2024-09-15 123 瀏覽
觀塘工廠區內既窯雞專門店, 等緊攞雞既時候聽到店舖不停有外賣單, 生意非常好. 雖然店舖話一隻雞係2-3人份量, 但我覺得其實3-4人食都夠飽.豐味窯雞 $168/隻 肉質係十級嫩滑, 仲要係每一個部位既肉都係咁滑, 非常誇張, 軟嫩到只要輕輕用手一撕已經可以將雞脾位撕開, 而且我地拎起隻雞時係會一路滴汁, 勁juicy! 成隻雞都非常入味, 雞油加上醬油味既香濃都滲哂入隻雞入面. 另外佢地仲貼心地將隻雞用錫紙包住再放入保暖袋, 就算拎到返屋企都唔怕會凍哂. 另外仲附送多對膠手套同勞工手套比你拆雞, 方便又衛生.

豐味窯雞 $168/隻

2024-09-13 151 瀏覽
🤤多汁土窯雞🤤-知道觀塘開左間專做土窯雞既外賣店 佢係即叫即整 朋友話d雞好新鮮 今日收工都訂左隻🤣喺外賣平台or WhatsApp預訂 夠簡單方便😌- 豐味窯雞 $𝟏𝟔𝟖/隻未打開巳經好香🤤 隻雞好大隻 好多肉 烤到金黃色 💛 油脂充足 佢用廿種配料醃製 再將雞密封好 拎去烤焗 外皮少少脆 雞肉好入味 雞肉同雞骨好易撕開 🤤 而且好滑嫩 我哋用尼送飯 好好食😋值得一提 佢用錫紙包住隻雞 另外有保暖袋 所以返到屋企隻雞都係熱辣辣🥹另外有勞工手套同幾對透明手套可以手撕雞咁食🤣餐廳仲有其他餐 例如蔥香雞 口水雞 諗住下次試吓😋-📍豐味窯雞觀塘觀塘道472-484號觀塘工業中心第一期7樓G室B單位-
🤤多汁土窯雞🤤

豐味窯雞 $𝟏𝟔𝟖/隻

另外有勞工手套同幾對透明手套可以手撕雞咁食🤣
餐廳仲有其他餐 例如蔥香雞 口水雞 諗住下次試吓😋
📍豐味窯雞
觀塘觀塘道472-484號觀塘工業中心第一期7樓G室B單位
2024-09-13 143 瀏覽
(只提供外賣)用保溫袋載住窯燒雞,拎到返屋企重係暖暖地,加餸最晒。小店提供晒拆肉工具,即係勞工手套同即棄手套,夠晒細心👍🔅窯燒雞 $168用兩層錫紙包實,當打開第二層錫紙就會發現大量雞汁、雞油精華用上兩層錫紙,完美防漏又保留肉汁窯燒雞睇落細細隻,但肉量都唔算少店家用咗接近二十種配料調製成醃料先將雞醃大概兩個鐘,之後再高溫烤一個鐘所以雞肉烤得非常軟腍,連雞胸肉都嫩雞肉入味,有少少似滷水咁入哂味而雞肉一撕,即可以同雞骨、雞皮分開食得好方便
(只提供外賣)

🔅窯燒雞 $168
用兩層錫紙包實,當打開第二層錫紙
就會發現大量雞汁、雞油精華
用上兩層錫紙,完美防漏又保留肉汁

窯燒雞睇落細細隻,但肉量都唔算少
店家用咗接近二十種配料調製成醃料
先將雞醃大概兩個鐘,之後再高溫烤一個鐘
所以雞肉烤得非常軟腍,連雞胸肉都嫩

雞肉入味,有少少似滷水咁入哂味
而雞肉一撕,即可以同雞骨、雞皮分開
食得好方便

外賣自取
中秋快到,本來想約好親友外出吃飯慶祝,可惜今年部份選擇外出旅遊,有的要工幹出差,唯有將飯局押後。早前見同事預訂「豐味窯雞」,我亦舉手報名,這天放工後就帶著窯雞回家,算是提早慶祝中秋吧!窯雞以錫紙包著,即使回家後,雞隻仍然能保持溫熱狀態,店家還貼心地提供手套,包括有勞工手套及膠手袋,吃雞時就更方便。打開錫紙後,陣陣雞香湧出,賣相非常吸引。我點的是全隻窯雞,大大隻三黃雞,足夠2-3人享用,雞皮金黃色,內層肉質嫩滑,肉汁豐富,用筷子輕輕一夾就已經脫骨。聽說三黃雞用上長時間,以秘製醬汁及紅蔥等配料醃製,再入焗爐焗而成,所以非常入味,吃時可以將秘製醬汁淋上雞件上,會令雞肉更鮮味。

