2024-11-19 2527 瀏覽
朋友最近帶左我去一間私房素菜餐廳,餸菜都係廚師發板架,睇得出每一道都係精心設計。如意卷千色拼盤集合左多款素食,雖然配料簡單,但集合埋一齊好夾。特別欣賞仿真嘅素肉片,口感好接近真肉。師傅仲加左啲好開胃既柚子,好清新。香草百寶袋腐皮包裹住粟米同冬菇,用上帶有東南亞風味既冬蔭公醬汁,好醒胃。藥膳翡翠包依道菜好出色 其實當晚一入餐廳已經聞到當歸同人參嘅香氣外層以嫩綠嘅包菜包裹住粉絲同素菜粒,好有心思。照燒釀大啡菇大啡菇上釀左好似豬肉既涵料 經過煎封 好香口芝香五穀糍粑五穀糍粑好煙韌 上面放上芝士 好特別嘅配搭姬松茸雪梨養生湯個湯好清潤椰香咖喱素雜錦配黃油法包咖喱好香濃 配上素丸 啲丸好似真嘅丸呀 好有肉味香椿花錦繡配藜麥飯聽到個名已經覺得好靚 雜錦既素菜好豐富 好夠穫氣送飯一流馬拉盞芥蘭苗個菜好新鮮 馬拉盞好香口最後食埋個甜品 - 石榴桃粒果凍仲有熱辣辣既鮮磨合桃露作結真係好滿足呀 原來素菜都可以有咁多變化。

如意卷千色拼盤
集合左多款素食,雖然配料簡單,但集合埋一齊好夾。
特別欣賞仿真嘅素肉片,口感好接近真肉。
師傅仲加左啲好開胃既柚子,好清新。

香草百寶袋

藥膳翡翠包
依道菜好出色 其實當晚一入餐廳已經聞到當歸同人參嘅香氣
外層以嫩綠嘅包菜包裹住粉絲同素菜粒,好有心思。

照燒釀大啡菇

馬拉盞芥蘭苗
個菜好新鮮 馬拉盞好香口

最後食埋個甜品 - 石榴桃粒果凍
仲有熱辣辣既鮮磨合桃露作結

真係好滿足呀 原來素菜都可以有咁多變化。
2024-10-28 3597 瀏覽
平時餐牌種類太多,好多嘢都想食,而家就唔使諗食咩餸菜,安排好餸菜。是日平日訂左晚上七時用餐,每張枱都有屏風隔開,環境舒服。🔶三文魚千色拼盤前菜酸酸甜甜好開胃,青瓜絲爽脆,三文魚唔單止賣相似,味道都好神似,底部嘅粉皮都好入味。🔶芝香五穀糍粑賣相吸引,好彩份量細細,因為食落會有少少膩。🔶紫營金元寶餃子是金元寶形狀配上淡淡紫薯湯汁,有心思。🔶照燒釀大啡菇每次都覺得好食。🔶香草白玉環賣相好靚,冬蔭功湯汁拌碟,如果白蘿蔔入味啲就更好。🔶木瓜雪耳養生湯湯超好飲,鮮甜足料,熱焫焫飲好舒服。🔶荷塘月色花錦繡好有鑊氣。🔶椰香咖喱素雜錦魚旦牛肉都好真實,咖喱可以再濃啲。🔶芙蓉燴時蔬蛋白唔夠嫩。🔶鮮磨合桃露唔太甜,唔錯。🔶石榴桃粒果凍出奇地覺得唔錯,果凍口感好好。無限時,環境清靜,好適合同三五知己一齊飯聚。

