2022-07-13 554 瀏覽
Yoi Yoi is an izakaya designed based on the manga/drama コの字の酒場. U-shaped counter restaurants are very popular in Japan and they are usually small restaurants that offer economical prices on food and alcohol, where guests interact often with the staff and other customers.This was my 2nd visit to Yoi Yoi but the quality has dropped a lot. Not sure if it was because I went there late. The chefs had been drinking with other guests that probably affected their performance too.焼き鳥 YakitoriLooks like a

焼き鳥 Yakitori
Looks like all chicken skewers were chargrilled. The セセリ neck $42 and ハツ heart were juicy and had a nice sear. But the レバー liver was almost well-done and the texture was too harsh. The 手羽先 wings came in two pieces and was too dry.

ホッケ Hokke $128
This was cooked on the electric grill. Not so juicy. Slightly overcooked.

和牛 Wagyu Beef $128
The beef was so tough even it was medium. A lot of connective tissues that I could not swallow.

イカ一夜干し Squid $86
Also cooked on the electric grill. This was flavorful and nicely grilled.

サザエ Turban Shell $78
My favorite part of turban shell is the bitterness of the liver. But they had already removed it😢😢😢The flesh was cut into small pieces which was easier to eat.

It would be much better if they could cook everything chargrilled. Prices were not cheap. Hope they can still maintain their food quality in future.
2022-05-01 720 瀏覽
今次同朋友慶祝生日去到呢間居酒屋店員都超親切首先一黎到就serve 咗杯清酒做welcome drink (好似係星期一至四先有)...燒物主要係鹽燒或者汁燒用嘅係傳統炭爐燒非常有風味.比較特別嘅有燒煙肉用嘅係用蕃薯飼養嘅豬所以咬落煙肉會帶啲蕃薯味.油揚燒到香脆再配上秘製明太子醬.帶子都唔需要太多調味加咗清酒去煮帶出鮮甜.雞泡魚干每次去居酒屋都必點用嚟餸酒一流.免治雞肉串係廚師特製比平時既免治雞肉口感更軟.芝士年糕作結非常滿足咬落去芝士半溶好治癒
今次同朋友慶祝生日
去到呢間居酒屋
店員都超親切
(好似係星期一至四先有)
燒物主要係鹽燒或者汁燒
比平時既免治雞肉口感更軟
芝士年糕作結非常滿足
咬落去芝士半溶好治癒
2022-03-31 685 瀏覽
之前有朋友經驗唔係咁好,好似係因為店員只理會熟客,而食物水準都唔達標,所以酔々開左咁耐都冇去😅疫情下好得閒又想食日本野,又有炭燒咁有風味,都係唔信個朋友,忍唔住自己去試下先😝環境好有日本feel,坐吧檯睇住師傅燒就更開心啦😍叫左Happy hour優惠既set,抵到喊有六串加燒飯團🤩而餐廳疫情下都好清靜😔師傅同店員都勁nice,好有心好有誠意咁 serve 我地,而且師傅好細心😍😍😍叫左兩串雞肝,我地要求唔好燒咁熟,師傅專登燒好一串問下我地咁樣熟度岩唔岩,先再燒下一串,點解可以咁好🥺雞頸同樣都有香脆版同多汁嫰滑版比我地試,兩者各有千秋飯團可以揀醬油燒或味噌燒,兩種都好好食,而且燒完出黎熱辣辣真係💯免治雞肉,手羽先同其他都燒得岩岩好,我敢講就算比多一倍價錢日本師傅出面都未必燒到咁好質素!而且服務真係再加分👍🏻唎酒師都好專業同有耐性介紹唔同既sake,Highball都係自己沖重要仲可以濃め🙈好開心,絕對推薦!!

