2019-10-31 203 瀏覽
利申:唔係好識寫食評,加上第一次寫,sorry for 1999.尋日去完海洋公園,同女友過嚟食生日飯,食咗兩個set lunch (意大利飯同意粉),因為想食多啲生蠔,估唔到啲煙三文魚意大利飯又幾正,露荀又新鮮,個前菜沙律🥗係三文魚子沙律,估唔到個味道好夾,如果呢個冇食生沙律嘅腌尖食客,都食晒成碟。個忌廉湯好香,不過就覺得稀咗啲。之後食咗兩打生蠔, $10隻,超抵。最後仲有個寫晒名嘅甜品,係心太軟,個皮軟硬適中,個心又夠暖,正正子👍🏻同場加映,餐廳啲飲管係甘蔗飲管,非常環保,抵讚
同場加映,餐廳啲飲管係甘蔗飲管,非常環保,抵讚
心太軟
2019-10-30
慶祝紀念
生日
心太軟
2019-10-25 163 瀏覽
幾次黎都好爆,點餐後起碼等20分鐘期間限定鰻魚定食等成半個鐘,唔知係咪叫左先拎出黎解凍😓最慘係同一枱人出餐速度差好遠,試過一枱十幾個人,全枱人食完咁濟,其中一個扒都未出...
幾次黎都好爆,點餐後起碼等20分鐘
期間限定鰻魚定食等成半個鐘,唔知係咪叫左先拎出黎解凍😓
2019-10-25
30 分鐘 (堂食)
午餐
2019-10-09 377 瀏覽
用$10一隻生蠔做招來,都唔錯。以為其他食物同酒類應該貴番啲補數啦,結果又唔係喎。Set Dinner 百幾蚊都有交易,環境都唔錯。今晚係法國生蠔,都算creamy, $10一隻,超值,食咗10隻。晚餐沙律,麵包合格。牛菌湯,滑口,濃味唔過鹹,好味。石板自己燒安格斯肉眼扒12安士$298,如果叫西冷只係得8安士$208,所以叫咗肉眼扒,大件開心啲。上菜時預先煎咗兩面,應該大概有三成熟,之後就由自己繼續燒,由自己控制燒熟程度,都幾好玩。肉質味道都合格。水牛城辣肉腸薄餅,香脆,略嫌芝士少咗啲。跟餐白酒$29一杯,抵飲。門口有免費小禮物俾小朋友任揀一份,一入門口就已經開心咗先。服務員有禮貌,只係好多嘢要問先至俾,例如:配麵包嘅牛油,配牛扒嘅芥末醬等等都係要問先至有,有改善空間。結論,可以再去。
用$10一隻生蠔做招來,都唔錯。

晚餐沙律,麵包合格。

牛菌湯,滑口,濃味唔過鹹,好味。

水牛城辣肉腸薄餅,香脆,略嫌芝士少咗啲。

跟餐白酒$29一杯,抵飲。

門口有免費小禮物俾小朋友任揀一份,一入門口就已經開心咗先。

結論,可以再去。

2019-10-09
2019-10-09 369 瀏覽
本身住香港仔都黎過呢間店食左5,6次野。講真佢唔算平,食物都算好食。前幾次去服務都不錯。今次去唔知佢係咪換左批staff,態度差左好多。1. 唔覆單2.上牛排原來係表面煎左,另外再俾鐵板客人煎。(無講俾客人知)佢一黎就上左件排,之後俾鐵板但全程無話俾個客知點做,上完就算。要個客人問佢點做,仲要唔明應該點講,要另一個staff再黎解釋。3. 我本身係會員,之前食幾次都有折的。今次叫左幾個set dinner,佢出左單先,我再俾會員code佢record佢話價錢唔會變的,因為set dinner已經係優惠左的價錢,但我明明記得上次set lunch都有9折,唔知佢地點計的。
1. 唔覆單
2019-10-07 338 瀏覽
賣相好得,但腥味好勁。真正鮮甜的生蠔,大家唔駛加呢加路(加檸檬汁、加醬)食,因為加左反而畫蛇添足左,但呢度啲蠔真係好腥,唔知處理過程做左咩(利申:我唔係點$10平平蠔,係正價蠔一打)。我究竟食左咩落肚。另外柯打左個four cheese pizza.. sorry 係four cheese BISCUIT.. 餅邊硬到Kok kok聲,個餅底明顯就係超市買現成嘅餅底,面頭加cheese,然後拎去焗嘅質素,仲收$168呢個價真係搵笨。PS 客服是貼心而且殷勤,解答詳細,值得加許。