是日平日訂左晚上七時用餐,每張枱都有屏風隔開,環境舒服。

🔶三文魚千色拼盤

🔶芝香五穀糍粑
賣相吸引,好彩份量細細,因為食落會有少少膩。

🔶紫營金元寶
餃子是金元寶形狀配上淡淡紫薯湯汁,有心思。

🔶照燒釀大啡菇
每次都覺得好食。

🔶香草白玉環
賣相好靚,冬蔭功湯汁拌碟,如果白蘿蔔入味啲就更好。

🔶木瓜雪耳養生湯
湯超好飲,鮮甜足料,熱焫焫飲好舒服。

🔶荷塘月色花錦繡
好有鑊氣。

🔶椰香咖喱素雜錦
魚旦牛肉都好真實,咖喱可以再濃啲。

🔶芙蓉燴時蔬
蛋白唔夠嫩。

🔶鮮磨合桃露
唔太甜,唔錯。

🔶石榴桃粒果凍
出奇地覺得唔錯,果凍口感好好。

無限時,環境清靜,好適合同三五知己一齊飯聚。

三文魚千色拼盤
紫營金元寶、照燒釀大啡菇
木瓜雪耳養生湯
荷塘月色花錦繡,椰香咖喱素雜錦
2024-10-23 3301 瀏覽
今日食既呢間係位於灣仔既素食店,呢間係素食屆都幾出名,因為既傳統得黎,食物既品質同特別性都吸引到即使平時唔係食素既人都會黎食,今日食陪同另一半既家人黎食 呢度既獨特之處就係廚師發板,基本上每一台都係一樣既,有少少似FINE DINING一樣,非常之咁特別,岩哂我呢D平時都好少食素既人,因為唔洗點諗! 我估佢既MENU應該係每月都會唔同,總共有11樣野食,計返其實個價錢係勁抵 一開始個三文魚千色拼盤已經驚嘆到我,因為個三文魚望落真係同真既一樣,點埋wasabi食其實幾可亂真 大啡菇係超香口的,口感同味道都係很top 白玉環既湯汁勁夾,清淡得黎又幾鮮味 木瓜湯呢個味道冇肉係差咁d,但係廚師用左多款既食材,令到個味無咁寡,飲下又幾舒服 椰香咖喱素雜錦呢個真係超好味,咖哩超香,而佢入面既魚蛋魚肉等等都係口感同真既無分別,不過最正既食法都係點埋個薄餅一齊食,超香超夾 芙蓉燴西蘭花西蘭花夠哂淋,加埋芙蓉蛋既製法又香又清爽 最後既甜品同糖水都係超出色,石榴桃粒果凍係出面都好少機會食到,整得唔錯,甜甜的又凍凍的 合桃露勁「杰」身又順滑既口感!!真係幾飽都要食埋佢!!

大啡菇係超香口的,口感同味道都係很top

白玉環既湯汁勁夾,清淡得黎又幾鮮味

芙蓉燴西蘭花

西蘭花夠哂淋,加埋芙蓉蛋既製法又香又清爽

最後既甜品糖水都係超出色,石榴桃粒果凍係出面都好少機會食到,整得唔錯,甜甜的又凍凍的

合桃露勁「杰」身又順滑既口感!!真係幾飽都要食埋佢!!
2024-10-18
2024-10-17 2762 瀏覽
我平時大部分時間都係食素,但朋友就覺得素食只有白飯青菜,感覺好悶又抗拒,所以呢日我就帶佢嚟試吓私房素菜,希望可以打破佢對素食嘅一般印象~🫖薰衣草鐵觀音 - 好香呀~ 前菜小食有酥脆花生~ 呢度每枱都有屏風作間隔,私隱度高,經常滿座,所以記住要預訂哦~ 前菜有《🧡三文魚千色拼盤 》三文魚片同燻蹄賣相同口感象真度都好高!已經調好味,仲配有柚子肉、青瓜絲、木耳、粉皮、皮蛋、子薑、日式芥末胡麻醬,整體味道好豐富~《 💜 紫營金元寶 》貌似糖水,但其實係熱湯加上芋頭餡料豐富嘅餃子🥟~《 🍄‍🟫照燒釀大啡菇 》煎到外層香口微脆嘅大啡菇釀上素肉,入口夠味又juicy~《 🩶芝香五穀糍粑 》軟糯煙韌,外層芝士焗得好香,仲有五穀增加口感~《 💚香草白玉環 》蘿蔔清甜,帶冬陰公嘅湯汁,《 🍲木瓜雪耳養生湯 》湯味清香,滿滿湯料,有木瓜、雪耳、松茸etc~ 滋潤生津~ 《 🥘椰香咖喱素雜錦 配法包🥖 》 有數款素丸包括魚蛋、牛丸和、豆卜、薯仔、椰菜花etc~ 微辣惹味,兩塊多士真係唔夠喉呀~!《 🍛荷塘月色花錦繡 配藜麥飯🍚 》素鯪魚肉,口感同真的魚肉一樣,我覺得仲要惹味啲添!另外仲有藕片、蜜豆、菇、百合、

