2023-06-12 94 瀏覽
哇哇哇犀利啦犀利啦‼️原來呢間餐廳有個防疫湯底,吸引到唔少未中過嘅朋友過嚟試一試🤣其實呢個湯底就係一個四格嘅鴛鴦湯🙈分別就有胡椒豬肚花膠雞湯🐤、杏汁白肺木瓜雪耳湯👂🏻、蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展湯🥕同埋食辣人是最鍾意嘅四川麻辣湯🌶️唔同湯底又唔同功效👅我就冇點樣你到底有啲咩功效最緊要係好味🤫火鍋配料方面我哋就叫左牛魔王拼盤、精選海鮮拼盤、養顏花膠筒同手打墨魚丸🤤牛魔王拼盤睇得又食得,有幾款牛肉架,分別就係安格斯牛、韓牛、牛柳粒同手切肥牛❤️肉味香濃👍🏻海鮮拼盤都係有四人份量,我自己覺得海中蝦係最好食嘅🙌🏻另外花膠筒同埋墨魚丸都一樣超級好味。

2023-06-10 118 瀏覽
位於尖沙咀的酒鍋主打特式火鍋· 四格火鍋更是人氣大熱餐廳走中式風格· 牆壁壁畫別有風格 ♡巨蕪霸芫荽鍋($318)清湯牛腩|喇沙海鮮|四川麻辣|蕃茄薯仔豬骨如果是芫茜控不容錯過!芫茜山下是4款特式火鍋最喜愛是清湯牛腩·胡椒味很突出光是吃湯料就非常滿足蕃茄薯仔豬骨很有家的味道· 很適合配海鮮類四川麻辣香辣麻香· 喇沙味道很像樣一點也不馬虎♡二人海鮮拼盤($398)帶子|蟶子|鮮蝦|蜆蟶子超大隻很厚肉·超令人滿足帶子鮮甜爽嫩· 也大推♡頂級安格斯牛小排($208/小)牛小排油脂紋理分明· 軟腍而肉味濃♡黑松露蝦蟹餃($118/8位)黑色的蝦蟹餃· 飽滿彈牙♡白鱔片($88)白鱔片無骨· 爽嫩富彈性♡純正野生大竹笙($138)大推!鮮嫩可口·用來吸湯一流!可以每款湯來一條· 完美試勻四款口味!♡即炸手工雙層芝士漢堡味響鈴卷($88)朋友超愛的響鈴· 有吃漢堡的感覺可以即食· 或輕輕泡湯也可以♡Summer Delight ($58)菠蘿味很重· 加入芒果汁Refreshing又解渴!♡Peachy Punch ($58)同樣以菠蘿汁為主打· 但加入桃調味相對下比較清爽一點!
位於尖沙咀的酒鍋
主打特式火鍋· 四格火鍋更是人氣大熱
餐廳走中式風格· 牆壁壁畫別有風格

♡巨蕪霸芫荽鍋($318)
清湯牛腩|喇沙海鮮|四川麻辣|蕃茄薯仔豬骨
如果是芫茜控不容錯過!
芫茜山下是4款特式火鍋
最喜愛是清湯牛腩·胡椒味很突出
光是吃湯料就非常滿足
蕃茄薯仔豬骨很有家的味道· 很適合配海鮮類
四川麻辣香辣麻香· 喇沙味道很像樣一點也不馬虎

♡二人海鮮拼盤($398)
帶子|蟶子|鮮蝦|蜆
蟶子超大隻很厚肉·超令人滿足
帶子鮮甜爽嫩· 也大推

♡頂級安格斯牛小排($208/小)
牛小排油脂紋理分明· 軟腍而肉味濃

♡黑松露蝦蟹餃($118/8位)
黑色的蝦蟹餃· 飽滿彈牙

♡白鱔片($88)
白鱔片無骨· 爽嫩富彈性

♡純正野生大竹笙($138)
大推!鮮嫩可口·用來吸湯一流!
可以每款湯來一條· 完美試勻四款口味!

