人大左少左食任食的餐廳,如果要食任食都一定要夠精😌~座位要舒服野食要好味~最好就係連服務態度都好啦🤵🏾!今日去醉翁亭食任食邊爐就的確要推介比大家💁🏻~呢度reception 超熱情,同我地介紹有咩食自助區飲品區位置,招呼周到🔥~ 坐低店員就已經幫我地落湯底同野食紙,呢度按人頭準備刺身同皇牌野👨‍👩‍👧‍👦,包括牛頸脊同至尊水餃皇等 ---------------------刺身質素都ok👌, 邊爐放題有刺身唔係間間有,都算厚切新鮮唔姑寒😽~必須講任食前菜的鳳爪同木耳都好好味,酸辣度剛剛好,木耳好爽,肚餓等食的時候真係岩晒開定胃😻! 叫得做皇牌的牛頸脊當然肥瘦均勻🐮,放落湯灼兩灼就食得,好滑嫩~ 環球海鮮盆每人有海蝦元貝龍躉片大青口鱔片尤魚脆鯇片一份🦑🐙🦐🐠,大隻貝蚌好肥美,唔見有沙,海蝦更是新鮮~ 而水餃皇亦即鳳城水餃🍥,餡料好豐富,果然稱得上係皇 呢度其實可選材料都幾多😋,應有盡有,不過最正都係個鵝腸🦆,無漂過,但洗得好乾淨,保留鵝腸本來應有的肥美爽脆又不會肥淋淋得人驚🌝,食完一碟又再叫一碟,停不到口🤤🤤~平時都叫做邊爐中高級食材但呢度唔止好味仲比得好足,正😍😍😍! 當然
---------------------
刺身質素都ok👌, 邊爐放題刺身唔係間間有,都算厚切新鮮唔姑寒😽~必須講任食前菜的鳳爪同木耳都好好味,酸辣度剛剛好,木耳好爽,肚餓等食的時候真係岩晒開定胃😻!
而水餃皇亦即鳳城水餃🍥,餡料好豐富,果然稱得上係皇
當然除左呢樣,其他材料都好新鮮🤗,例如鱔片就好爽~粉腸相當回甘,午餐肉又係勁厚好有口感🐖~手打牛肉落左陳皮好特別,非常棒棒的💥!
-----------------
好味指數😋:7.5/10
翻啅指數🙆🏻:7.5/10
人均消費💰:201-400
服務態度👨🏼‍🍳:8/10
乾淨指數🌝:7/10
2017-09-13
2017-09-24 126 瀏覽
今晚邊個都唔可以阻我收工啊!點解?因為我放工之後要去打邊爐!朋友介紹太子有一間新開嘅餐廳二百蚊打邊爐任飲任食,仲要幾高質數咁,所以決定去試下!一去到餐廳,就見到個好大嘅電視,環境同裝修都唔錯,坐得好舒服。我哋先叫個鴛鴦火鍋,一邊係芫茜鍋,一邊係沙嗲鍋,可以兩邊都食下咁,好正喔。除咗邊爐之外,我哋仲包咗一個刺身拼盤,一人一隻蠔皇扣鮑魚,一人一隻至尊水餃王,仲有一大碟極級牛頸脊,真係好抵食!除咗呢啲火鍋配料之外,仲有好特別嘅鴕鳥肉,原來食落一啲都唔韌,仲好稔㗎!呢度仲有一樣好正嘅,就係可以任叫竹笙!竹笙索哂啲湯汁,食落好juicy,好正呀!佢呢度嘅海鮮都好新鮮,有蝦、青口、鯇魚片、魷魚同貝類海產等,如果你係墨魚嘅fans,一定要食下呢個墨魚滑,又可以玩,又可以食,一舉兩得!除咗食物,飲品都係任飲㗎,有紅茶、汽水等等!總括今次邊爐,四個字:物超所值!大家一定要試下!

除咗食物,飲品都係任飲㗎,有紅茶、汽水等等!

