2019-06-20 29 瀏覽
餐廳裝修好用心 一入黎就發現有好多越南帽掛滿天花版 卡位隔離有一大幅顏色牆 另外一幅牆仲有掛單車裝飾同植物 鋪頭位置闊落 卡位舒服 最可愛的是餐廳播的歌😂😂是香港歌曲 但是越南版本來的 會聽到越版既越難越愛😂😂龍眼冰有好多龍眼鋪底 牛油果沙冰啖啖果肉跟串燒既沙嗲醬好惹味 我之後食好多嘢都有沾佢地既沙嗲醬 個醬好食到令人上癮 串燒蝦會剝埋殻先上碟 好貼心呀迷你庶蝦係跟酸辣醬的 大大嚿既蝦肉食落好過癮 條庶好甜 好欣賞佢地連條庶都有燒過蟹頭膏炒高麗菜-菜汁好香蟹膏味 每一啖菜都覺得有濃郁既海鮮醬味👍🏻牛油果軟殻蟹米紙卷-米紙同牛油果都大大中和左軟殻蟹既油膩 食落好清新好健康既感覺燒魚需時烹調 想食要早啲落order 條魚燒得好好食好香口好嫩 佢配搭左一個酸酸地既汁 個汁大大提升左條魚既鮮味 食食下發現原來條魚入面釀左啲香茅、薑、蔥 好驚喜好用心既烹調😍

龍眼冰有好多龍眼鋪底 牛油果沙冰啖啖果肉

越味皇,價錢好抵食嘅越南菜餐廳。Lunch menu到6點,$40起好抵。主餐牌都唔貴。越式河內蒸粉包($42/4件)餡料滿滿,個人覺得個粉皮可以薄些少。香燒迷你蔗蝦($36/2支)蝦膠好彈牙,食完仲有得咬蔗,好㩒食,哈哈。越味皇牛油蒜蓉雞翼($45/4隻)越邪惡越要食,雞翼充滿牛油蒜蓉味,係熱氣架喇,但越南小食必食一定係呢樣!越式燒老虎蝦米紙卷($68)相比頭先的小食,呢個比較清新,賣相美美的,米紙卷點越南魚露汁,酸酸地好開胃。越味皇火車頭湯河($68)一碗越式湯河內有生熟牛肉、牛筋及牛丸,牛魔王最愛。湯底算清,唔太濃味,可以加青檸汁及辣椒粒,別有一番風味。
越味皇,價錢好抵食嘅越南菜餐廳。

Lunch menu到6點,$40起好抵。

主餐牌都唔貴。

越式河內蒸粉包($42/4件)

餡料滿滿,個人覺得個粉皮可以薄些少。

香燒迷你蔗蝦($36/2支)

蝦膠好彈牙,食完仲有得咬蔗,好㩒食,哈哈。

越味皇牛油蒜蓉雞翼($45/4隻)

越式燒老虎蝦米紙卷($68)

越味皇火車頭湯河($68)

• 越味皇牛油蒜蓉雞翼
  • 越味皇火車頭湯河
  • 越式燒老虎蝦米紙卷
2019-06-20 18 瀏覽
🔍荃灣路德圍12號地舖- 越味皇 (荃灣)荃灣路德圍出名多美食,今次random 地走左間越南野,點知竟然食出大驚喜🤩🤩越味皇蕃茄蟹頭膏湯檬粉 ($68)平時去開啲連鎖越南餐廳都淨係食牛肉pho。想試下新野就叫左個蕃茄蟹頭膏湯檬粉!嘩!蕃茄好足料,味道超濃郁,蟹頭膏湯超鮮甜,個蛋又好滑好好味!呢個粉真係超驚喜,好味到連湯都飲哂!越味皇牛油蒜蓉雞翼 ($45@4隻)身為雞翼控既我 真心覺得呢個牛油蒜蓉雞翼真係超級好味!🤤 雞翼炸得超級脆,仲有勁香牛油味!仲有一粒粒蒜係面,岩哂重口味既我!一口氣食左兩隻都仲未夠喉!越式燒老虎蝦米紙卷 ($68)黎到越南餐廳無理由唔食米紙卷?唔知係咪食左咁多重口味既野,所以覺得呢個米紙卷比較淡同清新🙈 不過個老虎蝦係燒得好味既,只係整體黎講比較清淡。越式串燒雙併 - 牛肉&雞肉 ($88)串燒大概都係我每次都會必點既 item。牛肉超厚身,雞肉嫩滑,燒得一啲都唔乾,仲有啲 juicy 添!配埋個沙嗲醬食真係好夾!蒜香時菜 ($38)見出成日出街食都無條菜落肚,所以就點左呢個蒜香時菜!上菜既時候,侍應拎埋個汁黎同我地講可以倒個汁落啲菜或者沾黎食。加埋個汁食又真
🔍荃灣路德圍12號地舖

