2024-11-07 237 瀏覽
這間素食店私密度高,每張枱都有屏風隔開,而且食物同裝橫夠傳統,最重要是會因應季節,廚師會調整菜單,好適合同家人、三五知己飯聚因為餐廳都幾full,最好先預約。基本上每一枱都是同一個餐牌,餐牌種類太多,總共有11樣,性價比高! 🍣三文魚千色拼盤驚喜!因為前菜酸酸甜甜,超級開胃,加上青瓜絲爽脆同調味料,味蕾被喚醒~✨芝香五穀糍粑賣相絕對吸引,當然不少得打卡,份量剛好~💟紫營金元寶原來這粒元寶是餃子,再配上紫薯湯,比想像中更有趣、吸引🍄‍🟫照燒釀大啡菇燒得很脆口,最特別是香菇與煎煮好的豆類製品很夾,口感好好👍✨香草白玉環最期待,賣相好靚,而且加入冬蔭功湯汁,可以解膩,而且白蘿蔔也很入味,少少惹味湯:木瓜雪耳養生湯木瓜湯味道剛女,湯頭鮮甜,雪耳大大朵,夠足料,飲完個人都好舒服,秋天需要的正是潤一潤~🪷荷塘月色花錦繡雜錦的素食炒的一碟菜,食得出有鑊氣,這碟有發揮出廚師手勢一流,配埋紫米雙色飯食剛剛好🍚🥘椰香咖喱素雜錦魚旦、牛肉、薯仔、咖喱在素食店出現,好特別,當然味道口感都好真實,再配埋麵包一齊食,好香口🥦芙蓉燴時蔬西蘭花加芙蓉蛋既絕對夾,而且可以想像到素食食材最重要的一點,就是新鮮✨製法又香又

🍣三文魚千色拼盤

✨芝香五穀糍粑
賣相絕對吸引,當然不少得打卡,份量剛好~

💟紫營金元寶
原來這粒元寶是餃子,再配上紫薯湯,比想像中更有趣、吸引

🍄‍🟫照燒釀大啡菇
燒得很脆口,最特別是香菇與煎煮好的豆類製品很夾,口感好好👍

✨香草白玉環

湯:木瓜雪耳養生湯

🪷荷塘月色花錦繡

🥘椰香咖喱素雜錦

🥦芙蓉燴時蔬
西蘭花加芙蓉蛋既絕對夾,而且可以想像到素食食材最重要的一點,就是新鮮✨製法又香又清爽

最後🥣鮮磨合桃露和🫧石榴桃粒果凍
合桃露順滑又不太甜👏🏻剛好!石榴桃粒果凍第一次食,很香石榴味,凍凍的果凍,令人開心
  • 三文魚千色拼盤
  • 石榴桃粒果凍
2024-11-06 243 瀏覽
今日去呢間餐廳好特別,首先佢係一間素食嘅私房菜。但係佢有固定餐牌,基本上每張枱食嘅嘢都一樣,餐牌每個月會轉一次。晚餐total有九道餸兩款甜品。聽聞午餐會少兩款。環境闊落,每張枱與枱之間會有屏風阻隔住,私隱度高。裝飾主要以中式古典風格為主。店員個個都好有笑容同禮貌。每上一道餸之前都會有人幫你執走上一道餸啲碗碟,服務相當細緻。如意卷千色拼盤呢個拼盤真係五光十色,裡面有蟹柳壽司、皮蛋蕃茄菜絲、粉皮芝麻同埋豆腐,特別係嗰啲以假亂真嘅肉片,口感同味道都好接近肉,食咗簡直會懷疑自己係食素。香草百寶袋呢碗冬陰功湯煮嘅腐皮包,真係一絕!裡面包住咗粟米同冬菇,湯底帶有濃郁嘅香料味,完全冇人會諗到呢碗係齋食,食落去口感豐富,真係好好味。照燒釀大啡菇大啡菇釀嘅材料實在太神奇,口感同味道完全可以比擬肉類,根本唔會令人懷疑係素食。照燒醬嘅味道亦好入味。芝香五穀糍粑 呢個糍粑外脆內軟,芝麻香味十足,搭配五穀,食落去有一種健康嘅感覺。藥膳翡翠包三角形嘅包菜包住粉絲同素菜粒,賣相靚到不得了。味道方面,當歸同蔘嘅香氣令我驚艷,食完之後感覺身體都舒服咗寄松茸雪梨養生湯呢碗湯色香味俱全,入面有紅蘿蔔、粟米、茅根同南北杏,

