餐廳: 諸勝堂
資訊:

細個放學食_島 又中意食茶記 常餐日日做晏係好基本 隔唔時食下忌廉湯意係享受 但自從_島愈執愈多 環境又做得愈嚟愈差 慢慢就冇咩慾望再食湯意 慢慢就冇再覺得隔唔中可以食下湯意係幾咁幸福 星期六接個朋友收工 平時放晏多人到癲嘅上環中心區 可能仲早 人都冇幾個 餐廳都得啲地道餐廳開門做生意 但話晒週末 都唔想茶記碟頭 經過諸勝堂 見到係輕食茶餐 仲有賣相好靚 好耐都冇食過嘅忌廉湯意 環境又好 成個感覺好溫暖 諗左唔洗兩秒就入左去了 一坐底 見到餐牌有中文有日文 已經覺得有種別樣嘅lifestyle 嗌左個菠菜蟹柳腸忌廉湯意粉配多士炒蛋 熱咖啡 朋友叫左個火腿絲通粉同樣多士炒蛋 熱奶茶上菜速度好快 唔洗10分鐘~咖啡一上枱就聞到好香 通常食呢啲餐廳 都覺得佢食環境 野食應該不過不失就很好了 但真係出乎意料嘅香 飲落唔苦 有咖啡應有嘅香味 係我中意嘅咖啡❤️☕️有杯好嘅咖啡 更我更期待個湯意 希望佢唔會煮得太硬 個湯唔會唔夠濃 啲餸唔會唔夠食 而到湯意上枱 以上問題都冇出現 仲煮得好好 意粉掛湯彈牙 湯底香濃真係聞到陣陣香濃忌廉味 一飲個湯底都知唔係1比99嘅溝水湯底 冇諗過菠菜蟹柳腸係咁夾濃湯意

有杯好嘅咖啡 更我更期待個湯意 希望佢唔會煮得太硬 個湯唔會唔夠濃 啲餸唔會唔夠食 而到湯意上枱 以上問題都冇出現 仲煮得好好 意粉掛湯彈牙 湯底香濃真係聞到陣陣香濃忌廉味 一飲個湯底都知唔係1比99嘅溝水湯底 冇諗過菠菜蟹柳腸係咁夾濃湯意粉 啲餸清清地但又吸晒湯嘅精華 好好味🍲真係食完會想再食 食完又想再添嘅忌廉湯意💟

香港地做得好又唔貴嘅餐廳真係好少 諸勝堂就做得好好 性價比高 環境又舒適 比左個好愜意嘅星期六早晨我🌞

再有機會經過呢頭 都會再嚟 嘆個地地道道嘅忌廉湯意早餐 聞住都滿足💖
熱咖啡
忌廉湯菠菜蟹肉腸意粉
火腿絲通粉
牛油多士炒蛋
2021-03-27
$50 (早餐)
  • 忌廉湯菠菜蟹柳腸意粉
2021-03-27 387 瀏覽
#上環 #諸勝堂 🍜🍳🧈🍞☕️本身睇到個鋪名以為係日式餐廳😆原來係港式茶記/冰室🤩💛-Lunch set👍🏻 ($48)自家製叉燒 鮮忌廉豬骨湯意粉配 4.3牛奶炒日本滑蛋+牛油多士鮮薑汁奶茶 (餐飲轉配+$4)-🥩 叉燒肉質結實有少少乾🙈🥣 湯底配搭清爽一啲都唔油膩🤤🍝 意粉軟硬適中 帶煙韌,浸過湯後亦更加順滑🍳 炒蛋非常creamy同滑,蛋味濃!🤤😍🍞 牛油多士烘成焦糖色 好香脆😋☕️ 奶茶好香滑 茶濃🤩 薑汁唔會太搶 味道剛好 整體我比7.5/10分😋😋💛-下次要試埋佢個叉燒蝦仁滑蛋飯先!🤩🤤..............................☆所有相片帖子轉載請tag ig @karin.foodiary☆喜歡的話請❤️ & save & follow 支持🐷分享更多
#上環 #諸勝堂 🍜🍳🧈🍞☕️
本身睇到個鋪名以為係日式餐廳😆
原來係港式茶記/冰室🤩💛
Lunch set👍🏻 ($48)
自家製叉燒 鮮忌廉豬骨湯意粉
配 4.3牛奶炒日本滑蛋+牛油多士
鮮薑汁奶茶 (餐飲轉配+$4)
🥩 叉燒肉質結實有少少乾🙈
🥣 湯底配搭清爽一啲都唔油膩🤤
🍝 意粉軟硬適中 帶煙韌,浸過湯後亦更加順滑
🍳 炒蛋非常creamy同滑,蛋味濃!🤤😍
🍞 牛油多士烘成焦糖色 好香脆😋
☕️ 奶茶好香滑 茶濃🤩 薑汁唔會太搶 味道剛好

