2024-07-11 313 瀏覽
最近,高檔的日式燒肉過江龍餐廳又多一間了,地點在灣仔頭駱克道 - 路易奇電力公司,一間本店在台北的台灣過江龍,是當地十大日式燒肉店之一。從店名看好像與吃有點格格不入,店主人就是在漫不經意之下改了店名,讓食客們容易引起注意。這是台灣人定店名的喜好,但為何店主人要用這字命名,確是有點其妙只有他們才知道。可能這是燒肉店,吃了肉就會充滿能量,這餐廳就仿如一間電力公司,源源不絕地供應能量吧。姑勿論如何,好吃的出品,就能戰勝一切誤會了。今晚三人行吃的是他們兩個的A5級和牛燒肉套餐 - 和牛而炙Wagyu Flame、和牛而立 We will Wagyu。這兩個餐今晚主打全部的牛肉是日本頂級A5和牛,肉質細嫩油花均勻油脂豐富的,好肉之士必定心滿意足。打頭陣的是頂級A5和牛刺身,牛刺身我是第一次吃,薄薄的一片,入口即時溶化,分別伴以這店由台灣直送的醬汁和一片直接入口不加調味,算是我第一次嚐到和牛刺身原來是一道頂級美味。招牌極生牛肉佐帕瑪起司,又是A5和牛他他,放在烘脆了的多士上,帕瑪臣芝士磨得很幼細,加入了魚子醬帶來的咸香,再一次吃生牛肉,讓燒烤之前味蕾直接的嚐鮮。跟住燒烤正式一連串的展開,先燒的是美

跟住燒烤正式一連串的展開,先燒的是美國厚切和牛舌,和牛以腍滑為主要,和牛舌也是一樣.....腍。
A5和牛月見金磚,月見是雞蛋的意思,燒過的一口和牛再伴以黑松露蛋液,是壽喜燒的吃法.....滑。
跟住燒的是松阪豚和松阪雞,吃和牛不需用牙力,這豚與雞的間場就讓牙齒有點咬口。
再燒的全是厚切的A5和牛,有和牛小排、和牛夏多布里昂、美國醬漬封門柳、和牛莎朗,建議用大火高溫去燒鎖住肉裡的肉汁。
和牛而立這個餐還有日式刺身帶子,一啖一口或細火燒一燒才吃亦美味。
法式奶油生蠔要讚的是這個法式奶油,濃香得來不會覺得肥膩,加入生蠔之鮮甜,來碗珍珠米飯就更好。
不過一定要添加他們的丼 - 月見蔥花飯和真理丼。
最後要讚一讚店員的服務,不但在講解每樣牛的好處優點,也細心觀察客人的需要,主動和殷勤。我不常讚餐廳侍應,但這店的那位店員是實至名歸。總括這間不愧是一間高級的食肆,環境、出品、甚至招呼,這餐廳與今晚吃的和牛一樣,都是頂級。
2024-06-30
位於灣仔嘅路易奇電力公司係一家日式燒肉店,源自台北,主打日本頂級A5和牛!餐廳供應多款由台灣直送嘅調味料,啱晒鍾意mix & match嘅我!日本頂級A5和牛刺身|招牌極生牛肉佐帕瑪森起司齋食已經充分咁感受到由和牛油脂帶來嘅甘甜味,勁正!可配搭醬油 & wasabi增添鮮味!用自助區嘅黑松露醬嚟增香都唔錯架!爆芝嘅生牛肉他他多士,口感出奇地輕盈,仲好好味!日本頂級和牛牛小排|日本頂級和牛月見金磚|美國厚切牛舌肉品嘅質素真係冇得彈!牛小排極多油花勁肥美軟嫩!月見金磚嚟一個類似壽喜燒嘅風格,dip蛋黃食滋味濃郁!厚切牛舌輕鬆燒至香口惹味!真理丼和牛、海膽、魚子、黑松露、蛋黃,真係極盡奢華!美國醬漬封門柳|法式奶油生蠔|日本刺身帶子套餐包含醬香濃郁嘅封門柳!又滑又香嘅牛油生蠔!仲有鮮甜嘅刺身級帶子!海鮮類配搭昆布漬可大幅提升鮮味!松阪豚|雞腿肉|櫛瓜|日本山藥豬同雞嘅質素都唔錯!厚切嘅蔬菜勁易燒,可以DIY明太子山藥!少爺墨啤供應多款手工啤、日本生啤、清酒等,為大家叉足電!

