餐廳: 貊炙
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
話說 上星期去左食韓牛精割品味體驗套餐🍽️係星期六日晚市先有架喔當中包括左是日精選韓國酒🍸韓式前菜 小食 同牛脂飯當中最主打既當然係包含5款稀少韓牛部位 !!!.⟁板腱肉⟁翼板肉⟁沙巴當⟁肩胛里肌⟁特級牛小排.食韓牛配韓酒 正呀!揀左柚子酒同米酒🍶 前者較易入口 清新 而後者就帶甜甜米香 濃度係25%~.前菜我大愛酸海帶 refill左好幾次 非常開胃.小食係脆炸薯條配年糕 即炸即食特別好味 年糕口感煙靭🥳.💁🏻‍♀️到主角啦!!!師傅會喺你面前介紹完之後再即場切牛🥩啲牛肉新鮮到呢..仲有店員全程幫手燒同剪好 有得睇又有得食!牛味香濃最令我驚艷既一定係板腱肉同沙巴當!板腱肉Chuck咬落帶嚼勁 肉質結實 脂肪較少 牛味會更為香濃沙巴當Zabuton 係屬於牛肩胛嘅下部份 比較貼近肋骨嘅位置油花均勻 肉質甘甜🙂‍↕️.食得飽飽嘅時候仲有個牛脂飯!韓牛粒粒非常嫩滑 成個飯撈埋一齊食唔會太膩仲有陣陣飯焦香🍲.最後配埋蜂蜜雪糕🍯好滿足啊~
當中包括左是日精選韓國酒🍸韓式前菜 小食 同牛脂飯
當中最主打既當然係包含5款稀少韓牛部位 !!!
⟁板腱肉
⟁翼板肉
⟁沙巴當
⟁肩胛里肌
⟁特級牛小排
食韓牛配韓酒 正呀!

前菜我大愛酸海帶 refill左好幾次 非常開胃

小食係脆炸薯條配年糕 即炸即食特別好味 年糕口感煙靭🥳

💁🏻‍♀️到主角啦!!!
有得睇又有得食!牛味香濃
最令我驚艷既一定係板腱肉同沙巴當!
油花均勻 肉質甘甜🙂‍↕️

食得飽飽嘅時候仲有個牛脂飯!
韓牛粒粒非常嫩滑 成個飯撈埋一齊食唔會太膩
仲有陣陣飯焦香🍲

最後配埋蜂蜜雪糕🍯好滿足啊~
2024-03-17
2024-03-20 48 瀏覽
最近去試咗韓牛精割品味體驗 會有廚師推住手推車係你餐桌旁即場切肉亦會簡單講解係一個好難得嘅體驗只限星期六日先有韓牛精割品味體驗 $720/位韓國酒有三款韓國酒供選擇 每人可以揀一款飲韓式前菜有泡菜、醃蘿蔔、薯仔等都可以無限添食 仲會有籃蔬菜配烤肉食可以解膩稀少韓牛部位(5款)服務幾好全程都會有店員幫手燒肉 會順次序地燒 分別有板腱肉、翼板肉、沙巴當、肩胛里肌同特級牛小排 五款肉各有特色 我最鍾意食特級牛小排入口有豐富嘅油脂 肉質軟嫩又帶有口感最得我心韓式小食拼盤每日都會唔同 今次係炸薯條同炸年糕 年糕煙韌感強韓牛脂飯以石頭鍋飯既形式上枱 店員會將韓牛粒、牛脂肪、生雞蛋等拌勻 入口充滿油香 底部仲有飯焦好有風味

韓牛精割品味體驗 $720/位

韓國酒
有三款韓國酒供選擇 每人可以揀一款飲

韓式前菜

稀少韓牛部位(5款)

韓式小食拼盤
每日都會唔同 今次係炸薯條同炸年糕 年糕煙韌感強

韓牛脂飯

📍今次去咗貊炙呢間專門食韓牛嘅餐廳,揀咗逢星期六日晚市先供應嘅「韓牛精割品味體驗」套餐($720),可以試到5款稀少嘅韓牛部位!套餐包咗幾款韓國前菜、小食(炸煙肉年糕薯條)同韓國酒。韓國酒有柚子酒、燒酒同紅麴酒可以揀,其中紅麴酒味道較醇容易入口,比較適合平日少飲酒嘅人。廚師之後會推住車仔,親自喺我哋面前切肉,並向我哋逐一介紹五款唔同嘅部位,視覺上非常享受!部位包括板腱肉、翼板肉、沙巴當(牛肩胛部下部)、肩胛里肌同特級牛小排。店員會依次序幫我哋烤肉,由油脂較少嘅韓牛開始烤起。板腱肉嘅肉味係最濃厚,只要點少少鹽就已經好好食!而沙巴當霜降油花最均勻,油脂分布最多,入口即化,會建議包住生菜一齊食比較清爽。食完韓牛,仲會有韓牛脂飯,個底有少少飯焦再撈埋蛋黃食真係勁惹味!我哋refill咗泡菜撈埋一齊食酸酸甜甜更開胃。最後仲有甜品焦糖布丁作結,焦糖味勁香配埋面頭軟滑cream好滿足。

