2018-03-08 149 瀏覽
已經摸過好幾次門釘。今次仲要膽粗粗,系情人節正日吾Book枱,三點幾衝左上去。好在下午茶系無乜人姐,終於比小編食到,好感動!♪(´ε` )雖於餐廳小小,但位置與位置之間都留空間,坐得都好舒服呀。黎到呢到梗系試下佢海鮮拼盤,聽好多人話佢又平又好食。加埋下午茶時段,拼盤加杯紅酒 (hkd$58)。 太抵啦!海鮮又新鮮!又要小編最愛既生蠔同鮑魚!忍吾住都叫左兩碟,大滿足٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و紅酒一小杯。如果吾飲酒既可以同服務員講轉其他飲品架。驚會肚仔餓,所以叫多左個 大排檔招牌黑毛豬炒飯(hkd$58) 小編就覺得麻麻啦,炒得吾系太香,食落味道比較淡,但材料系十分充足,過得去啦。

雖於餐廳小小,但位置與位置之間都留空間,坐得都好舒服呀。

海鮮拼盤

紅酒一小杯。如果吾飲酒既可以同服務員講轉其他飲品架。

大排檔招牌黑毛豬炒飯
2018-02-14
大排檔招牌黑毛豬炒飯
2018-03-08 90 瀏覽
媽媽今日生日,就帶左佢黎佢最中意既西餐大排擋食, 因為有好多唔同種類既食同埋有大排擋既食物阿華田紅豆冰 $48今次我係第一次試覺得可以咬再紅豆冰同埋有紅豆冰咬下好有咬口同埋好特別本身我都好中意華田呢杯飲品可以滿足曬我2 個願意同埋加埋都真係好夾呀燒牛脷熱脆包 $88覺得好脆好特別入面有肉包皮都烤得好香同埋入面肉都夾再加上有芝士及醬料食起上黎唔怕好乾爭爭活蜆白菌薑味米酒煮鮮蝦 $168好多唔同既海鮮係入面有我最中意既菇同蜆粒粒蜆都好大粒同埋鮮都好鮮甜🍄都入曬海鮮味好香意式香草蕃茄芝士煮日本年糕 $88有酸酸既蕃茄味再加上香草味而且日本年糕比韓國年糕更加香及彈牙同埋唔會痴牙所以會食得更放心而且份量都好大好多燒西班牙黑毛豬肉眼歌 $229除左有黑毛豬仲有好香好鮮既菠蘿同埋蕃薯做伴菜日本蜜桃雪芭好中意食呀好食同好鮮既蜜桃味仲有得食埋個蜜桃架雪芭好滑
阿華田紅豆冰 $48

好中意食呀
好食同好鮮既蜜桃味
仲有得食埋個蜜桃架
雪芭好滑
所謂的大排檔給人的感覺就是一種很熱鬧,很有鑊氣的飲食風格,適合一大班人吃喝談天。這間餐廳雖然叫做西餐大排檔,但給人一種高級的西餐的感覺,而食物帶有些少中式風格,兩者關係十分微妙,給人味蕾一種衝擊。餐廳位於銅鑼灣渣甸街渣甸中心,位置方便。一上到去,環境十分寬敞。雖然叫做大排檔,但是給人一個安靜,清閑的環境。不少食客都是情人,或是與三五知己一起用膳。晚餐就當然少不了有套餐選擇,但我和朋友喜歡單點,食物選擇也比較多。這裏有不少招牌菜。經過店員的介紹,我們點了兩個前菜,兩個主食和一份甜品,真是飽到上心口。燒牛脷熱脆包$88這個一上枱已經聞到很香的芥茉醬味。師傅把燒得香口的牛脷夾入香脆的法式麵包裡,中間更有一層Wasabi芥末醬,讓這個包帶點香辣味道。麵包焗得香脆,牛脷有嚼勁,兩者夾在一起,滋味無窮。冬陰公蝦多士 $98賣相很吸引,是原隻鮮蝦呈上。中間夾着麵包和蝦肉,外面沾上麵包糠,經過烤炸,鮮蝦表面脆身,蝦肉彈牙,配上特色的冬陰公醬,酸酸辣辣,惹味開胃。活蜆白菌薑味米酒煮鮮蝦 $168這個就有點像中式大排檔的菜式。它雖然是用薑來調味,不過薑味也不算太重,反而海鮮味很濃郁。鮮蝦新鮮,爽口彈牙,海