如意卷千色拼盤

香草百寶袋

藥膳翡翠包

寄松茸雪梨養生湯
呢碗湯色香味俱全,入面有紅蘿蔔、粟米、茅根同南北杏,飲落去清甜可口,對身體好有益。

椰香咖喱素雜錦配黃油法包
咖喱味道濃郁,搭配法包一齊食,真係好開胃。

香椿花錦繡配藜麥飯
呢道菜色彩繽紛,香脆麵筋充當咗肉嘅角色,配埋藜麥飯,既健康又好食。

精美甜品:石榴桃粒果凍
最後,甜品方面嘅石榴桃粒果凍,清爽可口,完美收尾。

鮮磨合桃露
飲落去滑順,味道香濃🥰
如意卷千色拼盤,食材好豐富,青瓜絲好新鮮爽脆,飯卷食落口清新,素燻蹄都好好味,整個拼盤都好開胃香草百寶袋,呢個幾有驚喜,百寶袋入面有粟米同埋菇粒,一咬入口就有好清甜嘅湯汁爆出黎,好味照燒釀大啡菇燒得好香口,外面香香脆脆,仲釀左啲素肉一齊食,燒得好好味,仍然保留到菇嘅鮮味,仲好juicy芝香五穀糍粑賣相好吸引,外層焗嘅芝士好香濃,加埋五穀,唔會太膩藥膳翡翠包賣相好靚,椰菜包住好多唔同嘅配料,包括有豆腐、粉絲、菇……仲有好濃郁嘅藥膳香味姬松茸雪梨養生湯,一上枱已經聞到好香,好足料!味道好鮮甜,而且仲好滋潤,幾好飲!椰香咖喱素雜錦配黃油法包,椰香味好重嘅咖喱,仲有好多配料,有素牛丸、素魚蛋、蕃茄同埋蔬菜等等……配埋脆脆嘅法包,真係好夾香椿花錦繡配藜麥飯酸酸甜甜好開胃,材料都好豐富,有腰果、好彈牙嘅素蝦,仲有好味嘅齋粒馬拉盞芥蘭苗,芥蘭苗好新鮮,配埋馬拉盞一齊炒,味道鹹鹹香香,好惹味石榴桃粒果凍好似啫喱咁,食落口冰凍煙靭,入面仲有石榴桃粒,甜度適中,酸酸甜甜好fresh鮮磨合桃露好飲!超香濃嘅合桃露,甜度適中,口感綿密,正!餐廳舒適寬敞,食材新鮮擺盤好精緻,餐廳店員服務態度超友善,抵讚

鮮磨合桃露好飲!超香濃嘅合桃露,甜度適中,口感綿密,正!

2024-11-04 234 瀏覽
朋友茹素多年,今年生日就選了Fusion私房素菜館【貴德宮私房素宴】為她慶生。廚師發辦餐單每月轉換一次,晚市每位$348就可享用11道菜式,令人頗為期待。 說得是私房菜,私隱度當然重要,餐廳以屏風隔成小房間,寧靜舒適。甫坐下便奉上薰衣草鐵觀音及脆皮花生,茶裡薰衣草香味不會過濃,天然舒神。 首先奉上是色彩繽紛的"三文魚千色拼盤",素三文魚片與素燻蹄無論外型與味道都幾可亂真。搭配柚子肉、青瓜絲、木耳、粉皮更添爽脆爽口感。破格地加入皮蛋與子薑,味道層次豐富卻沒有違和感。 "紫營金元寶"湯底由紫薯及豆漿燉煮而成,粉紫色不單好看而且營養豐富。金元寶餡料精選菌菇、素肉和芋頭,外皮順滑餡料滿滿,雖是素食也有種鮮美。"照燒釀大啡菇"十分巨型,啡菇釀著素肉有點煎釀三寶的風味,煎時塗上照燒醬鹹中帶甜特別滋味。 "芝香五穀糍粑"外層烤得香脆,咬下軟糯煙韌帶芝士鹹香。"香草白玉環"以鮮美素肉餡釀入白蘿蔔,最特別是配搭酸辣的冬陰公湯汁,令清甜的蘿蔔更加惹味。秋季餐單湯品轉成"木瓜雪耳養生湯",喝下膠質滿滿,滋潤健康,有助舒緩乾燥不適。"椰香咖喱素雜錦"咖喱質地濃厚,微甜微辣充滿椰香,素魚蛋和素肉丸煮得入味。法式