套餐包咗幾款韓國前菜、小食(炸煙肉年糕薯條)同韓國酒。

2024-03-14 49 瀏覽
貊炙主打韓式燒肉,除咗單點同每日供應既套餐,星期六日既晚市仲有供應韓牛精割品味體驗,廚師會係手推車上表演切牛,同時一邊講解唔同牛既部位。韓牛精割品味體驗 $720/位🌟韓國酒 有三款韓國酒可以揀一款,店員會先介紹各款酒,我地揀咗米酒同柚子酒🌟韓式前菜有5款韓式前菜,泡菜、菠菜、蘿蔔同海帶都可以無限refill,海鮮芽菜就冇得refill🌟稀少韓牛部位(5款)廚師會推住韓牛過黎,會簡單介紹韓牛既部位,再切牛。仲會俾時間你影相打卡。全程都會有店員幫手燒牛肉,會由淡至濃味既次序去食🥩板腱肉 呢個部位比較瘦,肉質會較有咬口🥩翼板肉 肉質軟腍多汁,肉味幾重🥩沙巴當 霜降油花,肉味濃,最後先食呢個部位,都係我地最鐘意食既位🥩肩胛里肌 油脂比例適中,食落唔會太過油脂🥩特級牛小排 油脂豐富,肉質軟嫩🌟韓式小食拼盤小食拼盤每日都唔同,今日係炸薯條同炸年糕,炸年糕脆脆地幾煙靭🌟韓牛脂飯食完燒肉會有個韓牛脂飯,以石頭鍋飯既方式上,底下焦香有飯焦。店員會將韓牛同蛋黃撈勻。調味好香🌟蜂蜜雪糕 +$38最後仲可以加甜品,甜甜既蜂蜜雪糕。

韓牛精割品味體驗 $720/位

🌟韓國酒

🌟韓式前菜

🌟稀少韓牛部位(5款)
🥩板腱肉 呢個部位比較瘦,肉質會較有咬口
🥩翼板肉 肉質軟腍多汁,肉味幾重
🥩肩胛里肌 油脂比例適中,食落唔會太過油脂
🥩特級牛小排 油脂豐富,肉質軟嫩

🌟韓式小食拼盤

🌟韓牛脂飯

🌟蜂蜜雪糕 +$38
最後仲可以加甜品,甜甜既蜂蜜雪糕。
🌸《貊炙 · 韓國菜 · 灣仔》-韓式燒肉食得多,但係有專人服務既就真係比較少🙈 係灣仔新鴻基中心就有一間正宗韓國餐廳,逢週末六、日推出左「韓牛精割品味體驗」,品嘗五款等級最高既1**韓牛,套餐包括兩款精選韓國酒、五款前菜、五款稀少部位韓牛、小食、韓牛脂飯同蜂蜜雪糕,最後逢光顧呢個體驗都會送返一套韓式餐具🫢真係好好既體驗啊✨-🍽️ 韓牛精割品味體驗 $720-🔹 是日精選韓國酒店員會介紹三款韓國酒,可以從中揀兩款,作為是日餐飲✨-🔸 韓式前菜一共會有五款前菜,韓式泡菜、海帶絲、菠菜、芽菜同埋酒釀蕃茄✨ 用左紅色碗碟裝住既就可以不斷加添,唔驚食曬無得再食👍🏻-🔹 稀少韓牛部位(5款)板腱肉、翼板肉、沙巴當、肩胛里肌同埋特級牛小排✨ 韓牛一向都係重牛味,小編就比較鍾意翼板肉服沙巴當,兩款肉質都相對比較軟淋,咬落好多肉汁,沾返少少食鹽就已經好足夠💖-🔸 韓式小食 - 薯條香脆薯條,仲有幾塊炸年糕,唔錯-🔹 韓牛脂飯非常重牛脂香味,撈左生蛋汁,每啖飯都有淡淡蛋香味,好食-🔸 蜂蜜雪糕雪糕好重奶香味,加上會有原片蜂蜜放係碗邊,唔會好死甜,食落好自然💖-📍 貊炙灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104,
🌸
《貊炙 · 韓國菜 · 灣仔》

