此地年青人最多呢~環境方面,簡簡單單,一睇枱椅富韓國style ,這裡不錯地方闊落。黎到食奶奶雞,我的第一推介係... 牛肋骨鍋 $88,拿~~ 唔會介紹錯,飲啖滾熱牛骨湯,又濃香又甜!一口接一口主角牛肋骨煮得夠晒火喉,話咁易就骨肉分離~ 肉質又林又帶濃濃牛肉香。蘿白呢d完全索晒牛汁精華,入晒味,一睇個色就知正:p另外,呢個燒原條鰻魚 $148 比較少見,而味道都唔錯架,鍾意食鰻魚可以一試。表層少少鹽份,入口魚油溶化,魚肉質地屬林身,不過會帶少少腥味,怕腥的朋友要留意。食法用生菜包著鰻魚及泡菜,可配鰻魚汁或辣汁。最後,食埋奶奶雞,雞隻唔係太大,雞件肉質蠻滑的,當中最底層伴著的粉條,入口彈牙富咀嚼感是我喜歡的,而奶奶雞的醬汁屬濃調,味道偏咸,不太喜歡。人人都一人一杯,我當然有叫番杯韓國cider Rita 黎飲啦 ^_^

此地年青人最多呢~

黎到食奶奶雞,我的第一推介係...

濃湯濃湯

大大件牛肋骨

蘿白呢d完全索晒牛汁精華,入晒味,一睇個色就知正:p
正,鍋內仲有年糕竽絲😍

燒鰻魚

食法用生菜包著鰻魚及泡菜,可配鰻魚汁或辣汁。

選了小辛 ($228 全隻 $148 半隻)

2015-09-02
濃湯濃湯
大大件牛肋骨
正,鍋內仲有年糕竽絲😍
  • 牛肋鍋
不知何解香港人好喜歡吃雞, 由芝士/藥膳/麻辣雞煲、美式/台式到炸雞到奶奶雞, 捧場客總是數不盡, 前兩者我已吃過, 坦白說, 雞煲讓人口水流, 但滾著來吃始終不是我杯茶, 而且會令我腸胃好熱, 今次吃過奶奶雞, 絕對可以再吃!!點了最多人叫的辛安東元祖奶奶雞(半隻)-小辛 , 我喜歡這個配搭, 不只有雞, 還有蔬菜跟埋, 青瓜、蘿蔔、薯仔、葱絲. 醬汁又好吃, 蔬菜類中以青瓜最吸味.此外還有紅薯粉, 雖然份量不算很多, 但以此粉來吸惹味醬汁是非常可口的. 粉條的軟度沒有隨時間已變, 依然煙煙韌韌, 正啊~~青瓜、紅薯粉和葱絲一次過放入口就超有口感啦~ 雞件真的很入味啊~ 辣度有4種, 分別是無辛、小辛、中辛、激辛, 本身不嗜辣, 所以小辛已經是我的極限, 但依然吃到有汗流. HAHA邊個請我食雞脾??!! 雞脾一向並非我首選, 但安東的做得很好吃, 雞皮沾夠醬料, 固然夠味兼嫩滑; 不要以為雞肉沒有被醬汁染色就淡味, 我能告訴你, 它是肉汁多和肉質嫩~真露煮蜆想必也是必吃的, 整整一個水壼的份量, 蜆都幾乎到面.蜆肉粒粒大小均一, 沒有沙, 以真露來煮, 少少苦澀加少少甜味在喉嚨頂徘

