2021-09-13 17 瀏覽
朋友之前介紹過呢間鐵板燒店,話價錢親民而且性價比高,咁岩有個朋友生日就同佢食個鐵板燒慶祝下!午餐既鐵板餐 $360/位,都好豐富!店員會拎盤食物出黎比我地影相打卡,然後再交師傅煮!首先上沙律,係Parma ham包露荀再加北海道白粟米配上麵豉洋蔥汁!先食左白粟米先,好香好甜!之後第一道菜就係北海道帆立貝,用上海膽忌廉汁,上面有撈左蟹羔既松葉蟹肉再加上餐廳自己醃既三文魚籽,個三文魚籽甜甜地,的確好唔同,個海膽忌廉汁好creamy,整體味道好夾!之後就係白金鯛配明太子汁,個魚皮脆卜卜!魚肉夠滑又唔腥!之後就係鵝肝多士配焦糖水蜜桃!肥美鵝肝配上多士,配上焦糖水蜜桃既清甜解膩一流!然後餐廳會送上牛油砂糖多士,好香好脆!之後就係牛肉粒配上鹽昆布,牛肉粒好腍,肉香好香!最後就係麵豉湯同埋炒飯!個炒飯炒到粒粒金黃色,配料夠哂多,好少食到咁好味既炒飯!而甜品就係雪糕,$360/位黎講質素真係幾高

午餐既鐵板餐 $360/位,都好豐富!

店員會拎盤食物出黎比我地影相打卡,然後再交師傅煮!

之後就係白金鯛配明太子汁,個魚皮脆卜卜!魚肉夠滑又唔腥!

之後就係鵝肝多士配焦糖水蜜桃!
肥美鵝肝配上多士,配上焦糖水蜜桃既清甜解膩一流!

然後餐廳會送上牛油砂糖多士,好香好脆!

之後就係牛肉粒配上鹽昆布,牛肉粒好腍,肉香好香!

甜品就係雪糕,$360/位黎講質素真係幾高
💖想睇廚師👨‍🍳表演整鐵板燒,今日嚟元朗呢間高質鐵板燒店食午餐。餐廳大部份都係吧枱,可以望到師傅煮嘢食,然後熱辣辣🔥即刻上枱。餐廳🍴環境舒服😌會播好chill嘅英文歌🎵1⃣️「櫻」一人前套餐🌸 $360/位(未加一)✅沙律🥗💖有日本白粟米🌽、車厘茄🍅、哈密瓜🍈同巴馬火腿🥓配蘆筍,食落清新帶啲鹹香。屋企人讚白粟米好清甜👍✅北海道帆立貝💖每粒都好肥美鮮厚,用牛油🧈、黑椒同鹽🧂封煎得表層微脆。上碟配上海膽忌廉醬,同埋自家釀三文魚籽🐟同黑松露🍄,口感滑嫩。✅季節燒魚🐟💖日本🇯🇵銀鱈魚,平時係當刺身🍣食,唔係一般嘅急凍🧊鱈魚,所以食落特別鮮嫩。搭配明太子汁一齊食,魚皮微脆。最後食龍珠清口,味道清甜。✅鵝肝多士🍞💖鵝肝肥美,油香味重,油汁微微軟化香脆嘅多士,鵝肝淋上黑醋提味。最後再食香甜日本水晶梨🍐清口,每一道菜賣相同埋設計都好有心思🥰✅砂糖多士🧂💖呢個係送嘅🆓,多士配上牛油🧈同砂糖🧂,再印上佢哋嘅logo,香甜焦脆,面層好似搽咗蜂蜜🍯咁閃令令。✅特定牛肉🐂💖師傅會問想要嘅熟度,我哋要咗七成熟。美國🇺🇸 封門柳配上黑椒調味,上碟嘅時候仲有鹽昆布同即磨山葵汁配搭,牛肉鮮嫩,好多肉汁,同山葵汁嘅配搭幾特別

1⃣️「櫻」一人前套餐🌸 $360/位(未加一)

✅沙律🥗

✅北海道帆立貝

✅季節燒魚🐟

✅鵝肝多士🍞

✅砂糖多士🧂

✅特定牛肉🐂
💖師傅會問想要嘅熟度,我哋要咗七成熟。美國🇺🇸 封門柳配上黑椒調味,上碟嘅時候仲有鹽昆布同即磨山葵汁配搭,牛肉鮮嫩,好多肉汁,同山葵汁嘅配搭幾特別。