🍽️ 韓牛精割品味體驗 $720

🔹 是日精選韓國酒
店員會介紹三款韓國酒,可以從中揀兩款,作為是日餐飲✨

🔸 韓式前菜

🔹 稀少韓牛部位(5款)

🔸 韓式小食 - 薯條
香脆薯條,仲有幾塊炸年糕,唔錯

🔹 韓牛脂飯
非常重牛脂香味,撈左生蛋汁,每啖飯都有淡淡蛋香味,好食

🔸 蜂蜜雪糕

📍 貊炙
Revisit: 🧡
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_cwb #seafood #韓式 #韓燒 #koreanfood #cuisine #maekjeok #wanchai #灣仔美食 #灣仔 #灣仔餐廳 #wanchairestaurant #wancahi #wanchaifood #koreansteakhouse #hksteakhouse #koreanrestaurant #koreanbarbecue #hkdryagedbeef #dryagedbeef #Surprises #韓牛 #HANWOO #席前 #切割 #韓牛精割品味體驗 #TasteofHanwooButchery
2024-03-12 31 瀏覽
鍾意食牛🐮嘅朋注意啦!最近去咗香港首間韓式扒房——貊炙,主打將韓式燒肉文化融合西式乾式熟成肉類處理方法,餐廳會挑選頂級牛肉放置喺恒溫同恒濕熟成櫃28日,令牛肉喺熟成過程中自然軟化,比一般肉扒口感更軟嫩、牛味更濃郁~而今次就試咗餐廳嘅「韓牛精割品味體驗 TASTE OF HANWOO BUTCHERY 」套餐($728/位),可以近距離揀選韓牛、睇住師傅即場切割,啲韓牛更係每日直送到港,唔使飛去韓國都食到超級靚牛😍 留意呀~呢個套餐只會於星期六日晚市供應,有興趣嘅朋友快啲訂位❗️.🔸韓式前菜🔸: 韓國料理點少得前菜,餐廳提供咗4款前菜包括有泡菜、菠菜、海帶 、梅漬番茄,可以無限添加;另外仲有辣芽菜,加入蜆肉粒同蝦米仔,幾特別~🔸韓式小食拼盤🔸 : 呢個有驚喜,係煙肉炸薯條韓式年糕,粗薯條即叫即炸,韓式年糕炸完後口感煙韌~🔸 稀有韓牛部位 🔸: 提供共5款稀有部位韓牛:板腱肉、翼板肉、沙巴當、肩胛里肌、特級牛小排,師傅會即場喺你面前切牛,介紹每款牛嘅特性,而且仲有專人幫手燒;個人中意沙巴當,牛肉帶均匀霜降油花,入口juicy,而特級牛小排厚切燒嚟食好有口感,油花豐滿,肉質又軟嫩。餐廳更提供生

🔸韓式前菜🔸

🔸韓式小食拼盤🔸

🔸 稀有韓牛部位 🔸
: 提供共5款稀有部位韓牛:板腱肉、翼板肉、沙巴當、肩胛里肌、特級牛小排,師傅會即場喺你面前切牛,介紹每款牛嘅特性,而且仲有專人幫手燒;個人中意沙巴當,牛肉帶均匀霜降油花,入口juicy,而特級牛小排厚切燒嚟食好有口感,油花豐滿,肉質又軟嫩。餐廳更提供生菜、紫蘇葉、生蒜、青椒比大家包住韓牛嚟食;另外仲有杏鮑菇同菠蘿可以燒𠻹~

🔸韓牛脂飯🔸
: 呢個飯無得頂,一上枱就滋滋聲,石鍋飯面上鋪滿韓牛同炸蔥絲,韓牛牛肉嫩滑,滿滿牛脂油香,將蛋黃拌勻後,韓牛同米飯都沾滿蛋香,仲帶微微飯焦𠻹,無得頂~