♡即炸手工雙層芝士漢堡味響鈴卷($88)
朋友超愛的響鈴· 有吃漢堡的感覺
可以即食· 或輕輕泡湯也可以

♡Summer Delight ($58)
菠蘿味很重· 加入芒果汁
Refreshing又解渴!

♡Peachy Punch ($58)
同樣以菠蘿汁為主打· 但加入桃調味
相對下比較清爽一點!
2023-06-09 106 瀏覽
打邊爐最緊要係湯底,好嘅湯底可以將嘢食嘅鮮味完全提出。哩間火鍋館有個好適合女孩子嘅湯底,滋陰養顏,啱晒鍾意打邊爐嘅女孩子👩🏻‍❤️‍👩🏻💃🏻美人鍋。藥膳花膠雞聽個名就知勁,飲完會變美人嘅🙈湯底上結左一層厚厚嘅膠質,真材實料由花膠、雞肉同精心調配嘅藥材烹煮而成,飲一啖即刻暖入心💕有靚湯底當然要有靚食材👅頂級手切本地肥牛選用本地新鮮屠宰牛肉,牛頸脊脂肪豐富, 入口油潤濃郁💕牛柏葉無經過漂白處理,食起嚟更天然🥰今餐仲食咗芝士竹輪卷、手打墨魚丸、蔬菜拼盤,最欣賞係佢哋嘅火鍋料絕不馬虎,每一款都用心製作,所以哩到長期都客似雲來,值得的!
非常推介呢一間火鍋店, 佢嘅設計環境好有特色,行呢個新派宮廷風格好有feel,適合鍾意打卡嘅朋友仔。💓🍲湯底款式:黑松露雜菌鍋、濃湯豬骨鍋、川麻辣鍋同埋鹹酸菜胡椒豬肚鍋,全部都好香濃,當中黑松露雜菌鍋嘅香味係最浓烈嘅,令人食得好過癮。🦪加拿大桶蠔:好鮮美湯底夠濃郁,好適合配啲蔬菜一齊食。🍢墨魚丸:好滑又有口感,食落都算新鮮。🦪精選海鮮拼盤:有扇貝、聖子、海中蝦、帶子,全部海鮮非常新鮮同埋味道鮮美,係火鍋之中嘅佼佼者!🤗服務方面:服務都好好,啲人好有禮貌好用心,環境幾舒適,如果你鍾意火鍋,呢間火鍋店絕對係一個好好嘅選擇!
🍲湯底款式:
🦪加拿大桶蠔:
好鮮美湯底夠濃郁,好適合配啲蔬菜一齊食。
🍢墨魚丸:
好滑又有口感,食落都算新鮮。
🦪精選海鮮拼盤:
🤗服務方面:
2023-06-06 73 瀏覽
喺網上見到呢間火鍋店好高評價,所以就搵朋友試吓,食完之後我覺得呢家火鍋真係一流喎!💯講吓我嗰日食咗啲咩 ~我嗌咗嘅湯底湯底包有黑松露雜菌鍋、濃湯豬骨鍋、四川麻辣鍋同鹹酸菜胡椒豬肚鍋,每款味道都好好,揀唔覺得麻煩。而啲火鍋材料同啲小食都好新鮮好新鮮,🥩掛架頂級安格斯牛小排好肥美,同埋啲🍪炸豆腐一齊食就好正!金沙鹹蛋脆炸鮮魚皮,口感又脆又鮮,仲有啲香味喎!🦑新鮮玫瑰花魷魚好滑,配埋啲湯底好濃郁又好香,真係好味!💁服務態度都好好呀,特別係啲客人要求嘅時候好細心咁解答。總括黎講,由火鍋湯底到啲食材到啲小食都好唔錯,絕對係一間適合帶朋友仔一齊食嘅火鍋店。

