2025-04-09 533 瀏覽
呢間位於山林道居酒屋,雖然位置有啲隱蔽,但正因為咁先保留到一份獨特嘅日式風情。推門入去,炭火香氣撲鼻而來,吧枱位可以近距離睇師傅即席燒製,好有日本當地居酒屋嘅感覺。前菜小食首先試咗山葵八爪魚,八爪魚新鮮爽口,山葵嘅辛辣度剛好,唔會太嗆鼻,作為開胃菜好適合。明太子玉子燒蛋香濃郁,明太子鹹香惹味,師傅火候控制得好好,保持到玉子燒嘅嫩滑口感。串燒方面絕對係呢度嘅強項,全部用備長炭燒製:-「雞皮」燒得金黃香脆,油脂比例剛剛好-「雞心喉管」爽脆有嚼勁,簡單鹽燒已經好夠味-「免治雞肉棒」加入軟骨增加口感,蘸生雞蛋更滑溜-「大蔥雞脾肉」嘅雞肉嫩滑,大蔥燒到微焦帶甜特別推薦「紫蘇墨魚卷」,墨魚彈牙得來帶紫蘇香氣,配搭好有心思。「萵苣豚肉卷」係驚喜之作,豚肉片包裹新鮮萵苣,燒完後蔬菜依然爽脆多汁,同豚肉嘅油脂好平衡。「牛舌」厚切得來夠嫩身,炭火香氣十足,簡單灑少許岩鹽就已經好好味。 「白鰻」魚皮燒得香脆,肉質保持嫩滑,魚油香豐富。「甲羅燒」蟹膏濃郁鮮香,配香脆多士食可以平衡油膩感。「羊架」燒到外脆內嫩,羊味適中唔會太羶。「豬大腸」外脆內軟,處理得乾淨冇異味,配七味粉更惹味。提子梳打同蘋果汁唔會太甜,解

前菜小食

串燒方面絕對係呢度嘅強項,全部用備長炭燒製:
-「雞皮」燒得金黃香脆,油脂比例剛剛好
-「雞心喉管」爽脆有嚼勁,簡單鹽燒已經好夠味
-「免治雞肉棒」加入軟骨增加口感,蘸生雞蛋更滑溜
-「大蔥雞脾肉」嘅雞肉嫩滑,大蔥燒到微焦帶甜

「白鰻」魚皮燒得香脆,肉質保持嫩滑,魚油香豐富。

「甲羅燒」蟹膏濃郁鮮香,配香脆多士食可以平衡油膩感。

提子梳打同蘋果汁唔會太甜,解膩一流。

整體來講,呢度嘅串燒水準拍得住日本當地居酒屋,特別適合鍾意食炭火串燒嘅朋友。建議預早book位,尤其係想坐吧枱嘅話,同埋預留多啲時間慢慢享受,因為即叫即燒需要少少等候時間。
YoiYoi 酔々呢個名既靈感係黎自日劇 《今夜は コの字で》入面親切傳統既居酒屋🏮,想帶出呢道係一個復古而放鬆既空間,承載日本酒🍶文化同歡樂,亦係少數用日本木炭🪵烹製燒物🔥既餐廳🍴👍🏻 幾有特色,原汁原味又好食啲😋(5 😍 係滿分,🤩係半分)燒真蠔 🔥🦪 - $156 (好味指數:😍😍😍😍)叫左兩隻所以156蚊,啲蠔🦪幾肥美飽滿,味道濃厚鮮美,海水味🌊重,creamy綿滑又juicy,燒完🔥仲有啲焦香tim👍🏻 上面有啲清香既蔥、清新既紅蘿蔔茸🥕,亦可以擠啲檸檬汁🍋提鮮~蟶子 🦪 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)蟶子🦪夠大條,肉質飽滿,厚肉嫩滑,鮮甜爽脆,燒完🔥之後惹味香口🤤燒帶子 🔥⚪️ - $78 (好味指數:😍😍😍😍)顏色雪白,幾大隻同厚身,質感軟嫩juicy,燒完🔥帶啲焦香又鮮甜啲,另外下面墊左紫菜,可以包住粒帶子⚪️一齊食就更加香口~燒大蝦 🔥🦐 - $160 (好味指數:😍😍😍😍)叫左兩隻,size都幾大,燒🔥既時候出面撒左粗鹽粒🧂,好容易將殼同肉分開幾新鮮,蝦味🦐濃郁鮮甜,爽口彈牙唔會梅,蝦頭都有啲豐腴既膏都幾正🤤甲羅燒 🦀🔥 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)甲羅燒