✅麵豉湯🥣
💖食飯之前飲,飲完暖冧冧♨️

✅炒飯🍚
💖師傅會好貼心問食唔食蔥,炒飯配上明太子同蛋🥚,珍珠米粒粒飽滿,一人一碗。

✅雪糕🍦
💖有四隻味,包括芝麻、開心果、柚子雪芭🍧同芝士🧀,我地要左芝麻同柚子。

💖套餐幾豐富,每一道賣相同搭配都設計得有心思,睇住師傅👨‍🍳表演同擺盤好有趣🥰師傅同職員態度都好好,會介紹每道菜式嘅食材、設計同建議食法,亦都會不斷幫手斟茶🍵同換碟。
2021-09-13 15 瀏覽
今日真的好開心,因為老公帶我食鐵板燒!我們午飯的時段去,一來條街冇甘多人,二來午飯食鐵板燒性價比高點!我地去個陣,係餐廳岩岩營業的時間,就已經有2枱客,成間餐廳大概有10個座位,每個位置都可以欣賞到師傅的手勢。餐廳的用具都好有質感,連裝口罩的套都係有設計過的厚身信封,仲有提供Wifi比客人使用。職員有同我地介紹一人餐同二人餐,我地今日就食「菊」二人前套餐。職員就提供左個沙律比我地食,並講解個粟米係日本白粟米可以就甘食,Parma ham捲住蘆筍一齊食,再有水果係旁邊。白粟米水份多超生爆汁,Parma ham咸咪都重。之後師傅就遞在食材比我哋睇,隻蝦大過隻手掌,鮑魚都好新鮮!魚鱗粒粒豎起,食落口卜卜脆,魚肉好滑,唔沾醬食已經好好味,沾埋明套子汁又係另一個口感鮑魚食落口一點也不韌,好易切開,食落爽口有海水少少咸味,海藻好爽口!師傅一起蝦肉個陣遞見到隻蝦有好多膏,見到用蝦膏加油去炒蝦肉,上菜個陣聞到好香,蝦肉切左一粒粒食落好方便,每一啖都食到蝦膏味鵝肝一上菜個陣已經見到立立令,油滲左落塊多士度,黑醋煮過冇甘酸,食落去好惹味,梨水份充足好好味黑豚肉個邊煎脆左,捲埋蔥同蒜一齊食,好惹味,隔離個鹽

黑豚肉個邊煎脆左,捲埋蔥同蒜一齊食,好惹味,隔離個鹽昆布乾乾脆脆,口感醇厚,我夾哂黎食

麵豉湯

炒飯,師傅煮之前問有冇人要少飯,我地話要正常份量,上菜個陣都見到份量都唔少,有豬肉,蔥同蛋,炒飯炒的乾身,粒粒分明

柚子雪糕,酸酸甜甜好清爽

砂糖多士仲壓左店名上去,香甜脆口
2021-09-12 21 瀏覽
見元朗有間新開鐵板燒餐廳,襯放假同老公試下建議預先book位因為都好full食材新鮮 廚師用心烹調 仲會講解食物既資訊師傳話前菜,配菜次次都會未必一樣(因為新鮮先會比我地食😋)擺盤d花都係用食用花,真係食到碟碟清哂所有菜式都好好味👍值得一試,必有下次最緊要廚師靚仔有趣🤣味覺視覺都有享受😎風乾火腿配日本粟米舊粟米超清甜,第一次食白色粟米🤣配埋個柚子汁食落好開胃銀雪魚入口充滿魚油香,配埋個醬唔會好漏,塊魚皮香脆好似食緊薯片甘😋椰子雞湯清甜足料,自己煲都無甘好飲🤭香煎鵝肝入口溶化加埋黑醋無甘油膩👍封門柳牛肉簡左生d,肉味濃郁😌焦糖多士鬆脆可口,正😜
見元朗有間新開鐵板燒餐廳,
襯放假同老公試下
建議預先book位因為都好full
食材新鮮 廚師用心烹調 仲會講解食物既資訊
師傳話前菜,配菜次次都會未必一樣
(因為新鮮先會比我地食😋)
擺盤d花都係用食用花,真係食到碟碟清哂
所有菜式都好好味👍值得一試,必有下次
最緊要廚師靚仔有趣🤣味覺視覺都有享受😎