- 越味皇 (荃灣)

越味皇蕃茄蟹頭膏湯檬粉 ($68)

越味皇牛油蒜蓉雞翼 ($45@4隻)

越式燒老虎蝦米紙卷 ($68)

越式串燒雙併 - 牛肉&雞肉 ($88)

蒜香時菜 ($38)
見出成日出街食都無條菜落肚,所以就點左呢個蒜香時菜!上菜既時候,侍應拎埋個汁黎同我地講可以倒個汁落啲菜或者沾黎食。加埋個汁食又真係幾好食喎!

椰青 ($20)
食越南野都要叫返個椰青飲。食咁多煎炸野係要飲返個椰青清下熱。

🍽8.5/10
2019-06-16 21 瀏覽
荃灣覓食識揀路德圍會係個好選擇,適逢夏夜焗熱嘅天氣最好都係酸酸辣辣嘅泰菜或越菜,今晚就係越味皇。7點半鐘餐廳已有9成入座率,幸好我們就係最後一張空枱,唔駛等天花以越南草帽裝飾特有風味。嚴熱中點左杯滋補熱眼冰,一解渴意而另一杯係椰汁珍多冰原個椰青,將體温降低後可以進入點餐越式炸蝦餅---同泰式略有分別,口感無咁實身,彈牙口感,配上開胃嘅自製醃酸菜減去多餘嘅油膩。越式燒牛柳沙律,有啲不似預期,青瓜切得過於大件,失去沙律嘅輕食感,同牛柳配上有點圈賓奪主。牛油蒜蓉雞翼---呢個好好外皮香脆內裏保留肉汁,再加上牛油蒜香真係唔錯。咖哩牛腩煲配蒜蓉包---咖哩唔算太辣,creamy蒜蓉包點汁惹味,而牛腩亦炆得夠霖,九層塔為咖哩帶出另類嘅香味。越式椒鹽軟殼蟹,椒鹽味唔算重,但炸得酥脆滴上青檸汁值得一試。

