餐廳: 貊炙
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-27 22 瀏覽
想喺香港食到一間係韓國級數嘅燒肉,真係唔容易🥲就算價錢貴啲,或者標榜係韓國人開嘅燒肉店,但食落都唔係喺韓國嘅味道🥹唯獨《貊炙》係我食過咁多間韓燒餐廳之中,會令我覺得係物超所值,亦會想推介俾其他朋友❗️環境《貊炙》位於灣仔新鴻基中心,由會展站行過嚟就啱啱好,灣仔站出就比較遠。餐廳氣氛幾有情調,好啱同朋友慢慢邊食邊傾計💬食物鹽磚和牛西冷牛扒 $888雖然牛扒🥩嘅價錢唔算太平,但絕對對得上呢個價錢!而且仲有專人幫你燒埋,等你唔會嘥咗塊牛扒!燒完之後,店員會放舊牛扒喺個鹽磚度,可以快啲冷卻,亦可以吸收到啲鹽味🤤呢塊牛扒真係超級超級好食!佢嘅油花十足,食落去滿滿嘅牛油喺個口腔裏面打滾,而且外脆內軟,同我喺韓國食到嘅韓牛基本上冇分別❤️❤️和牛牛舌(鹽燒)$178牛舌同樣高質!食落去一啲都唔韌,好香口😍醬油盛盒 $185因為我有咗BB👶🏻,所以唔可以食,但平時我一定會食晒😂老公就平時唔食生嘢,但佢竟然會清晒!佢話啲海鮮(帆立貝、八爪魚、蝦)唔腥之餘,仲好重醬油味,好食!海鮮煎蔥餅 $168雖然呢個海鮮煎蔥餅同正宗嘅韓國煎餅有啲分別,但佢煙煙韌韌,外脆外軟,好似食緊墨魚餅咁,同樣都好唔錯😋Honey ic

食物
鹽磚和牛西冷牛扒 $888

和牛牛舌(鹽燒)$178

牛舌同樣高質!食落去一啲都唔韌,好香口😍

醬油盛盒 $185

海鮮煎蔥餅 $168

Honey ice cream $52 each

呢個雪糕亦期待咗好耐㗎啦!因為佢側邊有好多蜂蜜👅好正呀!而味道🍦就偏重奶味,幾得意😎

西柚乳酸梳打、青瓜檸檬梳打 $42 each

我真心推介《貊炙》俾大家🫶🏾大家唔使再去韓國街食啲又貴又唔多好食嘅韓燒啦😹
2024-04-24 24 瀏覽
前菜有海帶、泡菜、菠菜、芽菜同菜脯。醬油盛合蝦 帶子 八爪魚全部都好入味,少少辣好開胃。八爪魚一啲都唔韌👍🏻👍🏻鹽磚和牛西冷牛扒非常均勻嘅雪花紋!仲有原塊喜瑪拉亞鹽磚伴牛扒上,店員會幫手燒肉,佢根據客人想食嘅生熟度去燒,燒完會完塊牛扒放上鹽磚rest 3-5分鐘,剪開就食得啦。肉質非常腍,重油脂香,用食豆腐嘅牙力就咬得開。和牛牛舌都係超級軟熟嘅,店員燒得好香!海鮮煎蔥餅記住趁熱食!足料薄身,脆邊香口,配埋個醬汁一流。honey ice cream雪糕好大杯,配上一舊有咬口嘅蜂蜜,令人感覺圓滿的甜品。西柚乳酸梳打乳酸味比較重,好開胃。青瓜檸檬梳打青瓜味濃好清新,好解膩。
前菜有海帶、泡菜、菠菜、芽菜同菜脯。
醬油盛合
蝦 帶子 八爪魚
全部都好入味,少少辣好開胃。八爪魚一啲都唔韌👍🏻👍🏻
鹽磚和牛西冷牛扒
肉質非常腍,重油脂香,用食豆腐嘅牙力就咬得開。

和牛牛舌
都係超級軟熟嘅,店員燒得好香!
海鮮煎蔥餅
記住趁熱食!足料薄身,脆邊香口,配埋個醬汁一流。
honey ice cream
雪糕好大杯,配上一舊有咬口嘅蜂蜜,令人感覺圓滿的甜品
西柚乳酸梳打
乳酸味比較重,好開胃。

