路易奇電力公司是一家在台灣非常有人氣的餐廳,現在他們在香港灣仔開了分店。終於有機會約朋友一起去試試。這間餐廳主打高級和牛烤肉,主要由食客自己燒烤,店員也會在部分環節提供協助。餐廳的氛圍非常優雅,有情調,是朋友聚餐的理想選擇。餐廳提供自取前菜,我特別喜歡油封大蒜,還有一款高級的黑松露醬料,讓整體餐點更加升華。Sets For Sharing | Min 2 Pax $948日本頂級A5和牛刺身薄片和牛刺身,顏色粉嫩,油花豐富,先原味吃,再點醬油,醬油更能提升和牛的鮮味。肉質細膩,入口即化。招牌極生牛肉佐帕瑪森起司這道生牛肉他他已經調味好,配上黑松露和帕瑪森起司,放在多士上一起吃,口感豐富,黑松露的香氣讓整道菜更具層次。日本頂級A5和牛月見金磚、日本頂級A5和牛牛小排這兩道菜都是放在烤爐中間燒到比較熟,再配上魚子醬,咬下去和牛迷人的油花在口中爆發,特別喜歡牛小排薄薄嫩嫩的口感,可自已搭配魚子醬,它的鹹香中和了和牛的油膩感,讓口感更加均衡。美國牛舌厚切燒到外焦內嫩,牛舌口感彈牙嫩滑,配上蔥鹽的調味,更添滋味。日本頂級A5和牛夏多布里昂這是牛柳的一部分,廣泛被認為是最柔軟的部分,當然也非常昂貴

日本頂級A5和牛刺身

日本頂級A5和牛月見金磚、日本頂級A5和牛牛小排

美國牛舌厚切
燒到外焦內嫩,牛舌口感彈牙嫩滑,配上蔥鹽的調味,更添滋味。

日本頂級A5和牛夏多布里昂
這是牛柳的一部分,廣泛被認為是最柔軟的部分,當然也非常昂貴。肉質柔軟細膩,油花豐富,每一口都感受到和牛的脂香。

日本頂級A5和牛莎朗西冷牛排
大大件牛排,先燒香四邊,剪開再燒一會,這款西冷不用燒到全熟,中間部分較生,口感軟而帶韌性,油脂較少,牛味更香濃。

真理丼
賣相非常吸引,這道丼飯包括和牛他他、海膽、魚子、松露和蛋黃,拌勻的時候我留下一點海膽獨立吃,味道非常鮮甜,而各款材料勻和後,味道豐富且層次分明,每一口都是享受。

另加的法式奶油生蠔$85,放在錫紙上燒烤,燒到creamy溶即可食,奶油香氣濃郁,生蠔柔滑creamy。日本帶子$65,屬刺身級,輕輕煎香兩邊即可食,注意不可太快反它,否則肉會黏著燒烤網。

日本山藥$65 燒完後仍爽口,帶有甜香,櫛瓜$65,烤到好多汁,燒烤必吃的蔬菜,野菇盛合$65 醬料帶微甜,連不愛菇的朋友也會吃。

飲品方面,店員推介的菊花蜜Vodka$65和凍檸茶Vodka$65都很有本土特色,口味新鮮菊花蜜較清爽,凍檸茶味道較濃。

此外,路易奇電力公司還提供午市套餐,非常適合一人用餐。最平只需$328,就可以享受到A5和牛刺身及自選兩道菜配飯,既能滿足味蕾,又能輕鬆享受高級美食。
獲選台灣十大日式燒肉店之一的「路易奇電力公司」終於在香港首開第一間海外分店.主打日本頂級A5和牛,質素及服務佳.當中有數款套餐份量十足,而且多元化.餐廳舒服簡潔裝修,加上半開放式廚房即席切肉,確保肉質達致最鮮嫩程度.由於座位不多,強烈建議要先訂座~▪️Dinner Set for 2 ($788/ person)▫️日本頂級A5和牛刺身▫️招牌極生牛肉佐帕瑪森起司▫️日本頂級A5和牛海膽卷(+$185/2pcs)高質又吸睛的頭盤,未進食已令人帶着興奮又雀躍的期待.【頂級A5和牛刺身】亮澤鮮嫩,蘸上特製醬油及芥末.咬落猶如魚生口感,無根並帶微微油香.【生牛肉佐帕瑪森起司】及【A5和牛海膽卷】更是必食!金黃酥脆多士上鋪滿和牛他他,魚子醬配搭鹹香芝士,層次豐富. 【A5和牛海膽卷】賣相同樣吸引,和牛卷呈半生熟,肉質軟腍.表面加入鮮甜海膽,強烈鮮味湧出!▫️日本頂級A5和牛月見金磚▫️日本頂級A5和牛牛小排 ▫️日本頂級A5和牛莎朗▫️牛舌厚切和牛本體質素極高,店員並會細心逐一介紹. 頂級A5和牛件件嫩紅亮澤,並且厚度十足. 【月見金磚】紋理細緻,油花均勻.【和牛牛小排】油脂滿溢, 【牛舌】爽嫩多汁. 【A5