"芝香五穀糍粑"外層烤得香脆,咬下軟糯煙韌帶芝士鹹香。
"椰香咖喱素雜錦"咖喱質地濃厚,微甜微辣充滿椰香,素魚蛋和素肉丸煮得入味。法式麵包是畫龍點睛,蘸滿咖喱汁當然美味。
"荷塘月色花錦繡"類似小炒皇,有素花枝、蜜糖豆、蓮藕、百合,配上藜麥飯清新又健康。
"芙蓉燴時蔬"吃下有點像賽螃蟹, 以金菇絲代替蟹肉,加上蛋白和爽綠西蘭花,非常下飯。
甜點"石榴桃粒果凍"造型美觀,口感彈牙,吃下有石榴肉微酸甜,清涼解膩。
鮮磨合桃露:"合桃露"磨得香滑濃郁,不會太甜,再飽吃要吃完。
位於灣仔廣生行大廈,門口低調。主打素食私房菜,一次過食勻十一道素菜創意料理,為味蕾帶嚟嶄新體驗🤤 店內提供薰衣草鐵觀音,以清新怡人既茶香為今餐揭開序幕。🌱是日餐單:-三文魚千色拼盤 😋-紫營金元寶 -照燒釀大啡菇-芝香五穀糍粑 -香草白玉環 😋-木瓜雪耳養生湯-椰香咖喱素雜錦-荷塘月色花錦繡 😋-芙蓉燴時蔬 😋-石榴桃粒果凍 😋-鮮磨合桃露平日晚上仍然座無虛席,建議預早訂座。餐廳內設有屏風,私隱度相當高,適合帶埋屋企人一齊聚餐。-整體味道唔錯,配搭新穎,估唔到素菜都有咁豐富嘅口感。例如三文魚千色拼盤,素三文魚口感Q彈,加埋Wasabi有食緊刺身嘅感覺。紫營金元寶係香濃紫薯湯汁,香草白玉環就係冬陰功風味,不斷有小驚喜😆

🌱是日餐單:

-芙蓉燴時蔬 😋

-石榴桃粒果凍 😋
-鮮磨合桃露

2024-11-02 216 瀏覽
🪻薰衣草拼鐵觀音茶清新怡人,搭配鹹脆花生,開胃十足。😋三文魚千色拼盤色彩繽紛,素煙燻蹄和🥒青瓜的搭配讓人眼前一亮。紫營金元寶💰的餡料滑嫩,讓人一口接一口。🍄‍🟫照燒釀大啡菇香氣四溢,芝香五穀糍粑外脆內軟,口感極佳。香草白玉環的白蘿白釀素蝦肉清新獨特,令人驚喜。😍木瓜雪耳湯滋補又暖心💯,湯椰香咖喱素雜錦則讓人食指大動。最後的石榴桃粒果凍清爽可口,鮮磨合桃露更是香濃無比。
🪻薰衣草拼鐵觀音茶清新怡人,搭配鹹脆花生,開胃十足。😋

