2024-10-15 149 瀏覽
輝 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓銅鑼灣超有驚喜嘅日本菜 「輝」 〰️主打高級日本料理,由廚師即席炮制各式日本刺身、壽司、串燒等等一系列日本菜色而且服務細心 餐廳更設有吧枱區 、卡座、和式嘅座位 🫰🏻🐟 吞拿魚他他 真係唔可以錯過! 醃製好的吞拿魚至今仍回味無窮 ✨外層輕微燒過 真係好香 連埋洋蔥絲🤤🤤 口感超佳 😍🍣刺身拼盤 非常新鮮的刺身 肥美甘香 超級鮮甜好正呀🙌🏻 🦀 松葉蟹肉炸海老卷做得十分出色 滿滿松葉蟹肉及啖啖的海老 🍤海老即炸脆卜卜 必食喔!! 🍳 特色鰻魚蛋卷好有創意的菜式 賣相及擺盤精緻 打卡一流! Pancake皮包著明太子蛋沙律及鰻魚 超滿足的 👅👅🍜黑蒜豬骨湯豚肉烏冬熱啦啦上枱 湯底黑蒜味極濃郁 烏冬口感滑溜細緻 不錯喔 💕
輝 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓

銅鑼灣超有驚喜嘅日本菜 「輝」 〰️
主打高級日本料理,由廚師即席炮制各式日本刺身壽司、串燒等等一系列日本菜色
而且服務細心 餐廳更設有吧枱區 、卡座、和式嘅座位 🫰🏻

🐟 吞拿魚他他
真係唔可以錯過! 醃製好的吞拿魚至今仍回味無窮 ✨
外層輕微燒過 真係好香 連埋洋蔥絲🤤🤤 口感超佳 😍

🍣刺身拼盤
非常新鮮的刺身 肥美甘香 超級鮮甜好正呀🙌🏻

🦀 松葉蟹肉炸海老卷
做得十分出色 滿滿松葉蟹肉及啖啖的海老 🍤
海老即炸脆卜卜 必食喔!!

🍳 特色鰻魚蛋卷
好有創意的菜式 賣相及擺盤精緻 打卡一流!
Pancake皮包著明太子蛋沙律及鰻魚 超滿足的 👅👅

🍜黑蒜豬骨湯豚肉烏冬
熱啦啦上枱 湯底黑蒜味極濃郁 烏冬口感滑溜細緻 不錯喔 💕
2024-10-14 141 瀏覽
上到嚟嘅感覺係好簡潔舒服,坐低之後都見到吧枱嘅客人同廚師傾偈傾得好愉快又不時讚嘆佢哋嘅食物,令我都好期待,而店員嘅服務質素都令我好舒服,好似傾偈咁介紹食物又會同我講佢哋試食過覺得咩好食再推介我哋~-特上刺身拼盤(7種) $688拖羅、金目鯛、平政、真鯛、深海池魚、赤貝、帶子.平政 肉質結實而爽口淡淡的魚油脂不會太多十分平衡.深海池魚爽口厚肉一開始就好清爽細嚼慢咽會滲出一陣嘅油脂香味.金目鯛油脂香肉質比較嫩同鮮味.真鯛 外皮煙靭有膠原 厚肉.拖羅 無筋、鮮甜、入口即溶.赤貝肉質柔軟爽脆鮮美.帶子配上青檸味道有種特別嘅香味非常喜歡呢種配搭真係好新鮮🧡-海膽壽司 $108海膽超鮮甜 明顯重少少醋味嘅飯更加突出海膽嘅鮮甜海膽入口軟滑再有小小冰沙嘅口感上枱前店員都提醒要盡快食👍🏻口感非常好🥰-白飯魚刺身 $88首先用柚子汁蘿蔔蓉做底酸酸甜甜都幾清爽嘅白帶魚醬油漬配上甜甜地嘅三文魚子很鮮!粗身得來又滑捋捋嘅口感很喜歡!店員推介嘅食物真係好得🥹-唐揚炸雞 $88外皮脆薄多汁沙律好清爽酸酸哋又開胃又解膩-免治雞肉軟骨 $48@1因為我都係啱啱喺日本返嚟所以呢度我都係啱啱先食完真係有日本嘅味道店員介紹嘅

