2010-10-30 27 瀏覽
今晚同男朋友撐枱腳,拉左佢黎呢間食~呢間唔收加一,茶仲特別少少有玄米茶,岩哂我鍾意飲清D既茶一口芥末蝦堡-好好食,唯一唔好既地方係$20兩個真係貴左D炸雲吞-好香脆,點既汁都好味春卷-麻麻地,冇預期咁好食,但炸品冇滴油,好乾身,抵讚黑魚子燒賣-用黑魚子特別D,但其實都係普通燒賣蝦餃-冇特別章魚肉餅飯-有D飯焦,脆脆地超好食呀雜菌腸粉-好似出面冇,幾好食麻辣紅油抄手-其實冇麻,應該係酸辣先岩...蘿白糕-普通蘿白糕味埋單$15X...唔算平...但都好食既...有機會我會再食
今晚同男朋友撐枱腳,拉左佢黎呢間食~
呢間唔收加一,茶仲特別少少有玄米茶,岩哂我鍾意飲清D既茶

一口芥末蝦堡-好好食,唯一唔好既地方係$20兩個真係貴左D

炸雲吞-好香脆,點既汁都好味

春卷-麻麻地,冇預期咁好食,但炸品冇滴油,好乾身,抵讚

黑魚子燒賣-用黑魚子特別D,但其實都係普通燒賣

蝦餃-冇特別

章魚肉餅飯-有D飯焦,脆脆地超好食呀

雜菌腸粉-好似出面冇,幾好食

麻辣紅油抄手-其實冇麻,應該係酸辣先岩...

蘿白糕-普通蘿白糕味

埋單$15X...唔算平...但都好食既...
有機會我會再食
2010-10-30
2010-10-30 14 瀏覽
prawn dumplingprawn is fresh and very big, not much fatty meat inside, the outer layer is very thin but didn't break so that it's still very juicythousand year egg beef rice rollit was cut into 6 mini pieces, the beef is so so, the egg has no strange smell, and it was a good fusion style! the rice roll is very smooth~purple lo mai mango rollnot very sweet, even with cream it taste alright! the outer layer of lo mai is very sticky and quite soft, good to try!cheung yu meat biscuit ricequite a lot
prawn dumpling

purple lo mai mango roll

cheung yu meat biscuit rice

quite a lot of fatty meat mixed with cheung yu....but it's fresly steam coz it's very hot! the rice is alright, not too soft and not too hard, add some soya source it's good

beef ball in soup

beef ball is normal in taste, but very smooth! the soup base is very fresh, i drink them all, they added some muchroom too so that the soup base is very sweet~

i will come again to try other types of dim sum later!
2010-10-28 43 瀏覽
自從「添好運」這家已貴為米芝蓮星級食肆的點心店平地一聲雷般冒起後,坊間陸續一窩蜂地如雨後春筍般湧現出一間又一間以主打點心為旗號的點心店,期望一朝登上龍門,聲價十倍。可惜這些店舖混水摸魚的多,具備真材實料的少,所以在一番汰弱留強之後,仍能屹立不倒的著實不多。不過正所謂「一雞死,一雞鳴」,即使有些濫竽充數的點心店被淘汰掉,仍有不少新店開張,延續「添好運」之夢。就好像近日在九龍城開業的「譚點」般,自命是點心、甜店專門店,落腳於九龍城區食肆林立的南角道中,似乎對自家的出品信心十足。這天特地往試,看看這店是龍是蛇。一試之下,發覺這店果真是「不是猛龍不過江」,並非濫竽充數之輩,雖然仍有不足之處,但瑕不掩瑜,仍是一間甚為值得一試的食店。這間別出蹊徑的點心店的最大特色是中西合壁,走新派路線的點心創意多多,賣相精緻而骨子。這店子不但點心夠創新,而且連裝點心的餐具也甚有心思,以黑色為主調的日式茶具亦有特色,在在顯出這店子的誠意,值得讚賞。這裡的點心種類頗多,而且不少都甚有創意,只此一家,因為只得兩個人幫襯,所以只是試了一些比較有興趣的點心,至於其餘的滄海遺珠,就要等下次再來才能一試了。1) 「高湯鮮菌牛
,期望一朝登上龍門,聲價十倍