青瓜檸檬梳打
青瓜味濃好清新,好解膩。
2024-04-24 20 瀏覽
去左試逢星期六日先有既韓牛精割品味體驗套餐由師傅現場即切韓牛同詳細介紹每個部位既口感🐮🇰🇷TASTE OF HANWOO BUTCHERY🌟韓國酒 有三款韓國酒可以揀包括柚子燒酒,梅子燒酒同米酒🌟韓式前菜前菜有泡菜,菠菜,豆芽同醃蘿蔔等🌟稀少韓牛部位有5款不同部位嘅韓牛1️⃣板腱肉位於胛骨上方位置肉質帶嚼勁牛味亦較濃2️⃣肩胛里肌位於肩胛肉裡接近頭部位置油脂比例適中帶甘甜香味3️⃣翼板肉位於牛肩位置肉質軟腍多汁且牛味十足4️⃣特級牛小排取自五花肉既第一至第六條肋骨油花豐腴 肉質軟嫩有嚼口5️⃣沙巴當位於牛肩胛部既下部 接近肋骨既部分油脂均勻既霜降油花🌟韓式小食拼盤煙肉薯條 🍟薯條炸得好酥脆加埋煙肉更有口感🌟韓牛脂飯用石鍋上夠哂熱辣辣牛脂香氣十足 撈埋隻蛋更滋味🌟蜂蜜雪糕最後以奶味香濃嘅🍯雪糕作結💯
去左試逢星期六日先有既
韓牛精割品味體驗套餐
由師傅現場即切韓牛
同詳細介紹每個部位既口感🐮

🇰🇷TASTE OF HANWOO BUTCHERY

🌟韓國酒
有三款韓國酒可以揀
包括柚子燒酒,梅子燒酒同米酒

🌟韓式前菜
前菜有泡菜,菠菜,豆芽同醃蘿蔔等

🌟稀少韓牛部位

牛脂香氣十足 撈埋隻蛋更滋味

🌟蜂蜜雪糕
最後以奶味香濃嘅🍯雪糕作結💯
2024-04-24 23 瀏覽
💡高質熟成扒房提起韓式燒肉,呢間係心目中不二之選,最近推出韓牛精割品味體驗TASTE OF HANWOO BUTCHERY,師傅會到席前切割肉品,視覺同味覺同樣享受。店員亦好好咁幫你燒埋,非常貼心。不過要留意呢個套餐只限星期六日晚市供應。🍽韓式前菜包括:泡菜、芽菜、菠菜、菜脯等,前菜可以不停refill,餐廳非常有誠意。🍟韓式小食拼盤煙肉拼薯條,熱辣辣好脆口🍽️Main5款稀少韓牛部位🥩🐂板腱肉 - 肉味十分香郁,肉質有咬口。🐂翼板肉 - 位於牛肩位置,肉質軟腍多汁。🐂肩胛里肌 - 由脂比例岩岩好。🐂特級牛小排 - 特選最肥美嘅牛小排,肉質超腍嫩,入口即化。🐂沙巴當 - 霜降級嘅油花,肉味最濃郁。🍚韓牛脂飯呢個真係好好味,必食,以韓牛嘅牛脂作主角,牛味好重,同時又有麻油香,撈埋飯食好滋味。🐝蜂蜜雪糕 以天然蜂蜜蜂巢作調味嘅雪糕,好幼滑,作為今餐一個終期,好滿足!!🥂是日精選韓國酒套餐會包每人一本韓國酒,經經店員介紹後,選左Red Monkey Makgeoll 及Citron Soju。兩隻都好易人口。
💡高質熟成扒房

🍽韓式前菜

🍟韓式小食拼盤
煙肉拼薯條,熱辣辣好脆口

🍽️Main
5款稀少韓牛部位🥩
🐂板腱肉 - 肉味十分香郁,肉質有咬口。
🐂翼板肉 - 位於牛肩位置,肉質軟腍多汁。
🐂肩胛里肌 - 由脂比例岩岩好。
🐂沙巴當 - 霜降級嘅油花,肉味最濃郁。