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

燒真蠔 🔥🦪 - $156 (好味指數:😍😍😍😍)

蟶子 🦪 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)

燒帶子 🔥⚪️ - $78 (好味指數:😍😍😍😍)

燒大蝦 🔥🦐 - $160 (好味指數:😍😍😍😍)

甲羅燒 🦀🔥 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
甲羅燒係日本傳統既濱燒美食,濱燒係指喺海岸邊用爐火🔥將海產燒熟,即捉即煮既味道會特別鮮甜~ 而甲羅燒係將蟹膏、蟹肉、蟹籽🟠同蔥花放喺蟹蓋🦀️上燒嚟吃,真係有超多蟹膏🦀️,味道甘香豐腴,好creamy同惹味,蟹味🦀濃郁鮮甜,配埋香脆可口既麵包🍞一齊食,口感更加豐富👍🏻

鮟鱇魚肝 🐟 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
鮟鱇魚🐟雖然個樣唔靚,但肉質鮮美,魚肝🐟質感綿密細膩又creamy,味道香濃醇厚,唔怪得之有「西有河豚、東有鮟鱇」同海中鵝肝醬🌊🦢既美譽~

紫蘇墨魚卷 🟣🌱🦑 - $48 (好味指數:😍😍😍😍😍)
估唔到墨魚🦑同紫蘇葉🟣🌱咁夾,啲墨魚🦑爽口彈牙,味道鮮甜,配埋清香既紫蘇葉🟣🌱就更加清新又鮮味啲,配埋卜卜脆既蟹籽🟠,口感豐富又特別👍🏻

黑豚腩 🐷 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
肥瘦適中,油脂分佈均勻,燒完🔥有焦香同油香,口感細緻柔軟唔會乾,味道甘甜,有幾香濃既肉味~

牛舌 🐮👅 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
嫩滑無筋,質感厚實爽脆有咬口,有幾香濃既牛味🐮同埋夠juicy,有啲鹹香同焦香咁幾好食🤤

牛小排 🐮🥩 - $52 (好味指數:😍😍😍😍)
肉質纖維細緻,燒完🔥之後口感軟嫩juicy,油花分佈均勻,油香幾突出,惹味香口~

雞腎 🐥 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
幾香口,香味會濃郁醇厚啲但唔會有異味,爽口彈牙唔會硬都幾好

雞髀肉 🍗 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
厚肉嫩滑,比其他部位更加彈牙,香濃juicy~ 而且上面既雞皮燒到🔥微燶,有焦香同油香但唔會油膩~

蘆筍 - $40 (好味指數:😍😍😍😍😍)
全部都好粗👍🏻 顏色翠綠,味道清新,質感爽脆多汁,而且完全唔會有渣,成條都食得~

燒茄子 🔥🍆 - $58 (好味指數:😍😍😍😍)
啲茄子🍆全部都去左皮先燒🔥,所以食既時候啖啖肉~ 用左香甜既燒汁🔥同惹味有鹹香既木魚絲🐟調味都唔錯,質感軟糯清甜~

燒舞茸 🔥🍄‍🟫 - $42 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
啲舞茸有芳香馥郁既濃郁香氣,鮮嫩爽脆又juicy,燒過🔥之後更加香口~ 配埋清甜既蘿蔔茸⚪️🥕有提鮮既效果~