風乾火腿配日本粟米
舊粟米超清甜,第一次食白色粟米🤣配埋個柚子汁食落好開胃

銀雪魚

椰子雞湯
清甜足料,自己煲都無甘好飲🤭

香煎鵝肝
入口溶化加埋黑醋無甘油膩👍

封門柳
牛肉簡左生d,肉味濃郁😌

焦糖多士

• 南非鮑魚
  • 季節燒魚
  • 北海道帆立貝
2021-09-10 14 瀏覽
一直都好想睇廚師係面前表演嘅鐵板燒,今日終於黎試吓午餐☺️ 我地嗌咗兩份「櫻」一人前套餐,每位盛惠$360(未加一)。🥗 沙律粟米🌽 同哈密瓜🍈都係清甜又涼涼地,鹹香 嘅Parma Ham包住爽口嘅蘆筍,仲有多汁鮮甜嘅車厘茄🍅,點埋柚子汁食,健康又開胃~🇯🇵 北海道帆立貝每人有兩大粒,帆立貝肉質鮮嫩,配埋三文魚籽、海膽汁同埋黑松露,好香口,提升咗個level☺️🐟 季節燒魚係金鯛魚,外層魚鱗炸得脆身,內裡魚肉厚身之餘好嫩滑鮮甜,兩者同時食好有層次感。仲有龍珠一粒,同埋可食用嘅靚靚花花🌹🍞 多士印埋餐廳名係多士上面👍🏻 面層甜甜地,口感外脆內軟,一口一塊好正,阿媽大讚好食😋🦢 鵝肝同樣有多士,不過今次嘅主角係鵝肝🤩 鵝肝嘅內臟味唔會太強烈,容易入口,肥瘦參半,淋上黑醋汁更提味。仲有水晶梨清下口腔🍐🥩 特定牛肉/黑豚係美國封門柳,我地要咗七成熟,食落肉質嫩口,牛味濃郁。除咗醬汁之外,仲有鹽黑昆布,幾特別😊🥣 麵豉湯熱辣辣暖下胃,鹹淡適中~🍚 炒飯廚師好貼心咁問要唔要蔥,同埋夠唔夠飽,洗唔洗多飯🥰 材料豐富,有肉有菜又有蛋,日本珍珠米煙韌飽滿,即炒好夠鑊氣,每人一大碗真係飽肚🤰🏻🍦 甜品係雪糕,

🥗 沙律

🇯🇵 北海道帆立貝

🐟 季節燒魚

🍞 多士

🦢 鵝肝

🥩 特定牛肉/黑豚

🥣 麵豉湯
熱辣辣暖下胃,鹹淡適中~

🍚 炒飯

🍦 甜品
係雪糕,有好多特別嘅口味,其中包括芝麻、芝士等等,我地就揀咗開心果同柚子。食落有顆粒感,真係足料,無得輸🥰

睇得出餐廳係選用新鮮嘅食材,而且廚師同職員嘅態度都好好,會詳細介紹每道菜嘅資料同埋食法,keep住refill熱茶👍🏻

臨走前見到隔離檯叫咗特上大蝦,睇住廚師表演真係賞心悅目,下次我地都叫呢個「菊」二人前套餐試下先~
元朗食高級料理嘅餐廳越來越多,今次揀咗依間鐵板燒店,試一試「和」二人前套餐,非常滿意!沙律有日本白粟米、包住蘆筍嘅parma ham、哈蜜瓜同埋車厘茄🥗 前菜係磯粒貝同埋松葉蟹肉拌蟹膏🦀 北海道帆立貝🍽刺身級嘅帆立貝肉質細嫩,加上三文魚子同黑松露點綴,配上海膽忌廉汁,充滿海洋風味🌊鹽燒南非鮑魚🧂鮑魚肉質爽彈,以鹽帶出鮑魚嘅鮮甜,肝醬濃郁惹味😋喜知次🐟喜知次皮脆肉嫩,配搭嘅明太子醬甚有驚喜,食落不但冇平時咁鹹,仲多咗一股香甜,問一問師傅原來整明太子醬嘅時候加咗洋蔥等蔬果。食完油份較重嘅喜知次,可以食旁邊嘅龍珠果清一清口腔,迎接下一道菜式!沙巴大虎蝦🦐蝦肉緊緻彈牙,師傅即場取出蝦頭嘅蝦膏再加牛油、醬油等調味,香氣洋溢,充分引出食材嘅天然味道👍👍鵝肝🍽煎香嘅鵝肝放係多士上,真係流曬口水🤤今日嘅特定牛肉係美國封門柳,師傅會先問下客人鍾意嘅生熟度,爆多肉汁而且富牛味🥩 魚湯🥣魚湯足料熬製,鮮甜無比!!!炒飯🍚炒飯粒粒分明,飯粒同配料混合得宜,盡顯師傅功力焦糖多士🍞柚子雪葩🍨

前菜係磯粒貝同埋松葉蟹肉拌蟹膏🦀

北海道帆立貝🍽

鹽燒南非鮑魚🧂
鮑魚肉質爽彈,以鹽帶出鮑魚嘅鮮甜,肝醬濃郁惹味😋

喜知次🐟

沙巴大虎蝦🦐

鵝肝🍽
煎香嘅鵝肝放係多士上,真係流曬口水🤤

魚湯🥣
魚湯足料熬製,鮮甜無比!!!