整體我比7.5/10分😋😋💛
下次要試埋佢個叉燒蝦仁滑蛋飯先!🤩🤤

2020-09-30
10 分鐘 (堂食)
午餐
2021-03-21 479 瀏覽
Katsudo is a small restaurant that serves one thing and one thing only. Pork. Pork in the form of pork chops and char siu. Located in Sheung Wan, it was busy on a Sunday afternoon. So we waited in line.The place is pretty small so very cramped. They had cute drawings of cats by local artist on the walls.Menu is in Chinese only. There is no English and no 10% service charge.I ordered the char siu and shrimp with egg over rice ($59). Usually places serve it with either char siu or prawn but not bo

I ordered the char siu and shrimp with egg over rice ($59). Usually places serve it with either char siu or prawn but not both together. I thought ... wow .. great for those who want both. Well, it was ok. The char siu was a bit dry but the shrimp was fresh. The egg was cooked ok. They also give you a ot of sauce!

Boyfriend chose the char siu and egg sandwich ($34). This looked impressive. But it also fell apart so we ended up eating everything separately. The bread was toasted  nicely with a bit of  butter. I wish there was more char siu but it was delicious.

Price not expensive and food does come out quickly. Definitely  a place if you just love pork
2021-03-14
5 分鐘 (堂食)
2021-03-12 705 瀏覽
📍諸勝堂呢間餐廳出名滑蛋飯,叉燒是自家製其實除了滑蛋飯外,午餐還有幾個選擇也是中上環上班午飯之選 位子不算多,所以繁忙時段有限用餐時間,也算是香港繁忙節奏的特色之一。- 自家製叉燒日本滑蛋飯 $56滑蛋炒得出色,滑之餘也有蛋香配上叉燒是perfect match叉燒部分吃了很多次都不算是肥叉,是偏瘦那種贊的地方是不會太柴太乾,也算易咬不過叉燒和飯粒的品質不是每一次都維持到也是吃過偏硬的叉燒,和太軟或未熟透的飯大致上是不錯,唯獨這一點有待改善小編另一樣常吃是- 自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉 $48(配4.3牛奶炒日本蛋和鮮牛油多士)+$5 可轉奶油豬主要是忌廉豬骨湯是有令人一口接一口的喝但重點推薦是!- 熱 鮮薑汁奶茶 $20 跟餐+$4如果本身喜歡薑汁的朋友一定要喝,薑汁撞奶吃得多想不到薑汁配奶茶也是這麼夾 超好喝!冬天配上一杯真的無敵( ´ ▽ ` )ノ
📍諸勝堂

呢間餐廳出名滑蛋飯,叉燒是自家製
其實除了滑蛋飯外,午餐還有幾個選擇

- 自家製叉燒日本滑蛋飯 $56
叉燒部分吃了很多次都不算是肥叉,是偏瘦那種
贊的地方是不會太柴太乾,也算易咬
不過叉燒和飯粒的品質不是每一次都維持到
也是吃過偏硬的叉燒,和太軟或未熟透的飯
大致上是不錯,唯獨這一點有待改善