環境好有日本feel,坐吧檯睇住師傅燒就更開心啦😍

雞頸同樣都有香脆版同多汁嫰滑版比我地試,兩者各有千秋

2022-03-01
2022-01-14 1664 瀏覽
𝙗𝙚𝙚𝙣 𝙝𝙖𝙫𝙞𝙣𝙜 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙟𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙧𝙚𝙘𝙚𝙣𝙩𝙡𝙮 𝙗𝙚𝙘𝙖𝙪𝙨𝙚 𝙞𝙩'𝙨 𝙨𝙪𝙘𝙝 𝙖 𝙝𝙚𝙖𝙧𝙩𝙮 𝙘𝙪𝙞𝙨𝙞𝙣𝙚😝 𝙮𝙤𝙪 𝙘𝙖𝙣 𝙨𝙢𝙚𝙡𝙡 𝙩𝙝𝙚 𝙖𝙧𝙤𝙢𝙖 𝙤𝙛 𝙘𝙝𝙖𝙧𝙘𝙤𝙖𝙡 𝙨𝙢𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙢𝙚𝙖𝙩𝙨 𝙤𝙣𝙘𝙚 𝙮𝙤𝙪 𝙚𝙣𝙩𝙚𝙧 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩. 𝙨𝙩𝙖𝙣𝙙𝙤𝙪𝙩𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙚𝙚𝙡, 𝙗𝙚𝙚𝙛 𝙩𝙤𝙣𝙜𝙪𝙚, 𝙜𝙞𝙯𝙯𝙖𝙧𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙖𝙗𝙪𝙧𝙖𝙖𝙜𝙚! 𝙘𝙖𝙣'𝙩 𝙬𝙖𝙞𝙩 𝙩𝙤 𝙜𝙤 𝙗𝙖𝙘𝙠 𝙖𝙜𝙖𝙞𝙣😋.話說前排去完中環間 @kura_teppan 知道原來佢哋集團係尖沙咀有另一間專食炭火串燒嘅居酒屋, 兩間餐廳最大特色係又幾個大嘅sake雪櫃, @yoiyoi_izakaya 裝修幾有正宗日本居酒屋feel,閒日嚟到都爆哂棚就知有保證!試咗佢哋幾款人氣串燒,必叫嘅有燒牛舌,爽口多汁仲好香黑椒味;牛腹身用上秘製燒汁食落仲有陣陣炭香味,夾洋蔥食更甜更有口感;串燒必點嘅雞腎望落平平無奇但咬落去又係爆汁,最鐘意佢哋款款燒物都有炭香味!枥尾油揚係日本地道菜亦係香港得佢哋先有,上面滿佈明太子沙律醬,油揚燒得
話說前排去完中環間 @kura_teppan 知道原來佢哋集團係尖沙咀有另一間專食炭火串燒嘅居酒屋, 兩間餐廳最大特色係又幾個大嘅sake雪櫃, @yoiyoi_izakaya 裝修幾有正宗日本居酒屋feel,閒日嚟到都爆哂棚就知有保證!試咗佢哋幾款人氣串燒,必叫嘅有燒牛舌,爽口多汁仲好香黑椒味;牛腹身用上秘製燒汁食落仲有陣陣炭香味,夾洋蔥食更甜更有口感;串燒必點嘅雞腎望落平平無奇但咬落去又係爆汁,最鐘意佢哋款款燒物都有炭香味!枥尾油揚係日本地道菜亦係香港得佢哋先有,上面滿佈明太子沙律醬,油揚燒得外脆但入面索哂明太子醬,食一啖即刻上癮😳 海鮮方面蠑螺肉厚味鮮,螺殼入面嘅湯完全係精華;燒白鱔個皮超脆,咬開勁多肉汁同魚油爆出嚟;燒蠔都唔錯呢!除此之外叫嘅雞泡魚乾、汁燒雞心喉、
雞頸肉、雞肉棒、大蔥鴨肉同螢光魷魚都唔錯,絕對係聚餐傾偈嘅好地方!
乳鴿髀
大蔥鴨肉
枥尾油揚
醬油燒飯團
2022-01-13 508 瀏覽
這間居酒屋主打炭火串燒😍一進店就像置身日本的居酒屋,頗有氣氛🥰強烈推薦大家坐在吧枱位置,可以邊吃邊欣賞師傅燒肉技術!🤩炭爐火光熊熊、煙亦頗大,師傅需要不斷用扇控制火候,值得一讚是餐廳抽氣做得不錯,用餐後我們衣物都沒有異味👍🏻⁡👉🏻食物: 4.5/5一般肉類師傅都主要用炭火燒,食物帶微微炭香🥰而海鮮比較特別,為免蓋過鮮味,部分會用一般火爐燒。⁡💕點菜小貼士💕建議分批每次點少量串燒,因為師傅可以更集中控制火喉,上桌時亦可以立即品嚐,避免放涼。⁡是晚吃了非常多款食物,以下介紹幾款餐廳特別菜式😚⁡▪️芝士年糕💯💯💯💯💯必點之選🤩外面烘很少許脆身,中間芝士非常棉滑,吃完不夠喉立即再點多碟🤤⁡▪️帆立貝帆立貝比我手掌更大,肉質厚,配上清酒及昆布,更帶岀鮮味😚美味到連湯都不剩一滴😂⁡▪️東風螺上桌時,店員會提供清酒杯供飲用螺內清湯!螺肉切成一粒粒,方便進食!螺肉份量比想像中多。⁡▪️鵪鶉腿細細隻方便進食!燒得外脆肉嫩🥰⁡▪️黑豚腩芝士大蝦蝦身去殼,裹上豚肉,燒完再放上芝士⁡▪️雞心喉管🤩🤩🤩🤩🤩第一次吃,有肉而又帶少許脆,再值上醬汁,香口惹味!⁡▪️蕃薯不得了!💯💯💯💯💯外層燒到薄脆,中間又甜,又一樣吃完不夠喉再