日本頂級A5和牛刺身|招牌極生牛肉佐帕瑪森起司

日本頂級和牛牛小排|日本頂級和牛月見金磚|美國厚切牛舌

真理丼
和牛、海膽、魚子、黑松露、蛋黃,真係極盡奢華!

美國醬漬封門柳|法式奶油生蠔|日本刺身帶子

松阪豚|雞腿肉|櫛瓜|日本山藥

少爺墨啤
供應多款手工啤、日本生啤、清酒等,為大家叉足電!
台灣燒肉店名店 「路易奇電力公司 」 終於係香港開分店 要食一次 。 全店只有6枱 一定要book位呀。 餐廳環境舒適 裝修簡約風 服務一流 細心介紹食材 講解各種肉燒嘅方法👍🏻 我地叫左「we will wagyu 和牛而立」set . 套餐非常豐富 包括超過10道菜 非常高質😋🔥💫店內自助調味料吧 都好特別 大部份都係台灣製造直送。 最特別係油封大蒜,鹽昆布,黑松露醬,柚子燒肉醬 配燒肉一流👍🏻- 🍽️ 和牛而立set MIN 2PAX $ 598pp 🍽️-🐮日本頂級A5和牛刺身 和牛刺身新鮮 好嫩滑 一啲腥味都冇 質感同新鮮魚刺身好似😀🐮招牌極生牛肉佐魚子醬帕瑪森起司 賣相吸引 香香嘅魚子醬同芝士味配生牛肉 口味非常豐富 麵包脆脆又超軟熟 好特別❣️🐮日本頂級A5和牛牛小排牛小排牛味香濃 口感軟滑 油脂分布平均 🐮日本極級A5和牛見金磚金磚油份最重 有少少入口溶 配埋醬汁 又吾油膩🧡🐮美國厚切牛舌牛舌好厚身 一啲都吾韌 燒到脆口又爽口  🐮菲力牛排佐香蒜奶油 菲力牛排非常厚身 但肉質相當軟滑 配上香蒜奶油醬汁 掛汁效果一流 ❤️🐮美國醬漬封門柳封門柳肉質軟淋 調味香濃 😋