🍚韓牛脂飯

🐝蜂蜜雪糕

🥂是日精選韓國酒

2024-04-22 31 瀏覽
公司樓下的這家高級韓國燒烤店,總被它的環境所吸引,週五下班來吃了。整個店內的氛圍極為舒適,營造出一種放鬆的氛圍👍🏻首先前菜有醬油盛合。醬油蝦、醬油帶子和醬油八爪魚,最出色是醬油蝦,蝦膏好鮮甜。新鮮的海鮮搭配著香氣四溢的醬油,口感鮮嫩多汁😍 接著,有鹽磚厚切和牛西冷和和牛牛舌。有店員幫手燒太有服務了,我們只負責吃🤣 鹽磚厚切和牛西冷肉質鮮嫩,入口即化,肉汁四溢,太好吃了。而和牛牛舌則帶有濃郁的肉香和口感😍除了燒烤,我們也點了海鮮煎餅。酥脆的外皮包裹著豐富的海鮮內餡,每一口都很滿意,還配上醬油可以點還有一些特色飲品不能錯過。西柚乳酸梳打和薄荷梳打都是配燒肉炸物非常清爽的選擇👍🏻👍🏻最後有他們的招牌甜點Honey Ice cream。這款雪糕融合了蜂蜜的甜蜜和冰涼的口感,還配了一小塊的蜂巢超幸福的~

2024-04-19 19 瀏覽
❤️鹽磚和牛西冷扒 一睇雪白油花分佈已經好期待!! 燒好放上鹽磚上放一陣,吸收一下鹽香,職員再好細心咁剪開再排到靚一靚~肉質鮮嫩,而且油脂香味Keep住留係口入面,每一啖都係幸福既味道🧡鹽燒和牛牛舌 鹽燒和牛牛舌肉質鮮嫩,職員幫手燒香兩邊,濃厚既牛肉味,口感一絕醬油盛合蝦帶子 鮮味十足既蝦+帶子+八爪魚以醬油濱既方式保持蝦肉彈牙,帶子鮮嫩,八爪魚口感滿分,一試難忘💛海鮮煎蔥餅 海鮮煎蔥餅 煎到香脆又唔油膩,海鮮餡料又多~💚西柚乳酸梳打 清新的西柚味+乳酸梳打,口感清爽酸酸甜甜~💙青瓜檸橡梳打 青瓜+檸檬都係好refreshing,食完燒肉再解解膩~💜Honey Ice Cream 雲呢拿雪糕好幼滑,加埋sweet sweet 既蜂蜜同埋蜂膠,燒完肉食返D甜野果然最開心!!

💛海鮮煎蔥餅 海鮮煎蔥餅 煎到香脆又唔油膩,海鮮餡料又多~

💚西柚乳酸梳打 清新的西柚味+乳酸梳打,口感清爽酸酸甜甜~

2024-04-19 20 瀏覽
餐廳環境氣氛好有情調,設有多個座位位置,又大又舒服。連前菜都好高質美味,🈶泡菜、芽菜、菠菜、菜脯➕海帶。侍應們嘅服務態度非常優質,會一邊幫客人烤肉一邊講解食物醬油盛合有醬油大蝦、帶子➕八爪魚,醬油刺身非常入味,大蝦同埋帶子都好鮮甜,我就最愛味道香濃嘅八爪魚和牛牛舌牛舌燒到剛剛好,咬落香嫩美味,值得一試😋鹽磚厚切和牛西冷和牛西冷嘅紋理及油花都超靚,鹽磚係粉紅色天然喜馬拉雅山玫瑰岩鹽,侍應幫手燒至7成熟左右,將和牛放上鹽磚等一陣,然後俾我哋試下個鹹度係味啱食,再上碟食用,不得不讚,呢度嘅和牛真係超靚👍🏻點上新鮮芥末食,入口充滿牛香得黎仲爆汁,真係好正😍海鮮煎餅呢個海鮮煎餅一啲都唔乾,點上醬汁食超香口西柚乳酸梳打份量唔算好大杯,不過都夠飲,新鮮西柚配上乳酸梳打,味道剛剛好,唔會太甜青瓜青檸梳打我就比較鍾意飲呢杯有新鮮青瓜🥒青檸嘅梳打,感覺好freshHoney Ice Cream雪糕充滿牛乳香味,配上原粒蜂巢加蜂蜜,入口香滑,甜度剛剛好💕