天花以越南草帽裝飾特有風味。

嚴熱中點左杯滋補熱眼冰,一解渴意
而另一杯係椰汁珍多冰

原個椰青,將體温降低後可以進入點餐

越式椒鹽軟殼蟹,椒鹽味唔算重,但炸得酥脆滴上青檸汁
值得一試。
2019-06-15 24 瀏覽
地方太狹窄,我哋四個女仔都覺得卡位好窄,d野食貴得黎又唔好味,醬料無咩特別,今次係我哋第一次去食,以為網上評分咁高應該信得過,食完感覺好失望,唔知評分咁咁高點黎噶,下次唔會幫襯,超級唔抵食!
2019-06-12 1756 瀏覽
夏天最岩食越南野,清清地又開胃啲,路德圍呢間係我食過既越南野中比較抵食又有質素既座位之間相隔闊絡,唔會同隔離枱你眼望我眼,私穩度高,坐得舒服。越菜必點既pho檬粉口感幼滑、冰冰涼涼,配上開胃既酸甜醬汁,撈埋紅白蘿蔔絲同椰菜,食落豐富爽口。牛筋煮得非常稔滑,又不失煙韌生菜包亦係經典之作,肉碎不油不肥,調味岩岩好,好香香茅味。出面食過有啲炒得太鹹太酸好難食最愛越式既燒烤,次次黎都忍唔住嗌好多小食呢個豬扒燒得好香口,充滿蜜糖味,肉質鮮嫩、唔韌。牛串肉味濃郁,夠厚肉,咬落好有質感。隨串燒附上沙嗲醬自由蘸點調味,醬汁帶花生香、濃郁惹味,一定要點黎食好食到忍唔住追加多個雞串,同樣厚身、啖啖肉燒雞原汁原味,外皮燒得甘香,雞有雞味,非常鮮嫩呢度先有既牛油果沙冰,次次黎都會嗌!飲落充滿牛油果既油香,加埋煉奶甜而不漏,又有豐富蛋白質越南當地出名既滴漏咖啡☕️咖啡豆苦澀濃郁,入口細滑,同樣拌入煉奶,比一般加鮮奶多左陣甜香一段時間無黎食物質素依舊,呢餐食得非常滿足呀

越菜必點既pho

牛孖筋撈檬

牛筋煮得非常稔滑,又不失煙韌

特式生菜包
生菜包亦係經典之作,肉碎不油不肥,調味岩岩好,好香香茅味。
出面食過有啲炒得太鹹太酸好難食

蜜糖烤豬扒
最愛越式既燒烤,次次黎都忍唔住嗌好多小食

呢個豬扒燒得好香口,充滿蜜糖味,肉質鮮嫩、唔韌。
牛肉串燒

牛串肉味濃郁,夠厚肉,咬落好有質感。

越式燒雞肉串燒

好食到忍唔住追加多個雞串,同樣厚身、啖啖肉

越式燒雞(半隻)

燒雞原汁原味,外皮燒得甘香,雞有雞味,非常鮮嫩

越式牛油果沙冰

呢度先有既牛油果沙冰,次次黎都會嗌!
飲落充滿牛油果既油香,加埋煉奶甜而不漏,又有豐富蛋白質

越式滴漏咖啡

一段時間無黎食物質素依舊,呢餐食得非常滿足呀
2019-06-12
特式生菜包
蜜糖烤豬扒
越式燒雞肉串燒
  • 越式牛油果沙冰
2019-06-11 29 瀏覽
路德圍係荃灣其中一個美食集中地,咩菜式都可以係到搵到,今日就同朋友去食越南菜。一講越南菜就令人聯想到越式春卷,檬粉呢d 招牌菜,但其實仲有好多特式野食,呢間餐廳都有唔少正宗越式菜。餐廳佈置都幾有越南風格,成個天花都用左越南草帽黎佈置,而且位置都幾闊落。餐牌食物種類非常多,差唔多所有特式越南菜都係晒到,我地嗌左個牛油果軟殼蟹紙米卷做前菜,紙米卷非常足料,味道亦好清新,配合埋甜酸醬,非常開胃。再黎就係串燒,叫左半打,半雞半牛,新鮮燒好,加埋沙嗲,有乜可能唔好食。燒牛肉濱海,濱海係越南特式既食物,用生菜夾住米粉加上牛肉,再撈埋d 甜酸醬食,口感非常豐富,而且味道好濃郁。食左咁多肉,當然要食返個菜,我地叫左個蟹頭膏炒高麗菜。成道菜非常香,份量又大,高麗菜吸收晒所以蟹膏精華,非常惹味。最後當然唔可以唔飲返杯越式咖啡啦,滴漏咖啡非常香濃,鐘意飲咖啡就一定要試下。

