餐廳: 諸勝堂
資訊:

朋友話呢間叉燒蛋飯好好食 於是就黎一試究竟😋😋 聽講奶油豬都係人氣之選 下次試埋佢!由於店面細 所以規定咗繁忙時段只有三十分鐘嘅用膳時間 不過上菜速度快 所以都綽綽有餘😛食到咁上下就會有店員提提你就快要交枱 ————————————————————————🐕叉燒蝦仁拼日本滑蛋飯餐 ($59)🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯雖然上菜速度快 但都暖 唔係煮定先叉燒有六至七嚿 瘦叉為主🐷肉質結實 冇咩肉汁 甚至有少少乾身正常叉燒味 冇咩燒香有一舊食落有少少雪藏味以招牌黎講 未免有些許失望蝦仁就爽口彈牙 不過應該冇點調味 冇咩味😂😂炒蛋頗為嫩身而且份量多 應該有兩隻蛋🥚🥚值得一讚係 感覺唔係用咗好多油炒所以唔太肥膩 而且幾有蛋香甜豉油就不失所望😋雖然望落好多但一啲都唔咸甜甜地咁加埋炒蛋同少少蔥香 味道升華⭐️奶茶正正常常 奶味重朋友話忌廉咖啡好飲!下次可以一試!
叉燒蝦仁拼日本滑蛋飯餐

甜豉油就不失所望😋
雖然望落好多但一啲都唔咸
甜甜地咁加埋炒蛋同少少蔥香 味道升華⭐️

奶茶正正常常 奶味重
朋友話忌廉咖啡好飲!下次可以一試!
午餐
2021-07-13 433 瀏覽
諸聖堂就喺旺角,諸勝堂呢,就喺上環,千祈唔好搞錯😆。下午茶時間幫襯,叫咗個椒香瑞士汁芫茜拌麵配自家製鹵水雞翼,見 menu 居然有愛爾蘭咖啡,於是又叫咗杯試下。我幾鍾意伴麵嘅口感,彈牙得嚟又唔腍,味道亦好有趣,有甜豉油味,有麻油味,仲有麻辣味,但係就一啲都唔辣😂,一啖拌麵一啖芫茜,好正👍,至於鹵水雞翼就正常水準。愛爾蘭咖啡偏甜,咖啡味同酒味都稍弱,不過喺茶記有得飲,已經好難得。值得一提,店內牆上掛咗好多以香港各區為主題嘅貓貓畫作,好靚,亦帶出濃濃嘅本土情懷🤗。
諸聖堂就喺旺角,諸勝堂呢,就喺上環,千祈唔好搞錯😆。

2021-07-05 738 瀏覽
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次食咗諸勝堂💛有一日同朋友一齊過夜,起身好想食港式早餐😆就黎到呢一間餐廳🙈等左大概20分鐘左右就有位坐!自家製叉燒日本滑蛋飯($57) 呢個飯真係好好味,有好多叉燒同滑蛋ʕ •ᴥ•ʔ食到最尾都未食哂😆滑蛋好滑,配埋自家製日本甜豉油,好正🥰叉燒配飯再加滑蛋同汁一啲都唔覺得好瘦😚推薦✨自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士($48) 意粉係比較硬,煮得唔係好淋,湯底飲得出有鮮忌廉味🤤不過食得多有啲鹹😣叉燒比較瘦。至於炒滑蛋依然好好味,好滑又有蛋香🍳多士就正常比較建議大家食飯,因為啲蛋同叉燒多啲🤤配埋一齊都好jeng!!
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次食咗諸勝堂💛

自家製叉燒日本滑蛋飯($57)
自家製叉燒日本滑蛋飯

自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉
配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士($48)
自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 配4.3牛奶炒日本滑蛋+鮮牛油多士

2021-07-01
20 分鐘 (堂食)
午餐
自家製叉燒日本滑蛋飯
餐廳:諸勝堂 (上環)地址:上環禧利街15號地下呢間位於上環禧利街、充滿咗日式風味嘅港式黃店茶餐廳諸勝堂💛,以日本滑蛋同埋叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉為生招牌,平日嘅下午兩三點鐘嚟到,都仲喺坐滿晒人要等位,我哋五個朋友要分開嚟坐,畢竟餐廳都唔算好大🙈自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 $48呢個午餐除咗有意粉之外,仲有4.3牛奶炒日本滑蛋、多士(加$5可以將多士轉奶油大脆豬)、一杯熱飲☕️。老實講叉燒同意粉真喺無咩驚喜🤣,叉燒唔會好韌但有少少乾身,意粉就有啲硬,唯一特別嘅喺個忌廉豬骨湯底,唔會好濃味,豬骨嘅香味加上忌廉嘅奶滑令平平無奇嘅意粉昇華👍不得不讚佢哋嘅4.3牛奶炒日本滑蛋真喺做得幾出色,蛋香濃郁,入口順滑,經4.3牛奶炒過令炒蛋濕濕哋唔會好dry;而令一個賣點喺佢哋嘅奶油大脆豬,焗到香脆再加上奶油,夾埋滑蛋食真喺一流🤤
餐廳:諸勝堂 (上環)
地址:上環禧利街15號地下

