2010-04-26 106 瀏覽
呢日屋企叫外賣,估佢唔到既係。天水圍都會有得送外賣,太好啦,因為咁樣連行都唔使行就有得食。當然要預返九個字到啦。巨人遊世界pizza雖然話係厚批,但我唔覺得好厚。不過,都唔算太差既,因為好多好多料。好難會難食既。我都係覺得pizza & chicken會好食。香草烤雞焗飯都幾好食,個飯個汁好好味。而且雞既份量都唔算小,算係咁啦。蒜蓉包唔好食,雖然蒜味好重。但送到黎淋哂,唔好食。炸雞普通啦,無pizza & chicken既好食。其實整體上都可以啦,因為120蚊都有咁多野食。算唔錯啦。
為咁樣連行都唔使行就有得食。當然要預返九個字到啦。

巨人遊世界pizza
雖然話係厚批,但我唔覺得好厚。不過,都唔算太
食。

香草烤雞焗飯
都幾好食,個飯個汁好好味。而且雞既份量都
唔算小,算係咁啦。

蒜蓉包
唔好食,雖然蒜味好重。但送到黎淋哂,唔好食。

炸雞
普通啦,無pizza & chicken既好食。

其實整體上都可以啦,因為120蚊都有咁多野食。算唔錯啦。
蒜蓉包
2010-04-22
2010-04-19 30 瀏覽
測完驗 我地美食團專程出去mr..big到買take away去同學仔屋企開餐佢服務真係唔錯 我地好煩咁想切十件都幫我地我地叫左:一個大批 四四六六 千島海鮮and火x墨西哥一樣 好好好食! 料又足 我好鏗意個底夠厚又趣!! good!當中墨西哥真係好好食 好野味 ! 推介~~炸雞 呢個上次冇食 真係超好食 大件又滑又香!! good! 必食豬仔骨 我上次食 呢個熱食真係好正可能今次我地食哂以上ga野先食 所以冷左冇咁野味 但係都保持到水準 good!x香白汁牛肉長通粉 都ok 我地好鐘意佢個汁 但係5個女仔真係食唔哂咁多野海鮮焗飯 都ok 但冇上次食既x哩雞飯咁正!介辣薯條 熱辣辣 加埋d wasibi粉~ 好食!!all in all.... 我地短期內會再去! ^./^
佢服務真係唔錯 我地好煩咁想切十件都幫我地
我地叫左:
一個大批 四四六六 千島海鮮and火x墨西哥
當中墨西哥真係好好食 好野味 ! 推介~~

豬仔骨 我上次食 呢個熱食真係好正

海鮮焗飯 都ok 但冇上次食既x哩雞飯咁正!

介辣薯條 熱辣辣 加埋d wasibi粉~ 好食!!

all in all.... 我地短期內會再去! ^./^
  • 炸雞
  • 豬仔骨
  • 千島海鮮
2010-04-06 54 瀏覽
悶悶地匿係屋企唔願出街, 記起最近收過一張傳單 - Mr Big, 所以上佢個網睇下有乜食, 望下個Menu, 唔貴喎, 又好似好多野食, 所以決定叫外賣.睇個website, 好想食佢主打既炸雞, 但又想食燒排骨, 所以取捨下只好叫後者.叫左個輕鬆套餐 + 燒排骨, 從打電話個刻到收貨只係不到半小時既時間, 食物送到既時候仲係熱棘棘, 唔錯唔錯.輕鬆套餐 = 1個普通size pizza + 1 個意粉 + 兩個湯 or 兩個汽水 or 一份蒜茸飽Pizza - + $$ 要左個四四六六, 即半個唔同口味, 揀左火棘墨西哥 + 巨人遊世界. 火棘墨西哥- D 棘椒好惹味, 仲有双重芝士, 交集埋一齊, "正" 巨人遊世界- 基本上都好好味, 有D 似pizza hut既至尊, 口味豐富,但相比之下, 味道較墨西哥遜色左, 因為食完火棘墨西哥, 無論刺激感 + 芝士口感都簡單左.意粉 - 海鮮闊條面, 濃郁忌廉味 + 數量唔少既蜆肉同蟹柳, 好滿足香草燒排骨 - 估唔到有咁大件, 切件計, 有六件, 仲有薯角伴底, 感覺好抵食.總括