▫️日本頂級A5和牛刺身
▫️招牌極生牛肉佐帕瑪森起司
▫️日本頂級A5和牛海膽卷(+$185/2pcs)

▫️日本頂級A5和牛月見金磚
▫️日本頂級A5和牛牛小排
▫️日本頂級A5和牛莎朗
▫️牛舌厚切

和牛本體質素極高,店員並會細心逐一介紹. 頂級A5和牛件件嫩紅亮澤,並且厚度十足. 【月見金磚】紋理細緻,油花均勻.【和牛牛小排】油脂滿溢, 【牛舌】爽嫩多汁. 【A5和牛莎朗】入口香而不油膩,同時有咬口.並無額外醃料下完全吃到肉質的優秀度.想吃得更有層次,走到自助醬料區,除油封大蒜外,更有明太子醬及松露醬等.選擇多得會感受到餐廳誠意~

▫️真理丼($140)
▫️日本山藥 |櫛瓜|帶子
▫️椒鹽雞腿肉($75)
▪️菊花蜜·凍檸茶少爺啤($65)

燒肉當然要配丼! 【真理丼】極盡豪華,包括有海膽、魚子醬、和牛他他及黑松露醬,就算飽翻天亦令人回味無窮! 除和牛外,另點了【椒鹽雞腿肉】質素同樣完美,柔嫩多汁,雞皮香脆.第一次燒【山藥】來自日本,口感爽脆清新.當然少不了來個新口味的【少爺啤】菊花蜜濃郁,凍檸茶清爽又解膩!

2024-11-03 366 瀏覽
Dinner at Yakiniku Luigi! We got the dinner set from the picture below.They have a lot of sauce variety including truffle ! We started the night with the sandwich of A5 wagyu tartare with caviar and parmesan cheese! This is very refreshing to start the night, the cheese is right balance, doesnt overpower the beef and caviar.We then continue with A5 japanese wagyu sashimi to eat with soy sauce or you can also eat it directly. Both are unique and nice in its own way! We then had the barbecue where
Dinner at Yakiniku Luigi!

1983 瀏覽

We then had the barbecue where we grill Beef rib A5 wagyu, which naturally itself have the umami flavor already without adding any seasoning.

We also have the A5 wagyu steak cube, which was very tender, and with the egg yolk, really make flavorful umami taste, which is really tasty! the two dish here are definitely dishes of the night!

We then had the ox tongue from the US, which is to our nice surprise, very tender, and very flavourful!

We also had the Truth Donburi, which is an amazing rice dish. This have sea urchin, caviar, truffle, egg tolk, beef tartare and rice! combined together it makes an amazing dish, definitely felt really fresh, and very tasty and flavorful at the same time!

We then had the lean part of the beef cooked with its special sauce, garlic cream sauce!

This is really good and the lean part of the beef is still very tender, with the addition of the sauce making it creamy and flavorful!

无论是价格、质量、环境,感觉都是香港最最最好的烤肉店了!最绝的是酱汁,独门秘方蘸什么牛肉都非常好吃。A5和牛刺身空口吃都绝,生牛肉toast次次必点,A5和牛的夏多布里昂都很绝很赞。牛小排、月见金砖的quality都很好,但是我对A5属于吃多了会觉得油只能吃三片就油得吃不多了。基本上餐厅周的套餐都是两三百多一位划算得不行。一方面一直很奇怪这家店为什么不火,另一方面也怕火了之后难订座了听说台湾本店会更划算,但在香港这个价格能吃到我已经非常感动了。
個標題好似讚得咁犀利得唔得架🤭個晚餐飯大家都食得開心同好滿意之前見朋友嚟幫襯午餐 認識到呢間台灣過江龍和牛烤肉店🍖二話不說 約兩位美食同好會黨員盡興下🥳我哋9月下旬去幫襯 當時撞正restaurant week 所以我哋都好爭札試邊一個set!!!.當晚店員都好好 俾晒兩個我哋揀 最終我哋選擇左平時餐廳提供嘅set 店員亦都好細心講解點睇佢哋嘅餐牌😂😂我地幫襯前研究左好耐但都睇唔明😂 原來分開左左邊同右邊咁睇 (恍然大悟🤓)我哋揀咗每位$598嘅套餐 有一啲食物再on top加錢 印象賣單每人8xx 成間餐廳座位唔多所以大家都坐得好闊落,環境舒適中間有一張long table 放晒所有調味料濕紙巾等等佢哋仲有好多唔同嘅小碟等客人可以自己去拎唔同嘅醬料青檸🍋‍🟩泡菜🌶️鹽蔥醬🫙蒜頭🧄蒜粉🧄辣粉🌶️黑松露醬🍄‍🟫海藻🥣醬油🧂先有兩款頭盤· 日本頂級A5和牛刺身· 招牌極生牛肉佐帕瑪森起司.平時好少有地食和牛刺身,最多都係食牛肉他他,所以刺身呢個體驗都幾特別,滿滿嘅油脂感,反而冇乜牛肉嘅味,點埋豉油同芥末好食啲.個吐司烤得脆脆,內裏鬆軟,配埋他他牛、魚子醬仲有Parmesan cheese 多重
個標題好似讚得咁犀利得唔得架🤭
個晚餐飯大家都食得開心同好滿意
之前見朋友嚟幫襯午餐 認識到呢間台灣過江龍和牛烤肉店🍖
二話不說 約兩位美食同好會黨員盡興下🥳
當晚店員都好好 俾晒兩個我哋揀
最終我哋選擇左平時餐廳提供嘅set
店員亦都好細心講解點睇佢哋嘅餐牌😂😂
我地幫襯前研究左好耐但都睇唔明😂
原來分開左左邊同右邊咁睇 (恍然大悟🤓)

