2019-07-29 24 瀏覽
搬左入元朗幾年,一直想試下而間泰國餐廳,今日終於可以試下。位置就係元朗圖書館對面,餐廳係似酒吧開放式,建議黎食之前訂位,因為平日都幾旺場。當晚叫左個Set Dinner 2人套餐,一坐底就有一個小食俾你,醃青瓜,入口酸酸辣辣幾好食。柚子蝦沙律 (套餐)有芽菜,抽子 ,蝦 ,生菜。。等等,仲有聽店員講既自家種植小迴香做裝飾,可以配合沙律一齊食,感覺好新鮮。鹹魚炒介蘭 (套餐)幾香鹹魚味,食落唔會太油。泰式燒豬仔脾 (套餐)一碟四件,啖啖肉加泰式甜辣醬去食再配小量自家制小迴香,泰式風味再加小迴香味道,好特別。椒鹽魔鬼魚 (套餐)係香港係一次食魔鬼魚,對上一次記得係國外食。。條魚外脆唔會好油,店員介紹可以用佢地特辣兩款醬汁去食,幾好食,炸到可以連骨食埋。酸子炸豬手 (非套餐)外面有一層很薄的炸,好鬆化,酸子醬跟豬手很配合,旁邊還有炸珍珠菜,可以同豬手一齊食。

鹹魚炒介蘭 (套餐)
幾香鹹魚味,食落唔會太油。泰式燒豬仔脾 (套餐)

椒鹽魔鬼魚 (套餐)

酸子炸豬手 (非套餐)

2019-07-26 22 瀏覽
一直都聽人講元朗有間泰國野好正,咁岩個friend 又想食泰國菜,於是就預先book 位傾下偈!熟悉元朗既會發現間餐廳好易揾,就係元朗圖書館對面,唔熟悉都唔使驚,係輕鐵豐年路站經警署一直行就得啦~由出面睇似間BAR 咁,岩約朋友「把酒當歌」一坐低就緊係睇menu 啦~~我地兩個人食,點左三樣野加飲品餐前小食,味道酸辣既青瓜同紅蘿蔔,好開胃椰青最快上,大大隻,好多肉,仲夏夜晚飲真係一大享受肉碎包生菜就咁睇都知生菜非常新鮮,包埋肉碎食真係幾好味,肉既顏色好似比較淡味,但其實不然,味道岩岩好冬陰公湯材料包括蝦、菇、蕃茄仔...以往唔係特別鍾情冬陰公湯,但呢個湯可以令我一飲再飲,重椰奶味,辣得黎亦易入口軟殼蟹咖喱+薄餅叫得咖喱點少得薄餅呢?!軟殻蟹内軟外脆,仲有蟹肉食添,兩個人黎講份量有啲多!四塊薄餅都熱辣辣,friend話脆到連佢都聽到!咖喱同薄餅一齊食絕配

一坐低就緊係睇menu 啦~~

我地兩個人食,點左三樣野加飲品

餐前小食,味道酸辣既青瓜同紅蘿蔔,好開胃

椰青最快上,大大隻,好多肉,仲夏夜晚飲真係一大享受

肉碎包生菜

• 薄餅
  • 冬陰公湯
  • 軟殻蟹咖喱
2019-07-25 37 瀏覽
今日去開元朗,見好耐無食過泰國嘢而朋友之前推薦過呢間泰國嘢就同同行朋友去食。呢間鋪頭裝修好特別,半開放式,室內室外直接打通,幾好。入到去侍應帶左我地去室內,由於我地都唔太中意室外,所以幾好。我同朋友兩個人叫左椰青,辣肉碎生菜包,小食拼盤同冬陰公湯。先講下椰青,大大個,飲落好清甜。最後食埋啲果肉真係超滿足。再到生菜包,肉碎明顯有用多種香料炒香,食得出好重香料味由其是香茅,少少辣食落幾過癒。之後到小食拼盤,有多種小食,食落全部都好唔錯,無乜心水想食咩小食既話揀呢個就無錯。最後到冬陰公,食落都幾正式,香料味夠,蝦都有唔少,絕對食得過。最正係個湯,飲唔停口。