自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 $48
老實講叉燒同意粉真喺無咩驚喜🤣,叉燒唔會好韌但有少少乾身,

2021-06-29
10 分鐘 (堂食)
2021-07-01 222 瀏覽
本身唔識呢間餐廳,經過見到餐牌幾吸引,於是就入去食咗個下午茶餐。今次我叫咗份自家製蟹子醬三文治,入面有叉燒、生菜、蟹子醬同埋炒蛋,加多杯凍奶茶少甜。一上碟忍唔住「哇」咗聲,原來勁厚勁大份😳😳😳 厚到食起上嚟有少少狼狽,但係好好食,好足料!一份三文治已經夠我飽到夜晚,而且呢個配搭真係好少有👍🏻凍奶茶茶味好夠,正宗港式口味🤤餐廳位置唔算好闊落,不過兩邊牆都有啲香港卡通手繪,幾得意!不過要留意繁忙時間嚟到就只可以用餐30分鐘~睇menu其實仲有好多選擇,而且配搭都好新鮮,下次經過上環一定會再試😆
凍奶茶茶味好夠,正宗港式口味🤤
2021-07-01 276 瀏覽
朋友介紹,去開上環上堂就去試下! 我覺得比旺記好食,男人就嫌佢唔夠豉油雙拼叉燒蝦仁日本滑蛋飯 $59就如之前所講,唔太夠豉油,不過個蛋好滑鮑魚火腿絲鮮忌廉豬骨湯通粉 $48好味啊!但無驚喜,就係as expected,不過呢個都係我top5既選擇XD鮮奶炒日本蛋多士轉奶油豬 $5又係我唔好既野,不過我覺得無都整得好好味,不過男人話以既翠X好食尐凍絲襪奶茶 加大 $2 + 3我唔飲既都覺得佢好滑好好飲凍檸茶 加大 $2 +3
朋友介紹,去開上環上堂就去試下!
我覺得比旺記好食,男人就嫌佢唔夠豉油

雙拼叉燒蝦仁日本滑蛋飯 $59
就如之前所講,唔太夠豉油,不過個蛋好滑

鮑魚火腿絲鮮忌廉豬骨湯通粉 $48

鮮奶炒日本蛋多士轉奶油豬 $5

凍絲襪奶茶 加大 $2 + 3
我唔飲既都覺得佢好滑好好飲

凍檸茶 加大 $2 +3
2021-05-23
10 分鐘 (堂食)
2021-06-19 6208 瀏覽
店舖牆身用咗貓貓水彩🐱畫出香港唔同既特色情懷😍.早餐有6款 午餐有8款 茶餐有3款每日都有款是日特餐 要睇返店内通告主要都係以主打叉燒同滑蛋🥚為主🙆🏼‍♀️留意返早餐同午餐都有啲特定款叉燒就係午餐之後先開始供應😚其實本身好掙扎想食叉蛋飯但由於我太討厭食飯放棄佐🥲.◽️茶A 諸勝堂招牌雙撈麵 $54配炒日本滑蛋+肉眼豬扒睇圖其實已經覺得佢好大份🙈黎到嗰陣都係忍唔住哇一聲~~見到個滑蛋已經覺得好吸引🤤🤤唔係完全熟透 食落真係好滑順肉眼扒就食得多 豬好似第一次食🤔厚薄均衡 唔會過多油脂 juicy中帶點粉嫩~食到依度已經飽佐大半🥲個撈麵仲要超多 仲要撈得幾均勻提味效果 三者一齊食都唔會太dry仲有沙律菜解一解膩🙆🏼‍♀️.◽️午1 自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 $48配鮮牛油厚多士 4.3牛奶炒日本滑蛋另一期待係 師傅日日都用心熬既鮮忌廉豬骨湯湯底呈奶白色 飲到帶點creamy既豚骨~飲落好香濃 且一啲都唔油 我個人幾愛😚小店每日自己燒自家製叉燒 係另一個賣點瘦叉幾好食!!! 但就略嫌有少少乾牛油多士微微烘過 牛油剛好且夠香脆 .◽️茶B 鮮忌廉豬骨湯鮑魚火腿絲通粉 $38承上🤤有海量火腿絲 通粉食落都
店舖牆身用咗貓貓水彩🐱畫出香港唔同既特色情懷😍

