2016-09-18 973 瀏覽
假日浪費時間,平平無奇,認真的可以話唔好食,魚蛋細粒而無鮮味,入口欠缺咬口,牛腩直頭垃圾唔入流,坊間以訛傳訛,講到天下無敵,奉勸一句,如要求高,勿去!(炸魚皮過火燶夾黃,太硬而無味,明顯油漬超級萬年)
2016-09-17
早餐
2016-03-17 2662 瀏覽
放工返到大埔下午兩點正到步,人山人海呀 ﹗好采剛好發現有個單丁位,一個人食野既好處咪係易搵位囉。廚房阿姐們內內外外都剛柔並重、不慌不忙、慢條斯理、中氣十充,您急佢唔急,等上十五、廿十分鐘都值回票價既。雖然等得耐,不過高質好味道就算啦 ﹗廚房阿姐慢工出細貨,繁忙時間等上半個鐘唔出奇,如果唔想等得太耐,最好十二點半前到場,而且佢地最遲下午三點左右就賣晒收檔喇 ﹗豉油湯底真係熱辣辣又清甜,忍唔住要飲多幾口先起動食麵。原來差不多一年無黎幫襯,多數去弟哥新蔡度食,質數滿意,出貨又夠快。魚蛋鴛鴦加底加皮走蔥,熱辣辣送到,香噴噴即時唾涎欲滴,抺都黎唔切。棉滑河粉溫柔地抱著嚥韌熟麵齊齊沐浴於濃濃甜湯之中,掛著湯汁直衝肚裡去,超美味 ﹗一棉一彈,雙重享受 ﹗湯汁混入大量辣椒油份外刺激甜美,越食越起勁 ﹗熱騰騰既濃郁豉油湯底加上嚥韌靚麵、棉滑河粉,拍案叫絕。雖然貪心,但份外好味道 ﹗河粉同熟麵均煮得剛好,應滑則滑、應嚥韌則嚥韌。從來無機會投訴既粉麵,煮得滑既滑、彈既彈,掛上大量香甜湯汁及香辣辣油,邊有得輸呀 ﹗魚蛋重魚味,美味非常 ﹗一粒又一粒、一束又一束不停輸送,轉眼整碗已消滅掉。湯底清甜略有冬菜香味,

河粉同熟麵均煮得剛好,應滑則滑、應嚥韌則嚥韌。從來無機會投訴既粉麵,煮得滑既滑、彈既彈,掛上大量香甜湯汁及香辣辣油,邊有得輸呀 ﹗魚蛋重魚味,美味非常 ﹗一粒又一粒、一束又一束不停輸送,轉眼整碗已消滅掉。湯底清甜略有冬菜香味,好開胃。熱騰騰湯底甜美可口,河粉滑溜、麵又嚥韌,摟作一團跳入口,兩種唔同質感打得火熱,正到痺。每啖都掛上我致愛既激辣辣椒渣,好好味。

魚蛋鴛鴦加底加腸加皮,我擔心唔夠飽,本想另叫一碟炸魚皮,但侍應叔叔怕我食唔晒,所以建議我加餸好過叫一碟,咁就聽佢意見啦,但食晒都唔夠飽囉,佢似乎低估左我食量喇 ﹗等左廿幾分鐘,熱燙燙既魚蛋鴛鴦終於都到步,粉腸超水準呀 ﹗又滑又彈牙,肥美到不得了,沒半點苦澀味,最重要係絨毛體保存得非常好,香甜又軟棉棉,真係好正呀 ﹗非常香甜肥美脹卜卜,腸皮滑嘟嘟巧彈彈的,裡面軟軟棉棉粉粉,腸味濃而不澀,唔怪得上過數次電視飲食節目啦,讚。

炸魚皮,食過無數次都合格既,但今次真係有點炸過火。深啡色非常脆卜卜,仲帶少少燶味添呢。我一向唔太喜歡乾哽,浸湯好味好多,又無咁咸啊。炸魚皮浸湯後依然非常脆口帶濃郁魚味,自家風格炸魚皮真係大埔獨有,連皮連肉一齊炸,浸湯半脆半腍半濕潤最鍾意,正啊 ﹗

白雪雪魚蛋魚味濃而結實,魚片散發淡淡咸香且滑溜,大愛 ﹗每次主打必定係魚蛋,鐵膽無甩拖,自家秘製魚味濃郁,鮮而不濁,彈牙結實 ﹗魚蛋魚片既魚味既香且濃,滑滑彈彈 ﹗質感實淨又彈牙,魚味香濃,太好味喇 ﹗

