最後我哋都係選擇左鐵板燒,邊食邊睇,實在過癮!😍🔴鵝肝吐司🔴   首先係鵝肝吐司送上來咗,鵝肝肥美濕潤,入口即溶,與吐司形成鮮明對比。多士外脆內軟,鹹甜恰到好處,惹味無比,夾埋鵝肝食落口。🔴A5和牛薄燒🔴A5和牛薄燒🥩!呢道菜看似簡單,但每一叉絕對充滿驚喜。和牛鮮嫩無比,油花均勻,每一咬都感覺得到牛肉嘅肥美。每口都感覺到肉質與燒和諧融洽,口感香滑,肥嫩無比。👍🏽🔴北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯🔴   其次係北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯,帶子嫩滑清甜,再配埋紫菜同鰹魚清湯,絕對係無懈可擊!口感方面,帶子鮮甜,湯頭鹹淡適中😍🔴日本雜菜&梳乎厘班戟🔴   後續嘅日本雜菜同梳乎厘班戟都出色。雜菜新鮮爽口,入口脆甜~~
最後我哋都係選擇左鐵板燒,邊食邊睇,實在過癮!😍
🔴鵝肝吐司🔴
🔴A5和牛薄燒🔴
🔴北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯🔴
🔴日本雜菜&梳乎厘班戟🔴
2024-06-13 99 瀏覽
午餐時間我哋試過里木,但係同事話晚餐時間嘅選擇更多元化,所以我哋決定再黎一次 ,見到店堂好多人,不過我哋都好快就入座🕣,真係幸運🍀環境:店內舒適而且寬敞,真係適合朋友,家人聚會📺!美食:🥘1️⃣活龍蝦配自家製蝦膏牛油醬汁:啲龍蝦真係新鮮滋味,我哋食嘅每一口龍蝦都感到佢嘅新鮮同味美,佢嘅脆度就更加唔用講,一流!2️⃣活南非鮑魚:鮑魚甜美同口感好,食落去感覺得到佢嘅鮮美,真係係鮑魚中嘅珍品,呢個就更加推薦!3️⃣A5和牛薄燒:A5等級嘅和牛,肉質好得驚人!食落去口感好,味道絕佳。4️⃣櫻花蝦和牛炒飯配蘭王雞蛋:每一口飯都有濃濃嘅和牛味同蝦味,一試實在喜歡,不能停口!🍚服務:見到我地一入店就好迅速帶位, 服務周到而且好親切👩🏻‍💼,實在非常讚賞!而且「里木」價錢絕對公道,性價比高,服務好至無得輸!

環境:店內舒適而且寬敞,真係適合朋友,家人聚會📺!

美食:🥘

而且「里木」價錢絕對公道,性價比高,服務好至無得輸!
2024-06-06 106 瀏覽
上完堂後💅🏻,同朋友企就決定去「里木」食晚飯,繼續傾計喇👭。我同佢都好耐冇嚟過尖沙咀食餐質素好又性價比高嘅鐵板燒喇,今次係度食飯,我哋嘅期待值自然高過平時🎯。鐵板燒套餐一人價值980蚊💸,有北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯🍲,清新得黎唔失味道😋。同朋友share食過後,我一致認為好食到犯規‼️。跟住就係我個人最愛:活龍蝦配自家製蝦膏牛油醬汁🦞。見到份量足,蝦膏跟住牛油醬汁,已經知道味道一定好過癮🥳。食完後突然覺得,呢個月冇做運動都無所謂喇,反正都係食爽就得嘅人生😆。甘鯛🐠再加A5和牛薄燒🥩,但呢度嘅食物出品實在好到冇得彈,值得㗎啦👏。我食完後,心情立即變得開心起來🥰,仲有飽足感,食得開心真係最重要囉!明明冇諗過要節食,但食完之後,我就知道自己會唔自覺地計劃返黎繼續大開殺戒🔪🥩。
鐵板燒套餐一人價值980蚊💸,
2024-06-05 70 瀏覽
今日第一次嚟到呢間尖沙咀嘅里木☺️,整個食廳設計既獨特又雅緻😜!氣氛真係十足!環境清潔靚仔,光線充足開揚!😎Omakase Spring Menu👌,價值$1780/人, 係正!同平日食嘅東西完全唔同😉。🔸「深海池魚」🐟 ,真係超正呀!口感剛剛好,魚既甜味出晒黎,又有小小油香,一試便知!🔸 「燻櫻花木煙關西鯖魚」🐟 ,超有鮮味!魚味十足,肥美得黎又唔會太膩!燻櫻花木微微咁係魚肉到出黎,係絕配!🔸 再嚟兩款壽司——「燒吞拿魚面頰肉壽司」同「赤貝壽司」真係太誘人喇🍣!每一口都係正!質感堅好,有種想再食多啲嘅慾望!