總括今次邊爐,四個字:物超所值!大家一定要試下!
2017-09-22
2017-09-16 280 瀏覽
本人一家曾於上月去過銅鑼灣皇室堡醉翁亭,被它的環境、食物吸引,還推介給朋友,相約今天晚上一起前往它的另一位於太子彌敦道店鋪,殊不知是不快而走😞打正旗號同一集團,為何會不一樣;首先,說明任食,居然沒有牛肉,可口可樂丶酸梅湯要收費。點解同一集團會不同做法,太子店的人員又解釋唔到,完全不想解釋,未見過咁樣服務態度😡,下次一定無幫襯!最后決定用咗$132蚊埋咗飲品錢就走人!咁樣到底是否合付商品説明條例呢?
2017-09-16
2017-09-16 1387 瀏覽
之前試過醉翁亭在觀塘的分店覺得抵食又高質,所以今天和弟弟約在他公司附近的太子分店再戰雖然是在太子的最尾,但其實出地鐵站不用一個街口便可到達,非常方便由於當晚十分多人,所以即使訂了枱也要等一會兒幸好上到去見到座位非常舒適,多等一會兒也是值得的等緊湯底和食物到來的時候最好就是看看飲品櫃。雖然種類不多但大部份都是道地飲品,品質有保證先介紹送的五大項目,雖然每次光顧只送一份但貴精不貴多,質量絕對和外面收費的項目無異。1)牛頸脊。新鮮嫩滑,牛味甚濃,肥瘦適中,雖說二人光顧只能有細份,但其實份量一點也不少,這碟牛肉在外面吃應該最少索價$1502)刺身拼盤。新鮮而且厚切,味道和口感都不錯3)蠔皇扣鮑魚。雖然不大隻,但花菇和鮑魚都煮得入味,口感稔滑,不錯不錯4)海鮮拼盤。新鮮當然是基本要求,而且全部都洗得乾淨無沙,絕對岩晒甚麼都想試小小的顧客5)水餃皇。皮薄餡多,每顆都漲卜卜的充滿肉粒和鮮蝦,正!胃口不太的我吃過5大頭盤後已經很飽,所以之後我們點的項目亦不多。印象特別深的是這個四寶丸。肉質彈牙,每一顆都鮮味十足,滿分推介滑豆腐雖然不是自家制但卻採用<x福豆腐>,香滑有豆味是當然的最後又

由於當晚十分多人,所以即使訂了枱也要等一會兒

幸好上到去見到座位非常舒適,多等一會兒也是值得的

極品牛頸脊(細)

刺身拼盤

2)刺身拼盤。新鮮而且厚切,味道和口感都不錯

環球海鮮拼盤

水餃皇

5)水餃皇。皮薄餡多,每顆都漲卜卜的充滿肉粒和鮮蝦,正!

四寶丸

滑豆腐

唐生菜

最後又怎可能不叫點菜來平衡一下呢。
我們點了唐生菜,同樣是新鮮好吃,今天和弟弟絕對無來錯喔

2017-09-07
15 分鐘 (堂食)
極品牛頸脊(細)
刺身拼盤
環球海鮮拼盤
四寶丸
滑豆腐
唐生菜
太子無限時任食,醉翁亭都幾抵食。無限時任食,每位都只是$268,而且還包括了飲品任飲。雖然食物選擇方面款式比較一般,不過各種類都有,每款試一點都已經很足夠。每枱都有刺身拼盤,海鮮拼盤,頂級牛頸脊,水餃皇和蠔皇扣鮑魚送。刺身素質不要期望太高,不過勝在有幾款食下。海鮮拼盤,有大大隻海蝦,大蜆,青口,魷魚片,鮮脘片同鱔片。當中真的要讚一下海蝦,真的很大隻而且好新鮮,食落肉質好結實爽口。而鱔片又好香。水餃皇,薄薄的餃皮包到餡料脹卜卜,因為裡面是大大隻的鮮蝦,咬落爽口。蠔皇扣鮑魚的鮑魚都幾好食,唔算大隻不過肉質彈牙有咬口。頂級牛頸脊食落好香牛味,而且肉質軟嫩。湯底選擇了鴛鴦鍋,一邊是皮蛋芫茜湯一邊是沙爹湯底,皮蛋芫茜都好足料,好香芫茜的味道,感覺比較清熱。大魚頭的魚皮都好滑身,而且鮮味。鮮蝦滑及墨魚滑都是推介之選,足料鮮打,食落彈口而且好鮮味。反而鯪魚丸有點失色,唔夠鯪魚的香味。炸響鈴加上皮蛋芫茜湯,輕輕一淥就已經好香口。魚腩好爽口,肉質結實鮮甜。