成間餐廳座位唔多
所以大家都坐得好闊落,環境舒適
中間有一張long table 放晒所有調味料濕紙巾等等
佢哋仲有好多唔同嘅小碟
等客人可以自己去拎唔同嘅醬料

先有兩款頭盤
· 日本頂級A5和牛刺身
· 招牌極生牛肉佐帕瑪森起司
個吐司烤得脆脆,內裏鬆軟,配埋他他牛、魚子醬仲有Parmesan cheese 多重口味,幾好幾好

之後就開始烤肉啦
·「日本頂級A5和牛月見金磚」
·「日本頂級A5和牛牛小排」

見到佢啲牛都知道佢哋好靚🥹🥹🥹😍 靚牛燒出嚟都會好食是常識吧(只要燒得好😂)和牛嘅油脂好正,但每人都1-2舊就真係夠😂😂

侍應上菜時候亦都會教你點樣燒,要燒幾耐,有時亦都會過嚟幫我哋燒👍🏻👍🏻
同埋佢哋成個抽風都做得好好,嗰晚食完飯都冇油煙味

之後我哋加咗兩份
·「美國牛舌厚切」($100each)
個人本身唔係太鍾意食牛舌,嗰晚食咗一舊都接受到,口感不錯,鍾意食嘅朋友仔都滿意😀

之後係
·「菲力牛扒佐香蒜奶油」
本身個牛扒冇乜脂肪,所以專登搭配呢個香蒜奶油醬等牛扒嗦返啲汁,個醬好正🤤之後仲後悔冇叫一個白飯撈呢個汁嚟食
侍應仲教我哋食·「法式奶油生蠔」同埋·「日本帶子」嘅時候都可以擺埋入去一齊煮

之後到飯裏我哋加咗兩份·「真理丼」(+$140each)一份·「月見蔥花飯」(+$20each)
必需要加錢食佢嘅真理丼,強烈推介真係好好食!!!牛肉他他、黑松露醬、魚子醬、蛋黃、仲有海膽,口感太正啦!!!兩碗都清晒😂😂其實一食埋飯就好飽😂
反觀「月見蔥花飯」就唔建議大家加錢叫,因為同出邊調味區嘅鹽蔥醬差不多呢🥹