辛安東元祖奶奶雞(半隻)-小辛
蜆肉粒粒大小均一, 沒有沙, 以真露來煮, 少少苦澀加少少甜味在喉嚨頂徘徊, 好味到不得了. 絕對抵食.
真露煮蜆
吃了以上的濃味菜, 讓舌頭回復平淡一點, 來一個明洞冷麵. 豐梨片好清甜, 又有爽脆青瓜絲, 好夏日的感覺. 小碟的醬汁與大碗的醬汁一樣, 是微微酸甜的. 我認為不需額外沾汁也夠味.
明洞冷麵
幼幼的麵條涼浸浸, 吃下去那種涼快感超爽. 當我吃到辣雞件時, 要不飲室溫水降溫, 要不吃一口冷麵, 很有效~
韓菜多數是提供罐裝汽水或啤酒, 我與朋友各自點了粒粒雪梨汁和Ohranssi韓國果汁碳酸, 雪梨汁真的有磨得很細的雪梨, 而且不太甜, OK喎~
粒粒雪梨汁、Ohranssi韓國果汁碳酸
題外話/補充資料: 有點嘈吵, 因音樂開得太大聲...
2015-08-25
辛安東元祖奶奶雞(半隻)-小辛
真露煮蜆
明洞冷麵
  • 辛安東元祖奶奶雞
2015-08-30 927 瀏覽
之前在TBB電視節目也有看過此店的推介一直想試試, 今天路過荃灣看到有分店便去試試,大約7點多等了兩三張枱, 環境算是寬敞不是太迫。餐單款式不算太多,主要以奶奶雞為主。不過貴精不貴多,只要好味就夠啦,話明奶奶雞店必點一定係雞。燒豬肋骨 -- 感覺像中菜的京都肉排差不多,醬汁等等味道類近,多點醬汁會較惹味一點。用杯裝都幾特別,不過份量好像有點少喔~七喜溝豐梨的味道甜甜帶汽的七喜,配搭奶奶雞感覺很好。奶奶雞聽節目的主持人介紹過是韓國某農村獨門秘制雞,對於未吃前充滿期望,叫了一個小辣全隻的奶奶雞,這個汁甜中帶點甘味配白飯吃一流,雞隻肉較少而且很多是雞翼等等。整體不錯而且價錢公道。

之前在TBB電視節目也有看過此店的推介一直想試試,
今天路過荃灣看到有分店便去試試,
大約7點多等了兩三張枱, 環境算是寬敞不是太迫。
餐單款式不算太多,主要以奶奶雞為主。
不過貴精不貴多,只要好味就夠啦,
話明奶奶雞店必點一定係雞。
燒豬肋骨 -- 感覺像中菜的京都肉排差不多,
醬汁等等味道類近,多點醬汁會較惹味一點。
用杯裝都幾特別,不過份量好像有點少喔~
七喜溝豐梨的味道甜甜帶汽的七喜,配搭奶奶雞感覺很好。

辣全隻的奶奶雞,這個汁甜中帶點甘味配白飯吃一流,雞隻肉較

少而且很多是雞翼等等。整體不錯而且價錢公道。

2015-08-01
2015-08-27 1397 瀏覽
韓燒與料理比較,我比較喜歡後者,因為食材不會我弄反了而影響味道與口感,而且又沒那麼熱氣啊!食了幾間韓式料理,發現每間都有他的招牌菜,來到辛安東元祖奶奶雞, 當然是點辛安東元祖奶奶雞(半隻$148), 有無辣至激辛四種辣度,為配合其他朋友,小辣好了。半隻份量,足夠2至3人,每人幾件, 雞件、青瓜、薯仔、蘿蔔,都充滿著甜甜的醬汁味,燘得好入味,突然想起外婆的燘雞燘鴨,好有家的味道。另外,驚喜有QQ的薯粉墊底,份量也不少啊!小辣的奶奶雞後,來多個炮兵鍋($88),有鮮甜海鮮,也有一兩件年糕,這個同樣是辣,但這個是辣椒粉的辣,搭配海鮮最適合,魚糕較多,如果能換多幾粒帶子就好了。安東炒雜菜($68), 以芽菜居多,再加上菇類,清清的,芽菜快手炒炒,沒有腍至出水亦沒有生水味,就是每餐也要吃點蔬菜吧!一人一罐汽水 (HK$22),解辣涼透心。

一人一罐汽水 (HK$22),解辣涼透心。
2015-08-24
5 分鐘 (堂食)
2015-08-26 1150 瀏覽
在荃灣新開了一間韓國食肆,有一賣点,**元祖奶奶雞** 究竟味道如何?做法如何?一于去試下。除了主角外,還点了 **野人韓牛牛肉內生,外面稍微燒過,很嫩滑。牛肉新鮮才能如此做法。**膠原疍白沙律沙律菜上放了幾片燻蹄似的東西,口感上也似食燻蹄,可惜醬汁比較鹹。**安東元祖奶奶雞侍應說是燉雞,很期待是怎樣的雞,有湯的嗎?主角來了,一碟深色醬汁,連紅甘筍,薯仔,雞肉的燉雞來了,味道令我想起亞嫲煮的炆雞,雞下配上一些似粉皮的粉,吸收了醬汁,味道比較鹹。