醬油盛合

和牛牛舌
牛舌燒到剛剛好,咬落香嫩美味,值得一試😋

鹽磚厚切和牛西冷

海鮮煎餅
呢個海鮮煎餅一啲都唔乾,點上醬汁食超香口

西柚乳酸梳打

青瓜青檸梳打
我就比較鍾意飲呢杯有新鮮青瓜🥒青檸嘅梳打,感覺好fresh

Honey Ice Cream
2024-04-18 20 瀏覽
之前一直都有留意呢間餐廳,感覺比普通韓國餐廳高級好多😍最近見到有折扣,即刻book位嚟食下餐廳門口放置自家熟成牛肉櫃,店內以紅黑色為主調,燈光昏暗,型格中帶點情調,非常適合約會或慶祝💕先送上多款韓式前菜,有泡菜、菠菜、大豆芽、海帶絲同埋醃蘿蔔~ 紅色碟可以無限refill醬油盛盒醬油蝦、帶子同埋八爪魚,醃得好入味,辣辣地,食落好新鮮,超大隻醬油蝦,蝦肉軟嫩鮮甜,蝦膏甘香!帶子又係大大粒,軟糯鮮甜、啖啖肉😋鹽磚厚切和牛西冷有店員幫手燒,可以確保燒到最好味!A4韓牛和牛西冷,油脂超豐富,睇見都心心眼😍店員先將和牛西冷燒好,放置鹽磚5分鐘,切開擺碟再享用,西冷內裏依然粉嫩,入口即溶,真係超級香😋亦可以配搭少少Wasabi,味道更清爽~和牛牛舌店員兩三下功夫就將牛舌燒好,口感Q彈,唔韌!海鮮煎餅金黃色嘅海鮮煎餅,真係好吸引😍滿滿嘅海鮮,有魷魚、蝦、椒絲、大蔥、韭菜,好足料!外層香脆,內裏煙韌,唔厚粉同埋一啲都唔油,點上特製醬汁,非常好食,好快就食曬😋蜂蜜雪糕質感好幼滑,奶味濃郁,配上蜂蜜更清香,大滿足!西柚乳酸梳打同埋青檸梳打,兩杯都係好清爽的飲品

醬油盛盒

鹽磚厚切和牛西冷

和牛牛舌
店員兩三下功夫就將牛舌燒好,口感Q彈,唔韌!
海鮮煎餅
蜂蜜雪糕
質感好幼滑,奶味濃郁,配上蜂蜜更清香,大滿足!
西柚乳酸梳打同埋青檸梳打,兩杯都係好清爽的飲品
2024-04-17 22 瀏覽
《貊炙 - 灣仔》最近除左壽司之外,我都幾喜歡食燒肉架😉成日由銅鑼灣行去會展站時都會經過一間外面裝修望落好grand 既韓式燒肉店,睇個格局覺得入面食飯應該會好離地,但望過餐牌其實又唔算太貴咼😎啱曬特別日子或者慶祝日時去食餐好🥰💁🏻‍♀️醬油盛合 $185食韓國菜一般我都會叫一份醬油蝦🦐不過今次想試埋佢其他既醬油漬食品🥰所以不如叫個mix啦,入面有兩隻大蝦、八爪魚同帶子,帶子口感黏糯而入味,個醬汁比較上甜啲啲😉幾開胃架,個蝦我個人覺得唔夠入味,但係相對大隻有膏,肉質幾滑,我朋友唔太食韓式醬油漬既食品都覺得個八爪魚味道幾好,食落唔會腥,對佢黎講較易入口💁🏻‍♀️和牛牛舌 $178第一款燒肉我就揀左其一最愛既牛舌🫶🏻薄切牛舌燒十秒左右就食得,途中店員都會過黎協助我地烤肉🍖我地坐定定等食就得啦😬個人建議食法係唔洗點醬汁,落少少鹽就已經好好食😋💁🏻‍♀️海鮮煎蔥餅 $168當日既主食用煎餅代替,份量都幾大份,個外邊邊煎到好香脆,而入面部份就好香軟,海鮮其實都係以八爪魚為主,個重點係啲香蔥煎到好香好惹味👍🏻💁🏻‍♀️鹽磚和牛西冷牛扒 $888當晚重頭戲一定係呢個鹽磚和牛西冷啦,雖然價格上感覺較高,但我地
《貊炙 - 灣仔》
💁🏻‍♀️醬油盛合 $185

