素食友善嘅餐廳,有時未必要有超多素食選擇,例如位於長沙灣喜漾嘅 “薰甘同味”,只要表露你係素食者嘅身份,老闆娘會好詳細同你分析你可以選擇食啲乜。以下係佢建議素食者嘅食法,餐牌冇寫明㗎。😉特色湯麵 ($50) 之中,馬拉白咖哩烏冬係素嘅,食芝士嘅素友亦可選韓式芝士撈麵。🍜但佢可選嘅小食全部都係肉,點算呢?可以選以下其中一樣:🥬 菜心/生菜🥐 雜菜春卷🍕 印度薄餅❄️ 冷盤三小碟(麻辣蓮藕,麻辣蒜蓉雲耳,芥辣秋葵,香醋青瓜,日式麻醬豆腐)雜菜春卷雖然配辣雞醬,但原來個醬係素嘅(成份見附圖)。反而印度薄餅嘅青咖哩汁唔係素,所以一係配辣雞醬,或者煉奶亦可。雜菜春卷大大條入面全是蔬菜,即炸好脆,又唔油膩唔熱氣。印度薄餅好香口,配煉奶出奇哋夾。🍼白咖哩烏冬嘅白咖哩好好味,烏冬亦都好煙韌,我都試過轉佢哋嘅自家製拉麵,但覺得配烏冬比較夾啲。配料有芽菜,豆卜,蘿蔔同少少蔥,圖中嘅係我要求嘅多蔥版。😋芝士撈麵本身有蟹籽,素食版會幫你走哂。老闆娘好細心咁提我如果跟本身個韓式即食麵份量會較少,想夠食啲可以免費轉自家製拉麵。但我覺得個即食麵份量雖然少,但麵質真係幾好,而且即食麵呢啲冇益嘢少少哋食又冇咁邪惡。😈一大
但佢可選嘅小食全部都係肉,點算呢?可以選以下其中一樣:
🥬 菜心/生菜
🥐 雜菜春卷
🍕 印度薄餅

雜菜春卷
印度薄餅 (配煉奶)
韓式芝士撈麵
一大塊芝士攤响有少少湯嘅即食麵上,睇住佢慢慢溶,真係好療癒。鍾意食辣嘅朋友可以加辣菜脯,我就無論食芝士麵定白咖哩烏冬都要落勁多,好鬼好食。😆
三小碟我通常揀豆腐,蓮藕同秋葵,老闆娘提我唔一定要三樣唔同,鍾意可以三碟都叫同一款小食。份量好多,食哂都飽咗四成。而且每樣都各有特色:
冷盤三小碟(麻辣蓮藕,芥辣秋葵,日式麻醬豆腐)
◻️ 豆腐夠哂滑,麻醬又夠味,配埋少少蔥食好鬼香口。
🪷 蓮藕好爽口,配埋麻辣汁好刺激又惹味。
🥒 秋葵嘅汁竟然係 wasabi 汁,天呀,太好食了。

另外可以加 $7 配佢哋自家製涼茶(係五花茶)或柚子蜜(冷熱同價),質素都好高㗎。🥤

有時老闆娘唔响鋪,但其他店員都會知道呢個隱藏餐牌,所以冇問題嘅。會咁貼心支援素食者嘅小店,大家記得多啲嚟食呀。🥰💚
2023-03-30
5 分鐘 (堂食)
雜菜春卷
印度薄餅 (配煉奶)
韓式芝士撈麵
冷盤三小碟(麻辣蓮藕,芥辣秋葵,日式麻醬豆腐)
  • 馬拉白咖哩烏冬
  • 麻辣蓮藕
  • 芥辣秋葵
  • 日式麻醬豆腐
  • 印度薄餅
2022-08-25 672 瀏覽
身為素食者,又介紹下呢間願意為素食者提供特別餐單的小店。係原訂餐牌上嘅配菜係冇素選項,但小店的主理人提供「素選擇」,包括:薄餅配青咖喱,雜菜春卷(二擇一),又或者係素前菜當中揀三款取代:包括涼拌雲耳/素瓜,芥末秋葵,麻辣拌蓮藕,麻醬豆腐48蚊lunch set 除左可以試到高質自家製拉麵,仲包埋自家涼茶/罐裝或盒裝飲品,超值。如果係嚴謹素食者,仲有素湯底:白咖喱湯可選擇!如可以接受鍋邊素的,推薦上圖嘅喇沙湯底。如果想清一點或on diet 中的男士女士,鏗魚濃湯湯底清清地,不失為一個好選擇:)#薰甘同味 #素午餐
身為素食者,又介紹下呢間願意為素食者提供特別餐單的小店。

