2023-08-20 73 瀏覽
🐱荃灣係美食林立既地方😍今次就試下呢間朋友大力推薦既醉藥專門店,係坊間比較少見😂我見餐牌既食物選擇非常多,有砂鍋米線、麻辣/醉藥小食、藥膳雞湯等等😂感覺好健康😜砂鍋醉藥雞瀨粉(煮雞酒):$68🌕🌕🌕🌕/5 呢款係招牌菜😝麵底可以揀米線、米粉、粉絲、刀削麵、銀針粉、瀨粉或白飯😂我非常滿意有我最鍾意既瀨粉😍湯底有大量紅棗及少量雲耳、淮山😍好補身!飲落係好足料,落足心機煲,零味精🙌🏻雞件份量都好多😂砂鍋雞湯翅米線:$68🌕🌕🌕🌕/5 米線上台時仲滾下滾下,熱辣辣🔥雞湯飲落超清甜,雞味濃郁得來唔會油膩🐓飲左大半碗🥳翅係好爽口有口感🙌🏻雞件一樣份量好多,大件夾抵食😋醉三寶(牛舌、豬肚、薰蹄):$52🌕🌕🌕🌕/5最出名既醉酒小食一定要試!酒味唔會過濃,唔好酒味既朋友都覺得剛好🥃比較特別嘅係落咗桂花,食落原來幾夾😂最喜歡係牛舌,好厚肉😍而且非常入味🥳醉乳鴿:$98🌕🌕🌕🌕/5乳鴿配醉酒呢個配搭係第一次食,估唔到咁有驚喜😂乳鴿係全隻上,啖啖肉😜我好鍾意食佢既皮,因為一啲都唔肥膩,係好爽😋😋醉蛋:$10🌕🌕🌕🌕/5呢個係溏心醉蛋,不會過熟,有少少流心🥚成隻蛋都好入味😋
🐱

砂鍋醉藥雞瀨粉(煮雞酒):$68

砂鍋雞湯翅米線:$68

醉三寶(牛舌、豬肚、薰蹄):$52

醉乳鴿:$98

醉蛋:$10
🌕🌕🌕🌕/5
呢個係溏心醉蛋,不會過熟,有少少流心🥚成隻蛋都好入味😋
2023-08-17 83 瀏覽
🍜砂鍋醉藥雞 $68★★★★☆用左煮雞酒,酒味帶甘甜,少少藥材味,亦唔會太重酒味易入口。味道幾好,加米線食都夠味,雞件就唔算太滑身,但又唔係超級鞋口,但大舊同埋都幾多件。如果冬天食完一定成身暖笠笠。🍜醉豬手配足料濃雞湯 $58★★★☆☆醉豬手超鍾意佢個口感,爽脆得黎唔會咬唔開,但又唔會太淋冇哂口感。豬手清潔得乾淨冇豬毛,唯一真係個酒味唔夠出,豬手唔夠入味,再醃耐啲咁就完美。足料濃雞湯簡左刀削麵,個湯底唔算好有雞味,反而飲落得個咸字,配刀削麵係完全唔出味。最後啲麵係放埋落醉藥雞個湯到食。🌟總括:味道不過不失,冇特別驚喜,但價錢、份量係OK。當日星期五都排左30分鐘以上,再要排隊未必會選擇呢間食店。
🍜砂鍋醉藥雞 $68
★★★★☆
🍜醉豬手配足料濃雞湯 $58
★★★☆☆

45 分鐘 (堂食)
2023-08-15 48 瀏覽
依間主打藥膳雞嘅小店,平時好受歡迎,喺荃灣同深水埗都有分店!今日我就專誠荃灣分店試吓:⭐️砂窩醉藥雞(煮雞酒)呢個醉藥雞有清香既酒味加上雞湯,成個飲落好舒服,真係會行集活血。我就簡左配配刀削麵,口感彈牙順口😊⭐️砂窩雞湯翅而到另一個招牌就係砂窩雞湯翅,我呢個配米線🍜!如果唔鍾意有酒味嘅朋友,就可以選擇食呢個。比起啱啱嗰個呢個件雞味更加濃郁,有好香嘅雞油係湯當中,而且呢個更加係有翅當中,所以味道更加鮮甜,雞肉亦都好滑。我個人都比較喜歡呢個多啲😋⭐️醉三鮮(鮑魚、蝦、花螺)而呢度嘅小食亦都好出色,除咗醉雞之外,仲有其他酒味嘅小食,我想一次過試晒,所以就叫咗呢個三鮮嘅配搭!最鍾意就係佢嘅鮑魚,非常鮮甜。而佢嘅花螺都好新鮮,我好推介!⭐️麻辣雞腎而佢嘅麻辣小食都好正,調味啱啱好,今次我就揀咗雞腎,非常之爽口惹味!睇嚟呢度嘅麻辣小食都好唔錯😍