2019-06-07 32 瀏覽
當日又係1:00左右到路德圍好想食湯河見到呢間好高人氣又有位就試試佢一坐低好好招呼Meun食物眾多我見有酸辣河揀就叫左個生牛肉豬肉丸再加多個炸春卷小食再叫左個桔仔水食物都算快上碗河熱辣辣啖湯都ok不過我提自己下次食返普通個個試佢d湯味如何生牛肉肉質良好豬肉丸都好食成碗粉上準以上不過個小食真係好好食勁熱勁脆好香口個春卷外皮仲有d一絲絲既酥脆物料包住食多個都仲得🥰杯桔仔水就正常既值得encore(太多野未試)
當日又係1:00左右到路德圍

勁熱勁脆好香口
個春卷外皮仲有d一絲絲既酥脆物料包住
食多個都仲得🥰
杯桔仔水就正常既

值得encore(太多野未試)
2019-06-07 1122 瀏覽
行完荃灣宜家傢俬買完心頭好後,喺時候搵地方醫肚,荃灣出名多食店選擇多,平時食得多中西餐,今次就揀呢間越南菜試吓越式椒鹽軟殼蟹軟殼蟹粉漿夠薄炸得酥脆,而且蟹肉肥美有蟹膏,灑上椒鹽粉夠惹味越式炸蝦多士多士釀滿了蝦膠炸得金黃香脆,蝦膠彈牙又鮮味越味皇蕃茄蟹頭膏湯檬粉蕃茄湯頭鮮甜,加上蟹膏香鮮,好味到連湯都飲埋越式燒魚魚皮燒得焦香脆口,但魚肉仍滑溜唔乾有肉汁,蘸埋附上的醬汁酸辣惹味越式柚子鮮蝦沙律鮮蝦經過煎香後再拌埋柚子及沙律菜同食感覺清新,加上酸辣醬汁同食更開胃咖哩牛腩煲配蒜蓉包咖哩汁用多種香料煮成香辣有至,牛腩炆得夠腍又入味,用蒜蓉包蘸醬食滋味無窮越式燒豬頸肉豬頸肉表面焦香肉質彈滑,油脂豐腴越味皇牛油蒜蓉雞翼雞翼炸得酥脆香口,但仍保留肉汁,一口咬下勁香蒜蓉牛油味,令人食不停口越式燒牛肉米紙卷米紙帶點韌性包裹着粉絲及燒牛肉,食時點上醬汁倍添味道頂級手砌牛柳碎湯河湯頭用牛骨熬煮味道鮮甜,牛肉上枱時仍然粉嫩,將牛肉微微浸在湯中靠湯的熱力將牛肉灼熟,使牛肉保持軟腍又唔會過熟飲品越式滴漏咖啡/椰汁紅豆冰/益力多沙冰/越式牛油果沙冰/椰汁珍多冰食越南嘢當然要點返杯越式滴漏咖啡,咖啡香醇甜滑易入口;紅豆

