2020-03-19 612 瀏覽
蛇王二呢個名相信好多人都有聽過,次次係銅鑼灣都係經過,從來都冇入過去幫襯,心血來潮突然想食蛇羹,所以就入咗來食啦!呢度既蛇羹同我食開既唔同,口感好似更加豐富,而且價錢唔貴,值得一試!呢度既燒味飯都唔錯既選擇潤腸同燒鵝都ok

呢度既燒味飯都唔錯既選擇

潤腸同燒鵝都ok
2020-03-17 685 瀏覽
蛇汁浸雞是甚麼味道,如果在蛇店喝過蛇湯的,就是那種味兒,食雞最梗要有雞味,食過很多地方的雞肉都一樣係霉!這店雞肉淋滑程度非常好嘅,浸雞生熟程度好準確!姜溶亦做得非常好,非坊間一般蔥油加味精而成的!叉燒亦係每次到店必點菜式肥燒燒鴨飯叉燒燒得非常,肥叉入口一啲都吾肥,反而會帶來爽脆的口感在銅鑼灣這個黃金地段,很多連鎖餐廳,食個午餐普遍要上70大元,以這個價錢可以食到這樣高質的燒味!絕對係消費首選!最尾食完結賬時,還用$100買了半斤臘腸用黎送禮!
這店雞肉淋滑程度非常好嘅,浸雞生熟程度好準確!
姜溶亦做得非常好,非坊間一般蔥油加味精而成的!
叉燒亦係每次到店必點菜式

肥燒燒鴨飯
叉燒燒得非常,肥叉入口一啲都吾肥,反而會帶來爽脆的口感
以這個價錢可以食到這樣高質的燒味!絕對係消費首選!
最尾食完結賬時,還用$100買了半斤臘腸用黎送禮!
2020-03-16
5 分鐘 (堂食)
  • 叉燒切雞飯
2020-01-16 1405 瀏覽
冬天係食蛇既季節,又係時候出動食返碗熱辣辣既蛇羹,暖暖身菊花會五蛇羹蛇羹大大碗,滿滿的,成碗都好足料,灑上白菊花花瓣,蛇肉絲一d都唔少,仲有冬菇絲,薑絲,陳皮等等,配埋薄脆,檸檬葉,十分美味,唯一美中不足既係薄脆同檸檬葉唔係自己任添,份量太少了脆皮膶腸飯膶腸好香酒味,外脆內軟,不過我就覺得軟得滯,一咬既時候較散,無左平時膶腸既口感,個味係好食既臘味糯米飯份量一d唔細,仲有膶腸臘腸各一,糯米飯軟硬適中,不錯食完成個人真係暖晒,直情熱到滴汗咁走😂
冬天係食蛇既季節,又係時候出動食返碗熱辣辣既蛇羹,暖暖身

菊花會五蛇羹

脆皮膶腸飯

臘味糯米飯
份量一d唔細,仲有膶腸臘腸各一,糯米飯軟硬適中,不錯

食完成個人真係暖晒,直情熱到滴汗咁走😂
2019-12-26 1074 瀏覽
孤陋寡聞的我懵然不知原來蛇王二已經由2015至2020連續6年獲選「米芝蓮車胎人美食 / 必比登推薦」,難怪由朝到晚都座無虛席,值得男朋友極力推介蛇羹最講究足料,蛇王二的蛇羹蛇肉佔了大半碗,而質感偏向濃稠,上盛的湯底以蛇骨熬成湯,喝一口便已經有一股暖氣在體內流動。至於吸引我的是它薑味之重,吃完感覺十分舒服,喜歡吃薑的朋友不可錯過哦~天氣驟降之際,再來一碗糯米飯,真是驅寒暖胃的絕配!至於燒味飯就沒有想像中特別,叉燒亦沒有半肥瘦,有丁點兒失望!

