餐廳: 華姐清湯腩
資訊:

2017-08-03 813 瀏覽
呢度,重點係食牛腩, 但朋友想食飯, 而喜歡煎炸野的我見有炸排骨菜飯,所以朋友就叫排骨菜飯,仲叫左 腩汁蘿蔔 黎一齊 share 。簡單講下 整體感覺:腩汁蘿蔔非常出色牛腩完全冇令人失望!係好味既!不過,炸排骨菜飯就比較強差人意。先講 炸排骨菜飯,首先,一望到飯,我都估到八成應該唔會好食。 碗飯 冇菜香味,菜得個幾「絲」係入面,連「條」既形狀都冇!完全唔合格既菜飯到佢呢個炸排骨, 有蛋嘅香味 不過就好似冇咩味可能調味料落得唔夠多, 將就地食 下都還可以,但整體嚟講 ,唔得, 如果 冇叫到碗牛腩河,我應該會食到發火!我同朋友都鍾意食蘿蔔嘅, 蘿蔔係擺喺個清湯腩入面一齊煮, 蘿蔔煮得夠淋但係唔會爛 呢個清湯腩嘅湯唔會太鹹或者係太甜,蘿蔔嘅身體吸收咗呢個湯汁 ,都搞到個蘿白失去咗佢原先應有清甜嘅味道清湯牛腩河 55蚊 加腩汁細個屋企嗰邊有一間 粉麵鋪頭, 入面嘅牛腩汁同埋牛腩麵,都係非常之正仲要係好抵,要比第一名佢(間野係 openrice搵唔到㗎, 應該只靠街坊生意)。搬走咗之後,好耐冇食過呢間華姐都幾出色!好耐都冇食過有返咁上下好味既牛腩河啦但佢唔係件件都淋嘅。有d係根位,有d韌,比左朋

簡單講下 整體感覺:
腩汁蘿蔔非常出色

牛腩完全冇令人失望
!係好味既

不過,炸排骨菜飯就比較強差人意

先講 炸排骨菜飯,

排骨菜飯

完全唔合格既菜飯

排骨菜飯

如果 冇叫到碗牛腩河,我應該會食到發火!

但係唔會爛

清湯牛腩河 55蚊 加腩汁
搬走咗之後,好耐冇食過

呢間華姐都幾出色!
好耐都冇食過有返咁上下好味既牛腩河啦

但佢唔係件件都淋嘅。有d係根位,有d韌,比左朋友食。我中意食淋嘅牛腩。
但 整體個牛腩汁同埋個湯都算很不錯!
係腩汁同湯嘅味道係調得 好match。

唔知你哋有冇喺第二啲粉麵舖頭食過牛腩河?我食過數間,便宜的約30蚊左右,但個牛腩汁,湯係好怪嘅
完全係唔夾㗎!更不用說牛腩了

2017-07-01
  • 腩汁蘿蔔
  • 牛腩河
2017-07-27 625 瀏覽
******************************某夜撞正米芝蓮食店鼎鼎大名嘅華姐清湯腩居然唔洗排隊!點都要入黎試下。清湯牛腩面$45+清湯牛腩河$45蘿蔔加$6,湯頭非常之清甜同無咩油,牛腩淋就好淋但得幾塊仔,肥膏多,出色係刀工唔錯,牛腩扁到薄一薄,$45 值唔值真係見人見智,另加嘅蘿蔔明顯係分開煮嘅,無咩味。要排隊嘅真係唸下先~******************************

2017-07-21
2017-07-22 552 瀏覽
有一段時間冇過黎華姐,我心目中嘅優質清湯腩店之一。今日幫老婆過海出機票,順便再黎食個清湯腩飯。清湯坑腩菜飯($55):呷一啖湯底,清澈帶點甜,清香味美,鮮甜唔會太膩,讚👍;坑腩牛味最濃又有點咬口;蘿蔔唔會有渣,亦可以幫助提升湯底嘅甜味,一舉兩得。菜飯好香,唔需要太多調味,撈埋清湯腩一齊食,扒幾扒已經清得乾乾淨淨。華姐一直係我嘅清湯腩口袋名單,之前食過九龍城坤記,始終都覺得差咁啲,華姐都係稍勝一籌呢!
有一段時間冇過黎華姐,我心目中嘅優質清湯腩店之一。