特上刺身拼盤(7種) $688
拖羅、金目鯛、平政、真鯛、深海池魚、赤貝、帶子

平政

真鯛
外皮煙靭有膠原
厚肉
拖羅
無筋、鮮甜、入口即溶

赤貝

口感非常好🥰

白飯魚刺身 $88
首先用柚子汁蘿蔔蓉做底
酸酸甜甜都幾清爽嘅
白帶魚醬油漬配上甜甜地嘅三文魚子很鮮!
粗身得來又滑捋捋嘅口感

豚肉一啲都唔鞋夠嫩仲有啲奶香
我鍾意呢種拉麵嘅幼度
岩岩好可以掛面又唔會濟🥰

2024-10-14 164 瀏覽
「輝」是我在銅鑼灣最喜愛的一間日本餐廳,最近知道這裏有生日優惠,在31/12前,每人點一個主食,餐廳就會送上五點刺身,所以特意帶生日的朋友前來一試,朋友亦很喜愛「輝」這間餐廳!餐廳送上的五點刺身拼盤色彩繽紛,讓人一眼就感受到新鮮的魅力。每一種魚類都經過精心挑選,確保其新鮮度與質量。深海池魚肉質緊實,拖羅脂肪分佈均勻,入口即化。刺身赤蝦肉質鮮甜,清新無比;帶子的肉質厚實,咬下去時能感受到鮮美的海味;平靜魚片則提供另一種清新口感。主食我們要了Hika 丼!丼上面配有新鮮的海膽、拖羅、魚籽,以及有一片飽滿的和牛,色澤鮮亮!底部的米飯煮得恰到好處,粒粒分明,吸收了海鮮的鮮味,帶有淡淡的醬油香,讓人食指大動,每一口都能感受到米飯與海鮮的完美結合,讓人一口接一口,無法抗拒。另一個主食我們要了黑蒜豚肉拉麵!湯底是這道菜的靈魂,經過長時間熬煮後,湯頭醇厚,散發著濃郁的香氣。黑蒜的加入使湯底多了幾分獨特的香甜,與豚肉的鮮香形成完美對比。拉麵的口感彈牙,豚肉的選材講究,煮至軟嫩,肉質彈牙,吃上一口,滿口香氣。而「輝」的其中一道招牌是特色鰻魚蛋卷!這道菜品的班戟外皮輕薄柔軟,呈金黃色,外觀誘人,口感細膩。而

而「輝」的其中一道招牌是特色鰻魚蛋卷!這道菜品的班戟外皮輕薄柔軟,呈金黃色,外觀誘人,口感細膩。而內裡包裹的明太子鰻魚,鰻魚肉質鮮嫩,油脂分布均勻,口感滑順。明太子的鹹香與鰻魚的鮮美相互融合,形成了一種獨特的風味。

輝的免治雞肉軟骨亦是必試的!雞肉經過細緻的剁碎,與軟骨的Q彈口感相結合,讓人每一口都能感受到不同的層次。串燒牛舌芯外層微焦,內裡卻保持了濕潤。咬下去,肉汁四溢,口感柔嫩,彈性十足。

輝 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓
2024-10-11 184 瀏覽
今日收工之後去咗銅鑼灣 好想食日本菜 喺樓下經過見到有塊廣告版介紹輝呢一間餐廳 於是我哋就去食啦呢棟大廈好新淨但係個入口就有少少隱蔽所以可能唔係好多人知呢一間餐廳入到去個裝修好日式呀有日式嗰啲日式嘅木啦 仲有吧枱位可以睇住廚師整卷物 店員嘅態度好友善 我哋落單之後仲問我哋仲會有啲咩唔食 諗起有一次朋友唔食wasabi唔記得同店員講就辣到傻咗 薄切池魚刺身池魚出名貴價魚 呢度只係288蚊就食到刺身 仲要配上有柚子汁 又係好清新 作為前盤係一流 令人食指大動唐揚黑豚五花肉平時唐揚雞就聽得多 唐揚黑豚五花肉就第一次食 咬落去五花肉唔會好油 好清新 粉亦都唔厚 好有彈口呀海膽手卷海膽手捲好出色見到師傅好有心咁樣將啲海膽鋪到成個手捲入面都係令到我咬落去有一啖都有海膽食到 食落去海灘亦都非常之鮮甜感覺到好新鮮完全唔會腥Hika丼呢個丼飯係呢度嘅signature嘅產品 有a5和牛 吞拿魚腩 海膽 三文魚籽A5和牛入口即溶 吞拿魚腩厚身肥美 三文魚籽食落好新鮮 海膽融合其他材料一流 值得提及嘅係師傅喺飯入面落咗應該係飯素令到個飯一路食嘅時候亦都有脆脆地嘅感覺 亦都有啲海藻調返啲味唔會好寡 串燒雞軟骨