仲有一份「野菇盛合」,「日本山藥節瓜」,佢個淮山真係好好食!!!有驚喜🥹

題外話嗰晚朋友仔件衫整污糟咗,朋友原本喺調味區拎左啲濕紙巾抹,侍應好細心留意到主動行埋嚟問要唔要俾啲酒精濕紙巾方便啲抹,作為食客都覺得呢間餐廳好細心,要稱讚一下👍🏻👍🏻👍🏻
Encore指數都高!會推薦俾大家去食!環境亦都夠靜,適合慶祝活動😊
  • 真理丼
2024-10-25 397 瀏覽
黎呢間餐廳真係俾佢個名吸引左,好得意叫自己電力公司~ 入到去餐廳環境好舒服,好鍾意佢有個醬料bar, 有好多款唔同既醬料俾客人揀我同朋友叫左個set, 一開始上左個牛刺身, ,滑到呢~ 之後到招牌極生牛肉佐帕瑪森起司,呢個好好食, 個他他勁厚,係每一啖啲他他都會多到爆哂出黎~ 而且個parmesan cheese同個牛好夾!之後到牛月見金磚/A5和牛牛小排/牛舌厚切,塊肉好大舊,全部都係厚切,佢燒到外面脆, 裡面仲係好腍,唔同部份都有唔同口感,靈魂係個月見汁,真係好好食~ 之後到菲力牛排佐香蒜奶油, 如果鍾意個牛熟啲,呢個真係推介, 佢個汁真係世一~ 呢個係首先會燒一燒個牛既表面,之後再剪開細粒啲連埋個汁一齊煮熟,個汁好香蒜味,食到停唔到~最後就係山藥+櫛瓜+帶子,  特別推介個山藥, 燒到有網紋就食得,佢好脆口~ 咩都唔加可以中和番之前食牛既油膩感!呢間餐廳真係highly recommed, 除左啲食物高質,店員都好高質~ LOL , 佢地每上一道菜都會好詳細介紹咩部分, 可以點燒, 燒幾耐同襯咩食最好, 而且仲會幫你燒埋, 佢地每一個都好有禮貌, 睇得出佢地真係好用心!!
我同朋友叫左個set, 一開始上左個牛刺身, ,滑到呢~
A5 和牛刺身

醬料
2024-10-24
A5 和牛刺身
醬料
  • 月見金磚
今日有幸同朋友黎食呢間Luigi既日本和牛燒烤。 原來佢仲係台灣既過江龍,真係好有驚喜。 因為本身係台灣食都會好難book位,今日同朋友可以食到,真係好開心。佢地menu會不定期更改,所以絕唔食厭。我地今次係簡左$628/位既set。 店員好細心講解每款set有咩食。 一開始就係日本頂級A5和牛刺身,肉質好靚既肉脂紋路,口感係入口即溶,而且仲本身帶有肉香,可以唔洗急住點醬油食。 然後係招牌極生牛肉佐帕瑪森起司,佢地自已配埋既肉好入味,咁食多士都係第一次,夠晒特別。跟住係A5和牛月見金磚,A5和牛牛小排,美國牛舌厚切,同菲力牛排佐香蒜奶油。 店內有提供店員幫客人燒或客人自己燒既服務。 我地就簡左部分要店員幫手燒,一來想店員介紹下和種肉既特色,幾成熟啱,然後我地又照返自己既喜好去燒,咁我覺得又會食得更開心。 唔好以為每樣肉都好少份量咁,其實都幾豐富,因佢肉質好,又肥美,所以都好夠飽。而最後仲有好豐富既真理丼,有海膽,月見,佐帕瑪森,個飯既配搭真係超正,唔怪知都係signature 之一。今餐真係不枉此行,好值得一食。
佢地menu會不定期更改,所以絕唔食厭。
今餐真係不枉此行,好值得一食。
2024-10-24
2024-10-23 281 瀏覽
台灣大熱嘅人氣燒肉店到香港啦🇭🇰🇭🇰呢度嘅和牛非常之高質,食物質素絕對對得住價錢👍🏻老闆相當好客仲分享咗燒肉心得,點樣令燒肉最美味嘅狀態🥰✅日本頂级A5和牛刺身和牛刺身係香港比較少地方食到,口感有啲似魚生🤣配上餐廳特調醬汁真係好好味🤤呢款醬汁係餐廳嘅靈魂,無論配和牛刺身定係燒肉一樣好出色✅招牌極生牛肉佐帕瑪森起司生牛肉他他同麵包嘅配搭已經好正😊入面仲有黑松露同芝士🤤超邪惡!!✅日本頂级A5和牛海膽卷和牛同海膽嘅配搭只會令你更加愛上呢間餐廳☺️和牛嘅油香加上Creamy嘅海膽,滿足🆙🆙✅燒肉🥩日本頂级A5和牛月見金磚、日本頂級A5和牛牛小排、日本頂級A5和牛夏多布里昂、日本頂级A5和牛莎朗、熟成日本頂級A5和牛莎朗印象最深刻係頂級A5和牛莎朗☺️肉質軟嫩,牛味濃郁,基本上唔需要任何調味都已經好正😌另外我地仲配埋清酒🍶味道好夾🥰熟成嘅牛肉即使係同一個部位味道都好唔同,油脂感較強,肉味更突出!因為A5和牛嘅油脂比較豐富,所以老闆建議我地烤耐少少🤏唔單止冇咁油膩,口感會更加好🤩 ✅夢幻一尾牛舌見到好多人介紹呢款牛舌,原條特長牛舌視覺效果好吸引🤩口感相當彈牙✅蔬菜山藥、櫛瓜、野菇盛合食咗咁多牛肉當然