Pizza -

意粉 -

香草燒排骨 -

總括黎講,咁既價錢可以食到OK 有水準既pizza, 可以重溫le~~
海鮮闊條面
巨人遊世界 + 火棘墨西哥
2010-04-03
海鮮闊條面
巨人遊世界 + 火棘墨西哥
2010-04-04 45 瀏覽
今天和朋友去元朗玩,晚飯打算去稻香食火鍋,但係又要等位,諗住都係幫親返大排檔,行到入來發現左呢間pizza店,見到個5人餐,有個大pizza,意粉一款,和燒烤骨,仲有5罐飲品,另加左4件炸雞都係200多d蚊,算抵食就試下啦,但係都冇咩特別期待,都係pizza啫,間間都係咁上下o架啦,於是我地簡左個千島風情批, 蒜香牛肉長通粉, d野都好快到,但係個批o既芝士真係比其他地方多好多,個批食落又很鬆化好好味,但係我覺得個炸雞和燒烤骨,真係做得好出色,熱辣辣一d都唔乾,好juice,我估佢地應該係即炸先可以做到呢個效果掛,而個燒骨亦都十分夠味,佢地都有跟d bbq汁比我,但係我覺得佢本身個味都ok點左汁反而好似side 左咁!! 服務都ok,店員好nice,唔會好公式化咁,我地最後食剩了兩件pizza,有個店員問我地係咪因為唔好食,我地話因為太飽啫,唔關是......佢話不如打包夜d食啦,仲教我地如果凍左可以用個煎pan 干番熱佢先食會好d.........真係值得一讚!!
千島風情pizza大批
蒜香牛肉長通粉和折香草燒排骨
2010-04-03
千島風情pizza大批
蒜香牛肉長通粉和折香草燒排骨
2010-04-01 70 瀏覽
繼續每週都有house-warming的日子,雖然兩間龍店盤菜相當美味,但吃得多總會悶,而且人數不夠根本難以挑戰。 所以一得知元朗有新的外賣店開張,即轉投它的懷抱,並一週內幫襯了兩次,每次都是準時45分鐘上門,食物的選擇夠多,水準也可以: 粟米湯-第一次叫了巨人B餐($180),包4碗餐湯或4罐汽水,我要了每樣兩份。飲品要了清涼的菊花茶,不多介紹了,餐湯則是開粉粟米湯,當然不可能有甚麼鮮滑感啦,好處是內含不少的粟米粒,為本來平庸的湯帶來一絲絲清甜。 炸雞($10件)-B餐的自選項內,烤雞四件是選擇之一,如散叫就要$10件了。雞隻頗大,炸漿有點厚,食感也較為油膩,不過雞肉是處理得嫩滑又入味的,即食的香脆滋味挺好的。說穿了,是有點KFC的影子,久別重溫也幾受落! 春卷($16)-第二次也是叫餐,這回在自選項中選了春卷作為小食。新鮮炸起仍很熱的春卷,皮薄香口又不太油,再配上泰式甜酸醬,少吃滋味不錯,不過份量較多再吃就覺得膩了。 巨人遊世界-無獨有偶,兩次外賣都選了這款由洋蔥、青椒、辣肉腸、火腿、蘑菇、菠蘿、牛肉及豬肉組成的薄餅,強勁的陣容下口味豐富是可以預期的;至於批身,當然沒有期望它會是意

巨人遊世界-無獨有偶,兩次外賣都選了這款由洋蔥、青椒、辣肉腸、火腿、蘑菇、菠蘿、牛肉及豬肉組成的薄餅,強勁的陣容下口味豐富是可以預期的;至於批身,當然沒有期望它會是意式薄脆風味,然而其質感略嫌鬆散,連CPK的美式帶咬口水準也達不到。如果以正價$122,我覺得挺不值的,但以套餐價,又是柴娃娃式分享,它真是做到巨大厚身又飽肚的要求。

夏威夷焗豬扒飯($36)-雖然此店聲稱是薄餅、炸雞專門店,我卻更喜歡它的意粉及飯類,兩次外賣也加碼叫多1-2個分享。雖然焗飯較濕+稔,其醬汁卻是濃淡得宜、微帶開胃酸味幾合意的,加上軟滑帶汁的豬扒,令我筆了不少,第二次外賣也有encore。當然,這只是以外賣水準計,將之與大XX的新鮮堂吃滋味相比可真太不公平。

煙三文魚芝士焗飯($42)-芝士味較淡不太吃得出來,吃起來只有白汁味道,幸而煙三文魚給得鬆手,足料一點可以略補味道的不足。

海鮮焗寬條麵($42)-不要見笑,極其討厭pizza hut的我,對其海鮮寬條麵是幾喜歡的,見這裡有即決定要嚐,跟餐也不用加錢真抵。然而巨人的出品始終較稀,忌廉味不如pizza hut的濃郁,幸而又是海鮮料足,第二次也有重溫它。

香辣海鮮意大利粉($42)-衝著其香辣口味而點,怎知無論賣相或口味均與海鮮焗寬條麵有九成似,一點辣味都無,唯有當是吃海鮮焗寬條麵的意粉版好了,反正意粉口感不差。

向來深明外賣食品比不上自家製/堂吃的新鮮美味,然而在郭太手藝未精、未能承包起「傳統主菜」職責以先,巨人也算是個不差的外賣應急站,然後再來更多的「甜魔主菜」。4月也有幾場house-warming,相信接下來仍有不少幫襯機會!
粟米湯
2010-03-21
夏威夷焗豬扒飯
(非會員)
2010-03-08 17 瀏覽
尋日去左朋友仔元朗屋企玩,試左一間新既薄餅外賣速遞店,估唔到幾好味,送到時仲熱辣辣我地叫左一個海鮮pizza,千島醬同芝士既味道好夾,d芝士味香濃,海鮮粒夠多有口感。又叫左幾件炸雞,雞件size幾大,外皮炸得脆卜卜味道香辣,食完想再食,依家仲有張coupon送兩件炸雞,抵食另外再叫左一客肉醬意粉,肉醬幾惹味,而意粉硬度適中,唔會太淋。不過食完都幾口渴熱氣,要叫定多d飲品。