今日幫老婆過海出機票,順便再黎食個清湯腩飯。

2017-07-06 536 瀏覽
下了那麼多天的大風雨, 今天下午卒之看見太陽伯伯了, 決定去找些好吃的東西.第一樣便想起清湯腩. 由居所最就脚的非華姐莫屬了. 雖然仍然要搭車, 不過郤是點對點. 不需要走幾步路.下午三時半進入店內, 人客不多, 只有小貓三兩隻, 四眼哥哥一見, 立刻招呼隨便坐. 這一句隨便坐郤不簡單, 因為這小店長期客滿, 想找空位殊不容易呀.坐下後, 不假思索便叫了例牌的爽腩撈麵.不消幾分鐘, 麵便到, 一看之下當堂大喜過望, 只見一大塊筋膜蓋在上面, 是本人最喜歡的部份, 平時叫爽腩時十次也沒有一次.要叫這爽腩或崩砂腩, 別的店或會要人客加錢, 十來元或廿元, 這裡郤不需要, 所以很多時侍應會聲明未必有, 有才俾.於是二話不說, 加了辣椒油, 想撈匀便開餐. 不過一撈便揭發了這爽麵原來是裝假狗的, 因為筋膜下是別一塊瘦牛腩, 完全無黏連. 一聲慨嘆之後, 算啦, 從來無咁筍既運氣啦. 於是照食, 不過話得說回來, 筋膜爽滑, 過足口癮之餘, 那底下的瘦腩也十分精彩, 腍, 滑, 不黏牙, 入味, 真好味. 連那一小段跟上的芥蘭也很脆嫩, 這碟麵實在完美. 要彈的話便是稍鹹.由於人不多, 不怕趕客
坐下後, 不假思索便叫了例牌的爽腩撈麵.
由於人不多, 不怕趕客, 慢慢品嚐, 連湯也一口喝完才結賬走人, 心中想, 下次可能沒有這麼好的運氣了.
爽腩撈麵
題外話/補充資料: 有些店會列明不同的牛腩部份要加錢, 這裡郤不需要, 不過餐牌上也沒有列出例如: 坑腩, 崩砂腩......等等的價錢.
2017-07-05
爽腩撈麵
  • 牛腩
  • 蘿蔔.
2017-05-31 403 瀏覽
話說今日同朋友岀開黎維多利亞公園 諗住食搵粉麵醫下肚 見呢間華姐門口貼哂同明星影相 入面又有d人食 於是羊群心理下就走入去試下 叫左碗清湯牛腩米粉 wa真心好清湯 完全冇咩味過於清淡 個湯底完全唔掂 我都係比較中意濃湯少少 不過好彩個牛腩多軟唔會太韌但個米粉就好一般啦 另外再叫多左碗腩汁蘿蔔 呢個蘿蔔反而比個米粉好 雖然湯底一樣 但好清甜 絕對好食過個碗野 都係15蚊係底食 整體黎講 冇咩特別下次都唔會再黎 不過大家可以試用個蘿蔔😂😂
2017-05-23 352 瀏覽
近日在附近工作,每天都看見餐廳大排長龍,便心動想試試。我點了一碗牛腩河,湯底非常清甜,牛腩煮得十分鬆軟,非常易入口,非常好吃,在我吃得不亦樂乎時發現已吃完整碗。牛腩河確實不錯,若然份量大一點就更好。
近日在附近工作,每天都看見餐廳大排長龍,便心動想試試。