🐮日本頂級A5和牛刺身

牛舌好厚身 一啲都吾韌 燒到脆口又爽口

🐮菲力牛排佐香蒜奶油

🐮美國醬漬封門柳
封門柳肉質軟淋 調味香濃 😋

🐷🐥日本雞松板 , 松板豬
松板豬肉質 口感非常爽口彈牙 本身冇調味 配小小醬料都已經香味十足 👍🏻

🍥日本刺身帶子
帶子新鮮香甜 沾了小許黑松露醬更好味

🦪法式奶油生蠔
生蠔非常新鮮 吾洗燒得太熟 質感爽甜 奶油醬勁香濃

🥗日本山藥&櫛瓜
🍄野菇盛合

🍱真理丼
真理丼材料豐富 帶海膽 生牛肉 黑松露 蛋黃 黑松味勁香 生牛肉軟滑 配上丼飯 飽足感十足👍🏻💖

台灣知名「路易奇電力公司」進軍香港,首間海外分店原來就係香港!作為燒肉界既愛好者一定要試一試,佢地主打日式燒肉文化,單單以日本A5和牛己經夠哂震攝眼球,你諗下和牛入口果下就好似比卡超終於進化做雷超一樣,幾咁鮮明幾咁出眾!👇🏻📌WE WILL WAGYU 和牛而立 - $598/Head▪️ 刺 身 -▫️「日本頂級A5和牛刺身」就咁睇油花十足,入口細嫩有彈性,先試一塊原味,之後果d可以點醬油同wasabi,再吊一吊牛既鮮味出黎,超級好食。▫️「招牌極生牛肉佐帕瑪森起司」將牛肉他他配搭Parmesan芝士、黑魚子放係多士上面,一啖過食到牛肉既鮮味之餘,仲帶芝士既惹味感,正!▫️「法式奶油生蠔」建議先係爐到煮到滾先,生蠔食落會更加肥美爽彈,蠔既鮮味更加迫到出黎,加埋奶油,口感特別滑溜。▫️「日本刺身帶子」同樣每邊燒一燒到外層帶少少脆口,裡面保持刺身既爽滑口感,咁樣食特別出色!▪️ 烤 肉 - ▫️「日本頂級A5和牛月見金磚」外形真係好似舊磚咁,大概每邊燒分零鐘,保持到medium程度,再撈埋日本蛋一齊食,牛味加蛋味結合,做到完美比例。▫️「日本頂級A5和牛牛小排」油花夠哂搶眼,牛肉質感嫩滑而且牛味香濃,極
作為燒肉界既愛好者一定要試一試,佢地主打日式燒肉文化,
單單以日本A5和牛己經夠哂震攝眼球,你諗下和牛入口果下
就好似比卡超終於進化做雷超一樣,幾咁鮮明幾咁出眾!👇🏻
▪️ 刺 身 -
之後果d可以點醬油wasabi,再吊一吊牛既鮮味出黎,超級好食。
日本刺身帶子
▫️「招牌極生牛肉佐帕瑪森起司」將牛肉他他配搭Parmesan芝士黑魚子
招牌極生牛肉佐帕瑪森起司
既鮮味更加迫到出黎,加埋奶油,口感特別滑溜。
法式奶油生蠔
▫️「日本刺身帶子」同樣每邊燒一燒到外層帶少少脆口,
裡面保持刺身既爽滑口感,咁樣食特別出色!
▪️ 烤 肉 -
日本山藥、櫛瓜
▫️「日本頂級A5和牛牛小排」油花夠哂搶眼,牛肉質感嫩滑而且牛味香濃,極度滿足。
日本頂級和牛A5和牛莎朗
▫️「美國醬漬封門柳」肉質鮮嫩多汁,加埋醬油滲透到相當入味,口感更加豐富。
日本頂級和牛A5和牛莎朗
▫️「美國厚切牛舌加$100可以追加個牛舌,淡淡既鹹香甘脆,入口係超級彈牙。
日本頂級A5和牛月見金磚
▫️「日本頂級和牛A5和牛莎朗加$365有一份絕世既和牛西冷位置,
size係相當觸目,staff教落分兩次燒,第一燒到表面grilled mark
美國厚切牛舌
再rest分零鐘,再切開燒第二次,咁樣入口做到外層焦香,
而且口腔散發住滿滿既油香,絕對係超值!
▪️ 蔬 菜 -
▫️「日本山藥」食落好軟糯,煎到帶點外層香脆,特別好食。
▫️「櫛瓜」就算燒到裡面帶軟綿,裡面水份仍然保持到,夠哂juicy。
真理丼
▫️「野菇盛合」額外加$70就有一個野菇set,當中包括秀珍菇雞脾菇金菇
成兜擺係烤爐煮到滾,d野菌吸收哂醬汁精華,惹味到不得了!
日本頂級A5和牛刺身
▪️ 丼 飯 -
野菇盛合
▫️ 「真理丼」個SET本身包左珍珠飯,我就+左$140轉左呢個真理丼
當中包括A5和牛他他海膽黑魚子松露,成個丼飯充滿住唔同層次既
鹹香味,口感相當豐富,兩個人share份量岩岩好,值得一試。
日本頂級A5和牛牛小排
2024-07-04
15 分鐘 (堂食)
日本刺身帶子
日本頂級A5和牛牛小排
  • 日本山藥
  • 櫛瓜
2024-07-05 119 瀏覽
呢間台灣既過江龍烤肉真心大推, 2人套餐包括左多款A5和牛、刺身級帶子同蠔. 每一道菜職員都會細心講解, 而且每一款肉質都非常有質素, 性價比極高.💵 WE WILL WAGYU $598pp醬料bar枱有多款由台灣直送餐廳特製既配菜供客人襯托牛肉, 例如油封大蒜, 仲有黑松露都係任點.🍽️ 日本頂級A5和牛刺身第一片可以先試原味, 感受和牛豐盈既油脂香, 之後可以再沾wasabi醬油配襯🍽️ 招牌極生牛肉佐帕馬森起司生牛肉上面刨上大量巴馬臣芝士, 為牛肉添加一份咸香, 再加上軟綿既厚切麵包. 🍽️ 日本A5和牛月見金磚 月見金磚屬極厚切, 但仍然一啲都唔韌, 相反地因為油脂豐富, 呈淺粉紅色, 所以肉質軟嫩, 沾上蛋汁後味道更豐富.🍽️ A5和牛牛小排 |厚切牛舌牛小排雪花均勻, 入口即溶, 燒過後油脂香更什, 厚切牛舌則入口爽嫩, 牛味香濃🍽️ 菲力牛排佐香蒜奶油先微烤牛排4邊, 然後剪成一口size放入香蒜奶油中, 牛排肉質軟腍, 加入奶油後令牛排更juicy而且蒜香味十足.🍽️ 美國醬漬封門柳 醬漬味濃郁, 醃製過後,肉質亦特別軟腍🍽️ 日本雞松板| 松板豚豚肉爽口, 感覺有小小似豬頸肉.