✅日本頂级A5和牛刺身

✅招牌極生牛肉佐帕瑪森起司

✅日本頂级A5和牛海膽卷

✅燒肉🥩

✅夢幻一尾牛舌
✅蔬菜
山藥、櫛瓜、野菇盛合
食咗咁多牛肉當然要食返蔬菜平衡返🥬

✅海鮮
法式奶油生蠔口感Creamy
日本帶子非常之大隻又肥美🤤

✅丼飯
月見蔥花飯、真理丼、隱藏版真理丼
如果想就咁食個豐富嘅午餐可以推薦食丼飯🍚午市會有丼飯套餐,每一款丼飯都好好味🥺如果唔食牛可以order 隱藏版真理丼,主要係海鮮刺身為主,真理丼就係生牛肉同黑松露🤤一路打食評一路已經諗緊幾時再食🤣

💛好味指數:5/5 💜回頭指數:5/5

📍路易奇電力公司 (灣仔)
灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖
路易奇電力公司📍灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖━台灣超人氣燒肉抵港! 主打極高質A5和牛燒肉 短短幾個月便突然爆紅 到訪前記得提前book位~餐廳裝修風格簡約又型格 有專人幫燒服務 吃得享受又舒服 另外有豐富配料區 連松露醬 自家油浸蒜頭 蔥鹽醬等都是無限提供♾️ 餐廳最近聽取客人建議更新menu 中 新menu加設多一個中等價位set 怕太飽或者想追加更多的話可以選擇新set呢! 晚市套餐二人起 記得叫上朋友一起來~━🐮 日本頂級A5和牛刺身▶︎ 在香港能吃和牛刺身的店認真不多 這款入口即化 油脂香在舌尖停留!▶︎ 搭配芥末亦是不錯的選擇 口味更清新呢好味指數:●●●●◯━🍞 招牌極生牛肉佐帕瑪森起司▶︎ 生牛肉他他搭配麵包與芝士 層次感更加豐富 肉香與芝士奶香很好地融合~▶︎ 多士烘到超脆 搭配軟綿的牛肉他他 口感也是享受好味指數:●●●●●⭐━🐮 日本頂級A5和牛月見金磚▶︎ 金磚是長方體 因此口感很滿足 咬下去會爆汁!▶︎ 記得沾上生蛋黃+秘製醬汁 好味指數:●●●●◯━🐮 日本頂級A5和牛牛小排▶︎ 油脂香超重的牛小排! 油花超漂亮 入口即化呢好味指數:●●●●◯━🐮 日本頂级A5
路易奇電力公司
📍灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖

🐮 日本頂級A5和牛刺身
▶︎ 搭配芥末亦是不錯的選擇 口味更清新呢

🍞 招牌極生牛肉佐帕瑪森起司
▶︎ 多士烘到超脆 搭配軟綿的牛肉他他 口感也是享受
好味指數:●●●●●⭐

🐮 日本頂級A5和牛月見金磚
▶︎ 金磚是長方體 因此口感很滿足 咬下去會爆汁!
▶︎ 記得沾上生蛋黃+秘製醬汁

🐮 日本頂級A5和牛牛小排
▶︎ 油脂香超重的牛小排! 油花超漂亮 入口即化呢

🐮 日本頂级A5和牛海膽卷
▶︎ 海膽加和牛怎麼可能不滿足! 海膽的甜香與和牛的油香結合 形成完美配搭!

🐮 日本頂级A5和牛莎朗
▶︎ 看這個油花就知道一定很高質 入口香而不膩 外焦內嫩火候剛剛好!
▶︎ 二人分量大概80-90g左右 完全夠吃~

🐮 日本頂級A5和牛夏多布里昂
▶︎ 在日本吃過夏多布里昂之後就念念不忘 是牛身上稀有且最柔嫩的地方 一定要試試~
▶︎ 與莎朗對比之下確實夠衝擊 肉香格外濃郁 口感亦確實很嫩!
好味指數:●●●●●

🐮 熟成日本頂級A5和牛莎朗
▶︎ 看顏色就知道是熟成! 熟成過後吃起來帶有很獨特的肉香 卻仍能保持超油香的口感 是新體驗~

🐮 夢幻一尾牛舌
▶︎ 大癲原條和牛牛舌 成條燒超過癮呢~
▶︎ 牛舌超彈牙 咀嚼感十足 搭配蔥鹽或檸檬更好吃

🐮 菲力牛排佐香蒜奶油
▶︎ 沒有過多脂肪的菲力更能吃到肉味 搭配香蒜奶油意外地很重蒜香!