燒牛脷熱脆包$88
燒牛脷熱脆包

麵包焗得香脆,牛脷有嚼勁,兩者夾在一起,滋味無窮。

冬陰公蝦多士 $98
冬陰公蝦多士

活蜆白菌薑味米酒煮鮮蝦 $168
活蜆白菌薑味米酒煮鮮蝦

這個就有點像中式大排檔的菜式。它雖然是用薑來調味,不過薑味也不算太重,反而海鮮味很濃郁。鮮蝦新鮮,爽口彈牙,海蜆也很鮮甜。
最後一定要試一試它這個湯汁,因為所有海鮮的精華都落在湯汁裡面。

燒西班牙黑毛豬肉眼蓋$229
燒西班牙黑毛豬肉眼蓋

慢煮西班牙黑毛豬是西餐裏面的經典菜色。黑毛豬不用全熟,七成熟就剛剛好,裏面仍然保持粉嫩的顏色。

黑毛豬肉質較結實,所以並不油膩。黑毛豬肉有嚼勁,很香口,味道不錯。伴菜有紫薯蓉和新鮮菠蘿,非常香甜,減低豬肉的油膩感。

原個菠蘿雪葩$78
原個菠蘿雪葩

菠蘿雪葩味道清新,菠蘿味道很出,凍冰冰的,很清涼。

Virgin colada $68
Vingin  colada

看過我食評的都一定知道我很喜歡virgin colada ,因為喜歡椰汁和菠蘿帶來的清新感覺,這會恰到好處,不會太甜。

最後二人埋單800多元,今餐是吃得有點貴,不過如果大時大節來這裏慶祝,這裡不失為一間好餐廳。
燒牛脷熱脆包
冬陰公蝦多士
活蜆白菌薑味米酒煮鮮蝦
燒西班牙黑毛豬肉眼蓋
原個菠蘿雪葩
Vingin  colada
2018-03-07 61 瀏覽
渣甸街開jor 唔少食市building, 有熟悉既都有新奇的! 你會見到 西餐大排檔 呢個名! 會忍唔住想去一探究竟. 上到倒, 店外格局系用霓虹燈 同埋 舊年代擺設! bb 乳鴿鹵水後再炸, 外皮脆口的, 但不會乾身, 而且食落去好入味, 肉裡面帶著鹵味香味.睜一下眼,已經食曬!呢個豬扒包大有來頭, 裡面既豬肉系黑毛豬, 麵包暖熱的帶脆! 入面既黑毛豬份量都不少, 每啖食落口, 滿足感十足!裡面都有wasabi 沙律醬,唔會覺得好膩.  而且再加伴碟的菠蘿, 酸酸甜甜. 黑松露忌廉炒雜菌$98一上臺,已經畀那股黑松露既香味吸引,加上忌廉,香味更加濃, 而且食落口, 唔會覺得好膩. 而更覺得那個汁好滑. 乾炒黑椒黑毛豬意粉那個黑椒香味一樣系濃, 而且系乾炒, 一剎那覺得除jor 河粉之外, 意粉乾炒都好好味!黑毛豬唔會好乾! 淋上小小黑椒汁, 相當開胃!!重頭戲 燒牛脷!切得厚厚的, 賣相相當吸引, 食落口, 唔會覺得好乾! 咬口十足! 可以配上那個wasabi 醬, 另一番風味!
上到倒, 店外格局系用霓虹燈 同埋 舊年代擺設!

bb 乳鴿
睜一下眼,已經食曬!