🫖薰衣草鐵觀音 - 好香呀~
前菜小食有酥脆花生~

前菜有《🧡三文魚千色拼盤 》

《 💜 紫營金元寶 》
貌似糖水,但其實係熱湯加上芋頭餡料豐富嘅餃子🥟~

《 🍄‍🟫照燒釀大啡菇 》
煎到外層香口微脆嘅大啡菇釀上素肉,入口夠味又juicy~

《 🩶芝香五穀糍粑 》
軟糯煙韌,外層芝士焗得好香,仲有五穀增加口感~

《 💚香草白玉環 》
蘿蔔清甜,帶冬陰公嘅湯汁,

《 🍲木瓜雪耳養生湯 》
湯味清香,滿滿湯料,有木瓜、雪耳、松茸etc~
滋潤生津~

《 🥘椰香咖喱素雜錦 配法包🥖 》

《 🍛荷塘月色花錦繡 配藜麥飯🍚 》
素鯪魚肉,口感同真的魚肉一樣,我覺得仲要惹味啲添!另外仲有藕片、蜜豆、菇、百合、甘筍片都好爽甜~

《 🥚 芙蓉燴時蔬 》
金針菇碎代替蟹肉絲,加上蛋白都好正,亦唔油膩,撈飯一流~~

《 🍮石榴桃粒果凍 》 及《 🥜鮮磨合桃露 》
賣相靚🧡果凍係蒟蒻口感,煙煙韌韌,有果肉,味道清甜 ;合桃露 好香濃滑溜~正!

朋友食完都讚素食一啲都唔dry👍🏻👍🏻
*晚上每位$348,咁豐富又好食,抵喎~ *

2024-10-12
2024-09-29 2835 瀏覽
最近多咗食素菜🌱發現香港嘅素食餐廳越嚟越普遍,不論中、西,就連私房菜都有👏🏻講緊嘅係灣仔呢間貴德宮私房素宴,主打fusion素菜tasting menu,一次過可以食勻11道創意fusion素菜,而且每個月都會轉menu,保持新鮮感😎🫖未開餐先奉上薰衣草鐵觀音茶以及果仁。薰衣草鐵觀音茶帶有薰衣草清香😙🍣三文魚千色拼盤色彩繽紛又開胃🤩素三文魚真係有三文魚爽滑口感,素燻蹄亦好像真。中間嘅伴菜以芝麻醬調味,味道好香😋🥟金湯芙蓉餃芙蓉餃軟滑,餡料好足料。湯底飲到南瓜香甜味😙🥮紫芋松露月酥香十足,芋頭外脆內粉,芋頭味好香。造型趣致,仲印上充滿希望四字🤣🥧芝香蘑姑批芝味十足。鬆化嘅撻底內藏滿滿拉絲芝士🧀搭配蘑菇餡料,好惹味😋🟢香草白玉環節瓜釀入軟滑餡料,芡汁帶點香草香味幾特別😛🍲姬松茸養生濃湯足料香濃嘅素湯👏🏻有大量紅蘿蔔。🍢椰香咖喱素雜錦鍾意食咖哩魚蛋嘅人都會鐘意呢道菜😹估唔到素魚蛋同真魚蛋一樣彈牙。仲有薯仔、豆卜、椰菜花等,口感豐富。香濃微辣嘅咖哩汁送法包一流🫶🏻🫛荷塘月色花錦繡有蜜糖豆、素魚肉、蓮藕等,毋須過多調味就啱啱好👍🏻另外配藜麥飯。🥦白玉靈菇扒菜苗經典、清清地嘅蔬菜。🍮石榴桃粒果凍雖