除了主角外,還点了
**野人韓牛
牛肉內生,外面稍微燒過,很嫩滑。牛肉新鮮才能如此做法。

**膠原疍白沙律

**安東元祖奶奶雞
侍應說是燉雞,很期待是怎樣的雞,有湯的嗎?
膠原蛋白沙律
元祖奶奶雞
2015-08-17
5 分鐘 (堂食)
2015-08-25 739 瀏覽
門面紅色的非常奪目,很容易就吸引客人的眼球一進門口就看到這樣的情況大概就是食客的感受那些吧,還真多呢有對著玻璃的座位可以讓客人看街外的環境同樣道理,外面街上的人也能看到食客的樣子啦裝飾那些玻璃瓶的看起來非常有趣,然後在餐牌中發現是這店裡飲品的外貌感覺很特別呢~桌上的工具……那類還有杯子就是這個飲品!可以選擇要汽水還是酒,以及口味這樣梨子+酒酒麥味再配搭上甜甜的梨子,還有一絲絲的梨子肉韓國的罐裝梨子汁,甜甜的帶點果肉,挺解喝的——芝士+雞!口感很特別,融化的芝士再加上帶微甜的雞,意外的有趣而且雞肉嫩滑,就算叫了少辣,怕辣的我還能吃到,感覺很適合大眾呢裡面水晶粉可以拌芝士吃!
門面
紅色的非常奪目,很容易就吸引客人的眼球
一進門口就看到這樣的情況
大概就是食客的感受那些吧,還真多呢
有對著玻璃的座位可以讓客人看街外的環境
同樣道理,外面街上的人也能看到食客的樣子啦
裝飾
感覺很特別呢~
桌上的工具……那類
還有杯子
就是這個飲品!
可以選擇要汽水還是酒,以及口味
這樣梨子+酒
酒麥味再配搭上甜甜的梨子,還有一絲絲的梨子肉
韓國的罐裝梨子汁,甜甜的帶點果肉,挺解喝的——
芝士+雞!
口感很特別,融化的芝士再加上帶微甜的雞,意外的有趣
裡面水晶粉可以拌芝士吃!

2015-08-25 637 瀏覽
今日同老豬去咗荃灣間辛安東元祖奶奶雞食飯呀旺角分店成日大排長龍架,所以走咗嚟荃灣食飲品Dry B Rita,呢個係藍莓加啤酒,其實老豬揸車唔飲得酒呀!!哈Cider Rita,呢款係豐梨味七喜,大大杯解渴一流之前食過一次原味奶奶雞,今次緊係試新出嘅芝士安東奶奶雞啦面頭有啲芝士,裡面仲有薯仔同水晶粉奶奶雞又滑又好味!!水晶粉吸收晒醬汁嘅精華好正呀燒肉生菜包,呢個同奶奶雞都係必食架燒肉生菜加泡菜就係我平時食韓燒嘅配搭,仲要加咗芝麻喺面!!我就好鍾意嘞真露煮蜆,呢個即係清酒煮蜆啦,味道普通,勝在蜆冇沙奶奶雞喺韓式嘢嚟講都比較特別,值得一試呀
今日同老豬去咗荃灣間辛安東元祖奶奶雞食飯呀
旺角分店成日大排長龍架,所以走咗嚟荃灣食
Cider Rita,呢款係豐梨味七喜,大大杯解渴一流
之前食過一次原味奶奶雞,今次緊係試新出嘅芝士安東奶奶雞啦
面頭有啲芝士,裡面仲有薯仔同水晶粉
奶奶雞又滑又好味!!水晶粉吸收晒醬汁嘅精華好正呀
燒肉生菜包,呢個同奶奶雞都係必食架
真露煮蜆,呢個即係清酒煮蜆啦,味道普通,勝在蜆冇沙
奶奶雞喺韓式嘢嚟講都比較特別,值得一試呀
2015-08-23 849 瀏覽
之前和姊妹去過旺角辛安東元祖奶奶雞吃過, 覺得奶奶雞味道不錯, 我和友人又愛吃韓國菜, 於是今晚二人世界再去吃, 試試荃灣這新開的分店, 對我來說比較就腳。我放工時間比較早餐廳又比較近, 就先去拿位, 荃灣新店在莎樂美附近, 也很好找。去到七點多, 很快就安排到座位, 我邊看看有什麼好吃, 邊等朋友來。韓國鮮奶果汁 蘋果味 $22 - 鮮奶和果汁一點也不怪, 反而十分和諧, 可能鮮奶味十分輕, 果汁味較突出, 這罐好像之前沒見過, 原來這麼好味。粒粒雪梨汁$22 - 雪梨汁的味道好真, 而且也有粒粒果肉, 也是想入手買回家喝的飲品。芝士安東奶奶雞$188之前食過安東奶奶雞$148, 最好食是這個雞, 也是餐廳的招牌菜, 今次也想要ENCORE, 發現新出的有芝士版, 加多$40沒問題啦! 聽說這是由四種芝士組成的汁, 不知是否怕人覺得膩, 汁好像份量好少啊, 只有淡淡的芝士味, 味道不夠濃....反而給辣味搶去了, 成為主導, 小辣都好辣啊, 還有一隻隻辣椒, 真邪惡!! 醬汁的底本是醬油味, 有那麼一點像我們的豉油雞, 雞肉更肥美大隻豐富呢。雞腿肉十分嫩滑, 大大隻啖啖肉, 有雞味,

