2017-11-14 2036 瀏覽
天氣開始轉涼,又是打邊爐的好日子。這裡的前身是高級火鍋店,今日所見,裝修和之前相差不遠,只是現在店名改了及變成「無限時任飲任食」海鮮火鍋店,不知水準又如何呢?看過餐版介紹,湯底有六款選擇,包括有:時令羊腩煲、皮蛋芫茜湯底、鴛鴦鍋、冬瓜瑤柱鍋、龍蝦鍋及重慶雞鍋,最終我們都是選擇了最簡單的皮蛋芫茜湯底。侍應先放下醬料架,喜歡什麼,自行調配。仼食套餐還包括有四款刺身、海鮮、極級牛頸脊、雞蓉燴燕窩(款式會每星期轉換一次)和至尊水餃皇,因我們不吃牛,不想造成浪費,所以便將之退回食店。四種刺身,包括有三文魚、 日本魷魚、希靈魚和北寄貝,以任食火鍋來說,水準已算不錯了。海鮮包括海蝦、蟶子或元貝、龍躉片或頭腩、大青口、鱔片、魷魚、鯇魚片。鮮蝦大隻而肉質爽口彈牙,水準不錯,其它海鮮也在水準之上。這裡有多種免費飲料可以選擇,但如想飲酒,就要另外付費了。還有少量冷盤提供。好了,正式進入任食時間,選擇非常之多;如想食豪啲,還有些收費食物可供選擇。我們揀了鮮蝦滑、墨魚滑、涼瓜片、黑豚肉、炸響鈴、粟米和出前一丁。鮮蝦滑、墨魚滑爽口彈牙,但味道不算濃郁。涼瓜片爽口翠綠,老婆吃個不停。黑豚肉脂肪分佈平均,肉味香濃,但
天氣開始轉涼,又是打邊爐的好日子。

侍應先放下醬料架,喜歡什麼,自行調配。

鮮蝦大隻而肉質爽口彈牙,水準不錯,其它海鮮也在水準之上。

這裡有多種免費飲料可以選擇,但如想飲酒,就要另外付費了。

還有少量冷盤提供。

鮮蝦滑、墨魚滑爽口彈牙,但味道不算濃郁。

涼瓜片爽口翠綠,老婆吃個不停。

黑豚肉脂肪分佈平均,肉味香濃,但如可將厚度再削薄一點,相信火喉會更易掌握。

炸響鈴,炸得非常鬆脆,卻稍嫌油份重了一點。

見胃納還有空間,公仔麵及粟米是我不二之選。

以每位三百多元而有這樣的水準,最重要是「無時限任食」,各位大食王不可錯過呀。

醉翁亭
地址: 太子彌敦道789號健峰保險大廈地下及1樓
電話: 23976633
2017-10-30
2017-11-13 370 瀏覽
又又又打邊爐了次次都限時, 今次搵到間唔限時邊爐, 可以盡興除咗各式汽水任攞, 呢道仲有啲小食無限量供應.仲每人有一碗雞蓉燴燕窩.湯底選擇都多, 仲有羊腩煲同雞煲揀. 最後我地揀咗鴛鴦, 有人食辣有人唔食辣都得.呢道無限時任食, 除咗一般有既配料外, 佢每枱會跟人數送刺身, 海鮮盤同牛肩脊.海鮮盤比想像中好, 除咗蝦同蜆外, 仲有青口同班頭腩刺人拼盤牛肩脊超正, 淨係呢碟喺街市買都要百幾蚊配料都成50幾款, 另可加錢叫第啲海鮮或牛肉, 價錢都合理.
又又又打邊爐了
次次都限時, 今次搵到間唔限時邊爐, 可以盡興
除咗各式汽水任攞, 呢道仲有啲小食無限量供應.
仲每人有一碗雞蓉燴燕窩.