💁🏻‍♀️和牛牛舌 $178

💁🏻‍♀️海鮮煎蔥餅 $168

💁🏻‍♀️鹽磚和牛西冷牛扒 $888
當晚重頭戲一定係呢個鹽磚和牛西冷啦,雖然價格上感覺較高,但我地目測一份最少有300g,基本上兩個人一定夠食有突💪🏻店員會全程幫我地燒,望住佢燒香果下真心勁期待😎五成熟就已經可以迫到曬所有油香出黎,入口即溶既感覺好正😍個鹽磚既作用就係用黎幫件和牛調味,所以燒完影完相直接放入口,得左😚到而家我仲回味緊
💁🏻‍♀️Honey Ice Cream $104
甜品係放另一個胃,臨尾我地仲叫左個前排好興既蜜糖雪糕作結☺️牛奶雪糕配上正宗蜂蜜🍯香甜得黎唔會係死甜果種,上面仲有少少蜂巢碎可以咬下,好似食香口膠咁😝食完可以將蜂蠟吐番出黎

💁🏻‍♀️青瓜檸檬梳打&西柚乳酸梳打 $42
由於當日食和牛既關係,我地都特意叫左兩杯酸酸甜甜既飲品止膩,我果杯梳打感覺清新爽口,微炭酸既感覺令人開胃去滯;而朋友果杯乳酸就相對香甜,同樣係酸酸地令人覺得好開胃,食完和牛飲番啖乳酸清清口腔油份都幾舒服
2024-04-10
2024-04-11 29 瀏覽
喺餐廳門口已經見到呢個特別menu,Taste of hanwoo butchery,係星期六日先有,勁吸引咁😍.先上重頭戲!稀少韓牛部位(5款)即日由韓國飛香港由油分比較少嘅食起有staff幫手燒 唔洗自己郁手又可以make sure燒到最好.板腱肉 - 油份最少,肉香十足翼板肉 - 有少少肋,食落軟腍沙巴當 - 油香十足肩甲里肌 - 有小小筋感 但油香十足 特級牛小排 - 油花豐富.由1至5咁燒落去,成程都用咗迷迭香烤,令到個牛更有風味!.畢竟食嘅係高質數嘅1++韓牛,其實呢個價錢食勻咁多款,好難得!雖然話都係1++韓牛,但其實唔同部位嘅味都係唔同,一食就知到分別🤤.另外喺食韓牛果陣都會不時有烤菠蘿/菇,清清下個味蕾,食完即刻又ready下一款牛🤭.是日韓國酒 三選一燒酒✔️韓國清酒✔️紅猴米酒新產品 同平時米酒嘅色好唔同 睇落有小小似蕃茄醬😂😂是日精選前菜紅色碗可以refill生菜配咗個芝麻辣醬 韓式風味十足.韓式小食拼盤係炸薯條,上面有小小煙肉.韓牛脂飯雖然只係普通一個傅飯,但係佢都係用咗韓牛整嘅,都相當高質下!韓牛食落去都好肥美蜂蜜雪糕
先上重頭戲!

稀少韓牛部位(5款)
即日由韓國飛香港
由油分比較少嘅食起
板腱肉 - 油份最少,肉香十足
翼板肉 - 有少少肋,食落軟腍
沙巴當 - 油香十足
肩甲里肌 - 有小小筋感 但油香十足
特級牛小排 - 油花豐富
由1至5咁燒落去,成程都用咗迷迭香烤,令到個牛更有風味!
是日韓國酒 三選一

是日精選前菜
紅色碗可以refill
生菜配咗個芝麻辣醬 韓式風味十足
韓式小食拼盤
係炸薯條,上面有小小煙肉

韓牛脂飯

蜂蜜雪糕
牛頸脊嘅鄰居黎係邊位?答案係沙、巴,當!香港人位位都係邊爐精英講到邊爐識個個知識嗌一定係嗌牛頸脊至於燒肉,居然係由佢嘅「鄰居」跑出沙巴當,肉味濃 牛頸脊肉質較稔就大家都知如果話佢有7分軟咁沙巴當就確定有9分而且油花更多更香!當日五款厨師特適牛肉部位嚟自週末dinner 限定嘅「韓牛精割品味體驗」— TASTE OF HANWOO BUTCHERY 廚師大刀一揮喺堂前即場表演切牛其餘四款依我個人喜愛分別係牛小排、牛里肌、牛翼板及肩胛肉 另外韓國小菜是無限refill 大家食肉包菜吃時可以狠狠包個大滿貫(p.s. 菜及紫蘇葉非free flow) 個人超愛包紫蘇葉,加錢就可以再續點套餐尾段還有韓牛飯雖然偏濕但仍食到有少少飯焦啖啖飯都係牛嘅油脂香甜品大讚!係真係有大大嚿蜂蜜磚嘅蜂蜜雪糕濃厚蜂蜜造成「拉絲」效果,正!

