2012-04-27 691 瀏覽
叫左三樣野, 凍撈檬D 檬可以再爽少少就好啦~D 肉可以再多少少就好啦~食完唔會成口味~ 讚~!豬頸肉好味~ 甜甜的, 又有灰燒香味~米卷都唔錯, 裡面D 汁剛剛好, 唔會太DRY 或太WET.你見到張相, 米卷入面都好足料~個米卷皮都好好味~ !!
叫左三樣野,

凍撈檬D 檬可以再爽少少就好啦~
D 肉可以再多少少就好啦~
食完唔會成口味~ 讚~!

豬頸肉好味~ 甜甜的, 又有灰燒香味~

你見到張相, 米卷入面都好足料~

米卷皮都好好味~
口感煙韌
!!
5 分鐘 (堂食)
口感煙韌
2012-03-05 311 瀏覽
今天跟同事到客戶在屯門的office開會,開到兩點半還未食lunch,散會後當然要在屯門解決才回去啦!到了下午茶時段,周圍食市看起來都很少人,真好!不用迫來迫去又可以食平Tea! 在沒有力氣去想食什麼的情況下,我們一眼看到越棧便不作他想,立即進去了…越式豬頸肉湯檬水準依舊,不過不失,湯底保持一貫作風,特清少油但味濃;豬頸肉燒得香脆乾身,入口不油膩,不過份量不多,可能是下午茶的原故吧!香茅豬扒糙米飯豬扒炸得剛剛好,入口脆身,加埋蔥蓉一起吃真的很好味;而糙米口感亦不錯,咬落煙韌,略嫌乾身了一點。香茅雞翼由於我們都吃不飽(哈哈哈!),所以再點了這款小食,雞翼有六隻,每人分三隻,賣相一般,但炸得不錯,肉質嫩滑,碟上只留下一丁點油漬。食物上得很快,最重要是夠熱,吃了四十五分鐘左右走人。之後點?梗係要返公司做野啦!哈哈!

2012-03-02
香茅雞翼
  • 越式豬頸肉湯檬、香茅豬扒糙米飯
2011-11-22 141 瀏覽
天氣越來越冷,食慾亦特別旺盛今天就來越棧吃個豬頸肉飯吧豬頸肉飯:有六片豬頸肉,豬頸肉每塊都很爽口,淋上酸甜的醬汁更是無敵~爽口的豬頸肉都不知騙了天真的我多久,以為豬頸肉跟普通豬肉差不多。其實豬頸肉的fat是高幾倍的!聽說100g有6xx kcal!不過約六片的份量,我看應該沒甚麼大問題吧!(又在為美食找藉口)豬頸肉撈檬:這是朋友的選擇,豬頸肉好像比我多一點,賣相亦較好,見朋友每次都吃撈檬,就問她有甚麼吸引之處,她說撈檬與甜甜酸酸的醬汁較match,而如果叫飯,則覺得只可以把醬汁淋在豬頸肉上,所以覺得撈檬較好。不過我想這是見仁見智吧,我個人不太喜歡撈檬,因我是個飯桶紅豆冰:總是有些硬,不過我又是只吃紅豆,所以覺得ok有開胃的蘿蔔絲,又有清新的青瓜,蕃茄各一片,真是美滿的一餐lunch
天氣越來越冷,食慾亦特別旺盛
今天就來越棧吃個豬頸肉飯吧

紅豆冰:總是有些硬,不過我又是只吃紅豆,所以覺得ok

2011-11-22
  • 豬頸肉飯
2011-11-17 53 瀏覽
豬扒湯檬粉:有香矛味,檬粉軟硬度剛好,質感不錯,加上一大塊一點不韌豬扒,簡單的一碗豬扒湯檬粉就可以滿足我了。雖然濃味,但不是死鹹,我猜是出於香料的原因吧!奉送的紅豆冰不錯,不過我只吃了紅豆,因為個人還是比較喜歡以淡奶或鮮奶代替椰汁。豬頸肉飯也不錯的,是白飯混合紅米飯,比例適中,不會太硬,豬頸肉有大約七片,剛剛好,爽口惹味,剛剛好環境光猛,不過lunchtime都蠻多人,有時有坐邊位,即是像吃徊轉壽司那樣,不能跟同學面對面。
雖然濃味,但不是死鹹,我猜是出於香料的原因吧!
豬扒湯檬粉

