2018-11-14 208 瀏覽
今日Lunch想食丼飯,和同事上網看看,找來這家在銅鑼灣謝斐道的人氣”豊勝手丼”,感覺不錯,便打去訂座,提早來到餐廳,原來店面積不算大,慶幸不用等位。看看菜單,款式多,還可以自選配搭,看到這款北海蟹丼幾吸引。前菜有螺肉、煙三文魚沙律三文魚籽沙律菜和麵豉湯。賣相吸引,看看材料十分豐富,包括有松葉蟹肉、松葉蟹腳、松葉蟹鉗、味噌蟹羔和蟹籽,全部都已經拆肉,非常方便食用,蟹肉鮮甜,味噌蟹羔和蟹籽拌飯一流,不膩口,口感豐富,一個丼就滿足曬。下次再試下其他款式先。

看看菜單,款式多,還可以自選配搭,看到這款北海蟹丼幾吸引。

前菜有螺肉、煙三文魚沙律三文魚籽沙律菜和麵豉湯。

北海蟹丼

下次再試下其他款式先。
2018-11-06
2018-11-06 219 瀏覽
今日獨自一人午飯,心裡突然很想吃丼飯,於是走到銅鑼灣謝斐道的豊勝手丼。之前已經光顧過,就是記得其丼飯不錯。餐廳地方不大,大約只有4張四人柗,所以獨自來的我要跟別人搭枱是很正常不過,要不就要學學其他人先預約好。《雲丹卜口丼 $238》原板韓國海膽 + 碎蔥吞拿魚腩麵豉湯夠熱而且多海帶,不似是成品。沙律是菜加上熟三文魚肉和三文魚籽,加上柚子酸汁當然醒胃。溏水蛋有流心效果,味覺蛋香裡有甜味,好吃。一板海膽感覺很超值,海膽味道清甜不濃烈,亦沒有腥味,用香脆的紫菜包上海膽增加口感,但記著要襯紫菜變軟前快吃。碎蔥吞拿魚腩份量頗多,覆蓋全碗飯之餘更有厚度。魚蓉味道鮮甜,不用多加醬油破壞原味。香蔥提味。

之前已經光顧過,就是記得其丼飯不錯。

《雲丹卜口丼 $238》
原板韓國海膽 + 碎蔥吞拿魚腩

麵豉湯夠熱而且多海帶,不似是成品。

沙律是菜加上熟三文魚肉和三文魚籽,加上柚子酸汁當然醒胃。

溏水蛋有流心效果,味覺蛋香裡有甜味,好吃。

2018-11-06
2018-10-26 295 瀏覽
第二次來到豊勝手丼,上次來的時候吃刺身丼,高水準的食物質素讓我回味不已。這天難得下午上班,上班前便來到這裏吃個午餐。本來也打算繼續吃另一款魚生丼試試看,卻看到餐廳内挂著有一塊寫著期間限定的牌子。看到有壽司定食套餐,突然壽司癮起,便點了一試。大概等了15分鐘,壽司餐便上桌了。這份定食分量也不少,包括了9件壽司、沙律、前菜、湯。吃壽司之前先完成了沙律和前菜。新鮮爽脆的沙律菜裏面還混合了蟹子、鴨胸等材料,味道豐富。前菜則是味付八爪魚。9件壽司方面,水準也很不俗。厨師發辦的9件壽司也很合胃口,而且魚生水準非常高和新鮮。當然9件之中最喜歡的就是海膽還有拖羅。海膽口感creamy,十分鮮甜;拖羅則十分肥美,入口即溶,太滿足了。吃完壽司之後,喝碗麵豉湯,便結束了這一餐。這頓午餐絕對是高水準的一餐。
這天難得下午上班,上班前便來到這裏吃個午餐。