越式椒鹽軟殼蟹

越式炸蝦多士

多士釀滿了蝦膠炸得金黃香脆,蝦膠彈牙又鮮味

越味皇蕃茄蟹頭膏湯檬粉

蕃茄湯頭鮮甜,加上蟹膏香鮮,好味到連湯都飲埋

越式燒魚

咖哩牛腩煲配蒜蓉包

越式燒豬頸肉

豬頸肉表面焦香肉質彈滑,油脂豐腴

越式燒牛肉米紙卷

米紙帶點韌性包裹着粉絲及燒牛肉,食時點上醬汁倍添味道

頂級手砌牛柳碎湯河

飲品

食越南嘢當然要點返杯越式滴漏咖啡,咖啡香醇甜滑易入口;紅豆冰及珍多冰的椰奶都夠香濃,紅豆腍甜,珍多冰的啫喱夠爽口;沙冰類打得夠綿稠,兩款口味都各有特色
2019-05-28
  • 越味皇牛油蒜蓉雞翼
  • 咖哩牛腩煲
2019-06-01 54 瀏覽
終於等到個老公放假, 我地一於去荃灣買少少家品野再四出搵食, 行過福來村見到間裝修是正又乾乾淨淨, 又係有非常貼心既套餐, 當日都唔使等位, 好快就比安排坐低, 我地order左二人套餐, 包括沙律小食兩碗河粉, 仲有飲品添, 我自己就覺得價錢幾合理, 我自己最鐘意係牛油 蒜蓉雞翼同埋燒牛肉米紙卷, 雞翼煎到表皮脆卜卜但肉質 依然保持Juicy , 至於燒牛肉米紙卷係我第一次試 , 原來味道淡淡地, 估唔到點左汁有幾好味啵!我地仲額外叫左益力多沙冰, 價錢又少少貴不過真心幾好飲!值得一試
2019-05-31 1043 瀏覽
同依個舊同事識左近十年, 約食晚飯, 幾乎有七成都係會成越南嘢嘅. 我一直以為佢都好鍾意食越南嘢, 直至琴日佢問我點解我咁鍾意食越南嘢, 我先知道佢原來一直都係就緊我...... 越式鳳爪沙律 $45 平時如果出麵面食無骨鳳爪, $45 只係得10隻度, 呢度有成20有多! 其實唔單止抵食, 味道仲好好添, 少許酸之外仲有一股好重嘅越式辣味, 下面墊住好多又脆又爽嘅沙律, 第一個值90分嘅前菜! 自由配搭越式湯粉蕃茄蟹頭膏湯 $55 呢個自由配搭嘅越式湯粉實在太完美, 首先係多種配料上面, 揀你喜歡嘅~我哋揀咗生牛肉, 之後就揀唔同嘅粉麵, 例如米粉, 金邊粉, 河粉等等; 最後就係揀湯底, 我哋揀咗需要加十蚊嘅蕃茄蟹頭膏湯底, 你都好surprise, 因為喺生牛肉嘅面上,有四個中size紅卜卜嘅蕃茄, 每個蕃茄都係熟透, 但係完整嘅, 裏面好夠甜, 湯底十分濃, 十分滿分我會比8.5分, 除咗蕃茄甜之外, 佢嘅蟹頭膏湯都一樣咁鮮甜, 生牛肉鮮嫩, 軟綿綿咁, 牛肉味香濃, 另外金邊粉份量超多每人可分到兩個碗仔!食椒鹽炸軟殼蟹 $72 其實我覺得佢哋有啲不計成本,$72可以有兩隻

越式鳳爪沙律 $45

自由配搭越式湯粉蕃茄蟹頭膏湯 $55

食椒鹽炸軟殼蟹 $72
其實我覺得佢哋有啲不計成本,$72可以有兩隻完成軟殼蟹 , 好欣賞佢怎樣炸到酥脆, 但係裏面都唔會被炸到乾柴咁, 仍然仲係食到有啲肉, 炸漿糊嘅外層加上椒鹽作調味,有少少似避風塘炒蟹嘅味道!

熱薏米水 $18
真係好唔同自己煲嗰啲, 自己煲嘅永遠都係好希, 但係呢一個好似有啲浠粥水咁, 薏米煮到好綿,每啖都有薏米嘅香味, 飲落好和暖!

越式滴漏咖啡 $40
我都好佩服我呢個朋友, 因為咁夜仲飲啲咁濃嘅咖啡, 試飲咗兩啖, 真係好夠濃,而且佢充滿住越南咖啡獨有嘅香醇芳香味道, 喺咖啡下面就有一層香甜煉奶, 但係如果太甜, 可以唔落曬啲煉奶落個冰底, 自己調較適合嘅味道.

咖哩牛腩煲 $78
都係嗰句啦, 仍然都係好大碗, 大大嚿嘅牛腩都有成十嚿會, 牛腩唔係會好靭. 唔可以錯過嘅就係個牛油蒜蓉包! 比出面看得更加脆, 而且每一個面都有牛油蒜蓉, 好平均. 一件用嚟點牛腩, 一片就咁食, 兩種食法都咁正!

