招聘中
10天前
餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2009-10-10 13 瀏覽
近期在Lunch 在灣仔開飯。 因為小弟都幾有「食力」,驚唔夠飽,所以竟然連依間咁出名ge米線都未食過,慚愧! 今次有個女同事提意去,故成行。因為去到已經成點,超多人! 而且譚仔安排座位ge方法都幾唔 fair 吓,人少早到未必早有位! 身為男人當然唔多計較,但係Lunch時間少,加上見人「遲來先上岸」,故令提議去果個女同事「火都黎埋」 小弟亦插嘴加左句:「唔明點解賣米線可以咁好生意! 」等左20分鐘先有位。 腩肉牛肉貢丸清湯米線 ---------- 嘩 好好味呀! 有人話食野最高境界係「原味」,我好同意,依間平平無奇ge店竟然做到! d 料係自由組合的,三款都唔錯,個人最欣賞「牛肉」! 連我句格言:「牛肉平價冇好」譚仔都打破埋 之前等咁耐都當堂冇計啦 另外,碗野份量都好足吓,男仔都夠飽! 一定會番尋味!
腩肉牛肉貢丸清湯米線 ---------- 嘩
之前等咁耐都當堂冇計啦
另外,碗野份量都好足吓,男仔都夠飽!
一定會番尋味!

腩肉、牛肉、貢肉清湯米線
2009-10-15
腩肉、牛肉、貢肉清湯米線
2009-10-09 20 瀏覽
今日食咗雲耳酸辣米線多湯 (因為我真係好鍾意佢吔既湯,所以要求多湯)雲耳好爽好味,真係好似海蜇今日既米線好似唔同咗咁,不知怎說只知真係唔同了~(我男友都覺得,面質好似變咗少少咁)但都OK既~ 因為個湯能令愛不介意面質變了 hahahahha食晒配菜同雲耳飲埋湯之後,仲剩下大半碗面, 面就無食晒lu, 我飲晒佢吔既湯.... haha
今日食咗雲耳酸辣米線多湯
(因為我真係好鍾意佢吔既湯,所以要求多湯)
雲耳好爽好味,真係好似海蜇

飲晒D湯~
飲晒D湯~
2009-09-22 18 瀏覽
我諗我食譚仔食到上咗癮, 差唔多日日都想食炸醬 + 腩肉已經變咗例牌, 雖然我都好鐘意食腐皮, 但如果大家都係$4, 咁又好似食腩肉抵啲今日仲試埋土匪雞翼, 好味喎, 好味過麻辣雞翼其實個味係有啲似BBQ o既雞翼, 但因為佢加咗黑芝麻, 就仲香啲下次再食可以挑戰2小辣喇!
我諗我食譚仔食到上咗癮, 差唔多日日都想食

今日仲試埋土匪雞翼, 好味喎, 好味過麻辣雞翼

下次再食可以挑戰2小辣喇!
2009-09-21
$34.5 (晚餐)
2009-09-14 26 瀏覽
6點鐘..睇完show出黎..餓餓地..4個人就諗住去台灣麵度食野..點知..關左..= =''無奈地去左哩間..諗住試下..(個個人都話咁好食)好啦..入去坐底..冇乜人..周圍睇下..都好clear..1人叫左碗米線..我叫左墨丸酸辣湯底..黎到啦..勁多牙菜..咩事a= =''原來碗碗都係咁既...米線..吾滑!..墨丸吾彈..! 碗野我食左1半都冇就放底..因為吾好味.... 點解咁多人話好味架呢?
6點鐘..睇完show出黎..餓餓地..
4個人就諗住去台灣麵度食野..點知..關左..= =''
無奈地去左哩間..諗住試下..(個個人都話咁好食)
原來碗碗都係咁既...
因為吾好味.... 點解咁多人話好味架呢?
2009-09-12
2009-09-09 8 瀏覽
上個禮拜去開灣仔做野, 就梗係去呢間灣仔分店試下啦. 我大約兩點到, 唔多人, 直頭係可以揀位坐. 我要左五小辣嘅金菇同雞肉, 飲凍檸茶, 金菇有好多, 雞肉都唔少. d雞肉仲要係一舊舊而唔係雞絲. 米線份量好多, 多到食唔曬. 湯個味道好鮮, 係肉湯嘅鮮味加上麻辣嘅香. 不過個辣度就唔係幾似五小辣, 辣左dd. 總括黎講, 論味道同份量, 好過好多間分店. 下次再黎都會再幫襯.