💵 WE WILL WAGYU $598pp

🍽️ 日本頂級A5和牛刺身

🍽️ 招牌極生牛肉佐帕馬森起司

🍽️ 日本A5和牛月見金磚

🍽️ A5和牛牛小排 |厚切牛舌

🍽️ 菲力牛排佐香蒜奶油

🍽️ 美國醬漬封門柳
醬漬味濃郁, 醃製過後,肉質亦特別軟腍

🍽️ 日本雞松板| 松板豚
豚肉爽口, 感覺有小小似豬頸肉. 雞松板無論燒幾耐肉質都仍然keep住嫩滑.

🍽️ 法式奶油生蠔|日本刺身帶子

🍽️ 山藥|櫛瓜|野菇盛合

🍽️ 真理丼
丼飯入面包括左牛肉他他、蛋黃、黑松露、海膽, 非常豐富.

前排同個台灣黎嘅同事傾開,先知原來灣仔呢間「路易奇電力公司」係台灣好出名嘅過江龍,以食燒和牛聞名嘅。咁梗係要帶我食肉獸女朋友黎試下啦!餐廳位於地鐵站C出口附近,好方便嘅。呢度嘅門面同裝修都俾人高級餐廳嘅感覺,入到去唔會有油煙味。另外呢度嘅店員服務態度殷勤,值得一讚!餐廳當晚有兩款dinner menu:以下係部份當晚食左嘅食物:「A5和牛海膽卷」:賣相一流,塊A5和牛同埋海膽一入口即溶,和牛嘅牛味同海膽嘅鮮甜喺口裡面碰撞,可以話係味蕾上嘅一大享受!「A5和牛刺身」:第一次食和牛刺身,原以為會血淋淋好腥,但原來口感同味道都有啲似拖羅刺身!可能因為兩者都係油香滿滿!「生牛肉佐帕瑪森起司」:造型好靚,啲生牛肉他他口感好好,而啲芝士非常香!唔怪得呢道小食係店家嘅招牌!「厚切牛舌、牛月見金磚、A5和牛牛小排」:三款牛各有特色,但都係牛味十足!最正係餐廳提供多款醬汁同埋調味品,可以自由選配!「美國醬漬封門柳」:本身已經調得好入味,而且肉質好juicy。好適合用來燒肉!「生蠔、帶子」:兩者都好大隻,放落去秘制醬汁一齊燒,熱辣辣食好鮮甜呀!「野菇盛合」:大大兜,有好幾款菇類選色。個人最鍾意呢度嘅金菇夠

餐廳當晚有兩款dinner menu:

以下係部份當晚食左嘅食物:

「野菇盛合」:大大兜,有好幾款菇類選色。個人最鍾意呢度嘅金菇夠爽口!

總結:果然係台灣知名品牌過江龍,食物質素同埋環境都係一流,絕對值得推薦!

餐廳係來自台北過江龍燒肉店@luigi.fire_hk,主打頂級A5和牛🥩😋晚市有2個set,分別係$988 Wagyu Flame $998 同$598 We Will Wagyu,每款都有至少10樣招牌items,前者大部份都係日本頂級A5和牛items,而另一個set可以試埋雞同豬肉😆————————————————————⭐️Wagyu Flame $988 p.p-日本頂級A5和牛夏多布里昂-美國厚切牛舌-野菇盛合-日本刺身帶子佐海膽✨-日本頂級A5和牛刺身-招牌極生牛肉佐帕瑪森起司✨-日本頂級A5和牛月見金磚✨-日本頂級A5和牛牛小排-美國醬漬封門柳-日本頂級A5和牛老饕 (+$385)✨-法式奶油生蠔✨-日本山藥-櫛瓜-真理丼(+$140)😍‼️餐廳設自助醬料區,多款調味有黑松露、鹽、昆布、薑蔥蒜、柚子汁等等😆夏多布里昂 Chateaubria肉質嫩重牛香🥰牛舌爽彈有咬口😋和牛金磚油脂豐富,沾上松露生蛋黃醬更香口😍‼️另外我地仲升級咗極限量供應嘅A5和牛老饕,係rib eye嘅精華部位,數量稀少,肉質嫩口好juicy!前菜嘅招牌極生牛肉佐帕瑪森起司同樣有驚喜!烘脆嘅多士加上鮮嫩
⭐️Wagyu Flame $988 p.p