薄切池魚刺身

唐揚黑豚五花肉

海膽手卷

Hika丼

串燒
雞軟骨串燒 最鍾意佢唔同嘅地方食雞軟骨串燒撈埋蛋漿 係最完美嘅配搭
牛脷串燒 牛脷十分厚 承諾亦都係十分高級嘅牛咬咗幾大唔到好似溶咗喺個口入面

豚肉年糕卷
呢個係小編第一次食豚肉同年糕融合埋一齊 令到豚肉唔會油年糕亦都有咬口

雞皮串燒
份量十分多 亦都好香口

豆腐串燒
本身叫呢個豆腐串燒係怕其他串燒油 食返豆腐感覺罪惡感冇咁大 點知竟然食其他串燒一啲都唔油 而家一個豆腐串燒配上個醬汁非常之好味可以保持到豆腐嘅有幼嫩 外皮亦都可以小脆
2024-10-11 91 瀏覽
我和老公聽完講座就來到了一家環境寧靜優美的日本料理餐廳,品嚐了店裡一個刺身拼盤和拖羅刺身一份。精選刺身拼盤(5種刺身) - $488這個拼盤的選擇非常豐富,包含了以下五種刺身:深紅色深海池魚**:肉質鮮嫩,色澤誘人,非常新鮮;真雕納魚:帶有一絲海洋的鮮香,帶爵勁;大蝦:每一隻蝦肉都彈牙,新鮮美味;鮮帶子,超新鮮爽拖羅刺身—-鮪魚肚 (5件) - $538:這裡的拖羅肚厚度令人驚喜,每一片都厚實且肥美。鮪魚的油脂融化在口中,帶來滿滿的鮮味。刺身外,我們還有點了其他食物雪蟹加州卷:外面灑上蟹子的加州捲,蟹肉鮮甜,配蛋黃醬添風味。焗燉甜蛋,甜度可以。豚肉蛋捲、燒牛舌、燒雞脖子肉,肉質緊實,醬汁入味。雞蓉捧配鮮雞蛋黃加辣椒醬**:廚師特製,不是購入的製成品,創意十足,雞蓉的鮮香和蛋黃的滑勁相得益彰。燒青椒、燒甜玉米、燒銀杏、燒豆腐:這些配菜都很出色,為整餐增添了豐富的口感層次。這次的用餐體驗相當愉快,無論是豪華刺身拼盤還是其他多樣的菜式,都展現了餐廳對食材的新鮮度和烹調技藝的講究。還聽著廚師們談天說地,也倍感樂趣。
精選刺身拼盤(5種刺身) - $488
這個拼盤的選擇非常豐富,包含了以下五種刺身

拖羅刺身—-鮪魚肚 (5件) - $538:

刺身外,我們還有點了其他食物

焗燉甜蛋,甜度可以。

豚肉蛋捲、燒牛舌、燒雞脖子肉,肉質緊實,醬汁入味。

吉列珍寶海蝦外表金黃酥脆,裡面保持鮮嫩口感有兩個醬汁選擇,一個是沙律醬一個是類似燒汁松葉蟹肉炸海老卷新鮮松葉蟹肉和彈牙的海老結合,搭配一點酸甜醬汁,係好微妙嘅組合刺身五點新鮮。人最鍾意食赤貝。黑蒜湯豚肉烏冬呢碗烏冬湯底勁濃。黑蒜香氣係沖出尼。搭配香鮮豚肉滿足免治雞軟骨串燒外焦內嫩。奇妙!黑椒A5和牛青椒串A5級的和牛入口即溶。完全唔使講嘢西京番薯燒甜品特製烤焙香氣又係沖出嚟外皮微脆,好似奶黃月餅味再食深啲係香甜番薯味

吉列珍寶海蝦
外表金黃酥脆,裡面保持鮮嫩口感
有兩個醬汁選擇,一個是沙律醬一個是類似燒汁

松葉蟹肉炸海老卷
新鮮松葉蟹肉和彈牙的海老結合,
搭配一點酸甜醬汁,係好微妙嘅組合

刺身五點新鮮。人最鍾意食赤貝。

黑蒜湯豚肉烏冬
呢碗烏冬湯底勁濃。黑蒜香氣係沖出尼。
搭配香鮮豚肉
滿足

免治雞軟骨串燒
外焦內嫩。奇妙!