😄我嚟到尖沙咀嘅「里木」,廚師都系鐵板燒大師,一試佢嘅套餐啱啱好!首先,有一份我愛嘅「鐵板燒套餐」,價錢$980一位,但你食完就會覺得物超所值😍。「海鮮沙律」又新鮮爽口🤏🏻,更何況佢嘅「活龍蝦配自家製蝦膏牛油醬汁」,真係食得出龍蝦嘅味道及新鮮感喎!跟住,我仲試咗「甘鯛」,香香嘅魚肉加埋牛油嘅味道,真係無得頂!😂😂再嚟就係「牛肉炒飯」,每一粒飯都飽滿嘅牛肉味,香煎得剛剛好,隻飯都爛到喺口入面溶解,好正🤭。最後,肯定返我今次嘅飯局好開心好滿意,呢間「里木」佢性價比就真係大家想像嘅咁高,無講都知食物質素同味道都好喎!
同啊姐在尖沙咀傾完計,佢突然提議去""里木""食返個日式午餐 🥴(貴為我們的贊助者,佢嘅意願就係我嘅口令😍)。呢間店我未嚟過,於是我就跟住佢嘅建議,嚟到呢間位處尖沙咀嘅日式餐廳。前菜: 🍲燻櫻花木煙關西鯖魚,店家巧妙地將香氣濃郁的關西鯖魚與櫻花樹木煙相結合,創造出一道不同凡響的前菜,初嚐便令人難忘。主菜系列:🍣鮫鰈刺身配鮫鰈魚邊及魚子醬: 鮫鰈魚爽彈有味,極之新鮮。店家只供應每日新鮮到貨的海鮮,所以每日的供應量有限,足見其對食材新鮮度的堅持!🍥鯛魚刺身配鯛魚白子:盡顯日式刺身的傳統美學,鯛魚肉質嫩滑,甘甜清理;而鯛魚白子味道鮮美,口感極佳。🍣海膽壽司:海膽口感滑嫩,味道鮮美,配以壽司飯,鹹甜滋味交融,極爲美妙。🍣銀鱈魚壽司:銀鱈魚清鮮可口,味道先甜後鮮,可口。喺""里木""嘅午餐體驗真係超值,食物用料實在,工夫出色,再加上舒適嘅環境同細心的服務,一切可以用完美來形容。最後要多謝Ah姐嘅款待!呢次嘅午餐體驗,下次再黎,一定再訂""里木""!❤️‍🔥

前菜:

主菜系列:
🍣銀鱈魚壽司:銀鱈魚清鮮可口,味道先甜後鮮,可口。
2024-06-03 68 瀏覽
之前已經試過尖沙咀其他日式鐵板燒,但里木嘅套餐絕對有出奇之妙,今次就同三五知己夾曬黎試下呢間人氣嘅美食😋! 價錢公道之餘,食物種類豐富,味道又正👌🏻,所以對我黎講,幾乎係叫我無理由唔嚟呢度。開始我哋就揀咗由師傅互動烹調嘅「鐵板燒套餐$980/人」,食感口感都有極大提升。第一份送上嚟嘅活龍蝦配自家製蝦膏牛油醬汁,食用嘅時候感受到山珍海味嘅鮮美,口感絕對一流😌。當然,如金目鯛同新鮮海膽,正面反映盡廚師發辦餐單嘅精緻與用心。金目鯛😍🍁,就連味道都係清淡中帶有香滑嘅油脂感。喺呢度要特別讚揚一下海膽🙌🏻。係極上嘅海膽,顏色靚口感好,而且佢哋話係keep住新鮮嘅,我超級鍾意佢嗰股特有嘅鮮甜味😎。再講返主角:由師父互動烹調嘅甘鯛同活南非鮑魚,再配上質感絕佳嘅櫻花蝦和牛炒飯配蘭王雞蛋🐣。每一款食物都帶黎驚喜既驚又喜👏🏻。甘鯛搭配著香濃嘅醬汁,鮑魚口感幼滑(笑😂)。