-法式奶油生蠔✨
-日本山藥
-櫛瓜
-真理丼(+$140)😍‼️

前菜嘅招牌極生牛肉佐帕瑪森起司同樣有驚喜!烘脆嘅多士加上鮮嫩嘅生牛肉同魚子醬同芝士,鹹香十足🤭

除咗牛肉之外,帶子同生蠔都好有水準~帶子味道鮮甜,奶油生蠔忌廉香重,剩返嘅奶油我仲用埋嚟撈飯🤣

食完肉一定要升級食埋真理丼‼️🥰鋪滿生和牛他他、魚子醬,海膽同蛋黃,撈勻一齊食超正!!🤩
———————————————————————
———————————————————————
📍 路易奇電力公司 @luigi.fire_hk
灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖
2024-06-29 62 瀏覽
朋友遠到而來, 又係帶佢食好西嘅時間, 喺灣仔返工時見到駱克道萬通保險大廈地下有間台北燒肉名店 Luigi電力公司. 主打性價比高嘅日本頂級A5和牛燒肉。晚餐有幾款, 我地就揀左牛, 雞, 豬, 海鮮都有嘅We will wagyu 和牛而立.招牌生牛肉佐魚子醬柏馬森起司 - 將柏馬森起司碎末灑在生牛肉表面,然後淋上適量的魚子醬, 非常開胃.日本頂級A5和牛刺身 - 和牛肉質非常細嫩多汁,肉質紋理細膩均勻,脂肪分布極為豐富。日本頂級A5和牛月見金磚 - 肉質軟嫩多汁以及脂肪嘅香甜醇厚。日本頂級A5和牛牛小排 - 牛小排部位極具嫩滑多汁嘅特點, 極其嫩滑, 口感豐富多層次美國醬漬封門柳 - 封門柳浸泡在調製好的醬汁中進行醬漬, 保留封門柳的風味, 醬汁的濃郁香甜.法式奶油生蠔 - 生蠔有獨特嘅海鮮香氣和濃郁嘅鮮甜味道, 加上奶油嘅濃郁, 造出一種非常鮮美的風味日本生藥及櫛瓜 - 日本生藥帶有一種清新淡雅的香氣, 櫛瓜的口感非常脆嫩,入口即化. 滷肉飯 - -肉質軟嫩多汁,醬汁濃郁鮮香,米飯鬆軟帶甜,整體口感滑順.松板豚 - 松板豚嘅肉質非常嫩滑,纖維細膩, 富含肉汁,十分嫩嫩的口感日本

日本松板雞 - 松板雞嘅肉色呈現出柔和的雪白色,肌肉豐滿緊實, 人口爽口彈牙.
2024-06-28 80 瀏覽
考完試, 又係要對自己好D嘅時侯, 聽台灣同事講, 如果去台灣一定要去台北十大燒肉名店之一 “路易奇電力公司” 食返餐. 其實又唔洗去到台灣嘅, 原來佢地已經黎左香港啦. 餐廳座落灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下.店員細心介紹每款菜式, 禮貌周到, 值得讚賞. 晚餐簡單有幾款主打, WagyuFlame 和牛而灸, We Will Wagyu 和牛而立. 我地就揀左We Will Wagyu 和牛而立. 因為WagyuFlame 差不多係全牛, 我地就想食埋豬同雞, 所以就撩左We Will Wagyu 和牛而立.招牌生牛肉佐魚子醬柏馬森起司 - 柏馬森起司的咸香氣能夠平衡魚子醬嘅鮮甜味, 生牛肉配佐魚子醬夠哂奢華日本頂級A5和牛刺身 - 選用最新鮮嘅和牛做刺身, 薄切, 突顯出肉質的軟嫩口感。口感軟嫩,入口即化, 肉質濃郁甘甜。日本頂級A5和牛月見金磚 - A5 級和牛肉切成正方形的小塊, 牛肉的濃郁鮮美, 配上香蒜味道豐富.日本頂級A5和牛牛小排 - 牛小排肉質細膩柔軟,脂肪分布均勻,口感極為香郁濃厚.美國醬漬封門柳 - 經過醬漬後, 封門柳變得酸甜可口, 口感脆爽鮮美.法式奶

法式奶油生蠔 - 肉質鮮美多汁, 奶油嘅濃郁, 令整個口感更加細緻.

日本生藥及櫛瓜 - 日本生藥有著獨特嘅芳香和味道, 非常脆嫩,入口即化, ,帶有淡淡嘅清甜和微微嘅苦味.

滷肉飯 - 醬汁鹹中帶甜, 醬汁豐富濃郁, 米飯鬆軟香甜, 配上蛋味香濃雞蛋, 超正.