黑椒A5和牛青椒串
A5級的和牛入口即溶。完全唔使講嘢

西京番薯燒甜品
特製烤焙香氣又係沖出嚟
外皮微脆,好似奶黃月餅味
再食深啲係香甜番薯味

2024-09-16
慶祝紀念
紀念日
2024-09-03 283 瀏覽
📍輝(銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓慶祝個好朋友升職,緊係要食返餐好嘅,一於就帶佢嚟呢間高質日本料理,環境同食物都一樣有質數,慢慢食慢慢傾👉日本生蠔💰$68/隻😋😋😋😋.9/5朝思暮想咗好耐要食生蠔,今晚有得食,就叫兩隻食,嘩,個海水味非常濃,雖然睇落好細隻,但好肥美,個種鮮甜味真係一直keep住係個口度👉赤蝦💰$138😋😋😋😋.7/5原本想叫牡丹蝦,但賣曬,唯有叫赤蝦,意外驚喜,係非常之鮮甜好味,如果有埋個蝦頭仲就正,相信啲蝦膏爆滿👉洋風季節白身魚伴芥末酢💰$288😋😋😋😋.8/5薄薄一片魚肉,啖啖鮮味,配埋特調醬油,更帶出魚鮮味,不得了👉刺身沙律💰$168😋😋😋😋.8/5見到一大盆沙律菜,真係開心,大量各款各樣刺身,新鮮不在話,配埋柚子醋,好開胃👉松葉蟹肉配蟹膏壽司💰$88/件😋😋😋😋.8/5差唔多成件壽司都係蟹肉,加埋pat蟹膏,成口都係鮮甜味道👉深海池魚壽司💰$58😋😋😋😋.8/5魚肉晶瑩剔透,睇到係非常新鮮,咬到好有彈性👉真鯛壽司💰$48😋😋😋😋.8/5魚肉又厚又大塊,一啖塞曬落個口度,好滿足👉金眼鯛魚壽司💰$68😋😋😋😋.8/5肉質新鮮,好重魚味,加埋少許柚子胡椒,更突
📍輝(銅鑼灣)