🔸甜品🔸
: 另+$38仲有韓國岀名嘅蜂蜜雪糕,雪糕伴有蜂蜜同甜甜嘅蜂巢,作為呢餐嘅總結非常圓滿~

🔸飲品🔸
: 可選 3款精選韓國酒,試咗柚子酒同米酒,米酒帶微甜香氣,而柚子酒清甜,易入口~
2024-03-04 41 瀏覽
今日試咗一間高級韓國餐廳,非常推介😎 餐廳嘅位置、裝修、氣氛、食物同服務我都覺得好好🫶🏻 就係位於近會展站新鴻基中心嘅Maek Jeok貊炙。 佢哋最近有個新主題<Taste of Hanwoo Butchery>,究竟食乜嘢呢?原來Hanwoo係指韓牛嘅意思,仲有專人講解韓牛, 即席切割同埋燒烤埋俾你食,真係一個好難得嘅體驗😍🌟 韓牛精割品味體驗 TASTE OF HANWOO BUTCHERY $720p.p.呢個餐包咗唔同嘅飲品同食物,包括:🌟是日精選韓國酒柚子酒、燒酒(Seoul Night)及紅麴酒三選一,我就揀燒酒喇,我覺得都幾易入口,另外一杯就揀柚子酒,甜甜地女士實喜歡🥰🌟韓式前菜有泡菜、菠菜、辣蘿蔔等,好啱我口味又可以無限添加,正! 值得一讚就係餐廳有提供蔬菜配烤肉食, 超級新鮮👍🌟燒烤(稀少韓牛部位五款)見到有好多唔同部位嘅牛肉,仲要係原舊喺你面前切,畫面真係好震撼😍😍🌟板腱肉, 重肉味又有咬口🫶🏻🌟翼板肉, 薄燒但係好juicy🤤🌟特級牛小排,油脂較多,所以好香,超級正🫶🏻🌟肩胛里肌,近頭部位置,感覺好彈牙,肉味都重呀😍🌟沙巴當,接近牛肋骨嘅位置,油脂多,分佈超級均

呢個餐包咗唔同嘅飲品同食物,包括:

🌟是日精選韓國酒

🌟韓式前菜

🌟燒烤(稀少韓牛部位五款)

🌟板腱肉, 重肉味又有咬口🫶🏻
🌟翼板肉, 薄燒但係好juicy🤤
🌟特級牛小排,油脂較多,所以好香,超級正🫶🏻
🌟肩胛里肌,近頭部位置,感覺好彈牙,肉味都重呀😍
🌟沙巴當,接近牛肋骨嘅位置,油脂多,分佈超級均勻,極品🤤

🌟韓式小食拼盤
韓式醬油八爪魚、帶子
第一次食醬油八爪魚,我覺得好夾做醬油漬。 另外帶子係靚貨,感受到醬油味道之後真係會滲出甜味😎

🌟香辣海鮮大豆芽
爽脆嘅大豆芽配咗唔同嘅海鮮,包括蜆同魷魚等,唔錯唔錯👍

🌟韓牛脂飯
其實食完啲肉都差唔多飽,但係見到呢個韓牛脂飯,又即刻好想食🤤 餐廳有專人喺你面前將飯攪拌, 飯裏面嘅黑椒、蛋黃、香蔥同韓牛,配搭得天衣無縫,呢個一定係近期食過最好味嘅飯,我可以大聲講,一粒飯都冇剩😆

🌟蜂蜜雪糕
牛奶雪糕本身已經好味,配埋天然嘅蜂蜜,真係完美嘅句號🤤

Maek Jeok貊炙絕對係高質餐廳,想試新派韓國菜係不二之選,<Taste of Hanwoo Butchery> 做到三月尾咋,仲要逢禮拜六日先有,記得要book位。 如果你頭痛緊慶祝紀念日食乜,揀呢間一定冇錯,超級真心推介👍👍
2024-02-25
[ MAEK JEOK 貊炙 ]灣仔呢間韓式🇰🇷扒房將韓式燒肉文化融合西式乾式熟成肉類,另外有頂級1++韓牛、和牛、韓式醃肉、海鮮、傳統韓國菜式等。最近扒房逢星期六日晚市供應「韓牛精割品味體驗」套餐,可以係席前近距離觀賞師傅切割韓牛🔪🇰🇷🐮。✿ 韓牛精割品味體驗套餐 $720/位套餐包含:韓國酒、韓式前菜、頂級 1++韓牛燒烤、韓式小食拼盤及主食。韓國酒🇰🇷🥂每人可選一款,是日精選韓國酒有柚子酒、米酒及燒酒。個人較中意柚子酒,甜度酒精適中帶有清爽果香。韓式前菜🇰🇷🧫傳統韓食點少得泡菜小碟。當晚泡菜五小碟款式係辣白菜、辣蘿蔔、辣芽菜、海帶、菠菜,好有韓式風味。燒烤🔥🇰🇷🐮享用到韓國最高級別牛肉「1++韓牛」嘅5款稀少部位:板腱肉、翼板肉、沙巴當、肩胛里肌、特級牛小排。特別在於師傳會係席前切割不同韓牛部位,非常之打卡。同時店員對每款肉作簡單介紹,再由店員代烤韓牛。每款韓牛部位肉質、油脂及口感各有特式,但都係油花分佈均勻,肉味濃郁多肉汁。烤肉可配柚子辣醬、芝麻鹽、或加入生菜配韓國辣椒醬食用。韓式小食拼盤🇰🇷🍽當晚係兩款韓式醬油醃海鮮,醬油唔會過咸蓋過海鮮鮮味。韓式醬油帶子刺身肉質鮮嫩,而韓式
[ MAEK JEOK 貊炙 ]

