2021-10-29 27 瀏覽
行到去登龍街,成日見呢間排隊都冇去試過,今日終於等到佢啱啱開舖無乜人等即刻入去試試。一入到去環境好開揚,啱啱好太陽曬入嚟感覺好舒服。呢度有好多款午市定食,但我哋一開頭都嗌左幾件壽司開下胃先,試吓邊隻刺身好食再嗌佢最出名嘅井飯。油甘魚壽司同埋吞拿魚壽司都非常好吃,非常爽口同鮮甜嘅刺身,壽司飯放入口一刻有微微散開的鬆軟口感,好掂!食左幾款刺身壽司之後決定要即刻嗌個廚師發板丼,試吓廚師最推介嘅幾款刺身,果然冇令我哋失望,每一款刺身都係入口即溶,鮑魚非常爽口,冇諗過鮑魚整刺身撈壽司飯都可以咁夾。另外友人都嗌左個蟹丼同埋蟹甲羅燒,佢啲表示好好食同埋好重蟹味,蟹膏好香,不過由於我太飽就冇再試啦,有機會一定再嚟encore!

油甘魚壽司同埋吞拿魚壽司都非常好吃,非常爽口同鮮甜嘅刺身壽司飯放入口一刻有微微散開的鬆軟口感,好掂!
食左幾款刺身壽司之後決定要即刻嗌個廚師發板丼,試吓廚師最推介嘅幾款刺身,果然冇令我哋失望,每一款刺身都係入口即溶,鮑魚非常爽口,冇諗過鮑魚整刺身壽司飯都可以咁夾。

2021-10-17
  • 蟹甲羅燒
2021-10-21 1272 瀏覽
今天下班以後,有股想吃壽司的衝動,就隨便在公司附近走走看看有什麼好吃的,結果發現這間,因為時間尚早,所以店內沒什麼人,那就可以安安靜靜的慢慢享受美食了!豐盛壽司盛合(12貫)(238元)這個一次過包括了十二款不同的壽司,差不多常見常吃的都包括了,如三文魚,鯛魚,魷魚,蟹肉,帆立貝,牧丹蝦,海膽,吞拿魚赤身,中拖羅和穴子,還有兩款不知道是什麼。但由淡味到濃味都有了,吃起來特別滿足,而且壽司材料挺新鮮,能吃出海鮮的甜味,其中我覺得牧丹蝦,吞拿魚,穴子和海膽壽司,這幾款的質素挺高的,特別是穴子,大大件吃起來特別滿足!蟹甲羅燒(108元)秋天是螃蟹最肥的時候,那肯定要叫個甲羅燒吃一下蟹膏了!這裡是一個甲羅燒,然後再配上烤鱈魚乾的配搭。甲羅燒吃起來濃香,蟹膏的鮮味十足,質感綿滑,中間還拌有蟹肉,魚子和蔥花,各種香味混合在一起後,特別好吃!然後是烤鱈魚乾,烤得像薯片一樣脆,吃起來淡淡的魚香,再配上甲羅燒一起吃,兩個的鮮味再濃縮在一起後,也是另一番風味!日式炸豆腐(38元)這個應該是即叫即炸的,吃起來是外脆內嫩的感覺,最頂撒了點木魚碎,蔥花和明太子,為單調的炸豆腐增加了不少的香味!而下面的湯是木魚湯

豐盛壽司盛合(12貫)(238元)
豐盛壽司盛合(12貫)

穴子壽司

牧丹蝦壽司

中拖羅壽司

海膽壽司

蟹甲羅燒(108元)
蟹甲羅燒

日式炸豆腐(38元)
這個應該是即叫即炸的,吃起來是外脆內嫩的感覺,最頂撒了點木魚碎,蔥花和明太子,為單調的炸豆腐增加了不少的香味!而下面的湯是木魚湯,脆嫩的豆腐吸飽了湯汁後,吃起來是嫩滑多汁的,各有風味!