我同朋友兩個人叫左椰青,辣肉碎生菜包,小食拼盤同冬陰公湯。

先講下椰青,大大個,飲落好清甜。最後食埋啲果肉真係超滿足。

2019-07-25 38 瀏覽
Happy Hours🍻 今日入元朗做完嘢,餓餓地經過元朗劇院見到有間泰國餐廳,眼見環境唔錯,一於坐低吃D嘢順便嘆番杯冰凍啤酒✌睇到佢地個精選餐牌有我至愛嘅冬陰雞🐔😋 酸酸辣辣最啱夏天,再叫埋個Pattaya Beef Rib芭提雅牛肉餅😍果真有驚喜👍
  • 芭提雅牛肉餅
2019-07-23 40 瀏覽
黃咖哩配新鮮雞🥘: 鍾意食咖哩雞🐔嘅人一定要點, 咖哩汁調得好好, 陣陣椰香味, 仲要用新鮮雞製成,肉質非常鮮嫩, 每一件雞都唔會嚡口😛。.冬陰功湯🍲: 呢一個係今晚嘅驚喜,因為好飲到我地要order個印度薄餅沾埋黎食, 酸酸甜甜辣味十足,非常開胃!👍~~~~~~~~😋味道: 8.5/10📸賣相: 8/10🛋️環境:7/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$200⏪回頭率:80%~~~~~📍薄荷葉泰國菜元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖
~~~~~~~~
😋味道: 8.5/10
~~~~~
📍薄荷葉泰國菜
元朗安康路怡康大廈地下12-13號舖
2019-07-17 46 瀏覽
雖然一直知道元朗出名多美食,可是住在香港那邊的我,真的不會相乘一小時車,特意去吃一頓飯。可是這一次因為有朋友生日,他決定要在元朗和這一家泰菜慶生,所以我只好捨命陪君子,從港島特意乘車到元朗!生蝦刺身雖然份量只有6隻,可是生蝦大大隻!蝦不是冰鮮蝦,因為可吃到鮮味!軟殼蟹咖哩 吃下去會吃到椰奶味,之後又會吃到帶點甜和辣的咖哩味,口味是有層次的 軟殼蟹炸得剛剛好,不會太硬又不會太軟!泰式炒金邊粉 整體上不錯,因為有鑊氣和夠味道!但對於擺盤上則加分,因為可以看得出來很有心在擺盤上!春卷春卷則正常,脆脆的口感。可是他的春卷是一條長柱體,對比街邊的春卷,較為特別!沙嗲6串我們只點了雞和豬,因為壽星不吃牛。豬和雞也不錯,因為肉質沒有燒到很老!馬拉盞炒通菜這個炒通菜是較為重口味,有甜味也有一點辣味!椰青 椰青絕對夠冷,那麼熱的天真的是解暑良品!青檸梳打 杯身很長很高,所以份量也算多。青檸味和酸味兩者很搭,沒有調味失宜的情況出現!

生蝦刺身

軟殼蟹咖哩
軟殼蟹炸得剛剛好,不會太硬又不會太軟!

泰式炒金邊粉

春卷

沙嗲6串

馬拉盞炒通菜
這個炒通菜是較為重口味,有甜味也有一點辣味!

椰青
椰青絕對夠冷,那麼熱的天真的是解暑良品!

青檸梳打
喜歡吃泰國菜的我,最喜歡去找便宜又好吃的餐廳!這一次,有好朋友在這裡吃過,所以他便推薦我去這一家吃吃看,看一下是否如他所說「性價比」真的很高?所以我便相約幾個同事,在星期五的晚上去輕鬆一下。這一家的位置在元朗圖書館大門的正前方,位置也尚算好找。店面的裝潢像酒吧一樣,很適合當天Friday night的氣氛,一班人放工去chill一chill。(而且這裡真的有啤酒供應!)我們一行四人總共點了:1. 生蝦刺身(不在菜單中,是侍應口頭說今天有供應生蝦刺生)$1982. 馬拉盞炒通菜 $783. 沙嗲6串 $1084. 春卷 $985. 泰式炒金邊粉 $1286. 軟殼蟹咖哩 $178 + 薄餅$557. 椰青 $458. 青檸梳打 $38椰青 $45一坐下便立刻叫了一個椰青,因為真的太熱了!椰青的甜度適中,很透心涼!青檸梳打 $38大大的一杯,青檸味很重,所以酸味很夠!生蝦刺身 $198生蝦的SIZE很大隻,有蝦味和肉質也夠鮮美!醬汁不算太辣,適合所有人吃!馬拉盞炒通菜 $78我個人最喜歡這個通菜,因為有一點點辣但又有點甜味,絕對的有鑊氣和夠味道!沙嗲6串 $108有雞豬牛,豬和雞最好吃,因

我們一行四人總共點了:
7. 椰青 $45
8. 青檸梳打 $38
椰青 $45

青檸梳打 $38
大大的一杯,青檸味很重,所以酸味很夠!