3K
2024-11-01 162 瀏覽
素食者越來越多,朋友之間也有幾位,久不久茹素,等身體休息一下確係不錯。三文魚千色拼盤三文魚,燻蹄,幾可亂真,真的好似。配菜青瓜絲,木耳,粉皮…. 口感豐富。紫營金元寶好有心思啊!湯以為係芋頭,問咗服務員,原來唔係芋头打的,係紫薯😅照燒釀大啡菇咬開啡菇勁juicy, 素肉調味恰到好處。芝香五穀糍粑煙煙靱靱,有嚼口。香草白肉環蘿蔔吸盡湯汁,非常清甜。木瓜雪耳養生湯滋潤可口,適合現時天氣。椰香咖喱素雜錦充滿着香港街頭小食風味。椰香味,咖喱味,增添食欲。芙蓉燴時菜好美。十分健康菜式。石榴桃粒果凍 / 鮮磨合桃露果凍賣相相當吸引,石榴味道顯著。合桃露真材實料,正。

三文魚千色拼盤
三文魚,燻蹄,幾可亂真,真的好似。
配菜青瓜絲,木耳,粉皮…. 口感豐富。

照燒釀大啡菇
咬開啡菇勁juicy, 素肉調味恰到好處。

芝香五穀糍粑
煙煙靱靱,有嚼口。

香草白肉環
蘿蔔吸盡湯汁,非常清甜。

木瓜雪耳養生湯

滋潤可口,適合現時天氣。

椰香咖喱素雜錦
充滿着香港街頭小食風味。椰香味,咖喱味,增添食欲。

芙蓉燴時菜
好美。十分健康菜式。

石榴桃粒果凍 / 鮮磨合桃露
果凍賣相相當吸引,石榴味道顯著。
合桃露真材實料,正。
2024-10-26
2024-11-01 194 瀏覽
作為一個食肉獸,我經常都覺得肉食比素食好味😋,但係呢間餐廳真係顛覆咗我嘅諗法,估唔到素食一樣可以做到色香味俱全,而且今次係第二次嚟,發現餐廳仲會定期更新菜單,添加新鮮感。三文魚千色拼盤🐟紫薑,仿三文魚,仿燻蹄,同埋芝麻醬涼皮雲耳,青瓜絲。色彩繽紛,口感豐富。紫營金元寶💜照燒釀大啡菇🍄‍🟫芝香五穀糍粑🧀香草白玉環🌿每樣都好精緻,一口大小,當中我最鍾意食嘅係佢嘅金元寶,餡料豐富,紫薯湯底第一次,好睇又好食。木瓜雪耳養生湯養顏又暖胃椰香咖喱素雜錦,可以香脆嘅多士沾上咖喱汁荷塘月色花錦繡芙蓉燴時蔬甜品唔會太甜石榴桃粒果凍鮮磨合桃露

三文魚千色拼盤🐟

紫營金元寶💜
照燒釀大啡菇🍄‍🟫
芝香五穀糍粑🧀
香草白玉環🌿

養顏又暖胃

椰香咖喱素雜錦,可以香脆嘅多士沾上咖喱汁

甜品唔會太甜
鮮磨合桃露
老公今晚約我出去撐枱腳,還有驚喜俾我🥰果然利害,佢搵左間好特別既私房菜中式既fine dinning 🥰好有心思每一道菜都好期待,同好奇係乜嘢嚟😜一嚟就好特別,係薰衣草鐵觀音+蝦子花生三文魚千色拼盤 (頭盤)燻蹄皮蛋,素三文魚,係三文魚味😂像真度超高,一開始就好驚喜中間仲有個柚子芝麻醬青瓜粉皮,非常爽口,好似食緊海蜇咁,仲有皮蛋酸薑,成個頭盤好豐富紫營金元寶紫色嘅湯汁,好夢幻,再加香菇水餃🥟特別照燒釀大啡菇釀咗素魚柳,真係好似真嘅一樣,燒得剛剛好,大啡菇保留咗水份,好juicy 素魚柳果邊,同表面燒到好香口芝香五穀糍粑芝士咸香再加少少糍粑既甜味,煙煙韌韌咁好夾,好有口感香草白玉環冬陰功湯底,少少辣,惹味香口,白蘿蔔一啲渣都無👍🏻吸晒啲汁好入味木瓜雪耳養生湯濃郁香甜,老火湯,我最鍾意椰香咖喱素雜錦個魚蛋同牛丸好似真既咁,我食到懷疑人生😝 ,我一時之間唔記得係食緊素菜荷塘月色花錦繡同芙蓉燴時蔬有素魚片炒百合蔬菜,芙蓉蛋炒得好好,蔬菜好新鮮精美甜品(石榴桃粒果凍)好清甜,第一次食呢個口味,原來石榴同桃係咁夾鮮磨合桃露夠滑夠濃夠香值得一讚,間隔上有好多唔同空間保持私隱度,你有任何需要,店員都好
老公今晚約我出去撐枱腳,還有驚喜俾我🥰
果然利害,佢搵左間好特別既私房菜
中式既fine dinning 🥰好有心思
每一道菜都好期待,同好奇係乜嘢嚟😜