裡面都有wasabi 沙律醬,唔會覺得好膩.
 而且再加伴碟的菠蘿, 酸酸甜甜.

黑松露忌廉炒雜菌$98

乾炒黑椒黑毛豬意粉
黑毛豬唔會好乾! 淋上小小黑椒汁, 相當開胃!!

重頭戲 燒牛脷!
切得厚厚的, 賣相相當吸引,

2018-02-02
2018-03-05 71 瀏覽
要喺銅鑼灣搵個好嘅地方同同事講下啲八婆野呢呢都係一個不錯嘅選擇睇到個名以為西餐大排檔 係好平既平既原來係去到中間位嘅西餐有主菜湯嘅飲甜品百零蚊喺銅鑼灣差唔多啦餐湯係青豆湯非常之特別同埋有營養平常好尖飲到呢一款嘅餐湯仲有蒜蓉包好香脆而且有濃蒜蓉味叫咗午市套餐加$55就可以有個海鮮拼盤有生蠔 鮑魚帶子鮮蝦生蠔非常之肥美帶子非常之甜鮮蝦非常之爽口鮑魚非常之新鮮配上特製嘅香草醬好fresh燒冰島無骨羊架 無骨非常之方便又唔so配上煮紫薯薯蓉非常之健康有羽衣甘藍一啲都唔馬虎番茄係燒過不太生燒美國西冷牛扒非常之大件肉質非常之柔嫩多肉汁 是日甜品係香蕉朱古力慕絲朱古力和香蕉永遠都係咁夾有香嘅香蕉味亦都唔會有太濃朱古力味最後仲有杯咖啡或茶真係過咗一個愉快嘅下午
要喺銅鑼灣搵個好嘅地方同同事講下啲八婆野呢