依家仲有張coupon送兩件炸雞,抵食

不過食完都幾口渴熱氣,要叫定多d飲品。

2010-03-07
  • 薄餅
  • 炸雞
(非會員)
2010-03-04 33 瀏覽
在台灣住太久了,來來去去都吃中餐,這次朋友卻介紹我去吃一家PIZZA店。走到Mr.Big店面,也算乾淨整齊,雖說這一家店以外送為主,小小的店面還放得下一兩張內用的桌子,算是蠻體貼不同需求顧客的要求吧!店員服務態度不錯,向我介紹店內提供的餐點,還建議我點哪個套餐最划算,光誠意就已經值得加分了。最後決定點一個「四四六六」PIZZA,芭堤雅香雞(有點辣、蠻香的)和千島風情(千島醬的清爽和起司很搭~)一個PIZZA可以選兩款口味,適合我三心兩意的口味。PIZZA新鮮上檯時賣相已經非常吸引,滾燙的起司在表面沸騰,餅皮烤得夠酥,外酥內軟,用料實在,舖滿整個餅皮,味道也夠重夠濃,因於兩款口味都是double cheese,拉起PIZZA時,牽絲的起司更引起我的食慾!重點推介PIZZA!過關了!招牌炸雞size算蠻大,香香辣辣,不會太油,不錯吃!本人對炸物喜愛程度一般,吃一塊剛剛好!香蒜肉絲意粉蒜味蠻香的,也不會感覺油膩,好吃!香草燒排骨讚!烤豬骨排鮮嫩多汁、肉質鮮美!好吃得讓我回味無窮,值得推薦!平均來說品質不錯,主打的PIZZA和炸雞都有水準以上,特別推薦香草燒排骨,味道喜出望外!店內也有賣奶茶,

店員服務態度不錯,向我介紹店內提供的餐點,
還建議我點哪個套餐最划算,光誠意就已經值得加分了。
最後決定點一個「四四六六」PIZZA,
一個PIZZA可以選兩款口味,適合我三心兩意的口味。

重點推介PIZZA!過關了!

招牌炸雞
size算蠻大,香香辣辣,不會太油,不錯吃!
本人對炸物喜愛程度一般,吃一塊剛剛好!

香蒜肉絲意粉
蒜味蠻香的,也不會感覺油膩,好吃!

香草燒排骨

平均來說品質不錯,主打的PIZZA和炸雞都有水準以上,
特別推薦香草燒排骨,味道喜出望外!
店內也有賣奶茶,但吃完比較油膩的東西,還是想要喝較清爽的飲料,
幸好也有清涼茶和菊花茶選擇,如果能有像檸檬茶等解膩茶飲選擇更佳。
一個PIZZA可以選兩款口味,適合我三心兩意的口味。
拉起PIZZA時,牽絲的起司更引起我的食慾!難以抵抗的一刻!
鮮嫩多汁、肉質鮮美!好吃得讓我回味無窮,值得推薦!
焗烤帆立貝
2010-02-27
一個PIZZA可以選兩款口味,適合我三心兩意的口味。
鮮嫩多汁、肉質鮮美!好吃得讓我回味無窮,值得推薦!
焗烤帆立貝
  • PIZZA,香草燒排骨
2010-03-02 82 瀏覽
今日特登叫mr big食, 食左pizza hut咁耐, 係時候食d新式小店, 所以mr big就成為左我地ge選擇我地叫左個輕鬆套餐($95), 有個普通批, 加六蚊轉左個燒排骨, 加埋garlic bread 本身我地係要餐入面ge三件炸雞, 不過服務員好好人, 俾左我地一個更加平仲多左件雞ge選擇 就係o係餐o個度加錢轉燒排骨(原價$45) 之後另外要四件炸雞 ($34)pizza: 比pizza hut o個d有得揮, 因為火辣墨西哥pizza有double cheese, 所以有好多cheese呀~另外, pizza上面ge蓄茄仔都好juicy呀 炸雞: 外皮都幾脆, 而且熱辣辣, 不過d雞就唔多夠味燒排骨: 味道不錯, 不過就乾左d, 連帶附送ge薯角都淋左, 可能因為係叫外賣所以焗到淋左..garlic bread: 不過不失, 脆卜卜~overall黎講d野都好熱 而且服務態度良好, 今次個shake shake機壞左, 飲唔到特飲, 希望下一次可以試下意粉同野飲啦~

炸雞: 外皮都幾脆, 而且熱辣辣, 不過d雞就唔多夠味

garlic bread: 不過不失, 脆卜卜~

火辣墨西哥pizza
燒排骨
garlic bread
2010-03-02
火辣墨西哥pizza
  • pizza!