在門外等位的食客

點心師傅正在忙碌中

就好像近日在九龍城開業的「譚點」般,自命是點心、甜店專門店

街外的宣傳易拉架

多本飲食雜誌的介紹張貼在店門外的玻璃上

店門外色彩繽紛的宣傳牌

這間別出蹊徑的點心店的最大特色是中西合壁
,走新派路線的點心創意多多,賣相精緻而骨子

高湯鮮菌牛肉球

這以別致的白瓷盅盛載的牛肉球與傳統的山竹牛肉或乾蒸牛肉截然不同。浸在上湯中的三粒牛肉球較一般的牛肉球軟腍,口感十分嫩滑。加了鮮菌在裡面上湯也見清甜,整款點心給自己的印象甚為不錯

高湯鮮菌牛肉球

金柱帶子石榴果
這點心賣相漂亮就漂亮了,不過味道就不太特別,只不過是把所有餡料好像帶子粒、瑤柱等放進包成石榴一樣的點心皮中製成而已,個人覺得雖然這點心的用料似乎比較名貴,也只是噱頭點心而已。

糖醋炸雲吞
這道炸雲吞擺放得頗有心思,猶如一隻金黃色的船般上桌的雲吞炸得頗為脆口,點上酸甜糖醋汁吃味道還不錯。
糖醋炸雲吞

蒜蓉芝士焗饅頭
這點心看來雖然普通,只是在饅頭上加上一層蒜蓉芝士而已,不過一客三件,外脆內軟的饅頭與鹹香的蒜蓉芝士加在一起後的味道倒也不差。
蒜蓉芝士焗饅頭

青芥脆蝦一口漢堡仔
這道以蝦為餡料的西式食迷你漢堡包,可算是這間點心店的創意出品之一,細細個的漢堡,加上青芥辣醬汁,夾著炸得香脆的蝦肉做餡料,給人感覺新鮮而特別,效果不俗

千年蛋牛肉腸
又是另一道甚具創意的點心
。早已切成6份的腸粉,包著的不是一般的蝦、叉燒或牛肉、甚至豬膶,而是皮蛋(即係千年蛋)加牛肉。哈!想不到以皮蛋做腸粉的餡效果很不錯呢!又有新鮮感

手打章魚肉餅飯
這裡的點心創意就不俗了,不過份量總是偏少,所以始終還是要叫一個較為飽肚的煲仔飯醫肚
。這章魚肉餅飯水準不錯
,章魚肉餅剁得均勻,不會太鬆或是太實,加上甜醬油吃味道亦佳,要是加些馬蹄將會更好。
手打章魚肉餅飯

回味寶島石榴布甸」和「呂宋香芒小布甸
這裡既自稱為點心甜品專門店,最後當然要試甜品
!這裡的甜品款式挺多的,中西式都有,共通點是都是十分迷你。就像這「回味寶島石榴布甸」和「呂宋香芒小布甸」般,都是兩三匙羹便可以吃完的超級迷你甜品。兩者之中,「回味寶島石榴布甸」較為特別,吃來有石榴的獨有味道,「呂宋香芒小布甸」雖然較為普通,都幾好味。
回味寶島石榴布甸(左)、呂宋香芒小布甸(右)

總括一句,這間點心店是用心的,出品有創意,無論茶具還是盛載點心的器皿都甚有心思
,雖然這裡的點心的確甚為迷你,似乎不大抵食,而且水準未至於令人有驚豔的感覺,不過味道還算不錯,加上它的創新精神,所以一個笑臉還是值得給它的