炒飯🍚
炒飯粒粒分明,飯粒同配料混合得宜,盡顯師傅功力

焦糖多士🍞

柚子雪葩🍨
2021-09-08 25 瀏覽
近幾年元朗既餐廳愈開愈多,而且五花百門,但多數都係d比較大衆化d既餐廳,但最近朋友話我知原來有間主打鐵板燒既餐廳,靜雞雞開左係水邊圍但好似冇乜人知,所以襯佢未揚開去之前要拿拿聲去試下😂「櫻」一人前套餐($360)需加一白粟米配風乾火腿露筍卷伴栗子油醋汁火腿充滿咸香味,加埋好嫩口鮮甜既露筍,再配上甜甜酸酸既醬汁非常開胃,而最令人喜出望外既係生食既白粟米,口感非常爽脆,好似糖水咁甜而且粒粒都爆汁👍👍,如果再大舊d就好😂😂香煎北海道凡立貝配海膽忌廉汁師傅將凡立貝煎到外面微微焦香,內裡鮮甜。海膽忌廉汁有微微鮮甜味。而伴碟既仲有黑松露醬用醃漬三文魚子。三文魚子比平時食既淡口,冇咁咸。師傅話原來係餐廳自己醃,非常有心思👍白甘鯛立鱗燒配明太子忌廉汁將油倒入淺口鍋到半滿,等油熱之後將白甘鯛有魚鱗一面向下,之後冚埋蓋,以呢種半炸半焗既方式將魚煮熟,而魚鱗受到高溫就會一塊塊豎起,所以稱之為立鱗,食既係魚鱗既酥香加上魚肉既鮮嫩對比。砂糖多士食完油炸野,師傅會準備塊蜜糖麵包清清口腔,麵包有牛油香味而且糖皮做到脆卜卜👍鵝肝多士伴焦糖水蜜桃配黑醋汁鵝肝油脂好豐盛,配埋師傅自己調配既黑醋汁,焦糖水蜜核同焦香既多士,

「櫻」一人前套餐($360)需加一

白粟米配風乾火腿露筍卷伴栗子油醋汁

香煎北海道凡立貝配海膽忌廉汁

白甘鯛立鱗燒配明太子忌廉汁

砂糖多士

鵝肝多士伴焦糖水蜜桃配黑醋汁

鵝肝油脂好豐盛,配埋師傅自己調配既黑醋汁,焦糖水蜜核同焦香既多士,一啖入面有齊咸味甜味同酸味,味道好豐富。

香煎封門配Wasabi伴油醋汁
封門柳肉味濃,而且肉汁好豐富,鹽昆布咸咸地有咬口,再加埋甜甜地既油醋汁可以減低油膩感

魚湯

用鱲魚煲成,魚味好濃,絕對唔係好似好多餐廳咁味精加牛奶溝成

炒飯

材料有煙肉、蛋、青蔥、同洋蔥,飯係用珍珠米,師傅將飯炒到粒粒分明,好乾身,而且好香胡椒味

開心果雪糕

甜品可以揀唔同口味既雪糕,而我揀左比較少見既開心果味,雪糕每一啖都有濃濃既開心果味,而且仲有d開心果碎係雪糕入面,都幾得意
2021-09-01 18 瀏覽
元朗親民高質日式鐵板燒 【#譽鐵板燒 】譽二人套餐晚餐👫沙律先食左藍莓同車厘茄 味噌柚醋汁配上火腿蘆筍捲 非常開胃 再食日本鮮粟米🌽 鮮甜至極~前菜汁煮東風螺🐚非常入味仲有海膽從葉蟹肉同迷你蟹 南非鮑魚先試一口鹽焗原味鮑魚爽口新鮮又肥美而吾乾身吾硬 再點鮑魚醬汁 即加帶出海鮮既咸腥味 真係各有千秋!季節燒魚白金鯛 啖啖肉又鮮嫩 魚鱗入口脆卜卜 配上明太子忌廉汁點綴 就無咁單一 最後咬番舊清甜龍珠果北海道帆立貝大大粒 煎得岩岩好 一啲都吾硬重好鮮甜 配上三文魚籽 自己拆嘅蟹肉 自家掣海膽忌廉汁 全部都好有濃厚鮮味但又吾會過腥 配搭得好好👌🏻伊勢活海老勁大隻蝦! 咬區口感十足!蝦膏配忌廉嘅汁十分濃郁 有花娜菜伴碟就可以解膩鵝肝配窩巴 入口溶化既鵝肝 再配上脆口窩巴 口感非常豐富 加上黑醋汁 同焦糖水蜜桃🍑 中和油膩感特定牛肉用左黑昆布同即磨芥末油醋汁配搭美國牛 我中意食生啲 咀嚼時肉肉嘅口感 牛汁再融合芥末油醋汁 十分好味!炒飯用咗煙肉 蔥 蛋三文魚子 黑松露 炒既飯色香味俱全十分有誠意時令湯甜品🍨四款口味 揀咗柚子味同綠茶味 柚子好甜好正😍🍞仲送多咗個砂糖多士俾我哋食 又甜又脆好邪惡呀😍
元朗親民高質日式鐵板燒 【#譽鐵板燒 】

