2019-09-09 296 瀏覽
大圍出哂名的麻醬手撕雞腸粉轉了新舖位有得堂食手撕雞有8種辣度揀 我選了小辣個辣係辣得幾過癮 唔會死辣係好惹味手撕雞嫩滑份量都唔少麻醬好濃芝麻香 不過豉油就有點淡但始終腸粉都係會想要甜醬冇甜醬感覺上味道硬係爭咁d腸粉一般般唔算特別滑整體來說係唔錯但未至於好食到要突登再食(+$5 有3粒燒賣)
麻醬手撕雞腸粉

但始終腸粉都係會想要甜醬
冇甜醬感覺上味道硬係爭咁d
腸粉一般般唔算特別滑
整體來說係唔錯但未至於好食到要突登再食
(+$5 有3粒燒賣)
2019-09-08
下午茶
麻醬手撕雞腸粉
2019-08-30 324 瀏覽
#餓豬去大圍相信大家都有聽過大圍曬名嘅手撕雞腸粉,幾個月前曾經話佢執笠結業啦,但原來佢之後又搵到新地址開返😍今次路經大圍點可以唔去朝聖一下🤘🏻========================手撕雞腸粉 $32佢嘅手撕雞腸粉有唔同辣度可以選擇,分到細一細咁有原味到地獄級辣7️⃣種辣度可以揀,平時叫食得辣嘅KY叫左第三級辣—-中辣已經有少少頂唔順想飲野🤣特別要提係佢嘅手撕雞腸粉唔係放係到攤凍,腸粉即叫即剪之餘,手撕雞亦都係即叫即加辣去拌均🤓本來以為佢要主打嘅係手撕雞腸粉就可能未必咁特別但係冇諗過個腸粉竟然有意外驚喜🤤腸粉夠曬薄身同滑溜,淋埋甜豉油、麻醬同芝麻,更加可以突出到腸粉有幾惹味😆主角手撕雞更加係MVP🤘🏻🤘🏻手撕雞由顏色就睇得出佢有幾正,雞絲連皮加埋店內自家調製嘅辣油辣醬即刻吸引勁多口水分泌,麻中帶辣真係好掂👍🏻👍🏻真係值得再去食🤤🤤========================巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻========================📍
#餓豬去大圍
手撕雞腸粉 $32
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 華輝小食 (大圍)
大圍積福街積壽里4D號地舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食 #華輝小食 #手撕雞腸粉 #手撕雞
2019-08-28 186 瀏覽
之前見佢喺大圍冷巷重開其實都幾隱蔽吓繼續賣招牌手撕雞腸粉好平、好食例牌手撕雞 $42;手撕雞腸粉 $32撈勻手撕雞&腸粉就得總之醬汁再次滲透晒手撕雞同腸粉腸粉好滑,手撕雞嫩滑又有雞味仲要好重麻醬味入口會滲出少少辣味
之前見佢喺大圍冷巷重開
其實都幾隱蔽吓
繼續賣招牌手撕雞腸粉
好平、好食

例牌手撕雞 $42;手撕雞腸粉 $32
撈勻手撕雞&腸粉就得
總之醬汁再次滲透晒手撕雞同腸粉
腸粉好滑,手撕雞嫩滑又有雞味
仲要好重麻醬味
入口會滲出少少辣味
  • 手撕雞腸粉
  • 手撕雞
2019-07-28 454 瀏覽
其實呢間野,我平時黎開大圍都會幫襯。本身嘅舖位冇得坐,而家搬咗新鋪,就多咗幾張枱坐。價錢好似比之前貴少少,但係都合理。手撕雞腸粉一盒都係$30左右。今晚我哋兩個人一齊去食,叫咗一杯泡沫紅茶,兩盒手撕雞腸粉加1個粢飯,都係$89。座位當然係茶餐廳嗰種,預你食完快啲走。呢度冇請侍應,所以食完要自己拎出門口掉垃圾。手撕雞腸粉水準冇變,味道唔錯,份量同未搬舖之前一樣。至於泡沫紅茶,只係$12 ,同殘開戶味道唔錯,份量同未搬舖之前一樣。至於泡沫紅茶,只係$12 ,同茶湯會質素差唔多,而且仲平D。