生蝦刺身 $198

馬拉盞炒通菜 $78
沙嗲6串 $108
有雞豬牛,豬和雞最好吃,因為火候剛剛好,不會太干!牛就正正常常!

春卷 $98
春卷炸至金黃色,香脆可口。此外,春卷的SIZE很特別,長長的一條配上生菜吃,再點上甜酸醬,不錯!

軟殼蟹咖哩 $178 + 薄餅$55
這個絕對是今晚的MVP!
咖哩味很香很濃,椰奶味又沒有過量。他是偏甜一點的咖哩,在最後的時候會有一點點辣味。
軟殼蟹口有薄薄的炸粉,不會說炸粉太厚重的問題出現。炸得酥脆唔油膩,軟殼蟹的外皮脆脆的,再加上軟殼蟹肉鬆軟,口感有層次!
這個薄餅不是太厚又剛剛做好,熱辣辣配上這個咖哩一起吃,入哂味又增加了口感!

泰式炒金邊粉 $128
造形很有藝術感,一串蝦插在金邊粉上,很特別!
這個金邊粉有配上糖和花生和青檸,作調味之用,可自己決定什麼味道需要增強!
整體上不錯,味道夠味,蝦又沒有雪味!

總結來說,我覺得這家整體所有菜也在上準之上,價錢又合理,很適合平時去CHILL一CHILL!
2019-07-12
  • 軟殼蟹咖哩
  • 馬拉盞炒通菜
2019-07-17 31 瀏覽
今日約了泰國朋友食飯,當然佢介紹的都是泰國菜,今次我地來到朋友推介叫薄荷葉餐廳,入到去都幾有泰式裝潢幾靚而且都幾有氣氛,我地都叫了幾款食物再加飲品傾下計。首先來的是泰式生蝦好爽口而醬汁微酸帶辣好惹味,另一款小食炸蝦,份量好大舊,而且不油身好吸引。沙嗲有豬和牛同雞各二串,來到見到有別於其他串燒,是用一個大酒杯裝都幾特別,燒得幾香口而肉質保持到又入味,配飲一大杯somersby最適合。當然菜叫我地必叫的馬拉盞炒通菜,炒得香口而且不會太淋身。最後是軟殼蟹咖喱加薄餅,好香咖哩味又不是太辣,蟹微脆入味,薄餅新鮮又香,一齊食好味,朋友的確沒有介紹錯。
當然菜叫我地必叫的馬拉盞炒通菜,炒得香口而且不會太淋身。
2019-07-15 1021 瀏覽
元朗的新餐廳多到食極都食唔完,種類百花齊放,繼上次食完港式扒餐後,今次決定要試下新圖書館對面嘅泰國菜。餐廳地方都幾寬敞,有室外室內同埋私家房,同埋好大個投影mon, 啱晒鍾意happy hour 聽下音樂睇下波嘅朋友仔。未睇menu 已經見到隔離枱食緊個泰式燒豬仔脾,所以跟風order 咗,嚟到一碟有四隻,啖啖肉配埋泰式甜辣dressing, $148 都算唔錯。前菜揀咗我哋必叫嘅酸辣鳳爪沙律,中間插咗兩條"草" 係幾靚嘅,賣相唔錯,配料都好足,味道唔算太辣,啱一家大細食。仲有泰式炒茄子,雖然望落比較油膩,但係食落去有濃濃嘅香葉味,十足泰國風味,加埋啲咸咸哋啲肉碎,幾開胃!最surprise 當然係壓軸上場,又驚又喜嘅青咖哩!第一眼見到即刻嚇到眼都突XD 點解啲顏色咁綠色架?係青草色!我哋都話第一次見到咁嘅顏色嘅青咖哩!hahaha 原來用咗新鮮小回香打爛嚟煮,夠晒fresh! 入口味道其實係正常但就同平時食既咖喱味道有點唔同,賣相就一般。我哋加咗$50 轉咗新鮮雞肉,雞肉好滑,份量好多,仲有好多茄瓜同蕃茄。當然食咖哩唔少得配薄餅一齊食啦,一碟有四塊好厚,夠晒飽喇!加埋大大杯咸檸七,完