日式炸豆腐

完熟白桃梳打(36元)
這個喝起來桃味非常突出,氣泡量充足,喝起來香甜清爽!
完熟白桃梳打

牧丹蝦
2021-10-20
豐盛壽司盛合(12貫)
穴子壽司
牧丹蝦壽司
中拖羅壽司
海膽壽司
蟹甲羅燒
完熟白桃梳打
2021-10-16 30 瀏覽
開心星期五又次OT, 附近嘅餐廳都已經休息大食妹同朋友行遠少少, 去左銅鑼灣嘅豊勝手丼食晚飯本身想食三重海膽丼, 但由於海膽貨源唔穩定, 今次就無得食啦唯有食其他野食啦<二重鐵火丼>朋友食左二重鐵火丼二重鐵火丼有呑拿魚同呑拿魚蓉, 食材好新鮮壽司飯酸酸地好開胃, 米飯乾濕度亦啱啱好<牛肉烏冬>大食妹唔食生野, 嗌左碗牛肉烏冬豊勝手丼嘅牛肉烏冬湯底又香又熱, 夜晚食一流料多又好食, 真係無介紹錯呀<三文魚籽軍艦>除咗主食外, 我哋住嗌左三文魚籽軍艦三文魚籽唔算飽滿, 細細粒咸咸地, 唔錯但唔特別推公<火炙左口魚邊壽司>火炙左口魚邊壽司肥美又厚切, 油脂混合少少左口魚肉, 彈牙又肥美<忌廉蟹肉薯餅>忌廉蟹肉薯餅亦好推介脆卜卜又creamy
開心星期五又次OT, 附近嘅餐廳都已經休息
大食妹同朋友行遠少少, 去左銅鑼灣嘅豊勝手丼食晚飯
唯有食其他野食啦

<二重鐵火丼>
朋友食左二重鐵火丼
二重鐵火丼有呑拿魚同呑拿魚蓉, 食材好新鮮
壽司飯酸酸地好開胃, 米飯乾濕度亦啱啱好

<牛肉烏冬>
大食妹唔食生野, 嗌左碗牛肉烏冬
豊勝手丼嘅牛肉烏冬湯底又香又熱, 夜晚食一流
料多又好食, 真係無介紹錯呀

<三文魚籽軍艦>
除咗主食外, 我哋住嗌左三文魚籽軍艦
三文魚籽唔算飽滿, 細細粒咸咸地, 唔錯但唔特別推公

<火炙左口魚邊壽司>

• 牛肉烏冬
  • 火炙左口魚邊壽司
  • 忌廉蟹肉薯餅
2021-10-14 64 瀏覽
最近到銅鑼灣登龍街V Point地下的豊勝手丼吃午飯,令到日本旅行的心情也返哂嚟最喜愛吃這裡的日本海鮮丼,食材新鮮、環境舒適。蟹肉蒸蛋茶碗蒸內有蟹肉、蟹籽、帶子粒和香蔥,蟹肉鮮甜和蒸蛋滑溜,配合得恰到好處。廚師發辦廚師發辦含磯煮鮑魚、拖羅和時令刺身有油甘魚、赤身和帶子等。磯煮鮑魚味道濃郁,廚師把鮑魚切成四件,入口彈牙;赤身的吞拿魚色澤紅潤,肉質鮮嫩;帶子新鮮,味道鮮甜,刺身食材新鮮,配上日本珍珠米,每一口也非常滿足。贅沢蟹丼整碗丼飯是由雪蟹肉、雪蟹鉗、蟹籽和味噌蟹羔滿滿的覆蓋着,視覺上十分震撼,尤其是味噌蟹羔鮮味更覺濃郁,色香味俱全,完全可看到廚師用心製作。日式炸豆腐一口豆腐外表微脆內軟滑,加上日式醬油和香蔥帶出香甜味道。信州蘋果梳打天氣太熱,飲用時加上冰,清甜解渴。
最喜愛吃這裡的日本海鮮丼,食材新鮮、環境舒適。

廚師發辦
廚師發板

日式炸豆腐
一口豆腐外表微脆內軟滑,加上日式醬油和香蔥帶出香甜味道。

信州蘋果梳打
天氣太熱,飲用時加上冰,清甜解渴。
信州蘋果梳打
2021-10-11
2021-10-14 51 瀏覽
先講講個薄燒牛肉沙律,薄切嘅牛肉肉質不會太粗糙,咀嚼起上嚟唔會話太un,口感軟嫩不乾柴。沙律跟隨一碟沙律酸甜醋,加上醬料後令整碟餸帶點田園風味,作為前菜非常清新可口,食起來清爽冇負擔!接下來喺照燒牛舌,超厚實嘅牛舌片,睇得到餐廳份量完全唔小氣,牛舌經過師傅悉心炭烤後,能食得到牛舌外層脆口,舌芯又不失柔軟!另外,海之幸丼用料豐盛,有三文魚腩、甜赤蝦、吞拿魚、海膽、魚子等,刺身新鮮甜美,滿足曬我不同嘅口味!豐盛壽司盛合12貫亦相當出色,唔會太多飯粒搶咗海鮮刺身嘅風味。