是日甜品係香蕉朱古力慕絲
朱古力和香蕉永遠都係咁夾
有香嘅香蕉味亦都唔會有太濃朱古力味

最後仲有杯咖啡或茶真係過咗一個愉快嘅下午
西餐大排檔.. 個名好得意.. 就咁聽完真係唔知佢究竟係食西式定港式..xd裝修有少少懷舊西餐廳feel *v*燈光微微昏暗.. 最估唔到既係👇🏻👇🏻👇🏻竟然有live music呢!! 雖然只係簡簡單單一個結他手..但係成個氣氛都已經好唔同💕而且佢會自彈自唱.. 成個氛圍都好和諧 : ](不過全晚聽得最多既... 係生日歌XDD 勁多人係呢度慶生!!)望到呢頁menu就明白點解叫西餐大排檔...除左西餐 佢都有好地道既港式小食.. 包括我最愛既乳鴿呀!!!😍可惜落單時佢話已經賣晒... >^<"其餘款式多數都係西餐.. 不過有少少fusion元素好似wasabi配牛脷 同埋 芝士配咖喱蛋炒飯咁佢都有供應d set menu.. 不過唔岩叫~ 我地散叫左^0^最先黎到既係朋友叫既朱古力紅豆冰$48價錢唔算平 但係呢個配搭幾新鮮我試飲左一啖.. 不過個一啖淨係飲到紅豆冰味 XD據朋友所講飲飲下朱古力味都突出呀 ~~ 都幾滿意!前菜-咖喱蟹肉配熱脆包$128有驚喜的前菜! 甜咖喱上放左蟹籽 出奇地兩者好夾而咖喱入面亦有唔少蟹肉🤤熱脆包本身已經係一樣好好味既野, 煙煙韌韌又脆
裝修有少少懷舊西餐廳feel *v*
燈光微微昏暗.. 最估唔到既係👇🏻👇🏻👇🏻
但係成個氣氛都已經好唔同💕
而且佢會自彈自唱.. 成個氛圍都好和諧 : ]
望到呢頁menu就明白點解叫西餐大排檔...
可惜落單時佢話已經賣晒... >^<"
其餘款式多數都係西餐.. 不過有少少fusion元素
好似wasabi配牛脷 同埋 芝士配咖喱蛋炒飯咁
朱古力紅豆冰
最先黎到既係朋友叫既朱古力紅豆冰$48
價錢唔算平 但係呢個配搭幾新鮮
我試飲左一啖.. 不過個一啖淨係飲到紅豆冰味 XD
據朋友所講飲飲下朱古力味都突出呀 ~~ 都幾滿意!
前菜-咖喱蟹肉配熱脆包$128
有驚喜的前菜! 甜咖喱上放左蟹籽 出奇地兩者好夾
而咖喱入面亦有唔少蟹肉🤤
熱脆包本身已經係一樣好好味既野, 煙煙韌韌又脆口..沾埋呢個咖喱真心好好味!!
如果可以比多d熱脆包就好!! 因為個咖喱份量都幾多~
食完會想繼續食的配搭*v*
正宗西班牙橡果級黑毛豬煎蛋飯$118
一上枱時隻煎蛋係完全覆蓋住d黑毛豬.. 個感覺勁有頹飯feel ..xd
不過一食落口就知道一d都唔頹... >v<
佢用既黑毛豬係最頂級既Bellota, 即係呢隻豬係60%食橡果做糧食架~
所以食落去又甘香 又軟腍!!
火焰焗雪山
火焰焗雪山
火焰焗雪山$98
出場時確實有氣勢...即時淋上冧酒製造燃燒的效果..
入面既雪糕 係曲奇妙趣口味!!
不過佢既蛋白霜同海綿蛋糕好似都唔係好夠甜...無乜味
傳統香蕉船
有成3球雪糕的傳統香蕉船$68
但係呢...香蕉唔係好夠熟所以唔太甜...
草莓醬味道亦一般般... 感覺有點overpriced..

睇黎呢度既咸食係做得唔錯, 但係甜品就有待改善呢~~
$506好似幾貴咁... 但係都叫左1個小食1個主菜2個甜品1杯飲品...
覺得會再黎食的~ 特別係好想試佢個乳鴿
但就未必會再叫呢度既甜品呢xdd
2017-12-08
2018-02-28 57 瀏覽
😋西餐大排檔 ,顧名思義西餐混合中式 菜 乳鴿普普通通,聽講幾出名,但係有點名過其實,外皮也不夠脆!燒牛肉沙律幾特別,上面加了一些爆珠,酸酸甜甜的,很開胃燒肉眼扒,由一般的薯仔改用了紫薯,配菜也 用了茄子代替 🍆,幾有創意!跟餐的 黑松露年糕也不錯,醬汁香濃而且年糕 有咬口,這個也很值得嘗試!👌蘑菇湯 幾香濃,喝落有粒粒蘑菇碎大蝦鮑魚 意粉,蝦肉 鮑魚 鮮味!應該用了新鮮野!但意粉冇咩味!有小小失望😞至於飲品和甜品方面,也普普通通,飲品朱古力紅豆冰,朱古力味不夠香濃!😐芒果,曲奇,雪糕也一般,唯獨那個朱古力雪糕球裏面加了棉花糖,幾特別幾好食!👌最後服務衛生上有 小小不滿,因為杯水入面有隻細蚊,再者 埋單是997$,比左1000$,之後侍應 連三蚊也不找,雖說 三蚊很少$,但找$是道理,不找是人情!這方面有點做得不足!🧐
😋西餐大排檔 ,顧名思義西餐混合中式 菜

乳鴿普普通通,聽講幾出名,但係有點名過其實,外皮也不夠脆!

