2020-02-23 19 瀏覽
相信大部份人都同我一樣,冇特別事都盡量留喺屋企,唔會外出,口罩慳得就慳,不過好似我地呢啲仲要番工嘅人,邊有咁多時間去買餸煮飯,總有一餐半餐在外。通常喺屋企附近解決,象泰係個唔錯嘅選擇原本以為呢個商場會開始旺,不過眼見最多人就已經係泰國野了。menu選擇多,又有二人餐,價錢合理,有時lunch都喺度食算,懶得諗。今日點左半隻海南雞配油飯,半隻雞份量足,雞件大件,啖啖肉,肉質鮮嫩,有朋友唔食雞皮就由我一個人包辦,入口滑溜,又唔覺好油膩。配埋個有少少泰式feel嘅sauce,送飯一流墊底仲有幾條菜心,有菜有肉。跟住我地多數點條魚,明爐烏頭最穩陣,個個都啱食魚肉大條厚肉,等個爐滾起少少就食得。湯底係泰式風味,有香茅、蔥啊同啲肉碎,好多料明爐魚黎講都算滑溜,而且唔會好多骨,食得較放心。最底仲有粉絲,吸哂酸酸辣辣嘅汁,又唔會好淋!食泰國野好多時都會點泰式鳳爪,鐘意佢夠開胃,又可以食埋伴碟嘅沙律菜。

墊底仲有幾條菜心,有菜有肉。

跟住我地多數點條魚,明爐烏頭最穩陣,個個都啱食
魚肉大條厚肉,等個爐滾起少少就食得。
湯底係泰式風味,有香茅、蔥啊同啲肉碎,好多料
明爐魚黎講都算滑溜,而且唔會好多骨,食得較放心。

最底仲有粉絲,吸哂酸酸辣辣嘅汁,又唔會好淋!

2020-02-23 16 瀏覽
Gogo Mall 泰國菜,餐牌好多款式,由沙律、小食、串燒、咖喱、海鮮、肉類、明爐魚、飯麵等一般泰國菜都有齊哂,價錢合理,平日仲唔收+1👍👍泰式生蝦六隻😊非常新鮮蝦又夠爽口左邊的味道是較為辣辣的,右邊就酸酸的配合埋一片蒜頭加薄荷葉非常好味👍椰青好清甜,飲到底都係椰青嘅原汁原味!豬頸肉預先已經烤好,再放在小火爐上烘熱,務求做到入口是最熱辣辣。味道惹味,有肉香又juicy。飛天馬拉盞炒通菜 又係另一樣泰國菜必食系列 炒得好香,辣辣地,夠晒開胃鹽燒尖吻魚,有驚喜,鹽燒後更加香,肉質好嫩滑,一啲腥味都冇😌😌蒜蓉磚好大份食兩件已經好飽😂😂菠蘿海鮮炒飯,新鮮菠蘿㗎,仲有魷魚、青口,腰果,好夠獲氣,好乾身👍👍分量真係比其他市面嘅餐廳大好多,好抵食👍👍

椰青好清甜,飲到底都係椰青嘅原汁原味!

蒜蓉磚好大份食兩件已經好飽😂😂

分量真係比其他市面嘅餐廳大好多,好抵食👍👍
2020-02-20 85 瀏覽
今日揸車入屯門行下吸收下新鮮空氣,咁就係雅都花園food court入面揀左呢間泰國野食宵夜。炭燒豬頸肉有小火座熱,成個感覺好有炭燒風味,份量都算多有兩層既,而且好有咬口,肉質嫩香,仲有個汁比你點,可以自己調下味。辣椒膏炒蟶子王同泰式辣椒膏炒花甲都幾新鮮同大隻,兩個個汁基本上差不多,用黎撈飯/粉一流,好有泰式風味,唔算好辣但好入味。泰式海鮮炒貴刁好似河粉咁既,唔會好肥膩,貴刁食落感覺香滑,蝦就爽口彈牙,仲有青口都新鮮有口感。內在佈置都好典雅,有泰國風情,令人感覺舒適。食物種類亦多,總有一款岩你。