🍣三文魚千色拼盤

🥟金湯芙蓉餃
芙蓉餃軟滑,餡料好足料。湯底飲到南瓜香甜味😙

🥮紫芋松露月

🥧芝香蘑姑批

🟢香草白玉環
節瓜釀入軟滑餡料,芡汁帶點香草香味幾特別😛

🍲姬松茸養生濃湯
足料香濃嘅素湯👏🏻有大量紅蘿蔔。

🍢椰香咖喱素雜錦

🫛荷塘月色花錦繡

🥦白玉靈菇扒菜苗
經典、清清地嘅蔬菜。

🍮石榴桃粒果凍
雖然已經食到好飽,但甜品又幾高質,忍唔住要清碟😆果凍帶有石榴嘅香甜味😋仲有蜜桃粒增加咬口。

☕️鮮磨合桃露
坊間嘅合桃露通常顏色較淺,呢度就深色啲,質感亦濃稠啲,creamy啲,合桃味好濃郁😚😚

推介指數(10分為滿分):8分
2024-09-26
4天前 0 瀏覽
今日就同朋友去左貴德宮私房素宴,每枱都以屏風隔住, 私隱度超高, 餸菜都由廚師發辦, 將傳統素菜融合創意, 定期更新菜單, 完美打破對食素既印象, 共有11道菜。午市仲有A /B可以選擇,太好了,下次一定要試吓海珊瑚千色拼盤用左多款配菜, 包括粉皮,皮蛋, 子薑, 素燻蹄, 卷物等, 配搭胡麻醬及以柚子提鮮杏汁海膽豆腐面頭係南瓜蓉, 綿密細膩, 豆腐嫩滑私房蘿蔔糕煎到金黃色, 超級足料, 無用到肉都有臘味既香味有機磨菇芝堡材料新鮮, 以有機磨菇整成包皮, 配撘青瓜, 蕃茄, 咬落Juicy鴻運甘竹卷面頭放左紫薯泥, 同煙肉點綴鮮竹卷, 配撘獨特蓮藕養生湯湯底清甜, 飲落滋潤紫蘿花錦繡配藜麥飯整體酸酸味味好開胃椰香咖喱素雜錦配黃油法包法包索滿咖喱汁, 椰味香濃, 用左素魚蛋同素牛丸, 幾可亂真蟲草花油揚扒豆苗豆苗爽脆嫩綠, 配撘蟲草花更香口惹味石榴桃粒果凍似蒟蒻咁煙煙韌韌,石榴味清甜, 另有蜜桃粒增加口感合桃糊質地濃稠, 入口幼滑香濃

杏汁海膽豆腐
面頭係南瓜蓉, 綿密細膩, 豆腐嫩滑

私房蘿蔔糕
煎到金黃色, 超級足料, 無用到肉都有臘味既香味

鴻運甘竹卷
面頭放左紫薯泥, 同煙肉點綴鮮竹卷, 配撘獨特

蓮藕養生湯
湯底清甜, 飲落滋潤

整體酸酸味味好開胃

椰香咖喱素雜錦配黃油法包

蟲草花油揚扒豆苗
豆苗爽脆嫩綠, 配撘蟲草花更香口惹味

石榴桃粒果凍
似蒟蒻咁煙煙韌韌,石榴味清甜, 另有蜜桃粒增加口感

合桃糊
質地濃稠, 入口幼滑香濃

2025-01-22 0 瀏覽
認識我嘅朋友都知道,近年開始佛系茹素,特別留意邊度有好味素菜,今次嚟到聞名已久嘅貴德宮,私房菜形式嘅素宴,由頭盤至甜品共11道,各具特色。店員們都好友善,呢次晚膳體驗好滿意,要推介~每枱均有屏風間隔,有適當嘅私隱度。入座後,先奉上一壺薰衣草鐵觀音茶,薰衣草有助舒壓及助眠,晚夜飲都無負擔,薰衣草香蓋過鐵觀音,甘甜味,飲完好舒服海珊瑚千色拼盤第一碟頭盤已經好開胃,外貌及味道都似素燻蹄,有海底燕窩之稱嘅海珊瑚,做到接近海蜇嘅效果,加上青瓜絲丶雲耳丶粉皮丶柚子肉丶子薑丶皮蛋,拌入酸甜醬汁,清新配搭杏汁海膽豆腐海膽用南瓜製成,杏汁香濃,店員好細心,提醒件豆腐好熱,要注意私房蘿蔔糕臨近新年又係食蘿蔔糕嘅旺季,似足臘味蘿蔔糕,香口有機磨菇芝堡菇味濃郁最特出,加埋芝士丶素肉丶青瓜,賣相令我諗起細個食過嘅橡皮糖漢堡,可愛鴻運甘竹卷冬陰公湯底好味!如果出一個湯品都應該會受歡迎,甘竹卷用腐皮、紫菜捲成,加上紫薯蓉及脆脆杞子乾,幾種層次蓮藕養生湯除蓮藕外,仲有茶樹菇丶紅蘿蔔、粟米,味道濃郁又清甜,特別鍾意茶樹菇,有助增強免疫力,好啱呢個流感季節飲紫蘿花錦繡配藜麥飯素叉燒丶炸麵筋丶香菇丶荔枝、三色椒丶紫薑丶菠蘿
私房蘿蔔糕
臨近新年又係食蘿蔔糕嘅旺季,似足臘味蘿蔔糕,香口
紫蘿花錦繡配藜麥飯
素叉燒丶炸麵筋丶香菇丶荔枝、三色椒丶紫薑丶菠蘿,酸酸甜甜配藜麥飯最夾
椰香咖喱素雜錦
素魚旦丶素豬肉丸丶豆卜、椰菜花丶車厘茄,材料豐富,最有驚喜係粒魚旦還原度太高,味道丶質感完全一樣,如果唔係喺素食館,應該分辨唔出係素
蟲草花油揚扒豆苗
豆苗翠綠鮮嫩,養生蟲草花及杞子
石榴桃粒果凍、鮮磨合桃露
石榴桃粒果凍
未食已經聞到好香嘅石榴味!