看到有壽司定食套餐,突然壽司癮起,便點了一試。

大概等了15分鐘,壽司餐便上桌了。
這份定食分量也不少,包括了9件壽司、沙律、前菜、湯。

壽司之前先完成了沙律和前菜。
新鮮爽脆的沙律菜裏面還混合了蟹子、鴨胸等材料,味道豐富。

前菜則是味付八爪魚。

9件壽司方面,水準也很不俗。

厨師發辦的9件壽司也很合胃口,而且魚生水準非常高和新鮮。
當然9件之中最喜歡的就是海膽還有拖羅。

吃完壽司之後,喝碗麵豉湯,便結束了這一餐。

這頓午餐絕對是高水準的一餐。
2018-10-25 1660 瀏覽
係銅鑼灣呢到,餐廳實在有好多,但係每入一間餐廳我都會驚中伏。尤其是呢d地段,食一餐好d,舒服d嘅飯都三位數冇走雞🙈。所以俾咁貴自然會對食物,😏環境同服務等有要求。今次同朋友黎呢到,見到門口幾靚,又貼左好多唔同飲食平台嘅貼子,食材又係黎自日本,🤔亦都有雜誌介紹過,所以就踏出左呢一步,入去試試。😂入面店鋪唔大,只有4-5張4人枱。環境都幾好,仲見到佢有張紙寫住任加壽司飯。👍🏼佢主要呢到有提供刺身同魚生飯。😍咁今次我就叫左個「噢媽家賒」丼,啫係廚師發辦啦,其實都好驚架,唔知佢會整咩出黎,但係服務員好有心咁問左我有冇咩魚生係唔食嘅,所以都幾細心。😊👍🏼⭐️お任せ丼一黎到已經俾上面滿滿嘅魚生感動到。唔單只係每塊魚生都又大又厚,種類亦都好多。🤤✨三文魚腩-大塊又厚嘅佢令到每一啖都好有口感,又甜又鮮。✨油甘魚-質量幾好,又係啖啖肉,冇根。✨加拿大海膽-份量足,色水均勻幾新鮮。✨鮑魚同蟹肉都好新鮮。佢個set 除左有足料嘅丼之外,仲有沙律,麵豉湯同埋糖心蛋。✨糖心蛋好有醬油味,唔會話得個蛋黃甜味。❤️蛋嘅烹調時間岩岩好,蛋黃有流心同甜味。⭐️我地叫左一杯柚子x梅酒,平時麻麻地酒嘅我今次覺得呢個梅酒又幾好飲,

佢主要呢到有提供刺身同魚生飯。
⭐️お任せ丼

✨三文魚腩-大塊又厚嘅佢令到每一啖都好有口感,又甜又鮮。
✨油甘魚-質量幾好,又係啖啖肉,冇根。
✨加拿大海膽-份量足,色水均勻幾新鮮。
✨鮑魚同蟹肉都好新鮮。

⭐️我地叫左一杯柚子x梅酒,平時麻麻地酒嘅我今次覺得呢個梅酒又幾好飲,酸酸甜甜的。😍
2018-10-24 116 瀏覽
千其不要錯過,門面是傳統的日式建築,藏於街角,經過可能都錯過了的驚喜小店,銅鑼灣的特色丼飯,令人回味無窮!有設計好的套餐組合,也有像車仔麵的自選配料,適合不同的人群啊!和朋友分別叫了兩個套餐,名字亦十分有氣勢,贅沢雲丹丼和火炙海鮮丼。先是贅沢雲丹丼由韓國和日本海膽量多鮮甜,碎呑拿魚腩入口即溶,赤蝦肥美爽滑!比較特別的要推介火炙海鮮丼,外面真的吃不到啊,包括有劍魚腩+左口魚邊+呑拿魚腦天+三文魚+穴子。吞拿魚腦天是第一次吃,店員説這部位比較少有和矜貴,入口十分嫩滑感覺像魚面珠,可能所有魚都烤過,外面散發出濃濃的烤魚香而內裏保留住魚的鮮味,半生熟,喜歡的朋友可以試試啊!另外水果味的日本汽水也很推薦,不太甜,味道不錯,而且在香港很少見到。今天吃完之後有如去了一轉日本的感覺,因為實在太新鮮了!
今天吃完之後有如去了一轉日本的感覺,因為實在太新鮮了!
2018-10-24
2018-10-24 138 瀏覽
約朋友食飯,朋友建議去銅鑼灣食高質素丼,一於對自己好d去享受下高質食物。店鋪裝修很有日式風味,令人感覺置身日本一樣。餐廳以供應丼爲主,款式選擇很多。除了丼還有一些特色定食提供。餐廳還有不同刺身、日式小食供選擇。如想同三五知己慢慢傾下計,可先叫些飲料和小食,之後再點丼一同分享。我同朋友叫了兩個丼一齊分享,贅沢雲丹丼($308),望見都覺得豐富,有湯、前菜和主食,主食仲相當足料。一個丼有原板海膽、日本海膽兩種口味,還有大大隻赤蝦,再配上碎蔥吞拿魚腩,真係超級好味👍🏻炙海鮮丼($268)這個丼有口魚邊、劍魚腩、吞拿魚腦天、穴子再加三文魚,愛吃魚既朋友千其唔可以錯過這款丼,最特別係吞拿魚腦天,初初以為係吞拿魚腦部,但其實係吞拿魚頭頂塊魚肉,好像魚面頰肉咁係頭部到,火炙過之後口感像拖羅,直得一試。我地仲叫左白桃梳打和蘋果梳打,好好飲😋返工咁辛苦,要對自己好d,食多d高質食物😋