#薰甘同味
#素午餐
2022-06-04 530 瀏覽
拉面烏冬飯都係不過不失 但豬軟骨超好食 真係入口即化 雞扒亦好有水準 小食方面薯餅及雞翼真心推介 重點係價錢平民化 良心小店 我3個人食晚餐 一人一個主食加小食 埋單200百頭 cp值非常高
2022-01-13 606 瀏覽
🍜馬拉喇沙湯米粉+招牌秘製豬軟骨 $43秘製豬軟骨軟硬度恰到好處 唔會話誇張到入口即溶喇沙湯底香濃唔會死鹹 蘿蔔大大舊清甜亦都無渣 🧀韓式芝士撈米線+招牌秘製豬軟骨 $43本身配搭係辛拉麵 問可唔可以轉米線老闆娘亦好好咁幫我轉咗🥰 結構好簡單 就係米線上面鋪咗塊芝士 最上面堆咗啲蟹籽增加口感 但個人認為蟹籽同麵唔太夾。🐽九州豬骨湯拉麵+招牌秘製豬軟骨 $43豬骨湯係平時香港拉麵舖會食到嘅味 有油香唔會太鹹太膩拉麵唔會太軟腍但可以再彈啲~🍚泰式青咖哩雞球飯 $45青咖哩質地偏稀而且完全唔辣所以唔太過癮。雞球大大舊 而且飯量都好多呢個餐絕對夠飽🐔芝士醬雞球 跟餐+$16雞球得3粒但都幾大舊可惜肥膏比肉多口感麻麻欣賞嘅係雞球係即叫即炸嘅 所以上枱時熱辣辣芝士醬可以話係0芝士味 點完只係令雞球更濕潤同埋增加咗啲鹹味

🍜馬拉喇沙湯米粉+招牌秘製豬軟骨 $43

🧀韓式芝士撈米線+招牌秘製豬軟骨 $43
本身配搭係辛拉麵 問可唔可以轉米線老闆娘亦好好咁幫我轉咗🥰
結構好簡單 就係米線上面鋪咗塊芝士
最上面堆咗啲蟹籽增加口感
但個人認為蟹籽同麵唔太夾。

🐽九州豬骨湯拉麵+招牌秘製豬軟骨 $43
豬骨湯係平時香港拉麵舖會食到嘅味
有油香唔會太鹹太膩
拉麵唔會太軟腍但可以再彈啲~

🍚泰式青咖哩雞球飯 $45

🐔芝士醬雞球 跟餐+$16
雞球得3粒但都幾大舊
可惜肥膏比肉多口感麻麻
欣賞嘅係雞球係即叫即炸嘅 所以上枱時熱辣辣
題外話/補充資料: 呢度嘅豬軟骨算係試過咁多間入面嘅top3 絕對值得一試!
午餐
2021-09-24 612 瀏覽
一黎到問我地食過未 未就仔細介紹餐牌 好貼心講解邊啲辣唔辣 仲介紹佢地既辣菜甫我點左白咖哩 自家制拉麵 香茅雞扒 炸得好脆 都好食 但另一個招牌豬軟骨真係做到入口即溶 必點喇沙湯都好濃味 仲送飲品 居然有涼茶 要求温既都冇問題
一黎到問我地食過未 未就仔細介紹餐牌 好貼心
講解邊啲辣唔辣 仲介紹佢地既辣菜甫

