2023-06-21 67 瀏覽
今日相約朋友到一間尖沙咀新開的居酒屋🏮,環境簡潔舒適,岩曬我同朋友吹水食飯的好地方😌,食物品質新鮮,日本生蠔🦪食落juicy😍,串燒食材亦燒得岩岩好。我同朋友都相約叫多幾個朋友一起來,可以試多D 更多款式🥰
2023-06-20
  • 日本生蠔🦪
  • 蔥卷
2023-06-20 691 瀏覽
系香港要拎炭爐牌真系好難 系朋友推介之下知呢度用炭火燒 二話不說 GoGoGo😍走入鋪內吾知點解有種好溫暖既感覺 😂 我地安排左系左邊枱 有一副燈籠牆😍好靚 但因為光得濟 我吾識點影😂 同埋咁岩隔黎枱冇人坐而又有把好有feel既扇 結果做左我今晚既專用道具🤟🏻 由於有小朋友所以冇乜叫刺身 希望下次放飛時可以試下 即開生蠔😘 個人吾食蠔 只可以問番食左既人既意思 系爽口吾creamy 淡淡海水味 牛舌 厚厚的但咬落去吾系淋爛果隻 好好味😍燒大啡菇 本身已經夠味 吾洗點醬油燒白鱔 😍 皮燒得好香脆 好有炭火香將魚既鮮味提升豚肉大蔥卷 豚肉好香脆一d都吾肥 包住滿滿既蔥 意外既系咁多蔥但一d都吾痴牙 女士可以大啖食🤣我超級鐘意既Tsukune 鐘意既程度已經知道邊款系叫貨邊d系自制😂 呢度就系自制 所以吾會實的的 又有雞軟骨既咬口 😍大愛其實仲叫左和牛烏冬 串燒蕃薯 雞軟骨 雞腎 但因為照顧小朋友7國咁亂 冇影到 BTW 和牛烏冬連湯都俾小朋友飲埋 😂🤣蕃薯仔外脆內軟 雞軟骨系用膝骨略略覺得細粒好碎 呢度系同三五知己黎飲啤酒食下野既超級好地方🤟🏻系尖沙咀 而食物質素都系中上勝價比👍🏻

牛舌 厚厚的但咬落去吾系淋爛果隻 好好味😍

燒大啡菇 本身已經夠味 吾洗點醬油

燒白鱔 😍 皮燒得好香脆 好有炭火香將魚既鮮味提升

2023-06-19
2023-05-29 272 瀏覽
經過發現尖沙咀有間新開既居酒屋,咁啱有fd生日,呢度問過唔洗收切餅費,就決定黎呢度試下,首先環境都幾舒適,同串燒師傅吹水時佢地話之前呢度係omakase黎,唔怪得d位咁闊落,之後叫左d手卷同串燒果d,有幾款幾好食下次可以翻兜既1. 鹽燒油甘魚鮫2. 酩町火山卷3. 豚肉萬能蔥卷4. 厚切一口煙腩肉最後食完d野就拎左個蛋糕出黎吹蠟燭,佢地見我個fd生日好識做咁送左每人一杯香檳呢度價錢唔算太貴,環境又好,有機會都會再黎過
1. 鹽燒油甘魚鮫
2. 酩町火山卷
3. 豚肉萬能蔥卷
4. 厚切一口煙腩肉