✿ 韓牛精割品味體驗套餐 $720/位

韓國酒🇰🇷🥂

韓式前菜🇰🇷🧫

燒烤🔥🇰🇷🐮

韓式小食拼盤🇰🇷🍽
當晚係兩款韓式醬油醃海鮮,醬油唔會過咸蓋過海鮮鮮味。韓式醬油帶子刺身肉質鮮嫩,而韓式醬油八爪魚刺身爽口彈牙。

主食🇰🇷🥘🍚
「韓牛脂飯」係韓式石鍋拌飯,有韓牛粒、牛脂肪、生雞蛋等拌飯。飯粒有牛脂、蛋香及飯焦香味,飯焦更係金黃色,相當香口。

甜品 (另+$38) 🍯🍨
食完主食已經好飽,但都想試埋甜品😋。蜂蜜雪糕香滑,蜜糖甜而不膩。

總結🫦
呢間韓式扒房裝潢以酒紅色🍷為主調,用餐環境好有韓風同摩登。韓牛精割品味體驗套餐食物種類同份量豐富,對韓式燒肉有新體驗👍。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
MAEK JEOK 貊炙
地址:灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖
電話:2609 0599
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 蜂蜜雪糕
  • 韓式前菜
唔經唔覺同另一半8年啦又係搵好西慶祝嘅時候,今次去食韓國菜🇰🇷 即席係面前切韓牛😍超高質韓燒體驗,限定星期六日先有得供應‼️韓牛精割品味體驗 $720/person包括韓國酒、韓式前菜、5款稀少韓牛部位、韓式小食拼盤、韓牛脂飯祭+$38 蜂蜜雪糕。每人包一杯韓國酒,是日韓國酒3選1,有柚子酒、梅燒酒及紅米막걸리酒,我地揀咗梅燒酒及紅米막걸리酒,第一次飲紅米막걸리酒,酒精味唔濃好易入口。韓式前菜有芽菜、泡菜、菠菜、辣蘿蔔及海藻,正宗做法可以Refill😆泡菜唔係只得辣味,帶獨特嘅酸甜味,前菜用黎配肉、飯食又得。至於拼盤係帶子及八爪魚,醬汁酸酸甜甜開胃。到主角韓牛登場😍 5款分別為板腱肉、翼板肉、肩胛里肌(黄瓜條)、特級牛小排及沙巴當,司傅即席係你面前切,而店員就會從旁講解每款肉嘅特點,之後仲會幫客人燒,每款肉都係建議點芝麻鹽,喜歡食辣就可點柚子辣醬。順次序由脂肪最少嘅食起:板腱肉因脂肪低,食起上來最有咬口,但唔會有渣,風味濃厚;翼板肉位於牛肩位置,口感就腍啲;肩胛里肌又稱黄瓜條,位於肩胛肉裡接近頭部的部位,5款之中我最鍾意呢款,油脂比例適中,肉汁豐富,啖啖都係肉汁;特級牛小排就取自前五花肉
唔經唔覺同另一半8年啦

韓牛精割品味體驗 $720/person

韓國酒

韓式拼盤

韓牛精割品味體驗

5款稀少韓牛部位
順次序由脂肪最少嘅食起:板腱肉因脂肪低,食起上來最有咬口,但唔會有渣,風味濃厚;翼板肉位於牛肩位置,口感就腍啲;肩胛里肌又稱黄瓜條,位於肩胛肉裡接近頭部的部位,5款之中我最鍾意呢款,油脂比例適中,肉汁豐富,啖啖都係肉汁;特級牛小排就取自前五花肉的第一至第六條肋骨,可見油花比較豐滿,食起上來帶點肥肉質感,怕膩可以配生菜同配菜夾埋一齊食;沙巴當位於牛肩胛部的下部,接近肋骨的部分,比牛小排油花更豐富,個豐富得來夠均勻緊密,油脂的甘甜。一次食到5款唔同韓牛,超滿足😌

韓牛脂飯
仲有韓牛脂飯Bibimbap,韓牛脂唔係肥肉,同樣口感十足,起哂飯焦,我自己鍾意撈埋柚子辣醬同配菜一齊食更惹味。

蜂蜜雪糕
最後仲加咗$38 食蜂蜜雪糕🍦,絕對要加!雪糕軟身得來有質感又smooth ,奶味濃厚,配蜂巢,簡單好味!