牛頸脊嘅鄰居黎係邊位?答案係沙、巴,當!

香港人位位都係邊爐精英

講到邊爐識個個知識嗌一定係嗌牛頸脊

至於燒肉,居然係由佢嘅「鄰居」跑出

沙巴當,肉味濃

牛頸脊肉質較稔就大家都知

如果話佢有7分軟

咁沙巴當就確定有9分

而且油花更多更香!

當日五款厨師特適牛肉部位

嚟自週末dinner 限定嘅「韓牛精割品味體驗」

— TASTE OF HANWOO BUTCHERY

廚師大刀一揮喺堂前即場表演切牛

其餘四款依我個人喜愛分別係

牛小排、牛里肌、牛翼板及肩胛肉

另外韓國小菜是無限refill

大家食肉包菜吃時可以狠狠包個大滿貫

(p.s. 菜及紫蘇葉非free flow)

個人超愛包紫蘇葉,加錢就可以再續點

套餐尾段還有韓牛飯

雖然偏濕但仍食到有少少飯焦

啖啖飯都係牛嘅油脂香

甜品大讚!係真係有大大嚿蜂蜜磚嘅蜂蜜雪糕

濃厚蜂蜜造成「拉絲」效果,正!
2024-04-05 45 瀏覽
香港食韓燒嚟嚟去去都係嗰幾味,外父都係安格斯牛同五花腩,想試吓新嘢,可以試吓呢間專食韓牛嘅餐廳,環境氣氛好有feel,昏暗有情調,係慶祝大時大節嘅好地方!🥳餐廳主打美國USDA Prime Meat,想食得刁鑽啲仲有熟成牛肉,週末有韓牛精割品味體驗🍴,可以望住師傅喺面前原件將韓牛切落嚟,而且全程有店員幫手燒,即管試一試佢!------------------------------🐂◖韓牛精割品味體驗 TASTE OF HANWOO BUTCHERY◗ $720p.p.— ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ — 有五款自家醃製小菜🥬,分別係泡菜、醃蘿蔔、醃薯仔、菠菜同埋豆芽,除咗豆芽其他都可以refill,個人幾中意個醃薯仔,味道甜甜哋,口感軟糯,幾特別!— ʙᴀʀʙᴇᴄᴜᴇ ɪᴛᴇᴍꜱ — 揀完酒之後,就會有師傅推住裝滿韓牛嘅車仔埋嚟即席切割,每片都厚切大塊🥩,店員會幫手燒埋,介紹返每款肉嘅特別之處~醬汁方面有韓式柚子辣醬同芝麻鹽🫙,個人覺得純鹽已經足夠,更帶出牛本身嘅香味!💕板腱肉 板腱肉位於胛骨上方位置,牛味濃郁,肉質好有嚼勁,油脂比較少啲💕翼板肉翼板肉位於牛肩位置,肉質軟腍多汁,牛肉味都相當唔錯,

— ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀ —

— ʙᴀʀʙᴇᴄᴜᴇ ɪᴛᴇᴍꜱ —

💕板腱肉
💕翼板肉
翼板肉位於牛肩位置,肉質軟腍多汁,牛肉味都相當唔錯,油脂含量較高嘅一款~
💕沙巴當
沙巴當位於牛肩胛下部,接近肋骨嘅部份,含有均勻緊密的霜降油花,油脂嘅甘甜與肉味並存,個人最鐘意嘅一個部位,咬落唔會啖啖油,會食到肉嘅質感~
💕肩胛里肌
肩胛里肌位於肩胛肉接近頭部嘅部位,油脂比例適中,淡淡的甘甜,唔鐘意油脂略重嘅朋友應該會鐘意呢款,油脂比例適中
💕特級牛小排
牛小排取自於五花肉第一至第六條肋骨,油脂十分豐滿,肉質軟嫩及帶有啲口感~

— ꜱɴᴀᴄᴋ —
▪韓式小食拼盤
今日嘅係炸年糕同薯條🍟,年糕有兩條,口感超軟糯;薯條就炸得好香脆,口感軟綿,放到最尾食都保持到香脆!