芝士安東奶奶雞$188

雞腿肉十分嫩滑, 大大隻啖啖肉, 有雞味, 不是雪到無味那種。
不只是雞腿, 其他部分也很嫩, 完全不會有渣, 好像不太發現有雞胸。
配料有紅蘿蔔、青瓜、薯仔, 每塊也是大大塊, 煮到軟腍適中, 蔬菜和雞肉的比偷恰當, 營養均衡。

碟底有不少水晶粉, 有少少似我們的河粉, 多了點煙靭感, 口感滑滑的, 吸收了醬汁的精華, 但不會覺得咸, 味道剛好。這個雞對兩個女生來說有點多, 3-4個女生來吃也沒問題。
牛肋骨鍋$88
吃韓國菜吃牛肋骨是常識吧, 雖然不是食肉獸, 但甜甜的牛肋骨和軟嫩的質感總是吸引的。
材料有牛肋骨、芋絲、紅蘿蔔、白蘿蔔、大蔥、年糕等。
這鍋其實有很多牛肋骨肉, 價錢來說是好抵的, 而且蔬菜等配料不少, 不怕吃肉吃得太膩。
牛肋骨炆到骨肉分離, 十分軟腍, 該炆了不少時間, 而且很入味。

白蘿蔔, 軟軟的, 香甜多汁。
我特別欣賞牛肋骨鍋的湯汁, 那是濃濃的, 帶有小粒小粒的細碎食材, 可能是煮溶了的蘿蔔, 或是有些小片散開的牛肋骨肉, 湯汁十分多, 其實最好是用來撈飯吃, 但我們沒能再叫飯, 所以就自行打包湯汁及一些吃不完的料, 回家再用來撈飯或麵吃, 也很惹味呢。
牛肉生菜包$88
本來想試新的野人韓牛, 但已賣光, 就改為牛肉生菜包, 生菜包亦是很多人推介的菜式!

牛肉燒烤過, 有香烤味道, 而很厚實, 就像一塊牛扒, 基本上泡菜、牛肉、生菜包在一起已很好味和夠味, 若較重口味的人, 可以再沾附上的甜醬。泡菜和生菜都很爽口, 泡菜酸辣適中, 牛肉很有牛味, 像韓牛, 而且肉質頗細嫩, 不會有渣。這個果然不錯, 不用自己烤肉, 也能像韓燒店那樣吃到烤肉, 總共有五SET牛肉, 即是每SET只十幾元, 抵到爛!
埋單後店員給我們兩片可愛的咭紙, 說可以寫東西許願, 掛在鐵網上。
我們見這小雞咭紙可愛, 就直接帶回家了, 呵。