牛腩河多蔥,炆得非常入味喎,難得口感軟棉鬆化又 juicy,good ﹗河粉夠晒滑而硬淨,最衰唔夠棉,要夠棉先可以吸得更多湯汁麻,更加好味麻。淨蛋片,魚味濃郁、質感富彈性,正正正 ﹗本想買斤返屋企打邊爐用,但同辣椒油一樣不設零售呢 ﹗

淨蛋片,招牌魚蛋梗係必食啦,好多食客都有 order 喎,都係一碗粉麵加一淨餸呢,抵食過加餸?濃厚豉油味湯底浸住咸香魚蛋魚片,一撈掉入口,不能遮掩既魚鮮味,魚蛋結結實實好健康、魚片爽爽彈彈夠生猛 ﹗

自家激辣辣椒油,我的最愛 ﹗又無晒辣椒渣,有無搞錯呀 ﹗依家辣椒好貴咩?辣椒渣唔見晒,好唔開心囉,主動問阿姐要辣椒渣,居然答我話無,係得油架乍!上次黎又係咁,哼 ﹗辣椒油點及得辣椒渣香濃呀,而且淨係油好易肚痛呢。到底係咪您地自己收埋晒呀?淨油唔夠香又唔夠辣呢,隊兩三羮油都不及一羮渣勁 ﹗對面條友見我不斷飊汗,大啖大啖辣椒油倒落口又唔洗飲野,好出奇咩 ﹗
魚蛋鴛鴦加底加皮走蔥
2013-08-04
魚蛋鴛鴦加底加皮走蔥
魚蛋鴛鴦加粉腸加底走蔥
2015-12-03 1754 瀏覽
門面完全唔起眼既粉麵檔,多年前都係朋友介紹先識黎食,你估唔到裝修咁普通既竟然食物質素OK.我每次黎都係點果樣,牛腩魚蛋粗,最正係牛腩,煮得好淋,好入味,唔會痴牙,完全唔鞋口,魚蛋都好爽滑同埋彈牙,粗麵質地我鍾意佢有口感,唔會過淋。總括黎講,水準依然保持到,希望呢間老店唔好出左名後就水準下滑。
食完新蔡潤記, 失望已回, 去蔡潤記再食過無做過research 唔知新蔡潤記跟這間有咩關係, 環境跟新蔡潤記差好遠, 坐位好迫, 一碗麵要$27 比新蔡潤記貴3蚊, 叫咗牛腩河及粉腸河, order 完望望周圍, 見到呢個牌等呀等, 等咗差唔多15 分鐘先有得食, 唔通真係慢工出細貨? 兩碗麵一齊到, 牛腩份量比較少又細塊試試湯先, 味道清清地, 再試牛腩, 味道幾濃, 軟熟無渣粉腸不過不失, 味道都可以.比較兩間蔡潤記, 我會選這一間, 但係應該都唔會專程來食 比拼結果:              蔡潤記     新蔡潤記價錢:       $27         $24環境:       舊同迫      新及寬闊衞生:       麻麻         Ok上菜時間: 15 分鐘    不用等太久味道:     略勝少少
食完新蔡潤記, 失望已回, 去蔡潤記再食過
試試湯先, 味道清清地, 再試牛腩, 味道幾濃, 軟熟無渣

比拼結果:

蔡潤記     新蔡潤記
價錢:       $27         $24
環境:       舊同迫      新及寬闊
衞生:       麻麻         Ok
上菜時間: 15 分鐘    不用等太久
味道:     略勝少少
河粉比一般麵店爽而彈牙。湯底挺濃,端來時熱燙燙,但由於店內沒冷氣太熱,風扇開得很大,太大風又會快速把湯吹涼。牛筋綿又融化,不錯,但一碗只有三兩件。粉腸較多,有四五碌,爽而不粉,挺自相矛盾,但爽的粉腸世上罕見。份量又是僅僅多於比勝利牛丸,兒童餐的感覺,吃一碗不會飽。這天試吃就剛好,因為有大埔當地居民帶領吾等一嘗地道美吃。
河粉比一般麵店爽而彈牙