2024-05-30 53 瀏覽
作為一個壽司控,由朝早睇到放工,我都喺搵尋最新、最好食嘅壽司鐵板燒餐廳。👀 最近終於搵到一間超多人推介、位於尖沙咀嘅日式餐廳——「里木」!🎉 好彩我哋book咗位,因為去到現場,已經有一大堆人等緊入座啦!😳Omakase Spring Menu,真係令人目不暇給!🤩《華蓮小長井牡蠣》💎,實際食落去更加覺得名不虚传,食落口先係清新嘅海味,各種味道層次分明。《燻櫻花木煙關西鯖魚》🐟,每日最鮮嘅魚肉用櫻花木香燻,淡淡嘅魚香同木香完美融合,整個口感升級。《鮫鰈刺身配鮫鰈魚邊同魚子醬》🐟,就更加唔需要多講,北海道嘅鮫鰈魚已經超級好食,加上餐廳特製嘅醬汁,更加突出鱼肉嘅口感同味道。當然,作為一間壽司鐵板燒,壽司方面性價比亦超高,「大拖羅壽司」🍤,「赤貝壽司」同「喜之次壽司」都令人食指大動。總結,無論係餐廳氛圍、服務水平、定係食物新鮮度同口味,「里木」都係壽司控嘅必選之地。下次會再約埋朋友們一齊去,再嚟一次日本美食之旅呀!😋

一日經過尖沙咀,發現一間人潮熙攘嘅壽司店 - 里木👀。無預備咁上網揾評價,一睹就知道原來係大熱壽司鐵板燒店🔥Omakase Spring Menu🍣我地選咗價值$1780每位的Omakase Spring Menu,份量足夠,種類繁多,大家睇落去就知真材實料!2️⃣揚物: 深海池魚🐟深海池魚油脂得宜,鮮美無比,食落口覺得一啖一啖都係幸福,仲想多食啲!3️⃣鍋肴: 甘鯛立鱗燒配自家製忌廉洋蔥醬🐠甘鯛嘅味道配上自家製忌廉洋蔥醬,鮮美四溢,鐵板燒的火力依然明亮。4️⃣壽司: 北寄貝壽司,海膽壽司,深海池魚壽司, 金目鯛壽司🍣 每款壽司都有特色,味道得宜,精緻得想捧在手心。5️⃣北海道松葉蟹配土佐醋果凍🦀松葉蟹新鮮爽快,有淡淡的海鮮味,配上土佐醋,完全係享受!見完黎見,睇到滿桌嘅美食,無語問蒼天。每一樣都美味,而且價錢公道。性價比之高,絕無僅有,務求每位顧客都享受到最好的服務和最美味的壽司鐵板燒。無論係壽司控定係鐵板燒粉絲,我都好樂意向佢哋推薦呢一間店🥰 下次一定要帶埋更多朋友嚟!👍👍👍

Omakase Spring Menu
2️⃣揚物: 深海池魚
3️⃣鍋肴: 甘鯛立鱗燒配自家製忌廉洋蔥醬
🍣 每款壽司都有特色,味道得宜,精緻得想捧在手心。
5️⃣北海道松葉蟹配土佐醋果凍
🦀松葉蟹新鮮爽快,有淡淡的海鮮味,配上土佐醋,完全係享受!

2024-05-29 41 瀏覽
我最享受嘅就係同閨密相聚,試下新嘅美食。今次我哋去左尖沙咀,發現咗一間新開嘅高檔日本餐廳""里木""。💖Omakase Spring Menu💎我哋試嘅係$1780/人嘅Omakase Spring Menu,每一樣菜式都有師傅嘅最佳之選,真心推介呀💖 💕北海道松葉蟹配土佐醋果凍💕大名鼎鼎嘅松葉蟹配上自家製嘅土佐醋果凍,鮮嫩嘅蟹肉同清新嘅果凍交織的口感,令人回味無窮,留低美好嘅回憶🤤。💖鯛魚刺身配鯛魚白子 🐟細緻彈牙嘅鯛魚肉同滑滑地鯛魚白子搭配,出奇嘅合襯。食得我哋滿口甘香,清爽嘅口感令人難以忘懷😋。🍣 燒吞拿魚腩壽司 🍣每一個細節都喺握壽司師傅嘅掌握中。咬落食呢個燒吞拿魚腩壽司,多油嘅魚腩喺口中爆出滋味,令人著迷 💞。✨海膽壽司 🍣海膽新鮮到鮮甜到香港好少見,配上綿綿嘅醋飯,真係好味到我落眼淚呀😭。🥰赤貝壽司🥙赤貝入口有彈身,質感扎實滑溜,每一口都係自然嘅鮮味。食完之後,口腔留低淡淡嘅甜味,真心推薦呀👍。好飽好滿足,每一樣食物都係水準之上💯,師傅手藝嘅精湛令人佩服。食物、服務同環境都非常優秀。
💖Omakase Spring Menu💎
💕北海道松葉蟹配土佐醋果凍💕
💖鯛魚刺身配鯛魚白子 🐟
🍣 燒吞拿魚腩壽司 🍣
✨海膽壽司 🍣
🥰赤貝壽司🥙