打開錫紙後,陣陣雞香湧出,賣相非常吸引。

2024-09-10 162 瀏覽
自從多左人北上後,部分在大陸熱門的菜式也多了人喜歡,其中窯雞深得很多人的喜愛,不時看到有人打包帶回香港!但就路程比較遠,想吃到新鮮的就比較難!這次看到這間在觀塘工廈的外賣店,專門做的就是窯雞,而且價錢不算貴,還是新鮮的,就挺吸引了!外賣提供了保溫袋,而且裡面亦有錫紙包好,所以非常保溫,拿到回家都是熱辣辣的,還提供了隔熱手套,可以試試手撕雞的感覺!雞是一整隻的,比想像中的要大隻,肉很多,醃得也非常入味,味道是醬油雞味配上大量洋蔥的甜和蔥的香,而且肉質嫩滑多汁,雞胸亦完全不老,味道挺好的!味道最香的就一定是雞皮了!

2024-09-06
2024-09-10 139 瀏覽
豐味窯雞🐓 @chickendinn_er 又來加餸🥢原隻窯雞🐓新鮮熱辣!自設工場每日新鮮出品🔥雞肉經窯製:塞入洋菜、香蔥等佐料,一同窯製!加入自家調製嘅醬汁~調味夠哂濃郁又入味雞肉嫩滑~輕易起骨可以外賣落單/到店自取都好方便💗鄰近觀塘地鐵站附近好欣賞店家細心~錫紙包好再加上膠袋同保溫袋更附有棉手套、膠手套、調味辣粉👏🏻除左招牌豐味窯雞、更有蔥香雞飯餐、口水雞可供選購!想食好味窯雞來📍 豐味窯雞🐓 @chickendinn_er 📍觀塘觀塘道472-484號觀塘工業中心第一期7樓G室B單位(觀塘站D4出口)📲54908131#全港首間 #定點豐味窯雞 #窯雞 #豐味窯雞 #豉油雞 #觀塘外賣 #觀塘工業中心 #觀塘美食 #觀塘餐廳 #新鮮出爐#必食推介 #香港 #觀塘 #美食推薦 #正到爆 #食雞 #外賣美食 #chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie#hkfoodporn #hkfood #hkrestaurant #hkfoodblogger#foodlover
豐味窯雞🐓 @chickendinn_er
又來加餸🥢原隻窯雞🐓新鮮熱辣!
自設工場每日新鮮出品🔥

雞肉經窯製:塞入洋菜、香蔥等佐料,
一同窯製!加入自家調製嘅醬汁~
調味夠哂濃郁又入味
雞肉嫩滑~輕易起骨

可以外賣落單/到店自取都好方便💗
鄰近觀塘地鐵站附近
好欣賞店家細心~錫紙包好再加上膠袋同保溫袋
更附有棉手套、膠手套、調味辣粉👏🏻

除左招牌豐味窯雞、更有蔥香雞飯餐、口水雞

📍觀塘觀塘道472-484號觀塘工業中心第一期
7樓G室B單位(觀塘站D4出口)
📲54908131

#foodlover
2024-09-09 87 瀏覽
之前屋企人買過呢間窯雞食過爸爸食過之後就一直話要下次趁女女上完游水堂再買返去食今日終於記得預早預訂🤣🤣返到屋企過左一個鍾左右拆開錫紙個雞仲係有溫度女女一路望住拆雞已經一路係度嘩仲係咁吞口水🤤一拆開隻雞已經好香洋蔥味成隻雞好多汁好嫩滑女女秒速清左一隻雞髀🤣🤣🤣
之前屋企人買過呢間窯雞食過
爸爸食過之後就一直話要下次趁女女上完游水堂再買返去食
今日終於記得預早預訂🤣🤣