😋😋😋😋.7/5

👉洋風季節白身魚伴芥末酢
💰$288
😋😋😋😋.8/5
薄薄一片魚肉,啖啖鮮味,配埋特調醬油,更帶出魚鮮味,不得了

👉刺身沙律
💰$168

👉松葉蟹肉配蟹膏壽司
💰$88/件
😋😋😋😋.8/5
差唔多成件壽司都係蟹肉,加埋pat蟹膏,成口都係鮮甜味道

👉深海池魚壽司
💰$58
😋😋😋😋.8/5
魚肉晶瑩剔透,睇到係非常新鮮,咬到好有彈性

👉真鯛壽司
💰$48
😋😋😋😋.8/5
魚肉又厚又大塊,一啖塞曬落個口度,好滿足

👉金眼鯛魚壽司
💰$68
😋😋😋😋.8/5
肉質新鮮,好重魚味,加埋少許柚子胡椒,更突顯魚味

👉黑蒜豚肉拉麵
💰$188
😋😋😋😋.7/5
食到尾,仲有啲餓,諗住叫碗拉麵嚟食吓,點知原來咁大碗,麵質好彈牙,黑蒜湯超濃,食唔停口,唔覺意就食哂成碗

回頭:yesesyes!無論食、環境同服務,都係非常有質數,我諗唔會好耐我又會再嚟享受咁好味嘅美食
2024-08-25 346 瀏覽
囡囡生日想食日本餐,朋友介紹去呢間餐廳,去到好有驚喜,現在香港已經很少那麼精緻的日本餐,服務態度一流, 今日老闆在店,亦親自介紹菜式,食品創新但亦保持傳統,極新鮮好味, 我自己最喜歡食個拉麵, 味道就好似喺日本食一樣咁好味, 一個簡單嘅蟹子沙律 , 我全家人七個人同時居然都讚不絕口, 就算串燒全部都做到好精緻好味,如果硬係要我畀個分數喺呢餐飯,食品加服務係200分,極力推介!! 我一定會再去食,亦會推介給我身邊的朋友,
2024-08-25
慶祝紀念
生日
  • 前菜
  • 燒A5西冷和牛定食
  • 精選刺身拼盤
2024-08-23 283 瀏覽
得了意外之財,食餐好是常識 😌!日本菜是好選擇,Hika 環境優雅,座位寛敞;同時座落銅鑼灣,交通極方便。食物質數更是屬於高檔次的,慶功宴不作他選!小食蔥花鮟鱇魚肝,配了蔥花及醃蘿蔔蓉,膩口感大減,值得一讚。刺身沙律🥗 $168,沙律菜嫩得有滑口的感覺,有驚喜!刺身新鮮份量多 👍👍👍,無得輸。精選刺身拼盤 $488,有五款刺身,分別是間八、拖羅、元貝、鱒魚、赤蝦。刺身新鮮肥美,以拖羅最為出色,粉紅色的大拖羅 😍😍,超級美味。松葉蟹加洲卷 $178,平日吃到的都是用蟹柳的,這客是用新鮮的松葉蟹拆肉,份外鮮甜。餸多飯少,高質抵食。燒雞翼 $48,皮脆肉嫩,鹽花吊味。燒露荀 $48、露荀嫩滑無渣,放點鰹魚片點綴一下 👍👍大葉豚肉卷 $48,薄切豚肉卷著大葉,口感味道都很好。雞皮餃子 🥟$58,皮薄脆口,內裏釀滿了餃子的肉饀,好食有新意。A5 和牛拼青椒🫑仔 $168,和牛熟透唔韌,有肉味;青椒仔口感清新煙燻明治芝士 $58,煙燻過啲芝士,不只增添煙熏味道,還讓芝士本身的味道變得濃郁,加上綿滑口感,一絕!黑蒜豬骨湯豚肉烏冬 $188,湯底滿有濃郁的黑蒜及豬肉的味道,熱辣辣的,是自家的靚湯底。烏

大葉豚肉卷 $48,薄切豚肉卷著大葉,口感味道都很好。

黑蒜豬骨湯豚肉烏冬 $188,湯底滿有濃郁的黑蒜及豬肉的味道,熱辣辣的,是自家的靚湯底。烏冬滑嘟嘟的,好食!

甚為愉快的晚上 😂😂
2024-08-22 232 瀏覽
「輝」 🍽️ 係一間注重以新鮮食材烹調嘅日式餐廳,主打各式各樣嘅刺身、壽司和各種日式小菜。餐廳環境清雅舒適,充滿日式風格,係一間十分適合同朋友或家人聚會嘅好地方。吞拿魚他他 🍣 ,新鮮嘅吞拿魚肉配搭特製醬汁,口感鮮嫩柔滑,令人忍不住一口接一口。刺身沙律 🥗 亦非常出色,新鮮的刺身配搭清脆嘅蔬菜,酸甜可口。玉子燒 🍳 ,外皮滑順,內裡綿密香甜,好有日式風味。海鮮茶碗蒸 🥢 亦煮得恰到好處,湯汁濃郁,海鮮鮮甜多汁。串燒方面,鹽燒活鰻 🍢 、豚肉年糕卷 🍢 、牛舌 🍢 和青椒 🍢 都相當出色,肉質嫩滑,烤得香脆可口。免治雞肉軟骨 🍺 香滑美味黑蒜豬骨湯烏冬 🍲 ,實在是絕配,一點都不會膩。甜品方面,雪糕 🍨 就有開心果、芝麻同豆腐3種口味,清新甜美「輝」 👍 絕對係一間值得去的日式餐廳,無論係刺身、壽司定係各式各樣嘅小菜,全部都做得出色,絕對唔會令人失望😋