海鮮盤比想像中好, 除咗蝦同蜆外, 仲有青口同班頭腩
刺人拼盤

牛肩脊超正, 淨係呢碟喺街市買都要百幾蚊

2017-11-09
  • 牛肩脊
2017-11-12 1501 瀏覽
行完花墟搵野食,肚餓到打晒鼓好想勁食一番,行過對面馬路彌敦道見到呢間醉翁亭任食,就呢間喇。近門口有偌大魚缸提供各款付費海鮮可供點選坐低左知道原來做緊無限時任飲任食,立即點野食青瓜,木耳及無骨鳳爪三款前菜自助形式自取。每位任食放題係包左送多款美食,坐低左侍應會遂樣送上,唔使點亦唔使追嘅。第一款是刺身拼盤,三文魚極度厚切,超美味,北寄貝同希靈魚夠晒鮮甜。第二款是海鮮拼盤,種類都幾多,海蝦超大超長,新鮮彈牙,青口和蜆放湯淥熟後超鮮甜,脆肉鯇魚和龍躉都很新鮮第三款手切牛頸脊,有十多片,牛肉夠厚身,而且牛味十足,呢碟出邊食都要過百元以上,有得送真係超值第四款是四款美食不停轉換,今天是雞雞蓉燕窩羮,一大團燕窩鋪喺表面,相當名貴。四寶丸全部手打,非常彈牙,牛丸有濃濃果皮味,好特別。響鈴是自家製作,入口香脆,放湯當然更好味各款蔬菜及炸魚皮都是任點任食豬潤同豬腰夠晒新鮮飲品櫃有多款飲品可供選擇整體黎講,每位$298+加一,就可以食到刺身,海鮮,高級牛肉幾款美食再加無限時火鍋,真係幾超值,加上交通方便,下次收工要打邊爐,必定再幫襯呢間。

近門口有偌大魚缸提供各款付費海鮮可供點選

坐低左知道原來做緊無限時任飲任食,立即點野食

青瓜,木耳及無骨鳳爪三款前菜自助形式自取。

四寶丸全部手打,非常彈牙,牛丸有濃濃果皮味,好特別。

響鈴是自家製作,入口香脆,放湯當然更好味

各款蔬菜及炸魚皮都是任點任食

豬潤同豬腰夠晒新鮮

飲品櫃有多款飲品可供選擇

2017-11-08 298 瀏覽
兩個月前跟家人慶祝生日後這晚朋友又約到醉翁亭圍爐取暖選了大家方便的太子 卡位坐得舒服,一點也不覺得擠擁,地方大而光猛 外面另有自助區只要是沒有列明是收費項目,均可以自取點了鴛鴦鍋,沙嗲跟芫荽湯底喜歡沙嗲湯底夠濃味至尊水餃王裡面有爽口的蝦加上木耳, 吃來爽脆刺身拼盤刺身有三文魚、北寄貝、希靈魚款式不算多,但勝在夠新鮮三文魚很肥美極級牛頸脊,朋友大讚不錯油花分布很均勻, 肉質鮮嫩,牛肉味濃每人一隻蠔油扣鮑魚,炆得夠淋又入味海鮮拼盤海蝦、青口、魷魚、鯇魚片、蜆蜆鮮甜無沙,海鮮也非常彈牙火鍋配料每次打邊爐都必點的響鈴粟米,青口,芝士腸等等 最愛墨魚滑跟蝦滑入口彈牙嫩滑,有水準重點是不限時,可以慢慢叫慢慢食最後大家都抱著大肚子離開 太子彌敦道789號健峰保險大廈地下及1樓
兩個月前跟家人慶祝生日後
這晚朋友又約到醉翁亭圍爐取暖
選了大家方便的太子
卡位坐得舒服,一點也不覺得擠擁,地方大而光猛
外面另有自助區
只要是沒有列明是收費項目,均可以自取
點了鴛鴦鍋,沙嗲跟芫荽湯底
喜歡沙嗲湯底夠濃味

至尊水餃王
裡面有爽口的蝦
加上木耳, 吃來爽脆
刺身拼盤

刺身有三文魚、北寄貝、希靈魚
款式不算多,但勝在夠新鮮
三文魚很肥美
極級牛頸脊,朋友大讚不錯
油花分布很均勻, 肉質鮮嫩,牛肉味濃
每人一隻
蠔油扣鮑魚,炆得夠淋又入味
海鮮拼盤