2021-08-30
2021-10-13 37 瀏覽
<銅鑼灣魚生丼飯🍣>🐟海之丼 $298呢個丼飯好足料😍 有齊拖羅 三文魚子 海膽 油甘魚 左口魚裙邊 牡丹蝦🦐 魚生唔算好厚切 不過好新鮮☺️ 牡丹蝦好大隻 肉質鮮甜😋 油甘魚同拖羅都好肥美🤤.💛北海雲丹丼 $248呢個有原板北海道海膽🤩 味道比上面魚生飯嗰個更加鮮甜🤤 拖羅蓉食落都好有鮮味😍不過附送嘅兩塊紫菜食落好林唔夠脆😢另外呢度壽司飯可以無限追加 唔使驚唔夠飽😆—評分📈味道 7.5/10性價比 7/10—Rating 📈Taste 7.5/10Worthiness 7/10
<銅鑼灣魚生丼飯🍣>

Rating 📈
Taste 7.5/10
Worthiness 7/10
2021-10-13 43 瀏覽
疫情関係大家都不能出去旅行,香港人至愛的日本實在太想念了,由其好掛住日本的美食,唯有留港支持本地消費,朋友推介在銅鑼灣V point 地舖的“豊勝手丼”, 這間舖簡約舒適,食物質素亦非常不錯。我們選擇了推獎的厨師發辦丼,這個什錦魚生丼,有齐我們喜歡的,件件魚生都新鮮又肥美。另外一個贅沢蟹丼,味噌蟹膏,雪蟹肉和魚子好足量,蟹膏香濃,蟹肉味道鮮甜,有外表又有內涵。還有這裡茶碗蒸,用料豐富旦又香滑和日式炸豆腐都不能錯過,雖然不能直接去日本食,但今餐無論食物和招待都有日本感覺,好滿足。
2021-10-08 47 瀏覽
約了好友見面。大家都係愛日本🇯🇵餐。就選擇間大家都喜愛食店🤩🤩餐牌都多選擇見到都流晒口水點了簿燒牛肉沙律🥗,牛肉比半生熟,但好味好正🤩🤩🤩,沙律係配上和風汁。酸酸地好開胃。正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻豐盛壽司盛合😍😍😍想講每件都好岩心水。先講海膽。夠creamy 多。超級勁滿足😍😍😍吞拿魚。油脂分布得好平均,肥美。口感好好。放入口慢慢溶化脂肪🤭想起都想再食曼魚又係好正。大大件。超級正,帶子xL size真係新鮮好味海鮮五色丼試了朋友牡丹蝦,外脆。鮮甜。吃過好想再吃。厚燒牛舌。油香。爽。送杯梅酒簡直愉快的晚上👍🏻
餐牌都多選擇
見到都流晒口水
2021-10-04 42 瀏覽
好耐無出街食飯!好姐妹話帶我食好野,直出銅鑼灣! 去到間餐廳門面都幾日本風味,等左陣就有位,叫左沙律,小食,海鮮五色丼,姐妹叫左個壽司盛合!薄燒牛肉沙律,個汁惹味牛肉燒得嫩滑!小食厚燒牛舌!牛舌真係厚身彈門,好香口加埋檸檬汁好開胃😍😍😍主打丼飯,海膽好鮮甜,魚生厚切一流!個飯好有驚喜師傅唔知係唔係加左味琳同醋,飯粒甘香,日本壽司店味道🤩🤩姐妹壽字盛合,超長鰻魚好吸晴!環境清靜,坐低食飯傾計一流!
2021-09-24 70 瀏覽