我點左白咖哩 自家制拉麵 香茅雞扒 炸得好脆 都好食
但另一個招牌豬軟骨真係做到入口即溶 必點
喇沙湯都好濃味 仲送飲品 居然有涼茶 要求温既都冇問題
2020-11-28 1127 瀏覽
話說最近叫外賣,食咗間我從未食過嘅餐廳!見佢都真係幾抵食,$72又飯又小食,仲有嘢飲!我地兩個食嘅都係蔥油雞扒飯,唯獨係小食唔一樣!個蔥油雞飯食落又唔錯喎!!啲蔥油勁香,又勁多,餸飯真係一流!塊雞扒仲要都幾厚下!.而小食分別係泰式魚餅同印度薄餅,呢兩樣唔係話唔好食,只可以話係普通!不過印度薄餅配埋青咖哩醬都算係貼心!而跟餐果杯飲品其實係柚子茶嚟,唔算大杯,但都叫好過冇啦!不過勝在夠平,以呢個價錢嚟講都算性價比高!

而跟餐果杯飲品其實係柚子茶嚟,唔算大杯,但都叫好過冇啦!

不過勝在夠平,以呢個價錢嚟講都算性價比高!
2020-11-27
15 分鐘 (堂食)
  • 香茅雞扒蔥油飯
2020-08-22 658 瀏覽
我是叫 網上外賣平台 外賣的,餐廳整單遲到,外賣包裝也馬虎, 外賣交給我時,差點因為包裝不夠穩固而跌下, 湯汁瀉出不少,加上塑膠袋和盒都被弄到好油。 馬拉喇沙湯麵味道有點淡,自家製拉麵太軟,沒有甚麼口感,不過招牌秘製豬軟骨還可以,吸了湯汁的味道不錯。最失望的是香醋青瓜,竟然有陣餿味。。。一拿外賣時最先注意到。青瓜不脆,沒有調味,而且還近室溫,更一直嗅到那股味,真的食慾大減,吃到一半就放棄了算得上好的是椰汁黑珍珠冰,椰汁不會太甜,黑珍珠粒幾爽,有咬感,不過個人不認為值得加 13元來試。全部食物總共 95元,我以同樣價錢可以食到更高質素的食物。