— ᴍᴀɪɴ ᴄᴏᴜʀꜱᴇ —
▪韓牛脂飯
作為唯一嘅主食,亦都係個人覺得最有驚喜嘅一道菜式!店員會幫手拌好,肉眼可見用一小塊牛嘅肥膏,利用石鍋嘅熱力逼啲牛油出嚟,配上牛肉粒。牛脂飯味道超香,口感會有少少黏口,夾雜着少少牛肉,口感好豐富!

— ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ —
▪ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ +$38
有原粒蜂巢嘅蜂蜜雪糕,雪糕牛乳味香濃,口感軟滑,甜度適中,帶有蜂蜜嘅香味

— ᴡɪɴᴇ —
套餐有三款韓國酒可以揀,分別係柑橘濟州發酵酒,Red Mokey米酒,首爾之夜燒酒,揀咗後面兩款個名特別啲嘅~

▪️ Red Monkey
米酒顏色鮮紅色好突出,酒精度數唔高,少飲酒嘅可以試吓呢個,微甜容易入口

▪️ 首爾之夜
呢支燒酒酒精濃度有25%,睇落細細杯,味道幾香醇,飲落肚即刻暖笠笠

🌟 Encore指數:8.9/10
2024-03-28 45 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯西式嘅扒房就食得多,韓式嘅就冇乜機會試。今次專程去到灣仔嘅韓式扒房「貊炙」,餐廳以酒紅色色調配搭木質嘅座椅,打造高級韓牛體驗視覺同味覺嘅享受。韓式前菜泡菜、菠菜、蕃茄漬、海帶都係可以無限量添加。而我自己就最鍾意佢哋嘅辣豆芽,口感爽脆又有辛辣嘅味道。稀少韓牛部位 5款店員會親自幫你燒,咁就唔使驚自己燒loong哂。板腱肉翼板肉沙巴當肩胛里肌特級牛小排五款肉類由淡到濃開始食,厚實嘅板腱肉,霜降油花嘅沙巴當同埋油脂味豐富嘅特級牛小排都係我嘅最愛。韓式小食拼盤今期就係煙肉薯條配韓式年糕。韓牛脂飯熱辣辣嘅石鍋拌飯,韓牛嘅油脂融入哂飯入面,真係好邪惡。甜品蜂蜜雪糕最驚喜嘅係有新鮮嘅蜂巢,令到雪糕更加之甜美呀。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯貊炙 (灣仔)灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯其
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

韓式前菜

稀少韓牛部位 5款
店員會親自幫你燒,咁就唔使驚自己燒loong哂。

板腱肉
翼板肉
沙巴當
肩胛里肌
特級牛小排

韓式小食拼盤
今期就係煙肉薯條配韓式年糕。

韓牛脂飯
熱辣辣嘅石鍋拌飯,韓牛嘅油脂融入哂飯入面,真係好邪惡。

甜品
蜂蜜雪糕
最驚喜嘅係有新鮮嘅蜂巢,令到雪糕更加之甜美呀。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

貊炙 (灣仔)

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯其
🩷『韓牛精割品味體驗』套餐Hanwoo butchery $720@❤️是日精韓國酒擇左 柑桔🍊果酒 同紅𤠣子米酒 新品種兩款比較容易入口 啱晒我地 韓國柑桔🍊果酒❤️韓式前菜好豐富 有蘿蔔 ,薯仔,海帶絲,泡菜 都係無限refill 仲有海鮮芽菜添 食韓國嘢 有到好就係前菜任食😆😆❤️稀少韓牛部位(5款)好細心會提供簡介話俾你知轉頭會食乜嘢部位添 師父仲要你面前即刻切添 好小可有機會 見到現切韓牛👍👍 仲要有專人燒肉📣板腱肉位於胛骨上方位置 風味濃厚 而肉質帶嚼勁 但都非常軟淋 可點柚子辣醬一齊食 風味十足📣翼板肉位於牛肩位置 肉質軟腍多汁 相對脂肪比例較少 但牛肉風味十足 肉味最濃 📣沙巴當位於牛肩胛部的下部 拉近肋骨位置,含有均勻緊密的霜降油花 油脂的甘甜與肉味並存📣肩胛里肌又叫黃瓜條 位於肩胛肉接近頭部的部位 油脂比例適中 雪花分明 有淡淡的甘甜風味📣特級牛小排都幾厚切下 取自前五花肉的第一至第六條肋骨 油花豐滿 肉質軟嫰及帶有口感 係我最鐘意嘅部位 用生菜包住食 口感更豐富仲有菠蘿片同雞髀菇 好refreshing 呀❤️韓式小食拼盤係即炸架😍 係粗薯條 煙肉片 好香脆 熱辣辣
🩷『韓牛精割品味體驗』套餐