• 豬頸肉飯
  • 豬扒湯檬粉
2011-10-03 74 瀏覽
雖然加價加得好勁但加極,學生都係$30,唔算貴架喇我今次又係食豬頸肉飯加紅豆冰紅豆冰d紅豆唔再硬喇好開心!不過佢黎果陣d糖水喺底未攪勻架,要自己了,但我自己就覺得幾好,可以唔洗咁甜個豬頸肉飯好正常,都係咁多片,好好食,有塊蕃茄同青瓜幾靚,個飯有紅米ge,健康d,但如果可以再多d紅米就好喇~d呀姐服務態度都好好~總括黎講我好滿意!
雖然加價加得好勁
但加極,學生都係$30,唔算貴架喇
我今次又係食豬頸肉飯加紅豆冰
d呀姐服務態度都好好~總括黎講我好滿意!
2011-09-28
2011-08-24 71 瀏覽
行完街同angelmami行過越棧, 講起好似好耐都無去食過, 見又唔駛等位咪幫襯下香橙梳打, 橙汁加梳打, 無咩驚喜咸檸薑啤, 咸檸味道唔錯, 溝薑啤感覺都幾新鮮, 可以一試卓越河(轉金邊粉), 即係雜錦河, 有生牛肉, 牛腩片, 牛展, 牛脷, 雞絲同扎肉, 二人份量, 生牛肉放底浸到熟哂, 牛腩片有肉味但切得太碎, 牛展幾塊, 雞絲幾條, 同其他份量唔成正比, 牛脷同金邊粉一般, 搵黎搵去無扎肉!!!!!! 同經理講完, 後補番四塊半片扎肉薄切, 有D小家囉, 湯底最好, 整體黎講都俾個good雜錦拼盤, 有豬扒, 春卷, 蝦餅同扎肉蝦片, 豬扒用香茅醃過幾惹味, 春卷炸得夠脆, 生菜新鮮, 用黎包住春卷食減少油膩感, 蝦餅都算夠彈牙, 美中不足就係扎肉蝦片, 蝦片上放左一撮檬粉加一塊手指甲大細既扎肉(扎肉係咪真係咁貴...), 記得加少少酸甜汁, 味道口感都一流, 不過因為檬粉本身有水份, 如果蝦片唔即刻食, 食完其他先食就會淋哂我自己大食者, 如果唔係呢餐都夠四個女仔食架, 以份量同味道, 186蚊都算物有所值
香橙梳打, 橙汁加梳打, 無咩驚喜
咸檸薑啤, 咸檸味道唔錯, 溝薑啤感覺都幾新鮮, 可以一試
香橙梳打, 咸檸薑啤
卓越河(改金邊粉)
雜錦拼盤
盛惠186蚊
2011-08-19
香橙梳打, 咸檸薑啤
卓越河(改金邊粉)
雜錦拼盤
2011-07-23 27 瀏覽
自小愛吃,無論在香港,以至旅遊,都一定會先搜尋美食,景點反而次之,食物無分貴賤, 只有美味與否, $1500一位的川床料理,$9 一碗的泰國街市湯河都是我所好,滿足以後,總不會為它們留下食評,直至得嘗屯門越棧這碗河粉,百感交集,突然悲從中來,萬分感慨.......旋又覺驚喜萬分,,故此寫下我的第一篇食評,以誌美食天堂飲食文化的沒落................悲的一面..............................今天晚上路過, 見沒有太多人,坐了單邊一人座位已發現椅子十分窄, 臀部竟沒法完全坐在椅子上(怪只怪我重50KG,110磅,沒有MODEL 身型)叫了一碗生牛肉湯河,尚未覺不妥,但上菜時才發現桌面比正常高了最少10CM, 又只好怪我沒有六尺高,看看其他座位,那些桌子是正常高度(我開裝修公司的朋友說,檯椅均有標準高度)只好轉個位址吃,但河粉一夾起來便不對勁怎麼一團粉,一團半透明的東西,細心一看竟是煮得爛熟的洋蔥圈, 糾結一團,混在河粉中(心中暗想, 生牛肉湯河,洋蔥不是該半生,一圈一圈在碗中以辛而嗆鼻去配合生牛肉河嗎?)再夾下去,不得了又是一團不知名的東西,但更幼,
