悉的YouTuber的聲音,感覺真的很神奇!(你看連台灣的遊客也特意來捧場了!而事實上店內的旅客還真不少!)。不過,環境和一般牛腩麵店一樣,迫、窄、要搭枱,但這也很正常嘛!
啖啖肉!non-IGable!華姐清湯腩!🤤🤤🤤

經濟實惠一點,有$48牛腩河粉。

2018-03-12 728 瀏覽
當晚天氣驟降 冷冷的天氣吃一碗熱騰騰的牛腩河是最好不過甫踏出天后地鐵站就見到的華姐清湯腩是友人讀書時的飯堂今天終於帶我一試~用餐時間:星期六晚上人數:2人輪候時間:/消費:約$150既然來到華姐清湯腩當然要叫返一碗最原本的味道~清湯牛腩粉($48)湯底非常清甜富牛腩香牛腩肥瘦適中 但$48一碗牛腩河 價格不算太親民牛腩擔擔麵($52)湯底香辣及帶濃厚花生香麵條硬度適中 配合半肥瘦牛腩 好正😭腩汁菜心($22)腩汁蘿蔔($18)蘿蔔冇咩特別 但配起腩汁一起吃真是不得了腩汁非常香甜 比牛腩麵湯底或菜心更濃有約10舊 適合多人分享總結來說華姐清湯腩價錢稍貴 但食物質素高 服務友善有禮會再encore 🎉
當晚天氣驟降
冷冷的天氣吃一碗熱騰騰的牛腩河是最好不過
甫踏出天后地鐵站就見到的華姐清湯腩
是友人讀書時的飯堂
今天終於帶我一試~

用餐時間:星期六晚上
人數:2人
輪候時間:/
消費:約$150

既然來到華姐清湯腩
當然要叫返一碗最原本的味道~

清湯牛腩粉($48)
湯底非常清甜富牛腩香
牛腩肥瘦適中
但$48一碗牛腩河 價格不算太親民

牛腩擔擔麵($52)
湯底香辣及帶濃厚花生香
麵條硬度適中 配合半肥瘦牛腩 好正😭

腩汁菜心($22)

腩汁蘿蔔($18)
蘿蔔冇咩特別 但配起腩汁一起吃真是不得了
腩汁非常香甜 比牛腩麵湯底或菜心更濃
有約10舊 適合多人分享

總結來說
華姐清湯腩價錢稍貴
但食物質素高 服務友善有禮
會再encore 🎉

2018-02-26 539 瀏覽
After reading the rave reviews here we decided to visit this Michelin recommended restaurant. Loved the food here, beef brisket/tendon and dan dan noodles. Waiter was super friendly and chirpy too. No queue at about 3.30pm. Will definitely come here again