加埋大大杯咸檸七,完滿!
2019-07-15
2019-07-08 66 瀏覽
嗰日同朋友行街晚飯,想食泰國菜,上網揾下,附近呢間見幾好評,入面又幾靚,迷食呢間。入到去的裝修幾正,我覺得似泰國酒吧,樓頂D不同顏色吊燈好靚,又有大銀幕電視,唔錯。我地唔細食唔係叫好多野,菠籮炒飯,馬拉盞通菜,蝦餅,泰式生蝦同椰青咁。先嚟係D開胃小食係酸青瓜蘿蔔,都幾開胃。個椰青先嚟,好冰凍,好清微微甜,唔錯。菠蘿炒飯係用木桶上,我估係保溫好D炒飯係乾身粒粒沾到蛋的,而且入面加咗菠蘿肉,肉鬆,魷魚,腰果,食落層次不同,好香口,炒飯做到水準。至於泰式生蝦,佢地係用虎蝦,好新鮮,加埋D泰式酸辣汁,好夾。酸辣汁做得好,好正宗。至於蝦餅,超彈牙,外面炸得脆,好食的。D人話呢間店員無禮,我又唔覺,服務OK的。

菠蘿炒飯係用木桶上,我估係保溫好D

2019-07-08 54 瀏覽
係元朗要食好西,真係無處不在,但呢間泰國菜特別之處係佢既香料,蔬菜,辣椒都係自己種植,真係要朝聖一下。冬蔭公湯,用自家種植香料,個湯味香濃郁,夠酸夠辣,鮮蝦,魷魚帶岀個湯既海鮮味,飲完更加開胃。黃咖哩牛肉,好重香料味,咖哩唔太辣,配埋又香又蘇脆既薄餅,一流。牛肉份量好多,食極都有。甜柚鮮蝦沙律,有隻新鮮大蝦,個沙律菜好甜,西柚又爽又多汁同醋汁配合得好好,食完好清新。特色菠蘿飯,菠蘿飯好香而且好有份量,兩三個人食都冇問題,裡面仲有腰果肉鬆提子乾,多料又好味,唔係單一既菠蘿飯。最後叫左杯柚子蜜。

最後叫左杯柚子蜜。
  • 特色菠蘿飯
  • 薄餅
  • 甜柚鮮蝦沙律
  • 冬陰公湯
2019-07-07 68 瀏覽
難得入到元朗,決定品嚐這區出名的泰國菜。餐廳環境很chill,像一間酒吧,還播放著流行音樂。據稱餐廳以自家農場種植泰式香料和其他蔬菜,我們當然要試試食材是否特別鮮甜,故主菜點了馬拉盞炒通菜($78)、班蘭咖哩雞(118)和泰式檸檬魚($168)。先上一碟前菜酸甜青瓜,碟子是一片薄荷葉的樣子,餐具運用有心思。馬拉盞炒通菜通茶炒得很惹味,不會過咸或過辣!班蘭咖哩雞必加薄餅($55有4塊),薄餅剛剛烤好,很香脆,又不會太油膩,配咖哩雞真是剛剛好。個人最喜歡泰式檸檬魚店員指最佳吃法是生菜包魚,再點汁。魚肉新鮮、配合酸酸甜甜的醬汁,真是非常開胃,另外生菜很鮮甜,很快被我們吃光。椰青都很新鮮,椰青水鮮甜解辣,椰肉嫩滑。總結這是很令人滿意的一餐!