「輝」 🍽️ 係一間注重以新鮮食材烹調嘅日式餐廳,主打各式各樣嘅刺身壽司和各種日式小菜。餐廳環境清雅舒適,充滿日式風格,係一間十分適合同朋友或家人聚會嘅好地方。

玉子燒 🍳 ,外皮滑順,內裡綿密香甜,好有日式風味。

海鮮茶碗蒸 🥢 亦煮得恰到好處,湯汁濃郁,海鮮鮮甜多汁。

免治雞肉軟骨 🍺 香滑美味

黑蒜豬骨湯烏冬 🍲 ,實在是絕配,一點都不會膩。

「輝」 👍 絕對係一間值得去的日式餐廳,無論係刺身壽司定係各式各樣嘅小菜,全部都做得出色,絕對唔會令人失望😋

2024-08-14 332 瀏覽
吞拿魚他他新鮮肥美的吞拿魚肉被細心切成片狀,搭配上新鮮蔬菜,呈現出色彩豐富的視覺效果。吞拿魚肉的鮮香融合了蔬菜的清甜,在口中迸發出絕妙的滋味。松葉蟹肉飛魚籽沙律松葉蟹肉與飽滿的飛魚籽在清爽的沙拉中完美融合,給人耳目一新的感受。每一口都能感受到蟹肉的甜美,以及飛魚籽的鹹香,層次豐富,口感滑嫩爽脆。A5和牛蒸籠鍋A5級和牛在蒸籠中慢火煨煮,牛肉完全入味,肉質細嫩如雲,口感絲滑醇厚。每一口都能感受到牛肉的鮮甜和肥美,融化在口中。壽司十盛精選的各式新鮮海鮮,如吞拿魚、鮭魚、海膽等,均以師傅的精湛手藝呈現在眼前。每一件壽司都精緻動人,色澤鮮艷,魚肉鮮嫩多汁,飯粒粒粒分明,口感層次豐富。配上醋飯的清香,以及醬料的鹹香,形成絕佳的平衡。玉子燒細膩軟滑的蛋皮,包裹著絕妙的軟嫩蛋餡,每一口都能感受到蛋香四溢,在口中化開。調味恰到好處,既不過於甜膩,又不乏鹹味。
吞拿魚他他

松葉蟹肉飛魚籽沙律

A5和牛蒸籠鍋

壽司十盛

玉子燒

2024-08-13 266 瀏覽
沿住維多利亞公園行咗一大個圈之後,終於見到噴泉la,聽住流水聲同埋見住咁多綠色植物個人都心曠神怡,即刻諗起係日本🇯🇵係小橋流水人家嘅美好的景象,朋友話cwb有間Omakasa👩🏻‍🍳裝修高檔而不庸俗👘,環境舒適、氣氛一流,餐廳會留意客人嘅飲食節奏,係適當嘅時候逐漸上菜,完全唔會有驅趕嘅感覺🎎,不知不覺之下原來已經食左2個幾鐘,好讓身體、精神差足電!⛽⛽⛽🔋🔋🔋📌鱈魚片🐟一入坐,店員會提供香脆嘅鱈魚片作為餐前小食,客人可以一邊食住慢慢等廚師嘅心思料理📌刺身:赤蝦 • 鮮帶子 • 拖羅 • 鱒魚 • 金龍鯛🥢 $488擺盤已經係一大美術,用料相當上乘,由鮮艷嘅顏色就睇得出非常新鮮,每啖都食到有升仙😇嘅感覺,非筆墨所能形容📌軟殼蟹卷🦀🍣 $177原隻軟殼蟹化成卷物,一口一啖,仲有外面D蟹子鮮甜脆卜卜😍📌火炙A5和牛香蔥拌麵🅰️5️⃣🐮🍜 $268成個碗都被A5和牛掩沒住,肉眼一睇都見到D脂肪細緻且豐富,適度嘅脂肪分布,肉質又有彈性又滑嫩,牛肉嘅鮮味更加唔使多講😋😋😋香蔥拌麵加入醬汁,麵質彈牙,係主食之選👍🏻📌原條燒魷魚 $168🦑 & 📌串燒烤物:大葉豚肉卷 🐷🍢 $48• 五花腩 🐽🍢$68•

