2020-12-29 640 瀏覽
🇭🇰讚好台灣店面係小清新的風格因為時間尚早既原故都唔洗等位✌🏻✌🏻落單係以紙筆型式去剔餐點的 都有附圖menu比大家睇下相既🍱滷肉鹽酥雞飯(💰$49包普通茶飲)滷肉飯整成台灣外型幾得意 滷肉份量唔算多 以汁同炸菜為主配菜有生菜粟米滷蛋蘿蔔粒鹽酥雞🐓份量相對較多雞粒都啖啖肉 調味還好唔會過鹹👌🏻炸衣雖然幾薄 但個人覺得唔夠香跪🍜紅燒牛肉湯麵(💰$59包普通茶飲)🐃牛肉份量適中 沒有渣湯底味道帶點甘甘的 整體不過不失 沒有很特別🍢酥炸花枝丸(💰$26/ 4pc)☕️台灣紅茶飲品叫左台灣紅茶反而幾有驚喜🤣🤣紅茶帶茶香 但唔濃唔會太澀厚實暖暖的😚😚整體黎講價錢平 而且公道係平價的台菜 價錢同質素是成正比的同區朋友可以一戰既小店 不過就唔洗特意黎食啦😆
🇭🇰讚好台灣
店面係小清新的風格
因為時間尚早既原故都唔洗等位✌🏻✌🏻
落單係以紙筆型式去剔餐點的 都有附圖menu比大家睇下相既

🍱滷肉鹽酥雞飯(💰$49包普通茶飲)
滷肉飯整成台灣外型幾得意 滷肉份量唔算多 以汁同炸菜為主
配菜有生菜粟米滷蛋蘿蔔粒
鹽酥雞🐓份量相對較多
雞粒都啖啖肉 調味還好唔會過鹹👌🏻
炸衣雖然幾薄 但個人覺得唔夠香跪

🍜紅燒牛肉湯麵(💰$59包普通茶飲)
🐃牛肉份量適中 沒有渣
湯底味道帶點甘甘的 整體不過不失 沒有很特別

🍢酥炸花枝丸(💰$26/ 4pc)

☕️台灣紅茶

滷肉鹽酥雞飯
紅燒牛肉湯麵
  • 台灣紅茶
2020-12-22 438 瀏覽
曾經家住在紅磡,經常幫襯這間讚好台灣。我對台灣食物非常熟悉,因工作緣故,之前每年都經常去台灣開會和工作,及會喜歡吃滷肉飯和鹽酥雞。我一直有幫襯這間讚好台灣,他們的食物味道和台灣的非常接近,我想是香港少有做得非常正宗和味道精彩的台灣菜。其中他們的正宗滷肉飯便當,逢甲鹽酥雞便當,讚好台灣湯麵以及口水香腸乾拌麵都是我的至愛!特別一提的是他們的飲品也做得不錯,當中的珍珠奶茶味道非常濃郁,我很喜歡將奶茶轉做咖啡,我在香港少有喝到那麼好的台式風味珍珠奶茶或咖啡,誠意推介給大家!這間店舖經常排長龍,建議早一點過去,因為客人太多,需要有心理準備等候一段時間。現在我已經搬離紅磡,但是每當我要到紅磡購物的時候,我便會首選來這間餐廳來吃東西,實在是一件快樂事!

2020-12-14 436 瀏覽
下午茶餐34蚊起,包一碗擔擔麵/麻醬乾麵/肉燥湯麵/滷肉飯,然後選三款小食。跟男友分別選了滷肉飯和肉燥湯麵。滷肉飯只有一舊肉而已,飯用了珍珠米,可惜滷肉汁不夠,好快就變成吃白飯!😂至於湯麵,麵條不是平時台灣餐廳吃到的那種厚扁麵身,而是有點像薄身拉麵。小吃方面,我們都要了麻辣牛肚絲、鹽酥雞和豆腐。豆腐沾了木魚碎炸,加上酸甜汁,好吃而牛肚亦夠淋身,辣汁很香。加2杯飲品都只是$77,談不上味美,但性價比還算不錯吧。