2009-09-04
2009-09-08 9 瀏覽
1. 豬潤米線 ~ 豬潤都幾新鮮, 而且沒有煑過熟2. 腩肉米線 ~ 腩肉的脂肪很整齊,一層瘦一層肥,很有層次感.
1. 豬潤米線 ~ 豬潤都幾新鮮, 而且沒有煑過熟
2009-08-23
2009-09-04 19 瀏覽
呢間嘢係公司附近開咗一段時間, 一直都冇幾會試今日同咗位女同事一齊食, 2個人share咗一個過橋米線套餐叫之前仲驚唔夠食, 因為好肚餓 嚟到發現真係好大碗, 2 個人都平均分到2小碗要咗4小辣, 因為聽人講呢間嘢都幾辣吓個湯底係白色的, 感覺完全冇殺傷力, 但一試, 已經覺得個咀有啲麻, 再試, 真係辣架!即刻好慶幸自己冇貪心個湯底真係唔錯, 啲餸其實幾普通, 但啲肉醬好味, 而且份量多2個人食一碗其實都夠飽以後食米線, 除咗南記, 又多一個選擇
呢間嘢係公司附近開咗一段時間, 一直都冇幾會試
叫之前仲驚唔夠食, 因為好肚餓

嚟到發現真係好大碗, 2 個人都平均分到2小碗
要咗4小辣, 因為聽人講呢間嘢都幾辣吓
即刻好慶幸自己冇貪心
2個人食一碗其實都夠飽
以後食米線, 除咗南記, 又多一個選擇
2009-09-03
2009-08-27 12 瀏覽
呢日中午跟同事一吃這家新開的譚仔~要了過橋米線套餐,酸辣湯底~超大碗!!16款配料~包括,雞肉,豬肉.腩肉.魚蛋,墨丸,牛丸,米線,芽菜,九菜,酸菜,炸醬等~都是交來貨,味道極之一般.配上酸辣湯米線~又是一般~最後食埋名物土匪雞翼~ .......不值一提~!在香港吃米線的~譚仔將不再考慮~
呢日中午跟同事一吃這家新開的譚仔~

要了過橋米線套餐,酸辣湯底~超大碗!!

16款配料~

~都是交來貨,味道極之一般.

配上酸辣湯米線~又是一般~

最後食埋名物土匪雞翼~ .......不值一提~!

在香港吃米線的~譚仔將不再考慮~
2009-08-27 19 瀏覽
在九龍,新界區有差不多10間分店的譚仔(三哥)正式殺入港島,雖不是米線痴但也很想試試其功架,終選定了這晚作下課後的晚餐.接近九時依然門庭若市,捧場客真的不少.大圓枱配圓坐,最簡單的配搭,跟一般粉麵店無異,只是較光猛和乾淨.自行找個位置坐好,看著只有3面的餐牌,選擇不多,但勝在效率快.米線一碗$22,包一款配料和芽菜,九菜,腐皮.每款配料額外加$4,不算便宜.基本湯底是清湯,另可選麻辣或酸辣,前者辣度分10種,後者只有一款,但兩者都要另加$1,很懂得賺錢之道.另一個選擇,亦是我們點的,是過橋米線,一大碗只賣$42,裡面有16款配料,差不多有齊餐牌內所有配料選擇,對於貪新鮮而又吃不多的我,這選擇十分之好.酸辣湯底味道酸多於辣,夏天來說比麻辣更佳.配料其實很一般,雞肉,豬肉都比較嚡.腩肉很薄,肥膏比例較多,可吃的沒太多.魚蛋,墨丸,牛丸等都是來貨,味道也是一般而已.最好吃的還是米線,軟硬適中,配芽菜,九菜,酸菜等已很開胃.每一枱基本上都會點雞翼,款式有3款,當中以土匪雞翼最受歡迎.味道一點也不辣,皮尚算香脆,上面灑有黑芝麻.難得的是外層不算熱,但肉卻保持熱度和肉汁,實在不錯.只選了3隻,有點

每一枱基本上都會點雞翼,款式有3款,當中以土匪雞翼最受歡迎.味道一點也不辣,皮尚算香脆,上面灑有黑芝麻.難得的是外層不算熱,但肉卻保持熱度和肉汁,實在不錯.只選了3隻,有點不夠($16).

每一碗米線加$6便有飲品,價錢算是合理.

粉麵店多是零服務,這裏亦然,吃罷便走,一貫香港人怱忙作風.對我來說,吃一次便夠,一來價錢不算便宜,二來味道不特別出色,反而南記的米線更對味.
餐牌款式簡單
大大塊招牌
人來人往
配料選擇約十數款
落單紙
大大碗米線,足二人吃有餘
酸菜和炸醬,前者味道跟米線很配,後者沒甚味道
土匪雞翼比米線更吸引
配料選擇約十數款
土匪雞翼比米線更吸引
  • 土匪雞翼
2009-08-25 13 瀏覽
今晚和男友來灣仔食譚仔呀~因為上次係尖沙咀時,食得唔開心所以要嚟番灣仔食多一次去彌補內心的不滿原本係食過橋米線套餐架~但我鍾意食酸辣,男友想食麻辣結果各自叫一碗今次叫木耳,雞肉酸辣米線~呢度既份量比起尖咀大一點, 配菜亦多一點男友唔食配菜又比晒我食 , 好好味既湯, 我差不多飲晒, 但米線就食唔晒lu, 好飽好飽好滿足丫~木耳好爽口, 好好味, 但呢度無咗 竹笙食丫~ (或者木耳代替咗佢既地位掛)7:00 鐘, 都好多人食呀~ 三哥真係得既~
今晚和男友來灣仔食譚仔呀~