最失望的是香醋青瓜,竟然有陣餿味。。。

全部食物總共 95元,我以同樣價錢可以食到更高質素的食物。
馬拉喇沙湯麵
香醋青瓜
椰汁黑珍珠冰
2020-08-22
30 分鐘 (外賣送餐)
呢日朋友終於要喺長沙灣返工喇,我又可以和佢Lunch,不過佢話好忙,要食近啲,所以我唯有行去元州村嗰邊搵佢食飯啦😌。我最鍾意發掘小店,於是就搵咗呢間叫「薰甘同味 」嘅小店試下,位置喺正新樓盤地下。我哋下午一點鐘去到,剛好唔使等位,但轉頭都坐滿咗。小店座位唔多,應該只係坐到廿幾人到。環境叫做乾淨企理,坐得亦唔算太逼👍。小店嘅食物選擇幾多,主要係食特式湯麵🍜,價錢$43包飲品,都算幾抵嘅。另外,小店亦有個餐牌係精選飯餐🍚。除咗餐牌外,小店牆上有塊黑板列出咗好多餐牌上無嘅小食,但如果放埋落餐牌到會清楚啲🙈。我哋一人叫咗一碗麵,再加款小食Share😊,每人都只係$52。我要咗A)馬拉白咖哩湯烏冬配3)酥炸豬扒,豬扒同湯烏冬係分開上的,咁就唔會整淋塊豬扒🐷。不過可惜成個組合嘅味道都麻麻地,烏冬係平日超市買嚟打邊爐嗰種,唔係好掛湯。首先,白咖哩湯頭個口感怪怪的,粉粉地,唔通個湯係好似杯麵咁用水沖出嚟😅?咖哩味比較淡,完全唔辣,唔知係咪因為係白咖哩嘅關係。最後,湯麵係附上豆卜同蘿蔔,前者好似膉膉地...,後者就唔錯。至於酥炸豬扒就真係唔合格了,口感勁柴勁乾,又薄,要呑都有啲辛苦。其實豬扒係好難整得難
另外,小店亦有個餐牌係精選飯餐🍚。
我要咗A)馬拉白咖哩湯烏冬3)酥炸豬扒,豬扒同湯烏冬係分開上的,咁就唔會整淋塊豬扒🐷。不過可惜成個組合嘅味道都麻麻地,烏冬係平日超市買嚟打邊爐嗰種,唔係好掛湯。
酥炸豬扒
至於酥炸豬扒就真係唔合格了,口感勁柴勁乾,又薄,要呑都有啲辛苦。其實豬扒係好難整得難食嘅食物,所以有啲接受唔到...😟。
馬拉喇沙湯米粉配招牌秘製豬軟骨
我朋友就要咗B)馬拉喇沙湯米粉1)招牌秘製豬軟骨。我試咗啖,覺得好食過我果碗好多😂,無論湯底、麵底定餸料都係。豬軟骨確係唔錯,如餐牌所講入口即溶。喇沙湯底亦屬正常,起碼唔淡、唔粉,不過都係唔辣的,因為連我朋友都食到。本身麵底係米粉加油麵,即係摻摻,但要淨米粉都OK👌。
酥炸雞球
我哋加咗個熱嘅特式小食,🐔炸雞球(配芥辣醬)(原價$28, 套餐價$18),原來炸雞球得3件...,好孤寒囉,如果原價都係呢個份量,我會忍唔住出聲🙈。味道正常,炸雞無炸豬扒咁乾,而且個芥辣醬幾惹味。但呢度食物(包括湯麵)份量真係太小,我朋友直頭問食多嚿雞得唔得,我就知佢勁肚餓、未飽🙊。
涼茶
午市嗌麵食就送柚子蜜或者涼茶一杯,凍熱都可以選,涼茶係自己煲嘅夏枯草,味道不太甜,都可以,但又係勁細杯...😖。
總括嚟講,呢餐係份量少、味道普通嘅小店午餐😥。好簡單講就係我無衝動會想再嚟食過,就算試第個口味都係咁話。長沙灣呢頭咁多餐廳,如果小店唔好好努力、改進味道嘅話,恐怕生意難做...。
2020-06-05
馬拉喇沙湯米粉配招牌秘製豬軟骨
2020-03-04 908 瀏覽
其實我唔係第一次幫襯,我覺得呢間小店啲湯底唔錯幾好食,但係肺炎發生之後第一次黎,發覺啲員工嘅衛生意識好差(可能係li個時期會敏感d)姐姐有帶手套,但係執枱(客人用過既紙巾等等)之後又拎嘢食俾人,仲入廚房整埋埋野食,又再出黎收錢,之後又去沖野飲。我仲食唔食好?!我明白小店無咩人手,但全店得四個客(加dd外賣單)我見有一個廚師,兩個姐姐,其實分工可以好少少 ,或者執完枱洗一洗個手套先呢今日叫咗個咖喱豬扒飯,第一次食飯,咖喱汁好少唔夠撈飯,味道係可以既。
我仲食唔食好?!