都是我所好,滿足以後,總不會為它們留下食評,
直至得嘗屯門越棧這碗河粉,百感交集,
突然悲從中來,萬分感慨.......
旋又覺驚喜萬分,,故此寫下我的第一篇食評,
以誌美食天堂飲食文化的沒落
今天晚上路過, 見沒有太多人,坐了單邊一人座位
已發現椅子十分窄, 臀部竟沒法完全坐在椅子上
(怪只怪我重50KG,110磅,沒有MODEL 身型)
叫了一碗生牛肉湯河,尚未覺不妥,但上菜時才發現
桌面比正常高了最少10CM, 又只好怪我沒有六尺高,
只好轉個位址吃,但河粉一夾起來便不對勁
怎麼一團粉,一團半透明的東西,細心一看
竟是煮得爛熟的洋蔥圈, 糾結一團,混在河粉中
(心中暗想, 生牛肉湯河,洋蔥不是該半生,一圈一圈在碗中
以辛而嗆鼻去配合生牛肉河嗎?)
再夾下去,不得了
又是一團不知名的東西,但更幼,像是蜘蛛絲般
原來一堆是比半根筷子還長的"原條芽菜"
製作用心與否,有目共睹
夾出來放在碗邊,看得反胃,想像所有食材均是如此
"不經處理"............芽菜
或"過度處理"............洋蔥
不禁悲從中來............自問吃過泰國當地街邊河粉,越南地道河粉,香港無數食肆
所有以芽菜入饌的菜餚,從沒別過原條至此, 那一條長長的根..........無限伸延........純淨而邪惡
$42一碗牛肉河跟可樂,我不敢奢求其味道.............但食材的處理,小至一條芽菜,均是有標準的
以往食在香港,樣樣精美,便宜,可口,何以現今這些大型"專門"店完全沒有這些標準,
食不下去,和顏悅色找經理,中年經理看一看那些芽菜,轉頭和店員說
"原來係話D芽菜無搣..."即時轉頭離開時,反倒是另一個店員說給我換一碗(???)
我倒不介意經理的冷待,付款時再向她提出意見,她只不停重覆"多謝曬" X 5
至此,應該憤怒吧,我的心中卻暗喜
.............喜的一面...............
1. $28 最低工資下, 以往在後巷著水鞋搣芽菜的婆婆,該另有高就,此一喜
2. 原根芽茶,原根蘿蔔..........遲點零廚餘,環保你我均有責,此再喜也
原條連根連芽芽菜,全長接近20CM
3. 食材原汁原味, 食慣精製食品長大的我小小一碗河粉,令我體會"菜根譚"的高深哲理,囍上加喜也
4. 不愧是國際都會, 大集團的食店經理,, 遇上所有不懂答的問題,均回答"多戲曬"
,"0"交流"0"尷尬,有如香港小姐般大方高貴,此囍上加囍也!
2011-07-23
  • 零廚餘生牛肉河
2011-06-08 10 瀏覽