5 分鐘 (堂食)
在門外等位的食客
店門外色彩繽紛的宣傳牌
街外的宣傳易拉架
多本飲食雜誌的介紹張貼在店門外的玻璃上
點心師傅正在忙碌中
  • 高湯鮮菌牛肉球,手打章魚肉餅飯,一口青芥辣漢堡包
2010-10-28 6 瀏覽
好久都未有碰到比較好吃的點心,今日特登去譚點 點心試試,果然沒有令我失望,正午一時去到已經無坐位,好彩一個人比較容易有位,須然要搭位都沒所為,看見對面位市拉叫D點心都幾似樣,所以跟注去叫都無錯.........蝦餃 燒賣 對我來講是必選,因為一間做出色的點心店,這兩樣一定要做得好.至於其他點心賣相都幾好,而且重有幾特別甜品,但點心種類就沒有酒樓咁多.我一個人只叫了蝦餃 燒賣 鳳爪和臘腸雞飯.蝦餃: 正!!!!! 蝦又大隻,咬落又爽,雖然得兩隻好味........呀燒賣: 正!!!!!黑魚子在燒賣上面幾特別,吃落都好好味........鳳爪: 幾淋,味都幾夠,都可以...........臘腸雞飯.: 飯香,雞滑,不過臘腸得兩片............最後都忍唔注要打包兩籠蝦餃兩籠 燒賣才肯出門口.......
好久都未有碰到比較好吃的點心,今日特登去譚點 點心試試,
跟注去叫都無錯.........

我一個人只叫了蝦餃 燒賣 鳳爪和臘腸雞飯.

鳳爪: 幾淋,味都幾夠,都可以...........

2010-10-28
  • 蝦餃 燒賣
2010-10-28 27 瀏覽
我鍾意食精緻點心,事實係鍾意真正有水準嘅點心.平時去九龍城陶源,點心好正,但又未去到添好運水平,差果少少,但已經好滿意.添好運當然係好啦,夠曬平.靚,正.超曬班.但係就人肉搏鬥,仲好似趕住趕住咁,坐耐咗都會唔好意思.無辦法,要平又要好,係咁架喇.有時都想有啲新意思.點心皇都唔錯,但唔係超班果種. 上兩日無聊,上 openrice 逛下逛下,見到呢間人氣點心店,正中下懷,今日要開飯,怱然唔想去陶源,想試新嘢,醒起呢度...去到門口,原來要等位,好啦,等就等啦.1) 手打章魚肉餅飯 唔錯唔錯, 只係啲飯好似”爛咗少少”,但整體不俗.2 ) 滑蛋煎糯米雞 好味.蛋只蓋着糯米雞,而內裡一點骨頭也沒有.上面放有木魚碎,好一個 fusion 配搭!3) 荀尖蝦餃皇 啲蝦幾爽,且新鮮,不過貴咗啲.(添好運會更好吃更化算!!)4) 魚翅帶子餃 有點蝦餃 feel. 但一向以來也不是這樣子的嗎?5) 金柱帶子石榴果 賣相精美討好.光是看,也覺是樂事.當然囉,好吃呢.6) 蒜香陳村粉蒸肉排 蒜香樸鼻,令人難以抗拒.肉質嫩滑,十分美味.但陳村粉卻不入味,不能做到錦上添花.7) 黑魚子花菇蒸
我鍾意食精緻點心,

事實係鍾意真正有水準嘅點心.
平時去九龍城陶源,
點心好正,

但又未去到添好運水平,
差果少少,
但已經好滿意.

添好運當然係好啦,

夠曬平.靚,正.

超曬班

但係就人肉搏鬥,

仲好似趕住趕住咁,
坐耐咗都會唔好意思.
無辦法,
要平又要好,
係咁架喇.

有時都想有啲新意思.
點心皇都唔錯,
但唔係超班果種.

上兩日無聊,
上 openrice 逛下逛下,
見到呢間人氣點心店,
正中下懷,

去到門口,
原來要等位,
好啦,
等就等啦.

worth trying.

1) 手打章魚肉餅飯

唔錯唔錯, 只係啲飯好似”爛咗少少”,但整體不俗.

taste good, very creative and nice presented.

2 ) 滑蛋煎糯米雞

lovely steamed dim-sum.

3) 荀尖蝦餃皇

啲蝦幾爽,且新鮮,不過貴咗啲.(添好運會更好吃更化算!!)
4) 魚翅帶子餃

有點蝦餃 feel. 但一向以來也不是這樣子的嗎?
5) 金柱帶子石榴果

賣相精美討好.光是看,也覺是樂事.當然囉,好吃呢.
6) 蒜香陳村粉蒸肉排

beautiful .

7) 黑魚子花菇蒸燒賣

我欣賞這個燒賣,它跟別的店子不同,不是用免治了的肉作餡料,而是吃得到的不薄身的小肉片.

so-so, quite disappointing.