👉🏻食物: 4.5/5

💕點菜小貼士💕

是晚吃了非常多款食物,以下介紹幾款餐廳特別菜式😚

▪️芝士年糕

▪️帆立貝

▪️東風螺

▪️鵪鶉腿
細細隻方便進食!燒得外脆肉嫩🥰

▪️黑豚腩芝士大蝦
蝦身去殼,裹上豚肉,燒完再放上芝士

▪️雞心喉管

▪️蕃薯
不得了!💯💯💯💯💯外層燒到薄脆,中間又甜,又一樣吃完不夠喉再點之選🤤

還嚐了很多不同食物!
2021-12-12 775 瀏覽
今日黎到位於Yoi Yoi Charcoal Grill & Sake Bar,餐廳新開將無耐,裝修方面走日式風格。餐牌方面主要都係以串燒為主,材料就有雞羊牛等等既肉類,另外亦有燒海鮮,仲有其他種類既野食好似前菜同飲品等等。另外亦有一d係季節性既食品,依d就會寫係版上面。栃尾油揚依個前菜好有特色,豆腐唔會炸到好油,有豆香,好抵食。季節蠔蠔好大隻呀,入口就即刻食到好大陣蠔味,完全唔腥,仲好鮮甜添。魷魚肉質彈牙,個醬汁調味調得好好,配上魷魚好襯呀。牛舌牛肉味好特出,表面燒到好焦香,好味汁燒牛肋條油脂味好特出,肉質又嫩,每一啖都好滿足。羊架完全無羊膻味,外脆內軟,啖啖肉。黑豚腩肉黑豚肉燒得好香,腩肉黎講油脂唔算太多。燒飯團米飯已經調好味,每一粒飯都好有咬口,配上紫菜真係好正。牛腹身非常優質,係牛腹部側邊嘅肉,唔會太韌,有豐富嘅肉汁車打芝士大蝦有非常甜嘅栗子做伴碟,啖啖肉,連埋殻食都冇問題,仲有非常濃厚嘅車打芝士榮螺唔會太韌,十分惹味,肉質清爽鮮美香薯豚煙肉鹹香惹味又香口整體黎講,餐廳成個氣氛都好有活力,加上今餐既食物質素好高,食材本身已經好,燒得又岩岩好,所以食得好開心。💗尖沙咀山林道38號