🥗 日本山藥櫛瓜野菇盛合
▶︎ 蔬菜盤都很特別 很少在燒烤吃到山藥同櫛瓜呢
▶︎ 三款菇再搭配自家秘製醬汁在錫紙中燒 吃到超飽但還是忍不住再吃一點~

🦪 法式奶油生蠔
▶︎ 生蠔大大隻 搭配奶油更香口~

🐚 日本帶子
▶︎ 輕輕一燒就能吃的刺身級帶子 最近帶子也太大一個OuO

🍚 真理丼
▶︎ 白飯上鋪滿生牛肉 生蛋黃 海膽 黑松露醬 魚子醬 等 果然這就是好吃的真理!
▶︎ 攪拌均勻後一口有甜有鹹有肉香有油香 層次感超豐富~ 可以自己再狂加松露醬lolll
▶︎ 聽說lunch可以只來吃真理丼 想encore!!
好味指數:●●●●●⭐

🍚 隱藏版真理丼
▶︎ hidden menu來啦! 隨緣吃到~ 海鮮版超精致 有帶子 甜蝦 海膽 蟹膏 三文魚籽 還有必不可少的蛋黃
▶︎ 比起招牌真理丼更加溫和 卻加添了一分鮮甜 似日料店會吃到的豪華蓋飯~

🍚 月見蔥花飯
▶︎ 生蛋黃搭配蔥花拌飯 看似簡單但其實亦很不錯!

2024-10-17 276 瀏覽
店名: 路易奇電力公司 地址: 灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖灣仔站C出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5路易奇電力公司係黎自台灣既過江龍餐廳,品質上乘,性價比高既牛肉係佢地既招牌款式,餐廳裝修簡潔有力,晚市有兩款套餐選擇,兩款套餐都有四款招牌嘅A5和牛,今次試左主打菲力牛排🥩套餐$598/位日本頂級A5和牛刺身❤️❤️❤️❤️哩款和牛刺身鮮味十足,不沾醬食的話,味道有香香薄薄既油脂味,沾醬既話口感則似非常新鮮既魚生🥰招牌極生牛肉佐帕瑪森起司 ❤️❤️❤️❤️哩款招牌極生牛肉佐帕瑪森起司,生牛肉已調味,配上帕瑪森起司,有種鹹香既感覺,再加上魚子醬,有奢華感😍日本頂級A5和牛月見金磚 ❤️❤️❤️❤️❤️和牛金磚配上月見汁,令到原本厚實既口感,再添上陣陣既香氣,入口香甜😋日本頂級A5和牛牛小排 ❤️❤️❤️❤️❤️牛小排鮮嫩多汁,A5油花超均勻,口感亦非常細膩🥳菲力牛排佐香蒜奶油❤️❤️❤️❤️❤️🧈店員會幫我哋燒,肉味濃郁嘅菲力牛扒配上香濃嘅醬汁,店員介紹為白飯小偷😗美國牛舌厚切 ❤️❤️❤️❤️❤️+$100店員介紹牛舌可以外焦內嫩,牛舌厚切充滿咬口,口感軟嫩juicy😍日本山藥•櫛瓜 ❤️❤️❤️❤️店員提醒
店名: 路易奇電力公司