8) 沙律香芒盞

脆脆的盛器像雪糕筒一樣香口,但沙律是獨沽一味的沙律醬撈蘋果粒粒,可以說是單調,也可以說是特色.不過只有芒果顏色的醬液鋪在上面,整道小吃也吃不出一點丁的芒果味兒...怪哉,怪哉.
9) 千島炸粉粿

不切合主題.不是一向吃開的粉粿.正確來說,我個人認為是香炸明蝦角.如果單憑以食物好吃與否的角度來說,也是不錯的.

not worth with this price.

10) 高湯魚翅餃

這個湯底應有放少量金華火腿絲餚的,湯清而味鮮甜.餃子內有鮮蝦一只,三小片帶子,冬瓜茸,以及切成方形小粒粒的魚膠片用來增加口感.本應不錯.唯一不足的,是那個餃子皮,咬落有點粉粉的樣子,是”猜”的功夫問題吧.

11) 蒜茸海鮮春卷

非常的香口熱辣.

need to improve.

12) 甘筍咸水角

看得人心花怒放.非常的漂亮.可是那個皮太黏牙了一點,不太適合老人與小孩.希望會改善啦,因為賣相實在美麗,捨不得不下單.

13) 沙爹金錢肚

味道香濃,十分惹味.推!只是咯咸一點.
14) 青芥脆蝦一口漢堡仔

要是你喜歡沙律醬你一定會好鍾意.迷你漢堡做得唔錯.個皮有點脆脆的,令我想起澳門特色豬仔包那種脆脆的回憶.不過我唔好沙律醬,所以...

15) 特式蘿蔔酪

煎過了頭,有點要撕開又撕不開的情況.有點狼狽.不過味道 ok 噃.用芥辣同吃更是一絕.
16) 杏汁木瓜凍

賣外相.有點創意,但可惜不太特別.杏汁凍應是以大菜糕為基礎而做成的.感覺清新.
17) 回味石榴布甸

真的是令人再三回味.很不錯的創意甜品.不太甜,但那石榴味就是留在口腔中來回.令人想再加添.

所有熱吃都是熱呼呼的,
這個我最最欣賞.
點心要熱的才好吃呵.
絕對是可以一試的店子.

2010-10-24
35 分鐘 (堂食)
worth trying.
lovely steamed dim-sum.
beautiful .
  • 手打章魚肉餅飯
  • 滑蛋煎糯米雞
  • 黑魚子花菇蒸燒賣
  • 魚翅帶子餃
  • 金柱帶子石榴果
  • 沙爹金錢肚
  • 回味石榴布甸
2010-10-26 4 瀏覽
近來點心當晚餐的次數好像頻密了一點,但看見有新店開張又想去試一試.這夜便來到九龍城一試這間評語不錯的點心店.大大個窗可看到厨房工作.仿日式餐具有點不設實際.茶杯傳熱高非常燙手,匙羮太厚身吃湯餃時便知非常不便.蒜蓉排骨蒸陳村粉----蒜香味十足排骨肉質軟淋有鮮味,墊底的"粉皮"欠正常陳村粉的彈性.燒賣----雖然是一盅兩件但一粒的體積差不多等如正常的粒半,肉裡的排列由上至下是蝦豬肉蝦.蝦肉雖處理得不錯但份量以乎多了點.高湯魚翅餃----灌湯餃已變成"浸湯餃"多年,想不到現在連魚翅餃也浸在湯內.高湯有淡淡的金華火腿味道,湯色清味鮮而不咸.但其實這只餃是不可能用筷子夾起來吃的,因一夾即穿在湯內散開!餡料是粗幼大小整齊的"翅"及兩隻蝦.這真可算是變種再混合再變種的出品.蝦餃----吃兩口也吃不完是巨型版本,皮薄有韌性,餡料有荀有豬肉當然也是有大大隻的蝦.珍寶鮮蝦腸粉----本想點叫脆魚腸粉但已售罄,友人不吃皮蛋自己又不喜雜菌做餡的腸粉下便選了這個.腸粉分成六小件,腸粉皮未算薄滑,豉油的味道調得不錯,是個人喜愛的略帶甜味.每件有一隻原整的大蝦在內.根哥懷舊糯米雞----因店方已設定客人不會整隻從

燒賣----雖然是一盅兩件但一粒的體積差不多等如正常的粒半,肉裡的排列由上至下是豬肉.蝦肉雖處理得不錯但份量以乎多了點.