炭燒豬頸肉

辣椒膏炒蟶子王
泰式辣椒膏炒花甲

泰式海鮮炒貴刁

2020-02-15
$215.5 (宵夜)
炭燒豬頸肉
辣椒膏炒蟶子王
泰式辣椒膏炒花甲
泰式海鮮炒貴刁
2020-02-19 20 瀏覽
象泰呢間泰國菜價錢經濟,環境比對出面的美食廣場可以話坐得相當舒服,而且由於政府導致疫情嚴峻,所以出街食飯的市民比起之前大幅減少,所以今次黎食飯唔駛等位已經有得坐先出場的是月亮蝦餅,月亮蝦餅外形一D都唔似月亮,反而有D似太陽,蝦餅入面係蝦膠加上馬蹄,呢2樣加埋令到口感變得豐富,另外仲會有兩款醬汁可以點黎調味蟹肉炒粉絲好入味,炒得亦都好乾身,蟹肉份量唔算多但係入面的確係有蟹肉的,係唔錯的小菜泰式馬拉盞炒通菜炒得剛剛好,而且馬拉盞份量唔會過多以致味道偏鹹。百香芒芒面頭係芝士奶蓋,而下層係芒果沙冰

百香芒芒面頭係芝士奶蓋,而下層係芒果沙冰
2020-02-19 13 瀏覽
屯門都有好野食~屯區雅都這商場開業一段時間,有大大小小的餐廳,類似food court,而這家則是一家餐廳的形式~因為好久沒吃泰國菜,這次要吃點好的!每次去泰國菜餐廳都必點的是椰汁鮮雞湯,酸酸甜甜,好開胃,湯料十足,有雞肉和各種菇類!這份量大概夠四至五碗。之後是青咖喱雜菜,加飯食是一流!青咖喱不辣,偏甜,加蔬菜食是剛剛好,又有口感又易餸飯~三味爐魚不得了!是類似酸甜排骨的製法,把與切件再炸,再連番茄、三色椒、菠蘿一齊炒,酸酸甜甜, 好滋味。最後是甜品,南瓜布丁,外貌好趣致,把布丁釀在南瓜上,外觀而加分!布丁是類似燉蛋的味道,再加上清甜南瓜,不會太甜,不錯。餐牌如下

餐牌如下
2020-02-17 12 瀏覽
自從役情之後,都甚少出街食飯,今日出嚟入貨,當然要順便食下野🤭🤭GOGO Mall食肆很多,泰菜一向都係至愛,象泰就最合口味😊一入去已經有 🤩酒精搓手液 供客人使用,好窩心呀😍😍食物質素頗高,夠地道!店員服務也細心,不時主動換碟👍泰式菠蘿海鮮炒飯用上鮮菠蘿🍍夠乾身,而且材料很足,青口大大隻,仲有尤魚,蝦🦐、腰果,肉鬆,好豐富☺☺網包鮮蝦炒金邊粉賣相💯打卡一流,鮮蝦大隻,鮮甜,夠晒地道😁有花生碎、韭菜撈埋一齊食好惹味😋😋沙嗲串燒半打沙嗲汁好正!香茅味突出,燒得很香,沙嗲汁完全唔辣,反而多一份香🤪天氣凍胃口特別大,幾多碗油飯有驚喜喎,乾身夠香芒果沙冰很足料食到粒粒芒果肉,飲埋個鮮椰青就Perfect拉🤩🤩食物,服務都吾錯,價錢大眾化,仲要全日免+1添🥰🥰