三文魚茶漬飯 🍣🍵🥣🍚 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
茶湯🍵🥣係用左鮮味既海苔、鹽昆布等食材再配清香既茶🍵煮成,味道清爽又可以提鮮~ 配埋上面鮮味有鹹香既三文魚碎🍣一齊食,暖笠笠咁都唔錯~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
2025-06-11 25 瀏覽
實在好耐冇去日本咁啱今次朋友生日想食炭燒串燒就決定嚟呢一間喺尖沙咀山林道嘅上樓居酒屋呢度地方細細但相當似去咗日本一打開門已經見到師傅喺開放式玻璃廚房燒緊串燒非常有feel !食物款式唔算好多我都係隨便點咗幾樣心水食物前菜點咗個蕃茄仔同埋鮟鱇魚肝蕃茄感覺唔係日本甜蕃茄仔似係本地大蕃茄燒豬腩都ok 但炭燒味唔係好出🧐之後都點咗好多唔同類型嘅串燒同埋小食每樣個質素都OK嘅但唔知點解就係冇乜炭燒味明太子蛋同燒雞皮最啱我胃口😌年糕就唔係太好食口感硬又dry 芝士年糕個外型幾得意嗰啲似菠蘿包😛不過就有少少漏紫蘇墨魚嗰個配搭比較得意好可惜食嘅時候上面啲飛魚子就跌晒出嚟整體嚟講食物就不過不失不過都要大讚佢哋個氣氛係相當好嘅👍🏻👍🏻地方細細裝修好有日本地道風味員工們都好Nice我喺訂枱嗰陣安排咗生日蛋糕當我試佢哋拎出嚟嘅時候員工仲即刻播生日歌所有員工都一齊唱生日歌(包括整緊嘢食嘅師傅)所以個服務體驗係唔錯嘅😸好warm 好有人情味呀!不過可能我哋錯位嘅關係前方係洗手盆有時師傅洗手會彈咗啲水出嚟我地塊面到😹
實在好耐冇去日本
咁啱今次朋友生日想食炭燒串燒
就決定嚟呢一間喺尖沙咀山林道嘅上樓居酒屋
呢度地方細細
但相當似去咗日本
一打開門
已經見到師傅喺開放式玻璃廚房燒緊串燒
非常有feel !
食物款式唔算好多

員工們都好Nice
我喺訂枱嗰陣安排咗生日蛋糕
當我試佢哋拎出嚟嘅時候
員工仲即刻播生日歌
所有員工都一齊唱生日歌(包括整緊嘢食嘅師傅)
所以個服務體驗係唔錯嘅😸
好warm 好有人情味呀!
不過可能我哋錯位嘅關係前方係洗手盆
有時師傅洗手會彈咗啲水出嚟我地塊面到😹

2025-06-10 28 瀏覽
尖沙咀的 酔々炭火燒居酒屋 是一家主打日式炭火燒烤餐廳使用備長炭燒烤,肉類(如和牛、牛舌、雞肉串)火候控制得宜,帶有炭香,肉質鮮嫩多汁   - 推薦菜式:鹽燒牛小排、白鱔、紫蘇墨魚卷环境:居酒屋氛圍濃厚   - 裝潢充滿日本風情,適合朋友聚餐或下班小酌   - 設有吧檯座位,可近距離觀看師傅燒烤過程   - 典型居酒屋格局 空間有限  但座位較擠  性價比:價格偏貴   - 人均消費約 HKD 400-600肉類單價較高,份量偏少  清酒選擇豐富   - 提供多款日本清酒、燒酎 適合搭配燒物個別服務員態度一般 其他都不錯油煙味較重   - 因炭火燒烤,餐廳內油煙味較明顯
尖沙咀的 酔々炭火燒居酒屋
是一家主打日式炭火燒烤餐廳

使用備長炭燒烤,肉類(如和牛、牛舌、雞肉串)
火候控制得宜,帶有炭香,肉質鮮嫩多汁
   - 推薦菜式:鹽燒牛小排、白鱔、紫蘇墨魚卷

环境:居酒屋氛圍濃厚
   - 裝潢充滿日本風情,適合朋友聚餐或下班小酌
   - 設有吧檯座位,可近距離觀看師傅燒烤過程
   - 典型居酒屋格局 空間有限  但座位較擠
 性價比:價格偏貴
   - 人均消費約 HKD 400-600
肉類單價較高,份量偏少