蝦餃----吃兩口也吃不完是巨型版本,皮薄有韌性,餡料有荀有豬肉當然也是有大大隻的.

珍寶鮮蝦腸粉----本想點叫脆魚腸粉但已售罄,友人不吃皮蛋自己又不喜雜菌做餡的腸粉下便選了這個.腸粉分成六小件,腸粉皮未算薄滑,豉油的味道調得不錯,是個人喜愛的略帶甜味.每件有一隻原整的大在內.

根哥懷舊糯米雞----因店方已設定客人不會整隻從蒸籠取出打開荷葉來吃,以底部向天再在上面剪一個小十字已是錯誤,用筷子把荷葉撕爛掀開談何容易?倒不如像荷葉飯般把整個頂部剪走客人才容易進食吧!糯米軟硬適中,內裡餡料質感全是軟身的(欠缺一些像豬肚這種較爽口類)而且芡汁太多太杰,吃起來感覺非常膩.懷舊是指Size還是餡料?

煎蘿蔔糕----煎得非常香口,質感較挺身而且十分足料吃得到條條蘿蔔絲.

沙爹金錢肚----非常軟淋及入味.

油菜----顏色翠綠看來不錯,吃起來無渣.

甜酸雲吞----吃起來鬆脆但油份頗多,內裡的餡料又是大大隻的.

古巴咖啡鮮忌廉蛋撻----曲奇皮很鬆散,咖啡的味道太淡.

食物質素不錯,吃得到是有用心去做及想在傳統的點心中求變來提供新鮮感,但用料方面要留心一點。
就是這晚吃的好像是以蝦作主題般,當然罪不在店方,是點菜的須負上責任.但這次真的是因為吃得太多而對蝦產生了厭倦的感覺.
2010-10-23 11 瀏覽
今日同BF特登光顧該店,以下意見為混合式意見:蝦腸粉: 蝦係大隻無錯,但係食落霉霉地,又痴牙...帶子餃: 同食蝦餃無咩分別,感覺唔到帶子的存在,而且上面D蟹籽超級腥蝦餃:同上上,皮厚,似叮唔似蒸章魚肉餅飯:都係腥腥地,飯焦又多又燶....小漢堡:個汁似乎係抄M記個個芥末醬左右既野?都算OK既炸雲吞:最好食算係呢個,不過如果炸又有汁點仲唔好食既話,都可以早D抖兔子棉花糖: 都係棉花糖咁既味,但係食落去虛無感好重,整得好可愛,都算唔錯啦見到隔黎台影相超開心, D野好睇就好睇...不過味道就不太可取仲有份量超小囉,平時咁既價錢可以係新X食多幾籠,仲要係四件又好食..價格都偏高= =服務既話,似乎有D怠慢同疏忽?
今日同BF特登光顧該店,以下意見為混合式意見:

蝦腸粉: 蝦係大隻無錯,但係食落霉霉地,又痴牙...

蝦餃:同上上,皮厚,似叮唔似蒸
章魚肉餅飯:都係腥腥地,飯焦又多又燶....
小漢堡:個汁似乎係抄M記個個芥末醬左右既野?都算OK既
兔子棉花糖:

價格都偏高= =
服務既話,似乎有D怠慢同疏忽?
2010-10-23
2010-10-20 12 瀏覽
其實我光顧呢間店2次.我問過呢間店點解叫譚點?我見到餐牌有根哥.我仲好奇到問根哥係邊個?老閭娘耐心地回答我:叫譚點的原因是點心師傅感激師傅帶佢出身.自己今時今日有點成就.為左紀念師傅...用左師傳個名開點心店..譚點.根哥.都係為左紀念師傅....感激師傅的教導...而安呢個名呢個故事聽到我好感動.現今社會冷酷.有成就.會記得老師的人少.我相信做一個學生..認真做好每件事.就係對老師的回報...說回食評.末去之前我覺得呢間店價錢會好貴.點知絕對不是....茶:我叫的係烏龍茶的味道.我敢話我飲茶咁耐.從末飲過咁好飲的茶.又甘...又重香味.沖左幾次水.茶味仍然存在..3元一位茶錢.好超值...排骨飯:熱到上枱時炸炸聲...排骨夠味..我覺得肉質鮮甜...糯米雞:18元.裏面多材料,並且充滿肉汁....香氣洋溢蝦餃...的蝦好新鮮.蝦肉爽而甜...皮薄.如果我末去旺角添X運前,我會覺得好食...呢間都好食.但我嫌個蝦餃太濕身...顯唔出,有大師傅水準,肉排.醃得入味.份量都多..芒果布甸,只得一啖.幸好有很濃的芒果味,很好的甜味....我個人好怪.同我講人間悲劇唔一定接動的情緒,同我講師生