但由於我太討厭食飯放棄佐🥲
◽️茶A 諸勝堂招牌雙撈麵 $54

配炒日本滑蛋+肉眼豬扒
睇圖其實已經覺得佢好大份🙈
黎到嗰陣都係忍唔住哇一聲~~
見到個滑蛋已經覺得好吸引🤤🤤
唔係完全熟透 食落真係好滑順
肉眼扒就食得多 豬好似第一次食🤔
厚薄均衡 唔會過多油脂 juicy中帶點粉嫩~
食到依度已經飽佐大半🥲

個撈麵仲要超多 仲要撈得幾均勻
提味效果 三者一齊食都唔會太dry
仲有沙律菜解一解膩🙆🏼‍♀️
◽️午1 自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯意粉 $48

配鮮牛油厚多士 4.3牛奶炒日本滑蛋
另一期待係 師傅日日都用心熬既鮮忌廉豬骨湯
湯底呈奶白色 飲到帶點creamy既豚骨~
飲落好香濃 且一啲都唔油 我個人幾愛😚
小店每日自己燒自家製叉燒 係另一個賣點
瘦叉幾好食!!! 但就略嫌有少少乾
牛油多士微微烘過 牛油剛好且夠香脆

◽️茶B 鮮忌廉豬骨湯鮑魚火腿絲通粉 $38
承上🤤
鮮忌廉豬骨湯鮑魚火腿絲通粉

有海量火腿絲 通粉食落都好彈牙
但個湯好似比起叉燒果個淡 錯覺(?)
◽跟餐 絲襪奶茶☕️
好滑!!! 完全唔洗再落糖都好夠味
試佐一啖朋友既茶走 好似進入左新世界~
煉奶味好重所以偏甜 但有種幸福嘅感覺🤭
下次我會勇敢地嗌🙈
總結,上環黎講價錢應該偏划算🤔份量刀偏大份,難怪係打工仔飯堂🙈用日本蛋🍳整出香港風味已經好加分😍連湯底同叉燒都係自家製,可見小店好用心製作🤤🤤湯底真係幾驚喜!!!同埋店員態度都好好🥰不過就略嫌菜單選擇有啲少~
  • 叉燒湯意粉
2021-06-14 412 瀏覽
呢間lunch time成日都會排晒隊,所以就揀咗tea time,每一個位即使係單人位,都會有塊隔膜,牆上面啲畫好得意😽▫️諸勝堂招牌撈麵($54)賣相好靚,有好高級嘅打卡feel🥸撈麵偏濕潤,口感同味道都好豐富有唔少炸蒜去增加口感,有陣甜豉油味😋應該有落辣油,覺得有啲辣,會有少少油沙律菜上有柚子醋汁,好fresh幾開胃,可以解到成個麵嘅油膩感😋滑蛋真係超滑🥰唔會好似有啲餐廳話滑蛋,但之後變咗做炒蛋🌝豬扒好soft,唔會乾爭爭,幾juicy厚度啱啱好見到餐牌話用自家製嘅XO醬見到有醃製嘅香料(月桂葉?),就知道真係落足料🤩味道:3.9/5價錢:3.8/5回頭率:4/5環境:4/5服務:4/5推薦程度:3.9/5 更多食評可留意ig @foodie_eating_life!

▫️[茶A]諸勝堂招牌撈麵($54)
賣相好靚,有好高級嘅打卡feel🥸
撈麵偏濕潤,口感同味道都好豐富
有唔少炸蒜去增加口感,有陣甜豉油味😋
應該有落辣油,覺得有啲辣,會有少少油