4姐弟 行完街 差唔多九點 諗下邊到好食 家姐提議去 越棧 成日經過越棧 都唔多注意 通常都係比對面的 euro gogo 吸引住 xD 今次就聽家姐講去試下 家姐之前同朋左食個一個2人份 $68 佢話幾飽幾抵食 但對於中學時期既我 68 當然唔係個理想數字所以價錢方面 都比我列為 中上級 ..... 講番食物 我order 左個 豬頸肉河(套餐 $42 + $3 有一杯特飲 ) 但因為河粉賣晒 好 '委屈' 咁轉左個細條D既金邊粉 哎左杯檸檬梳打 家姐哥們就 哎左雞翼 豬排 撈檬 上菜後我地將D送大家撈亂食 金邊粉好滑 一啜就溜入口 試過唔咬照吞都OK 湯低好清 有D香草 飲完唔會話好頸渴(但我點都唔信一D味精都無 ) 豬頸肉 豬排 好香 正! 雞翼都好惹味 ~~~ 最後介紹下 咸檸7 香橙同檸檬梳打 食方面做得幾好 飲品方面都做得唔錯 上述乃本人推介 檸檬梳打 飲啖好開胃 ~~比起小巴黎 佢既選擇比較少 價錢亦高D 但品質確實唔錯 ~哎左4個餐 168 蚊 都叫做抵過去飲茶 值得一試 '
4姐弟 行完街 差唔多九點 諗下邊到好食 家姐提議去 越棧
所以價錢方面 都比我列為 中上級 .....
~哎左4個餐 168 蚊 都叫做抵過去飲茶 值得一試 '':
2011-06-04
2 分鐘 (堂食)
  • 香橙梳打 檸檬梳打
2011-01-01 25 瀏覽
平時成日去尖沙咀果間!生牛肉河真係幾好!所以今次去到屯門,同婆婆同媽咪去試下,點知!要咗個二人set同扎肉米卷!扎肉河-d扎肉好似紙咁薄!只可以講句!好刀功!米卷-只見幾絲扎肉(大約10條絲!)大風小小都唔見咗!我個set我選咗雞翼同豬頸肉!但出到嚟好乾水!雞翼同豬頸肉只係每樣食咗一件!諗住攞走啦!只佢俾盒我或紙袋!點知..細白色膠袋一個!還好係唔想俾咁!多謝哂!
2011-01-01
  • 生牛肉河
開飯時間,聖誕狂歡過後想吃簡單一點,我提議小黎,男友卻說不如試試這間,他說自已試過幾次,覺得不錯。我是有點偏見的,時常覺得屯門來說小巴黎最好,聽男友說,試一次吧。看價格都幾合理,雖然多人等位,也不是等了太久,反而是韓屋不太多人等,那些人卻要等很久。叫了:牛腩片湯河-有點清湯牛腩的感覺,不錯。生牛肉湯河-牛肉質感軟淋,也有牛味,達標。說一說配料與湯底,想不到算認真,有一大堆香草(應是百里香),湯草有這個便可提味,一般在貴一點的餐廳才有,抵讚!有一點味精,但個湯底其實做得不錯,33元,合格有餘。拚盤-有一塊蝦餅、炸豬扒、春卷2條、生菜4塊、扎肉蝦片,78元,份量設計得剛好,生菜剛好夠我們拿來包春卷吃,炸豬扒香肥,蝦餅肉很鮮香,也是炸得剛好,它的炸物處理得不錯呢。香橙梳打-橙汁+梳打,是不錯的,不過又不算太特別,不過是跟餐(36元一碗河+飲品特別+3元),很化算。今天才知道,這間也很不錯,可以再來。同小巴黎相比,他的河做得較好,炸物也是,不過小巴黎做香茅豬扒有其特式,同埋食物味道較濃,而這間食味則較有層次。