松板豚 - 松板豚的味道非常清爽, 咬起來有彈牙的口感.

日本松板雞 - 松板雞的肉質細緻柔軟,入口即化,散發出豐富的鮮美香氣。
2024-06-24 92 瀏覽
『牛肉好高質,店員仲會教埋我地每舊肉點燒最好味!』⁡最初俾佢地個名迷惑,「路易奇電力公司」點解會同燒肉有關😂原來係台灣過江龍,店內得六張枱環境夠安靜舒服,同台灣一樣有自助配料區,醬汁同幾種鹽都係餐廳自己調製,燒肉汁會係偏甜路線~餐單有兩款選擇,一款係Wagyu Flame主要係食牛,另一款係We Will Wagyu就有牛雞豬👅牛魔王當然直衝第一款啦!⁡————————————————————■ Wagyu Flame (HKD998p.p) 1️⃣ 日本頂級A5和牛刺身2️⃣ 招牌極生牛肉佐魚子醬帕瑪森起司✨超鍾意呢個多士!酥脆麵包配上鹹香牛肉他他他,芝士香氣蔓延口腔,好好味⁡3️⃣ 日本頂級A5和牛月見金磚油份重,配月見汁啱啱好⁡4️⃣ 日本頂級A5和牛牛小排✨牛小排肉味濃郁,肉質柔軟⁡5️⃣ 日本頂級A5和牛莎朗超厚身的Striploin,要燒脆表面rest幾分鐘,剪成細塊再燒。肉質紥實油份頗高,幾香口⁡6️⃣ 日本頂級A5和牛夏多布里昂✨同上面Striploin一樣係厚切的Chateaubriand,肉質超級細嫩,肉味相對清淡d⁡7️⃣ 美國厚切牛舌✨ 厚切牛舌燒完仲好多汁⁡8️⃣ 美國醬漬封門柳醃製過的封門
『牛肉好高質,店員仲會教埋我地每舊肉點燒最好味!』

————————————————————
■ Wagyu Flame (HKD998p.p)
1️⃣ 日本頂級A5和牛刺身
2️⃣ 招牌極生牛肉佐魚子醬帕瑪森起司✨

3️⃣ 日本頂級A5和牛月見金磚
油份重,配月見汁啱啱好

4️⃣ 日本頂級A5和牛牛小排✨
牛小排肉味濃郁,肉質柔軟

5️⃣ 日本頂級A5和牛莎朗

6️⃣ 日本頂級A5和牛夏多布里昂✨

7️⃣ 美國厚切牛舌✨
厚切牛舌燒完仲好多汁

8️⃣ 美國醬漬封門柳
醃製過的封門柳味道最濃,建議最後食

9️⃣ 日本刺身帶子佐海膽
🔟 法式奶油生蠔
1️⃣1️⃣ 野菇盛合
1️⃣2️⃣ 日本山藥&櫛瓜

■ 真理丼(+HKD140)
本身餐單配白飯,加左HKD140升級左真理丼,有和牛他他、海膽、魚子醬,超級滿足!

■ 日本頂級A5和牛海膽卷 (+HKD255)
有d奢侈嘅和牛海膽卷,和牛柔軟配上幼滑海膽,呢個組合唔會錯,不過小貴🙈

♣️ 路易奇電力公司
☌ 灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖

回頭率:🌕🌕🌕🌖🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
份量: 🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
Luigi一直都以日本A5和牛為主打原來香港灣仔都有分店到埗後發現⋯搵唔到門口入?😂笑原來入口位於萬通保險大廈內禮賓櫃位旁邊有一道暗門 推開就是烤肉店城市內有尋幽探秘感覺進店的一刻⋯店內裝潢乾淨簡潔 只有6張枱看來會有專人服侍吧☺️晚餐有兩款和牛烤肉餐選了「WE WILL WAGYU 和牛而立」@ $598 兩位起用餐是夜同frd子🙆🏻‍♀️兩個女仔🙆🏻‍♀️烤肉晚餐肥美的A5和牛 我們吃得停不了口 份量非常足夠🔸菲力牛扒佐香蒜奶油🔸美國厚切牛舌(+$100)🔸松阪豚🔸日本刺身帶子🔹日本頂級A5和牛刺身🔹招牌極生牛肉佐帕瑪森起司🔹日本頂級A5和牛月見金磚🔹日本頂級A5和牛牛小排🔹美國醬漬封門柳🔹法國奶油生蠔🔹日本山藥🔹櫛瓜🔹真理丼(+$140)和牛油花分佈均勻 每一口都肥美嫩滑 燒肉更是入口即化,牛肉鮮味 只需要少少鹽調味 已是最好的選擇,如果沾上店家自調的燒肉汁 更添絲絲日式風味套餐內除了烤肉主題 更加入其他元素在內,譬如和牛刺身和生牛肉他他多士等料理菜式,又會有生蠔帶子,更有日本山藥 櫛瓜般蔬菜類 可以清一清味蕾 口感上帶來更多變調飯亦另外升級了真理丼,和牛他他+松露醬+魚子醬+海膽+蛋
Luigi一直都以日本A5和牛為主打
原來香港灣仔都有分店
到埗後發現⋯搵唔到門口入?😂笑