刺身素質不要期望太高,不過勝在有幾款食下。

蠔皇扣鮑魚的鮑魚都幾好食,唔算大隻不過肉質彈牙有咬口。

頂級牛頸脊食落好香牛味,而且肉質軟嫩。

大魚頭的魚皮都好滑身,而且鮮味。

鮮蝦滑及墨魚滑都是推介之選,足料鮮打,食落彈口而且好鮮味。

反而鯪魚丸有點失色,唔夠鯪魚的香味。

炸響鈴加上皮蛋芫茜湯,輕輕一淥就已經好香口。

魚腩好爽口,肉質結實鮮甜。

2017-09-14 922 瀏覽
Farewell同事仔,最適合就是去火鍋!我們一行四人來到太子的醉翁亭打邊爐!性價比好高的任飲任食價錢,星期一至四,成人每位$268。環境很不錯呢,地方寬敞,坐得好舒服!除了主打火鍋,還有任食冷盤,自助模式,有泰式鳳爪,木耳青瓜⋯⋯鴛鴦湯底,一邊是沙嗲惹味,另一邊是芫茜清清地不怕熱氣!4人份量的刺身拼盤,刺身有三文魚、吞拿魚、北寄貝和希靈魚。以火鍋店來說,刺身也夠新鮮,不錯!每人一份冬菇鮑魚,炆得夠淋,又入味!至尊水餃皇,內裡是原隻鮮蝦,大大粒~環球海鮮盤是贈送給每枱一次的,裡面有蟶子、青口、魷魚、海蝦、鯇魚片蟶子幾大隻,夠新鮮!魷魚又爽口!醉翁亭極級牛頸脊也是贈送一次,想再吃可加錢點!牛頸脊有均勻油脂,好有肉味~好稔!炸枝竹和響鈴都可以吸收湯底精華,正!魚蛋,鮮制,彈牙,不怕會過滯!炸魚片脆卜卜!墨魚滑好彈牙,真材實料!魚蛋超爽彈!鴕鳥肉口感軟滑,一點也不韌!牛丸有牛肉味,沒有雜質!菜類都多款也好新鮮!整體火鍋材料新鮮,店員又友善,又一打邊爐熱點!
性價比好高的任飲任食價錢,星期一至四,成人每位$268。
環境很不錯呢,地方寬敞,坐得好舒服!

鴛鴦湯底,一邊是沙嗲惹味,另一邊是芫茜清清地不怕熱氣!

每人一份冬菇鮑魚,炆得夠淋,又入味!

至尊水餃皇,內裡是原隻鮮蝦,大大粒~

蟶子幾大隻,夠新鮮!魷魚又爽口!
醉翁亭極級牛頸脊也是贈送一次,想再吃可加錢點!
牛頸脊有均勻油脂,好有肉味~好稔!

炸枝竹和響鈴都可以吸收湯底精華,正!
魚蛋,鮮制,彈牙,不怕會過滯!
炸魚片脆卜卜!

墨魚滑好彈牙,真材實料!
魚蛋超爽彈!

鴕鳥肉口感軟滑,一點也不韌!

牛丸有牛肉味,沒有雜質!

菜類都多款也好新鮮!
整體火鍋材料新鮮,店員又友善,又一打邊爐熱點!
2017-09-14
2017-09-12 153 瀏覽
其實而家出街食飯好多限制,一係有最低消費、一係就限時限刻,搞到食餐飯都趕頭趕命咁,有時真係好掃興。不過最近睇社交網站見到醉翁亭新推開唔限時嘅任飲任食火鍋,呢個即刻吸引到我嘅注意,仲即刻打比阿爸阿媽約今晚去試下先。我地今次試太子呢間醉翁亭,好近地鐵站,出站行2分鐘就到啦。星期一至四每位$268,星期五至日就$298,無時段限制,食到佢收鋪為止。每位會送海鮮盤,有海蝦、蟶子、元貝、大青口、龍躉片等每日有6-7款唔同款式供應。仲有大量配料都係任叫任食,丸類、海產、餃子、蔬菜等等,包羅萬有。飲品方面,呢個櫃裡全部都可以任飲,可惜沒有平日飲嘅可口可樂或雪碧,不過仍有百事、七喜及JOLLY SHANDY等可供選擇。我地揀左冬瓜瑤柱鍋湯底,老人家喺度,當然要食得健康一啲啦。跟住就上每位一隻蠔皇扣鮑魚同刺身拼盤。鮑魚唔算大隻,但個汁煮得唔錯,口感十足。刺身有三文魚、吞拿魚、北寄貝及希靈魚,有冰墊底,保持新鮮。三文魚尚算肥美,北寄貝厚切有咬口。每檯只送一碟嘅極級牛頸脊,色澤分明,肉質細嫩,只需淥幾秒即可,否則老了便浪費呢個上等牛肉。今日嘅海鮮盤有海蝦、青口、魷魚、鱔片及貴妃蚌,父母都好海鮮,特別讚呢個貴
我地今次試太子呢間醉翁亭,好近地鐵站,出站行2分鐘就到啦。