*豊勝手丼(銅鑼灣)這間日本魚生店位於銅鑼灣v point地舖,地點方便,店舖雖然不算太大,但裝潢卻富有日本色彩和風味, 讓人有一種置身於日本的感覺。#食材種類多元化,除了前菜、沙律、壽司、刺身、丼飯、盛盒和燒物外,還有飲品。1豐盛刺身盛合$288:壽司分量相當足料,有海膽、赤貝、甜蝦、三文魚、吞拿魚.....件件也厚切,海膽更有兩三層厚,散發出海鮮清香,鮮甜滑溜,配上赤醋飯一齊吃,滿有幸福的感覺。2海鮮五色丼$248:吞拿魚油脂豐富,油甘魚爽口,鯛魚煙韌,帶子鮮味,肉質細膩有質感,拖羅入口溶化,魚油慢慢滲出嚟,各種刺晶瑩通透,肉質緊實,非常鮮甜肥美。3生燒鰻魚$198:份量足,鰻魚鮮味十足,而且表皮燒得非常香脆,肉質嫩滑,入口即溶,我們忍唔住叫多碟。4岩鹽燒安格斯肉眼$188:有沙律菜伴碟,沙津非常新鮮,加上和風汁,令人一試難忘;牛肉味濃,既香又油脂分配平均,咬下去口感香軟,很juicy,煮得剛剛熟,味道鮮美。5波子汽水$36:有汽水成分,但不太甜,很多氣泡,能化胃氣。6信州蘋果梳打$36:蘋果味濃,香甜微酸,很多氣泡。
*豊勝手丼(銅鑼灣)
#食材種類多元化,除了前菜、沙律、壽司刺身、丼飯、盛盒和燒物外,還有飲品。
6信州蘋果梳打$36:蘋果味濃,香甜微酸,很多氣泡。
2021-09-24 36 瀏覽
「豊勝手丼」店舖裝璜給人感覺是小巧卻有地道風味,有多款丼和刺身🤤海鮮五色丼-份量好多,口感好軟綿,三文魚無筋好肥美,再加少少豉油帶出鮮味,吞拿魚,海膽魚滿滿的材料,層次豐富 ,食落口感十足 ,值得讚是海膽好鮮甜,口感,creamy ,食落完全無腥味苦澀味豐盛刺身盛合油甘魚-厚切鮮甜,這是近期的大愛,魚油十足 鮮油感在口中蔓延 ,肉質鮮嫩 好食!三文魚-吞拿魚魚鮨豐盈,入口鮮甜肥美,口感細緻彈牙,散發魚油滋味。 吞拿魚-含極高脂肪,一放入口,口腔的熱力溶化脂肪,魚味同魚油的平衡好合適,令人回味。海膽-鮮甜,大大啖放入口腔,感到無比滿足。牡丹蝦-大隻又新鮮,好香口又彈牙、爽甜爽甜的厚燒牛舌用來做配酒真是一流, 牛舌肉味香濃,入口油香四濺, 非常爽口 。簿燒牛肉沙律個人超喜歡這道沙律, 牛燒得好靚! 因為牛肉本身已經高質及新鮮, 雪花分佈極為平均, 一入口已經化開 , 配上高級的沙律菜, 中和了油膩及香蒜, 層次豐富很多 蘋果梳打 吃完牛舌,再一淡蘋果梳打,十分解膩!

豐盛刺身盛合

海膽-鮮甜,大大啖放入口腔,感到無比滿足。

牡丹蝦-大隻又新鮮,好香口又彈牙、爽甜爽甜的

厚燒牛舌

簿燒牛肉沙律

蘋果梳打
吃完牛舌,再一淡蘋果梳打,十分解膩!
2021-09-22 48 瀏覽
@銅鑼灣放工同朋友去咗「豊勝手丼」食日本嘢,好耐冇食啦!呢到嘅食物質素唔錯,價錢都合理。裝修好精緻,有去咗日本嘅感覺。豐盛刺身盛合$288Salmon, Sea Urchin, Red Shrimp, Tuna, Bloody Clam, 一份有十二件,擺盤都好靚!影相一流啦!三文魚都油脂感好充足,同啲高級食材都有得揮!海鮮五色丼$248Salmón, Yellow Tail, Red Shrimp, Scallop, Purple Sea Urchin 啲魚嘅用料新鮮,我最中意粒帶子嘅鮮味!個飯係日本米加咗啲醋,食落好煙韌。生燒鰻魚$198鰻魚燒得好香,個表面仲好脆卜卜添。同平時照燒嘅感覺好唔同,又幾好食!岩鹽燒安格斯肉眼$188我地叫多咗塊排,有好多蛋白質!肉質鮮嫩多汁,岩鹽令佢嘅香味更加突出。唔會太熟,口感一流。波子汽水$36童年回憶梗係要叫嚟飲下,一樣咁好飲。感覺返晒黎!信州蘋果梳打$36蘋果汁好香,偏甜。
@銅鑼灣