茶具

糯米雞:18元.裏面多材料,並且充滿肉汁....香氣洋溢
肉排.醃得入味.份量都多..
芒果布甸,只得一啖.幸好有很濃的芒果味,很好的甜味....
我個人好怪.同我講人間悲劇唔一定接動的情緒,同我講師生情..我好感動..而且呢間店坐得舒服.食物水準唔錯.....2人去食只是79元...無可批評

張紙都幾靚
睇相搵點心
我叫的食物
排骨飯
糯米雞
蝦餃
陳村粉蒸肉排
芒果布甸
$39.5 (午餐)
睇相搵點心
芒果布甸
2010-10-20 9 瀏覽
同成班朋友係九龍城食完Thail Food 想搵甜品食,行過見到有間點心甜品店,被佢哋門口個排"兔仔"吸引咗,一於入去試下坐低見到佢哋有D咸點個名好得意同有D好新穎o既甜品eg.石榴布甸,雖然幾飽都叫尼食下.食物水準高有D似酒店甜品, 下次要試下佢哋D點心先得下次宵夜有選擇
2010-10-19
可以見到師傅做點心,見到兔仔係點整
整好啦,好味,冇酒樓個D噤"笠"口.
星星脆魚腸,魚用粉漿炸咗再包成腸粉,好得意o既創作
青芥脆蝦一口漢堡仔,好食,個醬係沙律醬加wasabe
石榴布甸,清清o既石榴味.....正呀,下次一定再食
香芒紫米卷.要讚佢個size,細細件皮同芒果比例啱啱好
杏汁木瓜凍,新鮮木瓜上面配杏汁啫喱好夾啊
蛋白杏仁茶,茶有厚實感入口有D"蓉"o既感覺,蛋白係小件型有嘢咬下幾得意
  • 星星脆魚腸
  • 一口漢堡
  • 石榴布甸
  • 木瓜凍
  • 杏仁茶
2010-10-18 7 瀏覽
那天與朋友想吃中式食物,就試試這個,不錯不錯,款式別緻得來,味道又佳,價錢還不貴!!!但每件都比較小巧玲瓏,適合不想食得太飽的朋友。還有,若日後推出更多新款式更佳!!那時,款式未算太多!!!!!!!!!!
那天與朋友想吃中式食物,就試試這個,

不錯不錯,款式別緻得來,味道又佳,價錢還不貴!!!

但每件都比較小巧玲瓏,適合不想食得太飽的朋友。

還有,若日後推出更多新款式更佳!!

那時,款式未算太多!!!!!!!!!!

2010-10-03
  • cheese cake
  • 布甸
2010-10-16 19 瀏覽
舊同事假日午聚, 剛巧其中一位住在九龍城, 結果到了譚點午餐. 估唔到今日中午去到要等位, 可能係重陽假期吧, 還好只等了10分鐘便有位. 今次叫了不少點心, 實行要多幾款, 除左有我最鐘意既一口青芥蝦堡, 還有高湯牛肉球, 蝦餃..........最後才發現一款白兔仔點品, 樣子極就可愛, 雖然已經好飽, 但都忍唔住叫了. 這個不算太特別, 但勝在個樣好殺食, 因為我見鄰坐既小妹妹, 眼定定咁睇住我地碟白兔仔.仲有其他款式點心未試, 下次再黎!! 是次掛住傾計, 所以只係影左幾張相
, 可能係重陽假期吧, 還好只等了10分鐘便有位.