時令湯

甜品
🍨四款口味 揀咗柚子味同綠茶味 柚子好甜好正😍

🍞仲送多咗個砂糖多士俾我哋食 又甜又脆好邪惡呀😍

譽 鐵板燒 (元朗)
元朗屏會街9號同發大廈地下M號舖
今日同朋友去咗朗屏日式鐵板燒「譽鐵板燒」食晚餐,店內裝修簡潔明亮,亦有品同日式擺設,感覺乾淨舒適,相當有格局。沙律第一道品嚐既係沙律,員工都好耐心介紹沙律食既次序, 相當專業。 巴馬火腿肉質柔軟、甘甜芳香,味道細緻。再搭配藍莓及車厘茄,口感清新特別開胃。粒粒飽滿,十分鮮甜!前菜前菜係松葉蟹肉同蟹膏,賣相好精緻,蟹肉同蟹膏味道好鮮甜,蟹身炸至金黃色,食落香口,完全冇油膩感!螺肉都相當新鮮,味道鮮甜,份量多。鹽焗鮑魚鮑魚口感爽彈,食個時亦都可以配上餐廳特製嘅醬汁,但本身鮑魚經過烹調都相當入味,無需任何特別嘅修飾,味道已經好完美!帆立貝配明太子汁帆立貝用牛油煎香,再煎至半熟狀態,入口好鮮嫩,口感彈牙!帆立貝表面加左餐廳自家醃的三文魚籽,十分鮮甜!鯛魚魚皮及魚鱗煎至脆身,魚肉嫩滑鮮甜!配上明太子醬,有提鮮作用,更加滋味。連埋伴碟,有助解膩。虎蝦淨係長度都嚇死人。 廚師會用埋D蝦膏同蝦肉一齊整,而且肉質鮮甜 同埋D紫椰菜一齊食仲好夾。面包 成塊面包好邪惡,因為用左牛油+糖去整 面包好鬆脆。鵝肝米通鵝肝入口即溶,可以配米通一齊入口,無花果口感清新,有助解膩封門柳師傅喺面前即席烹調餐廳根據食客喜好而
今日同朋友去咗朗屏日式鐵板燒「譽