一嚟就好特別,係薰衣草鐵觀音+蝦子花生

三文魚千色拼盤 (頭盤)
燻蹄皮蛋,素三文魚,係三文魚味😂像真度超高,一開始就好驚喜

紫營金元寶
紫色嘅湯汁,好夢幻,再加香菇水餃🥟特別

芝香五穀糍粑
芝士咸香再加少少糍粑既甜味,煙煙韌韌咁好夾,好有口感

木瓜雪耳養生湯
濃郁香甜,老火湯,我最鍾意

荷塘月色花錦繡同芙蓉燴時蔬
有素魚片炒百合蔬菜,芙蓉蛋炒得好好,蔬菜好新鮮

精美甜品(石榴桃粒果凍)
好清甜,第一次食呢個口味,原來石榴同桃係咁夾

夠滑夠濃夠香

值得一讚,間隔上有好多唔同空間保持私隱度,你有任何需要,店員都好快主動幫到你

[貴德宮私房素宴 (灣仔)]

價錢(10⭐滿):8⭐
服務(10⭐滿):10⭐
地點(10⭐滿):8.5⭐
2024-10-23 286 瀏覽
貴德宮私房素宴灣仔克街6號廣生行大廈B座UG樓經開灣仔,老友推介私房菜,啱曬素食嘅朋友,食材新鮮有驚喜。😽三文魚千色拼盤配料有素三文魚、素豬肉、蕃茄、皮蛋、青瓜絲、薑和柚子,酸酸甜甜的醬汁好開胃。☺紫營金元寶皮薄餡靚,口感煙韌,香芋醬汁調配得恰到好處,好味道!😺照燒釀大啡菇大啡菇香氣四溢,肉汁豐富,爽口彈牙,沙律菜新鮮,正呀喂!😍芝香五穀糍粑口感煙韌,充滿香濃的芝士味,大滿足!😋香草白肉環素肉醃製得很好,蘿蔔新鮮爽口,醬汁惹味。😃木瓜雪耳養生湯配料的精華融入湯中,滋潤舒暢。😘椰香咖哩素雜錦素魚蛋和素牛丸爽口彈牙,薯仔、車厘茄、椰菜花和法包吸收了咖哩的精華,新鮮入味。😉荷塘月色花錦繡藜麥飯口感煙韌有飯香,配料有素魚片、蓮藕、豆角、鮮姑和紅蘿蔔,即叫即炒不油膩。😚芙蓉燴時蔬配料有蟹柳蛋白,鹹度適中,口感鬆軟,西蘭花新鮮爽口。😊石榴桃粒果凍口感煙韌,甜度適中,香濃的果香。😻鮮磨合桃露又香又滑,每一啖也充滿合桃的香味。💖貴德宮私房素宴 環境舒適,食材新鮮,製作用心,侍應服務態度好,喜歡素菜的朋友不能錯過。✨✨✨✨✨
貴德宮私房素宴