白兔好可愛
2010-10-16
10 分鐘 (堂食)
白兔好可愛
  • 一口青芥蝦堡
  • 煲仔飯
2010-10-16 32 瀏覽
在九龍城南角道,禾牛會對面的"譚點",是近期人氣的新點心店,看之前的食評相片,賣相包裝皆有別於其他同類點心店,便找個時間來一試究竟.譚點的點心選擇有大約三十多款,蒸點,腸粉,飽點,甜品一應俱存,而且更有一些"突破傳統"之味道,如古巴咖啡鮮奶蛋撻,青芥脆蝦一口漢堡仔,相信新潮就是此點心店的賣點,起碼我在其他點心店,或者酒家,也未見過這些突破傳統之作.桌上的食具熟口熟面,月前在V Cuisine晚飯,也是用這款餐具.點心即叫即蒸,先以煎點特式蘿蔔烙作開場白,外表實際上與薄撐沒兩樣,吃落去很多幼細蘿蔔絲,煎得脆口,點些辣醬吃挺有風味.蒸點以小木盒上,果然是一盅兩件,如果用價錢角度來看,$14兩粒蝦餃,比上酒樓吃差不多,或者更貴.蝦餃的正名是荀尖活剝蝦餃皇,活剝作賣點,無非想說是新鮮製造,一方面覺得有點殘忍.這個蝦餃是"皇者"size,外皮薄得來不易穿,煙齦有彈性,蝦肉爽口,但鮮味略欠,不過荀絲的味道實在鮮甜,將蝦餃的味道帶起.金柱帶子石榴果,與潮菜之石榴雞有點異曲同工之處,外表包到如布袋般,在收口位加上一片金箔,就是金柱.論外皮與蝦餃一樣,餡料包含蝦肉,帶子,芹菜粒等等,味道清新香甜.黑魚子

黑魚子花菇蒸燒賣,豬肉同蝦肉混合的燒賣,沒有特別之處,外面也吃到的味道,但面頭上的黑魚子,其鹹香味令到本來平平無奇的燒賣,添上一點點色彩.

記得多年前在澳門的陶陶居飲茶,曾經品嘗過煎米雞,即是將糯米雞拆去荷葉,再拿去煎,印象深刻,回到香港沒有地方可吃到,見到譚點有一味滑蛋煎糯米雞,即刻要一碟試試,上桌一看,完全不是我想像中的一回事,似蛋包飯就是真的.蛋包著糯米雞,蛋面舖上木魚碎,有一點"和風"味.打開蛋身,內裏的糯米雞餡,有蛋黃,豬肉,蝦肉,糯米入口軟糯,餡料豐富,但我還是懷念外脆內軟的煎米雞味道.

五味點心連茶錢貼士,總共八十塊錢,平均$15一味點心,差不多了.味道又不錯,絕不是混水摸魚之流.也可以再來試試其他點心如懷舊老爺子馬拉糕,高湯鮮菌牛肉球,芝士焗饅頭等等...
2010-10-15 19 瀏覽
上open rice見到D人話呢間好味..就專登同FD兩個人入去試啦..(其實見到有點心食又有西式甜品覺得好得意)我地2點幾入到去..可能係平日..又過左食飯時間..都係得兩三張枱坐左人..眼見個個都一個飯=0=" 但我地真係食唔落..食左飯就試唔到點心了..keke~如果無食早餐我都想全部叫晒..HAHA我地叫左玄米茶...叫左點心...都唔使等得太耐就到啦D點心..夠熱..= =+ 因為有時D茶樓上點心你係真係發現唔熱架..!!!蝦餃大大粒..裡面D蝦亦係一隻隻..好飽滿..幾正~~魚翅餃真係差D...相比起蝦餃..蝦係切左一粒粒..同埋我發現佢係一大一細架..>_< 煎腸粉唔算油..亦好脆沙律盞麻麻..個皮唔係好脆...沙律裡面淨蘋果..同埋唔覺有香芒= = 莫非佢既香芒係D個醬..? 但都係無芒果味囉....金錢肚都算多..正=v= 好爽燒賣就好多肉..勁大粒..仲大粒過蝦餃..HA 可能我食慣D燒賣有蝦..不過都OK~ 正過去茶樓食牛肉球..HAHA漢堡就真係幾正~ 最初以為佢既一口好細..一啖搞得掂..但原來都唔係..裡面係蝦..真係幾好味..甜品方面我真係
如果無食早餐我都想全部叫晒..HAHA
蝦餃大大粒..裡面D蝦亦係一隻隻..好飽滿..幾正~~
荀尖蝦蛟皇、魚翅帶子餃