一入去已經有 🤩酒精搓手液 供客人使用,好窩心呀😍😍

食物質素頗高,夠地道!店員服務也細心,不時主動換碟👍

泰式菠蘿海鮮炒飯

網包鮮蝦炒金邊粉

沙嗲串燒半打

天氣凍胃口特別大,幾多碗油飯有驚喜喎,乾身夠香

食物,服務都吾錯,價錢大眾化,仲要全日免+1添🥰🥰
2020-02-16 8 瀏覽
餐廳環雖然沒有豪華的裝修, 牆上泰國飾物好雅緻, 充滿泰式風情, 食物質素不錯 ,價錢親民。香蔥蒜蓉包六件$42法包烤得十分香脆可口 , 外脆內軟, 入口充滿誘人蒜香, 香濃牛油味, 令人吮指回味。海南雞飯半隻配油飯$98海南雞雞皮, 油光亮麗 ,彈牙緊緻 ,平時唔食雞皮的我 都食埋了, 雞肉嫩滑, 沾上 泰式醬汁,滋味無窮, 配埋 雞油香飯 , 香味濃郁,帶有啖啖誘人香茅味, 齋食飯都可以吃完整碗飯!馬拉盞豬頸肉煮通菜煲$76豬頸肉爽彈, 火候控制剛好, 通菜翠綠爽甜 ,好有鑊氣, 配上鹹香的馬拉盞, 不會太鹹, 帶微辣,十分惹味, 拌飯一流。香芒軟殼蟹米紙卷$78用大米製成的米卷, 薄身晶瑩通透, 煙煙韌韌,富彈性, 包著炸到金黃香脆, 令人垂涎的軟殼蟹, 配上大量爽口檬粉、 甘筍絲、 熟透香甜芒果, 加埋特製醬汁, 感覺健和清新,一點也不覺油膩, 好有泰式風味。象泰芒果椰汁糯米飯$68糯米飯鋪滿滑溜的椰漿, 椰香 誘人, 糯米飯入口黏糯、煙韌,與椰漿非常搭配 ,芒果肉蜜甜多汁,夾合糯米飯享用, 不愧泰式人氣甜品 ,令人忘不了。百香芒芒$36芒果沙冰, 冰爽蜜甜, 還有 啖啖芒果肉

香蔥蒜蓉包六件$42

海南雞飯半隻配油飯$98

馬拉盞豬頸肉煮通菜煲$76

香芒軟殼蟹米紙卷$78

象泰芒果椰汁糯米飯$68

百香芒芒$36
芒果沙冰, 冰爽蜜甜, 還有 啖啖芒果肉, 果味香甜馥郁 ,口感豐富 , 椰汁迷人細膩,甜度不會隨冰溶化而減退, 十分欣賞。

話說之前我喺屯門食泰國嘢嘅話,好多時都會去小曼谷。不過由於最近經常都會去打拳,拳館隔籬就係雅都商場,所以好多時都會同朋友打完拳之後上嚟搵食。食得最多嘅餐廳都可以話係呢間象泰,質素都幾滿意。所以今次就帶埋媽媽嚟試下佢嘅泰菜晚餐。首先睇睇環境。都幾企理,而且有卡位,座位之間都鬆動嘅,坐得幾舒服。餐牌普遍都有做折扣。加上佢星期一至五有個特惠二人餐,又都幾抵嘅喎。例牌海南雞配油飯呢個可以話係性價比之選。海南雞全部都係去骨嘅,食落非常淋身,雞皮都好爽。再配上海南雞辣汁。可以話係越食越開胃。泰式炒通菜。每次食泰國菜必點嘅,今次貼通菜都炒得幾靚仔,而且辣辣地噉樣,送飯一流。冬陰功湯麵。由於好想飲冬陰功湯,但我又冇主食,噉不如就叫個冬陰功湯粉,上菜時見到碗麵真係好大碗,冬陰功湯非常入味,亦會見到落咗好多蝦頭,少少辣好過癮。另外海鮮非常多,兩隻大大嘅青口係重點,同時亦有魷魚蟹柳大蝦等等,值得推介。小食拼盤。雖然我哋只係叫咗一個細嘅小食拼盤,但份量都可以話唔講得笑。咁多人入邊我最鍾意係蝦餅,因為大大件好鬆脆,鮮蝦味十足。其次就係串燒,兩條串燒有豬有雞,份量好大串,而且落咗沙爹醬非常惹味。青檸梳打。基本上成