牛筋綿又融化
,不錯,但一碗只有三兩件

$30 (早餐)
  • 牛筋
2015-05-08 903 瀏覽
我上次去蔡潤記叫咗個牛根河,因為唔係繁忙時間所等咗一陣就有位.普通小店裝修,企企理理.服務態度唔算特別好但我覺得都叫合格.由落單到上菜嘅時間都真係可叫做係神級.講返碗牛根河,啲牛腩嘅硬度算係幾好,唔會話軟到好似食緊啫喱咁,但又唔會話硬到要好用力先咬得開.河粉雖然話間間差唔多,不過呢間啲河粉粗幼度適中,唔易斷開,配牛根啱啱好.
2015-05-05
2015-05-04 633 瀏覽
一早入大埔已諗住食群記,但原來下午1點先開。筆者有另文寫群記。剛好搜尋到蔡潤記已開又多人讚,入去坐底,老闆禮貌非常之好,難得。牛腩估唔到咁好味,夠腍但有彈性同爽。魚旦比一般見的細粒,都可以。湯夠鮮美,河粉唔會碎晒咁,夠滑夠彈。27元埋單。下次想試埋粉腸。記得唔好去錯大廣福道有間新蔡潤記。唔知兩間有冇關係。
牛腩估唔到咁好味,夠腍但有彈性同爽。
魚旦比一般見的細粒,都可以。
湯夠鮮美,河粉唔會碎晒咁,夠滑夠彈。27元埋單。
下次想試埋粉腸。
記得唔好去錯大廣福道有間新蔡潤記。唔知兩間有冇關係。
牛腩魚旦河
2015-05-04
$27 (早餐)
牛腩魚旦河
  • 河粉
2015-02-17 703 瀏覽
你間野係大埔做左好多年, 傳統家庭式魚蛋粉 麵檔, 牛筋, 粉腸, 炸魚皮, 做得幾好 夠特別。 環境一般麻麻地啦, 服務就唔好期望太高, 價錢都算幾抵食30- 40蚊一位到啦 假期超多人要等位 同埋就好快就買曬d野。 平 日 去 好 d
  • 魚皮
  • 粉腸
  • 魚蛋
  • 魚片
2015-01-05 817 瀏覽
久久來一次,每次他們的「服務態度」都「保持得非常統一」。😠😠😠已經沒期望有人招呼我,只好自己找個座位,走近檯,上家埋了單,但隔鄰食位霸櫈擺東西,店東大聲問:「點咩?」我回她:「櫈都未有,教我怎點呢?」店東竟答我一句:「咁即係唔點啦?你諗下先。」隨後人走開了。我依然無櫈坐。好!算!我肚餓,唯有自己找櫈。說到碗魚蛋粉,份量確實有點少,魚蛋細粒,河粉兩口吃完,但勝在品質不俗,夠彈性,有味道,不似別店子的魚蛋,只鹹無魚味。本人喜歡吃辣椒油,此店傳統喜歡分配一「小碟」他們矜貴的自製辣椒油而已,由於免自己像「乞食」一樣,所以放棄跟店東多問半句了。總之,過口癮想食他們「魚蛋粉」真要有爆燈好心情才進店吧。😪😪😪

2015-01-05
2014-12-23 878 瀏覽
久聞大名, 到大埔當然要去朝聖.時已二時, 但依然九成滿, 是日不是假期, 想在香港不用工作的人真多 招牌寫馳名原汁牛腩和自製魚蛋, 初次光顧, 那有不點的道理.牛腩不是十分出色, 有點瘦而且乾. 幸好湯頭也不錯, 味精不重, 喝起來也順喉! 可惜河粉偏硬, 不是我喜愛那種, 一點也不會掛湯. 但魚蛋雖是個子小小, 有點像樟腦丸, 一口一佪, 很是彈牙! 下次會試魚片....有是期待!
久聞大名, 到大埔當然要去朝聖.

牛腩魚蛋河

下次會試魚片....有是期待!
2014-12-23
2014-11-30 994 瀏覽
星期日中午一點。坐底要立即落單,諗一諗老細都大大聲倒數「3!2!1!」,然後頭也不回地走。又比我發現多一間同澳牛差不多service(應該話service嗎?)嘅餐廳。咁心急想take order,無非係想提升翻桌率賺多幾轉,但我居然等左個魚蛋河加炸魚皮二十分鐘。等到十五分鐘時我忍唔住催order,當然,呢種性格餐廳無人會幫你追單,只換來一句「輪到你就有㗎啦」。講返嘢食,好食嘅話好似九記咁寸我都忍。等咗二十分鐘換來豉油湯魚蛋河同萬年油炸魚皮,只講魚蛋本身其實過得去,個炸魚皮不得了,一入口,你就會食到D油嘅歷史,好懷舊。要食魚蛋河,食附近嘅新蔡潤記好過。
星期日中午一點。