小編另一樣常吃是
- 自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉 $48
(配4.3牛奶炒日本蛋和鮮牛油多士)+$5 可轉奶油豬
主要是忌廉豬骨湯是有令人一口接一口的喝

但重點推薦是!
- 熱 鮮薑汁奶茶 $20 跟餐+$4
如果本身喜歡薑汁的朋友一定要喝,薑汁撞奶吃得多
想不到薑汁配奶茶也是這麼夾 超好喝!
冬天配上一杯真的無敵( ´ ▽ ` )ノ
2021-02-22 1068 瀏覽
唔係#黯然銷魂飯 係#叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯 $58叫完好快就有!睇相都知多料!蝦仁同叉燒都好多!蝦仁好爽!滑蛋大到遮住哂d飯🙈仲要真係好滑滑!蛋上面淋左甜甜既豉油,令到成個蛋更加好食!美味指數:8.5/10同埋#下午茶 餐叉燒粒+雞蛋+蟹子醬+生菜三文治 $32呢份真係超級無敵抵食!勁大份!多士烘到又薄又脆!炒蛋傻左!有成7、8cm咁厚!仲要好多叉燒粒!粒粒都又大又好食!肥瘦岩岩好!生菜唔多 但岩岩好可以多d口感🤪美味指數:8.5/10#phy上環 #上環 #上環黃店 #上環美食 #黃店 #黃色經濟圈 #日式滑蛋 #日式 #phy日本野 #日本雞蛋使用 #諸勝堂 #katsudon #hkig #hkfoodie #hkfoodblogger #hkgirl #hkfood #滑蛋
唔係#黯然銷魂飯 係#叉燒蝦仁雙併日本滑蛋飯 $58

美味指數:8.5/10

同埋#下午茶 餐叉燒粒+雞蛋+蟹子醬+生菜三文治 $32
美味指數:8.5/10
2021-02-20 489 瀏覽
早餐有好多選擇!我嗌咗菠菜豚肉腸蟹柳忌廉湯意粉加滑蛋多士!一開個蓋就俾份量嚇親,裝到好滿好豐盛咁雖然隻蛋放咗上個意粉上面但個人覺得影響唔大冇乜所謂隻蛋份量好足應該都有兩隻炒到好滑蟹柳係一絲絲感覺比一條條好似更多咁蟹柳絲下面仲有腸同菠菜菠菜略咸同份量略少但極少可以喺茶記早餐食菠菜,所以我決定要原諒佢男朋友叫咗沙爹牛肉豬骨湯麵睇見好吸引呀!
早餐有好多選擇!
我嗌咗菠菜豚肉腸蟹柳忌廉湯意粉加滑蛋多士!

一開個蓋就俾份量嚇親,裝到好滿好豐盛咁

雖然隻蛋放咗上個意粉上面
但個人覺得影響唔大冇乜所謂

隻蛋份量好足應該都有兩隻
炒到好滑
蟹柳係一絲絲感覺比一條條好似更多咁

蟹柳絲下面仲有腸同菠菜
菠菜略咸同份量略少
但極少可以喺茶記早餐食菠菜,所以我決定要原諒佢

男朋友叫咗沙爹牛肉豬骨湯麵

睇見好吸引呀!