呢度價錢唔算太貴,環境又好,有機會都會再黎過

慶祝紀念
生日
  • 豚肉萬能蔥卷
  • 酩町火山卷
2023-05-28 192 瀏覽
作為一個鍾意周圍飲飲食食嘅人,好多時候都會發掘唔同食得開心玩得盡興嘅地方。之前同朋友去過金馬倫道一個地方食lunch留低咗美好回憶,前幾日再次同另一班朋友想繼續重溫愉快聚會感覺,發現原來同一個地方轉左名,依家叫「酩町」,原有師傅同埋員工冇變,加入咗更多新元素,重新再營運。裝修更加有日本居酒屋感覺,多咗嘅燈籠場可以提供俾客人打卡,另外加入咗炭爐串燒,令我哋有更加多選擇,真係充滿驚喜。師傅同員工一如既往嘅服務好好,炭爐串燒味道都好好,今次我哋成班朋友食dinner玩得好開心,食得好滿足,仲飲咗好幾種唔同嘅日本清酒,環境氣氛好好,同左右隔離嘅客人好容易玩埋一齊,對比上一次用餐體驗更加好,呢個絕對係同朋友聚會值得推介嘅一個好地方
2023-05-25
2023-05-28 156 瀏覽
呢間高級居酒屋位於尖沙咀新開張無耐環境舒週幾啱嚟約會/慶祝喔!餐廳主打即叫即燒串燒仲有刺身、壽司、卷身同鍋物提供喔!-🔸燒明太子($88)鹹香帶辣味用嚟佐酒一流呀🍶🔸豚肉帆立貝卷($68)帆立貝厚身肥美外層豚肉燒等好香💕咬落口感飽滿味道層次豐富喔🔸豚肉鵪鶉蛋卷($38)鵪鶉蛋同豚肉香融合配搭唔錯!🔸黑豚頸肉($40)肉味香濃兼有肉汁唔會太肥膩呀!🔸黑豚五花肉($42)脂瘦相間入口充滿油脂同肉香個人超愛喔❤️‍🔥🔸和牛壽喜燒京蔥卷咬落口感具層次京蔥香味濃烈略嫌稍為遮蓋咗牛肉香味呀!🔸明太子手羽先($48)完全無骨,超爽呢😋雞翼外皮香脆入面釀滿明太子咸鮮中帶有雞肉香呢💞🔸雞腿肉($46)肉質滑嫩咬落啖啖肉,正!🔸月見免治雞肉棒($60)雞肉棒燒得焦香食到入面有小小雞軟骨配上月見汁同日本蛋黃呢個經典組合絕對無得輸呀👍🏻🔸蒲燒鰻魚($48)鰻魚厚身肥美燒汁甜度適中,唔錯!🔸酪町海膽三寶卷($188)大推鍾意食海膽嘅朋友仔必試呀!每件都爆餡足料咬落口感飽滿啖啖都充滿鮮味呢😋🔸牛油果天婦羅軟殼蟹卷($138)主角軟殼蟹係即叫即炸超級香脆可口👍🏻配角牛油果同樣出色🥑生熟度剛好食到有牛油果香呀!
呢間高級居酒屋位於尖沙咀
新開張無耐
環境舒週
幾啱嚟約會/慶祝喔!
餐廳主打即叫即燒串燒
仲有刺身壽司、卷身同鍋物提供喔!

🔸燒明太子($88)
鹹香帶辣味
用嚟佐酒一流呀🍶

🔸豚肉帆立貝卷($68)
帆立貝厚身肥美
外層豚肉燒等好香💕
咬落口感飽滿
味道層次豐富喔

🔸豚肉鵪鶉蛋卷($38)
鵪鶉蛋同豚肉香融合
配搭唔錯!

🔸黑豚頸肉($40)
肉味香濃兼有肉汁
唔會太肥膩呀!

🔸黑豚五花肉($42)
脂瘦相間
入口充滿油脂同肉香
個人超愛喔❤️‍🔥

🔸和牛壽喜燒京蔥卷
咬落口感具層次
京蔥香味濃烈
略嫌稍為遮蓋咗牛肉香味呀!

🔸明太子手羽先($48)
完全無骨,超爽呢😋
雞翼外皮香脆
入面釀滿明太子
咸鮮中帶有雞肉香呢💞

🔸雞腿肉($46)
肉質滑嫩
咬落啖啖肉,正!

🔸月見免治雞肉棒($60)
雞肉棒燒得焦香
食到入面有小小雞軟骨
配上月見汁同日本蛋黃
呢個經典組合絕對無得輸呀👍🏻

🔸蒲燒鰻魚($48)
鰻魚厚身肥美
燒汁甜度適中,唔錯!