天氣驟降之際,再來一碗糯米飯,真是驅寒暖胃的絕配!
蛇羹套餐

至於燒味飯就沒有想像中特別,叉燒亦沒有半肥瘦
,有丁點兒失望!
雙拚
雙拚
  • 蛇羹
2019-12-24 675 瀏覽
天氣雖然不太寒冷, 但在如此潮濕如初春的時間, 吃一碗蛇羹也是一件樂事. 簡單的一碗蛇羮, 就是蛇肉, 木耳, 冬菇及雞肉, 老外朋友聽到蛇肉就怕, 我告訴他, 那些蛇肉絲看上去不就像魚肉一樣, 連肉上的骨紋也像, 哈哈! 加上檸檬草和菊花, 令其味道帶一點清幽, 這就是廣東人的飲食智慧.
2019-12-24 867 瀏覽
移居海外的朋友回港一聚,離港之前,就是把持不住要吃一頓蛇餐,所以連同小人三個前往蛇王二是也。我們抵達時店內十分多人,需要搭枱,不過也沒所謂,反正地方也算乾淨企理。一個套餐包括1碗蛇羹、1碗燒味/臘味飯以及1碟油菜。蛇羹也算足料,蛇肉不少,而且要求多些薄脆的話,店員亦十分慷慨地樂意提供,態度正面。別看燒味或臘味飯就只有肉跟飯淋一些豉油很齋,事實上單是這樣已經很和味!叉燒香甜帶肉汁;膶腸更為出色,腸衣是脆的,咬破時中間的油份在口腔裡滲出時,那種香法簡直令人難以抵擋!臘味糯米飯的臘腸和膶腸皆很美味,糯米飯夠香夠煙靭,只是略嫌臘味太少。灼生菜亦不是多,相中已是三個餐的份量,蠔油下得勁多,鹹了些。總體來說是滿意的。

叉燒飯

膶腸飯

油菜
總體來說是滿意的。
叉燒飯
膶腸飯
2019-12-15 619 瀏覽
天氣一凍就心癢癢想食蛇羹,平時一年四季都已經成日買襯蛇王二食燒味同膶腸,食蛇當然都會黎返呢度蛇羹餐百幾蚊就包一碗蛇羹,一碗膶腸飯同一碟油菜,如果就咁單叫一碗蛇羹都已經要七十幾蚊,當然係叫餐抵啲啦,仲加少少錢轉左做膶腸油雞飯。蛇王二雖然以蛇為店名,但佢既臘味同燒味都同樣地非常出色。成個餐既三樣食物份量都好大,絕無欺場。蛇羹一直食到底都食到蛇肉,而且其他配料都好充足,令到蛇羹口感同味道都十足。特別恩賞佢啲薄脆唔知點解可以浸好耐都唔會冧到變左一pat野,同埋真係會食到菊花既香味。

2019-12-03
  • 蛇羹
  • 膶腸
2019-12-06 748 瀏覽
我一直以為蛇王二得蛇食,一直無機會懲罰佢。後來先知道佢原來有燒味,特定午餐套餐。不過去到發現原來都幾多人食lunch會配埋蛇湯蛇羹,不過lunch唔食咁誇。平日Lunch都唔少人,如果一兩個人去食會快啲有位。--🍳 叉燒煎蛋飯 連飲品/例湯 HK$55雖然所有野都好似好簡單,都呢個配搭一直都好鍾意。😆 飯份量真係好多多,如果細食嘅朋友可以叫少飯,費時浪費。叉燒味道唔會太鹹,肉唔會話好鞋。汁嘅量正常,但味道唔重,再多啲會更有味道,加上煎雙蛋撈飯一流。🤔 呢個餐唔算特別平,但係銅鑼灣黎講算合理。--📌 午餐時段
叉燒煎蛋飯

🍳 叉燒煎蛋飯 連飲品/例湯 HK$55
📌 午餐時段
午餐
2019-11-28 776 瀏覽
🍵沙參玉竹燉生魚 ($76)套餐連單拼燒味飯 雙拼(+$2) 碗轉碟(+$5)1️⃣燉湯好滋潤好好飲!2️⃣真足料,成碗都係料,保證養生。👍🏻8/10🍗燒鵝叉燒飯 (套餐)🥩叉燒潤腸飯 ($52碗)好好彩唔洗加錢有鵝髀食!1️⃣必叫潤腸!外脆內軟!一咬即刻肥油出黎!2️⃣鵝髀皮脆肉嫩,好食,不過斬得薄,肉較少。3️⃣酸梅醬超超超超超超好味!甜度酸度岩岩好,好開胃!4️⃣瘦叉正常,肥叉極邪惡極肥美!👍🏻8/10
🍵沙參玉竹燉生魚 ($76)
套餐連單拼燒味飯 雙拼(+$2) 碗轉碟(+$5)
1️⃣燉湯好滋潤好好飲!
2️⃣真足料,成碗都係料,保證養生。
👍🏻8/10
🍗燒鵝叉燒飯 (套餐)
🥩叉燒潤腸飯 ($52碗)
好好彩唔洗加錢有鵝髀食!
1️⃣必叫潤腸!外脆內軟!一咬即刻肥油出黎!
2️⃣鵝髀皮脆肉嫩,好食,不過斬得薄,肉較少。
3️⃣酸梅醬超超超超超超好味!甜度酸度岩岩好,好開胃!
4️⃣瘦叉正常,肥叉極邪惡極肥美!
👍🏻8/10
2019-11-22 779 瀏覽
超級耐無黎過蛇王二,最記得係佢既燉湯,真係超正。平時最鍾意飲椰子雞,所以9秒9㨂左佢個椰子燉老鴿,個湯清甜到不得了,仲有半隻鴿起入邊,不過個蛊太高身比較難飲,最後全部倒落個細碗度一飲而盡先夠爽。西洋菜陳腎都唔錯,加左蜜棗,呢個湯仲更加甜。玫瑰油雞幾好味夠入味,雖然係雞胸都唔會太嚡,鍾意佢個豉油唔太油膩,薑蓉都好味。燒鵝就稍為韌,肉唔係太多,其實個飯都幾細,男人未必食得飽。完。。。。。。。。。。。。
超級耐無黎過蛇王二,最記得係佢既燉湯,真係超正。