而牛肚亦夠淋身,辣汁很香。
加2杯飲品都只是$77,談不上味美,但性價比還算不錯吧。

跟餐洛神花茶加$6,凍奶茶加$3
下午茶
跟餐洛神花茶加$6,凍奶茶加$3
2020-12-13 367 瀏覽
平時經過讚好台灣都超多人等位,今日2點半經過,唔係太多人等位,反而多人外賣,裡面座位都坐滿,有啲迫。下午茶餐都有好多配搭,一款主食,三款小食連一杯飲品,價錢都係$34,超抵食。麻醬乾麵,麵好爽,少少暖,撈埋麻醬好香。逢甲酥炸雞+甘梅脆薯+木魚炸豆腐,三樣都係啱啱炸起,熱辣辣,外層炸得又香又脆,好好食。每樣少少地但可以食多幾款,配搭得好好。凍奶茶(凍飲+3),唔會太甜。下午茶份量真係啱啱好。還試了同行友人半條腸和椒麻牛肚絲,感覺很地道的台灣小食。
2020-12-13 255 瀏覽
由佢一開張就食到宜家,當年住係黃埔街,成日買外賣做lunch,之後搬遠左就少黎。尋日再食果然保持水準👏最鍾意食佢既鹽酥雞滷肉飯便當、麻辣牛肚絲、珍珠奶茶❤️每個便當都會有半隻滷蛋、蔬菜等配料。份量對我黎講唔算多,每次我都會食曬成兜再加個小食🤣麻辣牛肚絲係屋企整唔到,我基本上每次都會叫。我平時唔食得太辣,佢呢個辣到岩我。食開中辣既人可能會覺得唔夠辣。

鹽酥雞滷肉飯便當
香酥排骨飯便當
麻辣牛肚絲
2020-12-05
10 分鐘 (外賣自取)
鹽酥雞滷肉飯便當
香酥排骨飯便當
麻辣牛肚絲
2020-12-07 227 瀏覽
埋嚟睇埋嚟睇📣唔洗坐飛機🔉唔洗去台灣🔊喺香港都可以用平民嘅價錢🤑食到台灣嘅味道 🇹🇼 掛住個陣台灣味嘅您哋,一定要去試吓✨雖然店舖座位有d迫,近門口位唔喺好夠冷氣。但為左食呢陣台灣味,頂一陣都值得嘅💦😋食咗乜:下午茶- 家鄉滷肉飯+鹽酥雞+木魚炸豆腐+夜市小香腸 HKD$34😊🍚滷肉飯嘅飯粒用咗珍珠米,顆粒分明👍🏽滷肉好正宗,送飯一流。如果滷肉份量多番少少,撈埋食到啖啖肉就更好啦3款小碟份量恰度好處,等大家可以同時品嘗到唔同嘅台灣風味👍🏽 特別要讚嘅係✨炸豆腐個醬汁✨神還原咗陣台灣味💖凍咖啡 (跟餐+HKD$3)😊港式凍咖啡嚟講算喺唔錯,但似乎同台式餐點唔喺好夾

😋食咗乜:

凍咖啡 (跟餐+HKD$3)😊
港式凍咖啡嚟講算喺唔錯,但似乎同台式餐點唔喺好夾
2020-11-30 272 瀏覽
今日去開黃埔區,就揾下有乜好食,想食啲湯麵類,見人氣高就揀左呢間台灣菜,試下個lunch set。先係牛肉湯麵,麵質有咬口嚼勁 ,幾鐘意個麵質。麵既份量不算多但也是飽肚的,牛肉有俾牛筋同腩肉,肉質都淋身,夠入味。湯底唔算話好濃但都係好味既。另一個就滷肉香酥排骨便當,正正常常,勝在多餸,排骨普通,未致於好乾,外層炸皮幾好唔會太乾,但就唔算話好出色,屬可接受範圍。滷肉份量偏少,正常味。便當仲跟埋啲生菜,豆,咸菜甫同滷蛋。珍珠奶茶都ok,珍珠都有甜味既。整體黎講都好味既,可以再encore

滷肉香酥排骨便當

珍珠奶茶都ok,珍珠都有甜味既。
珍珠奶茶

整體黎講都好味既,可以再encore

2020-11-30
5 分鐘 (堂食)
  • 紅燒牛肉湯麵
2020-11-30 128 瀏覽
間唔中經過都見到依間台灣餐廳特別多人排隊,今日早咗出嚟食lunch見冇咩人就決定試吓~佢哋嘅午餐都算抵食,叫一個主菜加幾蚊就可以飲埋珍珠奶茶。交完張紙過5-6分鐘我個蕃茄牛肉湯麵就到了😋蕃茄牛肉湯麵一上檯就已經聞到好濃嘅蕃茄香味而且色澤紅潤,飲落亦理所當然哋濃味。牛肉牛筋份量充足,口感夠腍夠入味。珍珠奶茶都係水準之上,奶茶濃味;珍珠亦都夠多口感煙韌,可以唔洗額外再去其他飲品店買嚟過口癮😂整體來講午餐非常唔錯,值得再去試其他主菜