2024-05-27 28 瀏覽
同事住喺尖沙咀,佢成日返工都同我勁推介🗣️一間嘅里木。今日約咗男朋友🧍🏻喺呢度食晚飯,對呢間勁高特色嘅壽司鐵板燒廚師發辦餐廳有咗一種新嘅認識。🛑Omakase Spring Menu ($1780/人)🛑佢嘅Omakase Spring Menu係必食✅。深海池魚🐟係最令我驚艷嘅一款菜色,油脂感重但仍然保持住嗰種新鮮嘅味道。每一啖都食到有佢嘅存在,口感厚實得黎完全無腥味,只有鮮甜味😍。同事真係無介紹錯!💁🏻CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋💢燻櫻花木煙關西鯖魚💢尤其係佢嘅關西鯖魚(香氣濃郁、鮮味強)再配上燻櫻花木煙嘅香氣🌸,每一口都係一種感覺。藉住佢特有的烹調方法,佢嘅口感令人驚艷。我成日都會食完再返嚟😽。CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋⭕️燒吞拿魚下巴⭕️燒吞拿魚下巴又香又嫩,好正👍!一口夾住滿滿的魚腩,食落口感覺就好似融化咁,舒服哂😎。CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋♨️池魚壽司 & 大拖羅壽司♨️壽司選用嘅池魚🐠新鮮得來肉質緊緻,而且厚度適中,再配合上完美比例的壽司飯,CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋「里木壽司」,全香港都難揾得出第二間同佢咁出色嘅餐廳,CP 值爆表。

CP 值:🔋🔋🔋🔋🔋
長期都mark住呢間餐廳,今次真係黎到呢個食啦,食晚餐鐵板燒套餐$980/人,絕對係物有所值!🔔🤝🤝🤝海鮮沙律🤝🤝🤝一開始,前菜就係海鮮沙律!唔係普通嘅沙律,新鮮嘅海鮮伴上多彩的蔬菜🥗,味道就係唔同凡響!啲海鮮新到你會懷疑佢哋係咪喺你落單後先出海捉返嚟!😻😻😽😽😽 北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯 😽😽😽新鮮海產匯集,北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯相當吸引!帶子肥美,鰹魚清淡,清湯總合大家精華😺😺😺!😻😻😻 A5和牛薄燒 😻😻呢度嘅A5和牛薄燒唔試嘅確實會後悔!肉質嫩滑富有咀感,有一種無以倫比的香濃口感!仲有淡淡嘅肉香,好耐都唔會散喎!🍖🍖食住咁質素的肉,真係令人心满意足!✊🏼✊🏼✊🏼 魚湯✊🏼✊🏼✊🏼喺食肉飽口之後,再嚟碗天然無添加嘅魚湯,既清新又可口!清湯嚴選新鮮魚頭魚骨同埋長時間慢火熬煮,充分提煉魚骨原汁,鮮甜中帶有一份獨特口感。👏🏼👏🏼飲完覺得整個人都醒神咗,能量滿滿!🤌🤌🤠🤠🤠焦糖吐司🤠🤠🤠食完飯當然要嚟個甜品啦!焦糖吐司出奇地好食
🤝🤝🤝海鮮沙律🤝🤝🤝
😽😽😽 北海道活帶子配新鮮紫菜鰹魚清湯 😽😽😽
😻😻😻 A5和牛薄燒 😻😻
✊🏼✊🏼✊🏼 魚湯✊🏼✊🏼✊🏼
🤠🤠🤠焦糖吐司🤠🤠🤠
食完飯當然要嚟個甜品啦!焦糖吐司出奇地好食
2024-05-23 28 瀏覽
今天同朋友黎試咗一間裝修同樣靚,有著日本特色,環境舒服嘅餐廳 — 里木壽司,位置喺尖沙咀,真係好方便,種類豐富到你一定覺得好吸引✨!🌸 ""Omakase Spring Menu"" $1780/一人,每款都好出色。無論係色彩定係口感,都係一流,新鮮無比!💯 🌸 深海池魚,新鮮,油脂感重,有種爽脆嘅口感,係口内融化,簡直係呢度嘅必試之選💚! 🌸 燻櫻花木煙關西鯖魚,真係正到唔得再正🤭,新鮮、肥美,再配搭上啲櫻花木煙燻嘅獨特味道,獨特嘅口感🥰。定必要試嘅!🌸 個燒吞拿魚面頰肉壽司同北寄貝壽司,配合住新鮮嘅海鮮味,吞拿魚面頰肉好rare,再燒一燒,d油香味即刻出晒黎!北寄貝,爽口到冇野好講,你係一定會食得出佢係新鮮野,果種爽甜係真係好好嫁!!!!「里木壽司」嘅食物色香味全都冇得頂,唔試真係會後悔嘅!