2021-02-17
10 分鐘 (外賣自取)
$41 (早餐)
2021-02-04 732 瀏覽
CP值:2.5/5💛價錢Price: - 常餐(4.3牛奶炒日本炒蛋、多士、自家製叉燒鮮忌廉豬骨湯通粉、咖啡)(scrambled egg with 4.3 milk、toast、macaroni with char siu、coffee) :$48(外賣加$1 take-away+$1) 除左因為尼間係黃店之外,我承認絕對係為左個炒蛋而去但我收到外賣個陣,我odd左一下😳個蛋呢?點解得個碗同一個紙袋包住個多士嘅?😨😨😨點知!個蛋竟然放左入碗通粉道!咁咪熟晒囉!😱😱😱Any肥,最後我係碗麵道救返個蛋出嚟個陣,佢個面仲係ok滑嘅,仲有少少牛奶味但個底真係熟左/溶左落個湯道😩個叉燒有成6塊,雖然係瘦叉,但都唔會好柴皮,尼樣係抵讚嘅👍🏻個炒蛋係同個麵要分開上,我諗尼樣係鐘意係炒蛋嘅人,先會明白嘅堅持😤
CP值:2.5/5💛
價錢Price:
(外賣加$1 take-away+$1)

除左因為尼間係黃店之外,
我承認絕對係為左個炒蛋而去
但我收到外賣個陣,我odd左一下😳
個蛋呢?點解得個碗同一個紙袋包住個多士嘅?😨😨😨
點知!個蛋竟然放左入碗通粉道!咁咪熟晒囉!😱😱😱
但個底真係熟左/溶左落個湯道😩

2021-01-29 647 瀏覽
成日排長龍所以lunch要早啲去排隊, 條隊係快郁嘅🤣坐位小逼不過啲人都係食個快飯🥳下面價錢包埋香滑港式奶茶😋✨叉燒蝦仁滑蛋飯 💰58💫評分: 7.6/10📝蝦仁咬落爽口叉燒唔鞋滑蛋算滑配蔥花同甜豉油, 簡單嘅美味😋𝕂𝕒𝕥𝕤𝕦𝕕𝕠 諸勝堂📍上環普慶坊18號地下G2號舖(西營盤🚇 A1 出口行7分鐘就到)#諸勝堂 #Katsudo #叉燒蝦仁滑蛋飯 #滑蛋飯 #上環美食 #香港美食 #上環黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram

✨叉燒蝦仁滑蛋飯 💰58
💫評分: 7.6/10
📝蝦仁咬落爽口叉燒唔鞋滑蛋算滑
配蔥花同甜豉油, 簡單嘅美味😋

𝕂𝕒𝕥𝕤𝕦𝕕𝕠 諸勝堂
📍上環普慶坊18號地下G2號舖
(西營盤🚇 A1 出口行7分鐘就到)

2021-01-22 580 瀏覽
今日去左上環搵好姊妹食lunch🍽由於打工仔嘅午餐時間實在太短(限住1個鐘😐)所以⋯近近地搵間快嘅餐廳(Well... 其實即係茶餐廳?🤣)試吓佢地較出名嘅 #自家製海鮮XO醬豬肉眼扒飯 加個 #叉燒蝦仁雙拼滑蛋飯 Share由於姊妹見面主要是談天+談天+談天😂所以食緊乜嘢其實都唔太知🤪不過整體而言兩個飯是合格水平⋯豬肉眼扒都算軟淋唔會好似擦膠咁只係個飯真係「DRY」得太離譜😕係唔識煲飯?就算要控制成本唔用靚米至少都加番適量水份嘛😅硬到呢⋯希望店家改善廚房的煲飯技術🤣其實煲飯前將米浸幾小時甚至overnight都有幫助呢😝可以一試~~
今日去左上環搵好姊妹食lunch🍽
由於打工仔嘅午餐時間實在太短(限住1個鐘😐)
所以⋯
近近地搵間快嘅餐廳
(Well... 其實即係茶餐廳?🤣)

由於姊妹見面主要是談天+談天+談天😂

希望店家改善廚房的煲飯技術🤣
其實煲飯前將米浸幾小時甚至overnight都有幫助呢😝

可以一試~~
2021-01-22
10 分鐘 (堂食)
2021-01-01 871 瀏覽
上環高質嘅黃店,門口招牌已經好吸引。今日order左個下午茶餐,大大塊豬排炒蛋撈麵,份量十足,非常吸引,而且味道仲好好,再一杯奶茶,真係非常滿足。不過由於份量太足夠,如果屬於細食嘅女士,應該一定食吾曬!
上環高質嘅黃店,門口招牌已經好吸引。