馬拉盞炒通菜

通茶炒得很惹味,不會過咸或過辣!
班蘭咖哩雞

個人最喜歡泰式檸檬魚

椰青都很新鮮,椰青水鮮甜解辣,椰肉嫩滑。

總結這是很令人滿意的一餐!
2019-07-05 134 瀏覽
元朗出名多好西,今次試左劇院附近嘅Mint Thai House,個環境好jeng,暗暗地有d彩色燈,好chill🤘🏻一坐底就上左一碟有機前菜,酸酸地好開胃🤤呢間餐廳嘅菜式都好精緻同美觀,碟碟都擺得好有心思😊😊最impress到我嘅係廚師特色蝦醬炒飯,個炒飯賣相靚之餘,竟然仲有魔鬼魚乾😮擺得咁靚,就梗係相機食先😝幫個飯影完相之後,我地仲要自己meet細d魚乾撈勻佢,真係好特別😝😝食飽之後小酌兩杯,jeng爆😇
甜柚鮮蝦沙律
炸蝦餅
芭堤雅牛仔餅
Somersby
2019-07-02 47 瀏覽
平時閒日其實都好小會出街食飯, 見今日咁得閒 就渣埋車入元朗搵食, 元朗不嬲出名多野食 又多選擇。 總係有d 元朗朋友話 好食既餐廳通常都無咩人講, 要自己去搵。 見佢地咁講 唯有發揮下小宇宙 周圍搵。 元朗劇院果邊不嬲都有條好寬既 人行路, 一路都無咩機會食里邊d 餐廳, 今日終於比我搵到一間我會想入去食既。招牌唔算起眼, 而且開放式咁坐, 好有泰國街邊鋪頭果種感覺。 以為自己係泰國咁, 加埋小量音樂 燈既氣氛, 坐既位置鬆動。 成個感覺好chill, 好似去渡假咁。點小得酒水既提供, 以半餐廳同bar既元素, 好迎合放假relax 既主題。事不宜遲, 一坐低已經即刻要叫定野食先, 唔係又會餓親。款式十分之多, 剩係揀菜, 都需要返咁上下時間先決定到。最後當然無問題啦, 通常都係我渣fit 叫食既野點會難到我開胃小食前菜, 酸酸地 咁一振先可以食多d野。點小得春捲呢, 新鮮炸出黎 熱辣辣 香脆得黎好有泰式風味, 唔係好似平時中式春捲咁。 正當然有我致愛既馬拉棧通菜,要炒得好食 並唔簡單, 不過今次做到了分量一d都唔小, 鑊氣夠。擺盤非常有心思, 色香味 樣樣有, 誠意分爆晒, 勁

事不宜遲, 一坐低已經即刻要叫定野食先, 唔係又會餓親。

款式十分之多, 剩係揀菜, 都需要返咁上下時間先決定到。

最後當然無問題啦, 通常都係我渣fit 叫食既野點會難到我

開胃小食前菜, 酸酸地 咁一振先可以食多d野。

分量一d都唔小, 鑊氣夠。

擺盤非常有心思, 色香味 樣樣有, 誠意分爆晒, 勁好味 複雜既調味, 食落會想再食 吸引住我。

當然點小得一個大型主菜,泰式咖哩大蝦
, 極多配料 汁醬又夠濃厚 香味不停送入個鼻。 大蝦又夠巨型 新鮮彈牙, 加埋咖哩 食多幾碗飯都唔掂。

元朗真係要自己捐窿先會搵到d 咁好食既餐廳, 難道入黎元朗唔知想食乜 都係一個好好既選擇

23/5 提早為男友慶生,呢日入左元朗食Mint Thai House食個early dinner,呢度係正圖書館對面,出面大塊空地可以俾小朋友同狗狗放電,環境都好靚,好舒服乾淨餐廳既露天座都可以帶埋狗狗一齊,都見到有幾枱客人帶埋主人來,下次我地2個奴才要帶埋奇奇主人🐶一齊Chill下先!至於食物,生蝦一定唔少得!(我🤣🤣)另外叫左男友至鐘意既morning glory (好易滿足😂)Main course有3款揀,Tom Yum Chicken / Boston Lobster / Pattaya Beef Ribs男友揀左beef ribs, 係個牛肉餅配脆脆米通,店員話配菜既綠色蔬菜🥬大部分都係佢地親種,好有heart啊💚由於我唔食牛,我就點汁汁食米通同茄茄~都好配好味啊!另外我地仲點左黃咖哩+薄餅,個薄餅熱辣辣整起軟稔稔我同男友好快就食晒😂不過雞就唔係好多,2個人份量都唔會浪費~我地仲叫左杯倒轉beer share,係利賓納+beer, 唔飲酒既男友都話易入口,整體氛圍非常不錯,我覺得就咁入來relax下或者同三五知己飲下野也是個很好的選擇~
至於食物,生蝦一定唔少得!(我🤣🤣)
由於我唔食牛,我就點汁汁食米通同茄茄~都好配好味啊!
2019-05-23
  • 泰式生蝦刺身