鮮磨合桃露
香滑重花生味,熱量較高,飯後呢小碗就啱啱好
2025-01-21 0 瀏覽
今次試下灣仔一間私房素菜,新一代可能好小接觸素菜,但依家素菜已經整得好吸引🤩海珊瑚千色拼盤-有素肉,好淋,味道都幾似肉,皮蛋,蕃茄,壽司卷.中間係青瓜撈柚子,木耳,粉皮.個汁酸甜.非常開胃.👍🏻杏汁海膽豆腐-海膽係南瓜蓉,好幼滑,豆腐都好滑.🤤蘿蔔糕-煎得好香,入面係有蘿蔔絲,有咬口,爽口.蘑茹芝堡-賣相可愛,茹好多汁,配上蕃茄青瓜甘竹卷-腐皮包住菜,有小小辣,好惹味蓮藕湯-好重料,湯夠濃味.好有屋企煮家湯味道🥰椰香咖哩素配法包-小小辣,椰汁味唔太濃,入面有素魚蛋,牛丸,薯仔,菜.紫蘿花錦鏽-炸面根,菠蘿,青椒,個味就好似咕嚕肉蟲草花豆苗-豆苗好新鮮,夠淋石榴桃粒果凍-清新爽口合桃露💰HKD$348位

杏汁海膽豆腐-海膽係南瓜蓉,好幼滑,豆腐都好滑.🤤

蘿蔔糕-煎得好香,入面係有蘿蔔絲,有咬口,爽口.
蘑茹芝堡-賣相可愛,茹好多汁,配上蕃茄青瓜
甘竹卷-腐皮包住菜,有小小辣,好惹味
蓮藕湯-好重料,湯夠濃味.好有屋企煮家湯味道🥰
紫蘿花錦鏽-炸面根,菠蘿,青椒,個味就好似咕嚕肉
蟲草花豆苗-豆苗好新鮮,夠淋
石榴桃粒果凍-清新爽口
合桃露
💰HKD$348位
曾經喺貴德宮食過2次晚餐,事隔多年,今次同朋友喺周六食午餐($268,免加一)。訂位時,餐廳先提供餐單,有2款選擇,部分食物重疊,而朋友揀咗午餐(B)。入座後,餐廳提供小食 -- 蝦子花生,鬆脆可口海珊瑚千色拼盤:有珊瑚草、青瓜、蕃茄、皮蛋、壽司卷、素燻蹄、柚子粒,仲有配壽司的子薑同wasabi;呢個係開胃菜/前菜,份量唔大,味道、食材豐富,我比較喜歡沙律,醬汁酸甜、開胃;葷食的朋友睇到素燻蹄好開心,讚造型神似杏汁海膽豆腐:一片嫩豆腐上唧咗南瓜蓉,再以一小片秋葵點綴;整體味道淡中帶䶢甜,富層次;豆腐欠黃豆味,幸有由南瓜帶出的微甜,神來之筆係䶢䶢地又充滿杏仁香的杏汁,佢似白汁豬肺湯的湯底;呢款前菜屬於溫熱食,適合冬日,感覺滋補私房蘿蔔糕:因為入面有素臘肉而冇試,但朋友驚嘆:點可能做到咁似臘肉,䶢香十足?蘿蔔糕質地軟糯,挾起時會有少少散,唔係「死實」的糕點,質感唔錯有機磨菇芝堡:由大啡菇(中型冬菇大小)扮麵包,饀料有素芝士、素火腿、青瓜同蕃茄;伴碟有沙律醬同芥末;菇味淡,唔突出,但迷你漢堡的造型幾別緻、有趣蓮藕養生湯:湯料有蓮藕、粟米、紅蘿蔔同豆(好似係眉豆);湯濃味鮮甜,以4人計,每人飲