套餐仲送韓國餐具!又好食又有嘢拎,呢餐超滿足😌

韓牛精割品味體驗
蜂蜜雪糕
2024-02-29 32 瀏覽
還記得幾年前到首爾旅行第一次品嚐了韓牛肉味相當香濃看見貊炙最近推出了一個🇰🇷韓牛精割品味體驗 ($720/位)能夠一次過品嚐五款稀少韓牛部位我當然不能錯過✤ 韓國酒首先套餐包了兩杯韓國酒可以在三款韓國酒內選擇兩杯我們分別選擇了柚子sake🍶和紅醋米酒柚子sake酸甜醒胃紅醋米酒甘甜濃烈口感濃厚✤ 韓式前菜食韓國菜真的很開心單單前菜已經豐富得很泡菜味道鹹香微辣海帶酸酸甜甜很開胃辣蘿蔔口感爽脆還有芽菜和菠菜✤ 韓式小食拼盤醃八爪魚🐙和帶子相當入味鮮味十足✤ 五款稀少韓牛部位到重頭戲的五款稀少韓牛🐂部位包括板腱肉、翼板肉、肩胛里肌、特級牛小排和沙巴當師傅會在席前大展功架即席切割不同部位的韓牛店員亦會詳細講解每個部位的特色而且會好貼心代我們燒好生熟度拿捏準確當中我最喜歡的是翼板肉肉質非常軟腍而且牛味重蘸海鹽或用生菜🥬包蒜片和麵醬同吃都好適合而特級牛小排亦非常出色油花均勻豐滿軟腍之餘亦有口感✤ 韓牛脂飯石窩飯份量超多加入了炸洋蔥絲🧅味道香濃✤ 蜂蜜雪糕 (+$38)清甜蜂蜜味🐝配上有咬口的蜂巢口感和味道都不錯這個套餐只會在逢星期六日供應如果大家都喜歡吃韓牛絕對值得一試👍🏻
還記得幾年前到首爾旅行第一次品嚐了韓牛

醃八爪魚🐙和帶子
相當入味鮮味十足

✤ 五款稀少韓牛部位
到重頭戲的五款稀少韓牛🐂部位
包括板腱肉、翼板肉、肩胛里肌、特級牛小排和沙巴當
師傅會在席前大展功架

軟腍之餘亦有口感

✤ 韓牛脂飯
石窩飯份量超多
加入了炸洋蔥絲🧅味道香濃

✤ 蜂蜜雪糕 (+$38)
清甜蜂蜜味🐝配上有咬口的蜂巢
口感和味道都不錯

這個套餐只會在逢星期六日供應
如果大家都喜歡吃韓牛
絕對值得一試👍🏻

今日黎到灣仔貊炙,呢間係韓式餐廳,我地食Taste of HANWOO BUTCHERY,係星期六日晚餐先有嘅,由餐酒去到甜品,總共有六樣,價錢只不過$720每位。-韓國酒(是日精選三選一),三款分別係清酒、燒酒、米酒。燒酒濃度較高,有差吾多20度左右,不過酒味亦都更加濃厚,另外是日米酒係紅色的,睇落都幾特別吸引。-韓式前菜有芽菜、泡菜、海帶等等,酸酸地幾開胃,食完仲可以refill。另外上前菜嘅時候會上埋韓式小食,今日嘅小食係八爪魚及帶子,經過韓式腌製之後,八爪魚同帶子嘅口感更加軟淋,更有韓式風味。-韓牛燒烤五款部位,精選嘅五個部位分別有板腱肉、翼板肉、沙巴當、啟胛里肌、特級牛小排,每個部位都各有特色,無論係口感、脂肪、牛味,都各有不同。五款當中特別鐘意翼板肉同特級牛小排。翼板肉係牛肩嘅部位,食落口較為軟淋多汁,而且更加有牛味。而特級牛小排亦都叫牛五花肉,油脂分布好靚,油脂感豐,食落口更加有層次感。-食完燒韓牛,跟住仲會有個韓牛脂飯,個飯都幾吾錯,橙紅色嘅蛋黃同個飯伴匀,食落好綿好滑,而飯粒又煮得岩岩好,粒粒分明,再加上飯本身伴有嘅牛肉,非常有風味。-最後仲有個蜂蜜雪糕,蜂蜜係一格仔
最後仲有個蜂蜜雪糕,蜂蜜係一格仔蜂巢甘,甜甜嘅蜂蜜配上雪糕,甜絲絲好滿足。
2024-02-25
2024-02-27 32 瀏覽
PickyEater craving for hanwoo so decided to try this Korean BBQ.We prefer hanwoo to wagyu as it is more balanced, more textured and stronger flavored.Loved the ambience. Didn’t feel like we were in HK.Robot carrying dishes making its rounds.Since we went on a weekday, the hanwoo set was not available and we could only order a la carte. Limited choices for red wine.Here’s what we had.5 types of refillable appetizers. Only the spinach was non-spicy. Wanted to try the Ginseng Chicken Soup but disco