⭐️砂窩醉藥雞(煮雞酒)

⭐️砂窩雞湯翅
而到另一個招牌就係砂窩雞湯翅

⭐️醉三鮮(鮑魚、蝦、花螺)

⭐️麻辣雞腎

2023-08-15 37 瀏覽
【荃灣區】【醉藥雞】約咗一位未來老細食飯,講開呢餐飯都認真難約,大家都係忙友。屋漏兼逢連夜雨,我仲要唔知醒攪到遲到,真係醜。但係我哋一見到面就會講唔停,大家喺呢個香港裡面,都好難搵到有人識欣賞生活之美,梗係把握住啦。呢間佢介紹嘅,就梗係佢發辦,叫咗個 $128 嘅「砂鍋雞湯翅」,首先係個雞湯又濃又香,非常好飲。啲雞份量夠晒足,絕對對得住個價錢。而啲翅我就平時好少食,唔太識欣賞,仲有少少金華火腿粒,成件事做得幾好。之後叫咗個 $68 嘅「砂鍋胡椒豬肚雞米線」,係好似新加坡式肉骨茶嘅胡椒豬肚,整得都唔錯,當然期間我哋又狂吹新加坡經,佢被我導咗入坑,笑死。總體嚟講呢碗都係佢食得多,而佢都話呢碗嘢幾好,大家口味都相近。跟住係佢大力推薦嘅「醉鵪鶉蛋」,$36 一碟都唔平,不過又真係醃到入晒味,會攪到人忍唔住狂啪鵪鶉蛋,勁邪惡。飲品我飲 $8 嘅「豆漿」,佢飲 $9 嘅「芬達」,餐飯夾埋 $239,食呢啲嘢嚟講,我覺得係唔貴,可以再戰。。。(地址:荃灣路德圍8號啟志樓地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #in

(地址:荃灣路德圍8號啟志樓地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am荃灣區 #荃灣 #荃灣西 #醉藥雞 #砂鍋雞湯翅 #砂鍋胡椒豬肚雞米線 #醉鵪鶉蛋 #豆漿 #芬達 #1am1119 #1ambackup
2023-08-14 32 瀏覽
招牌砂鍋一定要試,滾下滾下咁好正😍砂鍋醉藥雞(煮雞酒)陣陣酒香!加咗紅棗,木耳,好滋補😍湯底好甜,米線吸滿湯汁入晒味手,好正👍🏻砂鍋人蔘雞呢款人蔘味好濃郁,相對會比醉藥雞鍋味道淡一點~但都係好甜👍🏻溏心醉蛋 甜酒浸住糖心蛋,已經入晒味,好正‼️一定要試泡椒豬手份量好多~豬手處理得幾乾淨,完全冇腥味,好爽口彈牙,泡椒酸酸辣辣好清爽👍🏻川汁皮蛋有大量粉皮墊枱底,川汁比較辣雞湯娃娃菜金華火腿雞湯極為濃郁,娃娃菜完全入晒未,勁甜!醉藥雞 (啟志樓) (荃灣)荃灣路德圍8號啟志樓地舖

招牌砂鍋一定要試,滾下滾下咁好正😍
砂鍋醉藥雞(煮雞酒)
陣陣酒香!加咗紅棗,木耳,好滋補😍
湯底好甜,米線吸滿湯汁入晒味手,好正👍🏻

砂鍋人蔘雞

溏心醉蛋
甜酒浸住糖心蛋,已經入晒味,好正‼️一定要試

泡椒豬手

川汁皮蛋
有大量粉皮墊枱底,川汁比較辣

雞湯娃娃菜
金華火腿雞湯極為濃郁,娃娃菜完全入晒未,勁甜!