要食魚蛋河,食附近嘅新蔡潤記好過。
2014-11-30
2014-11-24 799 瀏覽
住在大埔十多廿年了,近數了搬離了但間中仍會回去逛逛,這次剛巧父親回港,就一起回去懷緬一番. 由於父親一直都很喜歡吃魚蛋粉的,所以回大埔又怎少得到位於東昌街的蔡潤記呢!平日早上十時多,蔡潤記客人亦很多,我們需要與別人搭枱呢!每人點一碗魚蛋河、炸魚皮,父親還要外加一枝可樂. 小時候每次到訪又怎少得一枝熱辣辣的麥精,可惜今次到來只有汽水供應,所以我就不喝了.魚蛋粉一如以往的深色豉油湯底,細細粒的彈牙魚蛋、香口的炸魚片及份量很少的河粉,說實在這些年來吃過太多美味的魚蛋河,這店的質素是很普通的,不過懷舊風味是別處感受不到的,所以間唔中回來吃一次都未嘗不可.炸魚皮以萬年油炸的超硬身魚皮不是我所鍾愛的.支裝可樂父親的支裝可樂.吃罷河粉後,就到火車博物館逛逛,回大埔沒事幹就這樣東走西走好了.
平日早上十時多,蔡潤記客人亦很多,我們需要與別人搭枱呢!
魚蛋粉
炸魚皮
以萬年油炸的超硬身魚皮不是我所鍾愛的.
支裝可樂
父親的支裝可樂.

2014-10-06
2014-10-01 686 瀏覽
因為要去一田買野,所以有機會入去大埔,於是就問定朋友有咩好食啦,朋友就話有間野好出名,好多人,好有歷史,於是就黎試下。間野叫蔡潤記,晌一條唔起眼的巷仔,都唔易搵。去到坐低,果然係舊式店鋪,內部裝修好舊,但大約有五十個位(因為全部係圓枱要搭枱)麵位由二位女仕負責,反而男仕就寫單。佢話自己馳名魚蛋同埋牛腩,咁就一於試下魚蛋牛腩河啦。順便加多個汔水(聽朋友講話有奶茶…可能佢記錯啦)呢度煮野唔快,份量亦不多,魚蛋係細細粒果啲,咬落去無乜魚味,又唔彈牙,牛腩唔稔又唔香,最慘係佢個湯底,除左豉油水之外真係咩味都食唔到….實在睇唔到有咩咁突出,唯一好處係平(但又唔係超平)…只此一次,下不為例。
豉油水魚蛋牛腩河
2014-09-18
2013-10-25 1613 瀏覽
最近真係美味季節,食到好多好野!繼CAKE'S SECRET 同 CLUB CHOW既美食之後,來到大埔蔡潤記食到碗好香口既肥腩魚蛋河。河粉既份量十足,肥腩好香牛同脂肪香,河粉好有咬感,魚蛋就遜色一點,但都好好味!最重要係好抵食。HK$24/碗。如果我無記錯既話新蔡潤記要HK$26/碗,裝修就差不多,但QUALITY都係舊既好味D。
2013-10-25
$24 (早餐)
2013-08-17 1276 瀏覽
從懂事開始,已經記得成日食呢間野,因為爸爸好like~去到中學之後搬遠左就少食左~呢間野由好似1款餸$16~加到依架$21~人氣高食材貴左無計la~我覺得呢間野最好食係牛腩,5會太肥,同精髓係d湯!我每次會連湯飲曬!因為真係好like~5會好膩,今次食魚蛋河,魚蛋我就覺得新個間好食d~另外d辣椒油好香5會好辣~我見好多人都會食豬腸,5知係咪好正?依來未試過!~呢間野太夜5開,有時想食下宵夜都無。。。舊時成家人一齊去蔡潤記一人一碗,依架都係好多時自己一個or同朋友去。諗起以前爸爸要牛腩牛根魚蛋面,媽媽仲有自己就食牛腩河,細佬妹妹要魚蛋河,,5知爸爸媽媽會5會懷念呢個地方呢。。。5知幾時一家人再去。。。
呢間野由好似1款餸$16~加到依架$21~
人氣高食材貴左無計la~

另外d辣椒油好香5會好辣~

我見好多人都會食豬腸,5知係咪好正?依來未試過!
~呢間野太夜5開,有時想食下宵夜都無。。。

2013-08-17
用餐優惠