店鋪裝修很有日式風味,令人感覺置身日本一樣。

餐廳以供應丼爲主,款式選擇很多。

除了丼還有一些特色定食提供。

餐廳還有不同刺身、日式小食供選擇。

炙海鮮丼($268)

我地仲叫左白桃梳打和蘋果梳打,好好飲😋

返工咁辛苦,要對自己好d,食多d高質食物😋
2018-10-24 86 瀏覽
朋友介紹話銅鑼灣有間唔錯既日本菜,今晚我地行完街就決定去試下我地9點先到達都依然滿座,有唔少似係熟客鹽燒梭子魚定食我不嬲都喜愛食燒魚,見到呢個就情有獨鐘,決定挑戰下魚生飯店整唔整到好食既燒魚 因為係即叫即燒,所以比點魚生飯要等耐少少 不過好味既話就值得啦 店員會先上前菜讓我食住等定食會配沙律、溏心蛋同麵豉湯,隻蛋好好食第一次食梭子魚,肉質嫩滑,帶有點彈性,唔錯 而且燒得剛剛好,皮薄微脆,好香口但一啲都唔油,絕對抵讚季節魚廚師發辦朋友就叫左個廚師發辦既魚生飯,偷食左啲加拿大海膽,超鮮甜柚子梅酒我地叫左杯柚子梅酒試試,好香但唔會太哽,岩晒女仔飲

我地9點先到達都依然滿座,有唔少似係熟客

鹽燒梭子魚定食

因為係即叫即燒,所以比點魚生飯要等耐少少
不過好味既話就值得啦
店員會先上前菜讓我食住等

定食會配沙律、溏心蛋同麵豉湯,隻蛋好好食

第一次食梭子魚,肉質嫩滑,帶有點彈性,唔錯
而且燒得剛剛好,皮薄微脆,好香口但一啲都唔油,絕對抵讚

季節魚廚師發辦
朋友就叫左個廚師發辦既魚生飯,偷食左啲加拿大海膽,超鮮甜

柚子梅酒
我地叫左杯柚子梅酒試試,好香但唔會太哽,岩晒女仔飲
2018-10-22
2018-10-24 93 瀏覽
銅鑼灣行完街,心郁郁想食魚生但係又想食啲熱野暖下個胃,如朋友提議不如去食魚生飯,結果就黎左呢度裝修好似日本小舖,好親切當中好似去咗海邊嘅丼丼舖咁二話不說即刻睇吓最近有咩時令嘢食諗都冇諗過秋刀魚竟然可以做刺身原來一個季節,肥美第一啖食落去口感覺好多魚油湧出嚟,好香甜肉質爽口估都估唔到原來咁好食八貫時令壽司,有海鰻,海膽,蝦,油甘魚,拖羅,三文魚腩其中最突出係海膽同埋拖羅,海膽好濃郁既海水甜味拖羅入口溶化,食完會有一種好幸福嘅感覺
銅鑼灣行完街,心郁郁想食魚生

裝修好似日本小舖,好親切
當中好似去咗海邊嘅丼丼舖咁

二話不說即刻睇吓最近有咩時令嘢食
諗都冇諗過秋刀魚竟然可以做刺身
原來一個季節,肥美
第一啖食落去口感覺好多魚油湧出嚟,好香甜
肉質爽口
估都估唔到原來咁好食

八貫時令壽司
有海鰻,海膽,蝦,油甘魚,拖羅,三文魚腩

其中最突出係海膽同埋拖羅,
海膽好濃郁既海水甜味
拖羅入口溶化,食完會有一種好幸福嘅感覺
2018-10-19 138 瀏覽
行街行到肚子餓,原先想食拉麵的我,見到很的骰既日本小店,就忍唔住走入去了!一坐低,已經俾餐牌各種丼飯吸引住了!作為海膽愛好者,唔洗點猶疑就選左海膽滿到瀉的三國雲丹丼。一黎到,超級開心,因為真係好多海膽阿Mami!!!!店員介紹,三國代表北海道、韓國同加拿大海膽!二百幾蚊可以試哂三款海膽,真心覺得抵玩~味道方面,我最鍾意北海道海膽!食落真係好鮮甜,好香滑,海膽味濃,真係會有齒甲留香的感覺。而馬糞海膽係我第二喜愛的,aftertaste有少許腥味,但就比較甜,著實不錯! 二百幾 食到一板有多的海膽,性價比很高!而且仲配有味噌湯同沙律,凍豆腐小食!呢餐是超滿意的