燒牛肉沙律幾特別,上面加了一些爆珠,酸酸甜甜的,很開胃

蘑菇湯 幾香濃,喝落有粒粒蘑菇碎

這方面有點做得不足!🧐
  • 松露煮日本年糕
  • 香燒牛肉眼
2018-02-24 91 瀏覽
又到左要享受放假的重要時候放假一定要睡眠足夠,之後吃一個滿足的早午餐才算是放假,所以今次放假就同男朋友去銅鑼灣食飯+行街啦~加HKD55(1人)就有的海鮮拼盤必點!*上圖是2人份湯跟包味道好像不太配不過2樣都很好吃相信愛木瓜的人都會愛這個沙拉,蝦非常新鮮香甜男朋友最愛的黑毛豬,每次來都必點好像是7成熟,肉質很有口感,好吃海鮮大會,吃了剛剛的海鮮冷盤好像不太夠~再要超有心香蕉慕絲,不會太甜,當作整餐的句號剛好~配上一杯咖啡或茶,又是一個美好的假期
又到左要享受放假的重要時候

加HKD55(1人)就有的海鮮拼盤
必點!
*上圖是2人份

湯跟包味道好像不太配
不過2樣都很好吃

相信愛木瓜的人都會愛這個沙拉,蝦非常新鮮香甜

男朋友最愛的黑毛豬,每次來都必點
好像是7成熟,肉質很有口感,好吃

海鮮大會,吃了剛剛的海鮮冷盤好像不太夠~再要

2018-02-22 76 瀏覽
i was a bit hesitant with the setting and the idea of dai pai tong in western food but this visit has changed my perspective. the soup was a typical chinese soup. a homey fish soup with papaya. my bf said it was a bit weird n fishy but to me. it was similar to what my mom makes. the highlight of the day is the juicy pork. the taste of its oil was just right n it was cooked just right too.oh n the seafood platter we added on was delightful too. fresh n really nice flavors from the abalone
2018-02-10
  • 海鮮拼盤
2018-02-21 76 瀏覽
西餐大排檔,一開始聽到呢個名完全唔認為有西餐食,以為係一般有得鋸下扒既西式茶餐廳式者冰室only。然而,事實再次證明凡事始終5可以睇表面,未去過既你點都5知呢間位於銅鑼灣的樓上餐廳會係咁有水準同格調。環境間鋪12點開,我約左朋友1點,一上到去就比個氛圍影響到,又長又大幅既老香港大排檔既相係藍色的燈光下彷彿想向每位到來既客人訴說香港呢幾十年翻天覆地的變化。岩岩出lift好似入左時空隧道咁食物1. 海鮮拼盤  Cold seafood platter ($55/ppl)拼盤有鮑魚,生蠔,鮮蝦,日本帶子,蟶子;搭配店家秘製既香草汁。- 鮑魚經過醬油調味,食落有淡淡咸味,肉質實在而一點也5韌- 生蠔稱不上好大隻,但肉質夠豐腴細膩,同埋都食到海水味- 鮮蝦大家應該都無點將注意力放係蝦度,但係隻蝦都夠鮮甜架- 日本帶子解凍後依然保持到口感,滑而不化,新鮮既表現- 蟶子蟶子又係5太上鏡,但係食落都清甜爽口。2. 南瓜蟹肉濃湯 Crab Meat & Pumpkin soup (Set)原本以為只係普普通通既南瓜濃湯,點知一錨就發現好多蟹肉,飲落好creamy,夠濃郁蒜蓉包 (Set)好酥脆而且5會好

岩岩出lift好似入左時空隧道咁

食物
海鮮拼盤(2人份)Cold seafood platter (for 2 ppl)