我究竟食左咩落肚。

PS 客服是貼心而且殷勤,解答詳細,值得加許。
2019-10-06
30 分鐘 (堂食)
2019-10-04 298 瀏覽
今次我已第三次嚟光顧 每次都會 order 10蚊嘅精選生蠔 但每一次都有無限驚喜 新鮮肥美 真的令人好滿足 我們今次 order了羊架 七成熟 剛剛好 保留到羊嘅肉汁 好juicy 之後叫了一個蜆肉意粉 蜆肉鮮甜肥美 真的令人回味無窮 最後當然是 order 甜品 最驚喜係 有個staff 我冇記錯佢應該叫阿希 最後好surprise 佢竟然在我不知情之下幫我預備了一個 寫了happy birthday嘅心太軟 簡直令我喜出望外 之前我嚟食嘢 已經見過呢個staff 做事好聰明 亦帶點幽默 留意到每個客的需要 因為我來當天的日子是星期六 這店鋪是很忙 但亦能帶了這麼高質素的服務給我 就是吸引了我回來這間店消費的原因 值得一讚
2019-09-24 314 瀏覽
小弟很少寫食評, 主觀角度認為, 此餐廳絕對值得推介給大家!香港仔區內少有坐得舒服的餐廳, 午餐及晚餐也已經多次光顧過.午餐收費合理, lunch set選擇算多. 晚餐款式選擇多, 特別是pizza和炸豬手有水準, 其他食物也不俗. 可開酒, 有氣氛. 除$10精選即開生蠔是賣點之外, 一般也有七至八款世界各地生蠔選擇, 價格合理. 加入會員後更多優惠, 食物及價格合比例. 性價比不俗.特別在此讚揚一下Waitress: Junely, 她敬業樂業, 常臉帶笑容, 服務態度熱情及友善, 耐心聆聽客人需要並介紹各款食物及會員優惠, 絕對值得一讚
午餐收費合理, lunch set選擇算多.

• Pizza
  • 炸豬手
環境服務不錯 食物選擇多 肉排好吃 生蠔cp高 適合聚餐🙆.🐚每日精選生蠔$10隻🐚$10隻但絕不欺場 大隻又新鮮 帶海水咸香 一不留神就連吃半打🐚同場看見自選生蠔(一打$308)🐚可選來自美國 紐西蘭 南非 法國 日本的生蠔🙆店員逐一介紹其特色 又真係有微妙不同 同埋大隻到分幾啖先食完 好滿足😍.🐮美國CAB 西冷牛排10orz $288🐮成餐最好味 牛排放在鐵板熱石上 食客可自行調節熟度 所以肉粉嫩多汁肉質很好亦重牛香 表面微焦  好吃.🐷炭煙西班牙黑豬配小紅莓蜜糖汁$248🐷很厚肉 但亦好鬆軟 肉的中心還是微粉紅的紅莓蜜糖汁酸甜解膩 .🌿羽衣甘蘭鮮芒大蝦沙律🌿芒果非常香甜 沙律菜夠爽甜生鮮.
環境服務不錯 食物選擇多 肉排好吃 生蠔cp高 適合聚餐🙆
食客可自行調節熟度 所以肉粉嫩多汁
肉質很好亦重牛香 表面微焦  好吃
🐷炭煙西班牙黑豬配小紅莓蜜糖汁$248🐷
很厚肉 但亦好鬆軟 肉的中心還是微粉紅的
紅莓蜜糖汁酸甜解膩 .
🌿羽衣甘蘭鮮芒大蝦沙律🌿
芒果非常香甜 沙律菜夠爽甜生鮮
2019-08-02 599 瀏覽
食晚餐既時間又到了,今日揀食呢間~唔算好餓,但又想食啲野,就行左入去。一坐低,叫杯啤酒先佢啲生蠔做緊10蚊隻,初頭都唔係好大期望,點知啲蠔都大隻喎! 都幾鮮,抵食抵食!!好似叫做啤酒炸薯條?唔記得個名~熱辣辣,脆卜卜,好味!炸魷魚圈,好食,又唔會太咸,都易咬,ok!!可以一試!之後再叫左呢個意粉,覺得ok, 正常!都可以一試!總括黎講,餐廳都幾大間下,唔係好多人食🥺不過服務都ok, 坐得又舒服,會再返黎食架🤣
食晚餐既時間又到了,今日揀食呢間~
唔算好餓,但又想食啲野,就行左入去。
一坐低,叫杯啤酒先

佢啲生蠔做緊10蚊隻,初頭都唔係好大期望,

點知啲蠔都大隻喎! 都幾鮮,抵食抵食!!
好似叫做啤酒炸薯條?唔記得個名~熱辣辣,脆卜卜,好味!