栃尾油揚
依個前菜好有特色,豆腐唔會炸到好油,有豆香,好抵食。

魷魚
肉質彈牙,個醬汁調味調得好好,配上魷魚好襯呀。

牛舌
牛肉味好特出,表面燒到好焦香,好味

汁燒牛肋條
油脂味好特出,肉質又嫩,每一啖都好滿足。

羊架
完全無羊膻味,外脆內軟,啖啖肉。

黑豚腩肉
黑豚肉燒得好香,腩肉黎講油脂唔算太多。

燒飯團
米飯已經調好味,每一粒飯都好有咬口,配上紫菜真係好正。

牛腹身
非常優質,係牛腹部側邊嘅肉,唔會太韌,有豐富嘅肉汁

車打芝士大蝦

榮螺
唔會太韌,十分惹味,肉質清爽鮮美

香薯豚煙肉
鹹香惹味又香口

💗尖沙咀山林道38號銀座38 15樓A號舖

#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #hongkong #手機食先 #likeforlikes
好耐無食過串燒,咁岩搵到呢間樓上串燒店,仲係用炭火燒🍢🍢book枱嘅好處就係可以坐正係師傅前面,見到師傅望實個火,幾時撥扇、幾時落調味料都好有技巧😍師傅對於食材同味道都好講究,我哋見到串燒望落好似差唔多燒好,但師傅覺得燒得唔好,一手就扔左兩串重新再燒過😳果然好專業👍🏻·1️⃣羊架($78)本身係我想食先叫,點知平時唔鍾意食羊嘅A先生食左都大讚😂完全無羶味,燒得岩岩好,好juicy,完全唔韌唔鞋😋·2️⃣牛舌($52)牛舌一定係厚切先好食😆食完呢個唔想再係其他地方食薄牛舌😂·3️⃣牛小排($58)切成一粒粒方便一啖一粒咁食,好香牛味,肉質一樣好柔軟😚😚·4️⃣牛腹身($128)呢碟有沙律菜伴碟,牛肉切成一片片,火候控制得好好,見到中間都仲係紅紅地,唔會燒到over左·5️⃣季節蠔($88)對上一次食燒蠔已經係兩年幾前係日本食🥺🥺今次見到一定要食!叫左兩隻都好大隻,微微燒過嘅蠔仲仍然保留左海水味同蠔味🤤🤤🤤·6️⃣帆立貝($138)呢隻帆立貝一啲都唔簡單😍原來個湯底係師傅用返日本嘅做法去煮,好正宗😍一定要飲埋啲湯😆·7️⃣榮螺($78)最先上枱嘅就係佢,一黎我地就:嘩,好大隻🤣入面嘅螺肉已經切左片,職員俾左兩隻杯仔我
1️⃣羊架($78)
2️⃣牛舌($52)
牛舌一定係厚切先好食😆食完呢個唔想再係其他地方食薄牛舌😂
3️⃣牛小排($58)
切成一粒粒方便一啖一粒咁食,好香牛味,肉質一樣好柔軟😚😚
4️⃣牛腹身($128)
5️⃣季節蠔($88)
6️⃣帆立貝($138)
7️⃣榮螺($78)
最先上枱嘅就係佢,一黎我地就:嘩,好大隻🤣入面嘅螺肉已經切左片,職員俾左兩隻杯仔我地,原來係俾我地食完螺肉之後,倒埋入面啲湯出黎飲😂螺肉加埋昆布,真係好鮮甜😍🤤
8️⃣白鰻($68)
厚厚嘅鰻魚肉,魚皮燒得好香脆,肉質爽口彈牙,再加魚油香,係必食💯💯
9️⃣魷魚($98)
其實係汁燒魷魚筒😂好大條,每一舊都沾滿醬汁,唔會燒到乾晒,魷魚仲好彈牙😚😍如果想食,一定要留肚,因為食呢個都幾飽😂😂
🔟燒芝士年糕($48)
外表平平無奇,但唔試一定會後悔🤣外皮燒得燒韌,裡面嘅芝士好香好軟滑,自己食一件都唔覺得濟😎
1️⃣1️⃣海膽醬燒大蝦
呢個係季節性,menu無架,係職員推介我哋試😂海膽醬覆蓋晒成隻蝦身,好足料,大蝦係真。大蝦,開左邊,一人一半都仲好厚肉😍蝦肉仲非常爽口彈牙😆果然無介紹錯🙌🏻
1️⃣2️⃣三得利生啤($78/380ML)
食串燒飲返杯啤酒先得🍺鬼佬涼茶,自我感覺無咁熱氣🤣
整體黎講,食物有質素高水準,望住師傅係炭火前果份堅持同專業,職員服務都💯會主動幫我地掛起外套,最後仲提我地有甜品😳本身仲諗住埋單走人😂甜品係柚子雪葩同海鹽雪糕,兩隻味都好適合食完串燒食,柚子雪葩好清新,海鹽雪糕唔會太甜😆☺️
又一間推薦大家聖誕去試嘅餐廳,入面有大大個清酒櫃俾大家揀或者等職員推介都可以😎想去一定要book位,舖頭唔算大,我地去果陣都幾乎坐滿人😂
2021-12-09 165 瀏覽
本身鍾情五勺同sake既我 見佢最近係山林道開左間新餐廳 衝左去試下🤩成間餐廳既裝修令我有種深宵食堂既感覺🤔好有日本居酒屋既味道🥰🇯🇵▫️凍蕃茄🍅 - 個人好鐘意個凍蕃茄好開胃▫️燒大蜆 - 唔會太乾身 好鮮甜☺️▫燒️多春魚 - 燒到皮香脆 而且肉質鮮甜 d魚籽好正👍🏻▫️燒鮑魚 - 有少少燒汁 令到個味無甘寡~▫️燒帆立貝 - 中間個心都仲滑一滑 唔錯!▫️燒蠔🦪 - 飽滿晚蠔肉 燒完都仲有種汴水既鮮甜味😋▫️燒大蝦 - 肉質彈牙 個外殼燒得好脆👍🏻▫️燒和牛 - 好juicy 入口真係會覺得肉汁爆出泥🥰▫️燒魚餅 - 唔會好粉 好彈牙!▫️燒明太子 - 送酒一流!▫️明太子茶漬飯 - 可以重少少茶味會更加好😁不過朋友叫梅茶漬飯好好味 個梅味酸度好出❗️同五勺一樣佢有好多種選擇去襯番唔同食物 仲可以一合合甘叫 可以試多幾款👍🏻☺️