牛腩河確實不錯,若然份量大一點就更好。
2017-04-18 923 瀏覽
這天要到銅鑼灣辦事, 完成後就去天后一倘, 嚐嚐知名的米芝蓮食肆- “華姐清湯腩”。是日下午3點左右來到華姐, 每張枱都有食客, 搭枱是難免的。看到餐牌, 價錢早午晚餐都是劃一的。也沒有午市/ 下午茶套餐, 點選了主要麵食後(牛腩/牛筋/牛肚粉麵單拼要$45, 雙拼要$51), 若要加配飲品/油菜, 要逐一收費, 所以價錢相當貴。是日點選了“清湯牛腩牛筋河粉”, 份量不算多, 相機還未食, 就發現碗邊有迷你蒼蠅屍體! 還沒有到夏天, 衛生狀況就那麼差 。吃完後, 更為失望。~ 清湯- 幾清, 顏色沒有很濃的樣子, 喝了幾口, 湯有淡淡的牛肉味~牛腩- 太有咬口, 肉質韌韌的, 食完有 “癡牙”的情況。牛腩有醃製過, 味道還好。~牛筋- 有彈牙質感, 但醃製得太重口味, 有點咸, 懷疑有味精, 吃完會口渴。

! 還沒有到夏天, 衛生狀況就那麼差

吃完後, 更為失望。

清湯牛筋牛腩河粉
2017-04-11
2017-04-08 744 瀏覽
The beef is braised just right and the soup is fragrant, loaded with beef flavour with hints of turnip when eaten alone. But all the tastes were gone when eaten together with noodles since the soup is not rich or salty enough to balance with the bland taste of the noodles.Only some minor tweaks are needed to get everything right.
2017-04-05 607 瀏覽
2017年 02 月04日 (六)午餐日常,粉麵少不了。湯河,可說是南方文化的美食;其中代表作,相信也非牛腩河莫屬。清湯牛腩蘿蔔河 ($ 46)點左雙拼。蘿蔔大切,非常林身,沒有根,沒有渣,內裡充滿牛腩清湯汁,鮮甜可口。而主角清湯腩,可選肥瘦的;而呢款係由師傅選擇。可見下刀仔細利落,件件分明,大小如一;色澤內外一致,熟度均一。肉質嫩口,條紋亦很順,一點都不韌。食完河粉,再飲啖湯,飲完整碗湯都沒有口渴。呢個清湯腩,連湯的精華,回味無窮!
2017年 02 月04日 (六)

清湯牛腩蘿蔔河 ($ 46)點左雙拼。蘿蔔大切,非常林身,沒有根,沒有渣,內裡充滿牛腩清湯汁,鮮甜可口。而主角清湯腩,可選肥瘦的;而呢款係由師傅選擇。可見下刀仔細利落,件件分明,大小如一;色澤內外一致,熟度均一肉質嫩口,條紋亦很順,一點都不韌。食完河粉,再飲啖湯,飲完整碗湯都沒有口渴。呢個清湯腩,連湯的精華,回味無窮
2017-02-04
15 分鐘 (堂食)
  • 清湯牛腩蘿蔔河
如果想去一間唔識人都有靚牛腩食嘅地方,就要揀華姐清湯腩,時間方面要選擇在開舖至到下午五點前都有機會食到靚的崩沙腩,指名要講崩沙腩,通常阿叔或阿姐會話比你聽"盡量啦"但通常都會有,如果叫淨食的話,粉麵就普通,不過湯底清甜無味精,蘿蔔也可以一試!!
下午茶
  • 淨食崩沙腩!
2017-04-03 557 瀏覽
黎之前唔知佢係米之蓮,返工過黎食lunch。清湯牛腩菜飯($55)-牛腩好多,牛腩排得整整齊齊賣相吸引。食落夠淋,不過我覺得如果牛味更濃會更好。蘿蔔中間有點硬,菜飯的菜少得可憐,不過用清湯撈埋個飯味道係唔錯嘅。服務,店員對我不太有禮貌,但見佢招呼外國遊客可以講出流利英文係有d impress。
黎之前唔知佢係米之蓮,返工過黎食lunch。