例牌海南雞配油飯

泰式炒通菜。

冬陰功湯麵。

小食拼盤。

青檸梳打。
基本上成支梳打水俾你嘅,分量十足,同時亦都酸酸地幾好味。

椰青。
椰青亦都好大個,飲落好鮮甜。非常推薦。
2020-02-06 22 瀏覽
<香港·屯門>泰國正唔正宗未必最重要😺最重要係煮得岩唔岩口味😻今次搵到可能屬於香港人口味既泰菜🤩🤩🤩同行一共6人但只有小妹食得辣🥺🥺🥺(我需要食得辣既朋友!) 大家一致舉高雙手🙌🏻12隻手贊成呢間泰菜既野食超出預期好食!Pad Thai 都唔係做花瓶,蝦仁爽口新鮮,夠鑊氣之餘,夠惹味!!!份量仲好多! 唔洗好似食船麵食10幾小碗先夠飽ahahahah!!!🤪🤪象泰 (屯門)屯門屯門鄉事會路112-140號雅都花園1樓商場118-127號舖
<香港·屯門>

泰國正唔正宗未必最重要😺
最重要係煮得岩唔岩口味😻

象泰 (屯門)
2020-02-05 35 瀏覽
係屯門凱都戲院睇完戲 當然要食個靚飯~ 泰國餐廳象泰會係一個唔錯的選擇👍🏻價錢合理 味道也令人滿意😋先來生菜包😋生菜包份量十足 👌🏻肉碎滋味, 配上新鮮生菜 。美味而不膩泰式經典明爐烏頭明爐烏頭魚一路有燭火保持魚的溫度, 慢慢吃也不會涼掉。啖啖肉的烏頭魚配上泰式香料等都十分唔錯。小吃方便我們點了青咖哩流心蝦球😍 推薦給各位 剛剛炸起的蝦球,香脆可口 。切開蝦球入面,有著惹味的青咖哩,配蝦肉一流👍🏻最後仲有椰青海鮮焗飯😍好食😋椰香十足 海鮮料也十足。 每口飯也有香濃椰香 蝦帶子魷魚青口等海鮮分量絕不欺場👍🏻大家睇完戲絕對可以黎試試👌🏻
價錢合理 味道也令人滿意😋

先來生菜包😋
生菜包份量十足 👌🏻肉碎滋味, 配上新鮮生菜 。美味而不膩

泰式經典明爐烏頭

小吃方便我們點了青咖哩流心蝦球😍 推薦給各位

最後仲有椰青海鮮焗飯😍

大家睇完戲絕對可以黎試試👌🏻
2020-02-05 33 瀏覽
今晚約咗朋友喺屯門食飯,兩個都係泰菜忠粉,千挑萬選揀左呢間😀入到去覺得裝修唔錯,幾高格調同企理👍仲播埋泰文歌,好有feel 😂 我哋叫咗個明爐烏頭走辣,蛋網雞絲金邊粉, 馬拉盞炒椰菜苗同埋椰汁芒果糯米飯😍條烏頭都幾大條,肉質肥美,無泥味無腥味👍 食到啲配菜例如薑同唐芹都好新鮮,原來底下仲內有乾坤收埋咗啲粉絲😱 索晒啲湯好好味😋😋金邊粉賣相都好吸引,份量多,個汁酸酸甜甜好開胃~馬拉盞炒椰菜苗有輕微嘅辣,但係好香口好惹味👏 喺街食嘅炒菜嚟講唔油膩👍👍個糯米飯比較軟身,幾黏幾煙韌,係我鍾意嘅口感😁 以前好唔鍾意食椰汁,而家食得多芒果糯米飯,對椰汁嘅接受程度都高左,覺得會滑啲香啲~四道菜都冇令我哋失望,推薦😁