▫️凍蕃茄🍅 - 個人好鐘意個凍蕃茄好開胃

▫️燒大蜆 - 唔會太乾身 好鮮甜☺️

▫燒️多春魚 - 燒到皮香脆 而且肉質鮮甜 d魚籽好正👍🏻

▫️燒鮑魚 - 有少少燒汁 令到個味無甘寡~

▫️燒帆立貝 - 中間個心都仲滑一滑 唔錯!

▫️燒蠔🦪 - 飽滿晚蠔肉 燒完都仲有種汴水既鮮甜味😋

▫️燒大蝦 - 肉質彈牙 個外殼燒得好脆👍🏻

▫️燒和牛 - 好juicy 入口真係會覺得肉汁爆出泥🥰

▫️燒魚餅 - 唔會好粉 好彈牙!

▫️燒明太子 - 送酒一流!

2021-12-02 203 瀏覽
呢間居酒屋令人覺得好似去左日本咁,佢既裝修係用左好和風既木系裝修,感覺好溫馨,客人圍住吧檯坐,可以睇到師傅處理食材。呢度主打燒烤,所以點左好多串燒同埋燒物。呢個汁燒魷魚筒好juicy,魷魚既口感好彈牙,非常新鮮。燒明太子、茄子、蕃薯等都好正!呢到既蠔好大隻,唔會燒到太老,保持佢嫩滑既口感。帆立貝同湯螺既湯汁都超鮮甜,食到佢既原汁原味啊!居酒屋既主角除左串燒之外,當然就係酒啦,呢度有各款各樣既清酒可以選擇,亦可以請店員介紹適合自己既酒!