西洋菜陳腎都唔錯,加左蜜棗,呢個湯仲更加甜。

完。。。。。。。。。。。。

2019-11-18 722 瀏覽
蛇羹$74套餐$114套餐太多,午餐食路晒蛇羹唔錯,因為我食到有蛇肉。好過去蛇宴,我唔覺有蛇肉潤腸是外脆內軟,但我鐘意臘腸多啲午餐時段現在有位,不用排隊,因為暴徒搞到香港經濟差,無遊客去香港

蛇羹$74
套餐$114

套餐太多,午餐食路晒

蛇羹唔錯,因為我食到有蛇肉。好過去蛇宴,我唔覺有蛇肉

潤腸是外脆內軟,但我鐘意臘腸多啲

2019-11-18
  • 菊花五蛇羹
2019-11-08 660 瀏覽
因為每日喺銅鑼灣工作關係,蛇王二已經變成我飯堂,每星期總會嚟兩三次,佢哋除左出名嘅蛇羹外,仲有佢哋嘅老火燉湯同燒味,膶腸都做得十分出色,燉湯我比較喜歡西洋菜陳腎,鳳爪螺頭,菜膽豬肺同冬瓜盅,清潤濃厚任君選擇,絕對可以比美屋企自己煲嘅老火湯,而燒味個人喜歡食豉油雞,師傅將雞隻做得夠滑又夠香,豉油味同甜味剛好,膶腸就唔駛多介紹都知道一定好食,外脆內香完全無肥膩感覺,而且套餐一湯一飯都係$80蚊左右相當合理,𠵱家天氣開始涼仲可以食碗蛇羹暖下胃。
  • 燉湯+豉油雞
2019-10-27 505 瀏覽
今日第一次晏晝食蛇王二,第一次去蛇王二無食蛇羹,終於,第一次認真噉品嚐蛇羹以外嘅食物。叉燒潤腸飯($52/碗):潤腸皮脆,咬口剛好,肥膏適量唔油膩,聽長輩講,落咗蛇汁,好好味。叉燒無指明要半肥瘦,但都好林,味道好啱我,唔會浮誇地甜,香之餘又唔會太燶。白飯軟硬適中,啲汁份量剛好,好味。不過碗飯唔多,男仔應該唔夠飯,要叫碟飯。本來以為午餐致送熱飲,原來是旦叫個燒味飯都有。不過,環境方面,來過就明,逼到一個點。

叉燒潤腸飯一碗送例湯

叉燒潤腸飯($52/碗):

本來以為午餐致送熱飲,原來是旦叫個燒味飯都有。

不過,環境方面,來過就明,逼到一個點。
2019-10-26
叉燒潤腸飯一碗送例湯
2019-10-08 445 瀏覽
This place does not come off as touristy at all as most people who dine here are locals, yet many tourists flock here to get a taste of the best Siu Mei rice in town. Most people would go for a set that is around $114 which includes a snake soup, a siu mei rice and a drink. However seeing that it was quite late and I wasn’t too hungry I just opted for the chicken thigh and liver sausage rice. Delicious and fragrant, big portion and bursting with flavours!

2019-09-30 509 瀏覽
店名乍眼一看便覺得很有營養,用料也的確優質,每碗蛇羹都是真材實料,湯頭醇厚入味,入口順滑鮮香,多種肉類交織糾纏,口感豐富又獨特,加入菊花、陳皮等豐富配料,更增添一番滋味,滋補的同時也不會太過頭,另外脆皮潤腸飯也值得一試:散發著濃郁的酒香,表皮烤得酥脆入味泛著誘人的油光,搭配香噴噴的白米飯最為合適。