入座後,餐廳提供小食 -- 蝦子花生,鬆脆可口

蓮藕養生湯:湯料有蓮藕、粟米、紅蘿蔔同豆(好似係眉豆);湯濃味鮮甜,以4人計,每人飲到2-3碗,好好味

鴻運甘竹卷:甘竹卷以紫菜同腐皮捲成,上面有荔蓉,個卷本身味道唔重,主要靠冬蔭功湯的微辣調味,而湯汁/醬料入面有豆芽/苜蓿芽

咸魚雞粒炒飯:炒飯幾香,炒得乾身,朋友食到停唔到口;配料簡單,只得椰菜同素肉

蟲草花油揚扒豆苗:有蟲草花、豆苖同油揚;豆苗嫩滑,好食但有少少油膩,可能係製作時泡油較多,又或油掦的油分高;雖然睇落清淡,但食多幾啖會因油分重而產生飽感

石榴桃粒果凍:壓軸甜品;係啫喱,有石榴同桃的果味,屬於清爽無負擔的甜品

整體嚟講,餐廳座位有私穩,檯與檯之間有屏風間隔;侍應有禮,上食物時會簡單地對照餐牌講出食物名稱,當我哋問多少少關於食材的問題時,對方亦樂於回應;菜式似多國混合菜,雖然睇落係中式,但當中亦有日式元素,甚至泰菜的味道。我哋一行4人用餐,大部分食物以人頭計,如壽司卷、素燻蹄同皮蛋蕃茄等都係1人1份,而湯、菜、炒飯就會係一整碟上菜。個人口味而言,我唔係太鍾意中式素肉,覺得食物過度加工,所以會錯過部分食物/菜式,但如果對素食比較包容又或間中食素人士,呢間餐廳會係必食之選,因為佢價錢公道、環境、服務唔錯,食物份量足亦有水準,更滿足到一般人對肉食的渴望添!
2025-01-11
2025-01-20 0 瀏覽
素食菜品聽起來非常健康,今日嚟到港島區試吓📍 貴德宮私房素宴🫶🏻見到道道菜式都色彩繽紛,真係食慾大開。餐廳有A/B Set可揀,真係多款式[食後感]📝1. 海珊瑚千色拼盤包含多種色彩鮮豔的仿真肉片,呈現出豐富的視覺效果。2. 杏汁海膽豆腐杏汁的清甜與仿真海膽的鮮味相結合,再加上滑嫩的豆腐,口感層次豐富。3. 私房蘿蔔糕傳統的蘿蔔糕經過創新,口感香脆,搭配秘製醬汁更是美味。4. 有機蘑菇芝堡有機蘑菇作為主要材料的芝堡,健康又美味。5. 蓮藕養生湯蓮藕的清甜與養生效果,這道湯既營養又能滋潤身心。6. 鹹魚雞粒炒飯炒飯雖然是素食,但結合了仿真鹹魚的香氣,十分回味無窮。7. 蟲草花油揚扒豆苗蟲草花的特殊香氣和豆苗的清脆口感相得益彰,充滿健康感。8. 石榴桃粒果凍甜品色彩鮮豔,石榴的酸味可以幫助消化,完美結束一餐。整體來說,這頓素食餐不僅美味,而且色彩繽紛,感受到健康和活力。

[食後感]📝

1. 海珊瑚千色拼盤
包含多種色彩鮮豔的仿真肉片,呈現出豐富的視覺效果。

2. 杏汁海膽豆腐

3. 私房蘿蔔糕
傳統的蘿蔔糕經過創新,口感香脆,搭配秘製醬汁更是美味。

4. 有機蘑菇芝堡
有機蘑菇作為主要材料的芝堡,健康又美味。

5. 蓮藕養生湯
蓮藕的清甜與養生效果,這道湯既營養又能滋潤身心。

6. 鹹魚雞粒炒飯
炒飯雖然是素食,但結合了仿真鹹魚的香氣,十分回味無窮。

7. 蟲草花油揚扒豆苗
蟲草花的特殊香氣和豆苗的清脆口感相得益彰,充滿健康感。

8. 石榴桃粒果凍
甜品色彩鮮豔,石榴的酸味可以幫助消化,完美結束一餐。

1K
2025-01-08 182 瀏覽
呢間素食店好似日本既omakase甘,每個月既食物主題同菜式都會定時更換,餐廳午市係有AB Set俾客人揀,晚市為A set再加多兩款,太豐富了,保證客人有新鮮感,食既菜單會有d唔同甘,而且有屏風隔住保留左d空間感俾客人。 如意卷千色拼盤,拼盤有壽司wasabi醬汁去沾上一d海蜇青瓜食落開胃又特別,皮蛋酸薑都好入味。 呢度既食物擺盤精緻用心,杏汁海膽豆腐軟滑,蘑菇芝士漢堡好特別用左蘑菇黎做包面同包底,中間口感食落清新有嚼口