整體來講午餐非常唔錯,值得再去試其他主菜
2020-11-30 148 瀏覽
冇得飛唯有去台灣菜餐廳食嘢。早幾個月嚟食過一次嗰時要排隊。今次同朋友再嚟食,星期日一點左右嚟到,可能新店熱潮過左,唔使等位,幾好。叫咗肉燥排骨乾拌麵同埋滷肉鹽酥雞飯台灣排骨即係豬扒,豬扒同鹽酥雞炸粉唔厚,啖啖肉,同埋有落胡椒鹽粉,好香口。不過豬扒肥肉佔左四份一,有一塊成舊都係肥膏,我冇食到整體都好有台灣的味道,而且份量岩岩好,我地兩個為食女仔都清晒d麵同飯。另外仲叫左兩杯飲品,一杯朱古力咖啡波波同小麥胚芽奶茶,但餐單冇的揀甜度,我在旁邊手寫微糖少冰,但黎到都覺得幾甜下,飲唔晒成杯。埋單15x,唔洗80蚊@1,下次再想食台灣野可以再黎過既
冇得飛唯有去台灣菜餐廳食嘢。
早幾個月嚟食過一次嗰時要排隊。
今次同朋友再嚟食,星期日一點左右嚟到,
可能新店熱潮過左,唔使等位,幾好。

叫咗肉燥排骨乾拌麵同埋滷肉鹽酥雞飯

埋單15x,唔洗80蚊@1,下次再想食台灣野可以再黎過既

肉燥排骨乾拌麵
2020-11-29
肉燥排骨乾拌麵
  • 鹽酥雞滷肉飯
2020-11-26 200 瀏覽
有無人同我一樣好掛住去台灣旅遊周圍食啊?經過紅磡嘅轉角位,見到有一間台灣嘅食店,二話不說就入去啦🤣🤣🤣我地叫左滷肉飯同牛筋腩麵,滷肉飯上面有半隻滷水蛋,飯量有些許多,滷肉嘅鹹味啱啱好用嚟送飯...呢個飯$46 ,喺香港來講價錢同一般嘅台灣店差不多,但同台灣嘅比起來,就無得比啦🙈牛筋腩夠林,唔痴牙..仲可以揀湯底,我地揀了紅燒牛肉湯,湯好夠味,讚👍最後加了杯珍珠奶茶,奶茶偏甜,好大杯好抵飲🤣呢間舖幫我止左一下去台灣的隱👍👍
2020-11-24 170 瀏覽
小編今次就去左讚好台灣叫左👍🏻讚好牛肉湯麵🐮同埋鹽酥雞肉🐥燥湯麵飲品當然就係台灣野唔小得啲🧋珍珠奶茶啦小食就食左涼拌小黃瓜🥒🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭叫得👍🏻讚好牛肉麵一定係舖頭啲👑王牌啦🐮牛肉麵麵質偏向上海麵質地🐮牛肉炆到好淋🐮牛肉係半肥瘦湯底用左🐮牛肉煲啲味道偏淡🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬鹽酥雞肉🐥燥湯麵麵質同樣似上海麵湯底係用清湯鹽酥雞肉🐥炸得太長時間肉被炸到有d干食落有d硬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬🍬涼拌小黃瓜🥒⋯⋯醃得入味同出面果d差唔多🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹食得台灣野就一定要試下佢地啲🧋珍珠奶茶🧋啦珍珠煮得岩岩好👍🏻😞奶茶茶味唔夠奶味香滑😋🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍹🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🍭🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻侍應唔夠主動💁🏻‍♀️但都叫有禮貌🙇🏻‍♂️環境尚可🤔乾乾淨淨🤫🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻💰40~70💰💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💯🐷🐷🐷🐷🐷💬舔脷指數:😋😋😋抵食指數:👅👅👅吸睛指數:👁👁推介指數:🐷🐷🐷環境服務:🗣🗣🗣💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭✨資訊欄✨店舖名: ⚡️ 讚好台灣⚡️📌地址:
飲品當然就係台灣野唔小得啲🧋珍珠奶茶啦

環境服務:🗣🗣🗣
💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭💭
✨資訊欄✨
店舖名: ⚡️ 讚好台灣⚡️
📌地址: 紅磡湖光街1-7號聯成大廈鴻運閣地下13及14號舖