清酒選擇豐富
   - 提供多款日本清酒、燒酎 適合搭配燒物
個別服務員態度一般 其他都不錯
油煙味較重
   - 因炭火燒烤,餐廳內油煙味較明顯
2025-06-03
  • 白鱔
彷彿置身日本居酒屋🏮主打高質串燒同佐酒小食師傅即場炭火烤串燒 火候十足🔥非常適合收工同朋友同事飲返兩杯🔸醬燒魷魚筒|白鰻魚高度推薦呢個醬燒魷魚筒‼️ 魷魚筒真係非常巨型 份量十足,燒完之後非常香 $88真係超級抵食🥹🥹 白鰻魚都燒到皮香肉嫩,仲鎖住魚汁🫶🏻🔸肉類串燒|牛肉春菊卷|黑豚腩|月見免治雞肉棒|鷄脾肉|羊架|牛舌|牛小排|萵苣豚肉卷真係點咗非常多肉類😂😂 而且樣樣都真係好出色🥹想又食肉食菜嘅朋友就要試吓牛肉春菊卷同埋萵苣豚肉卷,入邊都包住大量蔬菜,所以都幾清新 而且食多幾件都唔漏黑豚腩牛舌同牛小排都採用高質量日本產地嘅肉,油脂豐富🤪 同埋師傅火候真係控制得好好👍羊架更加係出色帶有少量蘇味,烤過後肉質依然好嫩😍🥰🔸甲羅燒配法包作為蟹高雄見到格羅燒一定要點🤩 又係冇得輸嘅菜式配埋法包一齊食令蟹膏食落冇咁鹹,而且配埋蟹柳蟹籽真係冇得彈🥰🫶🏻🔸燒茄子|豆腐|醬油燒年糕燒茄子好大條😱 而且調味做得好好 面頭鋪上嘅木魚同埋五味粉食落好開胃 真係要連皮食埋😆🔸明太子茶漬飯唔算好大碗,飯嘅份量同一個飯團差唔多 但係夠㗎啦因為食咗咁多串燒🤣 茶泡湯底好清 食完比較油嘅串燒飲返啖清湯真係好舒服🔸🍶柚
彷彿置身日本居酒屋🏮
主打高質串燒同佐酒小食
師傅即場炭火烤串燒 火候十足🔥
非常適合收工同朋友同事飲返兩杯

🔸醬燒魷魚筒|白鰻魚
白鰻魚都燒到皮香肉嫩,仲鎖住魚汁🫶🏻

真係點咗非常多肉類😂😂 而且樣樣都真係好出色🥹
羊架更加係出色帶有少量蘇味,烤過後肉質依然好嫩😍🥰

🔸甲羅燒配法包

🔸燒茄子|豆腐|醬油燒年糕

🔸明太子茶漬飯

🔸🍶柚子酒|青森蘋果梳打
清心蘋果梳打較甜,但係一路飲溶咗冰之後就啱啱好👍 柚子酒非常適合女生飲都係比較甜嘅酒類🥰

哩間主打日本串燒,可以近距離欣賞師父燒烤的功架😍😍而且材料高質,師父燒得好好食👍🏻👍🏻推介❤️🥩鹿兒島A4和牛肉眼和牛肉味濃,而且肉質鮮嫩,雪花脂肪分佈平均,入口即溶😳😳係成塊肉眼上菜,好好食🦪榮螺榮螺肉質鮮嫩,口感彈牙,仲加左湯頭同海帶去煮製🥰🥰連埋榮螺殼一齊上菜,湯頭同榮螺都好鮮甜🍢自家製免治鶏肉用新鮮的雞肉為主要原料,雞肉棒子經過精心調味和烤製,沾上半生熟溫泉蛋蛋黃,一定要試試😍😍🐔雞頸肉雞頸肉燒烤至外脆內嫩,質感真係好嫩滑每一啖都散發著豐富的口感和雞肉香氣🤤🦀甲羅燒配法包超大堆蟹膏同蟹肉😍😍好正,超鮮甜惹味,再配埋法包,好正另外推介💕🌿春菊牛肉卷🍶磯自慢 多田信男 純米吟釀🐷醬燒日本梅頭肉🦪燒帶子🍳明太子玉子燒🍞燒年糕🍢厚揚豆腐