返到屋企過左一個鍾左右拆開錫紙個雞仲係有溫度
成隻雞好多汁好嫩滑
女女秒速清左一隻雞髀🤣🤣🤣
2024-09-07
2024-09-09 120 瀏覽
觀塘收工想加餸,當然搵啲新嘢試吓,近近地整番隻窯雞,話晒呢期都算當紅。餐廳位於工業區裡面,不設堂食,只做外賣。先聯絡餐廳預備食物,到店取雞,過程順暢。豐味窯雞 $168番到屋企打開袋已經聞到陣陣香味,而且食物保溫亦做得好好,除咗保溫袋,亦用錫紙包住,返到屋企仲係熱辣辣,確保食到原汁原味。同時會提供勞工手套同埋透明手套,方便撕開窯雞。窯雞好大隻,雞肉嫩滑多汁,醬汁夠多又惹味。另有調味粉,帶來不同的滋味。

豐味窯雞 $168

同時會提供勞工手套同埋透明手套,方便撕開窯雞。

2024-09-03
2024-09-09 111 瀏覽
上星期生日除咗叫咗到會 我仲準備咗大大隻嘅豐味窯雞同屋企人分享😋 呢間只做外賣 近期好hit嘅窯雞🐔 真係全家都大讚好味!真係勁方便 我一早打去order📞 去到直接拎就得 超方便!唔係講笑 由觀塘拎到返屋企都仲熱辣辣😳 窯雞用錫紙同保溫袋保溫!雞質超嫩滑 肉質加埋醬汁都超入味🤤 連平時咀叼嘅公公都讚不絕口 話以後斬料要去豐味窯雞😆 豐味窯雞係全港首間窯雞專門店😍 除咗有原隻雞 仲有一人套餐 無觀塘返工嘅朋友真係勁有口福!

2024-09-08 94 瀏覽
前排屋企人話想食窯雞,所以去咗公司附近個間豐味窯雞店舖買咗隻窯雞回家,位置就係觀塘工業中心一期7樓,店舖係外賣店。到店前要打電話去落order,去到就攞得,夠哂方便橙色嘅外賣保溫袋裝住,𥚃面隻窯雞用咗幾層錫紙包好,攞到返屋企仲係熱辣辣,一拆開啲錫紙已經聞到超香嘅味道,配埋特別調製嘅醬汁,另外仲可以落埋附加個包辣椒粉,真係越食越開胃窯雞嘅雞皮望落有光澤,雞肉嫩滑,容易起骨,骨肉分離,滿滿雞肉,睇落就好想即刻咬一啖;雞內仲塞有洋蔥等等配料。店舖夠哂細心,袋內附有棉手套、膠手套如果你未食過,真係要買嚟下,保證唔會失望!店舖除咗有招牌豐味窯雞外,仲有蔥香雞飯餐同口水雞選擇

2024-09-02
  • 豐味窯雞
2024-09-08 196 瀏覽
又到星期日冇工人姐姐煮飯嘅時候,醒起朋友提到附近有間窯雞外賣專門店,又平又好食,黃昏時間拿拿聲叫外賣到店外,發覺都有人排隊取外賣,睇嚟水準應該不錯。值得一提,豐味窯雞的外賣袋密實又保溫,攜帶輕便殿堂級蔥香雞飯+湯+前菜蔥香雞飯份量多,雞肉幼滑,啖啖肉,仲附上餐湯、菜脯小食,送飯非常不錯川式口水雞飯+湯+前菜川式口水雞比較惹味,辣度適中又好香,送白飯一流整體來說,味道不錯,價錢又吾貴,下次可以試下全隻窯雞先