海蝦、青口、魷魚、鯇魚片、蜆
蜆鮮甜無沙,海鮮也非常彈牙
火鍋配料
每次打邊爐都必點的響鈴
粟米,青口,芝士腸等等
最愛墨魚滑跟蝦滑
入口彈牙嫩滑,有水準
重點是不限時,可以慢慢叫慢慢食
最後大家都抱著大肚子離開
太子彌敦道789號健峰保險大廈地下及1樓
2017-11-01
  • 極級牛頸脊
2017-11-04 649 瀏覽
天氣開始轉涼,近來朋友聚會都開始揀打邊爐,今次同九龍友聚會,揀左好方便既太子區,醉翁亭$298一位,加一後三百幾蚊一位,食物選擇唔算多,勝在無限時,岩哂我地傾到天昏地暗~認住呢個翁~飲品自取,左邊櫃任飲,右邊櫃收費~三款小食都係任食,酸辣鳳爪平時價錢唔平,要食多d首先每枱送一份刺身,新鮮肥美~再送每人一碗燕窩庚~火鍋配料除左紙上面任點款式,每枱會送一份海鮮,包括海蝦,龍等,青口,蚬,等等,份量也不少~當中海蝦最受歡迎,爽口彈牙,鮮味足~然後每枱再送一份牛頸隻,每片厚薄均勻,雪花分佈都幾靚,牛味濃,食落有質感~如果中意食可以加錢encore~好食最後仲有送巨型鮮蝦水餃,每人一隻~一咬開整粒都係蝦,非常爽甜,味道鮮~送既item都真係幾多,抵食打邊爐不可少一定係蘿蔔同炸響鈴,蘿蔔清甜多汁,響鈴香脆,吸左湯真係好好味~四色手打丸,牛肉丸陳皮味重,味道似飲茶食點心既牛肉球,但呢個丸口感爽好多~蝦丸,啖啖蝦肉,夠彈牙~最後雖然已經好飽,但都要食埋炸芋件先~芋件又香又粉,好好食

認住呢個翁~

飲品自取,左邊櫃任飲,右邊櫃收費~

三款小食都係任食,酸辣鳳爪平時價錢唔平,要食多d

首先每枱送一份刺身,新鮮肥美~

再送每人一碗燕窩庚~

當中海蝦最受歡迎,爽口彈牙,鮮味足~

好食

最後仲有送巨型鮮蝦水餃,每人一隻~
一咬開整粒都係蝦,非常爽甜,味道鮮~
送既item都真係幾多,抵食

蝦丸,啖啖蝦肉,夠彈牙~

最後雖然已經好飽,但都要食埋炸芋件先~
芋件又香又粉,好好食

2017-11-03 243 瀏覽
好吃的真的不介意一吃再吃,最重要是質素依然沒有改變,講的當然是醉翁亭,最近天氣轉涼,吃火鍋頓時間變成吃晚飯的首選。雖然不是全部任身,但最喜歡是無限時,不用和時間拼過你死我活。選了鴛鴦鍋,皮蛋莞茜湯加沙嗲鍋,選自己合適的。刺身拼盤刺身材料很新鮮,三文魚肥美,北寄貝及日本魷魚十分鮮甜。醉翁亭極級牛頸脊油脂分佈平均,吃下去有入口即溶的口感,牛肉味濃。至尊水餃王餚料十足,整隻水餃包得很胖,口感豐富。炸響鈴吃火鍋必點的,酥脆的口感,很香口。墨魚滑,鮮蝦滑口感滿爽彈,不錯吃。
最近天氣轉涼,吃火鍋頓時間變成吃晚飯的首選。