栥飯
泡沫紅茶
栥飯
2019-07-18 273 瀏覽
寫了上編,公平起見,再試一次華輝。同樣差不多晚上十點到場,本來預定應有不少人在等,但卻沒有太多,星期二關係?入內點餐,餐牌都幾乎和年多前一樣,好像多了一些飲品?也添置了室內座位,有冷氣。價錢也好像沒變,撈麵餐,送飲品。今次沒辦法了,既然要比較,就必須接受。點的是手撕雞撈麵,中辣,加十元增加雞肉。本來預計等十分鐘,但五分鐘左右就出來了,但卻給了跟著我後面的人,忍不住查詢,相信是店主夫婦的很勞氣,說實話面口也不好,但我想他們在發其伙計脾氣,沒有給我電子等侯牌什麼似的。再了解我要什麼後,幾分鐘就補給了我,由下單至取餐,十分鐘不到,中間還重做了一次。其實麵是預先煮好,每當有客人下單,小姐就叫咪幾多個麵,應該有同事在後台工作備料。站在台前的老闆主力把控汁醬出品。其實我對預先煮好的麵也不反感,沒有過火就好。始終餐廳總要進步。點評一下麵,首先份量來說,就覺得有誠意得多了。補充一次我是加了雞肉的,假如沒有加錢,肉量減半,份量依然合理。調味方面,中辣,說實話有後勁,相隔一段時間依然有麻有辣,但稍欠層次。雞肉方面,偏靱,浸雞方面過火了,肉味就不要說了。以麵質來說,營多撈麵,本身就不是很爽彈那種面質,所以也
寫了上編,公平起見,再試一次華輝。

點評一下麵,首先份量來說,就覺得有誠意得多了。補充一次我是加了雞肉的,假如沒有加錢,肉量減半,份量依然合理。調味方面,中辣,說實話有後勁,相隔一段時間依然有麻有辣,但稍欠層次。雞肉方面,偏靱,浸雞方面過火了,肉味就不要說了。以麵質來說,營多撈麵,本身就不是很爽彈那種面質,所以也沒有失水準吧。
整體而言,池中無魚蝦最大。大圍晚上宵夜店伏店處處,華輝雖然未必十分出色,但依然有誠意,假如同一價錢32元,相信也比得上鵲巢九佔(開飯自我審評,出不到正字)店好得多。有食評指員工態度差劣,我是感受不到的。小小建議,現在外賣店都流行點餐後出號碼,完成出餐後顯示屏膜然後依號碼取餐,於人手上也節省了,也減少人為出錯,老闆不妨考慮一下,初期投資三幾萬元而已。
🐶: 團團,我絕對唔會做撕紙狗! 抵制撕紙狗🤬 🐱: 咁我哋去食手撕雞喇😚.位於📍大圍積福街積壽里4D號舖間「華輝小食」主打18地獄辣手撕雞,當然挑戰唔到嘅朋友仔要量力而為喇🐶.🍗手撕雞肉不但入味,而且十分嫩滑,辣度可以因應自己程度同店員調教,Juicy得嚟送飯一流🤤🤤同場加嗌多份「手撕雞腸粉」,就算🥣正餐直落宵夜「🐔雞全部都係雞🐔」,我哋都唔會厭呀😂.總結評分:8.6/10番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️.
總結
評分:8.6/10
番啅指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
我一直都有支持開華輝小食佢地搬左舖之後都有keep 住去食不過果然冇令我失望佢地都係維持到水準手撕雞好有雞味 好好食雞肉又夠嫩滑 正!以前我會食手撕雞腸粉但依加多左食手撕雞撈面食撈面仲會配埋野飲既依加搬左新舖多左堂食位置可以同朋友坐低慢慢食但一如以往都係多人 所以要等下先拎到野食佢地既辣係好推介既因為我試過地獄辣既手撕雞超正 我好中意食辣既都覺得佢地d 辣超級正嗰種麻 嗰種辣真係配搭得天衣無縫所以有時諗唔到食咩都會去呢間小店食
我一直都有支持開華輝小食
佢地搬左舖之後都有keep 住去食
不過果然冇令我失望
佢地都係維持到水準
手撕雞好有雞味 好好食
雞肉又夠嫩滑 正!
以前我會食手撕雞腸粉