金邊粉賣相都好吸引,份量多,個汁酸酸甜甜好開胃~

四道菜都冇令我哋失望,推薦😁
2020-02-04
  • 馬拉盞炒椰菜苗
  • 芒果糯米飯
  • 泰式明爐烏頭魚
  • 蛋網雞絲金邊粉
2020-02-03 835 瀏覽
今日咁啱嚟到屯門,見到呢個商場有一個類似Food Court既地方,不過呢間泰國餐廳就最吸引,望到入面好多客人,而且位置都幾舒服,咁就入去試吓啦。一開始我哋就叫咗個生蝦,估唔到佢嘅賣相咁靚啊。將逐隻生蝦放入shooter杯度,唔單止好睇,而且生蝦仲索哂啲辣汁,大大隻嘅生蝦真係好好味。呢個海南雞飯真係極度推介,啲雞無骨,而且又嫩又滑,唔使點汁都好好味。而佢個飯就係黃油飯,夠晒濃味,親埋海南雞食真係一流。食泰國嘢梗係要飲泰象啤啦,佢即場開咗支泰象啤,係我地面前倒入呢個泰象度,真係好有風味啊。呢個牛仔骨都非常值得一試,記得價錢唔貴,但係勁多舊牛仔骨,而且烹調時間啱啱好,個牛肉唔會太硬亦都唔會太稔,夠晒惹味最啱送飯啦。朋友叫咗呢杯芒果特飲,佢話仲好味過許留山,我試咗一啖,的確好重芒果味,但係又唔會太甜,消暑一流呀。呢間餐廳價錢唔貴,嘢食又高質,雖然屯門唔近我,但有機會一定會再嚟食呀。

2020-01-29 66 瀏覽
屯門食泰國菜,水準照舊。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:🍜馬來喇沙米粉椰香味好出,唔辣,米粉唔嚡口,仲吸晒椰香喇沙味。🥗酸辣鳳爪沙律好惹味,而且辣味十足。完全係開胃菜。鳳爪係冇骨,方便進食。🥰蟹肉炒粉絲大愛,粉絲軟熟,唔硬。蟹肉都多,夾埋粉絲一齊食,配搭合宜。食多多都得。🥖蒜蓉包大大條,好脆口。剩食都好香口,另配咖喱就一流。海南雞肉質嫩口,唔腥,雞皮爽口。紅咖喱羊排會將羊排分左骨同肉,方便進食。咖喱唔辣,但惹味。
屯門食泰國菜,水準照舊。

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

🍜馬來喇沙米粉
椰香味好出,唔辣,米粉唔嚡口,仲吸晒椰香喇沙味。

🥗酸辣鳳爪沙律
好惹味,而且辣味十足。完全係開胃菜。鳳爪係冇骨,方便進食。

🥰蟹肉炒粉絲

🥖蒜蓉包
大大條,好脆口。剩食都好香口,另配咖喱就一流。

海南雞
肉質嫩口,唔腥,雞皮爽口。

紅咖喱羊排
會將羊排分左骨同肉,方便進食。咖喱唔辣,但惹味。

• 酸辣鳳爪沙律
  • 蒜蓉包
2020-01-29 68 瀏覽
朋友介紹一間抵食嘅泰國菜,就不妨去試吓雖然門口不起眼,7點入坐,食到9點,但都不停番抬,証明已經有熟客,多人幫襯😚而且有早鳥優惠,7:30前結帳,會有8折,但不適用於套餐🤭🤭午市套餐都好抵食😋😋😋味道尚算ok,但價錢非常貼地,而且有2人、4人、6人套餐,多款菜式選擇,套餐一定已回本,抗拒唔到嘅泰國菜蝦醬炒通菜~十分惹味,大碟抵食👍🏻如果加少許辣味就更好月亮蝦餅~推介👍🏻,不似平時食嗰食,用麵包槺炸,係用類似春卷皮包住炸,所以無咁油膩,而且較脆,但蝦肉略多馬蹄,所以不夠彈牙,不過配埋2款醬料配搭可加分,一款係泰式甜酸醬,另一款有d似話梅醬,所以食時減油膩感,而且十分開胃😋😋泰式明爐香檸汁尖吻魚~味道很好,有點微酸辣,十分開胃,但明爐要分開加2次熱才夠,而且檸檬煮太耐便有點苦味之外,魚質都夠鮮甜,好食😋泰式南瓜布甸🍮~圖片以為整個上,但最後上碟已切好,有點失望,布甸味道帶點椰汁味,而南瓜好軟棉,皮都可食😋不過份量過多,有點太飽百香芒芒~芒果味,但欠芒果味,只飲糖水咁😢😢碧深映紅~火龍果味,幾清甜柚子蝦🦐沙律~柚子份量十足,味道剛好,但蝦及其他配菜較少,有點單調
朋友介紹一間抵食嘅泰國菜,就不妨去試吓