一坐低,已經俾餐牌各種丼飯吸引住了!
作為海膽愛好者,唔洗點猶疑就選左海膽滿到瀉的三國雲丹丼。

一黎到,超級開心,因為真係好多海膽阿Mami!!!!
店員介紹,三國代表北海道、韓國同加拿大海膽!
二百幾蚊可以試哂三款海膽,真心覺得抵玩~

而且仲配有味噌湯同沙律,凍豆腐小食!
呢餐是超滿意的
2018-10-14 214 瀏覽
近日新聞報導東京築地市場搬遷的消息,看著電視裡一條條的吞拿魚,我又起了要吃吞拿魚的念頭。一年前吃過豊勝手丼的魚生飯,記得他們的刺身很新鮮,於是今次再光臨。餐牌上選揀眾多,但我目標清晰,卜口丼就是我要點的。為的,就是一嚐吞拿魚腩。卜口丼來了,賣相和餐牌照片一樣,吞拿魚腩色澤粉嫩,非常吸引。我習慣把最好吃的留在最後先吃,所以我先喝湯和吃沙律。麵鼓湯很足料,有蘿蔔、豆腐和海帶。沙律裡的煙鴨胸很肥美,配蟹子一起吃很美味。主角也沒有令人失望,葱吞拿魚腩很幼滑,入口軟綿綿,很好吃。最深色的吞拿魚沒有太多筋,很易咬開。最令人期待的吞拿魚腩,油脂分佈很漂亮,入口很軟滑,但不會有很肥膩的感覺。整碗卜口丼都很好吃,店內可以免費添飯,但我都夠飽了。

卜口丼

整碗卜口丼都很好吃,店內可以免費添飯,但我都夠飽了。
卜口丼
2018-10-14 124 瀏覽
這間餐廳有很多不同款式的丼物當日看見期間限定有 原條秋刀魚丼 $268,期間限定總是特別吸引!秋刀魚的分量超多,還有整條魚骨!油脂平均,和醋飯一起吃,非常配合!再用加入了薑的豉油,可以去除魚的腥味,不過我覺得除了去腥,而且會令魚味更鮮更突出~原來秋天是吃秋刀魚的季節,黎到不妨試試另外,還叫了另一個雲丹卜口丼 $238有一板海膽!一啲都唔腥,好鮮甜!而吞拿魚腩蓉就鋪滿曬飯面,每一啖都食到,好幸福!每個丼仲會跟埋沙律、湯、半隻半熟蛋隻半熟蛋好入味,如果可以食多隻就好~整體我覺得雖然價錢不算平,但食材新鮮而且好足料,物有所值
這間餐廳有很多不同款式的丼物
秋刀魚的分量超多,還有整條魚骨!
油脂平均,和醋飯一起吃,非常配合!
原來秋天是吃秋刀魚的季節,黎到不妨試試

另外,還叫了另一個
雲丹卜口丼 $238

有一板海膽!一啲都唔腥,好鮮甜!
而吞拿魚腩蓉就鋪滿曬飯面,每一啖都食到,好幸福!

每個丼仲會跟埋沙律、湯、半隻半熟蛋
隻半熟蛋好入味,如果可以食多隻就好~

整體我覺得雖然價錢不算平,但食材新鮮而且好足料,物有所值
2018-10-14 116 瀏覽
亞女知我呢排做嘢比較辛苦,就帶我嚟試吓呢間,佢話辛苦搵嚟自在食嗎餐牌睇餐牌,這間以定食及丼為主,沒有一般的拉麵天婦羅,主打高檔刺身五品丼五品丼包括三文魚,油甘魚,赤蝦,活帶子同日本海膽赤蝦非常大隻,肉質鮮甜,三文魚非常肥美,油脂分佈均勻,入口充滿油香,油甘魚上面放了一點柚子鹽醬能將油甘魚的鮮甜提升,活帶子非常厚身,好像食緊帶子扒一樣,肉質結實有質感,非常鮮甜,至於日本海膽更是無得頂,口感綿密,入口甘香,回味良久北海蟹丼北海蟹丼包括松葉蟹肉,松葉蟹腳,松葉蟹鉗,味噌蟹羔同蟹籽老闆很貼心,蟹腳已去掉一半的殼,蟹鉗亦只剩鉗位的殼,未試過食蟹可以食得咁斯文,抵讚,蟹肉拆得很乾淨沒有碎殼,肉質鮮甜,啖啖肉,至於味噌蟹羔和蟹籽混和後撈飯一流免費任添壽司飯這裡仲有一個特色就是壽司飯免費任添,單是一碗壽司飯老闆都好有心思加了點炒過的芝麻,令食起上嚟都滿口芝麻香味,正

