2022-08-18
之前食過蠔灣Oyster Cover嘅晚餐,覺得佢嘅生蠔🦪同刺身質素好好勁新鮮,成日心思思想encore😆原來除咗尖沙咀外,係天后都有分店,突然想食都可以訂購外賣嘅生蠔刺身拼盤返屋企慢慢嘆🥰呢度會搜羅唔同產地嘅時令生蠔同刺身,外賣會用冰盤雪住,加埋保溫袋比你拎返屋企,就可以食到同堂食一樣嘅賣相同質素👍🏻👍🏻如果同朋友開party或者慶祝特別場合就可以拎呢個拼盤,可以按喜好同人數選擇唔同款式同數量,屋企人朋友一定覺得好surprised😛😛Namibia (West Africa) - Standard、Tia Maraa Pearl、Spanish Arousa Oyster - Standard、Speicales Lambert - No.2、Tarbouriech Oyster (Pinky) - No.1非洲、西班牙同法國嘅生蠔都試到,好似✈️飛咗去旅行咁😎😎順時針由淡至濃順序食,非洲納米比亞有生蠔都係第一次聽,味道清甜,口感爽脆,作為開場就剛剛好😋;第二款嘅Tia Maraa來自愛爾蘭,蠔味重少少,口感creamy啲;第3款西班牙嘅蠔都比較少見,size比其他細隻啲,但蠔味就重
非洲、西班牙同法國嘅生蠔都試到,好似✈️飛咗去旅行咁😎😎順時針由淡至濃順序食,非洲納米比亞有生蠔都係第一次聽,味道清甜,口感爽脆,作為開場就剛剛好😋;第二款嘅Tia Maraa來自愛爾蘭,蠔味重少少,口感creamy啲;第3款西班牙嘅蠔都比較少見,size比其他細隻啲,但蠔味就重啲;味道甜啲,而且帶點礦物味;最後嘅法國Pinky蠔金屬味就重啲,而且好厚肉。可以一次食勻咁多款真係好滿足😻😻
車厘蜆、北海道活赤貝、紐西蘭深海龍蝦仔、北海道帶子
刺身方面都好新鮮又鮮甜,龍蝦仔🦞賣相晶瑩剔透,食落好彈牙,完全唔使調味都夠甜;帶子同樣厚肉鮮甜;赤貝就好爽口又夠新鮮😗😗
人均消費:$280
推介指數(10分為滿分):8分