沙律菜上有柚子醋汁,好fresh
幾開胃,可以解到成個麵嘅油膩感😋

滑蛋真係超滑🥰
唔會好似有啲餐廳話滑蛋,但之後變咗做炒蛋🌝

豬扒好soft,唔會乾爭爭,幾juicy
厚度啱啱好
見到餐牌話用自家製嘅XO醬
見到有醃製嘅香料(月桂葉?),就知道真係落足料🤩

味道:3.9/5
價錢:3.8/5
回頭率:4/5
環境:4/5
服務:4/5
推薦程度:3.9/5

諸勝堂招牌撈麵
禧利街好多小店,諸勝堂個名有點日本feel,望入去又光猛乾淨,又見到我喜愛的滑蛋,於是即入一試。.🎈環境:乾淨企理,每枱有紙巾,侍應友善。.🎈餐牌:有早餐、午餐、下午茶、晚餐及飲品。有意粉、通粉、飯,早餐還有麥皮,亦有港人喜愛的奶醬豬😋💖.🎈食物:.午餐5: 叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯 $59 包飲品⭐️⭐️⭐️⭐️.叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️蛋好滑👍,有蛋汁,蝦仁大隻,同時味道是一般雪藏式似膠那種,叉燒肉則有點”鞋”,好處是個飯夠汁多,我初時一看覺得會不會多了點汁,原來食落係多少少汁更美味。.熱柚子蜜 ⭐️⭐️⭐️⭐️夠多柚子😋👍.🎈總結:✅總體滿意度⭐️⭐️⭐️⭐️✅環境光猛企理乾淨,坐得舒服,感覺似是帶日式的香港茶餐廳✅價錢可以✅侍應友善有禮✅滑蛋夠滑又有蛋汁又夠多,可以補償蝦仁與叉燒的不足🆗蝦仁雖大,味道是雪藏質素,這個價錢也明白的🆗叉燒肉質較”鞋”
🎈環境:

乾淨企理,每枱有紙巾,侍應友善。

🎈餐牌:

🎈食物:

午餐5: 叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯 (包飲品)

叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️

叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯 (包飲品)

熱柚子蜜 ⭐️⭐️⭐️⭐️
夠多柚子😋👍

熱柚子蜜

🎈總結:
✅總體滿意度⭐️⭐️⭐️⭐️
✅環境光猛企理乾淨,坐得舒服,感覺似是帶日式的香港茶餐廳
✅價錢可以
侍應友善有禮
✅滑蛋夠滑又有蛋汁又夠多,可以補償蝦仁與叉燒的不足
🆗蝦仁雖大,味道是雪藏質素,這個價錢也明白的
🆗叉燒肉質較”鞋”

2021-06-02
午餐5: 叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯 (包飲品)
叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯 (包飲品)
熱柚子蜜
日日排長龍的茶記,究竟有什麼特別?主打港人熟悉的地道滑蛋/豬扒飯!叉燒蝦餅滑蛋飯經典配搭:彈牙蝦仁加香噴噴的叉燒,絕對是港式風味!雖然叉燒有嘅硬身和難咬,但滑蛋的嫩滑度可以補救到!加上,蔥花和甜豉油香氣滿滿,會一口接一口地食!香茅咖哩豬肉眼扒飯 +炒日本蛋香茅豬肉眼扒煮到十分軟身,不會粗糙。而且有足足3塊豬扒,好飽~咖哩汁走港式特格有少少辣,好惹味!炒日本蛋更是無得輸,又滑又嫩!另外有一樣值得讚的地方就是飯餐配上了入到口的沙律菜,均衡少少,也能減輕罪惡感!跟餐的港式奶茶茶味香濃更不會太苦澀,也算是滑口。

叉燒蝦餅滑蛋飯

香茅咖哩豬肉眼扒飯 +炒日本蛋

跟餐的港式奶茶
茶味香濃更不會太苦澀,也算是滑口。
2021-05-10 683 瀏覽
今日黎到上環search下評分高嘅早餐一入到黎坐低已經覺得格局同灣仔旺記好似問店員下得知原來果然係同一個老闆甘樣就抱有好大希望因為之前試過灣仔旺記真係覺得好好味今日唔係好肚餓所以叫左個蟹子醬三文治-叉燒x雞蛋x蟹子醬x生菜首先黎到係奶茶奶茶有d稀但茶味係有嘅不過就同灣仔店差好遠我飲左半杯就放棄左三文治麵包剛剛焗起 熱辣辣但係叉燒有啲硬其實叉燒都唔係舊舊硬有d係ok嘅唔夠蟹子醬味唔係好食得出整體黎講我覺得非常普通唔知係咪假期水準差d
今日黎到上環search下評分高嘅早餐