醉藥雞 (啟志樓) (荃灣)
荃灣路德圍8號啟志樓地舖
特濃雞湯米線加口水雞 $48見到黃色嘅一碗野,唔以為入面咩都冇,其實你仔細d 睇,入面係有米線😋😋呢個濃雞湯米線真係好少見😋真係有陣雞味😋但我最最最中意都係口水雞,可能我本來就中意食肉同埋食雞😋口水雞上面有辣醬,本來唔係幾識食辣嘅我驚自己食唔掂😂😂😂😂但好彩個雞唔熱,凍凍地又幾好食😂🤣平時食燒味飯d雞都係熱,呢次凍雞都幾特別🤣🤣🤣呢個凍正正可以幫手「減辣」,令我可以enjoy食辣嘅樂趣同滿足🥳🥳🥳🥳🥳🥳
特濃雞湯米線加口水雞 $48

2023-08-04 79 瀏覽
雖然天氣好熱🌡,但都無阻我食熱辣辣嘅胡椒豬肚雞刀削麵即刻去圖!砂鍋胡椒豬肚雞$68新鮮嫩滑嘅豬肚🐖+鮮嫩多汁的雞肉🐔為主要材料,搭配濃郁嘅胡椒調味而成☄️,見到佢好多胡椒粒喺下面,已經煲到出晒味!胡椒的香氣彌漫係成間餐廳,一種刺激又香辣的美味😁,絕對能滿足美食愛好者嘅味蕾享受!醉牛舌$48醉雞翼尖 $28酒味較淡,小朋友都接受到;如果對於大朋友黎講,就可能太淡餐廳環境如下(坐係門口附近有d熱🏝)
雖然天氣好熱🌡,但都無阻我食熱辣辣嘅胡椒豬肚雞刀削麵
即刻去圖!

砂鍋胡椒豬肚雞

醉牛舌
醉雞翼尖
酒味較淡,小朋友都接受到;如果對於大朋友黎講,就可能太淡

餐廳環境如下(坐係門口附近有d熱🏝)

2023-08-03
2023-08-02 34 瀏覽
有時食得多煎炸油膩嘢,都會想食返餐健康啲。呢度就主打砂窩生滾麵,每款湯底都以多種食材熬製,夠晒養生▪️砂窩雞湯翅個砂窩上枱嘅時候,啲湯仲冒緊泡出緊煙,好辣手,要小心啲唔好掂到。湯底鮮甜,冇添加味精。雞肉都好多嚿,同埋唔會話得骨冇肉,肉質就好嫩滑。翅就普通啲,但都有唔少,唔係得幾條。麵底揀咗粉絲,好索湯▪️醉鵪鶉蛋酒糟味濃,而桂花帶少少甜味。鵪鶉蛋好入味,仲有好多粒添▪️麻辣豬耳豬耳爽口,麻辣幾惹味,不過醉小食出色啲醉藥雞📍荃灣路德圍8號啟志樓地舖📍深水埗福榮街103號地舖

▪️砂窩雞湯翅

▪️醉鵪鶉蛋
酒糟味濃,而桂花帶少少甜味。鵪鶉蛋好入味,仲有好多粒添

▪️麻辣豬耳
豬耳爽口,麻辣幾惹味,不過醉小食出色啲

醉藥雞
📍荃灣路德圍8號啟志樓地舖
📍深水埗福榮街103號地舖
2023-07-30 37 瀏覽
醉藥雞 (啟志樓) (荃灣)荃灣路德圍8號啟志樓地舖好多人排隊…要等位嘅小店🥹🫶🏻1. 沙薑雞,佢除左本身多沙薑雞啖啖肉之外,仲比多左碟濃烈嘅沙薑醬比你點。米線份量好多,而且湯底係湯饍,有黨參、紅棗、蟲草花好滋保,係女性恩物。2. 砂鍋醉雞,係好多客人order , 送到上黎真係出哂煙,熱🔥辣辣,湯底唔會食到好咸嘅味精, 感覺都健康啲! 😽3. 小食: 醉砏蹄,好入味,不過呢個份量相對比較少; 口水鵪鶉蛋, 鵪鶉蛋好彈口, 🫡🙌🏻👍👍4. 飲品樽裝好平實埋單都係2xx , 貼地又好味之選!❤️#荃灣美食#荃灣米線#荃灣醉雞#醉雞#荃灣好西#hkig#hkfoodie#hkfoodblogger#hkfoodlover#hkfoodblog#hkfoodblooger#tsuenwanfood
醉藥雞 (啟志樓) (荃灣)
荃灣路德圍8號啟志樓地舖