2023-06-05 68 瀏覽
多謝谷友請食飯,仲要去到一直都想去一路都無去到嘅酒鍋。以前成日聽到話佢要Booking,成日都去唔到,估唔到今次竟然有位喎!一行四人,叫唔到咁多,盡叫啦!四人食呢個「揚名四海」就最岩啦~ 淨係個湯鍋上枱, 已經超有驚喜🤩介紹返先,呢4款係鹹酸菜胡椒豬肚鍋、配黑松露雜菌鍋、濃湯豬骨鍋同四川麻辣鍋。💕黑松露雜菌鍋非常鮮甜,一定要趁熱飲返兩碗💕 四川麻辣鍋帶點辣口味偏重,很適合拿來涮肉及海鮮!💕 酸菜胡椒豬肚鍋食落開胃而且入味💕濃湯豬骨鍋穩陣地出色,唔會太咸黑毛豬腩肉玫瑰拼盤非常新鮮,卷成玫瑰花形狀嘅豬腩肉,油脂豐足, 吃起來肉香濃郁,鬆軟美味。牛魔王拼盤一上個下都好震撼!👍🏻安格斯牛牛肉味濃郁,帶有油花,口感軟腍,十分好吃😋👍🏻韓牛顏色紅潤新鮮,不油膩有咬口👍🏻手切肥牛個肉好嫩好有肉味,吸左湯後更香,唔洗點任何醬料都夠味👍🏻酥炸油炸鬼 外皮脆卜卜,一口咬下鬆酥好吃 ; 再加配埋新加坡胡椒蝦風味脆炸鮮魚皮,「脆」味一流! 必要一提!!火鍋店內每個店員都非常有禮,勤快換碟中途亦主動收拾,非常細心! 💕整體食材新鮮味美, 份量十足, 會係我哋再回頭之選💕
💕黑松露雜菌鍋非常鮮甜,一定要趁熱飲返兩碗
💕 四川麻辣鍋帶點辣口味偏重,很適合拿來涮肉及海鮮!
💕 酸菜胡椒豬肚鍋食落開胃而且入味
💕濃湯豬骨鍋穩陣地出色,唔會太咸
牛魔王拼盤一上個下都好震撼!
👍🏻安格斯牛牛肉味濃郁,帶有油花,口感軟腍,十分好吃😋
👍🏻韓牛顏色紅潤新鮮,不油膩有咬口

2023-06-04 90 瀏覽
第一次去酒锅食火鍋,真係好过瘾,点了最出名的湯底--酒火入鍋,有5個味道,其中一個仲有半只龍蝦,不得了。。。中間那個有酒的,店員還會點火,再加湯。。。一定要去打卡😍😍海鮮拼盤很豐富,而且每款海鮮都超大只,超新鮮,感覺就是剛殺完就拿上來,洗得很乾淨,吃得很滿足呀😆牛小排也很推薦,賣相一看就知道用得是頂級安格斯,脂肪和肉的比例很好,而且溶解得很好,大大片,吃起來超滿足。我們還點了很多吃火鍋必點的菜,推薦手打芝士墨魚丸,很彈牙很特別,還有即炸的手工響鈴卷,很香脆呀👍🏻除了火鍋,餐廳還有cocktail,這也是很少火鍋店會有的,不喝酒精的話,還有mocktail,我們點的那兩杯都很好喝,一杯是芒果和菠蘿的結合,充滿熱帶風味,另一杯是荔枝和薄荷的結合,都很推薦😍