2019-08-22 894 瀏覽
轉左工2個月了,黎到長沙灣區做野真係好多野食!今日一個人食lunch周圍行下發現依間小店,值得支持!叫左韓式芝士撈面配雞扒($40),十分抵食,好值得支持下!會再黎💪🏻
Happy Friday約左朋友睇7點鐘戲,但由於佢黎到長沙灣已經6點零。時間唔多,所以只可以食粉麵類。今次呢間小店位於一個唔起眼既角位,而且網上食評唔多,但勝在好評率高達100%,價錢又吸引,完全搵唔到唔試佢既理由。小店座位大概有20個,我地晚上6:15到達,唔駛等位可以直入。餐牌選擇唔少,除左主餐牌既粉麵套餐同小食之外,仲有每日精選飯餐供選擇,而且所有食物價錢都唔過$50,非常平民。黎親呢度既客人,我見十個有十個都會點入口即溶秘製豬軟骨,我當然唔執輸點左一份啦!! 豬軟骨配馬拉喇沙湯麵 $40豬軟骨慢煮到非常淋,稍為用多少少力就會夾到散哂,味道唔錯,鹹甜適中,不過我覺得未誇張到入口即溶,反而以「無牙既人都食到」形容比較貼切;除左豬軟骨外,蘿蔔清甜無渣、湯底夠香但又唔會一味得個鹹字、麵底更係油麵加米粉,一次過有兩種唔同既口感,整體非常唔錯!!如果覺得唔夠辣既朋友,更可以加自家製既辣菜脯添。見到咁多辣椒籽,就知加少少已經好夠辣!香茅雞扒蔥油飯 $42外貎比較普通,不過其重點係塊香茅雞扒,煎到金金黃黃好靚仔!! 而且又厚又滑,香芧味又香,推介。套餐加配小食---芝士醬雞球 $16大粒雞球
,價錢又吸引,完全搵唔到唔試佢既理由。

豬軟骨配馬拉喇沙湯麵 $40

自家製菜脯

如果覺得唔夠辣既朋友,更可以加
自家製既辣菜脯添。見到咁多辣椒籽,就知加少少已經好夠辣!
香茅雞扒蔥油飯 $42

香茅雞扒蔥油飯

而且又厚又滑,香芧味又香,推介

套餐加配小食---芝士醬雞球 $16
套餐加配小食---芝士醬雞球

大粒雞球炸得夠脆,口感未到好嫩但又唔會覺得乾同硬,呢個價錢黎講絕對收貨;個醬既芝士味好淡,如果衝著個芝士醬而點呢款小食既朋友,一定會倍感失望。
鹽酥豬軟骨

第一次見炸豬軟骨呢類小食,覺得好特別,所以即使已經點左秘製豬軟骨都仍然點埋佢,而事實都證明無點錯,我同朋友全餐最驚喜、最中意就係佢,可謂必點之選!!
新鮮炸出黎既豬軟骨,灑上少許辣椒粉,食落有辣椒既香,但又唔會辣到無左味覺;
鹽酥豬軟骨

外皮酥脆,內裡軟淋淋,肥膏位更係半溶狀態
,可惜只得三件,唔夠喉….
紫薯餅 $20
紫薯餅

一客有四件,雖然炸到有少許過左火,但完全無影響其味道,紫薯餡夠甜夠粉。

餐飲更有涼茶可揀,而且只屬微甜,好岩我個人口味,食完熱氣野可以即刻降一降火,小店非常貼心。除此之外,職員有愛心、細心、主動,例如當晚有位老太太進膳,佢地主動提供鉸剪。難怪小店只有好評,值得再次光顧
2019-07-05
紫薯餅
已經食過薰甘同味好多次,由佢初初開張$35一碗食到依家$40一碗,講緊都係一年內既事。雖然貴左咁多,但我都依然返轉頭,全因為佢既白咖哩湯底同豬軟骨!湯麵套餐先選湯底,再選一款配料,最後選麵底。另包括一杯野飲。而我10次裡面有9次都係白咖哩湯底+豬軟骨拉都麵~白咖哩湯底香濃,一D都唔辣,每次我都幾乎會飲哂成個湯。雖然白咖哩都算係重口味湯底,但飲完一D都唔會口渴!不得不提係佢既豬軟骨,豬軟骨味道帶甜,似日式做法,豬軟骨燜煮得非常淋身,淋身程度就算無牙婆婆都可以輕鬆食到。可以見到裡面既軟骨都已經變成啫喱狀,好明顯係經過長時間燜煮而成,食得出店主既用心製作,唔似坊間一D豬軟骨咁,D骨係硬到食唔落。麵底可以自選自家製拉麵/烏冬/米粉/米線/油麵。我今次揀左烏冬,烏冬煙韌,無特別。以往我都係食自家製拉麵,麵身有少少彎曲,口感煙煙韌韌幾有特色。配料有白蘿蔔,雖然已經過左白蘿蔔最靚既時候,但蘿蔔依然好清甜,好淋,無渣。如果你係第一次黎食,一定要揀馬拉白咖哩湯+豬軟骨+自家製拉麵,三樣野都好有特色,包你一試愛上!