- 鮑魚
經過醬油調味,食落有淡淡咸味,肉質實在而一點也5韌

- 生蠔
稱不上好大隻,但肉質夠豐腴細膩,同埋都食到海水味

- 鮮蝦
大家應該都無點將注意力放係蝦度,但係隻蝦都夠鮮甜架

- 日本帶子
解凍後依然保持到口感,滑而不化,新鮮既表現

- 蟶子
蟶子又係5太上鏡
,但係食落都清甜爽口。

原本以為只係普普通通既南瓜濃湯,點知一錨就發現好多蟹肉
,飲落好creamy,夠濃郁

蒜蓉包 (Set)
蒜蓉包

好酥脆而且5會好油,我最怕就係成層油索晒落個包變成深黃色,如圖所見只係塗上薄薄的牛油。

紐西蘭羊鞍 Grilled N.Z. Rack of Lamb ($158/Set)

先分享下紐西蘭羊肉有咩特別,紐西蘭果邊氣候溫和,草原特別茂盛,所以果邊D羊係食天然既草而非飼料,相比起食飼料既羊較少脂肪同羶味。而Lamb是指未滿一歲,連乳齒都未長出的羔羊。
我地叫左7成熟,食落肉質嫩滑,肉味較清淡,完全不覺得羶。

西班牙橡果級黑毛豬 Roasted Bellota Iberico($138/Set)

Iberico即是出自西班牙的黑毛豬,最值錢既原因當然是多吃橡果,令豬肉帶獨特榛子芳香,脂肪滲透肉內,豬肉清晰呈現大理石紋般的油花,味清不燥。用佢整既火腿好受歡迎,但其他部分作佳餚一樣毫不失禮。今次呢塊似係豬頸肉部份,肉質細膩嫩滑。廚師先煎封肉汁再烤焗,食落多肉汁而完全不羶

飲品

由於是日作感冒,叫左杯熱奶茶Only, 奶自行添加

waiter 好好服務,食完一碟好快幫我地清走D碟同換餐具,見有紙巾都好快收走,見我地飲晒杯水仲好快幫我地添水

綜合
午市非常抵食,環境寧靜舒服,係銅鑼灣呢個人口密度咁高既地方可以有個咁慢活既小天地實在難得,食完同Frd去shopping又方便~~

2018-02-11
蒜蓉包
  • 海鮮拼盤(2人份)Coldseafoodplatter(for2ppl)
  • 紐西蘭羊鞍GrilledN.Z.RackofLamb($158/Set)
  • 西班牙橡果級黑毛豬RoastedBellotaIberico($138/Set)
2018-02-21 96 瀏覽
下午茶時間,點了黑毛豬、Snack Platter , 鮑魚湯飯! 最令人驚喜係黑毛豬及黑松露日本年糕!黑毛豬非常juicy! 年糕非常惹味! 由於係下午茶時間,價錢又低少少,所以係不錯的 experience!
2018-02-20
  • 松露煮日本年糕
2018-02-18 121 瀏覽
話說果日同大人七點幾已經睇完戲,就搵地方開餐就試左我一直想試既大排擋。一入門口就有人唱live 感覺幾好,等左大概五分鐘就可以入去入面唔算好大,大概有四十坐位我叫左哩個香辣鮑魚配大蝦炒意粉我敏感唔食得蝦,大人話d蝦都幾新鮮同個意粉炒到岩岩好 韌度亦適中大人叫左燒黑毛豬蛋飯上枱第一個感覺係 “暗然銷魂飯”?味道正常,無咩特別另外叫左個炒年糕。茄汁底 所以幾醒胃仲有叫左個甜品榛子朱古力脆脆,但唔記得影🤦🏻‍♀️🤣
話說果日同大人七點幾已經睇完戲,就搵地方開餐
就試左我一直想試既大排擋。
一入門口就有人唱live