煎腸粉唔算油..亦好脆
干煎蝦米腸、沙律香芒盞

金錢肚都算多..正=v= 好爽
沙爹金錢肚

黑魚子花菇蒸燒賣(一般,好多肉)、青芥蝦一口漢堡仔(呢個幾好味..放左好耐係到都仲脆)

甜品方面我真係有點兒失望...
芝士餅就真係好重忌廉味...好滑..
個紫米卷就真係好麻麻..唔建議叫...因為裡面只有一粒芒果...佢包到好鬆...~"~ 好細粒既甜品....
至愛小忌廉芝士餅(好重忌廉味 好滑)、香芒紫米卷(毫無特別 好麻麻~"~)

總括黎講...可以再去..如果下次去我會試埋其餘未試過既野...>W< 下次一定要試下D飯..因為張張枱都最少有一個..唔知係平定真係好好味..@O@
食得最多野應該係我地呢枱架啦...wakaka
2010-10-14
荀尖蝦蛟皇、魚翅帶子餃
干煎蝦米腸、沙律香芒盞
沙爹金錢肚
  • 青芥蝦一口漢堡仔
2010-10-15 5 瀏覽
喺食評見到啲點心好吸引,這夜就來一試。店內是夜比較清靜只得兩枱客,坐下要了普洱茶,不一會侍應放下茶壺但很重力,年輕少女可能唔夠手力啩。(嚇一跳)普洱茶有色冇味似滾水多過茶...奇怪..奇怪..?點心紙填上了以下食品 :~臘腸雞粒煲仔飯飯身吸收了雞肉和臘腸的肉汁比較軟身。荀尖蝦餃皇材料著實新鮮,味道亦可口,只不過它們像是被困在一起未能混為一體。金柱帶子石榴果賣相好靚同口味幾清新,唯一是食材處理得較實。蒜香陳村粉蒸肉排蒜夠香肉排夠味,獨是炒並不是陳村炒而是腸粉皮。高湯魚翅餃全晚較為對板的就是這味點心,湯清料足味鮮。黑魚子花菇燒賣這個和金柱帶子石榴果一樣有著相同作弊處。小忌廉芝士餅既然是忌廉行頭味當然重了點,芝士就要讓讓步。一小段插曲:本想環保一點所以後加的點心就口述號碼,經理聽了回覆號碼一次冇錯便落單,可是來的卻非所要的。塞翁失馬焉知非福,只想告知店員工作時工作,別在工作時遊戲。『口講、心諗、動作全不一致』
喺食評見到啲點心好吸引,這夜就來一試。
普洱茶有色冇味似滾水多過茶...奇怪..奇怪..?

點心紙填上了以下食品 :~
臘腸雞粒煲仔飯

飯身吸收了雞肉和臘腸的肉汁比較軟身。
荀尖蝦餃皇

金柱帶子石榴果

賣相好靚同口味幾清新,唯一是食材處理得較實。
蒜香陳村粉蒸肉排

蒜夠香肉排夠味,獨是炒並不是陳村炒而是腸粉皮。
高湯魚翅餃

全晚較為對板的就是這味點心,湯清料足味鮮。
黑魚子花菇燒賣

這個和金柱帶子石榴果一樣有著相同作弊處。
小忌廉芝士餅

既然是忌廉行頭味當然重了點,芝士就要讓讓步。

一小段插曲:

2010-10-14
2010-10-10 8 瀏覽
之前睇到其他食評話好正,,今晚專登搭車去食,8:30去到只得一枱客,食食下變了我們兩個包廳,叫了幾樣點心,都係d食評話好食,一口漢堡不錯,老公話好好食,我就鐘意食高湯牛肉&脆魚腸,腸粉內6炸九肚魚,外脆內軟好正呀,千島炸粉果口感一團粉,不好食,石榴果清清地幾好味,好像叫蝦春卷都幾好食,棷絲白兔仔造型可愛,不夠軟但眼仔那粒朱古力好好食,總括是味道不錯,價錢抵食,一定會再去的
之前睇到其他食評話好正,
2010-10-10
  • 一口漢堡