Limited choices for red wine.
Here’s what we had.

Wanted to try the Ginseng Chicken Soup but discouraged by server: since a whole chicken was used; better to be shared amongst 4 ppl.
Maybe next time.
Snack: Beef Tendon & Ox Tongue Stew. Pot was quite deep; very good value for money for $65. There were at least 5 pieces of slippery chewy tendons.

For BBQ: zabuton, (ie cut from the shoulder or chuck primal).

Gyeongju Pork Belly with Lettuce. Choice of Original flavored or marinated with Fruit Soy Sauce. Picked the former.

Green leaves were surprisingly fresh and sweet.

Korean cold noodles. Big portion. Mustard on the side. The tangy flavor didn’t really go with the meat. Should have just gone for the rice.

Honey IceCream

In summary: understated BBQ steakhouse serving fresh ingredients. Recommended.
2024-02-27 21 瀏覽
韓牛精割品味體驗 $720/1TASTE OF HANWOO BUTCHERY 呢個套餐可享受個好特別嘅用餐體驗,可以近距離見到師傅即切韓牛,店員介紹肉類都係每日直送,唔使飛去韓國都可以食到新鮮韓牛,不過要留意呢個套餐只有在星期六日晚市供應🔺有三款精選韓國酒供選擇,分別揀咗柚子酒同米酒,柚子清爽香甜易入口,而米酒入口甘甜,帶微氣泡🔺韓式前菜經典韓國菜餐前小食,五款包括有泡菜、芽菜、海帶、菠菜等,款款都好食,新鮮醃製特別好食🔺韓式小食拼盤醬油漬帶子同八爪魚,整得入味,每一啖都係醬油味,帶子大粒有口感!🔺稀少韓牛部位共有五款稀有部位嘅韓牛:板腱肉、翼板肉、沙巴當、肩胛里肌、特級牛小排!師傅會即席為食客切牛,同時亦會有職員介紹每款牛嘅特性,而且仲有專人幫手燒,好貼心!每款牛肉各有特色,特別喜歡沙巴當同牛小排,口感最好而且牛味最香濃!🔺韓牛脂飯韓牛鋪滿整個石鍋飯,與蛋黃拌勻後食,米飯滿滿蛋香,而且充滿牛脂的油香味,非常惹味,石鍋熱到整到飯焦,超級正🔺蜂蜜雪糕 (+$38)最尾甜品以蜂蜜雪糕作結,有蜂巢同蜂蜜,味道香甜可口
韓牛精割品味體驗 $720/1
TASTE OF HANWOO BUTCHERY