殿堂級蔥香雞飯+湯+前菜

川式口水雞飯+湯+前菜
川式口水雞比較惹味,辣度適中又好香,送白飯一流

整體來說,味道不錯,價錢又吾貴,下次可以試下全隻窯雞先

2024-09-01
返屋企食飯緊係要加料啦😆 觀塘有間專做土窯雞既小店🐔 全部即叫即整,保證新鮮有質素👍🏻 佢既雞肉嫩滑多汁,價錢又親民,值得試下.ᐟ 只要喺外賣平台或WhatsApp預訂就得喇,簡單方便👍🏻❝ 豐味窯雞 $𝟏𝟔𝟖/隻❞窯雞到底有咩咁特別😌?一打開巳經勁香😍 原隻兩斤重三黃雞份量十足,金黃色外觀非常吸引.ᐟ 三黃雞出名雞味重、油分充足,再以廿種配料醃製,將雞密封好後烤焗,皮肉都好入味,雞肉同雞骨一撕就分開,每啖都好滑嫩.ᐟ 窯雞個汁好香口,簡直係白飯小偷,送飯特別開胃🤤店舖用兩層錫紙包住隻雞,又送埋保暖袋保持溫熱,務求大家返到屋企都有熱辣辣既雞食,值得一讚👍🏻 就算擺凍左都唔緊要,老闆教我用焗爐200度蒸10-15分鐘可以翻熱,記住包左錫紙唔可以用微波爐呀.ᐟ 另外附有勞工手套﹑幾對透明手套🧤 等大家開餐都方便啲😋除左窯雞,餐廳仲有其他選擇:蔥香雞飯餐﹑口水雞飯餐,外賣自取全部都係幾十蚊only,超抵食呀✅ 喺觀塘返工既朋友可以試下呀.ᐟ

❝ 豐味窯雞 $𝟏𝟔𝟖/隻❞

2024-09-05 132 瀏覽
🤩早𝟐日已經打電話預訂🤳然後今日按預訂時間直接去工夏拎就可以😋包裝用咗保溫袋 好體貼 隔咗個令鐘食都仲有微暖😉一切開可以見到肉汁流哂出嚟🤩肉眼都睇得出好滑食落口👄有濃濃嘅乾蔥 洋蔥 生抽味 同想像中一樣勁滑 切開肚 真係見到有洋蔥🧅完全係靈魂 嗦哂雞汁 洋蔥好好味🥰果然無失望💯朋友話佢地嘅口水雞 都好好食😋等我下次都試埋先😋😋😋
🤩
等我下次都試埋先😋😋😋

熏雞
熏雞
  • 豐味窯雞
同事都好鍾意午餐嘅時候叫外賣所以放工嘅時候就試吓外賣自取返屋企嘆吓~可以喺Openrice度落單外賣自取~又落單到取餐只係需要10分鐘!簡直係懶人恩物😋🙈今次叫咗🐓殿堂級蔥香雞飯+湯+前菜(勁多肉抵到爆!!) $78 -> $39.6!!抵!啲嘢食首先用膠袋包好,再放入保溫袋度拎到返屋企嘅食物,溫度啱啱好~雞好香好嫩滑啊~蔥油好香~食得好開胃仲有個辣菜脯送飯👍正!下次多人啲食嘅話,會想嘗試佢嘅招牌菜~豐味窯雞!P.S. 雖然佢喺官塘工業中心入面,但係都幾易搵攞完外賣嘅時候都見到陸續仲有人去攞/攞完外賣一齊搭𨋢落樓 (事關佢個保溫袋實在太搶眼🙈)
同事都好鍾意午餐嘅時候叫外賣
所以放工嘅時候就試吓外賣自取返屋企嘆吓~
可以喺Openrice度落單外賣自取~
又落單到取餐只係需要10分鐘!
簡直係懶人恩物😋🙈

今次叫咗
抵!

啲嘢食首先用膠袋包好,再放入保溫袋度
拎到返屋企嘅食物,溫度啱啱好~

雞好香好嫩滑啊~蔥油好香~食得好開胃
仲有個辣菜脯送飯👍正!

下次多人啲食嘅話,會想嘗試佢嘅招牌菜~豐味窯雞!

P.S. 雖然佢喺官塘工業中心入面,但係都幾易搵

2024-09-04 150 瀏覽
第一次食自家製大大隻窯雞🐔外賣店嚟記得要打去訂咗先,限量供應㗎!外賣拎番屋企都一個鐘,但用錫紙包住保持keep到熱既溫度👍🏻一打開聞到好香,烤到金黃色,好易撕開,裏面有香蔥同洋蔥,成隻雞都好滑又多肉汁,連雞胸位都好嫩滑又入味😋我哋兩個人好快食晒成隻雞,下次食要煮埋白飯或者油菜,用嚟撈汁都勁正呀🤩🐔豐味窯雞📍觀塘觀塘道472-484號官塘工業中心第一期7樓G室B單位📲5490 8131
第一次食自家製大大隻窯雞🐔

🐔豐味窯雞