🧈

美國牛舌厚切 ❤️❤️❤️❤️❤️
+$100

日本山藥•櫛瓜 ❤️❤️❤️❤️
店員提醒山藥燒至有網紋,就可以食用,食落口感非常爽脆,亦非常解膩,推薦一試😍

野菇盛合❤️❤️❤️❤️❤️
雖然主打牛,但野菇亦一啲都吾馬虎,味道驚喜地出色,十分鮮甜😗

法式奶油生蠔 ❤️❤️❤️❤️
生蠔🦪食落十分鮮甜,絕無腥臭味,非常新鮮☺️配上法式奶油整體口感非常嫰滑,而且肉汁充足😝

日本帶子 ❤️❤️❤️❤️❤️
店員提到為刺身級帶子,大家可選擇放落奶油生蠔🦪到一齊煮,或者放於爐邊燒,帶子肉質吾會散開,非常多汁🥰

天山茶 ❤️❤️❤️❤️
餐廳贈送,味道清香有陣麥香味,非常解膩😚

2024-10-11 551 瀏覽
去電力公司??!!老老實實,本人孤陋寡聞,以為幾個契妹帶我去電力公司💡做咩?唔通叫我幫手交電費💸?真係有眼不識泰山,路易奇電力公司 原來係一間嚟自台北嘅人氣燒肉店,人手現切日本頂級A5和牛🐃!連最懶嘅契妹都係山長水遠去到灣仔,一定好吸引😂。Set of 2 🔶️$998/🔷️$598 位🔶️🔷️日本頂級A5和牛刺身🔶️🔷️招牌極生牛肉佐帕瑪森起司🔶️🔷️日本頂級A5和牛月見金磚🔶️🔷️日本頂級A5和牛牛小排✨️A5和牛刺身肉質細嫩柔軟,毫無腥味,當中還帶有一絲清甜甘潤,果然係頂級貨色🤤。✨️牛肉佐帕瑪森起司吃起來口感滑順,清爽中帶著生牛肉結合起司的香氣😋。✨️A5和牛🐃表面煎至焦香,肉質非常柔軟油潤又juicy🥰,一口咬下,牛味及油香味爆出,點配少少海鹽,鮮甜倍增,令人回味無窮😍。🔶️日本A5頂級A5和牛莎朗🔶️日本頂級A5和牛夏多布里昂🔶️美國牛舌厚切🔷️菲力牛排佐香蒜奶油🔷️美國牛舌厚切之後兩個餐的主要差異在於貴啲個餐就繼續享用兩款A5和牛🐃,怕膩嘅可以選擇另一個餐🥰。🔶️🔷️日本山藥・櫛瓜🔶️🔷️野菇盛🔶️🔷️法式奶油生蠔🔶️🔷️日本帶子月見蔥花飯 +$20真理丼 +$140最後白飯🍚仲可以升级月見蔥花飯 或者 真理丼,其中真理

Set of 2 🔶️$998/🔷️$598 位

🔶️🔷️法式奶油生蠔
🔶️🔷️日本帶子

月見蔥花飯 +$20
真理丼 +$140

最後白飯🍚仲可以升级月見蔥花飯 或者 真理丼,其中真理丼入面有和牛🐃、海膽、黑松露和雞蛋,口感豐富又惹味😋。
其實我是慕名而去,早一日已經訂位,但未食就一肚氣走人,我覺得安排入座手法非常有問題。我是訂8:15。我8點去到負責帶位那個職員叫我們在大堂等等,當時我是第二pair客人到達,後來8.15 分已經有6pair客人在等入座。8.20左右開始逐pair安排入座,8.35還未安排我入坐(大堂已沒有其他客人等)。我深感不妙推門入去見那個帶位職員和前邊那pair人員落order,只是向我點頭我繼續等5分鐘還不見他出來今時今日呢種服務態度我接受唔到走人算吧。
2024-09-06 1015 瀏覽
期待已久嘅燒肉晚餐🤤呢間台灣過江龍係十大燒肉店第一名🥇,本身已經好出名,依家竟然喺香港都有得食🥰晚餐只做一個套餐,主推A5頂級和牛,唔同部位貫徹喺11道菜入邊😆最吸引一定係開頭嘅金磚同埋牛小排🤗成條放落口真係好爽🥹♥️點咗蛋黃之後食落冇咁油~ 兩款生牛肉同樣好出色,牛肉他他用咗多士載住超滿足!本身為打卡嗌原條牛舌,但原來佢顏值同埋味道都一流,輕輕燒到兩邊變色之後再展剪佢逐塊燒,連燒肉初丁都可以燒到🙌🏼最後叫埋加錢嘅真理丼,撈埋海膽嘅牛肉丼口感超豐富✨
2024-09-05 906 瀏覽
(*˘︶˘*).。..Luigi 路易奇電力公司.:*♡好喜歡這間電力公司!台灣過江龍十大日式燒肉店「Luigi 路易奇電力公司」落戶香港,餐廳裝修是簡約風,是我喜歡的Less is more的感覺。晚市有兩款燒肉套餐的完全是燒肉界的天花版!每一道肉都充滿驚喜!-招牌極生牛肉佐帕瑪森起司吃下去時綿密的生牛肉,加上帕瑪森芝士碎,厚多士入口,濃香的味道在口中綻放!-個人超喜愛這款頂級A5和牛刺身A5霜降油脂紋超美,入口又幼滑! 很有驚喜!!-日本頂級A5和牛月見金磚實在是太太太高質了吧!經火一燒油香爆發, 咬落肉滑多汁,點上蛋黃漿更見香滑我可以連續食很多件啊~還有不能錯過的頂級A5和牛牛小排脂紋幼而美美的, 燒香後入口即溶~-原條厚切牛舌整條拿去燒, 肉汁超豐富! 口感彈牙很一流。-特別推薦日本頂級A5和牛海膽卷簡單輕燒過的和牛結合海膽,兩者超Match 無得輸~-另外十分推薦真理丼生牛肉配以味道誘人的魚子醬、海膽和黑松露,果然是真理, 因為真理就是好吃~-由頭到尾都係精彩的盛宴套餐還有法式奶油生蠔和日本帶子奶油生蠔超好味的~帶子刺身級帶子輕輕一灸就OKAY!-夏多布里昂𝘾𝙝𝙖𝙩𝙚𝙖𝙪𝙗𝙧

(*˘︶˘*).。..Luigi 路易奇電力公司.:*♡

好喜歡這間電力公司!
晚市有兩款燒肉套餐的完全是燒肉界的天花版!
每一道肉都充滿驚喜!