#hkfoodie#foodie#hkfood#food#hkig#hkfoodblogger#foodblogger#hkfoodblog#foodlover#foodiehk#hongkongfood#food#foodpic#hkrestaurant#hker#lovefood#hongkongfoodie#foodstagram#紅磡美食#食好西#相機食先#手機食先#一路食一路post#香港美食窮遊#香港美食#平價美食#港式#食評#美食攝影#美食推介#不專業食評#黃埔美食#紅磡美食
2020-11-23 171 瀏覽
星期日在黃埔新天地購物後,行到紅磡灣中心對面見到讚好台灣,有幾個人排隊等候,在羊群心理下,邊排隊邊上網睇吓食評,好評如潮,在推介下,叫咗碗紅燒牛肉麵$59,賣相已經好吸引,厚切長條型牛肉炆得又腍又入味,配上雪菜及香蔥粒湯味濃郁,麵條軟硬適中有咬口,好滿足加$10配珍珠奶茶,茶味夠濃,超水準
加$10配珍珠奶茶,茶味夠濃,超水準
2020-11-13 537 瀏覽
今日去到依間黃埔嘅人氣台灣餐廳,嗌咗個牛肉麵,牛肉麵個湯好濃,應該用咗牛肉同埋牛筋煮咗好耐,上面有酸菜,中和返啲濃湯嘅油膩感,牛筋就軟而有咬口。之後我嗌多個夜市小香腸乾拌麵,上面有青瓜青蔥,顏色好吸引,啲面呢冇想像中咁乾身,佢加咗啲醬汁落去,加埋啲腸落去呢成件事就好平均。餐廳裝修好新穎,而且空間感好足夠,仲成日幫住台灣音樂,好有特色!價錢亦都適中。我哋兩個人食都係百零蚊落樓。大家去黃埔嘅話不妨去試吓!

2020-11-13
5 分鐘 (堂食)
2020-11-08 514 瀏覽
超級鍾意食台灣野嘅我又發掘啲新嘅餐廳😆😆今次呢間餐廳係黃埔嘅🤤🤤見到舖頭係分左2個舖位估到應該幾好生意🤣我去嘅時候係平日嘅lunchtime 12點左右唔洗等位可以直入🙆🏻‍♀️Lunchtime有午市套餐落單係自己係張紙到圈低再比店員🤣今次叫左逢甲鹽酥雞便當($48)飲品加左8蚊飲珍珠奶茶另外加配左份椒麻牛肚絲($20).先講鹽酥雞便當雞嘅份量都幾多😆應該都有6-7舊個飯係有個模咁樣砌出嚟應該係台灣地圖嘅樣?側邊仲有少少配菜😛味道幾好💓珍珠奶茶正常不過不失🙌🏻有少少多冰🥺最後就係椒麻牛肚絲☺️以$20呢個份量都ok面頭有少少葱花食落唔會好乾 係有少少汁嘅都唔算好辣唔食得辣嘅朋友仔都可以試😚食飽出嚟嘅時候大概係1點已經要排隊啦🙈睇嚟都係黃埔區人氣小店💗
超級鍾意食台灣野嘅我又發掘啲新嘅餐廳😆😆
今次呢間餐廳係黃埔嘅🤤🤤
見到舖頭係分左2個舖位估到應該幾好生意🤣

我去嘅時候係平日嘅lunchtime 12點左右
唔洗等位可以直入🙆🏻‍♀️
Lunchtime有午市套餐
落單係自己係張紙到圈低再比店員🤣

今次叫左逢甲鹽酥雞便當($48)
飲品加左8蚊飲珍珠奶茶
另外加配左份椒麻牛肚絲($20)
先講鹽酥雞便當
雞嘅份量都幾多😆
應該都有6-7舊
個飯係有個模咁樣砌出嚟
應該係台灣地圖嘅樣?
側邊仲有少少配菜😛

椒麻牛肚絲

食飽出嚟嘅時候大概係1點
已經要排隊啦🙈
睇嚟都係黃埔區人氣小店💗

去到紅磡依頭,梗係去覓食啦。😋😋上網見到呢間黃店,就行咗去搵呢間舖頭,離遠見到排緊長龍嗰間舖頭就係讚好台灣啦!於是我哋就走咗去排隊。叫咗佢哋嘅滷肉鹽酥雞飯,係佢哋嘅最受歡迎菜式,佢哋個飯嘅形狀係台灣嘅形狀嚟㗎,真係好掛住台灣😭😭去唔到台灣夜市,唯有食下佢哋嘅鹽酥雞啦,鹽酥雞炸到外脆內軟,非常好味。有個溫馨提示,如果女士們唔想食咁多飯,可以落單嘅時候叫佢哋比少啲飯,如果唔係一定食唔晒😂😂😂
去到紅磡依頭,梗係去覓食啦。😋😋
鹽酥雞飯

• 滷肉鹽酥雞飯