炸魷魚圈,好食,又唔會太咸,都易咬,ok!!可以一試!

之後再叫左呢個意粉,覺得ok, 正常!都可以一試!
總括黎講,餐廳都幾大間下,唔係好多人食🥺
不過服務都ok, 坐得又舒服,會再返黎食架🤣
2019-07-30 573 瀏覽
到香港仔區探朋友時,在香港仔中心一帶看到一個非常誘人的餐廳標題,於是跟朋友一起進內探索一下我們走進 Oystime 蠔灘餐廳內,餐廳標題是:$10 一隻生蠔。真的如此便宜嗎?起初以為是每人限點一隻 $10 生蠔,這樣已經不錯。當我們點食物時,店員說 $10 蠔不設上限任點!我們當然不客氣,先點了一打,而且生蠔款式每天都不同,怎能不吃?這天的 $10 生蠔是來自法國的紛迪加蠔 French Fine de Claire,鮮甜味道中帶一點礦物味道,很好吃!我一口接一口的吃下它們,很快就全數吃光,非常暢快正當我們想再點珍寶蠔之際,看到店內還有很多不同款式的生蠔,於是我們點了幾款試試。當店員送上生蠔後,他為我們逐一介紹國家來源、口味特點、建議進食次序等等,他建議由第一款開次,源著順時針方向去逐一品嚐,感覺已經上了一課!首先送上的是有手掌般巨大的愛爾蘭卡靈福德 Carlingford 珍寶蠔,很有氣勢!印象中是我吃過最大隻的生蠔,要分開兩口才能吃完,而且珍寶蠔鮮甜帶點 creamy,感覺自然,適合喜歡清新自然的我。然後送上的六款生蠔有日本宮城生蠔、美國維珍尼蠔 Virginica Oyster、

正當我們想再點珍寶蠔之際,看到店內還有很多不同款式的生蠔,於是我們點了幾款試試。當店員送上生蠔後,他為我們逐一介紹國家來源、口味特點、建議進食次序等等,他建議由第一款開次,源著順時針方向去逐一品嚐,感覺已經上了一課!首先送上的是有手掌般巨大的愛爾蘭卡靈福德 Carlingford 珍寶蠔,很有氣勢!印象中是我吃過最大隻的生蠔,要分開兩口才能吃完,而且珍寶蠔鮮甜帶點 creamy,感覺自然,適合喜歡清新自然的我。然後送上的六款生蠔有日本宮城生蠔、美國維珍尼蠔 Virginica Oyster、南非鯨灣港蠔 Walvis Bay Oyster、紐西蘭托拉加貝 Tolaga 蠔、法國朱莉莫格 La Jolie Mauger 蠔及芝拉島 Gillardeau 蠔,當中我特別喜歡兩款源自法國的蠔,吃下去先有香氣湧出,再慢慢滲出鮮甜,獨特又好吃,其他幾款生蠔的口味很不同,有 creamy 的,有礦物味較濃的,讓我大開味界

朋友的太太也一起來,她不能吃生蠔 (好可憐呢),Oystime 內也有其他美食可供選擇,我們點了西班牙火腿配甜美又爽趣的蜜瓜、香辣又不會辣得過份的辣肉腸薄餅、香脆的咸豬手及心太軟,全部都很有水準。餐牌上還有很多美食可以點,下次要找更多朋友一起來吃了
2019-07-18 442 瀏覽
之前黎過食lunch,覺得相當吾錯,但一路吾記得寫食評,而家寫番,推介大家多啲黎食!餐廳星期一至日都提供set lunch,價錢由幾十蚊至百幾蚊都有,最貴嘅西冷扒都係$128,包埋餐湯餐包餐茶,仲免加一添!🤗我地上次叫左$128嘅西冷扒,用會員買一送一優惠,即係$64蚊落樓,係咪抵到無朋友?😂5成熟嘅西冷煎到啱啱好,厚切有口感又有肉味,連啲配菜薯蓉都好好食,點可以吾推薦俾大家😎再食埋佢每隻$10嘅生蠔,簡直完美!