豐盛刺身盛合$288

海鮮五色丼$248

生燒鰻魚$198

岩鹽燒安格斯肉眼$188

波子汽水$36
童年回憶梗係要叫嚟飲下,一樣咁好飲。感覺返晒黎!
信州蘋果梳打$36
蘋果汁好香,偏甜。
2021-09-19 55 瀏覽
今日要去銅鑼灣, 故想食返以前食過的一間日本餐廳, 原來已經搬左, 係搬大左。晏左嚟, 午巿套餐餘下三個, 我點了精選壽司定食, 仲配左忌廉蟹肉薯餅。前菜, 吸物及湯。湯的味道不如般面豉湯咁濃味, 反而是清清的豆腐湯前菜有開胃沙律仲有青瓜, 鰻魚及木耳的吸物淨係前菜都好特別。精選壽司有8件, 配一個迷你烏冬見到海膽壽司眼都突埋, 勁大件, 厚厚的, 非常鮮甜每一款一件都幾好, 樣樣都可以試下而壽司的刺身都好足秤, 件件都好新鮮。追加的小食熱辣辣, 忌廉味唔算太重, 過下口癮

前菜, 吸物及湯。

湯的味道不如般面豉湯咁濃味, 反而是清清的豆腐湯
前菜有開胃沙律
仲有青瓜, 鰻魚及木耳的吸物

淨係前菜都好特別。

精選壽司有8件, 配一個迷你烏冬
見到海膽壽司眼都突埋,
勁大件, 厚厚的, 非常鮮甜

每一款一件都幾好, 樣樣都可以試下
壽司刺身都好足秤, 件件都好新鮮。

追加的小食熱辣辣,
忌廉味唔算太重, 過下口癮

2021-09-18
2021-09-16 72 瀏覽
很久沒有去銅鑼灣,今天就到銅鑼灣吃個晚飯蟹甲羅燒 $108這個甲羅燒賣相非常特別,中間有蟹膏蟹肉和蔥,只要輕輕攪拌一下便可以吃,這個素材出奇地好味,蟹膏味道一流,非常鮮味完熟百桃梳打$36 信州蘋果梳打 $36兩款梳打甜甜的,讓人很有胃口廚師發辦丼$278這個廚師發板的飯,我最着眼便是那個鮑魚,鮑魚海鮮味濃郁,口感彈牙。魚有真鯛和油甘魚,兩款魚也肉質鮮嫩,拖羅最讓我難忘,油脂極豐富,魚味濃,入口即溶薄燒牛肉沙律配和風汁 $68沙律非常新鮮,薄燒牛肉牛味重,口感香軟
很久沒有去銅鑼灣,今天就到銅鑼灣吃個晚飯

蟹甲羅燒 $108

完熟百桃梳打$36
信州蘋果梳打 $36
兩款梳打甜甜的,讓人很有胃口

廚師發辦丼$278

薄燒牛肉沙律配和風汁 $68
沙律非常新鮮,薄燒牛肉牛味重,口感香軟
  • 廚師發辦丼
登龍街出名多野食,今日去呢間日本餐廳,餐廳裝潢夠曬日式,還看見餐廳有幾樽自家製梅酒。先叫份沙律,薄燒牛肉沙律配和風汁,牛肉中間半生熟,軟腍,新鮮沙律菜加了蟹籽,增添口感,日式和風汁酸味味的,又有車厘茄,好開胃。主食叫了海鮮五色丼$248,有海膽、牡丹蝦、帶子、三文魚和油甘魚。海膽超新鮮,又甘甜,三文魚厚切魚脂夠香,帶子又鮮甜,牡丹蝦超大隻,鮮甜,勁爽口。飯底還用了赤醋,更帶出海鮮的鮮甜味,配料還有海帶,生薑。飲品叫了枝裝蘋果梳打,解渴清甜。

飯底還用了赤醋,更帶出海鮮的鮮甜味,配料還有海帶,生薑。

飲品叫了枝裝蘋果梳打,解渴清甜。
2021-08-07