選了鴛鴦鍋,皮蛋莞茜湯加沙嗲鍋,選自己合適的。

刺身拼盤
刺身材料很新鮮,三文魚肥美,北寄貝及日本魷魚十分鮮甜。

醉翁亭極級牛頸脊
油脂分佈平均,吃下去有入口即溶的口感,牛肉味濃。

至尊水餃王
餚料十足,整隻水餃包得很胖,口感豐富。

炸響鈴
火鍋必點的,酥脆的口感,很香口。

墨魚滑,鮮蝦滑
口感滿爽彈,不錯吃。
2017-11-01 246 瀏覽
行開深水埗,見到太子都有醉翁亭,一於會一會佢個羊腩煲!太子站一出就搵到,好就腳。之前食過兩間,覺得太子最好坐,有sofa 卡位。對上兩次冇試到羊腩煲,今次諗都唔洗諗,馬上落單。同其他分店一樣,食完覺得太濃,可以換過清湯底。送既頭盤一樣豐富,牛肉係我最愛,睇d 雪花真係好難係出面食得返。太子店有d 唔同,竟然唔係送鮑魚,而係送燕窩湯羹,好足料,湯羹非常濃郁。羊腩煲冇令人失望,2人份量好足夠,腩皮蚊到好淋好入味,食左個煲已經滿足晒。下次要再食過。

2017-10-30
2017-10-31 187 瀏覽
之前去開觀塘嗰間醉翁庭,一試難忘,朋友同我講原來旺角都有一間醉翁庭,諗都冇諗我就即刻book。始終係旺角區,都幾多人,好在有book枱。同之前一樣有一份前菜,但第一次聽前菜係冬姑鮑魚😂😂😂😂。雖然係送嘅鮑魚,都唔差,幾爽口同新鮮,冬姑都係爽口的。前菜另一樣係刺身,雖然唔係日本餐廳,但刺身都好新鮮。牛肉就唔洗講,我覺得係佢嘅招牌貨,好好食,好簿,滾一滾就熟,食落口唔硬!海鮮類就更加冇得頂!好好食,蝦好爽口,青口唔猩,魚肉較厚!雲吞超大隻,蝦肉好新鮮!

前菜另一樣係刺身,雖然唔係日本餐廳,但刺身都好新鮮。

海鮮類就更加冇得頂!好好食,蝦好爽口,青口唔猩,魚肉較厚!

雲吞超大隻,蝦肉好新鮮!

2017-10-30 192 瀏覽
天氣有點轉涼, 係時候去食火鍋, 今晚約左舊同事去太子打邊爐順便聚舊, 店鋪裝修得寛敞舒適, 店員服務不錯。先食個鮑魚花菇, Q彈鮑魚, 芡汁一流, 花菇好厚身咯~滿滿火鍋湯料, 湯底清香濃郁, 環球海鮮盤, 海鮮有大蝦, 青口, 大蜆, 魚片, 大蝦仲識郁添, 勁新鮮!極級牛頸脊,幾香牛味!味從口腔内湧出來不錯!牛肉脂肪均勻, 有少少咬口丸類真係真材實料, 弹牙爽口, 好鮮美呀!食左咁多肉, 當然要有蔬菜來中和下太多肉類, 蔬菜翠綠色,好新鮮, 好脆口。
店鋪裝修得寛敞舒適, 店員服務不錯。

先食個鮑魚花菇, Q彈鮑魚, 芡汁一流, 花菇好厚身咯~

滿滿火鍋湯料, 湯底清香濃郁,

丸類真係真材實料, 弹牙爽口, 好鮮美呀!

任食火鍋就聽得多,但由6點開市食到零晨1點打垟應該都無邊間,今晚去到位於太子嘅醉翁亭。成個餐有任飲八至九款罐裝汽水,道地凍飲之外,仲有餐廳自家製底糖竹謝茅根有三款開胃小食百合雲耳,酸辣雞腳,手拍青瓜無限任攞個人認為酸辣雞腳最為吸引,爽口味濃未食火鍋前,個餐仲包括埋刺身拼盤有四個款式,如果你係刺身愛好者,可以加錢升級豪華板刺身拼盤但我們決定唔加錢,留肚打長久戰呢個係雞蓉燴燕窩,味道平平,但除左燕窩仲有蠔皇扣海參,扣鮑魚,扣金錢花膠,每星期不定時更換,每人一份都湯底,有皮蛋芫茜,鴛鴦鍋,瑤柱冬瓜,加$80仲可以轉龍蝦鍋,另外有而家入秋嘅羊腩煲,重慶雞煲至尊水餃皇,蝦肉飽滿彈牙招牌牛頸脊,肉味重,厚薄適中, 油網均匀手打四寶丸,響鈴,鱔片,白蘿蔔黑豚肉,追加陳皮牛丸,可惜無限添加嘅選擇唔多源化,好難食到最盡,不過星期一至四每位只係$298,朋友飯斜,傾長計就岩晒