感覺幾好,等左大概五分鐘就可以入去
入面唔算好大,大概有四十坐位

我叫左哩個香辣鮑魚配大蝦炒意粉

我敏感唔食得蝦,大人話d蝦都幾新鮮
同個意粉炒到岩岩好 韌度亦適中

大人叫左燒黑毛豬蛋飯

上枱第一個感覺係 “暗然銷魂飯”?
味道正常,無咩特別

另外叫左個炒年糕。
茄汁底 所以幾醒胃

仲有叫左個甜品榛子朱古力脆脆,但唔記得影🤦🏻‍♀️🤣

2018-02-10
5 分鐘 (堂食)
話說情人節係老公屋企食團年飯,所以老公早2星期已經提早慶祝左。但慶祝既野無人嫌多既,所以係情人節前一日,佢又帶我去慶祝🤣🤣黎到依度一坐低,好窩心咁斟杯暖水俾我地老公咁錫我,梗係要揀佢鐘意食既野俾佢啦~ 牛脷包~麵包好脆薄切牛脷烘得表面脆、內裡岩岩熟,好叻既功夫呀。日式wasabi sauce做到好似蜜糖芥末,同牛脷好夾,無蓋過牛脷既味道,反而提升左牛脷既味道,而且無咁膩。蝦多士旁邊有d橙色既爆珠混係沙律上,口感好得意,又甜甜地,好鐘意呀!蝦多士,完隻蝦形態上,好有創意,外脆,裡面蝦肉彈牙,加埋個冬陰公醬,掂呀!鮮蜆白菌薑味米酒煮鮮蝦一黎就聞到好香!D蜆好大粒,好滑好爽洋蔥超甜,忍唔住飲左d湯,好甜呀!白菌好爽滑,仲充滿濃濃既菌菌味D蝦又大隻又彈牙,同埋好甜燒西班牙黑毛豬「肉眼蓋」依隻黑毛豬食橡果架,所以肉身有種好特別既香味,而且餐廳做到7、8成熟,令肉汁可以保持唔太乾身外面煎得好香脆,裡面岩岩好佢將烹調牛排既方法用係豬度,創新得黎又好聰明旁邊有d波蘿和青豆配襯,仲有我最喜愛既紫薯蓉紫薯蓉超甜,無得輸波蘿都唔輸蝕情人節飯叫返杯cocktail襯返個氣氛先我點左杯Prefect Match