清湯牛腩菜飯
2017-04-03
2017-03-20 614 瀏覽
睇完花卉展去食華姐清湯腩,第一次試米芝蓮餐廳好期待(當時中要排隊)。3人叫左牛腩米粉($45),牛腩麵($45),牛腩擔擔麵($50)。先講一上枱的3碗麵,一上枱都好香牛肉味,擔擔麵的味道最香,令人食指大動!!賣相都吸引,厚厚的牛腩整齊放係麵上,湯面有蔥花點綴,加埋熱氣騰騰而上,令到呢碗麵更神聖!可惜一入口就出事,作為主角的牛腩非常韌,好似食車軚咁,懷住惜食惜錢的心阿晴我ko曬碗入面5件牛腩,食得好辛苦,食完下巴都有d酸痛,,湯底方面可能平日食得比較淡,所以就咁飲覺得個湯非常咸,試左朋友的米粉湯,一入口覺得甜,但入喉都係好咸。食擔擔的朋友都咬唔郁牛腩,湯底無聞落咁吸引,似食咸味花生醬湯,不過可能呢位朋友唔中意花生醬,所以好唔好食因人而異。優點:個鹼水麵幾彈牙,雖然咬唔到但牛腩都叫多

優點:個鹼水麵幾彈牙,雖然咬唔到但牛腩都叫多
2017-03-17 393 瀏覽
一年一度花卉展又嚟啦每年都會係參與盛事前整碗華姐清湯腩啦一出天后地鐵站出口就見到條人龍老板好細心見到lilo手持拐杖特別安排較寬敞嘅位置我食根腩伊,釗哥同lilo就食腩麵,再加腩汁蘿蔔一上枱一定第一啖就係清湯唔需要額加任何調味料就夠香清湯齒頰留香,足足可以成碗湯清曬而不覺口乾牛根夠淋,咬落舒適我唔識牛腩唔同部分,但每次嚟華姐,佢嘅腩一定牛味滿分,爽口彈牙伊面今次比上次嚟小咗dd腩汁蘿蔔仍舊出色釗哥都食咗好多咁我哋一行三人食飽飽就去行花展啦
一年一度花卉展又嚟啦
每年都會係參與盛事前整碗華姐清湯腩啦
一出天后地鐵站出口就見到條人龍
老板好細心見到lilo手持拐杖特別安排較寬敞嘅位置
我食根腩伊,釗哥同lilo就食腩麵,再加腩汁蘿蔔
根腩伊
一上枱一定第一啖就係清湯
唔需要額加任何調味料就夠香
清湯齒頰留香,足足可以成碗湯清曬而不覺口乾
牛根夠淋,咬落舒適
伊面今次比上次嚟小咗dd
腩汁蘿蔔仍舊出色
釗哥都食咗好多
咁我哋一行三人食飽飽就去行花展啦
根腩伊
2017-03-12 451 瀏覽
這間華姐清湯腩,貴為米芝蓮推介餐廳,門外有條長長的人龍,而店內也座無虛席。點了一客牛肚飯,湯上桌時熱騰騰,湯面也不算太油膩。呷一口湯,味道不算太咸。牛肚肉質頗爽滑,提供的牛肚份量也頗足。菜飯中米飯和白菜也十分平均,上桌時也時熱騰騰的。湯內也有幾件蘿蔔,清甜無渣。旁邊的客人大多點牛腩河、牛筋米等,也有魚蛋牛丸提供。

旁邊的客人大多點牛腩河、牛筋米等,也有魚蛋牛丸提供。
2017-03-11
15 分鐘 (堂食)
2017-03-12 454 瀏覽
路过店铺门口,有浓郁的炖牛肉汤香气,进去来一碗,别说话,先喝汤再吃肉然后滴辣椒油最后一扫光,碗底略剩肉渣。这店不大,听说华姐不打理后,出品水准已下降很多,但我吃几次感觉水准还行,但不够稳定,每次的味道有差异,咸鲜味型的技巧没掌握好。不过,已经能秒杀九记了。华姐的咖喱牛腩看个人喜欢,吃咖喱还不如吃清汤腩泡饭,泡前一定落少少细油,多加葱白,再搭配白萝卜,那是很满足的。华姐位置也好,天后站左边小花园旁边。