老實說, 上次吃辛安東, 感覺除了奶奶雞, 其他菜式都比較普通, 但今次叫三樣食物, 三樣都好好吃呢, 可能叫對了食物吧, 是晚的食物和飲品我都很滿意, 全部推介!! 雖然今晚三樣都是肉, 但在肉之餘, 蔬菜配菜也不少, 會少點罪惡感, 這是我喜歡韓國菜的原因之一。

2015-08-13
15 分鐘 (堂食)
  • 牛肉生菜包
  • 牛肋骨鍋
  • 芝士安東奶奶雞
最近得知辛安東元祖奶奶雞係荃灣都開左分店嚕,所以放工後就同他一齊黎食個晚飯。仲記得第一間店係近旺角黑布街個邊,有時經過食糖水都見到唔少人排隊,但就一直未試過。.在近入口位仲有個位置係掛上客人寫既評語,鐵網裡掛到滿滿都是,做裝飾之餘,估唔到又幾靚。小妹又好喜歡餐廳的用色,色彩繽紛的,感覺很有活力,是走年青路線。.荃灣店環境都算大,空間感頗闊,但坐靠近牆的位置,可能因放上了碗、點菜紙和餐具後,那張檯便顯得更加細,放兩碟菜都迫爆了。.望望餐牌,發覺元朗119既餐牌都幾似佢,賣既食物有幾款都可以叫做一樣。而主打既奶奶雞就有分原味同芝士味,仲有多款揀就係梨花鐵板炸雞。另外仲有唔少小食、麵/飯、冷盤、主菜等選擇。.Cider Rita 柚子味 $38 (前) 同豐梨味既Dry B Rita $ 48,前者係入口解渴既柚子味七喜,好大杯,飲極都飲唔完。.芝士安東奶奶雞 $188 (半份)第一次食奶奶雞,仲係試呢款新出既芝士味道的。其實同奶奶雞差唔多,只係面頭多加些芝士,味道其實唔明顯。除雞件外,裡頭仲有紅蘿蔔、洋蔥絲和薯仔等。.奶奶雞既味道比我預期中好食,醬汁甜甜的,好濃味,又有點似港式瑞士汁。而且

另外仲有唔少小食、麵/飯、冷盤、主菜等選擇。
Cider Rita 柚子味 (前)
Cider Rita 柚子味 $38 (前)豐梨味既Dry B Rita $ 48,前者係入口解渴既柚子味七喜,好大杯,飲極都飲唔完。
芝士安東奶奶雞 (半份)
芝士安東奶奶雞 $188 (半份)
奶奶雞既味道比我預期中好食,醬汁甜甜的,好濃味,又有點似港式瑞士汁。而且雞肉肉質尚算滑,反而底下既水晶粉係小妹至愛,粉條吸收晒醬汁既味道,而且食落彈牙,確係滋味,成碟既粉條都差唔多係小妹食晒,唔知有無得加底呢?
牛肋骨鍋 $88
一鍋內有兩、三件頗大件的牛肋肉,仲有白蘿蔔等。其實食落味道滿似港式既蘿蔔炆牛腩,牛肋肉同蘿蔔都炆到夠軟腍同入味,蘿蔔好甜又多汁,好味。
野人韓牛 $148
粉嫩色呈現上的半生熟既韓牛,上面仲加左唔少香蒜粒同蔥,咬落有嚼勁同香口,煙煙韌韌,仲可以沾醬汁食,不過略嫌牛味不重,味道都不算特別。
Cider Rita 柚子味 (前)
芝士安東奶奶雞 (半份)
  • 牛肋骨鍋
  • 安東奶奶雞
2015-08-23 1302 瀏覽
喜愛大自然和四圍旅行的云,趁暑假,去了北海道某農場Working Holiday。當了兩個星期的村姑,既增進了見識,又省回了食宿的錢,一舉兩得。回來,相約飯聚,兼送上手信。最後,去了辛安東元祖奶奶雞。猶記得年半前,曾與老爹吃過一次辛安東元祖奶奶雞。細看只有兩頁的餐牌,食物款式不算太多,但明顯多了新的菜式。點菜前,女店員向我們介紹餐廳的特別菜式;上菜時,又會講解一下菜式的食法,態度親切友善,服務很好。云要了無酒精的柚子味Cider Rita $38,Cider Rita其實是韓國7Up汽水 ,整瓶反轉倒插在大大的玻璃杯內,杯內加入了冰粒和清甜柚子,賣相造形入型入格,味道夠晒冰凍鮮甜,伴以濃香惹味奶奶雞同吃,清爽透心涼,頂呱呱﹗小妺要了一罐產自韓國的粒粒雪梨汁$22,清爽甜美,且夾雜細碎的梨肉在內,只略嫌份量不多,瞬息飲完。「出外靠朋友」,云的Cider Rita,難逃一劫了,被小妹搶喝了大半杯。稍等片刻,芝士安東奶奶雞$188、真露煮蜆$68和燒原條鰻魚$148陸續送上。看著滿滿的一桌,未起筷,先興奮﹗上次吃過辛安東元祖奶奶雞,不禁對新作梨花鐵炸雞虎視眈眈的。可惜,云不想吃煎炸食物,只好
上次吃過辛安東元祖奶奶雞,不禁對新作梨花鐵炸雞虎視眈眈的。可惜,云不想吃煎炸食物,只好退而求其次,要了芝士安東奶奶雞$188。雞可選無辣、小辣、中辣或激辣,我們揀了無辣。