燒明太子、茄子、蕃薯等都好正!

呢到既蠔好大隻,唔會燒到太老,保持佢嫩滑既口感。
帆立貝同湯螺既湯汁都超鮮甜,食到佢既原汁原味啊!

2021-12-01 163 瀏覽
尖沙嘴山林道新開既樓上炭火燒居酒屋店內裝修好有心思 恍如置身係🇯🇵甘仲有多過100種清酒選擇 全部都係由唎酒師精心挑選🍶用黎配串燒真係岩哂 鍾意飲清酒嘅朋友記得去試吓🙌🏻而且店員服務非常有好💯香港其實好少地方有炭火燒嘅串燒當晚book到坐bar枱位置 可以近距離睇到師傅在燒台上熟練地刷汁 再不斷移動啲炭塊控制火喉同轉動串燒 只能說好專業👍🏻而且用炭爐黎燒 令食物既油脂同肉汁等滴係爐上更會散發出獨有既炭燒煙薰香氣 燒出黎既食物係結合左炭香,肉香,醬香同油香所以每串串燒都真係好好味😋但當中勁推薦既食物有呢幾款🌟鮑魚鮑魚燒到剛剛好 咬落鮮嫩彈牙 醬燒後鹹中帶甜食落好惹味仲切開哂好易食💯🌟大蝦蝦嘅鮮味加海膽既甜味 兩者出奇地夾蝦肉仲好彈牙😋🌟燒芝士年糕呢個係一定要嗌!外皮燒得香口 中間係熱騰騰又柔軟既芝士 🧀 煙煙韌韌好味🤩🌟帆立貝用清酒煮成 帆立貝好鮮甜再帶有好香既清酒味道 加埋昆布實在值得一試👍🏻
尖沙嘴山林道新開既樓上炭火燒居酒屋

當晚book到坐bar枱位置
可以近距離睇到師傅在燒台上熟練地刷汁
再不斷移動啲炭塊控制火喉同轉動串燒
只能說好專業👍🏻

燒出黎既食物係結合左炭香,肉香,醬香同油香
所以每串串燒都真係好好味😋

🌟帆立貝
用清酒煮成 帆立貝好鮮甜再帶有好香既清酒味道 加埋昆布
實在值得一試👍🏻
2021-11-23 162 瀏覽
自疫情以來都無咩機會出黎食好西,難得而家開始放緩和,真係要出黎抖抖。最近有朋友相約我黎呢間新開居酒屋,聽講呢個集團有好多唔同分店,而且間間唔同名~今次呢間係專食炭火串燒的,咁啱呢幾日天氣轉涼,正呀~原來山林道好多小店,以前真係無咩留意。上到黎感覺好似去咗d高級商廈,拉門入去即聽到員工熱情的打招呼及安排入座。店面好有情調,我地安排坐bar枱位置,店內環境唔算好大,但唔會覺得好擠迫,客人熱鬧地圍坐bar枱傾計,等食中飲下啤酒,清酒,串燒師傅又會好熱情咁介紹食物,店員亦會介紹配食物的清酒。食物唔算好多款式,但頗多海鮮,師傅即叫即燒,食下飲下以為唔會飽,但慢慢嘆下傾下計,原來都食咗唔少野~其中我最欣賞佢嘅燒乳鴿肶,燒鮑魚同魷魚筒。聽講佢地仲有時令既秋刀魚同白子。可惜我係唔鐘意食濃味魚既~朋友都話好滿意佢地既串燒,仲請師傅飲咗2杯tim......員工無論廚師,還是侍應都好好傾,唔知仲以為我地成日黎......不過咁有heart嘅居酒屋真係值得做飯堂