所以有時諗唔到食咩都會去呢間小店食
手撕雞撈面
外賣自取
手撕雞撈面
佢搬舖之前我食過佢嘅手撕雞腸粉,超好食!又抵食!但係搬咗舖之後,質素差左超級多,又貴又唔抵食,雞有少,腸粉又少。咁就$32。我哋揀咗小辣,雞絲好鞋,雖然調味幾好,但係啲腸粉豉油超多,好似水浸咁。加$5得三粒燒賣,又難食,唔加好過加。仲有個曲髮大媽,落錯單又唔認,脾氣超臭,服務極差,如果佢落單,記住check真啲自己叫嘅嘢食同飲品。我哋落左單之後,佢又做錯左下一張單。佢而家搬咗去令一間鋪,買咗可以坐喺度食。

佢而家搬咗去令一間鋪,買咗可以坐喺度食。
手撕雞腸粉拼燒賣
2019-06-10 221 瀏覽
各大傳媒既報道令我好想一試究竟係咩味道結果報道既效應係吸引左好多人去排隊其實見佢有好多隻辣度選擇但我揀左隻BB辣度手撕雞腸粉我忘記左幾多錢,但好似係$20幾30蚊中等既價錢,但味道唔多抵因為手撕雞太大雪藏味,而且味精重所以手撕雞都算平平無奇辣味可能BB辣,係完全唔辣既唯獨係腸粉好食,首先佢好滑其次夠熱,熱辣辣再加上花生芝麻醬,好正好香腸粉係會一食再食。唔夠喉如果2個夾埋一齊食都係會比腸粉搶過手撕雞風頭~話唔定辣既話可能好食啲推介: /5
各大傳媒既報道令我好想一試究竟係咩味道
結果報道既效應係吸引左好多人去排隊
其實見佢有好多隻辣度選擇
但我揀左隻BB辣度手撕雞腸粉
我忘記左幾多錢,但好似係$20幾30蚊
中等既價錢,但味道唔多抵

因為手撕雞太大雪藏味,而且味精重
所以手撕雞都算平平無奇

辣味可能BB辣,係完全唔辣既
唯獨係腸粉好食,首先佢好滑
其次夠熱,熱辣辣再加上花生芝麻醬,好正好香
腸粉係會一食再食。唔夠喉
如果2個夾埋一齊食都係會比腸粉搶過手撕雞風頭~

話唔定辣既話可能好食啲

推介:
10 分鐘 (堂食)
2019-06-06 237 瀏覽
首先真係要講佢哋嘅落單方法,搞到明明好簡單嘅食物但係要預備好耐。跟住就要講其實我係叫腸粉,但係店家係都話我係叫飯。唔緊要啦,飯照要因為唔想再等。手撕雞質素真係冇咩好彈,肉質爽滑。不過就咁食就覺得鹹啲,所以配佢啲淡到好似水嘅豉油飯就反而仲好。同埋佢盒飯好足份量。例牌見到有醉香嘅嘢都會叫,今日就試咗鳳爪。酒就真係好香,夠哂味,不過就越食越鹹,去到最後都真係幾鹹。再加埋佢嘅生炸豬扒包,豬扒包外脆內軟仲暖,不錯的, 又唔會脆到戒晒口。但係入邊塊肉薄到同細到真係有啲嚇親,仲要又乾又硬,豬香都仲有小小嘅。