2023-06-02 72 瀏覽
第一次嚟尖沙咀~酒鍋~打邊爐,呢度裝修幾新潮,牆壁上有幾幅大型嘅噴畫🎨人多嘅話更可以book包廂,好啱gathering 呢🤟🏼🍶🔥酒火入鍋酒鍋招牌湯底,店員會倒少少酒落鍋到,然後點火,酒香揮發後留有淡淡嘅甘香味,犀利🤟🏼依個鍋另一個特色係有5格湯底,獨特木瓜鍋、配蕃茄波士頓龍蝦火鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋、潮州沙嗲鍋,口味多到呢😻一次過可以試哂咁多湯底,一定唔會悶🫰🏻🥩🥩牛魔王拼盤每款牛肉嘅色澤都非常之紅潤,唔同部位同切法有不一樣嘅口感,同樣充滿牛味😽🦆🦆啲頭肥鵝腸 肥美爽脆,煮一陣就食得😻🦑🦑新鮮玫瑰花魷魚魷魚預先𠝹花,更容易熟唔洗驚煮過頭👍🏻🐟🦀避風塘軟殼蟹風味脆炸鮮魚皮炸魚皮上擺咗隻炸軟殼蟹,面頭鋪滿炸蒜,惹味卜卜脆🤟🏼
🍶🔥酒火入鍋
🥩🥩牛魔王拼盤
🦆🦆啲頭肥鵝腸
肥美爽脆,煮一陣就食得😻
🦑🦑新鮮玫瑰花魷魚
魷魚預先𠝹花,更容易熟唔洗驚煮過頭👍🏻
🐟🦀避風塘軟殼蟹風味脆炸鮮魚皮
炸魚皮上擺咗隻炸軟殼蟹,面頭鋪滿炸蒜,惹味卜卜脆🤟🏼
2023-05-30 69 瀏覽
同大學同學聚會,以前都是在海底撈,這次選擇了「酒鍋」。之前在這裏吃過兩次覺得也還不錯,所以這次帶同學過來試試。😋牛魔王拼盤(內有安格斯牛,韓牛,牛柳粒,手切肥牛)整體上牛脂肪比例均勻,食落唔會過肥,好重牛肉味。肉質鮮嫩多汁,肥瘦分佈恰到好處,入口即化,令人十分滿足。肉質本身已經夠鮮美,唔需再加上太多調味料,只需要輕輕點下火鍋醬就足以突出肉質的鮮美。有朋友唔食辣,但有些好鐘意食辣,所以湯底選擇了✨揚名四海 湯底味道很夠,真材實料 (鹹酸菜胡椒豬肚鍋、四川麻辣鍋、黑松露雜菌鍋、濃湯豬骨鍋)👍感覺食物根本不用沾另外的醬汁吃,味道已經很濃郁了。我個人最愛係鹹酸菜胡椒豬肚鍋,酸菜味唔會太搶,唔會喧賓奪主,搶走其他食材既味道,可以試下呀。精選海鮮拼盤(四人份)有唔同款式!扇貝同聖子呢D不在話下,鮮味十足,材料豐富,海中蝦同帶子果然是真材實料🙈純正野生大竹笙在大魚大肉的時候吃一份很解膩,果然是養生必備。再加點一個新鮮炸出來還是熱氣騰騰🔥的新加坡胡椒蝦風味脆炸鮮魚皮很鬆脆不硬,可以直接食用。也可以浸泡在湯汁吃,鮮味更足~服務員的服務態度非常棒,值得推薦! 價錢同質素,服務都係好滿意❤️❤️

😋牛魔王拼盤(內有安格斯牛,韓牛,牛柳粒,手切肥牛)

2023-05-30 53 瀏覽
同事今日升職請食飯,帶我地幾個去公司附近食酒鍋。今餐食完絕對顛覆你我對火鍋店的想像!!!一埋位個侍應就介紹我地叫「酒火入鍋」,事關佢呢個鍋有好多款口味,岩曬我地多人試唔同口味,而且都幾有特色,出面少有。例如: 蕃茄波士頓龍蝦火鍋真係第一次見,平時成日食但無諗過會打邊爐既清湯蘿蔔牛腩鍋; 同埋仲有最大路既四川麻辣鍋及潮州沙嗲鍋。一碟賣相好靚嘅掛架頂級安格斯牛小排,望落去就知道係高質素啦!並唔係坊間外面嗰啲合成肥牛。一入口就牛味濃,又唔羶,每一片都好大塊,真係好正呀!我同事對呢盤肥牛讚不絕口,仲要讚咗幾日添😂真係好睇又好食😋鍾意食嚮鈴嘅我哋,第一時間就嗌咗個即炸手工雙層芝士漢堡味嚮鈴卷,可以吸收湯底嘅味道,格外入味好食。橙紅色珊瑚蚌好鮮艷,爽口彈牙,帶海水鮮味。手打墨魚丸唔會有雪味,比起平時食到嘅更加彈牙。芝士竹輪卷真係食完一件又想再食多件毛肚確是很爽口,爽脆可口好有水準👍仲有啲頭肥鵝腸,夠哂肥美,索左湯又煙煙韌韌咁,真係幾架食😋