一大碗的芝士安東奶奶雞有半隻雞的份量,雞件著實不多,相反,伴菜挺多的﹗拌菜除了大半碗的水晶粉外,還有紅蘿蔔、薯仔、洋蔥和其他雜菜。當然,少不了面層淋在雞上的一大撮芝士。始發現,芝士安東奶奶雞與原味奶奶雞的分別,只在於那撮芝士。不禁,有點失望了﹗
沾滿濃香稠密醬汁的雞件肉質嫩滑,且惹味非常,拌入芝士後,味道更為香濃。個人而言,奶奶雞的醬汁過濃且過多,似一碗濃湯,把配料浸著,教人吃不消。雞塊、紅蘿蔔、薯仔、洋蔥和其他雜菜沾有濃汁同吃,無疑可盡吸醬汁的精華,把滋味提昇到另一個檔次。可是,口感煙韌的薯粉麵,過份地吸取醬汁,有點膩滯之感。云和小妹,只吃了三份一的奶奶雞。其餘,云打包帶回家,給焚化爐弟弟享用。
真露煮蜆$68以熱水壺盛著,賣相獨特吸引,且可保存大蜆的溫度。奈何,云邊吃,邊埋怨熱水壺壺口偏窄,較難取出蜆來吃用。真露煮蜆與日式清酒煮蜆無異,只是用了韓式真露罷了﹗蜆肉沒有沙,肉質香嫩,且滲出真露的甘醇清香。然,蜆的鮮味稍遜,估計乃一大早入貨所致。精華所在,乃啖啖酒香,且夾雜海鮮鮮味的湯汁也。
壓軸上枱的燒原條鰻魚$148,乃女店員誠意推介的,果然,水準甚佳,教我們吃得舔舔脷﹗原條鰻魚撒上香料燒得香脆可口,還附上一小兜鰻魚醬汁、辛辣醬汁和泡菜,以及一籃子的鮮嫩生菜。
吃時,可按個人口味,把剪成細塊且肉嫩鮮香味美的燒鰻魚,加上喜愛配料,放在生菜內,包著同吃,更為清新美味也。云喜歡加入辛辣醬汁和泡菜同吃,更為香辣味濃。小妹則只混入少許濃稠的鰻魚醬汁,讓鰻魚生菜包鮮上加鮮,更為惹味。
謝謝云!
2015-08-22
2015-08-23 661 瀏覽
見朋友在面書貼了不少奶奶雞的美食照,搞得心癢癢,咁啱出開荃灣去舅父間舖,順便去食下先。六點幾黎到,未有人等位,正呀~快快入去坐低點野食先。簡單餐具,每枱都有一樽水,方便。友人點了啤酒,自己點了一罐雪梨果汁。友人話佢無食過韓國好出名嘅部隊鍋,咁好啦,叫個炮兵鍋 ($88) 試下啦,其實係部隊鍋嘅迷理版。有午餐肉,腸仔,年糕,本菇,辛辣麵,同最重要嘅半滆芝士同生蛋。湯底唔太辣,濃濃嘅泡菜味,將所有野混埋一齊又真係幾好味,份量啱啱兩個人share食。燒原條鰻魚 $148有生菜,泡菜,鰻魚汁同韓式辣醬店員話係要做成生菜包咁食嘅,鰻魚好肥美又燒得外脆肉嫩,落少少鰻魚汁辣醬調一調味,好好味,生菜清爽,食落一啲都唔會膩。主角~辛安東元祖奶奶雞 $148 要左半份同少辣,雞件都唔少,入而除左雞,仲有青瓜,薯仔,同韓式粉絲,認真飽肚。雞好淋好滑又入味,唔知點解,我覺得好似嫲嫲啲燉雞味,因為都係甜甜地同辣辣地?!總知就係好味啦!兩個人叫得太多,食唔哂,半份雞其實都夠三、四人食囉,啲粉絲吸哂啲雞汁好味呀,但超級飽,哈哈~