開飯時間,聖誕狂歡過後想吃簡單一點,

叫了:
牛腩片湯河-有點清湯牛腩的感覺,不錯。
生牛肉湯河-牛肉質感軟淋,也有牛味,達標。

今天才知道,這間也很不錯,可以再來。
2010-12-28
2010-11-16 22 瀏覽
妹子行經市中心,心思思想著午餐該吃什麼好呢?呵..通常妹子的午餐都是下午茶時段,所以都不叫午餐,直接叫做下午餐~去小巴黎,唔..早幾次吃過了,有沒有相似的餐館呢?呀~3樓咪有間越棧呢,就那裡吧~等妹子shopping完後,就拖著大包小包的前往越棧~見沒有人招呼,就自動波找位置坐定囉!妹子選定玻璃窗位坐下,靜靜地望向樓下人來人往的人群們,都是另一種消遣的樂趣!下午茶時段連飲品$26元,午餐的話就要三十多元,同樣的食物相差成十多元,婆仔的妹子寧可到下午茶才吃,反正就在大型商場裡面,不愁沒有地方可行街~炸雞翼有兩只,哎呀~原來不是分開架,浸在湯裡頭都淋了!一大把蔥花~香葉~洋蔥撒在碗面上,額外增添口感,檬粉細條幼身,順滑溜入口中,而且軟硬得宜,湯底清而不咸,只是湯底不是熱辣辣上枱較為失分~初初以為來到這種店子會重食物質素多點,原來飲品也不賴~奶茶用的是高身杯,幸好冰量只佔了1/3,好害怕那些大杯的,冰量卻佔了2/3的經歷..茶味比較偏濃,沒有酸味,挺不錯的~其間,女店員不知送錯定落錯單,妹子說點的不是米線,一聲都沒說便拿走了!妹子頓時感無奈,心想應該轉頭會煮過給我吧!或者出句聲都好~

凍奶茶走甜

香茅雞翼湯檬

凍奶茶走甜
2010-10-27 27 瀏覽
$26叫左個豬頸肉紅米飯同紅豆冰,係學生餐我一個同學叫就有7片厚厚的豬頸肉我果碟得6片薄薄的豬頸肉另一個frd就5片我覺得應該平均d lor不過又真係幾好食ge個飯同豬頸肉不過大家千祈唔好喺呢間order紅豆冰呀!已經係第二次紅豆冰d紅豆唔甜又好硬係點篤都唔會爛架!
$26叫左個豬頸肉紅米飯同紅豆冰,係學生餐
我一個同學叫就有7片厚厚的豬頸肉
我果碟得6片薄薄的豬頸肉
另一個frd就5片
我覺得應該平均d lor
不過又真係幾好食ge個飯同豬頸肉

不過大家千祈唔好喺呢間order紅豆冰呀!
已經係第二次
紅豆冰d紅豆唔甜又好硬
係點篤都唔會爛架!

2010-10-27
2010-08-09 10 瀏覽
成日行開去屯門見到呢間都想去試下,之前去過荃灣間分店都覺得ok, 所以就去食個tea... 叫了一個豬頸肉撈檬同生牛肉河叫撈檬一定唔死得人啦,無乜得別,都係勁加魚露個生牛肉河好難食,想起美國食到的同呢度係差激遠,畀個d basil leaves 係好似發臭,用完十幾檯嚟recycle再畀我咁, 仲話呢一個係必食因為我老公係鬼佬,佢地又有英文menu, 咁以為可以放假一日唔駛做翻譯啦,點知就出事...我老公叫左個乜... 椰汁大集薈... 英交係coconut with aloe, 咁上下啦,佢一心一意以為會飲到蘆薈,飲來飲去都係d唔知咩豆, 咁我再去問個waitress, 佢就係話係呀我地呢個係乜豆乜豆,我同佢講唔係有蘆薈咩,英文上面係咁寫, 中文又有個薈字,點令人覺得你唔係講緊蘆薈?個waitress 就係哈哈,我地唔識英文就走左...... 唉.....仲有我地係坐係面向住商場一排過嗰d單邊位,個時大概4,5點,見到d員工企係我地隔幾個位處理d面呀,魚呀,應該係for晚市,但係人地食緊野你就攪d咁嘅野好嘔心,佢個度仲係開放式,出面同入面只係一個半個身高度嘅圍牆,人地行過講兩句d g
叫了一個豬頸肉撈檬同生牛肉河
叫撈檬一定唔死得人啦,無乜得別,都係勁加魚露