📌鱈魚片🐟

📌軟殼蟹卷🦀🍣 $177
原隻軟殼蟹化成卷物,一口一啖,仲有外面D蟹子鮮甜脆卜卜😍

📌火炙A5和牛香蔥拌麵🅰️5️⃣🐮🍜 $268

📌原條燒魷魚 $168🦑 & 📌串燒烤物:大葉豚肉卷 🐷🍢 $48• 五花腩 🐽🍢$68• 牛舌🐮👅🍢  $78• 雞羽🐔🍢$48
各具特色,每個item 都燒得啱啱好,外層微微焦香嘅金黃色,內裡依然保持到食材嘅細嫩多汁,入口即融嘅感覺😳

📌南瓜圓子伴豆腐雪糕🎃🍡🍦$88
豆腐雪糕出奇地豆香味濃,入口順滑,配埋香濃幼滑南瓜汁,令成杯雪糕味道更豐富,仲有圓子軟糯嘅口感,為今晚呢餐高級日本菜作一個圓滿嘅點晴😚😚😚

♥️♥️♥️貼心加分位
店員超細心會留意每個客人需要,我每飲一次茶都會即刻添上綠茶🍵。仲會見到蝦殼同骨都會狂換碟🍽️唔但止食物高質,服務亦好細心到位,非常滿足☺️☺️

💸連加一 total $1575

📍輝 (銅鑼灣)

2024-08-09 276 瀏覽
今次嚟到銅鑼灣食呢間日本料理餐廳 輝 , 聽之前食過朋友講佢哋既燒物同埋壽司非常出色。 今次即刻去試吓 吞拿魚他他鮮嫩的吞拿魚肉與微酸的調味完美結合,食落去入口即化再加上底下沙律。 洋蔥嘅。配搭非常清新 三色吞拿魚丼呢個用咗三種吞拿魚切片,入面包括赤身,大拖羅同埋吞拿魚蓉由肥美油脂味十足嘅大拖到肉質緊實魚味十足嘅赤身層次非常豐富再搭配上粒粒分明壽司飯 松葉蟹肉炸海老卷表面有一層蟹肉同蟹膏再加上微微嘅燒香咗香氣誘人再加埋蟹肉肉質鮮美同海老的甜美融合在一起,口感豐富。 唐楊黑豚五花肉則香氣撲鼻,豬肉鮮嫩多汁,入口即溶,令人回味無窮。 玉子燒的蛋香濃郁味道感覺有少少甜,口感非常軟糯 海膽壽司海膽份量十足而且海膽新鮮甜美 串燒部分,牛舌、雞頸肉和免治雞肉軟骨各有特色,燒得啱啱好夠乾身表面而又保持到肉質鮮嫩 芒果小丸子豆腐雪糕豆腐雪糕味道非常清新-搭配口感煙韌嘅芒果小丸子