好多人排隊…要等位嘅小店🥹🫶🏻

4. 飲品樽裝好平實

埋單都係2xx , 貼地又好味之選!❤️

2023-07-28 34 瀏覽
同事介紹荃灣有間叫醉藥雞啲雞湯唔錯, 而且仲有好多涼拌小食, 最啱胃口細細但又鍾意食多款嘢嘅人去嚐鮮.砂鍋雞湯翅米線 @$68✨🥘嘩, 雖然只係$68蚊, 但喺都足料, 嗰湯好鮮好夠熱, 送嚟時仲熱騰騰, 好多件雞之餘啲雞肉仲嫰滑Q彈, 最令人驚喜嘅係有魚翅, 嘩嘩嘩!醉三鮮(鮑魚, 花螺同蝦) @75🍤又係性價比高之選, 意想不到呢款涼拌個份量唔少, 而且啲酒味好配啲海鮮, 令到啲蝦同鮑魚更加鮮甜, 所以encore 咗.醉芥蘭 @28, 醉蛋 @10🥚原來芥蘭浸酒都好食喎, 好得! 醉蛋就OK 好食.

砂鍋雞湯翅米線 @$68✨🥘

醉三鮮(鮑魚, 花螺同蝦) @75🍤

醉芥蘭 @28, 醉蛋 @10🥚
原來芥蘭浸酒都好食喎, 好得! 醉蛋就OK 好食.

2023-07-21
5 分鐘 (堂食)
  • 醉三鮮
  • 醉鮑魚
  • 溏心醉蛋
  • 醉薰蹄
  • 砂窩醉藥雞
人開始老了 不定時也會想找些養生食物補一補我的身體 這間醉藥雞 只是看到招牌名字已經知道是個養生嘅朋友顧名思義餐廳以醉藥膳為主題 餐廳內簡約的裝修設計 座位寬敞舒服 ·食物選擇也是很多 可自選配粉面或者主食的藥膳套餐 價錢亦非常合理 街坊價格 吃到高質藥膳料理🤤🌼砂鍋醉藥雞煲(*半隻) [$128]本來考慮吃加麵條的 但想起有點飽 就只點了一個淨雞煲 這個藥膳湯底真的絕了 很大一煲 在上菜前一刻在雞煲上淋上湯底及雞酒 所以上菜的時候是滾滾的 散髮岀香濃酒香 但喝下去酒味並不是太重 反而略帶甘甜😋如果是冬天品嘗這個煲 應該全身也會很暖!雞件份量也是蠻多 還有些紅棗、木耳等…..吃完都感覺到非常養生健康😋🌼胡椒豬肚湯(連湯料)[$45]這個真的巨暖胃!開始喝時有點辣的感覺 裡頭的豬肚也是切得大大的 絕對真材實料👍🏻令人很想試試它們家其他的湯 感覺全部都應該很不錯👍🏻🌼醉鮑魚 [$118]有六件鮑魚 濃郁花雕酒香味 還散髮清香的桂花香 配上嚼感十足的鮑魚 是幸福的感覺🤤🌼沙薑雞腳 [$36]這個沙薑雞腳 真的巨入味 雞腳口感蠻Q彈😋喜歡吃雞腳的你 絕對不可以錯過 推薦!·食物都是選用新鮮食

🌼砂鍋醉藥雞煲(*半隻) [$128]
🌼胡椒豬肚湯(連湯料)[$45]
🌼醉鮑魚 [$118]
🌼沙薑雞腳 [$36]
食物都是選用新鮮食材烹調 上菜速度也是很快 價錢也是經濟實惠 推薦需要養生的大家去試試!😁
砂鍋醉藥雞(半隻)
醉鮑魚
胡椒豬肚湯(連湯料)
沙薑雞腳
砂鍋醉藥雞(半隻)
醉鮑魚
胡椒豬肚湯(連湯料)
沙薑雞腳
  • 砂窩醉藥雞
  • 胡椒豬肚湯
2023-07-26 49 瀏覽
早幾日出開荃灣,因為屋企人鍾意食雞就同佢嚟咗呢間幾出名嘅醉雞、藥膳雞專門店—醉藥雞。但食完只能講都幾失望。☄️藥膳湯底·醉雞米線($58)米線偏淋,份量偏少。湯底藥材雖然份量十足,但只有少少當歸香味,稱唔上係一個藥膳湯底。醉雞用細碗連醬汁另上,但醉雞味只停留喺表面,未能夠做到入味。另外雞件斬得唔好,除咗骨碎外,亦有好多一枝枝嘅骨刺。☄️麻辣口水雞撈粉皮($58)麻辣醬味道唔錯,粉皮爽口,炎炎夏日食佢會有種消暑嘅感覺。雞肉嚡口之外,同樣有斬得唔好嘅問題,令到成碗粉皮都充滿碎骨,食嘅時候真係要小心。☄️麻辣雞腎($36)雞腎本身爽口,同粉皮用咗同樣嘅醬汁,食落都幾惹味。份量亦合格,足夠兩個人食,性價比算係高。⚠️以下純屬個人經歷同感受作為一間以雞為主打嘅餐廳,除咗每件雞都存在碎骨同骨刺問題,竟然甚至係有未斬開嘅雞件,呢樣對我嚟講真係死症。食完嗰晚我發現條脷係損咗幾個位。店員服務態度亦都幾差,希望店舖會改善以上問題。