灣仔克街6號廣生行大廈B座UG樓

紫營金元寶

皮薄餡靚,口感煙韌,香芋醬汁調配得恰到好處,好味道!😺

照燒釀大啡菇

大啡菇香氣四溢,肉汁豐富,爽口彈牙,沙律菜新鮮,正呀喂!😍

芝香五穀糍粑

口感煙韌,充滿香濃的芝士味,大滿足!😋

香草白肉環

素肉醃製得很好,蘿蔔新鮮爽口,醬汁惹味。😃

木瓜雪耳養生湯

配料的精華融入湯中,滋潤舒暢。😘

椰香咖哩素雜錦

芙蓉燴時蔬

配料有蟹柳蛋白,鹹度適中,口感鬆軟,西蘭花新鮮爽口。😊

石榴桃粒果凍

口感煙韌,甜度適中,香濃的果香。😻

鮮磨合桃露

又香又滑,每一啖也充滿合桃的香味。💖

2024-10-19
呢間素食私房菜真係唔起眼,唔係朋友推介,我都真係唔知🤣 不過作為素食餐廳,佢既野真心出色! 唔怪之得都幾多客!茶已經十分講究,係薰衣草拼鐵觀音,每杯有淡淡的薰衣草味,令個人好calm 迎接呢一餐先黎 三文魚千色拼盤, 入面粉皮,酸薑皮蛋,三文魚件三文魚真係起像真!外表、味道、質感 都做得超好👍🏻👍🏻 加少少wasabi ,更加出色紫營金元寶以菌類做左一個金元寶餃子,菌味好濃郁 💯💯 配紫薯做既湯底,清清地,但係味道真係滿分照燒釀大啡菇 有鵝肝既感覺,外面脆脆地 ,啡茹爆哂汁 超正呀!🤤🤤 記得趁熱食 😎芝香五穀糍粑 煙煙韌韌,再加埋面頭既芝士,都好難唔好食香草白玉環個汁好出色,冬陰功味 滲透係白蘿蔔 👍🏻木瓜雪耳養生湯清下口腔,個湯好清甜 😎 果然有養生感覺椰香咖喱素雜錦呢個大讚!🫶🏻 個咖喱超香純,配埋個脆脆嘅法包 正!值得一提,入邊啲魚蛋,牛丸,個味真係做到好似 🤤🤤🤤荷塘月色花錦繡炒得爽脆,超啱我口味芙蓉燴時蔬 素菜版嘅賽螃蟹,加上西蘭花,送飯一流石榴合桃果凍清甜,彈牙 👍🏻👍🏻 呢個好好食鮮磨合桃露甜品一冷一熱,好好咁為成餐畫上句號值得一提,佢既碗碟都係有溫度,係好細心既表現👍

先黎 三文魚千色拼盤, 入面粉皮,酸薑皮蛋,三文魚

芝香五穀糍粑
煙煙韌韌,再加埋面頭既芝士,都好難唔好食

香草白玉環
個汁好出色,冬陰功味 滲透係白蘿蔔 👍🏻

木瓜雪耳養生湯
清下口腔,個湯好清甜 😎 果然有養生感覺

荷塘月色花錦繡
炒得爽脆,超啱我口味

芙蓉燴時蔬
素菜版嘅賽螃蟹,加上西蘭花,送飯一流

石榴合桃果凍
清甜,彈牙 👍🏻👍🏻 呢個好好食
鮮磨合桃露
甜品一冷一熱,好好咁為成餐畫上句號

值得一提,佢既碗碟都係有溫度,係好細心既表現👍🏻
2024-10-22 238 瀏覽
前排同朋友去食素,發現素食都可以好精緻!呢間專門做素菜私房菜,每款都令人難忘!🌱翡翠千色拼盤- 好豐富有皮蛋、粉皮、青瓜萵筍等,酸甜開胃夠refreshing🌱翠映金元寶- 西蘭花湯底夠香濃,餃子內好足料,啖啖滋味🌱照燒釀金葫蘆- 賣相好特別,係焗意大利南瓜,配沙律醬好match ,有層次感🌱芝香蘑菇批- 有薯蓉、拉絲芝士配蘑菇,皮又夠脆,正🌱甘竹銀絲卷🌱姬松茸養身濃湯- 好足料滋補🌱椰香咖喱素雜錦- 最鍾意咖喱椰香味夠重,配上素魚蛋,好滿足🌱百寶海參花錦繡🌱蟲草花油揚扒菜苗✨鮮磨合桃露- 鮮磨texture夠rich,甜度適中樣樣都好有特色,估唔到素食都可以咁滿足