2023-05-29 36 瀏覽
我今日試咗間火鍋店,好正啊!•√•首先講下啲肉,啲肉都係好新鮮嘅本地肥牛,一食落去好滑嫩,尤其係頂級安格斯牛小排,真係好味啵!而啲蔬菜拼盤裡面啲菜都好新鮮,好好味!鍋底都好好飲,味道都好濃郁。呢個湯叫”酒火入鍋”,我特別鍾意佢哋啲五格獨特木瓜鍋,配啲蕃茄波士頓龍蝦火鍋,好鮮甜好香啊!@w@啲龍蝦肉質都幾好,唔會太過熟,而且味道都幾夠。清湯蘿蔔牛腩就要熬多啲時間啦,但係我覺得個牛腩煮得唔算好腍,食落去個肉質都幾有彈性。四川麻辣鍋就好重口味,好香辣,食得辣嘅人一定要試下!潮州沙嗲鍋就我個人覺得好正,啲肉味仲有啲椰香,湯底好好味。-v-呢間火鍋店真係幾好啊!^^啲菜式好豐富,湯底好味,肉都好新鮮好滑嫩啊!湯底做得非常唔錯好有心機,好開胃呢!你地一定要試下啊!*v*
我今日試咗間火鍋店,好正啊!•√•

2023-05-29 41 瀏覽
猶記得前日去食咗好用心熬製啲火鍋店,全部食物貨真價實,真材實料🎉,至今仍然回味無窮,流曬口水!🎈我order咗: 《新加坡胡椒蝦風味脆炸鮮魚皮》,食落會上癮😆,爽脆解膩,粉感不會太重,味道具層次感,而脆卜卜嘅口感係綿上添花🌸👏🏻。《脆肉鯇》,肉質結實變得爽口脆身,有豐富蛋白質,口感非常特别。個人認為呢度脆肉鯇雖然魚味一般,但勝在肉質非常結實,是打邊爐嘅必點之選。《純正野生大竹笙》,質感較結實,口感較爽,吸收味道好似海綿咁,質地輕微帶脆,浸埋火鍋湯至好食😋!✔️《水魷魚》,好香好脆,好多人都有order🚩,食落非常有咬口,比起一般嘅魷魚更爽彈!🗯️果然係係佢哋嘅得意之作!!♥️服務員好friendly,會主動行過嚟問我哋有冇咩需要,仲推薦好多又抵又好食嘅食物俾我哋,食肉獸或者海鮮愛好者記得一定要嚟試一試😙。

2023-05-24 70 瀏覽
打邊爐想食靚食材嘅朋友要留意📣📣尖沙咀嘅「酒鍋」出哂名用料新鮮,份量足料,今晚約埋幾個老友打邊爐,食好嘢🕺🏾🕺🏾是次揀咗湯底—揚名四海🍲一鍋有4款湯底,包括:黑松露雜菌鍋、濃湯豬骨鍋、四川麻辣鍋、鹹酸菜胡椒豬肚鍋四款湯底咩味道都有,食辣嘅話四川麻辣鍋絕對可以滿足到你🌶️想食清啲黑松露雜菌鍋香氣四溢🖤之後就係今晚最期待嘅牛魔王拼盤🐮一碟有齊安格斯牛、韓牛、牛柳粒&手切肥牛,肉食者見到必定心心眼😍牛肉嘅油花好靚,肉味超濃,而且大大碟,夠3-4人食👫🏻👭🏻另一樣係精選海鮮拼盤🌊,新鮮扇貝、聖子、海中蝦、帶子同餐廳精選是日海鮮,鮮甜無比,必叫💙最後叫多份蔬菜拼盤🥬,保証營養夠哂均衡😆今餐真係好飽好滿足,3個拼盤都好正好新鮮❤️
2023-05-24 76 瀏覽
朋友帶咗我嚟尖沙咀天文臺道呢間火鍋店食火鍋,餐廳係商業大廈入邊,內裏設計主要行新派宮廷風格,有新派噴畫,有啲似入咗藝術館咁!餐廳提供左多款湯底可以選擇,最有特色係酒火入鍋,會落酒玩火。呢個酒火入鍋係五格獨特木瓜鍋,湯底包括配蕃茄波士頓龍蝦🦞,清湯蘿蔔牛腩🐂,四川麻辣鍋🌶️,潮州沙嗲鍋🥜。➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿湯底篇🍲蕃茄波士頓龍蝦🦞材料十足,蕃茄同龍蝦非常夾,湯底酸酸甜甜有好濃嘅龍蝦味,當湯飲都一流!清湯蘿蔔牛腩🐂湯底同樣都係材料十足,有蘿蔔和牛腩,係全部湯底裏面最清甜嘅一個,同所有火鍋材料都百搭!四川麻辣鍋🌶️辣辣滋味,嗜辣嘅朋友仔應該非常鍾意佢。潮州沙嗲鍋🥜好濃郁嘅沙嗲醬鍋,少少辣辣地甜甜地,有好香嘅花生味。➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿食物篇鹽酥雞🐓鹽酥雞唔會有好多粉漿,只係表面簿簿一層,雞肉肉質亦新鮮好味!牛魔王拼盤🐂有四種牛肉,包括安格斯牛,韓牛,牛柳粒和手切肥牛。安格斯牛牛味濃郁,韓牛和牛柳粒我都係覺得燒到最好食,手切肥牛最新鮮。新加坡胡椒蝦風味脆炸鮮魚皮🐟呢個炸魚皮非常之脆口,新加坡胡椒蝦風味,辣辣哋少少刺激,就咁食都已經好好味!水魷魚🦑水魷魚爽口彈牙,魷魚本身嘅味道