☄️藥膳湯底·醉雞米線($58)

☄️麻辣口水雞撈粉皮($58)

☄️麻辣雞腎($36)

⚠️以下純屬個人經歷同感受
2023-07-06
2023-07-25 32 瀏覽
今晚同班朋友嚟到呢度用餐,我地叫咗三款招牌菜,首先嚟緊嘅係「醉三鮮」,聽落好似好唔錯嘅樣子。食落去,個醉蝦有啲似干煸蝦咁,入面嘅調味料啱啱好,蝦肉都係鮮甜嘅,啲蔬菜都炒得幾香口。不過係我個人嚟講,可能會想再多啲蒜蓉同辣椒,增加啲層次。接着嚟嘅係「醉鮑魚」,個鮑魚係用醬汁燒煮,有啲啡啡咁色,一食落去,鮑魚嘅鮮甜同埋醬汁嘅醇厚完美融合,真係令人回味無窮。最後一道菜係「泡椒豬手」,一上枱就聞到啲泡椒嘅香辣味道。啲豬手炸得金黃酥脆,一啖落肉質鬆軟多汁,配合啲泡椒,實在咁啱口。唔同味道嘅菜式都係用返新鮮嘅材料,每一口都係驚喜。嗰陣嘅心情就好似豐收咁,又肚餓又開心。當然,啲朋友陪襯都好重要,食物同佢哋一齊分享,滋味更加加倍。

2023-07-22
2023-07-20 44 瀏覽
今次因為好想食藥膳野,所以我地黎到荃灣一間小店試試佢!價錢都幾親民,唔好睇佢平平無奇小店,佢地既菜食到滿滿老功夫!💸$ 305💁🏼‍♀️人均$50-150整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆味道都好夠味,食材係新鮮。服務態度:★ ★ ★ ★ ☆服務員態度唔錯。環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆環境係普通餐廳環境。🥯食物方面砂窩醉藥雞米線 $68雞肉好滑,湯底都好重藥膳味同夠味,係真材實料既雞湯😎。醉三鮮$75三鮮有鮑魚、蝦、花螺,海鮮係新鮮海鮮,唔係急涷果種。用糯米酒去煮,令到海鮮好鮮甜。醉鮑魚$118鮑魚都好大隻,鮑魚煮得唔韌,咁多隻又咁大隻幾抵😍。口水鵪鶉蛋$36鵪鶉蛋味道比xo 醬浸到好香,再加辣汁好惹味,辣度就算中等,嗜辣人士要點!😆

💸$ 305💁🏼‍♀️人均$50-150

整體食物評價:★ ★ ★ ★ ☆
味道都好夠味,食材係新鮮。

服務態度:★ ★ ★ ★ ☆
服務員態度唔錯。

環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆
環境係普通餐廳環境。

🥯食物方面

砂窩醉藥雞米線 $68
雞肉好滑,湯底都好重藥膳味同夠味,係真材實料既雞湯😎。

醉三鮮$75

醉鮑魚$118
鮑魚都好大隻,鮑魚煮得唔韌,咁多隻又咁大隻幾抵😍。

口水鵪鶉蛋$36
2023-07-12 65 瀏覽
每一次我其實都係外賣自取師傅,真係好好雖然我唔識佢,但係我每一次返到屋企望到豬手嘅份量 真係好開心,好滿足呢一間係我食過咁多嘅豬手最乾淨,最好味最入味嘅 最讚嘅係師傅成日都會比無骨嘅我呢個位我覺得有時好細心 令到我成日吸收好多骨膠原🤭🤭😆極力推介 豬手要整得乾淨真係好難好幸運,我住荃灣成日都可以食到最重要係食幾多次都唔會厭100分🌟🌟🌟🌟🌟
每一次我其實都係外賣自取
師傅,真係好好
呢個位我覺得有時好細心
令到我成日
吸收好多骨膠原🤭🤭😆
極力推介 豬手要整得乾淨真係好難
好幸運,我住荃灣成日都可以食到
最重要係食幾多次都唔會厭
100分🌟🌟🌟🌟🌟