因為上次係尖沙咀時,食得唔開心

所以要嚟番灣仔食多一次去彌補內心的不滿

原本係食過橋米線套餐架~
但我鍾意食酸辣,男友想食麻辣
結果各自叫一碗

今次叫木耳,雞肉酸辣米線~

呢度既份量比起尖咀大一點, 配菜亦多一點

男友唔食配菜又比晒我食 , 好好味既湯, 我差不多飲晒,

但米線就食唔晒lu, 好飽好飽好滿足丫~

7:00 鐘, 都好多人食呀~ 三哥真係得既~
  • 木耳
  • 雞肉
禽日第二次去灣仔三哥,一樣咁好味。 但係個土匪雞翼就非常難攪。 D雞翼又瘦又乾,九龍是但一間都得過佢,希望盡快改善啦。 順帶一提,個米線中辣冇九龍咁辣,但就麻好多,我就鍾意呢種味道,非常正。
禽日第二次去灣仔三哥,一樣咁好味。
但係個土匪雞翼就非常難攪。
D雞翼又瘦又乾,九龍是但一間都得過佢,希望盡快改善啦。
2009-08-20
  • 我的至愛 (蒜泥白肉)
2009-08-16 16 瀏覽
譚仔喺會令上癮...久唔久都要過海食番餐。Alleluia 譚仔終於空降港島,以後唔洗再次次洗一筆過海隧道費至食到心愛米線!食番小妹嘅例牌: 小辣走芽菜走艽菜乍醬,但喺無、竹、笙!居然...無得食個件索哂d湯汁又爽脆嘅竹笙,)退而求其次..金菇加多個大土匪雞翼味道如常,價錢一樣,慳番港島朋友嘅交通費!!!

食番小妹嘅例牌:
加多個大土匪雞翼

味道如常,價錢一樣,慳番港島朋友嘅交通費!!!
2009-08-16
(非會員)
2009-08-14 10 瀏覽
香港島開間譚仔, 好開心呀!! (同大家一樣)由太子o個間開始食, 已經係fans!呢間的湯底一樣gum好味.o的雞肉嫩滑, 浸泡在麻辣湯內真係好好味!不過呢, 對我呢個雞翼痴來講, 雞翼就不太特別, 係叫來過口癮的!
香港島開間譚仔, 好開心呀!! (同大家一樣)

由太子o個間開始食, 已經係fans!
呢間的湯底一樣gum好味.
o的雞肉嫩滑, 浸泡在麻辣湯內真係好好味!

2009-08-10 57 瀏覽
譚仔is one of my favorite restaurant and it finally open a new shop in hong kong island 炸醬牛丸酸辣米線:husband's order, he said the 炸醬is really tasty and the soup was really spicy that made him sweated while eating, however the beef balls were too small that can hardly full-filled his big mouth 墨丸黑木耳清湯米線:i tried 黑木耳 for my first time, they were so good and 彈牙, according to the notice inside the shop they are good to our health. 墨丸is my favorite topping i specially love these, their size (to me) is fine

墨丸黑木耳清湯米線:i tried 黑木耳 for my first time, they were so good and 彈牙, according to the notice inside the shop they are good to our health. 墨丸is my favorite topping i specially love these, their size (to me) is fine and there's four of them in total. the only thing that i want them to improve is their soup. their soup is too salty that i needed to drink a lot of water during and after the meal.

the service is really good, those waitresses are helpful and very polite.
2009-07-30
2009-08-09 3 瀏覽
呢一日去到呢頭,又唔知食咩好。原來呢頭開左譚仔啦,真係太好啦。都十二點幾啦,都未爆場,真係唔知點解。但呢度既冷氣都好凍下。特辣米線黎黎去去都係食雞肉同牛肉,同特辣既。牛肉都幾好食,又唔會太韌。而雞肉就好新鮮唔鞋口。米線就整得幾煙韌,算唔錯既。凍奶茶間間都咁好飲,茶味好濃,好好飲。而家連灣仔都開埋譚仔,唔知第時唔知會邊度再開舖呢?
十二點幾啦,都未爆場,真係唔知點解。但呢度既冷氣都好凍下。

特辣米線
黎黎去去都係食雞肉同牛肉,同特辣既。牛肉都幾好食,
凍奶茶
間間都咁好飲,茶味好濃,好好飲。

而家連灣仔都開埋譚仔,唔知第時唔知會邊度再開舖呢?
2009-08-04