原來入口位於萬通保險大廈內

晚餐有兩款和牛烤肉餐
是夜同frd子🙆🏻‍♀️兩個女仔🙆🏻‍♀️烤肉晚餐
肥美的A5和牛 我們吃得停不了口 份量非常足夠

🔸菲力牛扒佐香蒜奶油
🔸美國厚切牛舌(+$100)
🔸松阪豚

🔹美國醬漬封門柳
🔹法國奶油生蠔
🔹日本山藥
🔹櫛瓜
🔹真理丼(+$140)

飯亦另外升級了真理丼,和牛他他+松露醬+魚子醬+海膽+蛋黃 很高級的喔!

驚喜的❤️店家提供了香港本地啤酒少爺啤及不同味道的highball選擇

有代燒服務 當然亦可以選擇自己燒,如果選擇自己燒 店員哥哥都會在旁邊貼心留意,值得一提:店員哥哥服務一流 詳盡介紹又細心
2024-06-20
❝香港最抵食‼️🔥超高質~很滿意的高級和牛日式燒肉店🐮全店只有六枱😳✨GO BOOK NOW!💨❞台北過江龍@luigi.fire_hk (個名好有趣完全聽唔出係燒肉店!) 係一間sell性價比高的高級和牛燒肉店🐮😚呢個級數既A5和牛+呢個價錢 比起香港同類型燒肉店般講 真係抵食到爛!!😳(類似體驗/質素+價錢要數回我在東京別過的🥹)晚市有2個set✨分別𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙁𝙡𝙖𝙢𝙚 $998同𝙒𝙚 𝙒𝙞𝙡𝙡 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 $598‼️各有至少10樣招牌items😍分別在於𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙁𝙡𝙖𝙢𝙚專攻牛 仲要係日本頂級A5和牛items!✌🏻另一set會有齊牛雞豚~一場黎到我地當然一心想食和牛 所以我地揀左𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙁𝙡𝙖𝙢𝙚🥳餐廳會提供一張燒肉說明書/手冊📖清楚說明每一款牛點燒 保證就算自己燒都做到最專業最好既食法!!😋🔥夏多布里昂𝘾𝙝𝙖𝙩𝙚𝙖𝙪𝙗𝙧𝙞𝙖𝙣𝙙係最稀有優質既部位 肉質柔嫩重牛香!另外牛小排𝙎𝙝𝙤𝙧𝙩 𝙍𝙞𝙗𝙨同莎朗𝙎𝙩𝙧𝙞𝙥𝙡𝙤𝙞𝙣油脂感滿滿入口即化😳金磚沾松露生蛋黃醬好軟滑香口!基本上全部牛既款都超高質 一睇就知係靚牛🥹❤️另外升級了的真理丼超!好!食‼️🥰鋪滿了生和牛他他, 魚子醬

招牌極生牛肉佐魚子醬帕瑪森起司
和牛刺身

和牛海膽卷

另外升級了的真理丼超!好!食‼️🥰鋪滿了生和牛他他, 魚子醬, 海膽同蛋黃✨超高級! 可配餐廳自助醬料區既多款調味 有黑松露 鹽昆布 辣椒粉 鹽蔥等等~

生蠔帶子

生蠔同帶子都好新鮮 個奶油醬勁好食!🤤內含特別材料(㊙️我唔係度講啦~)用佢黎撈埋其他蔬菜都好夾😋菇菇既醬汁都好好食😍

最後講埋呢度既酒精飲品都好得!有多款特色口味既本地手工啤🍺亦有好多特別味既highball/ vodka mix 鹹檸, 麻辣薑, 柚子等等 都係$58-68完全唔貴 酒鬼啱晒!🤪