個人超喜愛這款頂級A5和牛刺身

A5霜降油脂紋超美,入口又幼滑! 很有驚喜!!
日本頂級A5和牛月見金磚實在是太太太高質了吧!

經火一燒油香爆發,

咬落肉滑多汁,點上蛋黃漿更見香滑
我可以連續食很多件啊~

還有不能錯過的頂級A5和牛牛小排

脂紋幼而美美的, 燒香後入口即溶~
原條厚切牛舌整條拿去燒,

肉汁超豐富! 口感彈牙很一流。

特別推薦日本頂級A5和牛海膽卷

簡單輕燒過的和牛結合海膽,兩者超Match 無得輸~
另外十分推薦真理丼

生牛肉配以味道誘人的魚子醬、海膽和黑松露,

果然是真理, 因為真理就是好吃~
由頭到尾都係精彩的盛宴
套餐還有法式奶油生蠔和日本帶子

奶油生蠔超好味的~

帶子刺身級帶子輕輕一灸就OKAY!
夏多布里昂𝘾𝙝𝙖𝙩𝙚𝙖𝙪𝙗𝙧𝙞𝙖𝙣𝙙稀部位 肉質柔嫩!

莎朗𝙎𝙩𝙧𝙞𝙥𝙡𝙤𝙞𝙣油脂感滿滿!

除了A5和牛肉之外套餐還有日本山藥同櫛瓜

個人覺得這裡每啖都是幸福的感覺!
下次要再來品嚐其他天花版的A5 肉肉~

路易奇電力公司
灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖
2024-08-30 754 瀏覽
🚩路易奇電力公司電力公司唔係發電咁簡單ฅ՞•ﻌ•՞ฅ依度仲可以嘆和牛|簡直就係幫我嘅人生充滿電✧◝(⁰▿⁰)◜✧晚市大概分左兩個套餐簡單啲黎講就係全A5套餐同半A5套餐〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈Set of 2 $598/$998 ppl-----以下菜色兩個價錢都可以享用到-------✨日本頂級A5和牛刺身將和牛切成魚生咁嘅薄片|先吃原味 再配搭芥末醬油根本上入口即溶|牛肉片充滿油感٩(๑´3`๑)۶✨招牌極生牛肉佐帕瑪森起司絕對係本日MVP‼️多士烘得香脆|略帶甜味生牛肉有濃濃的黑椒味|起司滲透係生牛肉當中✨日本頂級A5和牛月見金磚超厚身嘅一切(●⁰౪⁰●)配搭蛋黃增加整體嘅黏稠感✨日本頂級A5和牛牛小排油脂十足|下爐會瘋狂搶火的程度入口根本唔需要咬|油汁直沖喉嚨✨日本山藥・櫛瓜✨野菇盛合食左咁多肉肉需要食啲菜解解膩燒山藥好少見|入口脆甜又帶輕微黏性✨法式奶油生蠔✨日本帶子奶油生蠔醬汁配搭得好好|濃得黎又唔會蓋過生蠔味帶子採用刺身級|基本上輕輕一灸就食得✨月見蔥花飯✨真理丼套餐仲跟每人一位飯ლ( • ̀ω•́ )っ前者有蔥味清香|恰好可以中和和牛嘅膩感後者加入魚籽松露|由頭到尾都係緊
🚩路易奇電力公司

絕對係本日MVP‼️
多士烘得香脆|略帶甜味
生牛肉有濃濃的黑椒味|起司滲透係生牛肉當中

✨日本頂級A5和牛月見金磚
超厚身嘅一切(●⁰౪⁰●)
配搭蛋黃增加整體嘅黏稠感

✨真理丼
套餐仲跟每人一位飯ლ( • ̀ω•́ )っ
前者有蔥味清香|恰好可以中和和牛嘅膩感
後者加入魚籽松露|由頭到尾都係緊緻盛宴

------------以下菜色為$998套餐----------
🧡日本A5頂級A5和牛莎朗
🧡日本頂級A5和牛夏多布里昂
🧡美國牛舌厚切

------------以下菜色為$598套餐----------
💜菲力牛排佐香蒜奶油
💜美國牛舌厚切
前面已經食左幾款A5和牛料理
如果大家食唔到咁多油花嘅肉|就可以簡依個套餐( *´◒`*)
香蒜奶油超濃郁|菲力牛排都好軟淋
兩者夾埋就好似牛肉跌左落蒜汁三日三夜先救返上黎咁

餐廳仲提供左多款本地特色手工啤
麻辣味|咸檸味嘅啤酒你又試過未(≖ᴗ≖๑)