雖然荃灣遠就遠啲, 但係有咁好嘅越南餐, 真係不妨一嚟再嚟!
題外話/補充資料: 抵食 - i want to give 100 out of 100 ^0^!
2019-05-29
2019-05-31 40 瀏覽
這間在荃灣的越味皇,以越南菜為主,多款的特色越南小食及牛骨湯Pho,食物款式多而且價錢便宜,晚市每位都是百多元已經捧腹而回。越式柚子鮮蝦沙律柚子沙律除了柚子外,還加了青瓜絲及魚露等,酸辣開胃。蜆港香蒜牛油焗青口青口表面舖滿蒜蓉醬,加上牛油香味,青口充滿蒜香。越式炸椒鹽軟殼蟹軟殼蟹炸得香脆,但椒鹽過多,有點咸。越式炸蝦餅蝦餅比較粉,蝦膠不夠多,所以未算彈牙。越味皇牛油蒜蓉雞翼雞翼外層粉漿很脆,而且雞翼很大隻,有牛油香味。越味皇番茄蟹頭膏湯檬粉番茄湯底濃郁,蟹膏味道較輕,被番茄掩蓋著,檬粉爽滑,有扎肉片及蝦丸,份量十足。越式滴漏咖啡咖啡加了椰奶,香濃又滑。薄荷葉青檸梳打薄荷清香,加上青檸酸甜,飲完口腔清新。

越式柚子鮮蝦沙律
柚子沙律除了柚子外,還加了青瓜絲及魚露等,酸辣開胃。

蜆港香蒜牛油焗青口
青口表面舖滿蒜蓉醬,加上牛油香味,青口充滿蒜香。

越式炸椒鹽軟殼蟹
軟殼蟹炸得香脆,但椒鹽過多,有點咸。

越式炸蝦餅
蝦餅比較粉,蝦膠不夠多,所以未算彈牙。

越味皇牛油蒜蓉雞翼
雞翼外層粉漿很脆,而且雞翼很大隻,有牛油香味。

越味皇番茄蟹頭膏湯檬粉

越式滴漏咖啡
咖啡加了椰奶,香濃又滑。

薄荷葉青檸梳打
薄荷清香,加上青檸酸甜,飲完口腔清新。

2019-05-31 675 瀏覽
行開荃灣就緊係要去路德圍食飯掃街;最近天氣炎熱冇乜胃口最啱食越南菜貪佢酸辣開胃而且冰涼消暑越式柚子鮮蝦沙律蝦肉爽彈鮮甜配搭柚子香甜加上醬汁微酸略辛感覺清新越式燒牛肉米紙卷米紙輕薄透光包裹餡料飽滿扎實;醬燒牛肉香濃惹味配搭大量檬粉加上青瓜生菜清爽消暑越式炸蝦多士炸蝦多士金黃香脆;蝦膠彈牙而且多士外脆內軟越式燒豬頸肉豬頸肉燒至表面微焦但肉質依然緊實軟嫩而且油脂豐腴甘香越味皇牛油蒜蓉雞翼雞翼肉質嫩滑肉汁豐富加上牛油味重而且蒜蓉濃香好上癮越式椒鹽軟殼蟹軟殼蟹熱騰酥脆簡單落啲椒鹽調味已經好正而且漿粉夠薄唔覺得膩頂級手砌牛柳碎湯河湯底採用新鮮牛骨熬製肉味馥郁清甜;牛柳切條上枱嗰時依然帶紅全靠熱湯灼熟所以肉質保持軟腍唔會過韌越味皇蕃茄蟹頭膏湯檬粉蕃茄湯底酸甜濃郁加上蟹膏甘香相較生牛肉河惹味越式燒魚燒魚魚皮焦香魚肉鮮嫩但唔鬆散;燒醬微甜入味加埋些許青檸汁唔怕腥;餐廳特調醬汁辛辣刺激咖哩牛腩煲配蒜蓉包咖哩加入各種香料調製而成層次豐富;牛腩經過炆煮嫩腍入味;可選配蒜蓉包或者白飯越式滴漏咖啡/椰汁紅豆冰/椰汁珍多冰咖啡醇厚順滑而且配搭煉奶有效中和咖啡豆嘅苦澀同埋酸味;椰汁濃厚而且紅豆清甜軟糯;珍多色彩鮮豔質