「里木壽司」嘅食物色香味全都冇得頂,唔試真係會後悔嘅!
喺尖沙咀做完facial,心裡都開始諗緊想食咩好野啦,👀於是就決定去試下新開嘅「里木壽司鐵板燒」,傳聞店入面都係一啲好有特色嘅fusion菜式,真係好吸引!👾👾🤤開去先啦!📷首先,點咗個$980嘅鐵板燒套餐開始,包括咗活龍蝦、甘鯛、活南非鮑魚……🤖抵曬!一開始我都驚會太貴,但食咗呢餐之後我只能講,真係物超所值! 👍個活龍蝦配自家製蝦膏牛油醬汁,我到而家都仲想返去食多次!🎃🦞 呢隻龍蝦夠肥,肉質又甜又脆,除咗賣相之外都有一個好吸引人嘅地方就係佢嘅醬汁,滲入各種滋味,每一口都好滿足。接住就食到嗰個甘鯛,真係出奇嘅新鮮呀!👺🐟食落口又香又滑,配上特製嘅醬汁更加提升咗佢嘅滋味,好有驚喜感,每一啖都想食多啲。再嚟好推介嘅就係櫻花蝦炒飯,新鮮嘅櫻花蝦飯粒充滿炒香味,每一撮都好食,我哋食完都仲想多嚟幾餐!🍚「里木壽司鐵板燒」不單止菜式新穎,而且服務好好、環境都舒適靚仔,好適合約三五好友嚟一齊聚一聚,享受一頓好飯。食完一頓精緻嘅晚餐,做完facial之後的我好似都精神返咗好多,可以繼續執行我嘅行程。👍本身都聽說嗰度嘅fusion菜好好食,但真係去到嗰度一試,真係完全超越我對佢嘅期望!喺尖沙咀呢種地方,

本身都聽說嗰度嘅fusion菜好好食,但真係去到嗰度一試,真係完全超越我對佢嘅期望!喺尖沙咀呢種地方,能夠食到咁高質量嘅食品,實在係唔容易。如果你都係一個愛吃魚嘅人,遲啲記得去「里木」一試,我保證你一定會愛上佢!👌👌👌
2024-05-20 27 瀏覽
半年前我嚟過【里木】,因為好食,我同老公決定再嚟一次。Omakase Spring Menu實在令人難以抗拒,每一樣食物都流露出日本料理嘅工藝與對食材極高嘅敬意。首先登場嘅🐠深海池魚🐠,呢個超鮮甜,師傅令魚生既厚薄岩岩好,保留其鮮味。完全震撼了我👍🏻!仲有鮮甜爽口既赤貝壽司,肥美既大toro壽司,超好食阿,點解可以有d咁好食既壽司,love love love them so much!!!令人眼前一亮嘅美食——甘鯛立鱗燒配自家製忌廉洋蔥醬。甘鯛魚皮燒到超超超超超香脆,味道突出咁仲可以保持魚肉嘅彈性同鮮味。喺呢度要大大讚揚一下師傅獨具匠心嘅廚藝🕺🏻!我仲要特別提一提呢到嘅“壽司蛋糕”,為我嘅生日帶來了驚喜😲。壽司蛋糕細緻入微,並且裝飾華麗,咬一口落去,再配上進口嘅新鮮魚生,又靚又好食,岩晒唔鍾意食甜品既我!總結今次嘅饌嚐,【里木壽司鐵板燒】 絕對成功了解到我對""完美餐廳""嘅定義。除咗可以滿足我嘅味覺同視覺享受,佢嘅環境都好舒服且服務人員都十分親切友好,為我帶黎一次難忘嘅餐飲體驗。
半年前我嚟過【里木】,因為好食,我同老公決定再嚟一次。