八至九款罐裝汽水,道地凍飲之外,仲有餐廳自家製底糖竹謝茅根

有三款開胃小食百合雲耳,酸辣雞腳,手拍青瓜無限任攞

個人認為酸辣雞腳最為吸引,爽口味濃

未食火鍋前,個餐仲包括埋刺身拼盤

有四個款式,如果你係刺身愛好者,可以加錢升級豪華板刺身拼盤
但我們決定唔加錢,留肚打長久戰

至尊水餃皇,蝦肉飽滿彈牙

招牌牛頸脊,肉味重,厚薄適中, 油網均匀

手打四寶丸,響鈴,鱔片,白蘿蔔

,不過星期一至四每位只係$298,朋友飯斜,傾長計就岩晒
2017-10-17 125 瀏覽
秋風起,天氣開始涼,最岩打邊爐,岩岩知太子附近開左醉翁亭,之前試過其他方店都唔錯,決定約埋個同事去食。因新裝修關係,門面光猛整齊。店內係酒樓格局,但整齊清潔。我地首先叫左雞煲,湯底辣度適中。汽水任飲,種類算多。鮑魚送的,有咬口,味道唔錯,冬菇蚊到好軟,易入口!刺身送的,新鮮,特別三文魚夠厚夠肥美。海鮮盤送的,份量足,蝦新鮮,肉質結實彈牙,仲有蜆,龍躉片,魷魚,元貝,多款,岩晒我。火鍋當然唔可以缺少牛肉,這裹牛肉肥美,色澤分明,牛味足,好味火鍋除左海鮮,肉類,當然仲有丸類,質素不錯,蝦滑彈牙,有口感。打邊爐當然仲要有響鈴,炸魚皮,外層夠脆,好味!魚皮大大塊,毫不吝嗇。菜類新鮮爽甜,冇渣。最後埋單$656,價錢合理,因用料上乘,最重要冇限時,6點坐到1點,岩晒一大班朋友聚舊傾計!

因新裝修關係,門面光猛整齊。

店內係酒樓格局,但整齊清潔。

我地首先叫左雞煲,湯底辣度適中。

汽水任飲,種類算多。

鮑魚送的,有咬口,味道唔錯,冬菇蚊到好軟,易入口

刺身送的,新鮮,特別三文魚夠厚夠肥美。

打邊爐當然仲要有響鈴,炸魚皮,外層夠脆,好味!
魚皮大大塊,毫不吝嗇

菜類新鮮爽甜,冇渣

2017-10-16
2017-10-08 166 瀏覽
最近和朋友閑聊,知道以前的北倒翕改了名及做任飲飲食。坊間很少無限時任飲任食火煱放題,老友話这里是無時限制,而且火鍋套餐還送額外海鮮拼盤,牛頸脊,刺身拼盤,水餃皇及鮑魚五種食品。海鮮拼盤中的海鮮,是可單點的,刺身拼盤約每人一片,刺身水準一般,水餃皇包着大蝦,大大隻,鮑魚是一口鮑。值得一讚的是牛頸脊,分量多,油脂足,亦有牛味。 不过肥牛要加錢才能追加。其它也有很多選擇,食材也佷新鮮。平日只需$268也算抵食,環境和座位很舒適。

平日只需$268也算抵食,環境和座位很舒適。

2017-09-11
2017-10-01 178 瀏覽
呢排成日係社交平台見到醉翁亭嘅廣告無限時任食 呢個主題的確吸引岩晒一班好朋友邊食邊吹水 事不宜遲 book枱係抵食喎 $268 包海鮮盤 牛頸脊 刺身重有一啲餐前小食任食唔嬲坐底無耐 店員就拎左刺身拼盤黎以酒樓嘅質素黎講 已經算係相當唔錯我地㨂左鴛鴦湯底 重有送嘅至尊水餃皇又真係幾大粒喎 入面勁大隻蝦 口感一流海盤拼盤 以魚為主打 本人最期待嘅牛頸脊 果然無令我失望入口嫩滑 有牛味 帶少少咬口當然重有其他火鍋配料 選擇都幾多而且質料都好好 最正係有鵝腸出面唔係成日有 我地encore左3次 正
呢排成日係社交平台見到醉翁亭嘅廣告