推介❤️

🥩鹿兒島A4和牛肉眼

🦪榮螺

🍢自家製免治鶏肉

🐔雞頸肉
雞頸肉燒烤至外脆內嫩,質感真係好嫩滑
每一啖都散發著豐富的口感和雞肉香氣🤤

🦀甲羅燒配法包
超大堆蟹膏同蟹肉😍😍好正,超鮮甜惹味,再配埋法包,好正

另外推介💕
🍳明太子玉子燒
🍞燒年糕
🍢厚揚豆腐
2025-05-21 139 瀏覽
好掛住日本呀,今日約咗朋友仔食串燒,我哋嚟咗位於尖沙咀嘅酔々炭火燒居酒屋。居酒屋裝修好日式,牆身有好多日式雜誌,好似處身於日本咁。而且廚師會喺食客面前燒串燒,同日本嘅一樣。我留意到餐廳用上炭火燒串燒,所以串燒食落更有風味。除咗串燒,居酒屋仲有大量日式靚酒,啱晒大家一路飲酒、食串燒同傾偈。醬燒魷魚筒 $88魷魚筒好大條,表面沾滿醬油,食落甜甜地。而魷魚新鮮,食落爽口彈牙。明太子玉子燒 $38玉子燒好香蛋味,質地好棉襪,表面有明太子沙律醬,好滋味。雞皮 $38雞皮燒到外脆內軟,充滿油脂感,真係必點!大蔥鷄脾肉 $46呢款一樣加上咗醬油作條味,食落甜甜地。雞髀肉好嫩滑,雞肉肉質厚實,大蔥香口多汁,兩者配搭得非常好。牛小排 $62牛小排本來質素就好好,見到燒之前牛肉油脂分怖平均,紋絡好靚。牛小排牛味濃,食落肉質軟腍又Juicy。豚肉厘茄卷 $42豚肉包住新鮮嘅車厘茄,食落好fresh。豚肉燒香後特別油,加上甜甜地又多汁嘅車厘茄,多,能夠解膩。牛舌 $48牛舌充滿油香,都幾厚切,食落非常彈牙!牛肉春菊卷 $56店員有同我哋介紹春菊係指皇帝菜。估唔到牛肉配搭皇帝菜咁夾。牛肉薄薄一層,燒香後包咗大量

醬燒魷魚筒 $88

明太子玉子燒 $38
玉子燒好香蛋味,質地好棉襪,表面有明太子沙律醬,好滋味。

雞皮 $38
雞皮燒到外脆內軟,充滿油脂感,真係必點!

大蔥鷄脾肉 $46

牛小排 $62

豚肉厘茄卷 $42

牛舌 $48
牛舌充滿油香,都幾厚切,食落非常彈牙!

牛肉春菊卷 $56
店員有同我哋介紹春菊係指皇帝菜。估唔到牛肉配搭皇帝菜咁夾。牛肉薄薄一層,燒香後包咗大量皇帝菜,皇帝菜非常Juicy,而且有特別嘅味道,非常有好味。

萵苣豚肉卷 $48
而萵苣就指唐生菜。豚肉一樣充滿油脂,表面帶少少脆,。生菜都好Juicy,又有點脆口,兩者配搭得非常好。

黑豚腩肉 $48
腩肉好厚切,燒到脆脆地,一咬落去油脂感十足。

雞翼 $42
雞翼好大隻,好飽滿,啖啖肉。內裡肉質好滑,好juciy。

燒帶子 $88
帶子大大粒,食落好鮮甜,內裏充滿海鮮汁。配上紫菜後,多咗一浸鹹鹹地嘅風味。

牛筋 $42
牛筋必點,非常特別!牛筋好淋,有滿滿開嘅膠質感。另外,仲沾滿咗醬油一齊燒,所以食落甜甜地。

2025-05-19 95 瀏覽
今日嚟到尖沙咀,經過見到呢間炭火串燒居酒屋好吸引,就決定入去試吓餐牌有好多選擇串燒即叫即燒,用備長炭明太子玉子燒內部柔軟細膩,帶有微微的焦香。明太子均勻地夾在玉子燒的中層,每一口都能感受到鹹香與鮮甜的完美融合。玉子燒的甜度恰到好處,搭配明太子的鹹味,形成了絕妙的平衡,讓人忍不住一口接一口鮟鱇魚肝魚肝質地細膩,入口後的濃郁油脂感瞬間在口腔內化開,帶著大海的鮮味卻不腥膩。搭配的日式醬油和醬汁提升了魚肝的層次感,酸鹹之間的平衡恰到好處,非常值得一試雞髀肉、雞肝、雞皮雞髀肉外皮微焦,內部卻保留了多汁鮮嫩的口感;雞肝則經過完美火候的掌控,雞皮則烤得酥脆金黃,脂香四溢,每一口都充滿罪惡感但又讓人無法抗拒。這三款串燒展現了在炭火料理上的實力牛肉春菊卷這道菜將薄切牛肉與春菊結合,牛肉經過精緻的火候掌控,鮮嫩多汁,肉香濃郁。春菊的清香與微苦與牛肉的油脂完美結合,去除了油膩感,讓整道菜更加清爽。每一口都能品味到牛肉的醇厚與春菊的清新,是一道平衡感極佳的料理免治雞肉棒雞肉餡料滑嫩多汁,加入了少許日式醬汁進行調味,提升了整體的鮮味。外層烤得微焦,增添了香氣翠玉瓜翠玉瓜切片薄而均勻,口感爽脆,帶有自然的甘甜。搭
今日嚟到尖沙咀,經過見到呢間炭火串燒居酒屋
好吸引,就決定入去試吓