今日同食素朋友相聚,所以特別點book左呢間素食私房菜,餐廳都係供應廚師發辦餐單,有A/B set 選擇,而且會定期更換菜色,保持新鮮感👍🏻每個set都有11道菜色,視覺味覺都好享受。⭐️如意卷千色拚盤冷盤前菜,有壽司卷,麻醬青瓜粉皮,皮蛋,子薑,熏蹄外型同味道都幾可亂真😋⭐️杏汁海膽豆腐海膽係南瓜蓉整成,豆腐豆味好濃,杏汁滋補潤滑。⭐️黃金繡球兩片薄薄蛋餅沾上薄脆片,再炸到金黃繡球花一樣,點埋雜莓醬,酸甜脆口。⭐️有機蘑菇芝堡有機蘑菇中間夾住青瓜,番茄,芝士,素火腿,點埋芥末醬,好juicy 好食。⭐️藥膳翡翠包藥膳味濃郁,大塊椰菜入面包住腐竹,粉絲等素菜,清甜養生。⭐️姬松茸雪梨養生湯岩晒冬天乾燥天氣,湯頭超級清甜。⭐️蟠桃花錦繡配藜麥飯色彩繽紛,有三色椒,水蜜桃,露筍,酸齋等,加入甜酸醬,炒得幾有鑊氣,幾開胃。⭐️椰香咖哩素雜錦配黃油法包咖哩幾有驚喜,好香濃椰奶味,好creamy。另外材料有素丸,豆卜,椰菜,幾豐富。 ⭐️蟲草花油揚扒菜苗菜苗清鮮嫩口,用高湯煮成,清清地。⭐️石榴桃粒果凍果凍好彈,味道清甜,有淡淡石榴味,仲有蜜桃粒粒,好食。⭐️鮮磨合桃露合桃露好濃好幼滑,吾會太甜,完美作結。⭐️餐廳全晚

⭐️如意卷千色拚盤

⭐️杏汁海膽豆腐
海膽係南瓜蓉整成,豆腐豆味好濃,杏汁滋補潤滑。

⭐️黃金繡球

⭐️有機蘑菇芝堡

⭐️藥膳翡翠包
藥膳味濃郁,大塊椰菜入面包住腐竹,粉絲等素菜,清甜養生。

⭐️姬松茸雪梨養生湯
岩晒冬天乾燥天氣,湯頭超級清甜。

⭐️蟠桃花錦繡配藜麥飯

⭐️椰香咖哩素雜錦配黃油法包

⭐️蟲草花油揚扒菜苗
菜苗清鮮嫩口,用高湯煮成,清清地。

⭐️石榴桃粒果凍
果凍好彈,味道清甜,有淡淡石榴味,仲有蜜桃粒粒,好食。

⭐️鮮磨合桃露
合桃露好濃好幼滑,吾會太甜,完美作結。

⭐️餐廳全晚滿座,都係要預先訂座。另外全部座位都會用屏風間開,私隱度極高👍🏻職員全晚細心招待,真係有賓至如歸的感覺。

2024-12-28
  • 有機蘑菇芝堡
  • 姬松茸養生濃湯
  • 椰香咖喱素雜錦
2025-01-04 216 瀏覽
之前中秋節同屋企人嚟食過呢間位於灣仔嘅隱世私房素菜餐廳,今日就同事中午嚟到食lunch ~有SET A同SET B揀,而我哋就揀咗set B ~🌿如意卷千色拼盤拼盤好有心思,有青瓜絲,涼皮,壽司,仿肉片,仿皮蛋,仲有柚子味,好清新🌿杏汁海膽豆腐豆腐非常嫩滑,杏汁味濃🌿黃金繡球外層酥脆,口感好好🌿有機磨菇芝堡賣相好可愛,食落都好Juicy🌿藥膳翡翠包充滿當歸同人蔘嘅香味,入面有素菜同粉絲,足料又好食🌿姬松茸雪梨養生湯非常清潤,滋陰養顏🌿咸魚雞粒炒飯炒得好有鑊氣,飯粒乾爽煙靭🌿蟲草花油揚扒菜苗菜苗鮮嫩清甜🌿甜品-石榴桃粒果凍非常清甜,有口感👍🏻