蝦肉爽彈鮮甜配搭柚子香甜加上醬汁微酸略辛感覺清新

蕃茄湯底酸甜濃郁加上蟹膏甘香相較生牛肉河惹味

越式燒魚

咖哩牛腩煲配蒜蓉包

越式滴漏咖啡/椰汁紅豆冰/椰汁珍多冰

咖啡醇厚順滑而且配搭煉奶有效中和咖啡豆嘅苦澀同埋酸味;椰汁濃厚而且紅豆清甜軟糯;珍多色彩鮮豔質感爽滑

越式牛油果沙冰/益力多沙冰

個人本身唔太鐘意牛油果但打成沙冰質感濃稠意外地幾好飲;益力多沙冰唔太甜反而微酸消膩
2019-05-28
  • 牛油蒜蓉雞翼
  • 越式椒鹽軟殼蟹
  • 越味皇蕃茄蟹頭膏湯檬粉
  • 越式燒魚
2019-05-30 514 瀏覽
諗住行去搭西鐵,行到荃灣路德圍附近,覺得肚餓😆見到'越味皇'所賣的是越式食品,還看到全日免收加一👍咁抵😁不如食埋嘢先返屋企啦😅入到餐廳,雖然餐廳唔算大,但裝飾都頗為別緻充滿越式風貌👍先叫過越式柚子沙律柚子酸酸甜甜好醒胃😋大蝦炸得香脆😍老虎蝦米紙卷, 米紙柔軟有彈性,包住米粉同埋大蝦,再醮上魚露,清爽好味😍椒鹽軟殼蟹, 味道香脆鮮甜,肉味極度濃郁,椒鹽味重。軟殼蟹特性可連殼食,超極方便,爽🤘食完椒鹽軟殼蟹,梗係要嘆番個又清涼又清甜嘅椰青啦,呢度椰青特別大個,仲好甜添噃😍好似仲有少少唔夠飽,於是就叫多個燒牛肉濱海 ,濱海係越南特色食品,其實係越南米粉, 壓扁佢,凍食,上面鋪咗炒得香香嘅蒜蓉牛肉 。將濱海,牛肉,放喺生菜上面,再醮上魚露 ,味道超正😋😋😋呢度真係食幾多,就畀幾多錢,一啲雜費都冇,仲唔使加一,真係慳唔少㗎😉仲有好多超值套餐👍

入到餐廳,雖然餐廳唔算大,但裝飾都頗為別緻充滿越式風貌👍

先叫過越式柚子沙律

柚子酸酸甜甜好醒胃😋大蝦炸得香脆😍

椒鹽軟殼蟹, 味道香脆鮮甜,肉味極度濃郁,椒鹽味重。

軟殼蟹特性可連殼食,超極方便,爽🤘

將濱海,牛肉,放喺生菜上面,再醮上魚露 ,味道超正😋😋😋

仲有好多超值套餐👍

2019-05-27
  • 燒牛肉濱海
  • 椒鹽軟殼蟹
  • 柚子鮮蝦沙律
  • 泰國椰青
好耐無食過咁高質的越南菜,唔怪得咁多人,好彩一去到都唔洗等。環境唔錯,裝修幾清新有特色。我地2個人叫左好多野試,有薏米水,牛油果沙冰,生菜包,柚子沙律,牛油果軟殼蟹米紙卷,同埋招牌菜番茄蟹頭膏湯底檬粉。全部都好好食,質素好高,沙律清新,生菜包香料豐富惹味。番茄蟹頭膏湯一試難忘,番茄味鮮甜加上蟹膏的香味,不得了!檬粉吸收曬所有精華,異常美味。牛油果沙冰都好出色,打得超級柔滑,好似食緊軟雪糕。味道好,價錢卻十分相宜,cp值爆燈。

2019-05-29
  • 越式牛油果沙冰