不過由於份量太足夠,如果屬於細食嘅女士,應該一定食吾曬!
2020-12-24
下午茶
2020-12-19 709 瀏覽
呢排好似睇親啲鋪頭都係出名食叉燒蝦仁滑蛋飯呢間鋪頭亦都係我地去到已經有tea set食(3-6pm)叫左個茶餐A招勝堂招牌雙撈麵配炒日本滑蛋及肉眼豬排 $54滑蛋出色👍🏻👍🏻👍🏻肉眼豬排好淋身 好易咬開但個麵原來係印尼撈麵個碟底全部都係辣油食落有點辣同油膩唔食得辣既人要注意⚠️午餐 - 叉燒蝦仁雙拼日本滑蛋飯 $58蝦仁大大隻 晶瑩剔透 咬落爽口👍🏻叉燒唔鞋 滑蛋夠滑配上蔥花 仲有甜豉油 一流👍🏻👍🏻
呢排好似睇親啲鋪頭都係出名食叉燒蝦仁滑蛋飯
呢間鋪頭亦都係
我地去到已經有tea set食(3-6pm)
叫左個茶餐A

蝦仁大大隻 晶瑩剔透 咬落爽口👍🏻
叉燒唔鞋 滑蛋夠滑
配上蔥花 仲有甜豉油 一流👍🏻👍🏻
2020-12-15 403 瀏覽
下晝lunchtime約咗朋友嚟食,勝在夠平夠地道,一睇menu就覺得好似旺記,唔知係咪有關嘅呢。個叉燒意粉配多士還好,叉燒同蛋都真係好味嘅,叉燒半肥瘦,個蛋都好滑。但我略嫌唔夠食。反而午餐叉燒蛋飯就好大份,同埋有鼓油同蝦仁都真係正好多。咁間鋪頭係出名食蛋嘅,所以如果lunch想食蛋飯就啱曬。不過成日排長龍,所以就要早啲去排隊。不過坐位就真係好逼,lunch真係食完就要走。不過舖頭好好,嗰日咁啱落大雨,我同朋友埋完單再喺舖頭企多咗陣避雨佢都冇趕我。

叉燒意粉
叉燒蝦仁炒蛋飯
叉燒意粉
叉燒蝦仁炒蛋飯
2020-12-13 364 瀏覽
諸勝堂是上環一間非常多人光顧的現代式地道冰室,最有名的就是其滑蛋系列的醬汁飯,可惜星期一至五的中午都幾乎不可能會有座位,空間太少而且極多人等候。今次剛好星期六日來到,總算沒有白走一場。叉燒蝦仁滑蛋飯 配凍鴛鴦   60元   4.2/5分1. 凍鴛鴦算是正常水平(要加2元),少甜少冰,但似乎沒有少甜2. 叉燒其實是非常普通的配料,這點我帶點期望,所以有失望3. 蝦仁數量都好,滑蛋就都尚算不差,米飯量就基本份量,粒粒分明(原來多飯都不用加錢,值得加分)4. 我覺得要叫多醬汁才品嚐到此飯的精華,因為甜豉油太好味了基本上全餐廳,一半人都會叫此飯/奶油不豬仔,價錢不算便宜,始終材料不算高質,不過味道係幾好,所以都值得一戰,如果要等就不太建議。