不過仍有百事、七喜及JOLLY SHANDY等可供選擇。

我地揀左冬瓜瑤柱鍋湯底,老人家喺度,當然要食得健康一啲啦。

跟住就上每位一隻蠔皇扣鮑魚同刺身拼盤。
鮑魚唔算大隻,但個汁煮得唔錯,口感十足。
刺身有三文魚、吞拿魚、北寄貝及希靈魚,有冰墊底,保持新鮮。
三文魚尚算肥美,北寄貝厚切有咬口。

每檯只送一碟嘅極級牛頸脊,色澤分明,肉質細嫩,
只需淥幾秒即可,否則老了便浪費呢個上等牛肉。

特別讚呢個貴妃蚌夠晒大隻同爽口喎。

呢個至尊水餃王SIZE認真夠大,食落估計起碼有3隻蝦,老婆仲話佢好似食到4隻添,認真誇張。

我同我老婆加埋阿爸都係食肉獸,一碟牛頸脊點夠分,
喺任點肉類點了駝鳥肉、黑豚肉同羊肉片,
阿媽睇見話我地食量好驚人,我就答佢「呢度好少啫,最緊要食得晒,唔好蹝」

仲有阿爸最愛嘅魚皮,夠大塊夠脆又唔會碎濕濕。

打邊爐必食嘅響鈴,今日咁多海鮮又多肉,吸收晒佢地嘅精華,食落爽到爆呀。

每餐必定要食飽嘅阿爸,最後要淥埋個烏冬先夠。不過我都夾左少少黎試,
鳥冬質地夠彈牙,食完真係抱住個肚走。

由於呢度不限時,最啱一班人食飯吹水,吹到口乾又可以大吃大渴,
絕對係好友同家庭聚會嘅好地方。
3K
2017-09-12 124 瀏覽
香港人鐘意食火鍋程度一年四季無分冷熱,我自己都係火鍋控,一星期可食足七天絶不厭倦⋯⋯被人稱呼為火鍋達人當之無愧喔!醉翁亭任飲任食不算出奇,無限時都算城中少有。環境也不錯,大大張梳化位,坐得寛敞舒適。配料任食外,還有特定的海鮮盤, 刺身,牛頸脊肉和蠔皇扣鮑魚。海鮮盤有海蝦,元貝,青口,魷魚, 鯇魚片和鱔片。海蝦肉爽鮮美。鱔片質感意外地彈牙。刺身的三文魚算是肥美。鮑魚雖然細隻但味道不錯。蠔油的調味非常入味,肉質軟腍。火鍋唔少得牛肉,牛頸脊部位特別軟熟,脂肪平均,滋味。任食配料種類不算太多,合胃口,夠精簡,那就無需多選擇。整體食物水準,環境,服務可給予好評,最重點時間不限,賣點。

刺身的三文魚算是肥美。

鮑魚雖然細隻但味道不錯。蠔油的調味非常入味,肉質軟腍。

火鍋唔少得牛肉,牛頸脊部位特別軟熟,脂肪平均,滋味。

任食配料種類不算太多,合胃口,夠精簡,那就無需多選擇。

整體食物水準,環境,服務可給予好評,最重點時間不限,賣點。

2017-09-11
和三五知己一同吃Buffet,最怕就是有時間限制,談得天來又沒時間吃,只顧吃的話又沒空談天,真的很掃興!最近有個新開的火鍋店「醉翁亭」就深知我心,推出的任點任吃火鍋並沒有時間限制,這次真的可以盡興了! 只要選定湯底 (其中一款還要是重慶雞鍋,很划算!),酒家即時會送上五款美食:海鮮盤、牛頸脊、刺身併盤、水餃皇、蠔皇扣鮑魚,之後還可以在眾多火鍋配料中任點任吃,難怪周四晚來到會這麼多人! 除了以上各種火鍋美食,大家還可以享用幾款特色冷盤,這晚就有酸辣青瓜、鳳爪和雲耳,開胃又爽口,是很好的前菜。 飲品方面,雪櫃內有各式汽水,也可以點自家製竹蔗茅根水,茅根水不甜,感覺更健康。 重慶雞鍋 鍋底選擇頗多,例如是冬瓜瑤柱鍋、鴛鴦鍋、皮蛋芫茜鍋、重慶雞鍋、龍蝦鍋 (另加$80),我既是精明眼,就當然選雞鍋。味道頗辣,加入了芫茜、辣椒等,十分惹味,但稍嫌多油。 牛頸脊 蠔皇扣鮑魚 水餃皇 刺身併盤 海鮮盤 奉送的各種美食,可謂五花八門,有冷有熱,有熟食有放火鍋的,其中最叫我印象難忘的,一定是牛頸脊,很有牛肉鮮味,夠厚身,而且肥瘦適中,非常優質;另外,海鮮盤裡的鮮蝦都很鮮甜,好吃。 炸魚皮 鮮