鹽焗鮑魚

帆立貝配明太子汁

鯛魚

虎蝦

淨係長度都嚇死人。 廚師會用埋D蝦膏同蝦肉一齊整,
而且肉質鮮甜 同埋D紫椰菜一齊食仲好夾。

面包

成塊面包好邪惡,因為用左牛油+糖去整 面包好鬆脆。

鵝肝米通

鵝肝入口即溶,可以配米通一齊入口,無花果口感清新,有助解膩

師傅喺面前即席烹調

餐廳根據食客喜好而調節生熟度

我就揀左5成熟,肉嘅四周都煎封咗

入口一咬滿是肉汁,軟嫩肉味濃,充滿牛味

左邊係鹽昆布 右邊係自家即磨芥末,仲有D甜味,配牛一流。

立魚湯

魚湯呈奶白色,好鮮甜,一睇就知落足心機。

炒飯

最後一道菜係炒飯,好夠味,好滿足。

甜品

最後仲會有雪榚,我就揀左朱古力味雪榚作結,十分完美。
2021-08-24
2021-08-31 261 瀏覽
慶祝朋友生日 今次嚟到元朗嘅一間鐵板燒 餐廳大約有10幾個吧枱位置 可以望住廚師係你面前燒譽2人前晚市套餐 $1680 望下陣間要整嘅海鮮沙律:日本白粟米配Parmaham 個粟米好清甜 成個配搭好開胃前菜:松葉蟹肉撈蟹膏 上面仲有d海膽 撈埋一齊食更加食到蟹肉嘅鮮甜 仲有幾粒花螺同埋隻炸蟹仔南非鮑魚配鮑魚乾醬 一食落去好食大海嘅感覺 點埋個醬鮑魚味更加濃郁北海道帆立貝:上面有三文魚子同埋松葉蟹肉 仲有海膽忌廉汁真係好好味 季節燒魚:平時銀雪魚西京燒就食得多 今次用刺身級銀雪魚嚟燒 肉質仲好juicy 點埋明太子醬 仲有連魚皮都燒到脆左好好味伊勢活海老:大大隻嘅龍蝦已經拆肉 配埋海膽柚子汁 上面仲有我最愛嘅芝士 成碟好邪惡 所以有d紫椰菜中和下鵝肝:平時食嘅鵝肝都係配麵包 但麵包其實好吸油 所以師傅轉左用鍋巴再加左黑醋食落仲保持到嗰種好脆嘅感覺亦都唔會覺得好漏 旁邊仲有個水蜜桃清滯 牛肉:今次用左封門柳 牛肉味重 加埋少少鹽昆布同埋wasabi 汁更加可以提升肉味立魚湯 飲落有豐富膠質黑松露炒飯 炒得好乾身 食埋碗飯就十分飽了最尾甜品一個係柚子雪芭 一個綠茶雪糕 好滿足嘅一餐

譽2人前晚市套餐 $1680 望下陣間要整嘅海鮮

立魚湯 飲落有豐富膠質

黑松露炒飯 炒得好乾身 食埋碗飯就十分飽了

最尾甜品一個係柚子雪芭 一個綠茶雪糕 好滿足嘅一餐
元朗國新開左間鐵板燒,仲要近我😍係朗屏站行一陣就到。我地揀左性價比高既「櫻」一人前套餐,已經有齊8道美食,師傅燒之前細心比我影低食材,望落好新鮮好靚仔。日本粟米配生火腿露筍粟米甜,火腿甘香,好開胃。白甘鯛配明太子醬厚厚既魚肉用半煎炸方式整,見到師傅即場倒新鮮油👍🏻魚肉清淡,配較濃郁既醬汁好對味。北海道帆立貝帆立貝本身已經好鮮甜,再加上入味嘅三文魚子、松葉蟹肉同蟹膏,超級好食。鵝肝慢火煎到外脆內軟,黑醋醬汁同埋燒過嘅水蜜桃中和左油膩感。封門柳牛味濃郁又唔羶,配鹽昆布同芥茉醬又係另一種美味。麵豉湯夠晒熱炒飯材料豐富,洋蔥、煙肉、蛋炒得好香。自家製雪糕抹茶味香濃,開心果雪糕有驚喜,真係有粒粒開心果而且味道好濃郁。
元朗國新開左間鐵板燒,仲要近我😍係朗屏站行一陣就到。

日本粟米配生火腿露筍
粟米甜,火腿甘香,好開胃。

白甘鯛配明太子醬

鵝肝
慢火煎到外脆內軟,黑醋醬汁同埋燒過嘅水蜜桃中和左油膩感。

封門柳
牛味濃郁又唔羶,配鹽昆布同芥茉醬又係另一種美味。

麵豉湯夠晒熱

炒飯材料豐富,洋蔥、煙肉、蛋炒得好香。

自家製雪糕
2021-08-29 130 瀏覽
元朗食好西~《譽鐵板燒》Happy Friday 去 Happy🎶今個晏晝👭去食鐵板燒😚餐廳日系和風設計 簡潔明亮👍《櫻》 一人前套餐 x2前菜#北海道白粟米配露荀Parma ham沙律 這個配搭唔錯 🌽清甜爆汁😚主菜#白金雕燒魚 魚鱗炸得香脆 魚肉滑溜 質地紮實啖啖肉配上微酸明太子醬汁提升🐟 既鮮味😋 #北海道帆立貝 擺碟成個迷你burger咁😚 帶子肥美鮮甜 配科蟹肉 醃過三文魚籽 襯海膽醬汁🤤#鵝肝鵝肝外皮鬆脆 掌握得好好 有少少筋👌焦糖日本水蜜桃 爽口清甜 洗👅之選😋#美國封門柳三成熟 好 juicy軟嫩 牛氣十足加上有薑味既 wasabi 😍其他麵豉湯 脆香焦糖多士 配料多多口感豐富嘅炒飯 到芝麻 開心果雪糕……等師傅在面前炒煮 鑊鏟鏗鏘嘅聲音 即時享受新鮮炮製嘅美食 好療癒呀😋
元朗食好西~《譽鐵板燒》