餐牌

五品丼

五品丼包括三文魚,油甘魚,赤蝦,活帶子同日本海膽

北海蟹丼

北海蟹丼包括松葉蟹肉,松葉蟹腳,松葉蟹鉗,味噌蟹羔同蟹籽

免費任添壽司

2018-10-09
2018-10-09 155 瀏覽
之前朋友推薦豊勝手丼丼物好食最近經過銅鑼灣就去左試餐廳唔大但係座位之間相隔夠遠唔會好逼餐牌上面清楚列明每款食材而且印有每款丼物嘅圖片供參考丼物款式選擇好多;除左較常見嘅刺身鰻魚仲有和牛同埋鵝肝;最特別係提供吞拿魚腦天丼除左丼物餐廳仲有供應幾款定食而且同樣跟配前菜配料同味噌湯北海蟹丼北海蟹丼總共包含五款唔同蟹類部位;松葉蟹肉拆殻撕成碎絲好有誠意;松葉蟹腳已經對半剪開筷子輕挑蟹肉就可以原條剝離好貼心好方便;松葉蟹鉗同樣剝好左殻而且肉質緊實味道鮮甜;味噌蟹羔同埋蟹籽撈飯啱哂五品丼五款唔同刺身;三文魚油脂甘香;油甘魚本身味道清淡配搭些許柚子鹽提鮮更添層次;赤蝦好大隻;活帶子好厚肉質彈嫩尸;日本海膽新鮮唔苦而且口感綿密P.S. 餐廳提供壽司飯免費添加
之前朋友推薦豊勝手丼丼物好食最近經過銅鑼灣就去左試

P.S. 餐廳提供壽司飯免費添加

2018-10-09
  • 五品丼
2018-10-08 105 瀏覽
打完風之後好鬼多野做想食刺身丼慰勞下自己..  豊勝手丼呢間餐廳好多選擇我好多時係銅鑼灣都會揀呢一間因為佢仲有多是日推介為求我地有得揀食最時令最新鮮既刺身我諗都唔諗一叫左一個秋刀魚刺身丼九月十月秋刀魚好新鮮梗係唔好放過佢賣相一流!!份量亦都好多秋刀魚刺身 真係好少機會會有得食因為好難遇到咁新鮮既秋刀魚質素高既秋刀魚最好用作刺身魚油澎湃又肉身又厚好正呀仲有沙律同麵豉湯食到停唔到, 仲叫左一個壽司食海膽, 拖羅真係冇得頂!!明太子玉子都令人好幸福!!
打完風之後好鬼多野做
想食刺身丼慰勞下自己..

豊勝手丼呢間餐廳好多選擇

好正呀

仲有沙律同麵豉湯

食到停唔到,
仲叫左一個壽司
海膽, 拖羅真係冇得頂!!

明太子玉子都令人好幸福!!
  • 秋刀魚刺身丼
2018-10-07 103 瀏覽
有次經過銅鑼灣較少人那間豚王,發現前2個鋪面有間日式丼店。外面裝潢設計很似日本料理店。於是今天做完facial便一人試試。內部裝修像日本拉麵店,很有置身日式小店感覺。店員介紹了新推出的池魚丼。我便點了一客。丼包含了麵豉湯,沙律,冷豆腐。沙律菜新鮮,健康清新。麵豉湯清甜,冷豆腐有芝麻汁調味,香滑開胃。來到主角池魚,原條即劏作刺身飯,鋪滿整個丼,池魚新鮮肥美,魚肉不腥,口感不韌。師傅連剩下的魚尾骨也炸好作裝飾點綴,丼就像藝術品一樣。一口池魚,一口壽司醋飯令人停不住口。

店員介紹了新推出的池魚丼。我便點了一客。
師傅連剩下的魚尾骨也炸好作裝飾點綴,丼就像藝術品一樣。
一口池魚,一口壽司醋飯令人停不住口。
2018-09-13