重慶雞鍋

牛頸脊

刺身併盤

海鮮盤

炸魚皮

鮮蝦滑、墨魚滑

吃罷酒家提供的美食,其實已飽了八成,餘下兩成,要精選喜歡的,炸魚皮、玉子豆腐、魚皮餃等等,不過最得我歡心的,一定是鮮蝦滑和墨魚滑,吃到大大粒蝦肉或墨魚肉在裡面,入味又彈牙,必吃!
2017-09-07
又係一黎到佢就好似大細路咁, 去拎醬 拎嘢飲嘞~ XD有紙巾 真細心~話說 我呢個論盡鬼 咁啱無曬紙巾... XD唔係好餓, 但好想食個一丁黎配佢個牛肉~自家牛肉面, hehe~ ;)(我攰 但一坐底就記得佢個牛肉好味)我地都係食鴛鴦湯底, 佢要沙嗲我要皮蛋芫茜~ 呢個一次性嘅牛肉同樣觀塘店一樣好味!軟滑得來牛肉味濃, 切雙飛有口感, 好唔捨得咁快食晒~我個芫茜湯出前一丁~心情靚靚~ XD炸魚皮 係我每次打邊爐必叫... 不過呢度幾炸魚皮 碎濕濕 又受咗潮... 真係完全唔得 我好失望... T^T (上次觀塘店 評價好高, 所以我抱住好大期望叫...)刺身又係同觀塘店有距離...份量細咗好多, 質量就仲相近...牛丸沙嗲湯底都幾多料夠香濃今次最鍾意飲呢個蘋果飲~ ;)同事都親切友善, 服務同觀塘一樣咁好;質量都 OK嘅, 可能只是觀塘太超班... XD

又係一黎到
佢就好似大細路咁, 去拎醬 拎嘢飲嘞~ XD

有紙巾 真細心~
話說 我呢個論盡鬼 咁啱無曬紙巾... XD

唔係好餓, 但好想食個一丁黎配佢個牛肉~
自家牛肉面, hehe~ ;)
(我攰 但一坐底就記得佢個牛肉好味)

我地都係食鴛鴦湯底, 佢要沙嗲我要皮蛋芫茜~

呢個一次性嘅牛肉同樣觀塘店一樣好味!
軟滑得來牛肉味濃, 切雙飛有口感, 好唔捨得咁快食晒~

我個芫茜湯出前一丁~
心情靚靚~ XD

炸魚皮 係我每次打邊爐必叫...
(上次觀塘店 評價好高, 所以我抱住好大期望叫...)

刺身又係同觀塘店有距離...
份量細咗好多, 質量就仲相近...

牛丸

沙嗲湯底都幾多料
夠香濃

今次最鍾意飲呢個蘋果飲~ ;)

同事都親切友善, 服務同觀塘一樣咁好;
質量都 OK嘅, 可能只是觀塘太超班... XD
2017-09-06 167 瀏覽
又同阿爸出街飲飲食食,是晚來到太子的火鍋店,$268一位任飲任食,餐牌上大部分都係免費任點的,如要額外收費的都寫得很清楚,童叟無欺😜先來整個混醬,加點芫荽,生蒜,辣醬等。外邊雪櫃可以攞汽水,同時店員亦送上竹蔗茅根一jar,仲開左壺鐵觀音,唔想飲甜野都可以飲返杯茶。每位入座會送蠔皇扣鮑魚,很入味,鮑魚爽口幾正呀,可惜不夠熱,微溫都收貨了。仲送上水餃皇,超大隻,入面有大大隻蝦,好爽甜。再送刺身,幾新鮮,但點解打邊爐要食刺身呢?百思不得其解,哈哈,好味就得無所謂了。未完呀,仲有送牛頸脊,呢個牛唔係任食,兩二人份已十分大盤,夠食了,牛肉鮮嫩無渣,極靚牛。到任食火鍋料,餐紙上都幾多野揀,隨便點一點,燕餃,魚皮餃,雲吞等。再黎有豬肉片,羊肉片,四寶丸等。菜同菇芝士腸,竹笙,魚頭,粉腸,鵝腸等。總括食物新鮮有水準,全部靚料,豬肉片好嫩滑大推介,竹笙都可以任食勁正呀,手打丸好彈牙,真係樣樣都好味。不過要小心點火鍋料,因為份量好多,餐紙已經寫了二人份量,但芝士腸有十二條,雲吞九粒,魚腐比左十五粒,粉腸一盤,其他都係滿滿咁黎,哈哈,太誇張了,不好意思實在食淨了不少😓後尾仲送左海鮮盤,不過實在太飽,叫店員收
先來整個混醬,加點芫荽,生蒜,辣醬等。
仲送上水餃皇,超大隻,入面有大大隻蝦,好爽甜。
再黎有豬肉片,羊肉片,四寶丸等。
菜同菇
芝士腸,竹笙,魚頭,粉腸,鵝腸等。