今次呢間係專食炭火串燒的,咁啱呢幾日天氣轉涼,正呀~

原來山林道好多小店,以前真係無咩留意。

其中我最欣賞佢嘅燒乳鴿肶,燒鮑魚同魷魚筒。
聽講佢地仲有時令既秋刀魚同白子。可惜我係唔鐘意食濃味魚既~

員工無論廚師,還是侍應都好好傾,
唔知仲以為我地成日黎......
不過咁有heart嘅居酒屋真係值得做飯堂
2021-11-21
  • 燒乳鴿肶,燒鮑魚
2021-11-21 180 瀏覽
場內大慨只有30個位、初初都怕太嘈吵,坐滿都唔覺得好嘈、場內播放日本歌、我同朋友兩個女仔坐巴枱,邊食邊飲時,店員偶爾都會舉杯🍻,氣氛都唔錯!當日海鮮為主,好鮮甜!味道當然係一流啦⋯⋯
2021-11-21
5 分鐘 (堂食)
朋友推介新開串燒店😋😋, 三個星期前訂枱, 不果之後餐廳經理通知我哋, 佢哋同事搞錯咗, 原來我哋訂枱果日已經俾人包咗場😰😰, 經理話唔好意思佢哋呢個失誤, 所以佢邀請我哋嚟免費試菜, 😍😍呢個安排真係令到我同朋友愕咗然😳😳, 免費晚餐, 真係未試過喎😂😂成晚播住日本歌, 室內唔會光殘殘, 牆上掛咗日本電影嘅海報, 咁嘅環境已經加唔少分,👏🏿🉐雖然餐廳細細, 但侍應嘅數量都唔少, 而且服務態度仲好好, 佢哋有一個大清酒櫃, 客人可以選擇一枝一枝叫, 或者一盒一盒(180ml) 咁叫, 呢個安排好好, 我哋可以試到唔同口味嘅清酒, 👍🏿👍🏿佢哋有一個侍應, 每叫一支酒佢都同我哋講解呢支酒有咩野特色, 味道, 食飯之餘仲可以學到野✌🏿✌🏿食物方面, 佢哋主打炭火串燒, 呢個正正係我地想泥試嘅原因😍, 佢哋串燒嘅味道都唔錯😋,不過略嫌炭香味唔夠強烈, 聽佢哋嘅師傅講, 佢哋唔係煙燻炭火燒, 而係直接炭火燒(即刻我地平日嘅BBQ) , 所以佢哋炭香味唔會太濃烈, 不過我個人比較鍾意強烈炭火香味, 師傅可以諗諗佢😅😅同其他串燒店相比, 佢哋呢度除咗肉類, 仲有海鮮串燒添, 對於唔鍾意全部淨係食肉

同其他串燒店相比, 佢哋呢度除咗肉類, 仲有海鮮串燒添, 對於唔鍾意全部淨係食肉嘅客人, 咁呢度又多左啲選擇👍🏿👍🏿

個人推介食物
- 燒雞尾, 外脆內軟, ps, 記得叫佢哋燒脆啲
- 牛舌, 夠彈牙,嫩口, 唔UN
- 雞翼, 燒得啱啱好, 唔會有燶邊
- 雞頸肉, 有咬口, yummy

總括:食物同服務態度都好好, 加上係炭燒, 仲係九龍區, 我一定會再返嚟😍😍✌🏿✌🏿
Keyaki Group 開新餐廳,之前食過中環鐵板燒已經幾有好感。充滿期待去食新開居酒屋,門口有小心思嘅佈置,餐廳內Warm嘅日本居酒屋感覺,彷彿去咗旅行。😚 被安排坐Bar枱位置,望住師傅炭火燒,感覺特別正。雖然師傅煮野個位置開放式,但食完唔會成身煙味。🤔 整體價位相對坊間一般串燒店高價啲,但環境同服務都有旅行嘅感覺。偶然慶祝,或者食好啲嘅選擇。 >  >  >  >  >  餐  廳  環  境  &  餐  牌  >  >  >  >  > 🐥 [ 自家製免治雞肉 | HK$48 ]免治雞肉好有咬口,食到肉粒嘅咬口。每份雞肉都配有醬油雞蛋,配埋食就更有味道。 🧀 [ 芝士年糕 | HK$48 ]簡單的美味,喜歡佢燒到外皮少少脆身,然後中間爆芝嘅感覺。 🦑 [ 螢光魷魚 | HK$48 ]冷盤嘅醬汁味道開胃,而且魷魚幾有刺身感覺,幾適合配酒食。 🍢 [ 燒魚餅 | HK$48 ]魚餅實身幾有咬口,唔會粉,感覺幾飽肚。不過不失。 🐂 [ 牛舌 | HK$52 ]好喜歡牛舌,幾有牛味。燒得剛好,唔會韌。