午市套餐都好抵食😋😋😋

蝦醬炒通菜~十分惹味,大碟抵食👍🏻如果加少許辣味就更好

百香芒芒~芒果味,但欠芒果味,只飲糖水咁😢😢
碧深映紅~火龍果味,幾清甜

2020-01-21
5 分鐘 (堂食)
2020-01-26 71 瀏覽
剛去完新加坡和馬來西亞的友人想給我們手信,順道來頓新年飯聚,我們選了象泰用餐,因為這裡美食琳琅滿目,不遑多讓,每次吃畢我們都滿足地嘴角上揚,東西太好吃了。橙紅的冬蔭海鮮湯光看已經覺得精彩,酸酸辣辣的湯頭不會令人卻步,香氣十足,一喝就會上癒,想多喝幾口。冬蔭海鮮湯用料豐富,滿滿的青口,魷魚,原隻大頭蝦,非常合我們的胃口,喝上一口,有一秒回到泰國的感覺。泰式肉碎生菜包味道地道,肉碎以香葉,辣椒粒等拌炒,吃來酸香帶辣,萬分開胃,一次過征服我們三張嘴。肉碎可以伴飯吃之餘,亦可包著生菜吃,生菜清脆富水份,與肉碎一起吃好不清爽。泰式馬拉盞炒椰菜苗香噴噴的,椰菜苗經鹹鮮的馬拉盞助威真的不得了,翠綠的椰菜苗鑊氣十足,蠻幼嫩的,吃來極之順口,很快被我們吃光。朋友最近吃泰國菜都迷上喝椰青,椰青水冰涼香甜超解渴,而且最棒的是裡面的椰青肉可以給她慢慢挖著吃,增添口感和滿足感。青咖哩流心蝦球超有趣,札實的厚度,香脆的外層包覆彈牙的蝦球,吃得到蝦肉的鮮甜彈牙,還有惹味的青咖哩在蝦球湧出,美味程度瞬間爆升,單吃已好吃,當然有些人會喜歡沾點蝦球旁的甜酸醬。我知道朋友是雞控,故特意為她點了泰式芭堤雅燒雞給她吃。泰式芭堤
冬蔭海鮮湯,泰式肉碎生菜包

泰式馬拉盞炒椰菜苗

泰式芭堤雅燒雞

我知道朋友是雞控,故特意為她點了泰式芭堤雅燒雞給她吃。泰式芭堤雅燒雞先用特製醬料醃漬再烤,帶點香茅香氣,入味無比。雞皮烤至金黃香酥,畫龍點睛,雞肉滑嫩多汁,香料為烤雞增添風味,賦予新生命。
碧深映紅

碧深映紅是象泰爆紅飲品之一,碧深映紅採用天然的紅肉火龍果攪拌成沙冰,並注入芝士奶蓋,艷紅亮麗,一下子擄獲我心,現在每次來象泰我都非點不可。底下的火龍果沙冰清甜,和芝士奶蓋根本是絕配,用來作飯後餐飲十分完美。
百香芒芒

百香芒芒同樣夢幻甜美,芒果沙冰香甜幼滑,清新舒暢,在芝士奶蓋襯托下更為迷人,從而感受芒果帶來的熱帶風情,朋友大讚百香芒芒好喝極了。
冬蔭海鮮湯,泰式肉碎生菜包
泰式馬拉盞炒椰菜苗