後尾仲送左海鮮盤,不過實在太飽,叫店員收返了😅放係枱影左張相咋,已即時叫回收,免得浪費更多。
噢噢,忘了說湯底要左冬瓜瑤柱鍋,好清甜,好多冬瓜又好多瑤柱,真材實料呀~

超級飽,超滿足,大圍黎食一定更正,可試到更多款食物吧。
2017-08-29
2017-08-31 963 瀏覽
<無限時任食高質火鍋醉翁亭, 正呀!>😈🍲呢間喺太子地鐵站旁邊既<醉翁亭 >好正 除左有中菜外 仲有無限時任食火鍋😍 五至日 公假同前夕 298 蚊 一至四 268 (加一)食既野包括有一次性同任食🤓 一次性既食物包括有 🍴環球海鮮盤😋🦑🐙🦐🐟🦀鮮甜既海蝦 🦐爽滑既大蜆 🐚 味濃既大青口 軟滑既鱔片 🐟彈牙新鮮既魷魚🦑 爽口既脆鯇片😍 每一樣野都好新鮮 yunmy ! 跟住有🍴五款食物每款一份🍴極級牛頸脊🐮呢味牛頸脊 肉味香濃 色澤夠靚 脂肪同牛肉比例都好好 食落去好有口感 推介!🤓🐮🍴刺身拼盤 🐟🐟肥美既三文魚 同吞拿魚 爽口希靈魚 同鮮甜北寄貝 🍴至尊水餃皇🍲超大粒既水餃皮薄得黎入面既蝦超多 🦐食落好滿足😋🍴蠔皇扣鮑魚🍞🐠估唔到打邊爐會送鮑魚 個蠔油汁都幾夠濃 鮑魚都燘得幾軟滑入味 連埋大冬菇一齊食 唔錯 😋🍲<鴛鴦湯底>🍲 芫茜皮蛋🌿🥚配唦嗲湯底唦嗲湯勁香濃 有勁多唦嗲醬喺入面 🤓煲好耐加幾次湯都仲好夠味 😍😈 而芫茜湯底一樣 有勁多芫茜 皮蛋🌿🥚 冬筍等 夠哂清新 , 一濃一清 配搭得幾好😋👍🏻而任食食材方面就有好多款 豬牛羊
<無限時任食高質火鍋醉翁亭, 正呀!>😈🍲

食既野包括有一次性同任食🤓

🍴至尊水餃皇🍲
超大粒既水餃皮薄得黎入面既蝦超多 🦐食落好滿足😋

🍴蠔皇扣鮑魚🍞🐠

🍲<鴛鴦湯底>🍲

而任食食材方面就有好多款 豬牛羊雞菜麵 真係應有盡有 有幾樣野我覺得十分推介!👍🏻😈
1.🐟魚皮炸得勁香脆
2.響玲係即炸 😋放一秒落鍋就食得 仲可點埋甜酸醬 仲正
3. 豚肉夠肥美 🐷羊肉口感煙靭又香濃🐑
4. 内臟類好似鵝腸 豬粉腸 豬潤等全部好新鮮 🐷🐦
5.粟米香甜 豆腐用左夠哂滑既百福豆腐🌽😋