六點幾黎到,未有人等位,正呀~快快入去坐低點野食先。
簡單餐具,每枱都有一樽水,方便。
友人點了啤酒,自己點了一罐雪梨果汁。
燒原條鰻魚 $148
有生菜,泡菜,鰻魚汁同韓式辣醬
主角~辛安東元祖奶奶雞 $148

2015-08-12
辛辣雞雞雞@辛安東元祖奶奶雞Spicy Andong荃灣沙咀道328號328廣場G5A&5B號舖辛安東奶奶雞半隻$148(小辣),闊身木薯粉條吸收了濃烈的醬汁, 入味又滑又彈,雞肉塊也是濃郁的產物。大口地吃著紅蘿蔔,青瓜,洋蔥及薯仔塊, 煮得入味又軟腍。面上的長蔥爽口纖維十足,迎接這股辣又濃的美味,點了飯來襯著吃。朵朵蔥蛋飯$ 68,撈一起才是正宗吃飯,就是雪櫃一定有的食材,蛋,大量的碎蔥,紫菜及洋蔥,回歸基本的家常飯。胖胖可愛的水煮蛋,弄破後中間蛋液流出,快速攪伴好讓米粒都沾上,洋蔥有調過味, 鹹味就要靠它了。加了辣索雞的汁,美味上百倍呢!芝士咖哩年糕, 吃悶了辣醬加糖炒的傳統年糕。咖哩偏向日風帶點甜同酸,牽絲的芝士引人,可惜年糕煮太久太腍變糊,沒有qq煙韌的嚼勁了。加上就只有年糕沒其他材料,為何沒有韓式魚片,感覺略為單調。以濃味為主自然要點人飲品調和味蕾靈敏, 原粒提子汁$22,入面有原粒提子肉,本身我很愛喝的。養啤酒肚的友人點了asahi beer, 很大支哦,說是送雞吃一流,還說我這個不喝酒的人是不明白
辛辣雞雞雞@辛安東元祖奶奶雞Spicy Andong

荃灣沙咀道328號328廣場G5A&5B號舖
2015-08-21 568 瀏覽
 早前經過荃灣見到開咗間新嘢, 而且門外大排長龍之後就約朋友一試嚟試下新嘢啦店內裝修環境很寬闊餐牌自己剔嘢食,選擇都很多,而且食物價錢都唔貴我同朋友叫咗呢度很特別的嘢飲,成支支裝隊入個杯度,都幾得意我地叫咗兩個銅,呢個牛肋骨鍋比較清,牛肋骨煮到好軟腍,一夾就骨肉分離,完全唔韌,而且湯好夠味,有牛同蔬菜嘅甜味另外就叫咗急遞鍋,其實就係泡菜湯加上海鮮等配料,味道香濃帶有香辣味,夠晒開胃主角就是呢碟辛安東元祖奶奶雞(中辣),奶奶雞係指BB雞,肉質好嫩滑,雖然唔係啖啖肉,不過味道夠晒入味配有類似薯粉嘅韓國麵,麵質彈牙,吸晒所有醬汁精華,味道非常香濃,越食越辣