Hanwoo butchery $720@
❤️是日精韓國酒
擇左 柑桔🍊果酒 同紅𤠣子米酒 新品種
兩款比較容易入口 啱晒我地 韓國柑桔🍊果酒

❤️韓式前菜

❤️稀少韓牛部位(5款)

📣板腱肉

仲有菠蘿片同雞髀菇 好refreshing 呀

❤️韓式小食拼盤
係即炸架😍 係粗薯條 煙肉片 好香脆 熱辣辣 炸年糕煙un

❤️韓牛脂飯
有生雞蛋 炸蒽絲 韓牛脂(肉)撈埋一齊真係好滋味 私心推介可以加埋泡菜落去一齊食 變咗泡菜牛肉飯 超正😜

❤️蜂蜜雪糕 +$38
用超軟滑蜂蜜雪糕好好作結

今日全場爆滿 好彩有book 位🤭🤭韓牛黎講呢間真係好新鮮 而家有左沙中線去會展站半個鐘炸

呢間餐廳以深紅色作為主要裝潢色調,係香港首間韓式扒房-貊炙🤓打造出高級享受既韓式燒肉體驗🤤🤤💛Dinner Set-HANWOO BUTCHERY💛韓牛精割品味體驗套餐 (720/ppl)🥂韓國酒套餐有3款韓國酒可以簡,包括有酒紅色既米酒、柚子酒同埋燒酒🙈🙈 米酒比較易入口,岩哂啲酒量唔係太叻既人😝另外我地仲試左柚子酒,甜甜地用嚟配燒肉食都幾唔開胃解油膩☺️☺️🩵前菜前菜有多款選擇,有泡菜、菠菜、辣蘿蔔,芽菜等等,仲可以係無限refill👍🏻👍🏻跟餐仲有生菜🥬仲可包住韓牛一齊食添呀🤲🏻🩵稀少韓牛部位(5款)5款稀少韓牛部位有:板腱牛、翼板牛、沙巴當、肩胛里肌、特級牛小排😙好有驚喜,冇諗到原來廚師會係面前即場切肉😋😋旁邊仲有會職員一一咁介紹每款牛既特質同埋咩部位😙😙切完仲有有職員全職幫手燒,原來唔係自己郁手😝😝超級嘆,完全係高級享受😋所有肉仲要係反一次就已經夠,所有肉都係入口即溶🥹🥹我最鐘意既就係壓軸既特級牛小排😜😜 肉質夠哂嫩滑,口感好豐富☺️☺️每咬一啖都品嘗到佢既牛汁爆發🤤🤤脂肪分佈均勻,燒完既味道相當出色😝😝 而沙巴當仲有著霜降雪花,肉味入口濃郁,又唔會太油膩😜🩵韓式小食拼盤粗薯條即炸即

💛Dinner Set-HANWOO BUTCHERY
💛韓牛精割品味體驗套餐 (720/ppl)

🥂韓國酒

🩵前菜

🩵稀少韓牛部位(5款)

🩵韓式小食拼盤
粗薯條即炸即出,入口可以感受到佢既熱度☺️年糕煙煙韌韌,夠哂軟熟😉

🩵韓牛脂飯
牛脂既加入令到米飯更加香濃,仲令有佢有著獨特既風味🤤🤤米飯未食落口,,已經香氣四溢,配住豐潤既韓牛脂,口感鮮嫩豐富,入口即化😜每一啖都充滿左濃郁既牛肉香味🫶🏻🫶🏻

🍨蜂蜜雪糕 +$38
最後,仲可以加錢享用呢個奶味濃郁既雪糕,雪糕軟身又smooth😜再加埋來自天然既蜂蜜🥹甜而不膩,為完美既一餐畫上句號☺️