🔸酪町海膽三寶卷($188)
大推鍾意食海膽嘅朋友仔必試呀!
每件都爆餡足料
咬落口感飽滿
啖啖都充滿鮮味呢😋

🔸牛油果天婦羅軟殼蟹卷($138)
主角軟殼蟹係即叫即炸
超級香脆可口👍🏻
配角牛油果同樣出色🥑
生熟度剛好
食到有牛油果香呀!
2023-05-28 114 瀏覽
經朋友早排推介,去左呢間日本居酒屋試lunch set(前身做Omakase),可以因為咁,個環境有別於一般居酒屋,呢度座位比較闊落,感覺比較舒適(下次會約兩三個朋友再去慢慢食慢慢坐)。lunch menu有多款選擇,我叫左佢地個吉列豚肉定食,例行都會有湯,有茶碗蒸呢啲基本定食配菜,然後主菜吉列豚肉的確有d驚喜,表層炸粉唔會太厚(個人認為岩岩好),豚肉厚度都足夠,咬落去有肉汁夠juicy👍。百零蚊有咁既環境和食物質素,性價比算不錯了
吉列豚肉
吉列豚肉
  • 吉列豚肉定食
上個月嚟過食LUNCH唔錯,所以今日就再嚟試吓DINNER啦。今日嚟到原來餐廳已經轉咗名,食物種類多咗好多,除咗有刺生壽司之外,仲有炭火串燒。今次我地1行5人,一坐低就送咗每人一杯香檳,話係開業優惠😍由於我地太肚餓既關係,所以我地5個女仔叫咗好多嘢食,叫到成檯都係,仲叫咗一支720ML SAKE🍶有幾款食物都令到我地印象好深刻,因為真係幾好食,串燒既生熟程度燒得岩岩好,味道都岩我地唔會太濃👍🏻1. 豚肉秋葵卷2. 豚肉萬能蔥卷3. 炸海苔魷魚4. 和牛壽喜燒鍋呢間居酒屋既環境同其他同區既有少少唔同,佢燈光唔好調到好昏暗,就算打卡影相都好清晰,而且氣氛都唔錯,店員都會問返我地食物滿唔滿意,感覺舒服,會再約朋友嚟食嘢飲酒。

今次我地1行5人,一坐低就送咗每人一杯香檳,話係開業優惠😍

月見免治雞肉棒
  • 豚肉蘆筍卷
  • 豚肉萬能蔥卷
2023-05-24 60 瀏覽
🍻最近去了一家新開的日式居酒屋——酩町一來到入口,我就被裝修所吸引,但是更加令我驚喜的是他們的美食。酩町的主打菜品是日式串燒,他們的炭火串燒很具特色。例如,他們的雞肉串是用雞腿肉烤制而成,外表酥脆,內里多汁嫩滑,最愛他們濃濃的炭燒味;豚肉卷驚奇的好吃,一口接一口,難以忘懷。除此之外,酩町的刺身非常新鮮,值得一試。重要的是,和其他同類店相比,酩町的價格並不貴,但卻能提供高品質的美食享受。這讓整個就餐體驗變得更加愉悅。🤩強推酩町這家日式串燒店,yyds!
🍻最近去了一家新開的日式居酒屋——酩町

🤩強推酩町這家日式串燒店,yyds!

• 炭火串燒
有一日放假經過見到有間新開既居酒屋”酩町”係尖沙咀金馬倫道,因為午市時段的Omakase半價優惠,我未見過有Omakase既居酒屋😅😅所以尋日放假就同女朋友出左去試下。本身諗住半價應該唔會太有咩驚喜,但食完成餐我發覺我錯左😂😂食材既新鮮程度可以同2,3千蚊位既Omakase比較,師傅亦都好用心講解每一款菜式,同埋呢度啲師傅好有趣,令到我成餐飯食得好開心😁原來呢度既師傅係原本一幸Omakase既師傅,唔怪得之咁好🫶🏻🫶🏻

本身諗住半價應該唔會太有咩驚喜,但食完成餐我發覺我錯左😂😂