早前經過荃灣見到開咗間新嘢, 而且門外大排長龍
之後就約朋友一試嚟試下新嘢啦

店內裝修環境很寬闊
餐牌自己剔嘢食,選擇都很多,而且食物價錢都唔貴
我同朋友叫咗呢度很特別的嘢飲,成支支裝隊入個杯度,都幾得意
急遞鍋
辛安東元祖奶奶雞(全隻)
題外話/補充資料: 食物唔錯,服務都幾好,啲服務生都好有禮貌,依家介做緊promo,芝士奶奶雞做緊半價,我下次都會試埋芝士口味先得!
2015-08-19
辛安東元祖奶奶雞最近推出了全新芝士口味,身愛芝士迷的我即時約朋友在lunch一起去試試看。我們共點了兩款set lunch及芝士安東奶奶雞一份,Set lunch包一碗湯及前菜一款。> 牛肋骨鍋牛肋肉足足有5-6件,份量很足!味道香濃帶甜味,肉質鬆化淋滑,就連瘦的部份也不會黐牙。配菜白羅蔔也盡吸牛肉醬汁精華,甜甜的非常入味,伴飯吃一流。>牛肉蓋飯朋友點的牛肉蓋飯,肥牛肉薄薄的帶脂肪入口軟滑不會乾,牛肉下面的飯也有一些蘑菇及紫菜,跟泡菜攪拌一起味道不錯。>芝士安東奶奶雞 (小辣)滿滿的芝士好誘人,辣度我選了小辣,我覺得不太辣卻帶微辛香味,主雞肉有半份,雞是來自韓國安東農家雞,雞肉超嫩又有彈性。芝士醬好香濃能增添滋味,裡面還有水晶粉、馬鈴薯、青瓜等配菜,兩個人吃剛剛好。水晶粉薯粉好煙韌又滑溜口感超棒的,拌著醬汁入味又好吃。>Cider Rita超大一杯造型好特別,我選了柚子口味,喝下去有汽柚子冰的感覺,冰凍解渴。

> 牛肋骨鍋
>牛肉蓋飯
>芝士安東奶奶雞 (小辣)
水晶粉薯粉好煙韌又滑溜口感超棒的,拌著醬汁入味又好吃。
>Cider Rita
  • 芝士安東奶奶雞
3K
2015-08-18 667 瀏覽
友人有好介紹帶我去食奶奶雞, 吓? 咩嘢係奶奶雞真係一頭霧水!! 原來係燉煮雞….. 明白了, 啊啊!!!指定動作先叫了杯飲品消暑Grapefruit Cider Rita, 又搞gimmick嘢, 一支梳打水插入載滿冰的杯內, 底層有一絲絲柚子, 咁得意造型當然相機食先啦! 飲落優香柚子味, 清涼感覺店員介紹了膠原蛋白沙律, 適合女仕們的. 有數片水晶豬耳, 勁爽脆的口感, 但講真成碟只得數小片, 點食到皮膚靚靚呀! 其餘的蔬菜鮮甜多汁, 只可惜沙律醬過多鹹了點冷海哲, 爽口的海哲帶有麻油香味, 佐酒的良伴主角辛安東元祖奶奶雞出埸了, 相當有份量, 黑墨墨的顏色, 驟看味道似鹹, 誰不知食落又冇想像咁…哈哈想多了. 雞肉嫩滑燉煮時間夠, 有大量蔬菜如青瓜, 紅蘿蔔…非常入味; 水晶薯粉條條晶瑩, 有彈力有嚼口, 每條浸入了醬汁精華, 越食越滋味另一款主食野人韓牛, 值得一試. 牛肉半生狀態, 外層炙過, 肉汁軟腍, 牛味豐富, 生洋葱絲伴吃, 同樣美味牛肋骨鍋, 四五件牛肋骨大大件, 肉質相當佳, 好入味, 最初微辣感覺, 慢慢嚟了…. 那辣度另我鼻水都流了, 食過番噚味整体ok喇!
指定動作先叫了杯飲品消暑
Grapefruit Cider Rita
其餘的蔬菜鮮甜多汁, 只可惜沙律醬過多鹹了點
膠原蛋白沙律
冷海哲, 爽口的海哲帶有麻油香味, 佐酒的良伴
冷海哲
辛安東元祖奶奶雞(半隻)
雞鎚
蔬菜
水晶薯粉
牛肋骨鍋
整体ok喇! 好有家庭餸菜feel….

2015-08-17
辛安東元祖奶奶雞(半隻)
雞鎚
蔬菜