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿
湯底篇🍲
蕃茄波士頓龍蝦🦞
清湯蘿蔔牛腩🐂

四川麻辣鍋🌶️

辣辣滋味,嗜辣嘅朋友仔應該非常鍾意佢。
潮州沙嗲鍋🥜

好濃郁嘅沙嗲醬鍋,少少辣辣地甜甜地,有好香嘅花生味。

➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿
食物篇
鹽酥雞🐓
牛魔王拼盤🐂
新加坡胡椒蝦風味脆炸鮮魚皮🐟
水魷魚🦑
水魷魚爽口彈牙,魷魚本身嘅味道唔重,所以放落咩湯底嘅火鍋入邊都非常夾!
2023-03-22 766 瀏覽
🔹銅鑼灣//酒鍋🔹人均約$450🔹▫️椰子雞+沙嗲 $218兩隻都一般😂😂椰子雞湯底幾淡😂雞數量都okge,係本身煮定左,有少少老。沙嗲湯底都唔係好濃味,兩個都唔太推薦😂▪️日本黑牛豬腩肉 $188普普通通,份量都OK多,但係唔好食,老實講唔係好建議叫偏貴😂▫️頂級蒙古涮羊片 $128羊好食過豬🫣食落去新鮮啲,冇咁老嘅感覺,而且冇咁貴,食得羊嘅可以揀羊!▪️芥末安格斯牛柳粒 $108呢個我覺得係最好食,食落去有芥末味牛柳粒炒得啱啱好,而且夠獲氣呢個最推薦👍🏼▫️豬潤 $48 麻麻地,好彩唔算好貴,食落去未係去到好粉,係覺得唔算好食🫡🔹好飽評語唔知係咪因為佢湯底唔好食,所以佢嘅餸全部到一般般😂😂不過本身都預咗係淨係食個景嘢食一般都算🤓但係一入到去,節日都唔係好多人食🤣裝修都非常一般,完全浪費咗個海景😂😂🧠回頭指數:1️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:7️⃣🌬冷氣溫度:7️⃣🚽廁所評價:7️⃣🧾性價比呢:5️⃣
🔹銅鑼灣//酒鍋🔹人均約$450🔹

▫️椰子雞+沙嗲 $218

▪️日本黑牛豬腩肉 $188

▫️頂級蒙古涮羊片 $128

▪️芥末安格斯牛柳粒 $108

▫️豬潤 $48
麻麻地,好彩唔算好貴,食落去未係去到好粉,係覺得唔算好食🫡

🔹好飽評語

🧠回頭指數:1️⃣