2023-02-07
#灣仔地膽 今次去食一隻40年老字號嘅華香雞!地點喺車來車往嘅駱克道!餐牌主打招牌華香雞同烏龍茶燻雞!烹調時仲唔會添加味精!價錢十分親民!難怪咁多人黎食!裝潢以中色風格,小店滿滿人情味!🍗華+茶雙拼雞 $118 招牌菜華香雞加烏龍茶燻雞,店員話採用新鮮雞,半隻價錢,但份量十足!華香雞用秘製白滷水製,雞脾肉香軟嫩,滑溜無比!而茶香雞就用烏龍茶及秘製醬油煙燻~香氣撲鼻!雞胸部份啖啖肉,非常軟滑!送嘅花生眉豆雞腳湯清潤仲好好飲!老火湯嘅火喉一試愛上!潮式沙茶牛腩飯 $60 同事點了沙茶牛腩,可揀淨餸或飯餐,分別在餸嘅份量,我地都係飯筒,揀左跟飯餐轉黃薑飯,顏色鮮艷嘅黃薑飯味道香濃,飯粒分明,食完都完全唔會油膩!主角沙茶牛腩用左坑腩黎炆!勁淋勁入味!上枱時用中式小鍋盛住,飄出淡淡沙茶味!配料有洋蔥、香芹菜等,食完暖笠笠!華香雞地址 📍:灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖
🍗華+茶雙拼雞 $118
送嘅花生眉豆雞腳湯清潤仲好好飲!老火湯嘅火喉一試愛上!
潮式沙茶牛腩飯 $60
華香雞