🌱翡翠千色拼盤

🌱翠映金元寶

- 西蘭花湯底夠香濃,餃子內好足料,啖啖滋味

🌱照燒釀金葫蘆

🌱芝香蘑菇批

- 有薯蓉、拉絲芝士配蘑菇,皮又夠脆,正

🌱甘竹銀絲卷

🌱姬松茸養身濃湯

- 好足料滋補

🌱椰香咖喱素雜錦

- 最鍾意咖喱椰香味夠重,配上素魚蛋,好滿足

🌱百寶海參花錦繡

🌱蟲草花油揚扒菜苗

✨鮮磨合桃露
- 鮮磨texture夠rich,甜度適中

樣樣都好有特色,估唔到素食都可以咁滿足
2024-10-21 234 瀏覽
今晚我嚟到喺灣仔一間專門做素食嘅貴德宫食飯,真係好開心可以試到咁多創意嘅菜式,以下就係我今晚嘅美食之旅!三文魚千色拼盤:雖然名叫「三文魚」,但其實係全素版本,色彩豐富,擺盤靚到不得了!用咗各種食材,口感清新,食落去真係好開胃,感覺健康滿分。紫營金元寶:呢道菜用紫薯同淮山製作,外形可愛,湯口感柔滑。紫薯嘅甜味同淮山嘅清新味道結合得恰到好處,真係一口接一口,食完令人心情愉快。照燒釀大啡菇:大啡菇釀得好豐富,裡面用素肉做餡,味道香濃,照燒醬汁更係提升咗整道菜嘅層次感,食落去真係好正!芝香五穀滋把:呢個菜色用咗多種五穀,搭配我喜愛的滋把,口感香醇又有嚼勁。食落去唔單止好味,仲有飽腹感,真係好適合素食者。香草白玉環:呢道菜色靚得不得了,白玉色嘅外形搭配香草,味道清新,食落去好舒服,真係一個幾好嘅選擇。木瓜雪耳養生湯:這碗湯用咗木瓜同雪耳,清甜又滋補,滋潤得來唔會太膩,特別適合夏天飲,飲完感覺身心舒暢。椰香咖喱素雜錦(小辣):呢道菜用咗素肉丸、豆腐同椰菜花,咖喱味道濃郁,食落去有層次感,真係好開心可以有咁多選擇!荷塘月色花錦繡:呢個菜色用咗荷蘭豆、木耳同其他時蔬,色彩繽紛,口感鮮脆,每一口都帶來新

荷塘月色花錦繡:呢個菜色用咗荷蘭豆、木耳同其他時蔬,色彩繽紛,口感鮮脆,每一口都帶來新鮮感,絕對係健康之選。

芙蓉燴時蔬:呢道菜將新鮮西蘭花和蛋白燴製,保持住蔬菜嘅原汁原味,搭配輕盈嘅調味,非常適合素食者。

最後甜品方面有「石榴桃粒果凍」同「鮮磨合桃露」,石榴桃粒果凍嘅搭配清新可口,合桃露則滑順香濃,完美作為晚餐嘅收尾。

Overall餐廳嘅素食菜式真係好出色,無論味道、擺盤都做到令人滿意,環境又靚,真係值得再嚟!下次我一定要帶埋朋友一齊嚟享受呢份健康美味!