🐥 [ 自家製免治雞肉 | HK$48 ]

🧀 [ 芝士年糕 | HK$48 ]
簡單的美味,喜歡佢燒到外皮少少脆身,然後中間爆芝嘅感覺。

🦑 [ 螢光魷魚 | HK$48 ]
冷盤嘅醬汁味道開胃,而且魷魚幾有刺身感覺,幾適合配酒食。

🍢 [ 燒魚餅 | HK$48 ]
魚餅實身幾有咬口,唔會粉,感覺幾飽肚。不過不失。

🐂 [ 牛舌 | HK$52 ]
好喜歡牛舌,幾有牛味。燒得剛好,唔會韌。

🦪 [ 蠔 | HK$120 ]
蠔幾大隻,飽滿嘅蠔肉,燒完仲有少量海水,食起黎幾鮮甜。

🐟 [ 油甘魚鮫 | HK$158 ]
燒得香脆甘香嘅魚皮。中間魚肉唔鞋,而且幾有油脂感,味道好香。一路食就忍唔住飲多幾啖酒。

🍶 酒類
由於當晚都飲咗幾多嘢,所以都唔係好仔細記得價錢。普通汽水、日本生啤、日式果酒、日本清酒都有飲到。👀 唸番好似都飲咗幾多嘢。🥰 喜歡餐廳飲品選擇好多,特別係Sake。可以選擇想用嘅酒杯。加上店員會問下你口味,再建議酒款。
2021-10-20 537 瀏覽
< 恍如置身日本一樣 • 炭燒居酒屋 >喺香港 炭燒居酒屋及清酒吧嘅數量唔多除咗因為炭燒難度高 好考驗廚師嘅手藝之餘設備同牌照要求都好高 所以數量少之又少但用備長炭燒製嘅串燒 會多左陣炭火香更加提升食材風味 食落真的不樣!!呢間係KeyakiGroup旗下嘅一間新餐廳質素本身已經好有保證 去之前已經期待左好耐🥰餐廳中間係用上bar枱設計 可以直接望到師傅製作同時師傅亦都會親自呈上菜式 更加有互動除此之外亦都有四人枱 裝修走日式居酒屋風格入到去成晚都恍如置身日本居酒屋一樣 🔥全晚嘅串燒同海鮮都無可挑剔 特別推介幾樣好深印象嘅:•和牛 $128•免治雞肉棒 $48•山葵雞髀肉 $42•油甘魚鮫 $158•燒芝士年糕 $48•帆立貝 $138•蘆筍 $40以上真係必食 叫得叫人頭份量 以免爭食😇除此之外佢哋仲有好多清酒俾你選擇有興趣可以直接問佢哋根據自己口味推介一款選擇實在太多以免大家花多眼亂🤣想念日本居酒屋 呢間真係必去🔥

< 恍如置身日本一樣 • 炭燒居酒屋 >

喺香港 炭燒居酒屋及清酒吧嘅數量唔多
除咗因為炭燒難度高 好考驗廚師嘅手藝之餘
設備同牌照要求都好高 所以數量少之又少
但用備長炭燒製嘅串燒 會多左陣炭火香
更加提升食材風味 食落真的不樣!!

呢間係KeyakiGroup旗下嘅一間新餐廳
質素本身已經好有保證 去之前已經期待左好耐🥰