黎到依度一坐低,好窩心咁斟杯暖水俾我地

老公咁錫我,梗係要揀佢鐘意食既野俾佢啦~ 牛脷包~
麵包好脆

薄切牛脷烘得表面脆、內裡岩岩熟,好叻既功夫呀。

蝦多士

鮮蜆白菌薑味米酒煮鮮蝦
一黎就聞到好香!
D蜆好大粒,好滑好爽

洋蔥超甜,忍唔住飲左d湯,好甜呀!
白菌好爽滑,仲充滿濃濃既菌菌味

D蝦又大隻又彈牙,同埋好甜

燒西班牙黑毛豬「肉眼蓋」
依隻黑毛豬食橡果架,所以肉身有種好特
別既香味,而且餐廳做到7、8成熟,令肉汁可以保持唔太乾身

外面煎得好香脆,裡面岩岩好

佢將烹調牛排既方法用係豬度,創新得黎又好聰明

旁邊有d波蘿和青豆配襯,仲有我最喜愛既紫薯蓉

紫薯蓉超甜,無得輸

波蘿都唔輸蝕

情人節飯叫返杯cocktail襯返個氣氛先
我點左杯Prefect Match - 充滿Grapefruit & Cranberry味道

老公咁鐘意酒精,點左杯 Tequila Sunrise - 用Tequila, Orange juice , Grenadine 調出黎,岩晒佢

情人節唔點甜品都真係好似爭咁d, 所以我點左個老公喜愛既「波蘿雪葩」🍍
味道甜,濃郁波蘿味,仲要好滑

我都算對佢唔錯啦🤣

2018-02-13
慶祝紀念
情人節
  • 日本原隻菠蘿雪葩
  • 懷舊勁秋大蝦多士
  • 燒西班牙黑毛豬「肉眼蓋」
  • 鮮蜆白菌薑味米酒煮鮮蝦
2018-02-10 119 瀏覽
因剛去上完堂中間時間來吃個午餐,差不多有一年了對上一次來吃西餐大排檔,仍記掛住牛扒味道想再去回味多次。上到來感覺同以往一樣,仲覺得地方乾淨了好多。 打開𨋢門踏進店外整個佈置很有香港懷舊情懷的一間西餐廳,牆景另人想起過去的香港。 三五知己歡聚一堂來吃不但環境氣氛舒適,而且更可慢慢享受。 餐廳面積也大可容納80人,因未到中午時間仍有座位。 午餐由HK$98-HK$168 ,包括有餐湯、蒜蓉包、主菜及餐飲。 金黃色蒜蓉包來到是熱辣辣同脆香又脆。 餐湯有木瓜蟹肉湯,食肉前飲個湯清清地既熱湯,令個胃更舒服。 因見餐牌可以另加$55 有海鮮拼盤 於是加了一份,有生蠔、鮑魚、日本帶子、鮮蝦。再配埋特製醬料一起食真係好夾又好味,因真的好抵食加幾十蚊就可以食到新鮮海鮮拼盤 仲可以一個人獨食添。 新鮮大隻的生蠔,另外鮮蝦都夠大隻爽口甜身又彈牙 加了+$25 要沙律 千島木瓜蝦沙律來個開胃的前菜加上有粒粒木瓜粒的水果,配有蕃茄及沙律菜而且非常新鮮,撈埋黑醋一齊食更加好味。 西班牙橡果級別黑毛豬 HK$138 黑毛豬賣相很好煮得熟透,口感肉質非常細緻肉質散發出橡果甘香,肉質甜

三五知己歡聚一堂來吃不但環境氣氛舒適,而且更可慢慢享受。

餐廳面積也大可容納80人,因未到中午時間仍有座位。

金黃色蒜蓉包來到是熱辣辣同脆香又脆。
餐湯有木瓜蟹肉湯,食肉前飲個湯清清地既熱湯,令個胃更舒服。

新鮮大隻的生蠔,另外鮮蝦都夠大隻爽口甜身又彈牙

加了+$25 要沙律
千島木瓜蝦沙律

西班牙橡果級別黑毛豬 HK$138

黑毛豬賣相很好煮得熟透,口感肉質非常細緻肉質散發出橡果甘香,肉質甜又多汁,仲有邊的伴著的紫薯蓉,很甜很健康。
一般肉類我都會點得比較熟會好一點。這個熟得來又不會覺得入口硬非常好。

美國西冷牛扒HK$168

Medium Well一般七至八成熟看見牛扒是粉紅色。
我今次就點了八成熟來到切開內裡嫩紅,牛扒外層較香,食起來會更軟嫩有肉汁。旁邊有近年大熱的羽衣甘藍菜,知道這個菜是營養價值豐富但都是第一次食入口,估不到爽口美味。

一凍,一熱既既檸茶

這店價錢中等而且有高尚的享受,老闆及店員服務都比較細心,座位舒適餐廳亦都乾淨,有加一服務費的。
2018-02-07
2018-02-08 269 瀏覽
今日朋友生日,我們選擇低調西餐廳食飯啦拼盤包含紐西蘭聖子,鮑魚,鮮蝦,日本帶子,生蠔,全部海鮮都好肥美,鮮甜好香黑松露味的湯田螺特別食法,超新穎年糕配黑松露汁,有咬口鮮魚焗得好香,外皮香脆,魚肉鮮嫩滑黑毛豬七成熟,口感爽嫩,超好吃牛肉夠嫩口,厚度十足普通香酒和紅酒只要系生日,提前或即時通知餐廳職員,餐廳會送上火炎山蛋糕俾生日者🎂為你高歌一曲的歌手出場
2018-02-01
慶祝紀念