餐牌有好多選擇

串燒即叫即燒,用備長炭

明太子玉子燒

鮟鱇魚肝

雞髀肉、雞肝、雞皮

牛肉春菊卷

免治雞肉棒

翠玉瓜

翠玉瓜切片薄而均勻,口感爽脆,帶有自然的甘甜。搭配一點點鹽巴,突出了食材本身的甜味

suntory生啤

最後不得不提的就是這裡的生啤,冰涼爽口,帶有濃郁的麥香。啤酒的泡沫細膩柔滑,喝上一口,瞬間洗滌了味蕾,與店內的炭火串燒和重口味菜式形成了完美的搭配

價錢合理

2025-05-17 91 瀏覽
今次同朋友去咗「酔々炭火燒居酒屋」,嗌咗好多串燒同小食,整體來講幾有驚喜,炭火香氣夠晒突出,而且有啲菜式真係平時好少見,值得一試! 同埋我地係坐吧枱,可以睇住師傅點樣燒,好有火候🔥🍽️ 燒白鰻 魚肉厚身又嫩滑,皮燒到微微脆,仲帶少少焦香,醬汁唔會太甜,啱啱好! 🍽️ 免治雞肉、雞軟骨、雞皮、大蔥雞脾肉、雞翼 雞肉串燒系列全部水準在線!免治雞肉 juicy 又彈牙,雞皮脆到似薯片,大蔥雞脾肉嘅大蔥清甜,同雞肉好夾。雞翼就燒到皮脆肉嫩,簡單灑鹽已經好夠味。 🍽️ 黑豚腩 肥瘦適中,燒到外層微焦,入口油脂香爆棚,送酒一流! 🍽️ 燒帶子 帶子大大粒,燒完依然保持到鮮甜多汁,最特別係底層墊咗塊紫菜,可以包住帶子一齊食,多咗份香脆口感,好有心思! 🍽️ 燒多春魚 & 燒魚翅乾 多春魚燒到香脆,魚春爆晒出嚟,正!魚翅乾就真係第一次試,口感軟糯得來帶少少煙韌,好特別,值得一試。 🍽️ 明太子玉子燒 玉子燒煎得嫩滑,面頭嘅明太子燒到微微溶化,鹹香濃郁,同蛋香好夾,食落去有層次,唔會太膩。 🍽️ 牛舌、牛小排、牛肉春菊卷 牛舌厚切,咬落去爽口又香;牛小排肉質軟嫩,油脂分布均勻。牛肉春菊卷好驚

🍽️ 燒白鰻

🍽️ 免治雞肉、雞軟骨、雞皮、大蔥雞脾肉、雞翼

🍽️ 黑豚腩
肥瘦適中,燒到外層微焦,入口油脂香爆棚,送酒一流!

🍽️ 燒帶子

🍽️ 燒多春魚 & 燒魚翅乾

🍽️ 明太子玉子燒

🍽️ 牛舌、牛小排、牛肉春菊卷
牛舌厚切,咬落去爽口又香;牛小排肉質軟嫩,油脂分布均勻。牛肉春菊卷好驚喜,茼蒿嘅清新中和咗牛肉嘅濃味,食完唔會覺得膩。

🍽️ 燒茄子、燒蕃薯、汁燒大香菇
茄子燒到軟綿綿,面頭灑咗少少辣粉,惹味得來又唔會太搶。蕃薯帶天然甜味,好滿足!大香菇配上蘿蔔蓉,清新得來又入味,好有驚喜!

🍽️ 甲羅燒 & 油甘魚鮫
甲羅燒即係蟹膏燒,濃郁鮮味,配埋多士一齊食,可以平衡返個鹹香。油甘魚鮫燒到外皮脆,肉質滑嫩,魚油香爆棚!