🐮🔥𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝙁𝙡𝙖𝙢𝙚 $998 (4.5/5)
▪️日本頂級A5和牛刺身
▪️法式奶油生蠔
▪️野菇盛合
▪️日本山藥 & 櫛瓜
𝙐𝙥𝙜𝙧𝙖𝙙𝙚 / 𝘼𝙙𝙙-𝙤𝙣:
▪️真理丼 +$140 (本身套餐包白飯) (5/5)
▪️日本頂級A5和牛海膽卷 +$255 (4/5)

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍路易奇電力公司
灣仔駱克道33號萬通保險大廈地下B號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_灣仔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_steak #joys_yakiniku #joys_日本菜
招牌極生牛肉佐魚子醬帕瑪森起司
和牛刺身
和牛海膽卷
生蠔帶子
2024-06-14 111 瀏覽
這家名字那麼特別的餐廳原來來自台灣的和牛燒肉店🤣 調味料等都是由台灣直送!! 今次試了極豐富的晚市和牛套餐,有八款不同吃法的牛肉、野菜、海鮮,丼飯🥰 牛肉質素很高,只加少許鹽已經好好吃🧂厚切牛舌juicy☺️ A5和牛油花平均,油脂比例高,滿口油香🐮月見金磚其實是以牛排粒蘸上松露蛋黃😚 其中最喜歡Chateaubriand! 牛柳最中間的部位,脂肪不多,但口感很柔軟,重肉味🥩還追加了新品和牛海膽卷😋升級的真理丼其實是牛肉他他、黑松露、魚子醬、海膽、蛋黃組成的丼飯😈 這合組合沒可能不好吃啦🍚不過覺得松露醬的份量可以調低,味道會更平衡!

月見金磚其實是以牛排粒蘸上松露蛋黃😚

還追加了新品和牛海膽卷😋

Luigi 路易奇電力公司午市定食套餐$100起,就可以品嚐到高質素的燒肉,CP值超高。主打的A5和牛真係入口即化,有返左日本的感覺😆😍 我叫的是午市套餐的A5和牛牛小排。套餐280的價錢還包括松坂豬、牛油燒蠔、帶子、蔬菜和一個白飯。豬肉都好肥美。海鮮好新鮮。我另外價錢叫了一個厚切和牛牛舌,第一次吃到這麽好吃的牛舌!好嫩滑路易奇獨家自製的日式經典燒肉醬和鹽,有好好的襯托了燒肉的味道。白飯可以升級:我升級成令人驚喜的月見飯,一定要加10蚊叫啊!滿滿的葱和蛋黃配燒肉相當好吃。想吃高級又划算的燒肉可以來這裏,全部食物都好出色,令人滿意。

牛油燒蠔

厚切和牛牛舌

滿滿的葱和蛋黃配燒肉相當好吃。
想吃高級又划算的燒肉可以來這裏,
A5和牛牛小排

全部食物都好出色,令人滿意。
午餐
A5和牛牛小排
來 自 台 北 嘅 過 江 龍 人 氣 日 式 燒 肉 店 🐮 去開台北嘅朋友仔相信對依間人氣燒肉名店一啲都唔陌生 海外首間分店今年終於喺香港開咗🎊  唔想諗所以揀咗set menu set menu都有兩款 一款專食牛肉🥩 另一款就牛肉雞肉豬肉都有👏🏽 A5和牛選用日本鹿兒島嘅出品 落單嘅時候先現切🔪話明A5油花紋理當然超靚 油脂豐富☺️ 建議用大火高溫燒表面鎖住啲肉汁😙 由於油花超多 個人喜好燒耐少少迫啲油出嚟 食落冇咁膩😂 另外追加嘅日本頂級A5和牛海膽卷油香滿滿又鮮味 滿足❗️ 🔖   Wagyu Flame 和牛而炙丨HK$998+ p.p.🔸日本頂級A5和牛刺身 🔸招牌極生牛肉佐帕瑪森起司 🌟 🔸美國厚切牛舌  🔸日本頂級A5和牛牛小排 🔸美國醬漬封門柳 🔸野菇盛合 🔸法式奶油生蠔  🔸日本刺身帶子佐海膽  🔸日本頂級A5和牛莎朗 🌟 🔸日本頂級A5和牛月見金磚 🔸日本頂級A5和牛夏多布里昂  🔸日本山藥 Japanese Yam 🔸櫛瓜 Chinese Zucchini 🔸招牌真理丼 (+HK$140)
海外首間分店今年終於喺香港開咗🎊

🔸日本頂級A5和牛月見金磚

🔸日本頂級A5和牛夏多布里昂
🔸日本山藥 Japanese Yam
🔸櫛瓜 Chinese Zucchini
🔸招牌真理丼 (+HK$140)