仲有我地係坐係面向住商場一排過嗰d單邊位,個時大概4,5點,見到d員工企係我地隔幾個位處理d面呀,魚呀,應該係for晚市,但係人地食緊野你就攪d咁嘅野好嘔心,佢個度仲係開放式,出面同入面只係一個半個身高度嘅圍牆,人地行過講兩句d germ 已經飛哂入去佢整緊d野食度,好唔衛生
2010-06-20 43 瀏覽
響屯門 UA 睇電影《前度》前,先去商場同層的越棧食個快飯。下午兩點鐘,雖已過了繁忙的午市時段,但越棧仍需要輪候四五個號碼,反觀隔離的韓屋及別府拉麵,場面均冷冷清清,睇黎這十五分鐘的等待是值得的。天氣熱辣辣,本來想叫個撈檬,但見女友誠意推介這裡的河粉,就改要了牛腩片湯河,套餐連凍飲只是三十八蚊,下午茶時段更只需廿六,可惜周六日的下午茶時段要由三點才開始,否則價錢一定更抵。湯粉先來,分別是生牛肉河及牛腩片河,兩者的湯底相同,色水清而不濁,淺嚐一口,味道除充滿牛骨、豬骨等材料的鮮甜,也傳來金不散的香氣,好味程度可令人一渴到底。據說越棧採用的河粉是特別訂做的,比市面的更加薄身透光,吃起來的確挺滑溜,即使浸在湯內也沒有那份重身感覺,夾雜洋蔥和芽菜一起吃,令口感更加吸引,而牛腩片則有點像薄切的潮州牛腩,質地不算特別軟腍,但那份肉感相當實在,牛味亦慢慢滲出,整體味道實在討好。半客炸蝦餅熱辣辣的送來,一共六小件,表面的炸漿相當鬆脆,感覺跟飲宴上常吃到的炸蟹鉗差不多,而內裡則是以蝦肉打成的蝦膠,當中並沒有混入肥豬肉,蝦的鮮味更為突出,入口雖未算十分彈牙,但絕對合格有餘了。連同兩杯凍飲,埋單免加一共 $

連同兩杯凍飲,埋單免加一共 $104,價錢不貴,水準也比不少自稱為「Pho 專門店」的更高,查看網上紀錄,越棧在香港已開設多間分店,相信第日一定會再幫襯!
生牛肉河賣相對辦
牛腩片味道有點像潮州牛腩
河粉薄身滑溜
炸蝦餅啖啖肉
凍飲有茶記水準
  • 牛腩片湯河、炸蝦餅
2010-03-19 12 瀏覽
星期4諗唔到食咩企左係屯市勁耐最後終於有人提議話食越棧其實1開始有小小抗拒因為成日經過越棧覺得門口仲會有陣味怪怪的我聞左唔太鐘意所以1直都冇去食過但諗唔到食咩所以就膽粗粗咁去試下啦11點半去到冇咩人諗下食咩先冇學生餐所以價錢相對我地學生黎講係略貴的我揀左香茅豬扒凍檬皆因我未食過凍檬次次見到同學仔食都想試下今次終於試到豬扒份量唔會少而檬粉既份量好多絕對夠飽加DDD醬汁落去先雖然唔知係咩不過酸酸地加上檬粉真係好開胃平時細食既我今次差唔多食哂咁制我諗係因為酸酸既醬汁令到我好開胃所以食多左第1次食凍檬原來咁好味道既下次都要再食過^VV^
星期4
諗唔到食咩