我嘅工作要四周圍走,呢份工作最正就係可以四周圍去食不同地區嘅名物,去到大圍的話最愛食華輝的手撕雞腸粉($32)😍😍呢間手撕雞腸粉喺大圍出晒名,應該無人不識,咁啱就係我要入嘅學校隔離,唔係唔食下話! 每次就算食完飯都要食一份吖!平時都一定會大排長龍,咁啱我果日入去過左食飯時間,唔使排隊真係感恩😝手撕雞份量都算幾多,鍾意食手撕雞原因係啖啖肉,佢嘅雞肉又唔鞋有咬口,而且大大條,唔會係雞絲用嚟攝牙啦!重點係佢嘅醬,小小辣夠惹味!😍👍佢嘅腸粉唔都ok滑,不過都係深水埗合益泰嘅腸粉滑,不過勝在佢的醬夠香,加上手撕雞出奇地夾😊入親大圍都必食嘅餐前餐後小食😊______________________________店名:華輝小食 環境🏝:6/10服務💁🏼‍♀️:7/10 價錢💰:8/10食物質素🍝:8/10 整體🙆🏻‍♂️:7/10 地址:大圍積福街積壽里4D號地舖

店名:華輝小食
地址:
大圍積福街積壽里4D號地舖
2019-05-27
2019-05-26 185 瀏覽
大圍呢排都比較忙,三層文青cafe個個湧住去打卡,我都佩服個老細咁勇攪咁大工程,應該要係夢想,仲要dream house果隻先會實踐得到另一人氣食店就係華輝小食,手撕雞唔係新野,腸粉更加唔係,但係好簡單咁將兩樣野放埋一齊,就成為話題,連喺IG打手撕雞,都會出到關連tag #手撕雞腸粉兩樣野嘅通電位係芝麻,同時兩種食材喺口感方面又做到互補,手撕雞帶鹹香,口感實在,入口粗嚡冰涼,吸汁力強,而腸粉就輕滑有溫度,夾埋一齊食變冰火之餘,又成為一個多種層次,帶濃厚芝麻香嘅美食但係店家為左慳人手,連堂食都用發泡膠飯盒,唔多環保,單單呢一點,就會令我唔想再去

2019-05-26
2019-05-24 158 瀏覽
一向都知手撕雞腸粉是大圍名物,但之前的鋪頭易手成老虎堂,未試過就消失的滋味是極度遺憾。但今天經過窄巷,才發現疑是故人來,真的興奮。立刻入內幫襯,叫一客手撕雞腸粉,小辣。店主好快做好一份,用發保膠合裝盛。店面簡陋,店員只負責下單及預備食物,沒有服務可言,垃圾也要求貴客自理,吃完了便自己拿出店外丢棄...但不要被這些嚇怕,抱着急不及待的心情打開試食。雞肉混合了不少調味,麻辣十足。其調辣又融入墊在下面的猪腸粉下面,再次與麻醬,豉油洗牌。猪腸粉本身幼滑,配上混酱同吃,好吃到混帳的地步。一合$32,價格不算平,但食物的價值不只是食材,還有味道及創意。小小心思,撮合了手撕雞和猪腸粉,成就一種經典味道,是...無價

2019-05-24
  • 手撕雞腸粉
2019-05-12 188 瀏覽
華輝嘅手撕雞腸粉次次行過都勁多人排隊。無論舊鋪同新鋪都未食過,因為實在太多人了。搬新鋪後朋友話想食,人又唔算太多,買左一盒黎食。果然一試便知龍與鳳,好食嘅野係真係要排隊的以為手撕雞同腸粉唔夾?錯了,結果是出奇地夾,而且麻醬好好味。佢d腸粉仲要好香同好滑,同一般的腸粉水準好唔一樣。總結:手撕雞腸粉真係好好食
華輝嘅手撕雞腸粉次次行過都勁多人排隊。
無論舊鋪同新鋪都未食過,因為實在太多人了。
搬新鋪後朋友話想食,人又唔算太多,買左一盒黎食。
果然一試便知龍與鳳,好食嘅野係真係要排隊的

佢d腸粉仲要好香同好滑,同一般的腸粉水準好唔一樣。
總結:手撕雞腸粉真係好好食
2019-05-05 188 瀏覽
華輝手撕雞腸粉係我既最愛之一好好食 我唔食麻醬但都覺得佢加左麻醬既醬油好味最大好處係開得夜 平均一星期兩三晚去食宵夜姨家搬左新鋪 地點唔係係大街但就增加左堂食 唔夠食可以即加味道依舊好食 值得一試
華輝手撕雞腸粉係我既最愛之一
好好食 我唔食麻醬但都覺得佢加左麻醬既醬油好味