2024-10-16 362 瀏覽
鍾意吃素的朋友強力推薦灣仔貴德宮,這裡裝修得古色古香,有屏風和字畫,搭配創意無限的素菜,而且經常會轉菜單,令人有新驚喜!三文魚千色拼盤🍣 素三文魚做得非常逼真,搭配皮蛋、涼皮、黃瓜絲和柚子酸甜味,口感豐富!紫營金元寶🥟 這款像金元寶一樣的餃子,中間有豐富的餡,搭配芋頭燉出來的紫色湯,濃郁又美味!照燒釀大啡菇香氣四溢!🍄芝香五穀糍粑🍢 糍粑上面是一層芝士,搭配五穀的香氣,一口咬下,軟糯香軟香草白玉環🥕 白蘿蔔做成的白玉環,口感爽脆,搭配香草的香氣,再配以冬蔭功湯汁 , 清新又有點辣味好特別!木瓜雪耳養生湯🍈 湯中有木瓜雪耳、胡蘿蔔、紅棗、菇和黃豆,喝一口暖到心裡,滋養又健康!椰香咖喱素雜錦🍲 素魚蛋、豆腐卜、番茄和花菜,搭配濃郁的咖喱和椰香,吃出馬來風味!芙蓉燴時蔬美到不忍心吃掉!🌸 西蘭花和豆腐的完美搭配,口感爽脆,味道鮮美!荷塘月色花錦繡🥦 扁豆、蓮藕、胡蘿蔔和百合,口感鮮嫩!石榴桃粒果凍這款精美甜品簡直是視覺和味覺的盛宴!兼有果肉的香甜和果凍的滑嫩!果然是一間口啤極好的私房素菜館,吃完之後為其點讚,名不虛傳!

照燒釀大啡菇香氣四溢!🍄

芝香五穀糍粑
🍢 糍粑上面是一層芝士,搭配五穀的香氣,一口咬下,軟糯香軟

荷塘月色花錦繡
🥦 扁豆、蓮藕、胡蘿蔔和百合,口感鮮嫩!

2024-10-12 421 瀏覽
跟茹素多年的好友聚餐,選了灣仔的貴德宮,是間口啤極好的私房素菜館,今天一嚐,果然名不虛傳。環境清雅,帶點古色,機乎每枱都有屏風間隔,私隱度高!三文魚千色拼盤點完芥末後的三文魚像真度極高,跟真的沒兩樣,有驚喜。芝麻醬沙律菜亦清新美味。紫營金元寶紫湯好好飲,夠熱!雲吞元寶好食!照燒釀大啡菇 🍄芝香五榖糍粑口感煙韌軟糯,微焦芝士香口 👍香草白玉環白蘿蔔做的玉環,滿有蘿蔔的清甜;釀有類似老少平安的饀料,再配以冬蔭功湯汁,實在好食木瓜雪耳養生湯看似家常湯水,湯水夠味夠甜夠濃郁,比肉湯還要好飲,實屬不易👍👍椰香咖喱素雜錦咖喱汁香濃,偏向日式咖喱味道,配以椰菜花、素丸、車厘茄;跟蒜蓉法包,無得輸👍👍荷塘月色花錦繡甜豆、甘荀🥕、雲耳、藕片、百合、素肉,最欣賞它的甘荀🥕片,質感軟腍有底味 👍👍;藜麥飯香軟有飯味,連碗飯都好食過人 😋😋芙蓉燴畤蔬 🥦🥦石榴桃粒果優美的桃花🌸做型,上層晶瑩剔透藏著白桃🍑粒粒,下層的石榴果凍香氣四溢,甜度適中,激讚!鮮磨合桃露絲滑的口感,加上滿滿的合桃味,正!賣相精美,款多量少,合香港人口味 👍👍食材多元化,重覆出場率低,高難度👍👍款款不同味道,不同賣相,驚喜不停👍👍味道比一

紫營金元寶
紫湯好好飲,夠熱!雲吞元寶好食!

照燒釀大啡菇 🍄

芝香五榖糍粑
口感煙韌軟糯,微焦芝士香口 👍

芙蓉燴畤蔬 🥦🥦

石榴桃粒果

鮮磨合桃露
絲滑的口感,加上滿滿的合桃味,正!

賣相精美,款多量少,合香港人口味 👍👍
食材多元化,重覆出場率低,高難度👍👍
款款不同味道,不同賣相,驚喜不停👍👍
味道比一般非素食餐廳還要好味,又夠熱,激讚 👍👍