吞拿魚他他
配搭非常清新

三色吞拿魚丼

松葉蟹肉炸海老卷

玉子燒的蛋香濃郁味道感覺有少少甜,口感非常軟糯

海膽壽司
海膽份量十足而且海膽新鮮甜美

芒果小丸子豆腐雪糕
豆腐雪糕味道非常清新-搭配口感煙韌嘅芒果小丸子

2024-08-06 309 瀏覽
(*˘︶˘*).。.:輝Hika..*♡輝Hika的出品永遠也是如此驚喜~每道菜都做得非常精緻,餐廳裝修高貴而不俗套,食物選材也很用心,簡單如刺身沙律, 沙律菜爽脆之餘,刺身也片片新鮮, 白身魚、超拖羅色澤也美美的--很推薦吞拿魚他他,外層輕輕燒香,微微酸與甜甜的洋蔥芝麻一齊食超讚!松葉蟹肉炸海老卷也做得十分出色,蟹肉鮮甜,加上蟹膏的咸香, 即炸海老,卷物整體口感也很一流。-個人很喜歡松葉蟹肉海膽三文魚籽丼滿滿松葉蟹肉和海膽鋪滿飯面蟹肉鮮味濃郁入口鮮甜, 還有粒粒三文魚籽, 海水鮮味在口裡爆發~這裡的串燒也做得出色, 師傅火候控制得宜,-特選厚燒牛舌、豚肉年糕卷、宮崎五花肉、大葉豚肉卷豚肉年糕卷經過燒炙,表皮微微散發焦香,裡面口感軟Q,超好食的宮崎五花肉和免冶雞肉軟骨也做得超棒,--大葉豚肉卷肥美多汁,大葉香氣十足,非常下酒厚切牛舌芯也好棒。最後一定要Order 餐廳自家製的南瓜蓉豆腐雪糕!'配上紅豆蓉和小丸子, 香甜濃郁滿滿誠意, 好棒棒!!輝Hika銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓 #日本料理 #日本菜 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #居酒屋 #日本菜 #japanesefood #sash
(*˘︶˘*).。.:輝Hika..*♡
輝Hika的出品永遠也是如此驚喜~
每道菜都做得非常精緻,
餐廳裝修高貴而不俗套,
食物選材也很用心,
簡單如刺身沙律, 沙律菜爽脆之餘,
刺身也片片新鮮, 白身魚、超拖羅色澤也美美的
很推薦吞拿魚他他,
外層輕輕燒香,微微酸與甜甜的洋蔥芝麻一齊食超讚!
松葉蟹肉炸海老卷也做得十分出色,
蟹肉鮮甜,加上蟹膏的咸香, 即炸海老,
卷物整體口感也很一流。
個人很喜歡松葉蟹肉海膽三文魚籽丼
滿滿松葉蟹肉和海膽鋪滿飯面
蟹肉鮮味濃郁入口鮮甜,
還有粒粒三文魚籽, 海水鮮味在口裡爆發~
這裡的串燒也做得出色,
師傅火候控制得宜,
特選厚燒牛舌、豚肉年糕卷、宮崎五花肉、大葉豚肉卷
宮崎五花肉和免冶雞肉軟骨也做得超棒,
大葉豚肉卷肥美多汁,大葉香氣十足,非常下酒
厚切牛舌芯也好棒。
最後一定要Order 餐廳自家製的南瓜蓉豆腐雪糕!'
配上紅豆蓉和小丸子, 香甜濃郁滿滿誠意, 好棒棒!!
輝Hika
銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓

#日本料理 #日本菜 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #居酒屋 #日本菜 #japanesefood #sashimi #omakase
#希慎廣場

📷: Leica Q2

#攝影日常 #美食攝影 #食物攝影 #香港美食
#hkfood #hkfoodie #相機食先 #相機先食
#hongkongfood #hkfoodguide
#foodoftheday #topcitybites #topcitybiteshk
2024-08-06 292 瀏覽
食日本菜要新鮮、品質保證、產地來源、食得放心又安心😋地方大,坐位舒適,環境靚,食物正😋👍———————🍱串燒定食六串:配上前菜、沙律、味噌湯、甜品、咖啡或紅茶☕️濃郁的味噌湯。味道鮮甜,用芋頭做前菜的特式,蝦🍤沙律,酸酸的味道醒胃醒神⋯⋯六款不同的串燒,各有特色。每一款都咁好食😋珍珠米吃落煙煙韌韌特別好吃飯後更配上雪糕及咖啡🍧☕️一個吃得很滿足的午餐🍱————————-🍱極上海鮮丼:(牡丹蝦🦐松葉蟹肉、海膽、三文魚籽、季節魚角切🍣)配上前菜、沙律、味噌湯、甜品、咖啡或紅茶☕️非常新鮮的刺身、鮮甜的海膽、卜卜脆的三文魚子,各款刺身又爽又鮮甜,配上前菜沙律🥗,飯後更有甜品🍧咖啡☕️⋯⋯就是午餐的享受😎———————-新鮮又美味…吃出日本菜的滋味😋其實開心🥳簡單就在我身邊.食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美好回憶————
食日本菜要新鮮、品質保證、產地來源、食得放心又安心😋
地方大,坐位舒適,環境靚,食物正😋👍

———————
🍱串燒定食六串:
配上前菜、沙律、味噌湯、甜品、咖啡或紅茶☕️
六款不同的串燒,各有特色。每一款都咁好食😋
珍珠米吃落煙煙韌韌特別好吃
飯後更配上雪糕及咖啡🍧☕️
一個吃得很滿足的午餐🍱

————————-
🍱極上海鮮丼:
(牡丹蝦🦐松葉蟹肉、海膽、三文魚籽、季節魚角切🍣)
配上前菜、沙律、味噌湯、甜品、咖啡或紅茶☕️

———————-
新鮮又美味…吃出日本菜的滋味😋
其實開心🥳簡單就在我身邊.
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍.鍾意寫..留下美好回憶