🍽️ Suntory & Beer Mix
Suntory 生啤夠冰凍,爽!Beer Mix 係黑啤溝白啤,味道比一般生啤淡少少,易入口,啱晒女仔飲。

最近喺尖沙咀發現咗一間隱世居酒屋😳雖然隱身喺一座商廈入面,但係就算平日都座無虛席🙈一入到去已經感受到好濃厚嘅居酒屋氣氛,加上舖頭係用真·炭火燒烤🔥簡直好似去咗日本一樣,我哋坐咗喺吧枱近爐嘅位置,可以望住師傅燒嘢食,款款都係即叫即燒,而且以日式串燒嚟講價錢唔貴(大概三十到四十幾蚊一串),性價比好高👍🏻首先叫咗兩款前菜,分別係鮟鱇魚肝同埋螢光魷魚,兩款都幾出色😆螢光魷魚仲係我食過最好食嘅螢光魷魚,唔會過分地鹹得嚟仲食得出魷魚嘅鮮味🦑而串燒方面,我哋都叫咗好多款,老實講絕大部份都係屬於高水準🤩尤其突出嘅有雞皮、牛筋、白鰻、牛肉春菊卷、同萵苣豚肉卷,雞皮少得脆卜卜🐔完全唔會覺得油膩,而燒牛筋更加係第一次見呢個做法,師傅將已經燉煮過嘅牛筋炭烤,牛筋入口時既有焦香,又入口即化🤤而白鰻非常之厚肉,兩款肉卷都係自家製,入面包咗滿滿嘅蔬菜,降低咗肉類嘅油膩感😋而飲品方面呢度都有好多款嘅日本清酒選擇,可以叫侍酒師介紹返合適嘅口味🍶

• 螢光魷魚
暖黃燈光裹着炭火氣息充斥住成間店面。師傅係堂前炭爐上翻動串燒,油脂滴落時既響聲加埋火光四起,好似返左日本咁。免治雞肉串配埋生雞蛋黃既醬汁,蛋液裹着肉串好幼滑既口感。燒雞皮勁脆,油香滿溢。牛舌厚切得恰到好處,肉汁豐富。醬燒魷魚筒配特製醬汁,彈牙又香口。凍番茄冰涼清甜,解膩一流,剛剛好中和串燒的油膩感。最正同最有特色既係紫蘇墨魚卷,紫蘇葉纏着墨魚膠在炭火上燒,墨魚膠彈牙非常,加埋魚子超有口感同層次感。店舖座無虛設,想黎既朋友記得訂位,價錢都合理,最緊要夠日本風味。

免治雞肉串配埋生雞蛋黃既醬汁,蛋液裹着肉串好幼滑既口感。

燒雞皮勁脆,油香滿溢。牛舌厚切得恰到好處,肉汁豐富。

醬燒魷魚筒配特製醬汁,彈牙又香口。

凍番茄冰涼清甜,解膩一流,剛剛好中和串燒的油膩感。

2025-04-04 110 瀏覽
📍酔々炭火燒居酒屋#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-甲羅燒配法包$78甲羅燒有蟹柳、蟹肉、蟹膏 味道比較重 法包燒完比較鬆軟 明太子玉子燒$38起初會驚咁多明太子會好咸 無諗過會咸度岩岩好 而且玉子燒係甜甜地 厚厚地 鹿兒島A4和牛肉眼$288油脂分布平均 每啖都食到牛油香味 肉質好淋 外層會有微微脆口感自家製免治雞肉$48平時食到嘅都比較乾 相反呢個係暫時食過最好食🤤 燒完外層唔乾 醬汁唔濃 食到肉汁豐富 粒粒軟骨 好有口感螢光魷魚沖漬$48 係魷魚仔 以為沖漬比較咸 但反而都幾特別燒芝士年糕$42外層酥脆 入面係芝士流心 晴生麝香葡萄汽水$48完熟桃味汽水$48生果汁味重 唔會太甜 汁燒牛側身 $158牛香味重 唔需要特別調味 都幾推薦堅魚他他$78有蘿蔔蓉 薑蓉 芥末配搭 層次會更豐富 鮮味會更重紐西蘭燒青口$78每粒青口都食到鮮味 檸檬汁令鮮味更出 而且入面肉汁仲保留住
📍酔々炭火燒居酒屋
#5🫶🏻係最高
環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻

甲羅燒配法包$78
甲羅燒有蟹柳、蟹肉、蟹膏 味道比較重 法包燒完比較鬆軟

明太子玉子燒$38

有蘿蔔蓉 薑蓉 芥末配搭 層次會更豐富 鮮味會更重

紐西蘭燒青口$78
每粒青口都食到鮮味 檸檬汁令鮮味更出 而且入面肉汁仲保留住
2025-04-02 100 瀏覽
當日係慶祝個仔生日,所有食物都好好食,廚師同服務員,都好有禮貌及細心👍食物方面我叫咗,明太子玉子燒👍,山葵八爪魚👍,甲羅燒👍配法包🥖,簡直一流😋😋,免治雞肉、牛肉春菊卷、牛舌、萵筍豚肉卷、大涌雞髀肉、燒青口、翠玉瓜、秋葵、燒番薯、燒飯團、燒帶子、多春魚,全部都係好好食😋😋飲品方面,白桃梳打同梅洒
山葵八爪魚
2025-03-31 128 瀏覽
海鮮系列首推「蟶子」,個火候控制得超好,肉質彈牙鮮甜!仲有「醬燒魷魚筒」,燒到香噴噴,配埋特製醬汁,真係停唔到口!🦑 「燒帶子」新鮮多汁,一啖咬落甜味即刻爆晒出嚟!雞系列簡直係無敵!「燒雞皮」、「燒雞尾」、「燒雞肉串」樣樣都高質!特別推介「大蔥雞髀肉」,雞肉嫩滑,大蔥香甜!仲有「雞腎」、「雞軟骨」同「雞翼」都係必試之選,每款都有獨特風味!🍗「牛舌」絕對係我心目中No.1!肉質香嫩彈牙,燒到表面微微焦香,配埋特製醬汁真係無得輸!「牛肉春菊卷」都好有驚喜,蔬菜新鮮配埋牛肉,層次感十足!🥩「汁燒翠玉瓜」、「秋葵」、「燒洋蔥」同「燒番薯」都做得好出色!啲配料新鮮,調味又啱!🥬特別推介佢哋嘅「明太子玉子燒」同「鵪鶉蛋」,蛋類系列做到出神入化!玉子燒軟滑香甜,鵪鶉蛋燒到外脆內軟,真係一流!🥚

2025-03-28 98 瀏覽
琴日禮拜三6點半上到去已經有好幾枱客,之後7點零鐘已經滿座,估唔到呢間樓上鋪生意咁好!😮 呢度座位坐得舒服,真係要讚一讚服務非常好!價錢唔貴,食物質素又ok,唔係由店家social搞嘅氣氛,而且鋪內客人嘅氛圍都好好👍🏻 時令食物會寫係當眼地方 我哋都揀咗幾個時令試下 🦀甲羅燒 $78 好耐無食過啦 蟹柳蟹膏加蟹籽 蟹膏好香👍🏻 🦆鵪鶉脾 $58 鵪鶉脾以前成日買比小朋友食 自己出去買都唔平 燒鵪鶉脾原來甘好味 呢個價錢有2件 真心唔錯👍🏻 🐟鹽燒鯛魚下巴 $88 🍢紫蘇墨焦卷 $48 另外有4張恆常MENU 🐟燒多春魚 $48 🍢燒牛舌 $48 🍢燒牛肉春菊卷 $56 🍢燒翠玉瓜 $32 🍢燒白鰻 $78 🍢燒雞皮 $38 以上串燒全部都唔錯 唔會太鹹 🦑鹽燒鱿魚筒 $88 見到人哋嗌咗好大條 我哋加單   🍚梅干茶漬飯 $48 簡簡單單嘅茶漬飯係我面前整 都係幾好味 🥩鹿兒島A4和牛肉眼 $288 全晚最期待嘅 睇住佢燒 好快上枱 火候掌握得非常口 入口即溶👍🏻 🥤Coke $35 原本想嗌杯梅酒 但我淨係飲到好甜嘅 都係揀返最百搭穩陣🤣 我哋坐BAR檯中間位 B

時令食物會寫係當眼地方 我哋都揀咗幾個時令試下
🐟鹽燒鯛魚下巴 $88
🍢紫蘇墨焦卷 $48 另外有4張恆常MENU
🐟燒多春魚 $48
🍢燒牛舌 $48
🍢燒牛肉春菊卷 $56
🦑鹽燒鱿魚筒 $88 見到人哋嗌咗好大條 我哋加單
我哋坐BAR檯中間位 BAR檯有3面圍住2個爐 幾有FEEL 一燒完可以即刻遞比你 熱辣辣 成晚點嘅所有食物全部都唔錯 氛圍真係好 真心值得推介!✨