馬拉白咖啡湯配豬軟骨烏冬

馬拉白咖啡湯配豬軟骨烏冬
2019-03-03 833 瀏覽
周圍食肆都係人,度度都有等位嘅人,行行下就見到呢間,門口唔多人等位,就試一試呢間!佢個menu都幾國際化,有馬拉嘅喇沙、日本九州嘅拉麵、韓式撈麵、星加坡沙嗲米線、泰式咖哩撈麵,連小食都有印度薄餅!叫個感覺穩陣嘅韓式芝士撈麵+沙嗲肥牛,配凍熱柚子茶或涼茶,都係$40!呢個撈麵都ok,有芝士同蟹子令成個感覺豐富左,無咁寡!而沙嗲肥牛都入味,略嫌唔夠多!另外加$12加個冷拼盤,日式麻醬豆腐、芥蘭四季豆同芥辣秋葵!佢份量都幾細,如果諗住食啲蔬菜,呢個係唔太抵!

2019-02-27
10 分鐘 (堂食)
2019-02-20 721 瀏覽
荔枝角長沙灣呢頭真係好多野食 如果唔係OpenRice左 經過應該唔會睇到呢間舖 因為條街中間無啦啦有個凹位 有啲凳比人休息下 後面就係呢間小店 簡直就係隱世小店馬拉喇沙湯麵 配秘製豬軟骨🍜喇沙湯底唔算好稠 但幾濃味😈 唔係太辣油麵米粉混合 口感豐富左 米粉仲要好掛湯豆卜吸埋啲湯 芽菜爽口🐷秘製豬軟骨 果然係招牌 軟骨好淋好入味四十蚊到就有一碗 包飲品 麵量仲要唔少 係幾抵食泰式魚餅 +$16🐟魚餅彈牙 配上泰式酸辣醬 幾惹味印度薄餅配青咖喱汁 +$16🌮薄薄一塊 外層都算酥脆 內層軟熟 唔太油膩 如果青咖喱汁多啲就好啦

馬拉喇沙湯麵 配秘製豬軟骨

🐟魚餅彈牙 配上泰式酸辣醬 幾惹味

印度薄餅配青咖喱汁
印度薄餅配青咖喱汁 +$16
2018-11-27 949 瀏覽
薰甘同味 🐥長沙灣-呢間小店我前前後後都嚟咗三次🤣 係一間佛心家庭式經營嘅小店 由佢以前$38 食到宜加$40 雖然話加咗小小價 但呢個價食到呢個質素已經係超班👍🏻-白咖哩烏冬配香茅雞扒 $40 9/10我去咗三次都係食一樣嘅😆 佢個白咖哩啱我呢啲食唔到辣嘅人 白蘿蔔大塊冇渣 好清甜 跟餐嘅雞排不得了 好夠份量 而且皮脆肉嫩 🤤🤤-另外值得一提嘅就係呢間店舖嘅豬軟骨😋 唔係嗰啲有脆骨嘅sok sok聲嘅豬軟骨 而係煮左七個鐘 啲骨好似啫喱嘅口感 而我就最中意食呢隻豬軟骨😆🤤
薰甘同味 🐥長沙灣
白咖哩烏冬配香茅雞扒 $40 9/10