基本上 每一樣食材都用心做 以任食黎講係好好味 , 而且仲要無限時任食 唔怪得甘多人幫襯 大食或者鍾意打邊爐既朋友唔好錯過😋👍🏻

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#醉翁亭
太子彌敦道789 號健峰保險大廈地下及1 樓
~~~~~~~~~~~~~
2017-08-31
10 分鐘 (堂食)
約好舊同事晚餐,可是各人到逹時間不同,所以鎖定目標:全晚無限時的火鍋,可以邊食邊等。之前曾光顧這集團火鍋套餐,食材質素不錯。但發現還有全晚任食火鍋,於是選擇在此晚餐。可能是旺角太子區吧,這店跟觀塘店的格局比較,這裡是偏細。今晚訂了五人枱,竟然安排四人的梳化位置。即是有三位要屈就下,盤骨貼盤骨囉!跟另一位早到的同事,先點青菜類,炸枝竹,響鈴等素食,還有鍋底。蘿蔔要把白蘿蔔煮至軟棉棉,就要在開始之時,把蘿蔔放進鍋內,慢慢煮。炸枝竹  不論放在沙嗲湯,還是芫茜皮蛋湯內,都會很味。響鈴  火鍋必備的響鈴,配蔥蒜一流。不久,另外三位同事來到。特製餃子,刺身,海鮮拼盤,靚牛,鮑魚冬菇等限定配給的食材可以呈上來了。白鱔片  有微微的酸味,是鱔片特有的酸味。魚片  魚片煮熟後,魚皮收縮而令魚片變得彎彎曲曲,是新鮮的証明      蟶子  蟶子肉質爽脆手切牛 紅多白少,油花分佈平均。保証肉味及香味並存。再來就是不同的任點系列的火鍋配料。豚肉 豚肉有豬味,很久未嚐過這種豬肉味    魚頭   餃子 餃子餡以菜為主    雲吞 以豬肉餡為主 墨魚滑,蝦滑    然後又是狂風掃落葉,把鍋內枱面的食物掃清光,大
但發現還有全晚任食火鍋,於是選擇在此晚餐。

可能是旺角太子區吧,這店跟觀塘店的格局比較,這裡是偏細。
今晚訂了五人枱,竟然安排四人的梳化位置。
即是有三位要屈就下,盤骨貼盤骨囉!

蘿蔔
炸枝竹
不論放在沙嗲湯,還是芫茜皮蛋湯內,都會很味。
響鈴
火鍋必備的響鈴,配蔥蒜一流。

白鱔片
有微微的酸味,是鱔片特有的酸味。
魚片
魚片煮熟後,魚皮收縮而令魚片變得彎彎曲曲,是新鮮的証明
蟶子
蟶子肉質爽脆
手切牛
紅多白少,油花分佈平均。保証肉味及香味並存。
再來就是不同的任點系列的火鍋配料。
豚肉
豚肉有豬味,很久未嚐過這種豬肉味
魚頭
餃子
餃子餡以菜為主
雲吞
以豬肉餡為主
墨魚滑,蝦滑    然後又是狂風掃落葉,把鍋內枱面的食物掃清光,大家繼續吹吹水。
今晚在無限時任食火鍋,醉翁之意不在酒,在乎吹水之間。
2017-08-25
2017-08-29 599 瀏覽
今晚帶了老爺奶奶來試醉翁亭的半位食火鍋,因為沒有限時,平時老爺食飯一定是最後離枱的一位,我們習慣吃飯打衝峰,但老爺屬於滋悠的類型,所以在醉翁亭吃火鍋,老爺可以慢慢享用,而且一定可以吃到飽飽⋯這次我們來到太子分店﹗太子分店需要步上一層樓梯,對痛風症的老爺來說有點辛苦,面積不及觀塘分店大,所以枱與枱之間會親蜜小小,但有不少房間及四人卡位,養魚魟都很大,今晚因為座位很暴滿,所以我們被安排坐進房間⋯飲品櫃只有一個,選擇不多,汽水略嫌不夠凍,另外自助取食物區有四款小食提供⋯我們點了冬瓜瑤柱鍋作湯底,蠔皇扣鮑魚是送的,鮑魚雖然很細隻,但很有咬口⋯另外4人份量的海鮮拼盤有海蝦、青口、鯇魚片、魷魚、鱔片和貴妃蚌六款時令海鮮,有冰碗保冷,但海蝦就不是活蝦,但肉質很爽甜⋯刺身併盤方面有三文魚、希靈魚、吞拿魚和北寄貝,奶奶首次吃希靈魚,就愛上了希靈魚的口感,北寄貝則有沙和有點乾身⋯至尊水餃皇是醉翁亭的特色之一,因為Size大,內裡超多蝦,大口咬下去好滿足啊﹗4人份量的牛頸脊油花多,肉味甘香,爽滑得來有咬口,而且牛味夠濃﹗任食的食物我們點了:雲吞、小燕餃、炸魚皮、滑豆腐、蝦滑、墨魚滑及四寶丸吃過至尊水餃皇之後