叉燒蝦仁滑蛋飯 配凍鴛鴦   60元   4.2/5分

2. 叉燒其實是非常普通的配料,這點我帶點期望,所以有失望

凍鴛鴦
2020-12-12
5 分鐘 (堂食)
凍鴛鴦
2020-12-08 554 瀏覽
💚 諸勝堂 💚 (有爭議💚)..............................中環gel完甲唔知食咩好 中環黃店又偏貴所以就去咗上環呢間吸引得嚟又唔貴嘅冰室...............................🍽自家製叉燒日本滑蛋飯 $56(👏🏻7.5/10).叉燒嘅份量好多 都幾厚切又唔會乾柴🤩滑蛋都夠滑 不過蛋香就唔係好覺啦(。 ́︿ ̀。)我地叫咗多豉油 不過多得濟大家可以唔使專登叫多豉油整體嚟講算係好唔錯 推薦大家試一試🥳.🍽諸勝堂招牌雙撈麵 $54。配 日本滑蛋及肉眼豬扒 (👏🏻8.5/10).無估錯應該係喜達撈麵 再加咗少少甜豉油撈喜達本身大過營多 仲要雙麵 份量好夠飽油份水份都夠所以唔會痴埋一餅 勁好味🤩豬扒睇落無咩色水但夠鹹 食落有陣薑味 又夠腍炒蛋睇都知好夠滑 蛋香都夠嘅 但就無咩牛油香...............................🎈 諸勝堂 (上環)上環禧利街15號地下..............................
💚 諸勝堂 💚 (有爭議💚)
中環gel完甲唔知食咩好 中環黃店又偏貴
所以就去咗上環呢間吸引得嚟又唔貴嘅冰室
自家製叉燒日本滑蛋飯
🍽自家製叉燒日本滑蛋飯 $56(👏🏻7.5/10)
叉燒嘅份量好多 都幾厚切又唔會乾柴🤩
滑蛋都夠滑 不過蛋香就唔係好覺啦(。 ́︿ ̀。)
我地叫咗多豉油 不過多得濟大家可以唔使專登叫多豉油
整體嚟講算係好唔錯 推薦大家試一試🥳
諸勝堂招牌雙撈麵
🍽諸勝堂招牌雙撈麵 $54
。配 日本滑蛋及肉眼豬扒 (👏🏻8.5/10)
無估錯應該係喜達撈麵 再加咗少少甜豉油撈
喜達本身大過營多 仲要雙麵 份量好夠飽
油份水份都夠所以唔會痴埋一餅 勁好味🤩
豬扒睇落無咩色水但夠鹹 食落有陣薑味 又夠腍
炒蛋睇都知好夠滑 蛋香都夠嘅 但就無咩牛油香
🎈 諸勝堂 (上環)
上環禧利街15號地下
諸勝堂招牌雙撈麵
2020-11-18 370 瀏覽
諸勝堂係我係上環返工頭幾日就聽到嘅名👂🏻食完一次之後真係覺得名不虛傳💮因為疫情嚴重左,今次就決定買呢間嘅外賣🥡可惜佢無join foodpanda🐼買外賣要自己打電話去☎️但去到間店就準備好‼️唔使等真係幾jeng👏🏻叫左個6號餐- 鮑魚火腿絲鮮忌廉豬骨湯通粉🍲真係有咁豐富得咁豐富👅尤其是係個湯底🍜食得出用心的味道‼️😱鮑魚火腿加忌廉豬骨嘅味好match🎎再配個4.3鮮奶炒日本滑蛋多士🍞係經典茶餐會有嘅嘢💯但今次外賣佢將個蛋放係個通粉上面🍳好似幫個粉加左餸咁哈哈♨️熱朱古力真係好啱喺呢種秋意涼風嘅天氣飲🌬間唔中都會好想食d極juicy嘅嘢💦一諗起juicy就諗係諸勝堂🤤都難怪次次lunch time去到門口都超多人等緊👯咁好食,抵等!
諸勝堂係我係上環返工頭幾日就聽到嘅名👂🏻
食完一次之後真係覺得名不虛傳💮
因為疫情嚴重左,今次就決定買呢間嘅外賣🥡
可惜佢無join foodpanda🐼
買外賣要自己打電話去☎️