師傅在面前炒煮 鑊鏟鏗鏘嘅聲音
即時享受新鮮炮製嘅美食 好療癒呀😋
2021-08-27
2021-08-28 15 瀏覽
💁🏻同媽媽去咗朗屏買菜,芸芸蔬菜店中有一間低調地令人注目嘅小店。由外完全望唔到入店內,私隱度十足。門口只有簡潔嘅餐單一份,好奇心重嘅小編立即拉啊媽入去睇下佢咩料。🍽我地簡咗最基本嘅「櫻」套餐,包括沙律,四款菜色,麵豉湯,炒飯,以及飯後甜品。而整體質素係令人驚喜!🥗沙律:係小編享用過最佳嘅前菜!先食藍莓和車厘茄,先酸之後甜,用以打開食客嘅味蕾及食慾;再食日本白粟米,咬開口感爽脆,味道非常之多汁及清甜,一瞬間甜味充滿口腔;最後享用巴馬火腿裹蘆筍,係白粟米嘅對比下,更能彰顯火腿的鹹香,軟熟的火腿和細嫩爽脆嘅蘆筍讓口感昇華!🦪北海道帆立貝:呢道係一道小海鮮拼盤。主角係帆立貝,主廚將貝肉燒至半熟,再將表層炙至微焦,口感上由外層緊緻至內層溫柔。經過微烹調嘅帆立貝更有一陣焦香甜美。魚子吹彈可破嘅外膜,不帶半點腥味。加上蟹肉絲絲滲帶海洋嘅氣息,享受。🐟季節燒魚(白金鯛):廚師巧妙地將魚肉及魚鱗煮成兩款對立嘅口感。魚肉嫩滑鮮甜,但魚鱗卻係炸得金香脆卜卜,好似薯片咁。碟邊有一縷明太子製嘅醬汁,醬汁將魚肉提鮮,另有一番滋味。廚師建議食用鯛魚之後可以享用埋粒龍珠果,會讓口腔有refresh嘅清新解膩作用。🥖鵝

🥖鵝肝:鵝肝外脆內軟,放予一片烘烤過嘅麵包之上。鵝肝入口即溶,與香脆嘅麵包一同品賞,配上自家製黑醋,香上加香。另附一件焦糖水蜜桃,解膩。(小編媽大讚)

🥩美國封門柳:廚師貼心詢問食客偏好幾成熟嘅牛肉,封門柳配以自家制嘅鹽昆布及即磨Wasabi。芥末稍稍刺激味蕾,牛肉香於口腔有加乘嘅作用。

🥣昆布豆卜味增湯:使用白味增煮成的湯偏清帶甜。

🍚炒飯:加入紅蘿蔔,雞蛋,煙肉及青蔥。顏色上好看,味道也不俗。尤其飯粒嘅質素,飯粒分明,而且軟硬適中,久嚼有米香。

🍨甜品:小編揀咗開心果雪糕,好香好濃郁嘅開心果仁香!入口第一啖已經好驚喜,真實果仁味道嘅味道,入口奶香柔滑,屬高質嘅雪糕(有冇讀者有好味嘅開心果雪糕牌子推介?)

譽 鐵板燒 (元朗)
地址:元朗屏會街9號同發大廈地下M號舖
電話:36109373
營業時間:12:00-15:00;18:00-23:00
人均消費:$360(+10%服務費)
#香港食好西 #元朗 #鐵板燒 #譽 #野生代言人
男友岩岩過左一年一度既appraisal 👏我地決定揀個weekday食返個高級lunch😎搵到屋企附近開左呢間新既鐵板燒評價唔錯,決定一試!果然無揀錯👏🏻我地叫左兩set“櫻”一人前套餐😎❤️頭盤沙律係北海道白粟米配露荀Parma ham,一直都聽講日本白粟米係超甜但一路都無機會試,原來真係超好食!😍 車厘茄可以清一清食完甜味既粟米再食鹹香既Parma ham😊❤️北海道帆立貝帆立貝有兩大粒,肉質肥美,口感煮得岩岩好👍三文魚籽係店舖自家醃既,超鮮味但一啲都唔腥,勁好食!!🤤 我平時極少食生冷嘢都忍唔住食曬🙊面頭仲有啲蟹肉蟹膏,底下係海膽忌廉汁,海膽味非常突出😋❤️時令燒魚 (白金鯛)魚肉勁嫰滑!魚皮切到好靚,經過煎炸後好似一朵花😍旁邊係明太子醬同龍珠果, 龍珠果係要嚟解一解煎炸野既油膩 (但其實我一啲都唔覺得膩😂)味道有啲似哈密瓜又有啲似梨,好清甜😋❤️鵝肝鵝肝好厚😍😍 多士香脆,食落係有啲油膩,所以我點左旁邊既醋汁😋水蜜桃面頭加左焦糖燒過黎,要黎清口腔既 (係日本好好食既超甜🍑😍)❤️特定牛肉部位係封門柳,我揀左七成熟,非常嫰滑juicy🤤左邊係芥末汁加薑蓉,薑味突出右邊係昆布條,有輕微似話
男友岩岩過左一年一度既appraisal 👏
我地決定揀個weekday食返個高級lunch😎