再食埋佢每隻$10嘅生蠔,簡直完美!
2019-06-28
午餐
  • 西冷
2019-07-18 191 瀏覽
今日又黎食生蠔,其實最近都黎左好多次,貪佢人環境舒服又夠冷氣!😎每日嘅生蠔都可能來黎自吾同國家,個人覺得之前嘅食到嘅南非生蠔最正,隻隻都肥大肉厚,口感爽脆兼無腥味,而今次佢無左張牌寫係咩國家嘅蠔,吾知係咪咩國家都有啲呢?今日啲蠔睇落都ok但其實無咁飽滿,同南非蠔爭一截,吾知係因為國家嘅分別定係當吾當造嘅問題,我就對生蠔無咩研究。第2輪同第3輪質素都係差不多,有部分蠔就太過薄身細隻,食落無咩口感。另外叫左個 set dinner $188,自己响舊熱石度燒肉眼扒,味道吾錯,厚切但夠晒淋,幾生幾熟自己話事,好啱我!😁

2019-07-17
  • 肉眼
  • 西冷
2019-07-07 306 瀏覽
店舖主打生蠔,果然無令人失望!😎是晚的特價$10生蠔是Irish的,新鮮鮮甜有少許金屬味,well-balanced!😋兩個人食完半打,意猶未盡,經負責人細心推介下,又試了兩轉$208半打(是晚仲有openrice訂座68折🎉)的a la carte生蠔,愛爾蘭、南非、美國、日本、法國全部試晒,味道各有特式,重點係超級新鮮!!🤩以咁抵價錢,可以食蠔食到飽,實在大滿足!!!😋第一次寫食評,真心的好物推介🤓
店舖主打生蠔,果然無令人失望!😎
以咁抵價錢,可以食蠔食到飽,實在大滿足!!!😋
第一次寫食評,真心的好物推介🤓
2019-07-03
  • 南非及法國生蠔😍
2019-07-02 352 瀏覽
只見過無位就緊係無得坐,但今日父親節就經典,竟然有一班正在等既人,有位無得坐,理由充份無比,我一到就話要等到8:15先call back我,咁咪係度等下,反正有一半位無人坐,應該好快啫!點知⋯⋯⋯ 我由7:40等到8:20成個門口擠門walk-in同訂枱客人,我係老世真係要教育一下佢,點樣幫公司賺多d錢!明明個場有一半位吉左,得左30分鐘司然係「又繼續等!」依個都係walk-in蠔灘要等定律,最好笑都未到! 以為刻枱可以一到左有位坐啦!蠔灘留咁多無人坐既位⋯唔通未到七月就⋯有訂左位客人話:研究點架?幾時先有位架?職員:「哦⋯未夠8:15喎!」又無人接待!我就得淡笑!你要行到門口位爆晒,連坐係度既人都覺得奇怪先有些微作用,最好笑有人已有訂枱號碼都要爭一輪⋯其中一個食客問:「我訂左枱⋯明明同佢講左兩次,點解又會比另一個入先架?」我又笑左,「係喎⋯訂左位既人客到左無人理,遲黎先上岸,真係好好笑!」我見狀就緊係⋯閃啦!當我食飽飽之際,收到蠔灘尊貴既職員電話,當時到8:50,「我係蠔灘,依家有位⋯」我:「我食飽啦⋯⋯bye!」 蠔灘老闆,如果你想有多d生意,已唔好成為香

蠔灘老闆,如果你想有多d生意,已唔好成為香港仔既食店慣例 — 開唔夠一年就執,你就改下入坐既固執規矩啦⋯⋯否則,命運只有一個。
2019-06-25 326 瀏覽
地方寬敞,同隔離枱有一米多既距離!空間感大,坐得舒服!唔嘈。環境乾淨!裝潢簡單。waiters 服務態度好,有禮,approach 快,落單準確!全單有68折好抵!$78既生蠔海鮮拼盤同$98 5隻不同款既生蠔好可惜夜晚是沒有的。唯有叫$10一隻愛爾蘭生蠔,以為平野無好野,結果出奇的好。無肚屙無肚痛,生蠔大小適中,juicy, 拍得住康得思酒店既生蠔。$99隻芝士龍蝦都出奇大隻,原隻上。肉汁鮮味,烹調得幾好!肉眼扒 $328 有配菜。價錢大眾化,肉眼扒算大塊兼厚切。但不覺特別好,只是大眾水準啦

$99隻芝士龍蝦都出奇大隻,原隻上。肉汁鮮味,烹調得幾好!

生蠔
芝士龍蝦