唔係好食得出

整體黎講我覺得非常普通
唔知係咪假期水準差d
2021-04-10
$34 (早餐)
其實翻兜過n次次次都食佢個叉燒通咁濟佢嘅水準5050湯係夠熱嘅但有時湯濃好味 有時有少少淡而叉燒就keep到 大大舊又厚身4-5片都合理多士同豬仔包都試過個人偏好豬仔包多啲 (要+$5)又大舊 啲奶油亦唔手軟🤤炒蛋都keep住高水準但如果要全熟蛋就要落單時講聲喇份量都唔細 大食嘅我每次都好飽😂😂😂🤣🤣小馬最常叫嘅就係佢嘅是日特餐有時會撞正蕃茄汁黑椒豬扒飯佢個飯餐配左沙律👍🏿👍🏿👍🏿令到你唔會咁濟/ 咁漏而且一個餐咁樣均勻少少 起碼有啲菜食下而佢通常都有3塊中型size嘅豬扒份量絕對係好夠肉質方邊 佢雖然煮得好淋但又唔似啲霉肉爛肉咁我哋都覺得好好味😋自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯粉/ 麵 $48 (豬仔包另加$5/ 凍飲加$2)是日特餐 $58 (炒蛋另加$10/ 凍飲加$2)
自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯麵

但有時湯濃好味 有時有少少淡
而叉燒就keep到 大大舊又厚身
4-5片都合理
多士同豬仔包都試過
個人偏好豬仔包多啲 (要+$5)
又大舊 啲奶油亦唔手軟🤤

份量絕對係好夠
肉質方邊 佢雖然煮得好淋
但又唔似啲霉肉爛肉咁
我哋都覺得好好味😋

是日特餐 $58 (炒蛋另加$10/ 凍飲加$2)
$57.5 (午餐)
自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯麵
蕃茄汁黑椒豬扒飯
2021-05-01 384 瀏覽
Lunch去到已經大排長龍,真係要預時間排隊。🍴自家製叉燒 鮮忌廉豬骨湯意粉 配 4.3牛奶炒日本滑蛋+牛油多士(加$5轉奶油大脆豬) hkd48+5叉燒比較瘦但又唔會太柴, 而忌廉豬骨湯就非常濃郁而且唔會好味精配通粉連湯一齊食好正。奶油大脆豬就烘得香脆而又鬆軟, 記得要叫多鍊奶!🍴自家製海鮮XO醬肉眼豬排飯 加$10配炒日本滑蛋 hkd58+10豬扒有2大塊, 肉質超嫩完全唔會柴, 仲有沙律菜令到健康d 柚子汁酸酸地好開胃, 滑蛋亦非常滑溜, 雖然有XO醬但因為落左甜豉油搞到個飯變左甜甜地而唔係辣,如果辣就好啦~見到隔離食叉燒滑蛋飯好吸引,下次要試下先~
Lunch去到已經大排長龍,真係要預時間排隊。

見到隔離食叉燒滑蛋飯好吸引,下次要試下先~
2021-04-22 615 瀏覽
這是我頗喜歡的早餐地方,成日幫襯,為的只是它的咖啡,就算隔離左右平過佢,我都會為咗杯咖啡而來。早餐最驚喜的就是三文治,性價比高,食得好飽又係早餐牌上最平嘅!我係好唔鍾意食面飽嘅人,因為昨天見到隔離枱叫,個樣好靚仔,今日決定叫一份試吓!真係無得輸,料多多多多!蛋唔算香,不過有大量蟹柳同蟹子沙律酱已經好足夠。加埋杯靚咖啡,全日都精力充沛,完美!

• 蟹柳蛋三文治
2021-04-10 522 瀏覽
今日嚟到上環食午餐❤️❤️❤️都係去我最鍾意嘅茶記試食😋😋😋我一共叫咗兩個餐 因為兩個人食咁我就叫咗個叉燒 鮮忌廉豬骨意粉🙂🙂🙂配4.3鮮奶炒日本雞蛋多士☺️☺️☺️+一杯熱奶茶😋是黎個叉燒鮮忌廉豬骨意粉🙂🙂味道的確幾特別 湯底都幾濃郁 叉燒都算入味但係佢另外分多士同埋炒蛋 係喺我食完意粉之後先送上嚟 而且送到上嚟已經有啲凍唔知係唔係留咗單😅😅😅😅以佢嘅奶茶我就覺得一般般唔會係我飲完想再飲嘅感覺😂😂😂如果你話快食嘅話我就OK 如果要我排隊就唔好啦
今日嚟到上環食午餐❤️❤️❤️
都係去我最鍾意嘅茶記試食😋😋😋