🔺韓式前菜

🔺韓式小食拼盤

🔺稀少韓牛部位

🔺韓牛脂飯

🔺蜂蜜雪糕 (+$38)
最尾甜品以蜂蜜雪糕作結,有蜂巢同蜂蜜,味道香甜可口
2024-02-27 35 瀏覽
趁住週末同老公到訪位於灣仔既韓式燒肉店貊炙享受一餐韓牛盛宴✨韓牛精割品味體驗 TASTE OF HANWOO BUTCHERY於星期六日晚市供應,選用韓國空運到港1++韓牛,一次過可以試到不同稀少部位;師傅仲會係客人席前表演切割牛肉,可以好好欣賞師傅刀功!🔸韓國酒店員首先會拎三款韓國酒比客人選擇,我既燒酒首爾之夜酒精濃度較高而果香濃郁,老公既maekkoli紅猴就口感濃稠帶酸味🔸韓式前菜可以無限添加既前菜有不同款式,其中最鍾意蘿蔔泡菜同菠菜🔸燒烤師傅將5款不同韓牛稀有部位推到客人枱旁即席切割後,每一款都由店員負責燒烤烹調,詳細解釋部位特質,食客入口既每一片都係最佳狀態✨板腱肉:濃厚風味,肉質帶嚼勁翼板肉:肉質軟腍,牛肉香較濃郁沙巴當:超靚霜降油花,油脂及肉香非常平衡肩胛里肌:油脂比例適中特級牛小排:肉質軟嫩口感好好🔸醬油帶子及八爪魚兩款海鮮都醃得入味,鹹香配合食材鮮味好好食!🔸韓牛脂飯熱鍋上枱,牛脂香滲入飯粒,完美配合生雞蛋同韓牛,仲有最愛既飯焦🤤🔸蜂蜜雪糕奶香重既綿滑雪糕配合蜜糖甜味好夾

🔸韓國酒

🔸韓式前菜
可以無限添加既前菜有不同款式,其中最鍾意蘿蔔泡菜同菠菜

🔸燒烤

板腱肉:濃厚風味,肉質帶嚼勁
翼板肉:肉質軟腍,牛肉香較濃郁
沙巴當:超靚霜降油花,油脂及肉香非常平衡
肩胛里肌:油脂比例適中
特級牛小排:肉質軟嫩口感好好

🔸醬油帶子及八爪魚
兩款海鮮都醃得入味,鹹香配合食材鮮味好好食!

🔸韓牛脂飯

🔸蜂蜜雪糕
奶香重既綿滑雪糕配合蜜糖甜味好夾
位於灣仔的貊炙 MAEK JEOK,向來口碑一級棒,最近推出『 位於灣仔的貊炙 MAEK JEOK,向來口碑一級棒,最近推出『 韓牛精割品味體驗TASTE OF HANWOO 』套餐,在星期六日晚市供應,安排好豐富啊!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽ 🔹◉韓國酒(3款)我地選擇左其中兩款:紅醋米酒🍶甘酒、甜,酒味突出,夠香柚子酒sake醒胃,酸酸甜甜!柚子蜜mix米酒🔹◉韓式前菜🔹◉韓式小食拼盤 帶子刺身、八爪魚刺身炸蘿蔔海帶菠菜芽菜泡菜生菜拼盤🔹◉稀少韓牛部位(5款)♦️板健肉
位於胛上方位置,濃厚風味、肉質帶嚼勁!♦️翼板肉
位於牛肩位蹤,肉質軟脆多汁,有十足牛肉風味!♦️沙巴當
油花紋路十分好看!位於牛屑胛部的下部,接近肋骨的部分,有均勻 緊密的霜降油花,油脂的甘甜與肉味並存,係我最中意的一款!♦️肩胛里肌(黃瓜條)
位於肩胛肉裡,接近頭部的部位,油脂比例適中,散發出淡淡的甘甜風味!♦️特級牛小排
取自前五花肉的第一至第六條骨,小編十分喜歡油花豐滿的肉質、夠軟嫩 ,不失口感!🔹◉主食 韓牛脂飯石鍋韓牛飯,熱辣辣,蛋黃加上份量十足的韓牛粒、仲有飯焦香,香氣

🔹◉韓國酒(3款)
我地選擇左其中兩款:
紅醋米酒🍶甘酒、甜,酒味突出,夠香
柚子酒sake醒胃,酸酸甜甜!柚子蜜mix米酒

🔹◉韓式前菜
🔹◉韓式小食拼盤
帶子刺身、八爪魚刺身
炸蘿蔔
海帶
菠菜
芽菜
泡菜
生菜拼盤

🔹◉稀少韓牛部位(5款)
♦️板健肉
位於胛上方位置,濃厚風味、肉質帶嚼勁!

♦️翼板肉
位於牛肩位蹤,肉質軟脆多汁,有十足牛肉風味!

♦️沙巴當

♦️肩胛里肌(黃瓜條)

♦️特級牛小排

🔹◉主食
韓牛脂飯
石鍋韓牛飯,熱辣辣,蛋黃加上份量十足的韓牛粒、仲有飯焦香,香氣四溢!

🔹◉甜品
tiramisu
意外!Tiramisu份量都大份,滿滿既可可粉,而且仲係用米酒🍶製成,唔怕有咖啡因訓唔著,超正