吃過至尊水餃皇之後,比較雲吞頓時變得失色了XD
小燕餃不是很多地方有很吃,我很喜歡小燕餃的味道,因為讓我回想起小時候跟爸媽回鄉時,早餐都會吃熱豆醬加接近小燕餃味道的肉丸⋯
炸魚皮尚算香脆⋯
滑豆腐是盒裝百褔豆腐,一定有保證,滑溜溜的﹗
蝦滑和墨魚滑頗爽口彈牙﹗
四寶丸全以手打製作,很新鮮﹗

任食的肉類我們點了鴕鳥肉、羊肉片及黑豚肉片,鴕鳥肉質很滑﹗

這餐無限時任食,大家都放慢步伐來邊吃邊傾談近況,肚子得到飽足之餘又可以讓Nosir花點時間關懷父母,一舉兩得﹗
2017-08-28
有質素的放題火鍋@太子醉翁亭 早陣子和朋友食過醉翁亭,實在太回味,原來最近太子也開了醉翁亭,趁住出糧之日好好慶允一下 太子醉翁亭位於地鐵站附近,地點非常方便,入面是酒樓格局,但頗有空間感的,位和位之間有充足位置,坐得舒適 我們被安排坐在卡位的位置,有梳化坐得更舒適啦 飲料也是自助的,選擇也很多,但可惜沒有無糖的飲料~ 可以叫姐姐送上五花茶,淡淡的頗好飲 自助式的前菜款式不萛夕,不過味道都很好 很喜歡爽脆帶點酸的青瓜,食起來好清爽 原只冬菇炆鮑魚,一人一只! 看起來非常矜貴冬菇大只又厚又腍,鮑魚很腍又入味 自肋助味架 收費是平日$268一位,假日就$298一位,接著就可以點湯底,也可以點雞煲 7位以上就可以點兩個鍋 生料都有好幾十款 湯底來了,我們點了冬瓜湯底,夠消暑又清甜,而且入面竟然有一絲絲的瑤柱,味道很鮮!!!有點似在飲冬瓜盎的感覺 限定的刺身拼,雖然款式不萛多,但片片新鮮,色澤漂亮 必食的炸響鈴,上桌時還是熱的,能聞得到陣陣油香 上桌時還伴上酸汁,食起來似錦鹵雲吞,脆卜卜 實在好美味,幸好SIZE不是很大件的那種,不會有油膩的感覺 海鮮拼盤到了!份量
有質素的放題火鍋@太子醉翁亭

我們被安排坐在卡位的位置,有梳化坐得更舒適啦

飲料也是自助的,選擇也很多,但可惜沒有無糖的飲料~

可以叫姐姐送上五花茶,淡淡的頗好飲

自助式的前菜款式不萛夕,不過味道都很好
很喜歡爽脆帶點酸的青瓜,食起來好清爽

原只冬菇炆鮑魚,一人一只!
看起來非常矜貴冬菇大只又厚又腍,鮑魚很腍又入味

自肋助味架

7位以上就可以點兩個鍋

生料都有好幾十款

限定的刺身拼,雖然款式不萛多,但片片新鮮,色澤漂亮

必食的炸響鈴,上桌時還是熱的,能聞得到陣陣油香

上桌時還伴上酸汁,食起來似錦鹵雲吞,脆卜卜
實在好美味,幸好SIZE不是很大件的那種,不會有油膩的感覺

海鮮拼盤到了!份量之大令人興奮,看起來非常很新鮮

包括有海蝦,青口,蟶子,

魷魚和鯇魚片。

最喜歡是海蝦,涮完都沒有變小,而且非常鮮甜彈牙

極級牛頸脊

限定的極級牛頸脊,份量非常大方,肉質紋理分明

涮一下這個樣子最好食,食起來很重肉味,而且好腍

不食牛的朋友也可以點上黑豚肉,很有肉味,沒有很多油脂,不會讓湯底變油膩。豚肉口感很嫩,沒有羶味

喜歡食魚的朋友來到這裡就一定好開心,推介點這款魚頭,我一個人也幹掉了三份,

好新鮮,一點腥味也沒有,難得是碎骨不太多!魚頭中的膠質令人回味無窮

蝦滑很鮮味,每一口也食到只只鮮蝦和粒粒蟹子,口慼很有彈性

限定的至尊水餃皇,一人一只~
比平時食的大好幾倍,內裡都是原隻鮮蝦,我數到有六只蝦!!!咬下去會就全部都是蝦,食無殼蝦,爽呀

鮮鵝腸,白色膏狀連住腸身,入口爽滑,爽脆甘香

四寶丸都是手打的
包括牛丸、墨魚丸、鯪魚丸和蝦丸,全都是新鮮食材打出來!

牛有牛味,蝦有蝦味,手打的丸既鮮且彈

其實還有很多生料可以點,不過實在太飽,唯有等下次再來試其他東西好了

不到$300一位,真心抵食
  • 極級牛頸脊