當然重有其他火鍋配料 選擇都幾多
而且質料都好好 最正係有鵝腸
出面唔係成日有 我地encore左3次 正
2017-10-01 117 瀏覽
中秋前夕要請弟弟食飯,他馬上選了吃火煱,我知道太子有一間不限時間的火煱醉翁亭,又可以任飲任食,真是可樂己不為,馬上訂了七点正!星期四比平日平好多,才不過268,我們叫了一個鴛鴦鍋,外面也有很多小食可挑,我選了泰式鳳爪及刀拍青瓜!而且也有五款食材,每次一份,首先來的先兩隻巨型至尊水餃皇,比平日的大而且蝦的份量十足,爽口兼彈牙!蠔皇鲍魚我和細佬各吃一隻,滿足極了!再來的環球海鮮盤有4隻海婽,青口,蟶子,和脆統鯇片也十分新鮮!刺身拼盤合我意思! 因為刺身是我的心頭愛,三文魚厚切爽口,而北寄貝也很鮮美!肉類,丸類和蔬菜再加上海產任点的種類真的繁多,最重要的是坐的卡位很寬,而且待應們也常幫我們換碟,我們覺得真的大滿足了!

蠔皇鲍魚我和細佬各吃一隻,滿足極了!

2017-09-28
1 分鐘 (堂食)
還記得「醉翁亭記」吧。「環滁皆山也。其西南諸峰,林壑尤美,望之蔚然而深秀者,琅琊也。山行六七里,漸聞水聲潺潺而瀉出於兩峰之間者,釀泉也。峰回路轉,有亭翼然臨於泉上者,醉翁亭也。作亭者誰?山之僧智仙也。名之者誰?太守自謂也。太守與客來飲於此,飲少輒醉,而年又最高,故自號曰醉翁也。醉翁之意不在酒,在乎山水之間也。山水之樂,得之心而寓之酒也。」 在一千多年以後的今日,在香港這個商廈林立的地方,在旺角這個繁華的鬧市,有一家叫做醉翁亭的火鍋店,任飲任食無限時,大概也是我的其中一個天堂吧。星期一至四 $268/位另加一服務費,星期五、六、日及公眾假期及前夕$298/位再另加一服務費,價錢還在可接受範圍之內,就讓我來試試看,感受一下這邊的食物吧。 這邊的湯底共五款,最化算的地方是每位食客會另設每天時令環球海鮮拼盤、牛頸脊、刺身拼盤、至尊水餃皇、蠔油扣鮑魚,另設不同蔬菜、丸類、肉類、餃子類等,可讓我大快朵頤。 在火鍋店的另一邊,有自助小食區及飲料區,只要是沒有列明是收費項目,均可以自取。 這是我每次打邊爐最喜歡見到的情境,把湯底、所有食材都放在一起,來一張合照,情景豐富讓人垂涎。 這是蠔

這是蠔油扣鮑魚,沒認錯該是花菇吧,也許是加入蠔油的味道吧,蠻香的,而且十分爽口彈牙,十分討好。鮑魚也不賴,也算鮮味的。

我們點的是冬瓜搖柱鍋,相當足料,而且每放一種食材入煲入面以後,都會有搖柱絲混合在當中。

這個拼盤上面放滿了我喜歡的食物,包括:小燕餃、韮菜餃、魚腐、珍寶腸、午餐肉,可惜並不是每家火鍋店都會有這些食材。然而今次這邊卻蠻齊全的,不錯。

牛頸脊紋理不錯,食落肉味蠻濃郁的。

除了以上這些食材之外,我們還吃了很多不同的食材,唯一美中不足的是這邊的手打丸、滑不夠彈牙,也未算鹹香;蔬菜類還可以啦,不得不提的是玉子豆腐,我們好像沒有試過在火鍋店點玉子豆腐,它沾有湯底的味道,外面是清香的湯底,食落豆味香濃,叫人垂涎。