我地叫左兩set“櫻”一人前套餐😎

❤️頭盤沙律

❤️北海道帆立貝
北海道帆立貝

帆立貝有兩大粒,肉質肥美,口感煮得岩岩好👍
面頭仲有啲蟹肉蟹膏,底下係海膽忌廉汁,海膽味非常突出😋

❤️時令燒魚 (白金鯛)
時令燒魚 (白金鯛)

時令燒魚 (白金鯛)

魚肉勁嫰滑!
魚皮切到好靚,經過煎炸後好似一朵花😍
味道有啲似哈密瓜又有啲似梨,好清甜😋

❤️鵝肝

鵝肝好厚😍😍
多士香脆,食落係有啲油膩,所以我點左旁邊既醋汁😋
水蜜桃面頭加左焦糖燒過黎,要黎清口腔既
(係日本好好食既超甜🍑😍)

❤️特定牛肉
特定牛肉 (封門柳)

部位係封門柳,我揀左七成熟,非常嫰滑juicy🤤
左邊係芥末汁加薑蓉,薑味突出
右邊係昆布條,有輕微似話梅條味道,幾得意😂

❤️炒飯
麵豉湯,炒飯

混合左好多洋蔥,香蔥,紅蘿蔔同雞蛋既碎粒,加埋煙肉一齊係鐵板上面炒,食落好香😋
飯粒口感煙韌👍

❤️甜品
綠茶雪糕,柚子雪糕

係雪糕黎,有五款口味 (黑芝麻,綠茶,朱古力,柚子,芝士)
我揀左比較特別既柚子味,男友揀左綠茶味
我既柚子雪糕望落有啲似雪葩,柚子味好濃郁,味道清新,男友都讚好食😂
而佢既綠茶味反而牛奶味比較突出,唔會太苦
(兩個雪糕底下都有塊威化配黎食😯)

呢餐飯逐樣逐樣野慢慢上菜,食每樣野之前店員都會詳細講解,水準高用料靚👍
完全係一種慢活既享受😋😎😊
2021-08-27
  • 櫻午市套餐
  • 三文魚籽
  • 季節燒魚
  • 北海道帆立貝
  • 封門柳
2021-08-26 28 瀏覽
講起鐵板燒,已經好耐冇食過。係元朗屏會街依間鐵板燒。廳餐唔止選用新鮮食材,連食材配搭和擺盤都花盡心思,每款食材上碟時都配蔬果,以解油膩或清清口腔,店員又親切殷勤,有問必答,除了介紹每道菜式的名稱和怎樣烹煮,還教埋我哋點樣食。絕對係食物新體驗。沙律:Parma ham 內夾着蘆筍,味道細緻。車厘茄藍莓和日本白粟米,第一次生食日本白粟米,清甜多汁,伴着麵豉油醋汁,打開胃口。前菜:賣相吸引,松葉蟹撈蟹膏,蟹膏香濃,非常鮮味。海膽質感細膩和甘甜。鹽焗南非鮑魚,師傅話鮑魚本身帶有海水嘅咸,落少少鹽焗已經夠晒味,肉厚有嚼頭,雞冠草配自家製鮑魚乾汁,醬汁味道有啲似蟹糕,伴着鮑魚又係另一番風味。銀雪魚配明太子汁,銀雪魚肉質幼滑,魚皮好似薯片咁脆,因銀雪魚油脂豐厚,師傅配上明太子汁中和,龍珠果,清甜多汁同時又可清清口腔。北海道帆立貝,底面都煎至金黃色,肉質肥厚,鮮爽帶甜。三文魚子自家醃過,完全冇腥味,配海膽忌廉汁,味道豐盛。西澳龍蝦,龍蝦開邊燒,師傅起肉連膏上,食落啖啖肉,龍蝦肉爽彈,龍蝦膏鮮美香甜,別具風味!鵝肝鍋巴配黑醋,質地幼嫩嘅鵝肝配上酥脆鍋巴,香氣迫人,一軟一硬,配合得宜。蕉糖水蜜桃,好特別。

美國封門柳,肉味香濃,入口滑溜香甜,餐廳自創配上昆布和即磨Wasabi,別具心思。

奶白色𩶘魚湯,真材實料,魚味香濃,好味。

黑松露炒飯混合三文魚子,同樣出色。

高質食材,高質服務,雙重享受!