🌿如意卷千色拼盤

🌿杏汁海膽豆腐
豆腐非常嫩滑,杏汁味濃

🌿黃金繡球
外層酥脆,口感好好

🌿有機磨菇芝堡
賣相好可愛,食落都好Juicy

🌿藥膳翡翠包
充滿當歸同人蔘嘅香味,入面有素菜同粉絲,足料又好食

🌿姬松茸雪梨養生湯
非常清潤,滋陰養顏

🌿咸魚雞粒炒飯
炒得好有鑊氣,飯粒乾爽煙靭

🌿蟲草花油揚扒菜苗
菜苗鮮嫩清甜

🌿甜品-石榴桃粒果凍
非常清甜,有口感👍🏻

2025-01-02 175 瀏覽
上次一家三口已經試過呢一間素菜館,好想再介紹俾多啲人,今次就帶咗細佬過嚟試吓佢嘅聖誕餐廚師菜單好豐富1.如意卷千色拼盤好開胃,壽司太好味2.杏汁海膽豆腐豆腐好滑,海膽係由南瓜蓉製成,配埋個杏汁食起嚟好舒服3.黃金繡球係炸過嘅素雞,點埋獨有嘅士多啤梨汁又係好開胃4.有機磨菇芝堡蘑菇好厚身,中間夾埋啲蔬菜同埋芝士真係好有食緊漢堡包嘅感覺5.姬松茸雪梨養生湯姬松茸好香,但有甜甜嘅雪梨味,就算冇肉香都好好飲6.蟠桃花錦繡配藜麥飯藜麥飯粒粒分明,配埋酸酸甜甜嘅素肉同埋蔬菜已經食到九成飽7. 椰香咖喱素雜錦配黃油法包黃油發包細細塊點落啲咖喱汁到好香,然後佢入邊嘅牛丸,做得比真正牛丸更好味8.蟲草花油揚扒菜苗菠菜好嫩滑,又唔會好油膩9.精美甜品(石榴桃粒果凍)清新唔太甜10.鮮磨合桃露口感好幼滑又係唔會太甜,食完之後真係超過11成飽我鍾意呢間餐廳除咗佢所值之外,我覺得環境極都好清幽,,職員每一位都好友善,同埋唔知係咪大家都係食開素,面色都係好紅潤同埋好長喎,俾人一個好舒服用餐嘅體驗晚市而家做緊$348 一位,午市只要$268,抵食,真係好值得一試
廚師菜單好豐富
1.如意卷千色拼盤
好開胃,壽司太好味
2.杏汁海膽豆腐
豆腐好滑,海膽係由南瓜蓉製成,配埋個杏汁食起嚟好舒服
3.黃金繡球
係炸過嘅素雞,點埋獨有嘅士多啤梨汁又係好開胃
4.有機磨菇芝堡
蘑菇好厚身,中間夾埋啲蔬菜同埋芝士真係好有食緊漢堡包嘅感覺
5.姬松茸雪梨養生湯
姬松茸好香,但有甜甜嘅雪梨味,就算冇肉香都好好飲
6.蟠桃花錦繡配藜麥飯
藜麥飯粒粒分明,配埋酸酸甜甜嘅素肉同埋蔬菜已經食到九成飽
7. 椰香咖喱素雜錦配黃油法包
8.蟲草花油揚扒菜苗
菠菜好嫩滑,又唔會好油膩
9.精美甜品(石榴桃粒果凍)
清新唔太甜
10.鮮磨合桃露
口感好幼滑又係唔會太甜,食完之後真係超過11成飽

2025-01-02 127 瀏覽
素吃菜式的溫暖餐廳,傳統上,中式素食指的是以豆類和菇類做出的菜式,做出有水準之素吃,模仿肉類的味道和外貌。餐廳有兩個set 今天被安排了A set 下次有機會會試埋Bset環境光線充足,是傳統素吃餐廳,地道感滿滿樓上店,店主和員工非常友善感覺是非常完整的,愛吃素的,可以來吃,感覺很溫暖前菜很獨特,冷盤精緻又珍貴,香口的感覺,滿滿清新,配搭很香脆之青西絲,醬汁清新。 非常有回憶的素吃如意卷千色拼盤食物吸引,材料豐盛。素燻蹄,皮蛋,青瓜絲,是爽脆之作黃金繡球餡料豐富,名字很優雅。濃郁感,脆口香濃。非常入味有機磨菇芝堡芝士味足,一口食非常好👍蟠桃花錦繡配藜麥飯,味道有驚喜,感覺很有中菜感覺,非常惹味,送飯一流椰香咖喱素雜錦配上法包,脆脆。咖哩濃郁,香咖哩素雜錦和法式包,淡淡香味,非常棒蟲草花油揚扒菜苗津津入味的菜,新鮮喔石榴桃粒果凍味道清甜可口,不會很甜的素菜做得千變萬化,店內員工高質又用心
感覺是非常完整的,愛吃素的,可以來吃,感覺很溫暖
非常有回憶的素吃
如意卷千色拼盤
食物吸引,材料豐盛。素燻蹄,皮蛋,青瓜絲,是爽脆之作
黃金繡球
餡料豐富,名字很優雅。濃郁感,脆口香濃。非常入味
有機磨菇芝堡
芝士味足,一口食非常好👍
蟠桃花錦繡
配藜麥飯,味道有驚喜,感覺很有中菜感覺,非常惹味,送飯一流
蟲草花油揚扒菜苗
津津入味的菜,新鮮喔
石榴桃粒果凍
味道清甜可口,不會很甜的
素菜做得千變萬化,店內員工高質又用心